The Cathedral – Разгадката

Преди няколко записа бях пуснал един със загадка. Ставаше дума за една компютърна анимация, разпространяваща се под името “The Cathedral”, а въпросът ми беше “Защо човекът е отишъл в Катедралата? Какво търси той там?”.

Ето и разгадката ми.

Ники Ангелов предостави линкове към части от повестта (може би по-скоро разказ) на Яцек Дукай, по която е филмът. Частите са на полски и английски, и са различни на двата езика (с известно припокриване). Поне половината от творбата я няма там на нито един от езиците, включително краят й. Така че и аз не зная как точно завършва, и каква е разгадката на нещата – и дали изобщо я има.

А и не ми трябва, за целта на гатанката. Защото филмчето, доколкото можах да го сравня с наличните откъси, е само по мотиви от повестта – по един от нейните мотиви. И неговият смисъл и разгадка изобщо няма нужда да са същите като тези на Яцек Дукай. Нито има как да са, след като е “по мотиви” – създателят му, Томек Бадзински, е друг човек, с други възгледи…

Интересното тук обаче е, че филмчето е абсолютно отворено за тълкувания. Завършено от кинематографична гледна точка, като сюжет, но без никакви обяснения откъде, защо, какво и как. Някои от обясненията могат да бъдат намерени в повестта на Яцек Дукай – но да се тръгне оттам би било фина грешка, тя е различно произведение… Истинското обяснение на нещата е именно отвореността им за тълкувания.

Точно затова реших да използвам филмчето за една доста необичайна цел. Да попитам за нещо, което няма даден очевиден отговор в него – така, че и аз да не знам отговора. Което не е пречка, защото моят отговор си е мой.

Исках да видя кой ще се осмели да даде свой отговор. И съм наистина натъжен, че толкова малко хора са посмели. Или, казано по друг начин, напирало им е отвътре така, че не са се сдържали.

Защото тази смелост и този напор са, които създават творците. Убеден съм, че немалко са имали идея, и са ги сърбяли пръстите, но не са посмели. А не бива да се боят! Първа бука – за наука, винаги е така. Втората обаче вече е за сполука. Или ако не втората – третата, десетата, стотната… Важно е упорството, и желанието за усъвършенстване.

Всъщност, вече съм писал по въпроса. Уви, повтарям се…

Така че – друг път, попадне ли ви такава задачка, не се колебайте да гадаете, и съставяте свои решения! Колкото и глупави да изглеждат, по-добре глупаво решение, отколкото никакво.

Вземете си поука от споменатата ученичка. Поне аз ще си взема.

5 thoughts on “The Cathedral – Разгадката

  1. Таня

    Ама Григи,
    ти моите опити за отгатване с воя на онази ученичка ли ги сравни? Леле-мале… 🙂

    Reply
  2. Таня

    Майтапя се, разбрах какво искаш да кажеш, но някакси така навързах нещата. 🙂

    Reply
  3. Григор

    Според мен, човекът отива там, защото е научил, че който посрещне изгрева в Катедралата, ще получи безсмъртие.

    Информацията е вярна. Катедралата (в моите представи) е нанохищник, който пленява в себе си каквото носи богата информация, за да черпи от нея. Човекът бива преработен на нанониво, и превърнат в една от статуите в Катедралата – но със запазена личност и спомени, завинаги. Като непрестанен източник на информационна храна за нанохищника.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *