Apibot 0.30b1

Преди нещо време писах за една от играчките си – бот за MediaWiki. Пуснах някаква негова пробна версия (която беше безумно недоправена). След което реших, че си струва да му направя собствен сайт, с документация как горе-долу да се ползва.

Писането на документацията ми показа невъобразимо количество проблеми из бота – бъгове в кода, грешки при софтуерния дизайн, места за усъвършенстване… Пренаписах бота почти напълно, така че вместо официална версия 0.20 той сега е 0.30 бета 1. Вероятно продължава да си има предостатъчно бъгове. Като ги поизчистя, ще има официална 0.30 (ако някой е проявил интерес); ако се открият прекалено много бъгове, може да има и няколко междинни бета версии… Но за основни неща вече е напълно използваем – аз например го използвам, за да чистя спама от десетината уикита, които хоствам. (И планирам да се поразвършея с него и из Уикипедия – има купища задачи, които си плачат за бот, а той е удобен.)

Сайтът вече е факт. Реализиран е като уики (затворено за писане, освен от хора, които работят по бота). Постарал съм се да направя сравнително прилична документация на модулите и функциите на бота, и в свободните моменти добавям примери как той може да бъде използван. Пак оттам ботът може да бъде свален.

Лицензът му (с изключение на един от основните модули, дело на вездесъщия Борислав Манолов) е GNU Affero Public License 3.0 или по-късна версия. Простичко казано, той е свободен софтуер. Което ме прави щастлив. 🙂

Накратко, за да използвате този софтуер, трябва да имате инсталиран PHP, и най-основна представа как се пише простичък PHP скрипт. (В частта с примерите можете да намерите няколко.) Ако някой има въпроси, може да ми пише, примерно като коментари под този запис – с удоволствие ще помогна. Ако някой желае да се включи в разработката му, е още по-добре дошъл: само моите сили не стигат.

И най-вече, ако някой го използва, и му върши добра работа, ще се радвам, ако драсне за това – да знам, че от труда ми има полза.

Толкова засега. Отивам да добавям още примери как да бъде използван. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *