Блог-агрегатор за… читатели?

Предишният запис е един от малкото тук, които обсъждат някоя книга. За срам, защото винаги съм се възприемал като виден читател. 😉

Покрай него обаче си направих една разходка из блоговете на приятели и познати. И установих, че немалко пишат предимно, или дори (почти) само за книги.

И се замислих – дали не си струва да се направи един блог-агрегатор, който да ги събира на едно място? И да е удобен за хората с читателски наклонности?… Иначе казано, има ли достатъчно читатели, които да биха ползвали честичко този агрегатор, че да има смисъла да си давам труда по него?

Очаквам мнението ви.

21 thoughts on “Блог-агрегатор за… читатели?

  1. Виктор

    Ами кой знае… Може би трябва все пак да се пробва… Аз пък напоследък си мислех, че има и такива, които пишат в блоговете си, нали, така да се каже, писателски блогове, макар да не са хич много. Ето един пресен-пресен, пише се книга в момента, он лайн:
    http://vukovska.com/blog

    Reply
  2. A

    Хубава идея, но говори с Копо и/или Алвин преди това (мисля, че и двамата ги познаваш най-малкото покрай клуб “Ефремов” или блоговете им). Ти имат нещо на ум по този въпрос.

    Reply
  3. alvin

    идеята е ценна, отдавна ни се върти в главите. особеното е, че има чудесни ревюта/мнения и в ‘неспециализирани’ блогове (както и нямащи нищо общо с книгите постинги в специализираните) и автоматизиран агрегатор би омазал нещата. има нужда от ‘ръчна’ намеса и подбор, най-малкото, за да се унифицира автор, заглавие, категории и т.н.
    имаш ми мейла, ентусиаст съм 🙂

    Reply
  4. nilnull

    Добра идея. След коментар за “Факторът на добротата” си е поръчах книгата.

    Reply
  5. Григор Post author

    @alvin: Както пише Георги Иванов, такъв вече имало 🙂 При това положение не знам дали има смисъл да си даваме труда.

    Иначе, нещата биха могли да се поуредят, ако агрегаторът внимава не само за блоговете, но и за категориите. Най-лесно е да скалъпиш една категория за книги в блога си (по-трудно е да я спазваш 🙂 ). Ако помолим хората, които пишат понякога ценно за книгите, да си направят категория и да я спазват, оттам нататък ще е нужно само попоглеждане от време на време, и ръчно махане на случайно проврял се запис не по темата, или невлязъл полезен запис отдругаде.

    Мислил съм и да се разделят записите примерно по жанрове, но надали ще е възможно автоматизирано. Че дори и ръчно ще е трудно. Като минимум ще има доста записи, които е невъзможно да бъдат заврени в определен жанр.

    Reply
  6. Виктор

    Георги, това нещо, azcheta.com или както там беше, освен, че нещо не му е като хората, като се опитвам да го отворя, бави се по над 30 секунди, и на всеки два-три опита по веднъж или ми забива браузъра, или всичко. Виж, ако е нещо като на Дзвера, http://topbloglog.com/posts няма проблеми, чете се спокойно от такива като мене, па предполагам и от всякакви.

    Reply
  7. Al-x4o

    Привет на всички,

    Радвам се, че сте открили Книгосферата на “Аз чета”. Вътре опитваме да съберем не само всички блогове за книги у нас, но и категориите за книги в големите блогове (май единствено wordpress позволява агрегирането на RSS за категория), както лесно може да се забележи.

    За съжаление, минахме през различни варианта за събиране на информацията от няколко десетки блога, които да генерират feed на книжна тематика. Имаше и далеч по-красиви визуално, но те не удовлетворяваха по никакъв начин това, кеото искахме. Знам, че сте свикнали много на Блогосферата на Дневник и Мегафона на Капитал, но невинаги е възможно да бъде постигнат подобен ефект.

    Винаги съм бил насреща за корекции и технически съвети, защото все пак “Аз чета” е читателска общност и е първата медия, която опита да даде глас на читателите за книгите, които четат, и нещата в издателския бизнес у нас, които не им харесват (Справка: казусът Читанка).

    @Виктор Досега не са ни споделяли за зареждане по-дълго от 10 секунди при нормална връзка. Все пак се изисква време за зареждане на информация от 40 сайта, нали така? Надявам се не сте останал с някакви неприятни чувства след комуникацията, която водихме доста дълго време миналата година и след която поставихме линк към “Без монитор”, нарушавайки си медийната политика от добри чувства. Към това ме води прочитането на “това нещо, azcheta.com или както там беше”.

    Поздрави,
    Алекс

    Reply
  8. Спас Колев

    Аз от няколко години мисля за нещо такова (подреден архив от връзки към рецензии), но изобщо не стигам дотам.

    Такава система има нужда от добро категоризиране + възможност за ръчно добавяне на индивидуални връзки (включително от сайтове, които изобщо нямат RSS, Култура примерно). Някакъв вариант е Semantic MediaWiki + полуавтоматично импортиране на фийдовете от бот, но има нужда от известна подготвителна работа.

    Reply
  9. Пешо

    идеята е чудесна, но ако се реализира както трябва. Попадал съм на такива места, и ги затварям почти веднага – някак си ми е отегчително да навлезна, въпреки, че се интересувам…
    Изобщо трябва да го пипне човек с познания и време. Ако на основната страница има 100+ линка с дребен шрифт автоматично събрани оттук-оттам, няма смисъл.

    Reply
  10. Виктор

    Al-x4o, написах “онова нещо Аз чета”, защото не зная блог ли е, агрегатор ли е, сайт ли е, всъщност исках да кажа онова нещо, линкът, който човекът беше поставил. Всъщност то и блог да е, пак си е сайт де.
    Благодаря, че ме подсетихте за линка, аз така и май не сложих при мен, но ще сложа. Сайтът ми се хоства на такова място и по такъв начин, че нямам пряк достъп до него, затова забравям някои неща и ги отлагам.
    Работя с IE6, и колкото и да не се харесва на някого, ще си работя с него дотогава, докато мога. Изключително малко са сайтовете, които не работят добре или страшно се бавят с IE6. Аз дори съм изключил зареждането на графичните файлове, но сайтът ви наистина с IE6 ако изобщо се отвори, трябва да мине почти една минута, и наистина често се забива всичко.
    Според мен потребителите с IE6 все още не са толкова малко, че да бъдат пренебрегвани. Може би не е добре да ги изхвърляте, така да се каже.

    Reply
  11. Майк Рам

    И аз съм мислил върху тази идея, но при положение, че има толкова много хора,които ползват goodreds и публикуват рецензии там, дали има смисъл да се прави нещо отделно?

    Reply
  12. Григор Post author

    @Майк Рам: Не знам. По принцип goodreds, и az-cheta би трябвало да обезсмислят идеята. Алвин и Копо обаче може би имат нещо по-добро наум – ако да, може пък и да си струва. 🙂

    Reply
  13. alvin

    Както се вижда от един бърз поглед в “Аз чета” в момента, информацията в последните блогпостинги няма нищо общо с книгите. И това е така, защото голяма част от специализираните книжни блогове се занимават не само с ревюта и споделяне на информация за някоя книга, а с книгите по принцип – какво си купих, новият Киндъл, имам рожден ден, игра ‘предай нататък’ и т.н. Което е супер, но няма нищо общо с идеята да се съберат всички ревюта (мнения, отзиви) за книги от блоговете на едно място, където можеш да ги търсиш, браузваш по автори, заглавия и т.н.
    От друга страна има чудесни ревюта в блогове, които си нямат ясно изразен етикет, който да ги вкара в подобен агрегатор. Просто някой който пише за дизайн/спорт/меланхолия, е прочет хубава книга.

    Решението за мен: откриват се всички заслужаващи внимание ревюта, мнения и т.н. Според мен са доста над 1000. Всички те трябва да бъдат “наляти” в друга блогоподобна платформа, където всеки постинг ще съдържа откъс от същинското ревю, източник и линк към него. Плюс ясно обозначен автор и заглавие, които да бъдат каталогизирани, за да има и друг начин за намиране освен търсачка.
    Ползата – човек може да открие ревюта на книги на едно конкретно място. А с линковете се популяризира и блога-източник.
    Полезно и.. полезно.

    Недостатъци – много ръчна работа.

    Reply
  14. Григор Post author

    @alvin: Ако няма поне двама-трима, всеки от които да е твърдо решен да върши ръчната работа, за неограничено време напред, и дори сам, тая кауза я брой отписана. Ще почне с ентусиазъм, който ще секне максимум до няколко месеца (а в един доста вероятен вариант ще остане само на думи). Нямаме ли вариант да следим блоговете автоматично, не виждам нещата да станат.

    Хубавото е, че подобно мероприятие не е задължително още от първия момент да включи всички блогове, които пишат за книги. Можем отначало да започнем само с тези, които могат да бъдат следени автоматично. Плюс още каквото който смогне да добави ръчно. И да търсим договорености и с други блогери-книгофили как да разпознаваме записите им на тема книжни ревюта. Така вече по виждам нещата да станат.

    Reply
  15. Григор Post author

    @dido: Съвпадението на момент и на обвинение е такова, че вероятността да е реален случай клони към нулата.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *