Уикилийкс: Българската организирана престъпност

“Който владее миналото, владее бъдещето.” – Джордж Оруел

На 17 март Уикилийкс публикуваха пълния текст на каблеграма за организираната престъпност в България. И преди това е излизала (в “Гардиън”), но имената бяха скрити – Уикилийкс има политика да не оповестява имената на лица, които могат да пострадат от това. Българската съдебна система обаче не е абсолютно никаква заплаха за едрите престъпници. Вероятно затова и в сегашната публикация имената не са спестени.

Каблеграмата е изготвена от американския посланик в България, и е предназначена за американските служби. Той има достатъчно ресурси, за да знае истината за нещата у нас, и достатъчно подготовка, за да знае какво ще му се случи, ако мами службите си. Затова смятам, че е истината по въпроса.

Уви, тя е от 2005 г. Някои от описаните в нея вече са мъртви. Някои вече не са това, което бяха тогава. Но повечето са си същите, и продължават да се занимават със същото. Също, части от нея (предимно приложенията) липсват. Но основният текст изглежда като да е пълният.

Полезна ли е, при това положение? Да. Чрез нея можем да разберем кой ни е лъгал тогава, и кой е казвал истината. А и кой сега я публикува, и кой старателно я премълчава. Утре пак ще има избори, и бюлетините ще пускат не ЦРУ, ФСБ или МОСАД, а ние. Знаем ли на кого да вярваме, кого да разбираме наопаки и за кого да внимаваме за какво мълчи, ще знаем за кого, и срещу кого да гласуваме. Ако, разбира се, искаме да живеем в свястна държава, а не в сегашната… да бъда дипломатичен, кочина.

Пускам тук превод на текста на каблеграмата. Употребата на главни и малки букви е запазена, въпреки че на места на български текстът не изглежда добре. Структурата по абзаци – също, въпреки че някои от абзаците са дълги и неудобни за четене. Някои дребни грешки също са запазени, за максимално съответствие с оригинала.

Ако искате да подкрепите истината, пуснете го и вие, където можете. Това ще бъде също защита за мен – описаните тук престъпници продължават да са могъщи, и еничерите им не са захвърлили бухалките и чуковете. Един човек може да бъде премахнат лесно. Хиляди – не. Истината е силна не сама по себе си, а с подкрепата, която честните хора й оказват.

—-

Reference ID: 05SOFIA1207
Created: 2005-07-07 07:07
Released:2011-03-18 00:12 (датата и часът на публикуването от Уикилийкс)
Classification: CONFIDENTIAL
Origin: Embassy Sofia

Този запис е частична извадка от оригиналната каблеграма. Пълният текст на каблеграмата не е достъпен.

С Е К Р Е Т Н О ЧАСТ 01 0F 09 СОФИЯ 001207
SIPDIS
HOMELAND SECURITY ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕНО НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ
E.O. 12958: DECL: 07/07/2015
TAGS: PINR KCRM PGOV EINV ECON KCOR BU
ТЕМА: (U) БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ (C-CN5-00054)
REF: A. A. STATE 99125 B. B. SOFIA 1046
Засекретено от: ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС ПАРДЮ, ПО ПРИЧИНА 1.4(C).

1. (U) Тази каблеграма е отговор на заявка (по справка А) за информация за организираната престъпност в България и на Балканите. Където преките източници не са цитирани, връзките са базирани предимно на информация от оперативни източници и открити публикации.

— ПРЕГЛЕД И ДЕЙНОСТИ —

2. (SBU) Силата и неподвластността на закона на организираните престъпни групи е вероятно най-сериозният проблем на днешна България. Действията на ОП водят до корумпираността и неефективността на българската съдебна система, и пречат на икономическото развитие на страната. Българската ОП е замесена конкретно в международно пране на пари, трафик на наркотици и кражби. Групите на ОП са в диапазона от местни улични биячи, занимаващи се с изнудване, до международни наркотърговци и перачи на пари. По данни на българската Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), част от българското Министерство на вътрешните работи (МВР), към края на 2004 г. в България са действали 118 организирани престъпни групи. Много от тези групи обаче са относително дребни, и пейзажът е доминиран от няколко по-едри. Организираната престъпност продължава да има влияние в много аспекти на българското общество, въпреки вътрешните и международните усилия за справянето с нея. До момента няма нито един случай на осъден крупен лидер на организираната престъпност, въпреки че убийствата между нейни представители са чести. Щатските агенции за опазване на реда, които имат офиси в София, поддържат усилията за ограничаване на ОП в България. Службата за предотвратяване на измамите към консулството в София поддържа списък на известните и подозирани едри престъпници, и софийското посолство агресивно пречи на опитите на лица, свързани с ОП, да пътуват до САЩ.

3. (SBU) Знае се, че ОП групите са замесени в трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови престъпления, кражби на коли и трафик на откраднати коли. Трафикът на хора с цел сексуални облаги, кражбите на стоки и измамите с дебитни и кредитни карти също са сред престъпните дейности, в които българските ОП групи се включват често. Престъпните групи, занимаващи се с трафик на хора, са извънредно мобилни и жертвите им често биват продавани или търгувани между различни престъпни групи. Много от групите използват различни законни дейности в страната и чужбина, за да перат парите от престъпната си дейност. Няколко добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, са разширили финансовата си активност към закупуване на спортни отбори, недвижима собственост и финансови институции. (Една организирана престъпна дейност, която получи специално внимание заради растежа й през 2004 г., е източването на ДДС. Финансовото министерство смята, че източването на ДДС струва на българската хазна над 700 милиона годишно.)

4. (SBU) Фалшиви пари – както щатски долари, така и все повече и евробанкноти – се произвеждат в България и се разпространяват предимно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се връщат в България веднага след поредната доставка. Смята се, че между българските и международните организирани престъпни групи си сътрудничат, но куриерите, посредниците и дистрибуторите са предимно българи. Качеството на фалшивата валута непрекъснато се подобрява поради все по-добрата печатна техника и включването на професионалисти със значителни умения в областта на печатането. Проведена през юни 2005 г. акция в Североизточна България – част от съвместна операция на българските сили за опазване на реда и на американските тайни служби – иззе повече от 3 милиона в качествени фалшиви банкноти по 100 долара (приложение B). Това е второто по размер изземване на фалшива валута в историята на Европа.

5. (C) Базирани в САЩ разследвания на международни престъпни групи разбиха значителни организации за трафик на дрога, ръководени от български граждани в Лос Анжелос и Тампа. Тези групи са внесли много килограми кокаин и много хиляди дози екстази в САЩ. Имали са връзки с търговци на дрога в Амстердам, и известна финансова подкрепа от израелски гражданин. Повечето членове на тези групи са осъдени и вкарани в затвора в САЩ, но трима обвинени в Калифорния и Флорида все още се издирват международно. Възможно е те да са се върнали в България, за да се възползват от настоящата политика на страната да не екстрадира гражданите си. Тримата бегълци са ИВАЙЛО АНГЕЛОВ ПЕТКОВ (български гражданин, роден на 18 май 1965 г.), ИВАН ДОБРЕВ (български гражданин, роден на 25 май 1959 г.) и СТЕФАН ЦВЕТАНОВ СТОЯНОВ (български гражданин, роден на 9 януари 1966 г.).

6. (SBU) Други разследвания в САЩ са идентифицирали български граждани, които произвеждат и продават фалшиви лични документи за използване при организирани банкови измами, измами с ипотеки, измами с кредитни карти и трафик на чужденци.

— КОЙ КОЙ Е В БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ —

7. (C) След падането на комунизма през 1989 г. и неспокойните години около 1990 г., българската организирана престъпност претърпя големи промени, подобно на останалата част от българския икономически, политически и обществен живот. Някогашните доайени на организираната престъпност МУЛТИГРУП (МГ) претърпяха драматична загуба на влияние след убийството на техния лидер Илия Павлов през 2003 г. МГ се опитаха да трансформират някои от дейностите си в групировка за легален бизнес, която да управлява огромните активи, получени през разцвета им. Групата нае щатски лобист, който да им помогне да се съсредоточат върху легалния бизнес, и да изчисти имиджа им. Бивши дейци на Мултигруп основаха две други големи български престъпни групировки, ВИС и СИК. И двете по-късно бяха разпуснати, но остатъците им все още активно участват в организираната криминална престъпност. Присъствието и влиянието на тези остатъци и техните наследници обаче изглежда в упадък, тъй като членовете им постоянно сменят лоялността си от едни към други групировки, в зависимост от личните си финансови интереси.

Новоизгряващата звезда на българската организирана престъпност, варненската групировка ТИМ, все повече напомня МУЛТИГРУП в успешните си опити да проникне в колкото се може повече законни и незаконни сектори на дейност. В момента ТИМ и тяхната бизнес-империя са един от най-големите и влиятелни концерни в България.

A. (C) ТИМ – Новият лидер на българската организирана престъпност. Основана във Варна през 1993 г., ТИМ се смята, че е организирана от десетина бивши барети, които са били част от елитна военна единица, преди тя да бъде разформирана през 1990-те. ТИМ запълни вакуума, създаден от западането на МГ след убийството на Илия Павлов през 2003 г. Смята се, че името на групата е от инициалите на първите имена на трите главни фигури в нея: ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 10 октомври 1958 г.), ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ (български гражданин, роден на 22 септември 1969 г.) и МАРИН ВЕЛКОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 5 октомври 1957 г.). Смята се, че 12 души контролират всички компании на ТИМ, които се оценяват към 2003 г. на над 150, с над 10 000 служители, като всеки от 12-те има фиксиран дял в собствеността и управлява различен сектор от бизнес-империята. Въпреки че се опитва да се представи като изцяло легална бизнес-групировка, ТИМ е изключително потайна за корпоративната си структура и собственост, и компаниите и отделите й са вплетени в сложна мрежа от отношения. Като организирана престъпна групировка ТИМ са ангажирани в широк кръг криминални дейности, включващи изнудване и рекет, заплахи, проституция, хазарт, трафик на наркотици, кражба на коли и трафик на откраднати автомобили. Във Варна – градът, в който ТИМ са базирани – има голямо руско малцинство, и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително с прословутия руски гангстер Михаил Чорни (виж РУСКО ВЛИЯНИЕ). Тихомир Митев отговаря за промишлените операции на ТИМ. По-възрастният му брат Мартин контролира основните бизнес-интереси на ТИМ във Варна и нейния регион, докато Иво Георгиев наблюдава софийските дейности на ТИМ и финансовите операции на групата. Други известни членове на групата включват МИРОСЛАВ ПЕТРОВ НЕСТОРОВ (български гражданин, роден на 12 март 1964 г.), който управлява стратегическото планиране на групата, и също е директор на голямото поделение на ТИМ за услуги МУСТАНГ ХОЛДИНГ; ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ (български гражданин, роден на 24 ноември 1974 г.), който наблюдава повечето от медийните интереси на ТИМ и е член на борда на “Мустанг”, и Николай Божидаров Николов (български гражданин, роден на 28 август 1949 г.), директор на “Мустанг” и съпруг на главната архитектка на Варна. Първоначалните дейности на ТИМ включват събиране на лоши дългове – бизнес, който допринася за отрицателния обществен имидж на групата, но продължава да е една от основните им дейности – и охранителни услуги в региона на Варна. В средата на 1990-те групата се разширява към селското стопанство и хранителните стоки, и настоящите й дейности включват съхранение на зърно и отглеждане на птици, а също и винарната в СУХИНДОЛ (чрез компанията СЕВЕРКО-ГЪМЗА), която произвежда предимно червени вина, както за вътрешния пазар, така и за износ. Във Варна присъствието на ТИМ се вижда и усеща навсякъде. Медийните им интереси включват телевизията М-САТ (базирана във Варна, и достъпна в страната чрез кабелни и спътникови оператори), пет други кабелни телевизионни станции, две фирми за кабелна телевизия, Алфа Радио (също достъпно в цялата страна), вестник “Черно море” (най-големият вестник във Варна и региона) и рекламната агенция, която обслужва тези медии. ТИМ притежават също верига от ресторанти, кина, видеотеки, спортни клубове, клубове за игри в Интернет и бингозали. Наскоро стартираният голям проект АЛЕЯ ЕДНО планира построяването на седем хотела, 500 заведения за хранене и развлечения и 300 магазина на 250 акра ивица от черноморското крайбрежие близо до Варна. ТИМ контролира някои от най-големите кариери за инертни материали в България, и чрез търговската си компания ХИМИМПОРТ държи и значителен дял от продукцията на и търговията с изкуствени торове, нефтопродукти и химикали. Закупуването от ТИМ на ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ), най-голямата придобивка на групата до момента, бе уредено през Химимпорт. След придобиването на ЦКБ ТИМ продължи да разширява финансовите си дейности чрез придобиване на специализирани във финансови услуги фирми, включително застрахователното дружество АРМЕЕЦ. Отново чрез Химимпорт през 2002 г. ТИМ придоби мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмънт БГ, собственик на българския пенсионен фонд СИЛА. Нютон Файненшъл Мениджмънт БГ след това бе преименуван в ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЪНТ. ТИМ използват значителното си присъствие във финансовия сектор, за да предлагат комбинирани банкови, застрахователни и пенсионни услуги. През 2003 г. Химимпорт закупи 49% от втория по размер български въздушен превозвач, ХЕМУС ЕЪР, и по-късно получи и 100% от собствеността му. През 2004 г. Химимпорт придоби 100% и от една по-малка въздушна компания, ВИАДЖО; придобиването бе одобрено от най-големия акционер във Виаджо, ТОДОР БАТКОВ (виж РУСКО ВЛИЯНИЕ), адвокат и личен представител на Михаил Чорни. Заради комбинираната им собственост върху Хемус и Виаджо се смята, че ТИМ са насочили интересите си към придобиване на подлежащата на скорошна приватизация основна българска авиокомпания БЪЛГАРИЯ ЕЪР.

B. (C) ВАИ ХОЛДИНГ (бивша ВИС и ВИС-2). Основана през 1991 г. от бившия борец Васил Илиев, първоначалното име на фирмата е съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като лицензът на групата да извършва охранителни услуги е отнет, тя е преименована на ВИС-2. През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерската фирма ИМПЕРИАЛ. През 1995 г. Илиев е застрелян, и по-малкият му брат ГЕОРГИ АНДРЕЕВ ИЛИЕВ (български гражданин, роден на 22 юли 1966 г., известен също като “ЖОРО”) поема ръководството на ВИС-2, която по-късно е преименована на ВАИ ХОЛДИНГ. “Жоро” Илиев е признатият ръководител на ВАИ, но неговият приближен НИКОЛАЙ МИРЧОВ ЦВЕТИН (български гражданин, роден на 27 февруари 1965 г., известен също като “БЛИЗНАКА” и “КОКО”) е смятан за ръководител на повечето от фирмите и дейностите на групата. Други високопоставени членове на групата включват АНТОН БОЯНОВ и ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ ТИМЕВ (български гражданин, роден на 2 март 1952 г., известен също като “ГАНДИ”). През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, МЕТОДИ ЗЛАТАНОВ МЕТОДИЕВ (български гражданин, роден на 12 октомври 1965 г., известен също като “МЕТО ИЛИЯНСКИ”) изчезна; полицията смята, че той вероятно е отвлечен и може би убит, но е възможно и да се укрива. Преди да бъде убит в Амстердам през декември 2003 г., КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 21 ноември 1970 г., известен също като “САМОКОВЕЦА”) беше един от най-големите трафиканти в България и главен наркобос. Георги Илиев, който е роднина на Димитров, беше също негов пръв приближен. След убийството на Димитров ВАИ задържа контрола върху пазара на дрога чрез АНТОН ПЕТРОВ МИЛТЕНОВ (български гражданин, роден на 28 октомври 1973 г., известен също като “КЛЮНА”), за който се предполага, че е наследил дейностите на Димитров в контрабандата и наркобизнеса. Друг от близките приятели на Георги Илиев, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДЖАМОВ (български гражданин, роден на 15 юли 1960 г.), се занимава с местното разпространение на дрога в централна и южна България. Джамов, който също внася руски природен газ, се смята за ангажиран и в прането на пари, и за свързан с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен ЯМАН ХАКИ НАМЛИ. Бивш борец, Джамов започва кариерата си в организираната престъпност като шофьор на покойния ИЛИЯ ПАВЛОВ (виж МУЛТИГРУП). Като най-голям играч на пазара на дрога, ВАИ контролира пътищата за контрабандата, лабораториите за производството и мрежите за разпределението й. Групата е замесена и в прехвърлянето на откраднати от Западна Европа автомобили към бившия Съветски съюз. Сред другите й криминални дейности са изнудването и рекетът, нелегалната търговия с оръжия, хазарта, проституцията и контрабандата.

ВАИ има широки бизнес-позиции в туризма, финансите, забавленията и промишлеността. Тя контролира застрахователната компания ЮПИТЕР, а също и СЛЪНЧЕВ БРЯГ, един от най-големите морски курорти в България, на север от Бургас. Групата притежава и известен брой местни футболни отбори, и АГЕНЦИЯ ЗА МОДЕЛИ ХИКС-ГРАУНД се контролира от ВАИ чрез жената на Георги Илиев, МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ИЛИЕВА (българска гражданка, родена на 25 май 1973 г., известна също като МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ПЕНЕЛОВА).

C. (C) ИНТЕРГРУП, бивша СИК КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ (български гражданин, роден на 6 май 1964 г., известен също като “ГОЛЕМИЯ МАРГИН”), настоящ президент на групата и също бивш борец, основава СИК (и по-късно ИНТЕРГРУП) заедно с МЛАДЕН МИХАЛЕВ (български гражданин, роден на 13 октомври 1964 г., известен също като “МАДЖО”), също бивш борец, и РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 26 май 1962 г., известен също като “ПАШАТА”). Николов е свързан също със СЪЮЗА НА БИВШИТЕ БАРЕТИ (виж по-долу). Твърди се, че мозъкът зад действията на групата е ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ СТЕФАНОВ (български гражданин, роден на 28 ноември 1949 г.). През април 2004 г. синът му ДИМИТЪР ВЕНЦИСЛАВОВ ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 15 септември 1980 г.) е отвлечен и не е освободен. Незаконните дейности на Интергруп включват наркотици (и особено хероин), финансови измами (чрез връзките им с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли и контрабанда на откраднати автомобили, контрабанда, изнудване и рекет, и проституция. Интересите на групата в областта на наркотиците биват обслужвани основно чрез връзката й с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС), който бива смятан за един от най-големите контрабандисти на наркотици на Балканите. КИРИЛ СОТИРОВ КИРОВ (български гражданин, роден на 10 септември 1953 г., известен също като “ЯПОНЕЦА”), известен също като циганския наркобарон, е свързан с Интергруп и също е тясно свързан с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС). Киров, който е ангажиран също в трафика на хора и контрабандата на чужденци, оцелява на косъм след втори опит за убийство през април 2005 г. Законните бизнес-интереси на Интергруп варират от спортни отбори (СЛАВИЯ) през банкиране (ПЪРВА ИЗТОЧНА МЕЖДУНАРОДНА БАНКА), застраховки, търговия с петрол и метали, строителство и недвижима собственост (СОФИЙСКИ ИМОТИ) до модни агенции (ВИЗАЖ). Венцислав е мениджър на софийския футболен отбор Славия. ГЕОРГИ ЛЯЛЕВ също е член на управителния съвет на Славия. Бащата на Лялев, Траян Лялев, е декан на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лялев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лялев е бизнес-партньор също с РУМЕН ГАЙТАНСКИ (български гражданин, известен също като “ВЪЛКА”), чиято фирма ВОЛФ 96 също има връзки с Интергруп. Модната агенция Визаж е основана през 1994 г. от ЕВГЕНИЯ ГЕОРГИЕВА КАЛКАНДЖИЕВА (българска гражданка, родена на 20 февруари 1975 г.); смята се, че тя има тесни връзки с Красимир Маринов. БУЛ ИНС, застрахователната компания на групата, е най-големият застраховател в България. Една област, в която законните и противозаконните дейности на групата се сливат, е кражбата на коли и автомобилното застраховане. Автомобилите, застраховани при Бул Инс, получават специални стикери, които трябва да ги предпазват от кражба; крадат се автомобили без такива стикери. Интергруп контролира също ЮНИЪН ИНШУРЪНС.

D. (C) МУЛТИГРУП (известни също като МГ) Основателят и президент на МГ, ИЛИЯ ПАВЛОВ (роден в България, получил американско гражданство, роден на 6 август 1960 г.) бе застрелян в София на 7 март 2003 г. След като МГ стана най-голямата организирана престъпна група в България, Павлов започна да ги измества към законни бизнеси, състоящи се от стотици дъщерни фирми в сферата на природните ресурси и рудодобива, финансите, туризма, промишлеността и хранителните стоки. През 2001 г. Павлов и неговата заместничка ИЛИАНА ГЕОРГИЕВА ПОПОВА (българска гражданка, родена на 17 октомври 1960 г.) основаха МГ АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ КЪМПАНИ (МГ АМ), която да придобие цялата собственост на МГ и да възприеме законна, международно приемлива структура на управление. Родителската фирма на МГ АМ, МГ ВЕНЧЪРС (регистрирана и водеща се по адрес в Делауер) е притежавана поравно от Павлов и Попова. След убийството на Павлов Попова стана изпълнителен директор на фирмата, и 50-те процента на Павлов в МГ Венчърс бяха прехвърлени на вдовицата му ДАРИНА ПАВЛОВА (родена в България, получила американско гражданство) и децата му чрез тръста Павлови. Бащата на Павлов, ПАВЕЛ НАЙДЕНОВ (български гражданин, роден на 16 юни 1936 г.) беше преди много активен в управлението на МГ. След смъртта на сина му и последвалите диспути с Павлова и Попова обаче Найденов се отказа от позициите си в управлението на МГ и създаде собствена холдингова компания, КРЕПОСТ 2002. През 2004 г. Попова съобщи, че МГ ще започне да разпродава голяма част от собствеността си, за да се съсредоточи предимно върху инвестициите и туризма. Има рапорти, че Попова предпочита да пренасочи групата от Балканите към дейности, базирани в САЩ. Дейностите на МГ на Балканите са намалели значително, но една от най-големите им дъщерни фирми остава БАЛКАНТУРИСТ, най-големият туроператор в България, насочен предимно към прием на туристи от Западна Европа. ДИМИТЪР ХРИСТОВ ИВАНОВ (български гражданин, роден на 19 април 1951 г.) бе президент на първата дъщерна група на МГ (МУЛТИАРТ) в началото на 1990-те, преди да стане вицепрезидент на МГ, подчинен на Павлов. След напускането на МГ и досега, Иванов е президент на ЕВРОПА ХОЛДИНГС. Друг бивш служител на МГ, САШО ГЕОРГИЕВ ДОНЧЕВ (български гражданин, роден на 7 септември 1953 г.), е изпълнителен директор на ОВЕРГАЗ. Овергаз е основан през 1992 г. като съвместно предприятие на МГ и на руската държавна компания ГАЗПРОМ; фирмата бързо стана най-големият частен вносител и доставчик на природен газ в България. Овергаз се занимава също със строеж и притежаване на газопроводи и друга инфраструктура. Компанията има връзка с ВАИ ХОЛДИНГ през ЮПИТЕР ИНШУРЪНС, в която Овергаз държи дял от 35%. Дейностите на Юпитер включват застраховане срещу финансов риск на товари и газопроводи. ЮРИЙ ВЯХИРЕВ, син на бившия директор на Газпром РЕМ ВЯХИРЕВ, е близък сътрудник на Дончев и съдружник в Овергаз.

E. (C) СЪЮЗ НА БИВШИТЕ БАРЕТИ (известен също като СПАРТАК) АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23 април 1962 г.) е бивш офицер от елитното специално звено за борба с тероризма. Той и групата му бивши военни командоси (известни също като “барети”) са най-активни във финансовия сектор чрез ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЛЕВСКИ-СПАРТАК (известно преди като АПОЛО & БОЛКАН и СПАРТАК). Петров притежава също най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ S ЕКСПРЕС, която притежава повече от 3500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси S Експрес, Левски-Спартак и други фирми, носещи името Спартак, е било замаскирано като израелска инвестиция; Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София ДАВИД КОЕН. Друг член на групата, ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин, известен също като БАРЕТАТА) е бивш директор на Аполо & Болкан и в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов отговаря за дейността на групата областта на контрабандата, изнудването и рекета, както и за други незаконни дейности. Смята се, че групата държи голямата част от софийския бизнес с ескорт и интимни услуги, които се използват като прикритие за проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

F. (C) НОВЕ ХОЛДИНГ ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ (български гражданин, роден на 29 юли 1956 г., известен също като “ЧЕРЕПА”) създава първата си фирма през 1990 г., преди да стигне до настоящата си бизнес империя, НОВЕ ХОЛДИНГ, която включва над 30 фирми и многобройни дъщерни фирми. Основните легални бизнес-дейности на НОВЕ са хазарт (бингозали, казина и популярната лотария ЕВРОФУТБОЛ) и безмитни магазини. Божков притежава също така софийския футболен отбор ЦСКА и агенцията за модели J МОДЕЛС. Смята се, че контролира и РИСК ИНЖЕНЕРИНГ, които по начало са били част от империята на МГ. Многобройните медийни връзки на Божков включват ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-многотиражния вестник в България), КЕВОРК КЕВОРКЯН (популярен телевизионен водещ на шоу в държавната телевизия БНТ) и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). През 2002 г. НОВЕ продаде мажоритарен дял в лотарията Еврофутбол на гръцкия милиардер СОКРАТИС КОКАЛИС, запазвайки дял от 49 процента. Божков публично благодари на известния бизнесмен СПАС РУСЕВ за посредничеството при сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ; като близък приятел и личен съветник на министър-председателя Симеон Сакс-Кобург Гота, за Русев се смята, че е съставил икономическия екип на НДСВ, включително Милен Велчев (финансов министър) и Николай Василев (вицепремиер и министър на транспорта). Сред казината на НОВЕ са ЛОНДОН КАЗИНО в хотел Радисън SAS в София и РИЛА КАЗИНО в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила, чрез ИРЕНА МАРИНОВА (директор на собственика на хотела, РИЕЛ 99, и член на борда на фирмата, която управлява хотела) и чрез АНТОНИ НАУМОВ (директор на фирмата, която управлява хотела). Маринова притежава също дял в БУЛ ИНС (виж ИНТЕРГРУП), както и Божков (чрез НОВЕ). Наумов и Божков са партньори в няколко фирми, включително баскетболния отбор ЦСКА. Божков е използвал влиянието си, за да блокира прехвърлянето на приблизително 49% от хотел Рила, който е обект на стар иск за реституция на собственост, притежавана от българската еврейска общност. Нелегалните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков също е свързан с ИНТЕРГРУП (чрез фирмата IGM, която притежава съвместно с МЛАДЕН МИХАЛЕВ, и чрез дяловете на НОВЕ в БУЛ ИНС) и с ИВАН ТОДОРОВ (виж ИНТЕРГРУП и АМИГОС).

G. (C) ДЗИ (бивша Росексимбанк) ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ КЮЛЕВ (български гражданин, роден на 5 юли 1957 г.) е натрупал богатството си чрез Туристспортбанк (известна също като ТСБанк), която банкрутира под негово ръководство. През 1995 г. по SIPDIS данни (със степен на секретност, която не позволява да бъдат разкриват пред чужденци – бел. прев.) той основава БЪЛГАРО-РУСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (известна също като БРИ БАНК), и след напускането на БРИ Банк през 1997 г. Кюлев става член на борда на БУЛСТРАД. През 1998 г. Кюлев купува базираната в Пловдив Тракия Банк, която пререгистрира като РОСЕКСИМ БАНК. Най-големият клиент на Росексим Банк е българското правителство, което насочва всички плащания на данъци, мита и акцизи през нея. Банката също предлага финансови услуги на руската ЛУКОЙЛ и на МОБИЛТЕЛ (най-големият мобилен телефонен оператор в България, известен също като МТЕЛ). В добавка към връзките на Кюлев с МИХАИЛ ЧОРНИ (виж РУСКО ВЛИЯНИЕ) чрез МТЕЛ, ТОДОР БАТКОВ (адвокат и личен представител на Михаил Чорни) е член на борда на директорите на Росексим Банк до 2003 г. През 2004 г. Росексим Банк е прекръстена на ДЗИ Банк при финализирането на сливането между Росексим Банк и ДЗИ, бившата държавна застрахователна компания, закупена от Кюлев през 2002 г. Криминалните дейности на Кюлев включват измами и пране на пари. Напоследък Кюлев е наел американска лобистка група и агенция за връзки с обществеността, които да изчистят и поддържат имиджа му. Като част от кампанията му за придобиване на легитимност и доверие той основа фондацията ДЗИ, която да се бори с трафика на хора. Предполага се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Също бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба, ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10 декември 1962 г.) притежава верига газостанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава също така марката плодови сокове КУИНС. Ганчев е един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез ловешкия футболен отбор ЛИТЕКС. Литекс притежава също базираната в Ловеч винарна ВИНАЛ, която произвежда вино за консумация в страната и експорт в Европа, както и водка за експорт. Незаконните дейности на Литекс включват контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

I. (C) МИГ ГРУП (известна също като КУУЛ ПАС) МИГ ГРУП, водена от СЛАВЧО ПЕНЕВ БИНЕВ (български гражданин, роден на 10 декември 1965 г., известен също като “СЛАВИ”) притежава повече от 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително популярните нощни клубове БИАД, ДАЛИ и БИБЛИОТЕКА. ГЕОРГИ СТОЯНОВ (български гражданин) и МИХАИЛ СТЕФАНОВ (български гражданин) са заместниците на “Слави” Бинев. Сред бизнес-интересите на групата са и строителството и туризмът; тя поддържа туристическа агенция като част от комплекса за забавления КУУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групата включват проституция, наркотици и контрабанда на откраднати автомобили.

J. (C) АМИГОС ИВАН ТОДОРОВ (български гражданин, роден на 27 декември 1964 г., известен също като “Доктора”) вече не е част от Амигос, но продължава да поддържа тесни връзки с групата, особено за пране на пари и други финансови услуги. ПЕТЪР ХРИСТОВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 15 септември 1969 г.), братовчед на МЛАДЕН МИХАЛЕВ (виж ИНТЕРГРУП) е близък сътрудник на Тодоров и също е активно включен в пране на пари и други финансови престъпления.

K. (C) БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ Бизнес-клубът ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от ВАСИЛ БОЖКОВ (виж НОВЕ ХОЛДИНГ), ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ), ИЛИЯ ПАВЛОВ (виж МУЛТИГРУП), БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ, ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, ПЕТьО БЛЪСКОВ (собственик на седмичника 168 ЧАСА), ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-многотиражният ежедневник в България) и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). След смъртта на Павлов през 2003 г. и оттеглянето на Дионисиев и Гущеров през 2004 г. клубът вече няма предишната важност, но продължава да служи като форум за кооперация между различни икономически интереси. Гущеров, който е притежател на застрахователната компания ОРЕЛ Г, и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и ПЕТЪР МАНДЖУКОВ основаха конкурентен клуб на предприемачи, наречен също Възраждане. Манджуков, който е търговец на оръжие, притежава ПМ ГРУП, която е родителската компания на ИНФОМЕДИЯ, ПМ ПРЕС (издателят на социалистическия вестник ДУМА) и БОЛКЪН БЪЛГЕРИЪН ТЕЛЕВИЖЪН (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, фирма, притежавана от Манджуков и Дионисиев, е спомената в рапорта Дуелфер заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

L. (C) РУСКО ВЛИЯНИЕ Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров петрол, природен газ и ядрено гориво. Когато единственият български дистрибутор на дребно на горива, ПЕТРОЛ АД, беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен ДЕНИС ЕРШОВ. През август 2000 г. на ЕРШОВ беше забранено да влиза в България, тъй като беше посочен като заплаха за националната сигурност; забраната обаче беше отменена през 2004 г. при обжалване от Ершов. Ершов, който преди това беше вицепрезидент на един от най-големите износители на руски суров петрол, основа групата НАФТЕКС през 1991 г., от която ПЕТРОЛ АД стана част. Ершов беше член на холдинга НАФТЕКС БЪЛГАРИЯ (сега ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ) и е член на контролния съвет на ПЕТРОЛ АД. Въпреки че вече не притежава българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (МТЕЛ), се смята, че руският гангстер Михаил Чорни е запазил влиянието си върху компанията чрез връзките си с членове на австрийския Мобилтел Холдинг. Закупен от Чорни от австрийския Мобилтел Холдинг и австрийската банка BAWAG през 2002 г., МТЕЛ бе продаден през 2004 г. в най-голямото засега обратно изкупуване в Централна и Източна Европа. Прехвърлянето бе извършено през българската джойнт сток компания БИДКО. БИДКО се намира в една и съща сграда с адвоката на Чорни, ТОДОР БАТКОВ, който и досега е член на борда на МТЕЛ. Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са упражнили натиск върху българското правителство да забави издаването на третия GSM лиценз на БТК през юли 2004 г. Факт е, че Върховният административен съд реши на 15 юли 2004 г. да отложи издаването на GSM лиценз на БТК. Решението на съда подсказва, че Чорни продължава да контролира МТЕЛ; съдията, който председателства съдебния състав по този случай е същият, който анулира решението на правителството да забрани на Чорни да влиза в страната. В добавка, Чорни има връзки с ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ) чрез участието си в ДЗИ БАНК (бивша Росексим Банк), която е притежавана от Кюлев. Тодор Батков беше член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни е запазил влиянието си и в известен брой други компании чрез прехвърляне на собствеността си в тях на Батков. Сред тях са футболният отбор ЛЕВСКИ, вестникът СТАНДАРТ и хотелът БАНКЯ ПАЛАС. Представител на ЛУКОЙЛ в България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската нефтена компания бива смятана за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира също руския експорт на нефт за България. Българските операции на Лукойл чрез Златев биват подозирани в здрави връзки с руското разузнаване и руската организирана престъпност.

M. (C) АКБ КОРПОРАЦИЯ АКБ КОРПОРАЦИЯ, оглавявана от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16 август 1959 г.), се занимава предимно с приватизиране на притежавани от държавата промишлени предприятия. Основните й незаконни дейности са приватизационни измами и корупция.

— ПОЛИТИКА: ВРЪЗКАТА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ —

8. (C) Организираната престъпност оказва корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната система. В опит да поддържат влиянието си без значение кой е на власт, фигурите от ОП правят дарения на всички политически партии. С навлизането на тези фигури в легалния бизнес, те са се опитвали – с известен успех – да си купят влияние във властта. По време на общите избори през 2001 г., известен брой влиятелни “бизнесмени”, включително ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ, щедро финансираха и поддържаха и по други начини кампанията на НДСВ. В началото на мандата си през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакс-Кобург Гота организира среща на високо ниво с членове на Възраждане, на която той покани Илия Павлов, Васил Божков и други да станат част от “бизнес-консултативен съвет”, който да съветва правителството. По-късно същата година Кюлев помогна за финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

9. (C) Ахмед Доган, лидер на младшия партньор в правителствената коалиция, присъстваше на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без да прави опит да скрие тесните си връзки с убития шеф на Мултигруп. По време на изборната кампания през 2005 г., бизнеси с връзки с организираната престъпност (включително ЛУКОЙЛ и Сашо Дончевата ОВЕРГАЗ), Божков, Кюлев и други разпростряха поддръжката и парите си по политическия спектър, с фокус предимно върху НДСВ и БСП, за да подсигурят, че интересите им ще бъдат защитавани без значение кой ще спечели изборите.

10. (C) На по-ниско ниво от правителството и ръководството на големите политически партии, ОП “притежава” определен брой общини и членове на парламента. Това директно участие в политиката – за разлика от рушветите – е сравнително ново развитие за българската ОП. ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, основател на Възраждане и голям спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП. Гущеровата “застрахователна” компания е една от замесените в изнудване и рекет през годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско ниво, на избори през тази година в Свиленград, град на българо-турската граница, общинската власт беше напълно превзета от фигури, които почти не се и опитват да прикрият връзките си с едрите контрабандисти. По подобен начин, в регионалния център Велинград лица от средите на ОП контролират местния парламент и кмета. Почти същият сценарий се е разиграл и в половин дузина по-малки градове и села из България.

— КОМЕНТАР —

11. (C) Въпреки продължаващия натиск от САЩ и ЕС, досегашните български правителства са направили твърде малко, за да ограничат присъствието на организираната престъпност. Като резултат ОП е засилила позициите си и е способна да действа с практическа безнаказаност. Българското общество разбира корумпиращото влияние на ОП, и хората определено са разстроени от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с проблема. Ние продължаваме да оказваме техническа помощ на реформистки настроените елементи в правителството и съдебната система – и да говорим за нуждата от борба с организираната престъпност и корупцията – но истински способните да окажат натиск по тези въпроси са ЕС. Забавяне на приемането на България може да се окаже политическа катастрофа за сегашното правителство. Ако ЕС използва този лост, за да изиска не само дълбока реформа на съдебната система, но и ефективни мерки на практика, ще има смисъл да се вярва, че тенденцията ще започне бавно да се обръща през следващите години срещу организираната престъпност.

ПАРДЮ

15 thoughts on “Уикилийкс: Българската организирана престъпност

  1. Pingback: Wikileaks за българската организирана престъпност

  2. Григор Post author

    @Иван: Предисторията е писана от мен, според каквото знам. Преводът съм го направил наново – не бях успял да открия вече направения. Мислех, че вероятно ще съм първият, пуснал български превод (и вероятно първият посетен по този повод от юнаци с чукове… за което още не е късно).

    Reply
  3. юлий

    Според мен пък анализа е направен отгоре-отгоре и разкрива неща, които са ясни, а целта на един такъв документ е да разкрие това което не се вижда на пръв поглед. До някъде ще съм разочарован, ако този доклад не е представлявал някакъв въвеждащ, последван от редица други по-обстойни. От друга страна е интересно да се прочете какво точно е видял американския посланик от картината на българската престъпност.

    Reply
  4. Григор Post author

    @юлий: Анализът е писан за американците, не за българите. А и в България на предостатъчно хора тези неща не са им ясни, и не ги виждат изпод лъжите… Дали този доклад е последван от други по-обстойни – засега не знаем. Надявам се да научим. По възможност преди да е късно.

    Reply
  5. Pingback: Сайт на Данаил Рабаджийски » Уикилийкс и българската организирана престъпност

  6. Виктор

    На мен пък най-добро впечатление ми направи това, че пише кражба на коли, кражба на автомобили, а не, както всички в България, вкл. министри на МВР казват – незаконно отнемане на автомобили. Зная, че може би е защото така пише в закона, зная, че може би така го бяха преправили тоя закон, защото децата на червените велможи едно време имали за хоби да крадат коли, (така съм чул) но все ми се струва, че кражбата на кола си е кражба… и докато не се промени тоя закон… или да преправим и да се казва противозаконно отнемане на портфейл от джоба.
    Или при превода е станало, та се радвам напразно? 🙂 В английския как е, кражба или противозаконно отнемане?… Да не са прихванали и американците тоя евфимизъм ли се казваше…

    Reply
  7. goshko

    Защо и думичка не е обелена за СДС-престъпността? Какви варианти има? Първо, такава не съществува, второ – анализаторите в посолството на САЩ не са я видели, трето – тя е в непубликуваната част, четвърто – съвсем умишлено е пропусната.

    Reply
  8. goshko

    Не виждам нищо смешно, честно казано. Да приемем, че връзката между т.н. политици и престъпността е ясна и не подлежи на допълнително доказване. Доклад/анализ/грама или каквото и да е там, в която е очевиден пропуска на една, доста влиятелна по това време, политическа партия е озадачаващо. И продължавам да се питам – ЗАЩО?

    Reply
  9. Григор Post author

    @goshko: Смешното е как успяваш да пропуснеш толкова прост отговор.

    Като начало, СДС е всичко освен влиятелна по това време партия. Правителството на НДСВ е резултат от т.нар. “лондонски преговори”, на които българската организирана престъпност се договори как точно да свали Костов от власт, и да не го допусне повече. (Дали той целеше премахването на престъпността, или замяната й със своя, за тях е без значение.) Съответно, СДС се оказа “враг” на тази престъпност, и е нормално контактите й със СДС да са били по-скромни. (Вероятно ако Костов беше успял, щеше просто да наложи свои хора на върха на ОП, и ти сега щеше да питаш защо в каблеграмата не се споменава за БСП.)

    Също, в каблеграмата се посочва, че ОП е спонсорирала всички партии (което си пропуснал). Така че СДС не са пропуснати. Просто други партии са били по-близки с тези мафиоти, които бяха на върха през този период, така че те са получавали основното спонсорство.

    Reply
  10. goshko

    Да, започвам да разбирам. Частично. Какви точно преговори, лисабонски, джибутиянски, антарктически или марсиански свалиха тройната коалиция?

    Неспоменаването на БСП (или БКП и други предходни) в текст, свързан с организираната престъпност в България за период 1920-2011 го прави хумористично четиво. Съгласен?
    Същото важи в пълна степен и за всяка партия, която е успявала да има някакво влияние. Колкото по-голямо влияние е имала в даден период ПП, толкова по-забъркана е била в организирана престъпност. Не бива да гледаш толкова примитивно на датата на грамата. Твърдиш (и аз вярвам), че си превел текста и би трябвало добре да си запознат с информацията вътре. Там се разглеждат дълги периоди от време и няма как да бъде елементарно обяснена липсата на *изрично* споменаване на една ПП с 3 правителства в този период.

    Reply
  11. emo

    комитата имат нужда от идеен врег, като такъв беше СДС, учудващо и за самита тях, те го разгромиха и сега, поради липса на друг, вадят от време на време плашилото на Костов от нафталина. Навици….

    Reply
  12. Григор Post author

    @goshko: А ЗАЩО ЗАБРАВЯТЕ КОСТООООВ! 🙂

    Грамата разглежда периода 2001 – 2005 г. Кои са трите правителства на СДС за този период?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *