Арестът на Джулиан Асандж – подробностите

Докато чистех днес един компютър от вируси, имах няколко свободни минути, и метнах едно око на достъпните в Нета материали около заповедта за арест на Джулиан Асандж. Доста неща от написаното (особено в българския Нет) направо ме смаяха. С разминаването си с фактите. Затова реших да драсна подробностите, каквито ги знам.

През август 2010 г. срещу Асандж е повдигнато обвинение за изнасилване, по оплакване на две шведски момичета, които са се срещали с него при посещението му в Швеция. Оплакванията на момичетата са извършени в един и същи ден, две седмици след като той напуска Швеция, и два дни след публикуването на факта, че Уикилийкс смята да извади на бял свят дипломатическите телеграми на САЩ.

Съгласно оплакването на едната, той е правил секс с нея без презерватив, въпреки че тя е настояла да използват презерватив. Съгласно оплакването на другата, той е правил секс с нея, докато тя спяла, без да поиска съгласието й. Според адвоката на Асандж, и в двата случая сексът е бил по взаимно съгласие, и в будно състояние. (Едната от обвинителките дори е оповестила веднага след секса в Twitter “разкошното изживяване”; след това обаче е положила доста усилия, за да махне туита…) Първоначалното обвинение в изнасилване е отменено веднага от шведското следствие с мотива, че на този етап в оплакванията няма реална база за повдигане на обвинение в изнасилване.

През октомври обаче Мариане Най, глава на шведското следствие, повдига искане за привличане на Асандж като свидетел по дело, заведено след тези оплаквания. Асандж предлага да свидетелства в рамките на интервю с упълномощените следователи, но предложението му не е прието. Вместо това е изискано той да бъде арестуван, за да свидетелства по делото.

Междувременно от следствието изтича информация, че след арестуването му той ще бъде държан без право на пускане под гаранция и без право на комуникация с външния свят, за да се осигури възможност да бъде екстрадиран в САЩ в подходящ момент, когато медийната и гражданска активност около случая е ниска. На базата на тази информация Асандж решава временно да остане в Англия, за да избегне връчване на призовката до изясняване на ситуацията. Междувременно, австралийската министър-председателка Джулия Джилард заявява, че Асанж може да бъде съден по неуказани обвинения, и заплашва да анулира австралийския му паспорт.

Мариане Най нарежда издаване на искане до Интерпол за международна заповед за арест, клас “червен” (лица с най-висока обществена опасност). Първият вариант на формуляра за арест е отказан от британските власти, тъй като в него вместо максималното възможно наказание за всички обвинения е посочено максималното възможно наказание само за едно от тях. (Британската юридическа система дава разрешения за арестуване и екстрадиране толкова по-трудно, колкото по-високо е наказанието по повдигнатото зад граница обвинение.) Вторият вариант е приет.

На 7 декември Асандж се явява в полицията. Задържан е, и случаят е разгледан от съдия Хауърд Ридъл. Предложението Асандж да бъде пуснат под финансова и “човешка” гаранция (петима други гарантират за него със своята свобода – журналисти, режисьори, роднини на политици) е отхвърлено поради съображения, че “обвиняемият може да се укрие”, и че “е възможно животът му да бъде застрашен от действия на нестабилни личности”. Пред съдията от името на шведските власти Гемма Линдфийлд заявява, че обвинението му всъщност е в правене на секс без презерватив. (Арестуване и екстрадиране с цел просто “да свидетелства” надали би било одобрено от британските съдии – би било твърде прозрачен прецедент.)

До няколко седмици ще се проведе изслушване на Асандж, на което той ще може да оспори екстрадирането си. Ако успее да докаже, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, има добри шансове да избегне екстрадирането. (Руски олигарси са успявали да избегнат екстрадиране в Русия по този начин. Шведската правосъдна система има много по-добър имидж от руската, но ситуацията около Асандж дава основания да се смята, че има надежда.)

Междувременно говорителят на Уикилийкс Кристин Храфнсон съобщава, че арестуването на Асандж няма да повлияе на работата на Уикилийкс. “Продължаваме да работим както и преди. В плановете ни за оповестяване на информация няма промяна.”

… Новините – дотук. Оттук нататък е коментарът ми.

Един от първите опити да бъде блокирана информацията, разпространявана от Уикилийкс, беше DDoS атаката срещу сървърите им, и притискането на провайдери и държави да свалят тези сървъри. Резултатът е, че към момента по целия свят вече има над 700 огледални сървъра, и броят им продължава да расте. До седмица-две вероятно ще са няколко хиляди: това означава, че смазването на мрежата реално няма да е възможно, дори за американското правителство.

Оттам нататък възможността за атака е срещу екипа на Уикилийкс. С изключение на Асандж, останалите са сравнително неизвестни фигури, така че играта срещу тях може да бъде и много мръсна. Случайни катастрофи, пребивания до смърт, отравяния, застрелвания… В един момент ще започне да изтича информация и за тази игра (честни хора има навсякъде), и тогава вече ще има последствия, на фона на които сегашните наистина са много-много дребни. Но дотогава трябва да направим нещо, за да спасим хората от екипа. Имаме поне един много прост начин.

Когато огледалата на Уикилийкс минат десетина хиляди (и особено ако се снабдят с децентрализиран начин за обмяна на информация), “битката за сървърите” ще е спечелена. Проблемите, които носи отказването на сървърно пространство на Уикилийкс, ще надхвърлят ползите. Затова и очаквам тогава “изритването” на техни сървъри да престане. Същото важи и за затварянето на нови банкови сметки и начини на разплащане – ако бъдат разкрити няколкостотин нови сметки в различни, по възможност с по-добро име банки, затварянето им ще стане безпредметно.

(И тогава Paypal и Amazon ще си останат само с излагането, и с непрекъснатите журналистически въпроси: “Кой точно ви натисна да го направите, и защо се съгласихте така лесно и бързо?”. Ще лъжат известно време, докато не изтече информация по въпроса, след което доверието в тях ще катастрофира. Няма да умрат, или да пострадат много съществено, но ще позагубят някой и друг милиард печалби. А това е тежък урок и за най-богатите на света.)

Точно същото е положението и с хората. Ако към организацията се присъединят много нови групи хора, и споделят нейните принципи и технологии, във физическото ликвидиране на членовете й ще има толкова смисъл, колкото и в затваряне на отделни огледала при наличието на хиляди други. Да, сигурно някои от тези хора, или дори цели групи, може хич да не са читави. Или дори да са агенти на организации, поставили си за цел унищожаването на Уикилийкс. Но една децентрализирана организационна структура, обменяща на P2P принцип утеклата информация, би била устойчива дори на атаки отвътре.

Дълбоко се съмнявам в момента организацията на Уикилийкс да приема лесно нови членове. Но, както писах вече в един коментар: неприятно и страшно ми е да го кажа, но това е война. И то от онези, мръсните, в които нямаш възможност да стоиш настрана. В които можеш само да избереш на чия страна ще участваш. С действието или бездейстието си… Много ми се иска да не беше така. Но е.

Затова смятам да потърся начин да разширя организационната база на Уикилийкс. Както и колкото мога. Ако не мога да направя нищо друго, ще обявя публично, че съм поддръжник на Уикилийкс, че приемам моралната и юридическа отговорност за всичко, направено от тях, и че приканвам който би съдил тях, да съди мен.

И се надявам да не съм единствен. Не защото ще се уплаша, ако съм сам. А за да продължавам да вярвам, че около мен има достойни хора.

57 thoughts on “Арестът на Джулиан Асандж – подробностите

  1. Вени Марковски

    Григоре,
    прав си във фактите, но не съвсем точен в тълкуването им, а и в предлаганите решения.
    Първо, на сайта на Уикилийкс са публикувани под 1000 документа. Всички документи се намират в пет издания, вече станали достатъчно известни с това, че пускат материали не само от публикуваните, но и от непубликуваните телеграми. В този ред на мисли, втори, едва ли на високо ръководно ниво някой е толкова тъп, че да организира описаното от теб, а и да си мисли, че сървърът на “Уикилийкс” разполага с всички телеграми.
    Пък и не е нужно. Както има 500,000 души, приятели на Уикилийкс във Фейсбук, така има половин милион противници. Един стига, за да организира DDoS атака.
    Виж, това, че PayPal, Amazon, Visa, Master Card… затварят сметките на Асанж е напълно нормално. Швейцарската банка казва, че е написал адрес в Женева. Той не го отрича, дори твърди, че това бил адресът на адвоката му. Само че системата изисква да е твоят адрес. Големите компании имат условия за ползване, които са по десетина страници ситен шрифт – сигурен съм, че имат достатъчно основания да спрат плащанията. Но аз съм на мнение, че това, което правят с “Уикилийкс”, трябва да го правят с всички сайтове, а не само с някои. Само тогава ще докажат, че не действат избирателно или под натиск. Същото и за швейцарските банки.
    За мен по-притеснително е, че и читави хора се връзват на теориите за конспирациите, за това, че това е война срещу свободното слово и т.н. Ако това беше неговото, на Асанж, слово и някой се опитваше да му запуши устата, щях да се съглася с теб. Но това не е неговото слово. Това са думите на хора, които са писали с идеята, че пишат конфиденциално. Вярно е, че до момента няма големи проблеми, но и те ще се появят, колкото и да редактират в изданията телеграмите. Един човек да пострада, един човек да бъде вкаран в затвора, един човек да бъде пребит, заради това, което пише в телеграмите, виновникът няма да е злото недемократично правителство, а Асанж. Не съм убеден, че има човек на планетата, който да може да поеме такава отговорност с човешките съдби. При това самият Асанж си признава, че не го прави от любов към свободата на словото.
    Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Реакцията на правителствата също не е проста – стига се от отричане, до шегуване със съдържанието. Аз лично не виждам нищо в досега публикуваните телеграми, което да е притеснително (освен ако не се замислим морално ли е да се продава на Йемен оръжие… или оръжие въобще), но това не ме кара да се чувствам по-добре.
    Пиша това с ясното съзнание, че няма да се хареса на много хора, но пък от друга страна не съм политик или шоумен, за да имам нужда от висок рейтинг.

    Reply
  2. Вени Марковски

    Впрочем, съвсем принципно: аз смятам, че Асанж е невинен – точно така, както го твърдя за всеки обвинен от Цветан Цветанов. Т.е. и шведското правосъдие трябва да си свърши работата, както и българското. Ако и тяхното е калпаво, значи имаме пореден Пи Ар.

    Reply
  3. mdam

    При distributed структура имаш проблеми с автентификацията и нямаш ауторизация, както говорихме преди за CD-то. Проблема е, че голяма част от населението няма да е ясно с идеите на организацията и мотивите зад тази кампания, а тогава който трябва ще наблегне на не пълната чистоплътност на част от хората в инициативата, т.е. можеш да бъдеш лесно окалян.

    Reply
  4. Виктор

    Това което пишеш ми харесва. На 100% споделям мнението ти. Това е война срещу свободното слово и възможно най-ярката демонстрация на двоен стандарт. Подкрепям коментара ти, аз мисля по същият начин. Светът има нужда да се промени. Включвам се!

    Reply
  5. Григор Post author

    @Вени Марковски: Идеята зад блокирането на сървърите не е да спрат пускането на телеграмите, още по-малко пък да ги откраднат от тях. (И в този ред на мисли, противниците на Уикилийкс са много по-малко от поддръжниците – Фейсбук е добър критерий по въпроса. Също така, един стига, за да организира DDoS атака, само ако разполага с много прилична ботмрежа. А с такива мрежи разполагат единствено хора, които въобще не се вълнуват от каузи – само от пари.)

    За швейцарската банка съм донякъде съгласен, че има теоретични основания да затвори сметката на Асанж (въпреки че въпросът защо точно неговата, но не и куп други остава – и издава какво всъщност стои зад това затваряне). За Amazon съм доста по-малко убеден. За Paypal – съвсем. Тоест, тук просто имаме проба колко лесно съответната организация си подлага задника на властимащите, и съответно колко доверие заслужава да й се има.

    За причиненото от публикуването – аз лично не се съмнявам, че в крайна сметка ще има десетки, може би стотици пострадали от него. Само че в същото време публикуването спестява пострадването на стотици, и смъртта на десетки хиляди. Когато правителствата знаят, че военните им престъпления ще бъдат изкарани на бял свят, спирачките пред тези престъпления рязко нарастват. Ако Уикилийкс си бяха спечелили тази слава преди войната в Ирак, само там цивилните жертви вероятно щяха да са по-малко от половината на сегашните. Пък трийсет и няколко хиляди спасени живота не са за пренебрегване. Дори ако цената е няколко десетки пострадали (а между другото, доста от тях ще са пострадали заслужено, за разлика от повечето цивилни).

    За неморалното в телеграмите – в огромния процент от тях няма нищо неморално. В много нещата са направо похвални – прочетох наскоро касаещите България, и единственото, за което съжалявам, е че “Гардиън” са X-нали имената на престъпниците в частта за върхушката на българската организирана престъпност. За тази си дейност САЩ заслужават похвала от българския народ, и дори да не я получат, моралният кредит ще остане. И някой път ще спести може би хиляди животи на американски войници и/или цивилни. Ето това е истинският, големият резултат, който е постигнал по отношение на САЩ Асанж. Лоши резултати е постигнал единствено по отношение на престъпниците в американското правителство.

    @mdam: Наясното с идеите и мотивите може да се постигне, чрез подходящо просвещение (и задължително изискване за запознаване с него). Непълна чистоплътност на хората вътре има и сега, но какво от това?

    Reply
  6. Виктор

    A Declaration of the Independence of Cyberspace

    We are creating a world that all may enter without privilege or prejudice accorded by race, economic power, military force, or station of birth.

    We are creating a world where anyone, anywhere may express his or her beliefs, no matter how singular, without fear of being coerced into silence or conformity.

    Your legal concepts of property, expression, identity, movement, and context do not apply to us. They are all based on matter, and there is no matter here.

    Our identities have no bodies, so, unlike you, we cannot obtain order by physical coercion. We believe that from ethics, enlightened self-interest, and the commonweal, our governance will emerge . Our identities may be distributed across many of your jurisdictions. The only law that all our constituent cultures would generally recognize is the Golden Rule. We hope we will be able to build our particular solutions on that basis. But we cannot accept the solutions you are attempting to impose.

    In the United States, you have today created a law, the Telecommunications Reform Act, which repudiates your own Constitution and insults the dreams of Jefferson, Washington, Mill, Madison, DeToqueville, and Brandeis. These dreams must now be born anew in us.

    full text:

    https://projects.eff.org/~barlow/Declaration-Final.html

    Reply
  7. юлий

    @григор ще се уплашиш и още как, разликата между воина и страхливеца не е в това дали се страхуват.

    Reply
  8. anon

    Вени,

    Хайде тея комунистически бръщолевения да не ги пробваш, срещу човек доста над нивото ти (Асанж).

    Може да напишеш нещо за Азер, Серьожа и Румбата. Асанж нямаш нужните качества да коментираш.

    Чао, лека

    Reply
  9. gost

    Снощи станах свидетел на следния спор:
    А: Какво мислите за уикилийкс? Добро ли е това, което правят?
    Б: Да, истината за хиляди убийства трябваше да излезе наяве.
    А: Но да погледнем от друга гледна точка. В тези документи има информация, която примерно казва кой е шпионин, къде да бъде намерен, как да бъде хванат. Казват се много неща, които застрашават живи хора!
    Б: Да, но се разобличават много лъжи, които бяха изговаряни, в които хората вярваха и така се криеха безброй престъпления.
    А: Имам син в американската армия, не мога да защитавам хора, които излагат живота му на риск.
    Б: Тук е въпроса да се запитате кой всъщност излага животът му на риск. Тероризмът не се е зародил от самосебе си. Той е резултат от десетилетия ненаказана политика в Близкия изток от типа “аз купувам, ти плащай”. Това създава реакция, която когато се появи, излага на риск тези, които досега са я карали ненаказани.
    Тук спорът беше прекратен. Смятам, че и участниците, и зрителите възприеха по нещо от останалите.

    Reply
  10. Branimer

    Силно се надявам да им дойде умът в главите и да осъзнаят, че мъчейки се да смачкат Асандж по такъв груб начин всъщност още повече режат клона, на който седят. Случаят с него досега буквално ми отвори очите за много, много истини – че политиците по света са същите като българските, дори по-отвратителни. Разликата е, че обикновените хора в държавите им имат по-висок жизнен стандарт от нашия. И толкоз.

    Reply
  11. andrey

    От reddit.com
    Wikileaks: May I remind you that the same collective now being persecuted as a ‘terrorist organisation recently received Amnesty International’s New Media Award for reports on human rights abuses in Kenya.
    http://www.editorsweblog.org/newsrooms_and_journalism/2009/06/wikileaks_receives_amnesty_international.php

    @Вени Имайки предвид ясните и неясни причини корпорации и правителства да започват войни, не виждам по какъв критерий обявяването на истината е оспасно.. Ако то само по себе си постави някой в опастност, това ще се дължи на опасни постъпки на тази личност преди това, а не на изтичането на информация. Аналогия:
    застрелвам жена си и започвам да се оплаквам колко опасен за мен е съседа, защото може да каже на полицията ако ме е видял.

    @гост Никой не се записва в армията, за да “пази родината”, а защото му трябват пари. Дори и на най-глупавите войничета им става ясно за какво всъщност се бият след 1вия месец.

    Човечеството винаги се е опитвало да постави някаква общоприета морална норма, къде с религия, къде със закони.. Всички виждаме колко добре работи това, особено с религиите. Затова (спред мен) идеята на Уикилийкс засега е най-доброто, с което разполагаме.

    Reply
  12. Виктор

    По-горе е друг Виктор, не съм аз. А дали ще е много тъпо ако попитам за някои неща, които малко хора знаят?…
    Например откъде този Асандж е придобил тия неща? Кой му ги е дал? Публикуването им забранено ли е? Ако е забранено, що не го юркат за това?

    Reply
  13. gost

    Andrey!
    Снощният разговор не е сюжет, който съм си изсмукал от пръстите. Вярно е, че подтикнах разговора в тази посока, познавайки събеседниците си, но те са реални хора и действително мислеха, каквото говореха. Предадох думите им в резюме и на български за удобство на неизползващите езика.
    “Войничето” е WASP завършил West Point и в момента е офицер, макар и не в гореща зона, все пак негови другари са там. Родителите и може би той самият, не одобряват Буш, но той все пак е в армията при условие, че има образование, което ще засенчи и моето, и твоето взети заедно. При все цялата си образованост обаче не мисля, че той все пак не би искал да умре, защото някой е сервирал куп тайни на религиозни фанатици (защо ли?).
    Моралът е набор от правила, които ни помагат да -живеем- заедно. По дефиниция едно съвременно общество не би трябвало да одобрява убийствата по никакъв повод. Войната обаче е отвъд всякакъв морал. Войната няма правила и всеки, който я започва го знае. Това е отвратително и е нормално да има противници особено когато се жертват чужди животи за частни интереси. Всеки започващ война трябва да знае, че ако не успее да оправдае започнатата война, така че да изисква отменянето на морала, ще му бъде потърсена отговорност. Това се случи със САЩ. Щеше ли Асанж да бъде така защитаван, ако бяха открити оръжия за масово унищожение? Сега ръководещите САЩ използват като заложници собствените си хора, твърдейки че Уикилийкс е смъртоносен. Да, но кой ги е пратил на места, където животът им е в опасност?
    Може би не всяка дума трябва да види бял свят, но престъпленията не бива да бъдат крити, давайки възможност за извършване на нови.

    Reply
  14. Валентин

    Заради двайсетина терористи днес всички минаваме през сложни проверки по летищата. Няма причина да очакваме, че правителствата няма да наложат ограничения в свободата на словото – макар и в по-малък мащаб – заради хора като Асандж.

    Източник

    Reply
  15. Григор Post author

    @юлий: Не, няма да се уплаша. Ще се страхувам, но няма да се уплаша.

    @anon: Хайде без личните нападки, ако обичаш. Блогът ми не е вестникарски форум. Който троли или “зяе” тук, бива “цензуриран” моментално.

    @gost: Не е като да е абсолютно невярно, че разкритията на Уикилийкс биха могли потенциално да поставят под заплаха нечий живот. Бездействието им обаче осъжда на сигурна смърт десетки хиляди животи. Уви, понякога се налага да избираш между две злини. Надявам се родителят на войничето да го е разбрал.

    @Branimer: Навсякъде, включително в почти всяко правителство, има и боклуци, и свестни хора. Уикилийкс са безценни с това, че вадят на бял свят истината каквато е, и така позволяват на управляваните да преценят правилно управляващите ги.

    @Божо: Интересно, но уви, ужасяващо недомислено. А това за руския президент се очакваше. Инициативата на Уикилийкс беше полезна в дългосрочен план най-вече за САЩ: да ги погнат е класическо клане на кокошката със златните яйца. Естествено беше руснаците да използват бруталната проява на американска глупотевичност, и да направят малко кредит.

    @andrey: Уви, наистина е така. И аз не смятам Асандж за кой знае колко примерен човек, и отчитам недостатъците на идеята му. Но не разполагаме нито с по-добра, нито с друга толкова добра, нито с друга въобще близка до нея – а нуждата от такава идея е крещяща.

    @Валентин: Всички сме хора – възможно е Nicodile да е имал лош момент, като е писал това.

    @Виктор: Не, не е забранено да ги публикува – просто е много болезнено за някои политици.

    Reply
  16. mdam

    Аз като цяло подкрепям Асанж. Разбира се не всички leak-ове еднакво. Не го мисля за господ, но нека да предположа, че последния лиик не е толкова заради самата информация, тя няма особена стойност. Всички номера в дипломацията са известни и най-много сега някоя от ответните страни да се направи на обидена и да вдигне мизата, нищо повече. Та единствените разумни цели на последния лиик които ми идват наум са: 1 да върне донякъде на сащ заради откровенно грубата сила която ползват в отношенията си, брутално нагли са, 2. (и по-вероятно) да тества/подготви обществото/щатите за следващите по-сериозни лиикове.
    И пак в конспиративен план се чудя:
    1. възможно ли е Асанж да работи за Русия и чисто против САЩ(малко вероятно) и
    2.възможно ли е Русия да предлага Асанж за Нобелова награда за да настрои западния свят срещу него и така да помогне на САЩ(по-вероятно)

    Reply
  17. юлий

    @григор в така поставения контекст приемам, че съм разбрал и съответно тълкулвал неточно.

    Reply
  18. Григор Post author

    @mdam: И аз предполагам, че подготвя обществото за по-сериозни разкрития. Разкритието, което се готви за “голяма американска банка”, по критериите на Асанж е точно такова. Той смята, че зад видимото правителство стои дърпащо конците “невидимо правителство” – властта на парите. (Да си призная, и аз съм на това мнение.) По тази причина той предполага, че разкритията за банките и мегакорпорациите ще ужилят тази “невидима власт” много по-жестоко от дипломатическите телеграми, и ще доведат до много по-агресивна и брутална съпротива. (Между другото, стигали са до мен слухове, че сегашната патардия срещу него е не наказание за дипломатическите телеграми, а опит за превенция за информацията за банката.)

    Иначе, не ми се вярва Асанж да работи за Русия. Защо Русия го предложи за Нобел – не вярвам да е за да настрои Запада срещу него. По-скоро защото дипломацията е игра. Нормално е, когато основен противник е направил феноменално глупав ход, да се възползваш от него.

    @юлий: Вината е и моя, заради неточното изразяване.

    Reply
  19. gost

    Григоре, “по-малкото зло” – съгласен съм, никога не съм казвал, че не е така. Но когато акцентирате всички върху “по-малкото”, не забравяйте, че отзад стои и “зло”. Да наречеш злото добро е форма на онзи политически цинизъм и склонност към компромиси, срещу които се борите. Идеалите са нещо хубаво – за тях си струва да се живее, може би си струва да се умре, лесно е да се прати някой друг да умре за тях. Този родител разбра, но не се сещам вариант, в който родителите на действително загиналите ще разберат. Не забравяйте, че колкото и да използвате евфемизми, колкото и да представяте ситуацията като игра, има пешки, които не се връщат на дъската.

    Reply
  20. Сандо

    Войниците са изпратени да мрат и убиват от правителтвата си, не от Асандж. Именно властта (на правителствата, често обслужващи частните интереси на корпорации и банки) превръща гражданите си в пешки, в пушечно месо. Това е, което родителите им трябва да разберат – синовете им са жертви на мръсните игри на управляващите.
    Аргументът с формалните основания на банките и на амазон и пейпал олекват, при положение, че в същите тия швейцарски банки дремят необезпокоявани влоговете на всякакви нацисти, червени кхмери и бивши диктатори от малки и големи, бели и черни страни. Едва ли всички те са посочили действителните си адреси, мнозина са издирвани.
    Друг фрапиращ факт е задвижването на интерпол и поне две европейски правителства срещу човек, обвинен в “секс без презерватив”. Нужно ли е да споменаваме колко по-опасни престъпления са извън вниманието на въпросните репресивни структури. Скалъпеността на обвиненията става очевадна.
    Мисля си, че лийковете за Русия са въпрос на време. Както самият Асандж казва (http://bulgaria.indymedia.org/article/37342), нещата стават на принципа на лавината – един честен човек, ще се осмели да предостави информация за мръсните тайни на путиновата диктатура и ще го последват много други.
    Надявам се да е появят лийкове и за свинщините на големите корпорации, а също и на международни организации като ООН.
    Истината ни е нужна.
    Чудя се само как да се включа в подкрепа на уикилийкс с ограничените си потребителски компютърни умения (освен с участия в демонстрации).

    Reply
  21. Божо

    Айде малко конспирация 😉 – Асандж агент на ЦРУ:
    Действията на Уикилийкс показаха колко анархистична и неконтролируема е Мрежата, съответно наливат вода в мелницата на тези, които искат много строг контрол.

    Споко, първото си го съчних в момента, докато преживям бисквита. Виж за второто вече уви си е така.

    Още повече много хора, които преди бяха против контрола, сега уплашени за “сигурността си” може да подкрепят контрола.

    Reply
  22. Pingback: Защо не харесвам Wikileaks | NiCodile

  23. Григор Post author

    @gost: Не го забравям. Да носиш моралната отговорност за проблемите на десетки хора е страшно… Но да носиш моралната отговорност за смъртта на десетки хиляди, страданията на стотици хиляди и проблемите на милиони е по-страшно. Защото изборът е този: или страданията на десетките срещу доброто на милионите, или страданията на милионите срещу доброто на десетките. И най-лошото е, че дори няма как да не го направиш: бездействието е подкрепа за единия вариант… По-добре на дъската да не се върнат няколко пешки, отколкотко десетки хиляди.

    @Бобсън: Според мен Чарли Строс също го е изплагиатствал. Познай от кого. 🙂 Но иначе, написаното е изключително – препоръчвам го на всеки!

    @tom: Ако е истина, е направо скандално. (Впрочем, и Чарли Строс пише същото.) Да имах времето да го преведа и пусна…

    @Сандо: Ето с това можеш да помогнеш. Превеждай неща като това на Чарли Строс и линка от tom, и ги пускай в Нета. Ако нямаш къде, ми ги препращай – с удоволствие ще ги пусна тук. 🙂

    @blip: Не самите материали, а анализи и коментари по тях. Не са все пак чак толкова тъпи.

    @nohonor: Че са заслужени – заслужени са. Че не са начинът – не са. Атакуващите са сгазили лука здраво. Атакуваните обаче – също (и са атакувани именно затова). Трудно ми е да преценя коя от страните е по-неправа. Като цялостна значимост ми се струва, че PayPal са далеч по-неправи, но въпреки това не оправдавам атаките срещу тях.

    @Божо: Приятел в нужда се познава, нали? По-добре да знаеш кои са приятелите ти, отколкото да го разбереш твърде късно.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Виктор: Бе тия момчета луди ли са?! Да сложат Джумла! Нея можеш да я хакнеш по невнимание… Ооооооххх… То меракът хубаво нещо, ама поне капчица идея как се правят такива неща също е полезна! Така аз не бих посмял да пусна там даже виц за бат Бойко… Ооооххх…

    Reply
  25. Виктор

    А, Григор, те че нашите служби не са чак толкова загубени, не са, ама чак пък да хакват Джумли май още не могат. 🙂 Прочее, на мен ми се струва, че нещо едва мърда тоя сайт, щото го казаха по телевизията и може трафика да му е малко. А, ето, нюзаджийте вече го видели кой е
    http://news.ibox.bg/news/id_1908162599

    Reply
  26. Григор Post author

    @Виктор: Познай от кого и през какво беше хакнат сайта на Фрог Нюз, и си спомни какво последва за главния му редактор. Хич не ми се иска историята да се повтори с хората от екипа на Balkan Links, и най-вече с тези, които са им пратили материали. А ако не си сменят издъно философията, че такива неща стават на игра, ще се случи именно това.

    Reply
  27. Виктор

    Оххх… Точно днеска гледах една новина, че открили планета от диаманти. Уж BBC цитират, ама явно всички са копирали един от друг, а истинският източник е руски сайт, вижте само какъв майтап, поне на десет сайта, включително Фрог нюз са написали, че горите били от диаманти. Смех:
    Откриха диамантена планета
    9 Дек 2010 … “Имаме всички основания да смятаме, че сушата на планетата и горите се състоят от диаманти”, заявява проф. Нику Мадусуда, участник в …
    http://www.frognews.bg/news_29594/Otkriha_di...
    Така че, явно редакторите не четат онова, което публикуват… Превели са от руски с Гугъл преводач, ама че гора не значи гора, а планина, много важно. Да си умре човек от смях. Но е лошо, че така резилят цялото интернет пространство.

    Reply
  28. Виктор

    То и аз какви ги дрънкам. Ако е било с Гугъл преводач, щял е да преведе горите на планини… Значи някой е превеждал на диагонал, редакторите четат на диагонал, само аз чета ред по ред, щото съм със синтезатор на реч… Чак се чувствам неудобно, че чета всичко. Ще възроптая сега на програмистите на синтезатора и скрийнррийдъра, че не са направили възможност за четене на диагонал. 🙂

    Reply
  29. gost

    Сандо, войниците не отиват никъде, за да умрат, те отиват, за да се бият. Един е рискът, когато се бориш със група, която получава дарения на стойност $5 милиона, и такава, която получава $25. Разликата от 20 милиона може да се препише непряко на Уикилийкс, а не на правителствата.
    Григоре, не говорех само за теб, а и за всички, които подкрепят Уикилийкс. Бих искал да ги питам дали им е умирал човек в ръцете. Моментът, когато разбираш, че времето не може да бъде върнато, че има невъзвратими неща, е моментът, когато разбираш, че има неща, които не се описват от математиката. Аз подкрепям разкриването на истината за Ирак и Афганистан. Причините за това са очевидни. Същевременно не се гордея, не се радвам, не искам признание за това, че чрез своите действия или бездействие ставам причина или давам възможност за отнемането на човешки живот. Правя необходимото в една мръсна война, където праведен избор няма. Когато на сто спасени цивилни живота се пада по един убит войник, не значи, че са спасени 99живота, а че са спасени 100 и един е убит. Ако на някого му трябва метафора, за да го разбере, то:
    Приемам, счупването на яйцето, за да се направи омлета, но не смятам, че готвача трябва междувременно да се усмихва и да жонглира с олието и солницата.

    Reply
  30. Григор Post author

    @gost: Така разбирам примера ти по-добре. Донякъде съм съгласен с него. Донякъде обаче – не.

    Самото ни съществуване вече е поредица от злини за някого или нещо. Помисли си колко живи същества изяждаш всеки ден – животни, растения, микроорганизми… За мен лично това не е повод за гордост. Но ако възприемам всяко хранене като убийство на невинни, и се товаря с вината от това, ще се побъркам. А за да се постигне някой ден това да си синтезираме храната изцяло изкуствено, или да се храним направо с енергия, трябва да ме има, за да допринасям за това постижение.

    Не вярвам някой от екипа на Уикилийкс да се гордее и радва, понеже благодарение на неговите разкрития е бил арестуван дисидент, или застрелян някой някъде (пък бил той и войник, отишъл за да се бие и може би умре). Аз също. Но подкрепям разкритията именно защото в ръцете ми са умрели доста хора. Това, че десетките хиляди избити в Ирак са умрели някъде там далече, вместо в ръцете ми, не променя нищо.

    (Да си призная, охотно подкрепям изгонването на някой дипломат, прекрачил твърде далече границата. А ако е въртял мръсни неща, причинили нещастия или дори загуба на животи, подкрепям и това да бъде арестуван и съден. Дано това не ме прави изверг в очите на свестните хора.)

    Reply
  31. Black Wolf

    Григоре, че това е война е ясно. Но тя не е започната от Асандж, нито ще бъде завършена скоро. Войната се води много отдавна и на много други фронтове, повечето от които нямат нищо общо с този конкретен казус. Прим. и борбата за опазване на околната среда, и за запазване на дадена културна идентичност и още много, ама наистина много неща са част от тази война.
    Всъщност това е война между хората, чието основно кредо са притежанието, консумацията, трупането на пари и техните производни (политиката, контрола на общественото съзнание, манипулациите, войните за суровини, пазари и влияние) и хората, които смятат, че смисъла и целта на човешкия живот са други неща.
    Случаят с Уикилийкс е само малка част от тази наистина тотална война. Но тя е започнала преди доста време и е много по-всеобхватна… И се води от много повече хора и по много повече начини.

    Reply
  32. Григор Post author

    @Black Wolf: Нито ще бъде завършена изобщо някога. Което поколение реши, че я е спечелило, ще я загуби.

    Reply
  33. tabulator

    Вени Марковски каза:
    “Ако това беше неговото, на Асанж, слово и някой се опитваше да му запуши устата, щях да се съглася с теб. Но това не е неговото слово.”
    Вени Марковски, ако не сте чули досега словото на Асанж, направете си труда и ровете из УЕБа и го чуйте. Не само се опитат да му запушат устата, но и да заличат доказателствата (телеграмите) за простотиите на САЩ из целия Свят, но за щастие, вече има над 1000 огледални сървъри.
    В цялата тази история, проблемът на САЩ е i- Тяхната арогантна политика по целия Свят (нямам предвид именно Обама) но той наследи всички активи и пасиви на Буш; ii- Лошият късмет, че сред американските чиновници се намират хора които не са се оставили да им промиват мозъка и филтрират тези документи; iii- ……………..; а Асанж е някъде по-назад сред проблемите им, ако изобщо той им е проблем.
    Тази история ми напомня вица за съпруга върнал се вкъщи и заварил съпругата си с друг мъж и след скандала метнал леглото през балкона. Леглото му било виновно!!!!
    Проблем за всички нас е че wikileaks.org изчезна от зоновия файл на .org, защо? Ето това е проблем за Интернет.
    Между другото, ISOC излезе с тази декларация http://isoc.org/wp/newsletter/?p=2706 , каква е позицията на ISOC Bulgaria?

    Вени Марковски каза:
    “Но аз съм на мнение, че това, което правят с “Уикилийкс”, трябва да го правят с всички сайтове, а не само с някои. Само тогава ще докажат, че не действат избирателно или под натиск.”
    Интересна мисъл!!! Когато българското правителство прави нещо подобно, без съдебни решения, Вие доста се трудите да го критикувате, но сега с “Уикилийкс” и компания, може. Много последователно!! Или последователността ви също е избирателна??

    Reply
  34. anonoholic

    Вчера уж нямаше фейл даун на мастъркард, постоянно се държеше онлайн шибания им сайт, а пък днес виждам че са сринати и сайта който прокламираше атаката и айерси сървърите на хакерчетата са също даун?? е кво значи тва? че все пак ГИ Е СТРАХ!!!!! и плюс тва пълно информационно затъмение този път, за разлика от предишния….. значи изводите са няколко: 1. Страх ги е! 2. Цензурата е в ход и е доста мащабна! 3. Анонимните вместо да печелят от анонимността си всъщност губят – поради липса на достатъчно централизация, те са подложени на брутално изтребление- ако имаха силен център той нямаше да допусне един или няколко сървъри да са единстено достъпната информациона връзка към командването и повечето юзъри да не знаят официалната таргет страница, нито туулса за атакинг нито пък щеше да допусне тези неща да бъдат пренебрегнати от гъгъл сърч. щото логиката е такава – ако ще се разчита на доброволци, масовата информация трябваше да е приоритет. освен това мирката е пиър ту пийр туул но с необходимост от сървъри, тоест е уязвим, едно скайп ботче щеше да свърши далеч повече работа макар скайп да не е люБим на хакерчетатата. тататта, провал пълен провал, но пък за цялата мислеща аудитория стана ясно че свободата на словото в интернет е имагинерност. Борбата сега е това да не се разчуе!!! Малко са като нас които го знаят.

    Reply
  35. anonoholic

    с предишното писмо исках да кажа – задушават ги, задушиха ги, оставиха ги без комуникации и следователно никакъв протест няма да може да се случи според СВОБОДНАТА ВОЛЯ на всеки – диригентите отново са UP!

    Reply
  36. anonoholic

    то хубаво анонимност, но някой знае ли жива интерет връзка да знам къде да се закача, че вече им утрепаха поне два сайта, за които аз знам, отделно от фейсбук и тутър акаунтите и плюс тва дори тези които са онлайн едва ли са ъ п ту дейт. с една дума информационното задушаване е пълен напред(( незнам само аз ли не мога да влизам в irc каналите им, или е глобален проблем но си мисля че е глобален. и какво правим???? ок малко сме, ок, не става даже да съборим мастъркард, след като вероятно са си вдигнали защитата или даже са ни провели забуждаваща операция…. ок, но как това стана в сряда, а не можа да стане в неделя??? защо и въобще, мисля че много ни натиснаха, срив в съпорта, комуникациите и т.н. и освен това заблуждаваща атака на друго айпи, реално или не и резултатата е почти пълен провал. ако някой ми каже къде анонопс са вдигнали ъп техен акаунт или сайт с достатъчно инфо на него да заповяда. не ме е страх от арести.

    Reply
  37. Григор Post author

    @anonoholic: Пробвай http://www.google.bg/#q=wikileaks+new+address

    Би могъл да пробваш също:

    http://www.wikileaks.ch (тук в Mirrors има списък на около 2000 огледални сайта)
    http://www.wikileaks.de
    http://www.wikileaks.nl

    и още куп подобни. Погледни също и http://www.wlcentral.org за идеи какво може да се прави.

    А свободата на словото в Интернет е за колкото се преборим. Нищо повече или по-малко.

    Reply
  38. Виктор

    Хаха, пуснали човека под гаранция, ама не съвсем, първо трябва да чакат да видят дали ще обжалват, и освен това
    “Асандж трябва да предаде паспорта си, да спазва вечерен час и да носи сензор, който следи местоположението му.”
    Веднага се сещам за бесните нашийници от един писател фантаст. Щрак за врата, и ако не изпълняваш каквото трябва, бум.
    Тоест, 150 хиляди са гаранция, ама и бесният нашийник си е сигурна работа. Е, засега само GPS.

    Reply
  39. Григор Post author

    @Виктор: Поне да го бяха пуснали.

    @Иво Дончев: Свободен, ама евентуално може би после. Изчакай с наздравето.

    Reply
  40. Виктор

    Една от най-големите гадости в случая беше обвинението за сексуални престъпления, а както пишеха и говореха в началото, изнасилване. Така в огромна част от хората остава впечатление, че това е лош човек, изнасилвач. А щом е такъв тоя човек, то и сайтът му явно не е хубава работа.
    И с мене стана нещо подобно. Пусках книги едно време на сайта си, но в съзнанието на много хора просто остана споменът, че милицията нещо си имала с мене вземане даване, тоест, не ми е чиста работата. Преди година може би, взех да помагам на едно сляпо дете из интернет, сайт да си прави такива неща, и като разбрали родителите му, че контактува с мене… Е, не му забранили да общува с мене, но не му дали да си прави сайт. “А, оня ли Виктор, дето “Труд” го съди?”

    Reply
  41. Вени Марковски

    Забелязвам, че някакъв анонимен се е опитал да ми зададе въпроси, без да помисли по-внимателно върху текста ми. Първо, на анонимни въпроси е безсмислено да се отговаря – само подхранваме троловете. Второ, четете, бре, хора, после мислете, та чак след това пишете и задавайте въпроси.

    Reply
  42. Виктор

    Вени, здрасти, пишеш “Доста странно ми се вижда да ходи и да преспи с две жени в рамките на няколко дни, без да използва презерватив.” За съжаление, аз английски почти никак не разбирам, та не мога да прочета какво има на линка. Бих те помолил да го резюмираш с две думи, ако може. Щото така оставяме впечатление в народа, че … че всъщност тоя човек все пак е правил сексуални престъпления, спал с две жени без презерватив. Ние тука в България това изобщо все още не го имаме за престъпление.

    Reply
  43. anonoholic

    вижте кво, момчета, не става дума за уйкилики, то е ясно че има премного огледала вече и това е вече вапрос а да се ъпдейтва и да има контакти между предавателите на информация, и тези които я публикуват. тук говорим, че се задушават хората, които оказват подкрепа на сайта не защото му симпатизират, а защото са против всяка цензура в интернет пространството, говорим за уж хакерските атаки на Мастъркард,

    Reply
  44. anonoholic

    на Виза, на прочее …… просто няма нищо, което да ме насочи към техен акаунт в интернет, последното, което знам е че се опитват да изградят peer-to-peer мрежа с помощта на някакъв инструмент, така че да нямат необхдимост от сървъри. IRC каналите им са постоянно недостъпни било поради претоварване, било поради атаки отвън. въобще нищо конкретно повече за тях не може да се каже, няма и информация в новините, иначе представяте ли си ако имаше – можеби много хора биха се включили, прекалено би било опозиционерството. оф, мъкааа.

    Reply
  45. Григор Post author

    @anonoholic: Спокойно, изпусни парата. Асанж ако ще на парчета да го нарежат, лийкърството вече не може да бъде угасено. Прекалено много станаха мирърите на Уикилийкс, прекалено много станаха аналозите му, и още ще има. Не се тормози. По-добре помисли с какво реално можеш да помогнеш.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *