Абе, аланкоолу!

Писна ми от политиците ни.

Не знам дали Николай Баровски е поводът. И ама въобще вече не ми пука има ли повод или не.

Писна ми от дами и господа 50%.
Писна ми от дебелогъзи гьонсурати, които само лижат задниците на дебеловратите си господари.
Писна ми от продадени зад кулисите сделки. Тези в ИТ-то ги знаем всички – а знае ли някой барем една, ИТ или другаде, която да не е била продадена срещу рушвет под масата?
Писна ми от чиновници, които видят ли човек, фасоните им стават като танкова броня. А видят ли пари, гъзовете им стават като ханджийска порта.
Писна ми от катаджии, митничари и прочее, които си просят рушвета право в очите, като невидели.
Писна ми от полицаи, които не си мръдват пръста за ограбен човек – но ще си строшат краката, ако е посегнато срещу престъпник.
Писна ми от цялата тази измет, сган, помия, която сме си отгледали на главата.
Писна ми!!!

Писна ми от оперетни генерали, които скланят на думи мерки срещу престъпността, но никога не си мръдват пръста. Това, че престъпниците се избивали директно по улиците, и и нас избивали в добавка, било добър знак. Ако ни изтрепат до един пък сигурно ще е просто чудесно.

Било най-добре за престъпниците да влезели сами в затвора. Чакай бе, това така става ли? Първо трябва сами да си повдигнат обвинения. След това сами да се разследват, и съберат доказателства. След това да се самоарестуват. След това да се викнат сами на съд, да си дадат показания за и против. След това да се самоосъдят. Чак тогава може да влизат сами в затвора… Аааа! Бива ли така – без ред?

Друг пък забрави как обещаваше чудеса за 800 дни, и почна да ми обяснява, че щял да ми се отчита, когато той реши. Това вече ми скъса нервите.

Абе, аланкоолу! Ти какъв си бе! За какъв се мислиш, бе?!

Тази държава не е твоя, ясно ли ти е? Моя е. На Мен, Избирателя. Лична собственост ми е, точно както фирма на собственика й. В нея ще става каквото АЗ кажа.

Назначил съм те в нея, за да я управляваш в мой интерес. В мой бе, изрод, чуваш ли? Не за да я продаваш на всеки наоколо, че да си понатъпчеш малко гушата! Не за да я грабиш както турчин не я е грабил (да ме прощават турците – такава е приказката, ако бяха грабили така, нямаше жив българин да има сега!). За да я управляваш както АЗ искам!

Какво значи “ще ти се отчитам когато аз искам”, бе? Ти за какъв се взе? Не си ли наясно, че такъв филм няма? Ще ми управляваш ти бащинията както ти скимне, и ще ми поставяш условия? Ти луд ли си, болен ли си, какъв си?

Куфарите, и пътя! Веднага. Докато не си видял дебелия край. Един Виденовден вече дойде, твоят също се е задал. Късам ти договора. Изчезни!

При предишния премиер, дето с право му теглихме шута, мафията не смееше да си каже името пред държавата. При теб държавата не смее да си каже името пред мафията. Това го постигна и за под 800 дни, признавам ти го.

Броя оня ден с какви коли се разминавам. Тези за по над 100 000 лева, и тези за между 15 и 50 000. В нормалните държави на десет от вторите се пада една от първите. Тук е обратното. Имаме си мафия отгоре, стадо отдолу, и нищо по средата. И това го постигна за 800 дни. Нещо като бананова държава, ама без банани. Супер си!

Не знам за кого ще гласувам. Като се наредят пред мен, ще си помисля кой е най-малко осран, или ако всички смърдят непоносимо – кой от непознатите досега има шансове. И ще гласувам за него. Ама няма да си ти. Сещаш ли се защо, или да го обяснявам?

И не се опитвай да ми пробутваш миазмите за това, че “няма смисъл да се гласува, всичките са една стока”, за да се откажат тези като мен, и да си купиш по-лесно изборите с кебапчета. Тая лъжа вече я знаем.

… Е, това ще направя аз. А какво ще направят другите, не знам.

Вече петнайсет години се боря, за да науча околните да мислят, преди да гласуват. Не става. На един мислещ винаги се намират по сто идиоти, готови да изберат най-бомбастичния лъжец. И после се чудят защо и откъде им се е стоварило това на главата.

Онзи ден един приятел ми обяснява как сме щели да се оправим само ако Евросъюзът наложи пряко управление тук. Пак ще чакаме добър цар, значи. Един вече дочакахме. Дали другите ще са по-различни? Търсиш ли другите да те оправят… го намираш. Оправят те.

Така че – мисля си – пряко европейско управление няма да ни помогне. И най-добронамерено да е (а то няма да е), ние пак ще сме си същите.

Друго ни трябва. Управление от такива изроди, че да ни съблекат голи и да ни изморят половината от глад.

Само тогава ще се научим да мислим и да избираме каквото ни е в интереса.

Ако и тогава…

14 thoughts on “Абе, аланкоолу!

  1. Wankata

    Кога го е казал премиера това за отчета?!
    Твоят приятел явно не познава достатъчно добре съюза… В него можем да оцелеем и можем дори да извлечем ползи само с едно силно БЪЛГАРСКО правителство, което да защитава БЪЛГАРСКИТЕ интереси! Иначе сме загубени там. Системата е такава. Ако не си помогнеш сам, там никой няма да ти помогне. И съюзът не е света вода ненапита, но пък наистина дава добри икономически възможности за развитие, стига да ги използваме правилно… В противен случай тук ще стане по-лошо… много по-лошо… А като гледам досега как ставаха нещата просто ме е страх да си помисля тея лижизадници каква ще ни я надробят. Време е и ние за всяко евро по-малко да се научим да вдигаме протести, че онея отгоре да се замислят малко и за нас… Не искам да ги обиждам, защото да поставиш толкова хора под общ знаменател е абсолютно некоректно, ама свестните там или си траят, за да не ги изхвърлят, или вече са ги изхвърлили…
    И нека Бог да пази България(Българинът явно сам още не може, а пък избраниците му просто не искат)

    Reply
  2. Джейн

    Точно така. Подкрепям те на 100%. Тази държава си е наша – на избирателите. И трябва да мислим за кого гласуваме. И трябва да ни пука за това което става. И когато видим как някой си хвърля цигарата на пътя и когато парковете са заринати в нашите буклуци и …
    Мисля, че не можем само да протестираме и нищо да не правим. Всеки трябва да има съзнанието, че тази държава си е наша, да бъде отговорен и загрижен. И да има активна позиция дори и затова че бутките за вестници са обсипани с еротични и порнографски списания и децата ни всеки ден минават покрай тях, че то и улиците са облепени с подобни реклами даже и билбордове. И толкова сме свикнали със замърсяването на средата около нас, че дори не ни прави впечатление. А това е най-страшното за мен.

    Reply
  3. Lemon

    “…кой от непознатите досега има шансове.”
    Ако се продължава все така няма да се оправи тая работа и след няколко годинки пак така ще се жалваш. Не може то всеки 4 години да се появяват нови звезди и като стадо – айде на пресното сено. Липсва постоянност, липсва политическа култура. Политикани иначе колкото си искаш.

    Иначе и на мен като на теб ми е писнало от царски номера. Ама той нали не ме управлява мен, щото не съм гласувала за него………

    Reply
  4. Дончо

    Григоре, подкрепям те изцяло приятелю!
    Но аз се отказах! Ще се иска много, за да се върна – трябва нещо много ценно да е заложено на карта.

    ЩЕ гласувам, както винаги до сега. Но… надежда не виждам 🙁

    Reply
  5. Stef

    Абсолютно си прав, но и аз като Дончо се отказах. Отказах се, защото без промяна в начина на мислене на хората, нищо няма да стане. А как и кое променя начина на мислене е много дълга тема.
    Далечни поздрави от мен!

    Reply
  6. Григор

    Ванка: Казвал го е неведнъж… За това, че ще имаме полза от Евросъюза само ако имаме силно правителство, съм съгласен.

    А че политиците ни ще почнат да мислят за българина, когато той ги стисне здраво за гушите – тук като че ли на различно мнение са само те. 🙂

    Джейн: Все трябва да се почне отнякъде. По правилото за вмирисването на рибата – от политиците. Видят ли българите, че като контролират здраво, нещата се оправят – ще го правят повече. А тогава и парковете, и будките… всичко с времето си.

    Lemon: Вярно е, че от ново прасе и нов политик не знаеш каква свиня ще излезе. Но от стария вече знаеш. Затова, докато старите политици не почнат да са свестни, новите са поне някакъв минимален шанс.

    Принципът “и новите ще са като старите” е измислен от старите политици. В пропагандирането му всеки месец се инвестират пари, които биха купили бедна ти е фантазията какви количества яхти и любовници. Защото, когато той работи, ти и аз не гласуваме, и старите политици си купуват изборите с пари за кебапчета. А ако ти и аз гласуваме срещу тях, защото са се оплескали, старите политици щат не щат, падат от власт и каца с мед… Като се научат, че лошо управление значи политически трупове завинаги, ще се замислят как да управляват.

    И това май е единственият реален и на практика начин да бъдат накарани да мислят как ще управляват.

    Дончо, Stef: Не ща да се правя на Арагорн, но… винаги има надежда.

    Надеждата умира единствено и само когато човек се предаде. Докато се бори, колкото и малко му е останало, винаги има надежда.

    А това да гласуваш срещу оплескалите се не е нито смъртоносно, нито опасно, нито кой знае колко трудно… Така че нека правим каквото можем. Длъжни сме. За да има надежда за по-добра страна за децата ни, роднините ни, приятелите ни…

    Всеки, дори ако е далече от България, има там по някой, когото обича. Заради него. Струва си.

    Reply
  7. Stef

    Григор: Ако мислех, че в България има надежда за мен, близките и приятелите ми нямаше да живея на хиляди километри от нея. Да не говорим, че тук където съм нямаме посолство, та камо ли избирателна секция. :-). А надежда има винаги, докато човек е жив – една умира друга се ражда… Винаги преди избори се сещам за това, че ‘всеки народ заслужава управниците си’.

    Reply
  8. Григор

    Дори и да си прав, твои близки и приятели сигурно още живеят тук. И заради тях си струва да се бори човек, дори ако вече е загубил надежда… Дори само за да може един ден да каже: “Съвестта ми е чиста.”

    Reply
  9. sebastianz55

    Опа, на още един му писна. Епидемията набира сила – ще я оправим тази държава, ако продължаваме в същия дух.

    Reply
  10. Nick Angelow

    не съм съгласен с тезата, че всеки път трябва да гласуваме за нов политик по една много проста причина, която се нарича ‘система д’ондт’. според нея, ако този, за когото не гласувам не премине определената граница от 4% за влизане в парламента, гласовете подадени за него, се разпределят пропорционално между партиите (респективно политиците), успели да прескочат тази граница. и на практика се получава, че пак ‘старите’ прас… ооопс, политици имат властта. така че не е толкова лесно, колкото си го мислим. и аз съм за бързото производство срещу съгрешили политици, но нещо не се получава. или поне аз нямам ясна идея как да се получи 🙁

    Reply
  11. Wankata

    Аз малко съм позакъснял с отговорите, но все пак…
    Джейн: Напълно съм съгласен с теб. Аз дадох конкретен смисъл на макрониво, но това, което казваш за най-обикновените неща е не по-малко важно, ако не и повече. Преди две седмици в София видях, че хората все още си хвърлят помиите направо през терасите!…
    Така де…
    Снощи съвсем случайно се разрази спор на същата тема и държа да кажа пред всички, в какво се опитаха да ме убедят:
    За да влезеш в политиката трябва да се изцапаш, трябва да станеш като тях, иначе нищо няма да стане от теб.
    За какво ми е да влизам, когато ще стана като другите?! Та нали искам да направя нещо за хората тук, а не за проклетата си гуша!
    И ако избирателите ти смятат, че там виреят само престъпници, то нормално е тези хора да не се притесняват, че избират отново такива…
    Ето това ТРЯБВА да се промени.
    Преди няколко дена разбрах, че една позната заминава да бачка на някакъв кораб. 4 месеца далеч отвкъщи. Седем дена бачене. Шест бяха… Няма значение… Искам да питам, това ли е единственият начин да се чувстваш финансово спокоен в тази държава? Само ако си навън ли? Не можем всички да избягаме… Лошото е, че тук повечето хора не могат и да останат… Как ли още се крепим… Здрав народ ще да сме…
    Аз ще почакам още малко… Искам да видя какво ще стане 1г. след като влезем в съюза. На трети фал – червен картон и масови протести;)
    Тази държава има потенциал и той трябва да се пази и развива. Ако пичовете горе не го направят, ние ще се погрижем да не са нито пичове, нито горе!

    Reply
  12. Григор

    Ники: Затова и идеята е да избереш тези от непознатите, които имат най-много шанс да минат бариерата… или най-малко оцапаните от тези, които вероятно ще я минат, въпрос на подход 🙂

    Reply
  13. Nick Angelow

    @ григор
    знам и съм съгласен с този подход, но и той крие клопки (поне досегашния ми опит говори за това). най-малкото защото и тези непознатите (поне повечето) използват същите похвати, като останалите, които замъгляват и затрудняват избора. и изобщо не е трудно да стигнеш до извода на бай ганьо, нали?
    отдавна съм на мнение, че рекламата, създаването на изкуствени образи (image making) и връзките с обществеността (public relations), както и още няколко дейности, трябва да бъдат забранени със закон като вредни за обществото, колкото и недемократично и авторитарно да звучи.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *