Freedom Box

Писах наскоро за излизането на Debian 6.0 “Squeeze”. А преди няколко дни научих за един проект, който ми грабна сърцето – Freedom Box.

Наскоро започнаха да стават популярни т.нар. plug computers. Става дума за нещо с размера на зарядно за телефон, което просто ръгвате в контакта. Връзвате му кабел за Нет, евентуално стабилен външен харддиск и прочее, и имате миниатюрно домашно сървърче за всякакви нужди. 🙂 Засега цените им се въртят около 150-200 лева, но очаквам да поевтиняват.

Устройството на животинчето е простичко. Процесор за мобилен телефон, малко RAM, малко флаш памет (в ролята на стартов диск), два (рядко един) мрежови порта, един-два SATA, евентуално други. Консумацията му е смешна, възможностите – напълно достатъчни, за да бъде домашният файлов сървър и/или Интернет гейт. По-приличните са напълно в състояние да са и нелош уебсървър, пощенски сървър и т.н.: домашна cloud услуга. 🙂

Търговските марки вече са доста. TonidoPlug, SheevaPlug, GuruPlug, има още десетки. Възможностите им са различни, според устройството. (Добра идея е човек да се поинтересува какво конкретно предлага този или онзи модел, преди да си го купува.) Ако си правите с тях глупави експерименти, не е трудно да им затриете системния софтуер, и да стават само за притискане на хартии. Но не е трудно и да бъде възстановен. 🙂 Така че са едно разкошно нещо, което очаквам да стане все по-използвано за в бъдеще.

Къде е тук Debian ли? Много просто. Той е една от малкото дистрибуции, която има версия за ARM процесори – типичните за телефони и смартфони. Затова е много удобно на негова база да се направи дистрибуция, специализирана за плъг компютрите. И поради друга причина: Debian е свободен софтуер. Не безплатен (добре де, и безплатен е, но не това е важното), а свободен. Като “свобода”, “свободно слово” и т.н… Затова и Freedom Box е базиран именно на него. Защото целта му е интелектуалната свобода на хората.

Нямам Facebook акаунт. Не желая Марк Цукерберг да продава личните ми данни на която корпорация си плати за тях. По същата причина не поддържам акаунти почти никъде, където властват мегакорпорации. Когато нещо е под контрол на хора, общности или дори неголеми фирми, правилата на честта и истината обикновено се спазват. Понякога заради страха от разкриване и наказване, но все пак обикновено се спазват. Твърде големите фирми обаче се подчиняват само на златното правило: който държи златото, той пише правилата. Отказва се единствено на недостатъчно добре заплатени предложения.

Случаи как напълно невинни и наглед безвредни хора може да пострадат жестоко, понеже са имали глупостта да си дадат личните данни, има невъобразими купища. Ама нямало нищо лошо в това някой да знае какви филми предпочитате и какво ядете ли? Преди двайсет години нямаше нищо лошо в това някой да има копие от нотариалния акт на жилището ви, или да знае кога отивате на почивка… Ще мине време, на г-н и г-жа “ама няма нищо лошо” ще им дойде акълът. Но всичката лична информация, която междувременно са раздали щедро на всеки, който би я продал за пари, ще продължи да циркулира и да работи. Срещу тях. За някои неща се мисли навреме. Дойде ли зимата, вече е късно да жънеш или да береш ябълки.

О да, разбира се, че вярвам на корпорациите, държавата, полицията и т.н. Просто на себе си вярвам повече. Така че моята информация ще е под мой контрол. Който иска, нека оставя полицията да сложи камери в спалнята му, с обещанието, че ама никога няма да ги използва. Или корпорацията Х да държи документите му, с обещанието, че ама никога няма да ги разкрие. Благодаря сърдечно, наивниците в моите панталони свършиха… Чудя се, защо ли английската дума “privacy” няма точен аналог на български? Дали не е защото нямаме понятието и идеята, които тя обозначава – правото на свое лично пространство, в което неканените да нямат място? Дори ако са богати и големи…

Така мисля не само аз. Идеологът на Freedom Box, Eben Moglen, е на това мнение. Екипът, който ще прави дистрото – също. И техните цели са далеч не само човек да може сам да менажира своята информация, под свой контрол. Искат и други неща:

– Сигурни социални мрежи: Създаване на разпределена социална мрежа, която не зависи от волята на шефа на корпорация X или правителството Y. Мрежа, в която твоето лично пространство се контролира от теб.
– Сигурност на данните: Можеш да съхраняваш данните си на Freedom Box-овете на приятели и познати, за да си напълно подсигурен срещу загуба. А за да не могат да злоупотребят те, данните, разбира се, са надеждно шифровани.
– Мрежов неутралитет: Ако провайдерът ти тръгне да ти реже услуги, било за да те цеди за пари, било по поръчка на овластен цензор, можеш да си рутираш ограничените видове трафик през Freedom Box-овете на приятели и познати, които са към друг провайдер. Пък нека местният Мубарак ти дърпа шалтера, или местната Велика китайска стена ти реже достъпа до Уикипедия.
– Сигурно анонимно публикуване: Ако живеете под властта на цензори, Freedom Box ви позволява да публикувате информация през устройствата на ваши приятели и познати извън тази власт.
– Защита на домашната ви мрежа: Освен всичко, Freedom Box е великолепен, отлично защитен рутер, който опазва уязвимите компютри в домашната ви мрежа от външни атаки.
– Шифрован е-майл: Прозрачно (за вас 🙂 ) шифроване и дешифроване за вашата електронна поща.
– Независеща от външни сървъри, по възможност шифрована, безплатна гласова комуникация през Нета (и до обикновени телефони)

Предвиждат се и още възможности, които засега не са обявени. Проектът ще се движи от общност, така че възможностите може много бързо да нараснат и да се разнообразят свръх първоначалните планове. Още повече че и възможностите на плъг компютрите вероятно бързо ще растат с развитието на електрониката. 🙂

Лично за мен този проект е забележителен, и трябва да бъде следен много внимателно – той има потенциала буквално да промени света, или поне Интернет, какъвто го познаваме – джунгла, в която обикновеният гражданин е почти безсилен срещу корпорациите и правителствата. Едно, че свободният софтуер (тук-там със съвсем малко дописване) има възможностите да дръпне тотално килимчето не само на Facebook и Google, но и на всичките правителствено-шпионски опити за контрол над Нета. Способен е да обезсмисли Великата китайска Интернет стена, като начало – ако това е малко, здраве му кажи. А като продължение – …

И този потенциал е много лесен за реализиране. В предвидения си вид Freedom Box е един чудесен универсален домашен сървър/рутер/какво ли не. Като собственик на ИТ компания, сериозно ме блазни мисълта да поръчвам на едро бройки от някой плъг компютър, да го инсталирам с Freedom Box и да го продавам на по-дребно. Печалбата няма да е космическа, но ще я има. А ползата ще е за всички нас.

13 thoughts on “Freedom Box

  1. Georgi

    Това според мен е най-смилената комбинация хардуер-софтуер излизала последните години. Спечели ме!
    Аз знам за нещо, което малко прилича на това, за което пишеш, но не е толкова добро – http://www.thepiratebox.net/

    Reply
  2. JJ

    Замислих се за ролята на Фейсбук в живота ни и колко много лична информация предоставяме там. Полицията (разбира се не “нашата полиция”) вече я използва и доколкото си спомням в САЩ бяха достъпили изтрита страница, за да открият някой, а в Италия ловяха мафиоти посредством връзки и приятелства в социалната мрежа. Наскоро се сблъсках и с поредното приложение на друга компания – MyPhone, което успешно ни съхранява данните от мобилния на сървърите на корпорацията. Съхранява освен контакти и снимки, смс, календар и т.н – цялата ни мобилна идентичност. Познайте дали успях да си изтрия вече създаден тестов профил – макар и със статус изтрит телефона си дърпа контактите без проблем. В този контекст свободния софтуер е изключително важен и според мен е въпрос на време да си сърфираме ежедневно във Freenet и използвайки Tor за останалия трафик. Статията сериозно ме наведе на идеята да изтрия фейсбук акаунта си – въпроса е дали това е напълно възможно?

    Reply
  3. Григор Post author

    @Georgi: Целите са различни. FreedomBox е насочена към защита на правата, които гражданите имат (или трябва да имат) абсолютно легално. Идеята й е да ги защити от престъпления, вършени от правителството им или големи корпорации.

    @JJ: Зависи какво имаш предвид под “да изтрия фейсбук акаунта си”. Ако имаш предвид да го направиш недостъпен оттук нататък за себе си – естествено, че да. Ако имаш предвид да го направиш недостъпен оттук нататък за персонала на Фейсбук – естествено, че не.

    Reply
  4. Georgi

    @Григор
    Мисля, че дори с това устройство ще е трудно да се защитят гражданите. Може би на някоя не толкова технически напреднала страна. Не разбирам толкова от технология, но с достатъчно ресурс, няма непробиваема защита и пробиването може да се усъвършенства(улеснява и автоматизира). Но останалите цели са страхотни!

    Reply
  5. Данаил

    Звучи доста обещаващо. А като гледам темповете с които се развиват този тип устройства, определено ще има нужда от стабилна операционна система за тях.

    Reply
  6. mdam

    @Григор,@all: Малко офтопик, но днес гледах по телевизията едно изказване как нещата в икономиката вървят на зле. Та си мислех правен ли е опит в българия за стимулиране на инвестициите в ИТ сферата, прави ли се в момента. Дойде ми на ум, че би било добре облекченията да са големи, но да са на база на брой сертификати които работещите в бг-отдела на фирмата притежават.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Georgi: Понякога достатъчно ресурс значи наистина много ресурс. Особено ако трябва да пробиваш десетки хиляди устройства…

    @mdam: Случвало ли ти се е да виждаш хора, които имат една педя куп сертификати, но трудно намират откъде се включва компютъра? Аз – колкото щеш. Отделно, че в дейността на фирмата ми влиза по документи и обучение – мога да напечатам точно колкото си искам сертификати, и да ги продавам. Може срещу процент от облекченията… 🙂

    Reply
  8. mdam

    това са подробности на имплементацията. Сертификатите – първия метод който ми хрумна за заобикаляне на корупцията. Проблема е, че колкото по сложни и много са изискванията, толкова по-трудно и непривлекателно става за фирмите. Бтв, имах предвид големи, чужди фирми, ако щеш и Майкрософт(въпреки че не съм им фен). Относно сертификатите – взети само в чужбина. Незнам Cisco дали ще си напечатат сертификати просто ей така, но сигурно си прав. Освен това идеята ми бе всички допустими сертификати да са описани. Цялата тая вакханалия е за да не стане като в Ирландия с Google – просто укриване на данъци в голяма международна схема 🙂

    Reply
  9. mdam

    @Божо: мене ме интересува ако има начин още 10-20 000 човека(ако има начин) да вземат месечно над 1500 лв. Пък от там нататък не съм го мислил в подробности. Прав си че при подобна експанзия ще пострадат бг фирмите от бранша откъм персонал. Незнам ….

    Reply
  10. Galarad

    @mdam – има начин – идва HP, прави call център, наема хора. Идва IBM, прави call център, наема хора. Идва… и сещаш се.

    Не, не се прави опит за стимулиране на инвестициите в ИТ сферата. Проблемът с ИТ сферата в България се корени в клиентите, а не във фирмите. За какво ти е сертификат, като от теб се иска да работиш винаги с най-евтиното налично оборудване, плаща ти се по-зле от на ключар или водопроводчик (проверено) и никой не се интересува особено какво точно правиш, стига да не искаш пари?

    Reply
  11. ferry

    Freedom Box звучи много добре като идея. Ще се наредя на опашка да си взема плъг компютър с инсталиран Freedom Box, когато излезе на пазара 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *