Серен двуокис

Този запис е прекопиран от няколко коментара в блога на Случайна. Ето ги:

милена said…
боклуци…и серен диоксид,особено второто,особено след четири-пет поредни коктейла,с изключително силното присъствие на сярата-ммммм..любимо,Бонюел е истински лаик,очите ми сълзят,гърлото дращи,а наоколо…прзрачна синкава мъгла,но това е само от вълнение,та нали чакам всеки момент мутацията ми да завърши,при което кислорода ще ми стане абсолютно излишен

случайна said…
Милена: Ужас! Какво се случва там? Откъде избълва този серен двуокис? Рядко гледам новини, само чух, че за щастие завалял малко дъжд, че да прочисти въздуха. Ама то с водичката не става ли серниста киселина? Не бях много силна по химия. Ако искаш да разкажеш за случая, напиши ми го като коментар, а аз ще го сложа после като пост.

милена said…
Благодаря ти,Случайна,предполагаемите източници на това призрачно ЕКОКАТАСТРОФАЛНО явление са два-изпитателния полигон в едно съседно село-Змейово,и разбира се-ТЕЦ-овете на Мини Марица Изток,ноооо…..не се знае кой е със сигурност.Фактите са следните-просто не можеш да дишаш,изпитваш пареща и дразнеща болка в гърлото,всеки път ,когато се опиташ да си поемеш въздух,очите ти се насълзяват,като погледеш към съседните сгради-виждаш всичко обгърнато в синя пелена,много ясно се усеща мириса на сярата.Изявленията от рода,че няма потърпевши граждани,са пълна лудост.Неискам повече да говоря за това,защото ще кажа и аз някоя пълна простотия от възмущение.

Григор said…
Боеприпасите рядко отделят такива количества серен двуокис, че да обгазят цял град. Трябва да бъдат взривени повече от тях, отколкото вероятно има цялата българска армия.

По-склонен съм да търся причината в ТЕЦ-овете, те бяха доста натоварени последните дни. Още повече че, доколкото зная, работят без пречиствателни филтри за сярата. А маришкият лигнит е богат на сяра.

Съвет: намерете професионална група адвокати, и ги пратете да съдят ТЕЦ-овете за нанесени вреди, от ваше име, срещу това, което ще изкарат от процеса – при условие, че бъде постановено ТЕЦ-овете да си сложат филтри.

Предполагам, че Милена живее в Стара Загора или околността. И съм впечатлен (но не и изненадан – в България вече ме изненадват малко неща) от наглостта на тези, които стопанисват ТЕЦ-овете.

А причината за тази наглост е нашето търпение. Ако в момента, в който се появеше такова обгазяване, всички – и обгазени, и все още необгазени – скачахме като оси, обгазявания нямаше да се случват. Или поне не толкова често.

Същото важи за дупките по улиците, отмятанията на политиците, корупцията около нас, и всичко друго. Включително боклуците в София наскоро.

Непрекъснато ругаем политици, отговорни лица и прочее. Виновни ни били. Абе кой ги търпи тия хора? Кой все разчита някой друг да излезе, да протестира, да се бори и да ги махне? Кой вярва в добрия цар (генерал, чужд управник, марсианец, световен дух, излишното да се зачеркне)? Кой е готов на всичко освен на това да се вдигне и да протестира, докато виновните не си тръгнат?

Мисля си, че ТЕЦ-аджиите въобще не са виновни за серния двуокис. Правят номер, защото минава. Ако не минаваше, нямаше да го правят. Виновни са тези, които го търпят, и заради които минава.

А това означава не само почти 100% от обгазените. Означава и всички нас, които четем такива коментари, и доволно констатираме, че обгазяването е Някъде Другаде. А когато боклуците затрупат конкретно нас, или наводнението ни съсипе живота, пищим и се чудим защо никой не ни помага.

Виновните сме ние. Получаваме каквото сме заслужили.

Чудя се, какво ли ще стане един ден, ако България се раздели на две – за тези, които протестират и се борят, и за тези, които търпят и не им се занимава. Как ли ще изглежда разликата между двете държави след само десет години? Бас държа, че тези от “търпеливата” ще се пънат да имигрират в “борещата се” по-отчаяно, отколкото българите се пънеха преди 10 ноември да бягат.

Само че, ако зависи от мен, няма да бъдат допускани там лесно, ако изобщо. Всеки следва да получава каквото заслужава.

А какво ще получим ние покрай цялата серно-двуокисна история ли?

Каквото си заслужим, с протеста или мълчанието си.

6 thoughts on “Серен двуокис

  1. Явор Атанасов

    Това за боеприпасите е вярно. Те не могат да изхвърлят толкова сяра. Виж лигнитните въглища са боклук.
    В централите на комплекса “Марица Изток” се изграждат сероочистващи вентилации. Миналата седмица бях в командировка в ТЕЦ 2. Нашата фирма участва в рехабилитацията на тези централи.
    Но причината това да се случи пак е политическа. Отдавна се знае, че това трябва да се направи, но все не се намираха пари. Най-големия удар в това отношение енергетиката понесе по-времето на Жан Виденов.

    Reply
  2. милена

    Как да протестираш,като не знаеш срещу кого.Та тук се спряга дори Нефтохима в Бургас,като вероятен източник на обгазяването.Доколкото знам ,в момента тече проверка от прокуратурата,докато не се установи виновника-няма такъв.
    Една много интересна психоза,която наблюдавам напоследък-повечето са сколнни да обвиняват изпитателният полигон.ТЕЦ-овете осигуряват работа на хиляди хора,които казват,че за 40 години,те никога не са обгазили града,така че на отрасъла с регионално и национално значение,вероятно ще му се размине,макар и вредните емисии на газове от техните комини да са стигали чак до Австрия.И другото-в момента,сероочистващите инсталации,които се монтирали,щели да спрат разпространението на вредните газове,само извън територията на страната,но нямало гаранция,че обгазяването на района ще спре,това повече ме притеснява

    Reply
  3. Григор

    Когато не знаеш, трябва да надигаш глас още повече. Винаги ще се намери някой, който да ти помогне – аз публикувах протеста ти, Явор даде ценна информация като компетентен специалист… и ето, че вече знаеш откъде е обгазяването! 🙂

    Да, това не спира газовете – но насочва срещу кого да се протестира. А това вече е нещо. Оттам нататък си зависи от обгазените. И от всички нас, които все още не сме обгазени – но надали ще бъдем опазени от това доживотно.

    А който иска да се бори не срещу реалната причина, а срещу каквото му изнася да вярва, рискува да се бори много-много дълго, и да диша щастливо газове много време напред. Наивен народ – болен народ. Това е положението.

    Яворе, кажи си мнението като специалист – смяташ ли, че тези инсталации, които се изграждат в момента, ще решат съществено проблема със сярата?

    Reply
  4. Явор Атанасов

    Аз съм по-скоро специалист в атомната енергетика, дотолкова доколкото това съм специализирал и работил, въпреки че с тия компютри дето се занимавам, май вече и такъв не съм.

    Това естествено не ми попречи да питам колегите. По техни думи TEЦ 1 ще бъде сринат и направен наново. Т.е. там ще бъде модерна централа. ТEЦ 2 разполага с една сероочистваща инсталация, но по прогарамата за рехабилитация се изграждат и други. На ТЕЦ 3 също ще има такива инсталации, но колегите не ми казаха дали в момента има работещи. След пускане на всички инсталации ще се улавя цялата сяра, а всеки инженер знае че 100% са невъзможни, но и 95% са много добър показател.

    Относно думите на Милена:

    “И другото-в момента,сероочистващите инсталации,които се монтирали,щели да спрат разпространението на вредните газове,само извън територията на страната,но нямало гаранция,че обгазяването на района ще спре,това повече ме притеснява”

    По принцип комините на ТЕЦ 2 и 3 едва ли могат да обгазят Стара Загора, която е на около 60 км от ТЕЦ 2. Те са доста високи и изхвърлят доста надалече. От студентските години си спомням, че факела на ТЕЦ 3 стигаше около Одрин, при съответната ориентация на ветровете. Трябва някакво много специално състояние на атмосферата, за да падне серния двуокис само на 60 км. Което обаче не е невъзможно при метеорологичната обстановка в момента над страната.

    Това за комините не важи обаче за ТЕЦ 1. Поне ТЕЦ-а от спомените ми. 1981-а година бях на стаж в ТЕЦ 2 и живеехме в Гълъбово – града до ТЕЦ 1. Там комините са ниски и бълваха страшна гадост. Не знам сега как стоят нещата с тях и дали изобщо той работи. Там е и брикетната фабрика, а тя със сигурност функционира.

    Колегите работят в ТЕЦ 2 и там не усещат нищо но спят в Стара Загора и казват, че наистина е неприятно.

    Но искам да успокоя Милена (поне донякъде), с това че нещата се движат и не трябва да се отчайва. Друг е въпроса, че това можеше да стане преди доста години. За съжаление си патим от политиците, които избираме. А някои си патят и от това, че не гласуват когато имат тази възможност. За съжаление и ни е си патим от това.

    Reply
  5. Григор

    Явор: От името на всички в Стара Загора – едно огромно благодаря!

    Сега вече знаем. Не зная дали ще направим нещо, но поне знаем!

    Отново благодаря!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *