И още кражби на новини

Преди време писах един запис как някои сайтове крадат новините на Спешно.Инфо. А днес хванах поредния – prizmaplus.com. Краде чрез ботче, замаскирано като Googlebot, абсолютно нахално, без никакви обратни линкове или позовавания. Пълнят си хората сайта със съдържание, за да продават Гугъл рекламки. (Бяха направили това-онова, за да скрият кои са, но когато аз вече съм издирвал кой се крие зад анонимна връзка, те все още са били в разделно състояние.)

Покрай онази случка бях обещал в лична поща, че ако хвана още някой да краде новини, с него ще се занимава адвокатът на екипа, и портфейлът му ще олекне значително. За съжаление, този път бях притиснат да се откажа, от шефката на въпросния екип. Едно, че с това крадците на новини нямало да свършат (според мен след като първите няколко се изръсят по десетина хиляди лева, и на някой му се наложи да продаде това-онова, за да си плати дълга, новината ще се разпространи магически и краденето ще престане… но както и да е). И второ, че било абсолютно прекалено да съдиш човек, защото бил откраднал няколко новини. (Това пък е защото ние сме получавали предупреждение от наш доставчик на новини, че ако не вземем мерки да не ги крадат от нас, ще ни съди. Иначе казано, шефката е душичка човек – тоест, сбъркала си е длъжността в съвременния свят.) Вдигнах рамене и се съгласих, с жена не се спори. А и както виждам, и нейното търпение е на свършване, и нищо чудно още следващият да се сблъска с избора между извънсъдебно споразумение и присъда за още повече пари. Ако пък претендира, че няма нищо общо със сайта, който е направил, пък може и да помогна на Явор Колев да отчете дейност, и извънсъдебното споразумение да отпадне като вариант.

(И изобщо не се безпокоя от това. Както вече писах, Спешно.Инфо разпространява безплатно всички новини, които има право да преразпространява, чрез удобен интерфейс – повече подробности на rss.speshno.info. Някои новини обаче няма право да преразпространява, защото такъв му е договорът с доставчика му на новини. При това положение не виждам никаква причина да бъда милостив към който дава повод на доставчика ми на новини да ме съди. Когато някой с удоволствие ти дава безплатно всичко, което може, не е честно да му крадеш в добавка каквото не може да ти даде, нали? Не е точно в стил Уикилийкс…

И още нещо. Ако някой си мисли, че чл. 4 ал. 4 от ЗАПСП ще го защити, не е познал. Самата новина като фактологическо съдържание действително не подлежи на авторско право, но изказът й подлежи. Ако преразкажеш новината със свои думи, си начисто със закона. Ако обаче я вземеш едно към едно, си в пряко нарушение на авторски права, върху изказа на новината. Ако механично разместиш думи и изречения в нея – също: полученият продукт се води производно произведение, и създаването му без разрешение също е нарушение на авторски права.)

Разбира се, въпросният сайт вече също няма да може да краде новините на Спешно.Инфо. (Което вероятно няма да му е голяма загуба. Краде също така от КРОСС, БГНЕС и още кого ли не. Ако публикувате новини, проверете за IP-то му в логовете си – ботът се намира направо на уеб сървъра му.) А ако се намери още някой нагъл, може да реша да взема мерки и по своя инициатива. Весели или не толкова, според настроението ми.

—-

Добавка от 1 юни, 12:48: В коментар под записа slacker ми обърна внимание, че те не само крадат без позоваване, но и обявяват откраднати снимки за своя собственост. Това ми преля чашата, и реших да взема по-ефективни мерки.

Скалъпих на бърза ръка един най-прост алгоритъм, който проверява дали новините не се свалят от сайт-крадец. Ако е така, за тяло на новината цъфва развлекателен текст. Можеше да бъде и далеч по-неприятен, или компрометиращ, или дори вкарващ в неприятна беля, но реших засега да не съм чак толкова гаден.

Ако огледате въпросния сайт, сигурно ще го откриете в някои новини. И тъй като хората зад сайта надали ще го харесат, и сигурно ще побързат да си почистят базата от него, прилагам скрийншот. 🙂

—-

Добавка от 2 юни, 00:59 ч.: Работният ми ден приключи, и реших да погледна какво правят моите любимци, и дали са открили шегата ми. Открили са я, което никак не ме учудва. (Всъщност, надявах се да я открият по-рано – да седят в базата им толкова време тези весели надписи почва да ми изглежда като по-мръсен номер, отколкото реално са заслужили. Както вече писах, човек трябва да има чувство за мярка.)

Реакцията им обаче определено ме смая. Ботът им беше засилен да изтегли цялата ни база с новини наново. Като резултат, ако не са се сетили да я записват в различна база данни, в момента всичките им откраднати досега от нас истински новини биват подменяни с все същия весел текст. Не планирах чак такава гадост, честно. Направо ми става жал за тях… Или пък може би така изчистват краденото съдържание? 🙂

37 thoughts on “И още кражби на новини

  1. Senji

    Симпатизирам с положението в което се намираш но твоя достачик така ли не разбира че ти не си отговорен за пладятсващите от теб. Ако иска доставчика да ходи да се разправя сам с ботерите. Негов content негова интелектуална собственост.

    Reply
  2. бай Къне

    А според мене трябва да ги осъдиш или да им пратиш ГДБОП. Ако някой сваля новините с цел личен архив е според мене разбираемо и допустимо, това е fair use (макар в ЗАПСП да няма такова чудо). Когато някой обаче сваля, качва на сайта си, прави съдържание и да печели от Гугъл реклами без да ти признава авторството — това вече е нахалство, а нахалството трябва да бъде шамаросано 🙂

    Reply
  3. slacker

    Вероятно не си обърнал внимание, но наглеците са сложили надписи за собственост на откраднатите снимки от тях в галериите.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Senji: На доставчика му е най-лесно да скъса договора на Спешно.Инфо и да приключи краденето по тази линия. Така че на практика не се получава същото, като на теория.

    @slacker: Това наистина е наглост! Я аз да им спретна един дребен номер…

    Reply
  5. Петър Петров

    Следва в добавка към текста да пращаш javascript, който презарежда в скрит iframe тяхната страница всяка секунда. Трафик + DDOS.

    След това можеш да се опиташ да атакуваш директно сървъра — все пак хората са ти осигурили (законен) механизъм да правиш content injection. Съмнявам се да намериш exploit в техния WordPress, но съм сигурен, че ще се сетиш как да пробиеш ботчето, което слепя съдържанието 😉

    Reply
  6. бай Стамат

    Доста по-„забавен“ става така техния сайт с новите, развлекателни новини за кражба 🙂 Евала!

    Reply
  7. Григор Post author

    @Петър Петров: Системата им не е WordPress, ръчно са си я писали, но наистина е с купища дупки – реша ли да я пробивам, нищо чудно да успея. Слепяното съдържание го чистят много старателно, но мисля, че и там мога да намеря начин. Въпросът е по-скоро дали си струва да минавам към грубости, поне на този етап. Човек трябва да има мярка – мисля, че един такъв поучителен текст засега е предостатъчен отговор.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Крум: Знам. На няколко пъти съм си имал лични разговори с Явор Колев. Само че стигне ли се дотам, някои хора ще ги арестуват, и може дори да ги осъдят (криминално, а не на глоба). А чак това вече заради едни отмъкнати новини не бива. Все едно е някой да ти открадне две-три глави лук от градината, и ти да искаш за това да го пратиш за години в затвора… Губи се мярката.

    Reply
  9. slacker

    Хаха, тия си направиха самоинжекция (нова дума 🙂 ). Като гледам само твоята “новина” навсякъде в сайта им.

    Reply
  10. Ели

    Още не са се усетили даже… Така е като правиш сайт, който да чете единствено гугъл.

    Reply
  11. Божо

    Ами хорицата са си пуснали ботчето и си чакат кеш-а. Хич не им минава през ума да си погледнат “сайта” 😀

    Reply
  12. Божо

    Струва ми се, че сладурите въобще не са усетили какво става, а ботът им като е установил, че има промяна в данните, чино е тръгнал да ги събере наново 😀

    Reply
  13. Григор Post author

    @Божо: Алгоритъмът на бота им надали би му позволил да установи някаква промяна в данните. По-вероятно ми се струва някой, който има понятие от правене на подобни неща, да го е направил и да оставил поддръжката на някоя блондинка, или от сорта. (Може и да греша, естествено.)

    Reply
  14. Пешо

    не си струва да се занимаваш с глупости. Тоя сайт е никому неизвестен, и дори да открадне нещо – няма кой да го прочете. И съответно да клика по гугълските рекламки.
    Сайта сигурно ще изчезне до месец-два, просто някой си е загубил времето да пише скриптове за крадене на съдържание. Не си губи времето и ти.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Пешо: Загубих си няма 5 минути, за да скалъпя обща защита срещу такива сайтове. Може да си струва. 🙂

    Reply
  16. Пешо

    e, щом е 5 минути си струва 🙂
    Що поне не сложиш линк към спешно.инфо в текста, та да има някаква полза ? 🙂
    Или направо скрипт с location.replace()

    Reply
  17. Григор Post author

    @Пешо: Чистят всякакви тагове (затова и текстът е толкова грозен). Мога да си поиграя да пробвам с ескейпване на последователности, но ме мързи. А пък и де да знам колко ще им стане Гугъл рейтингът вследствие на номера ми 🙂 – може да има вреда вместо полза…

    Reply
  18. Вал

    Здравейте,

    От доста време се забавлявам с вашия блог. Харесва ми, половината от блога го правят коментиращите. Доста хубави дискусии се получават. Питам тук понеже поста е от скоро, но все пак е свързан с компютърни умния.

    Запалих се да си инсталирам линукс. Трябва да си призная блога помогна много. Хайде и аз да се включа в дискусията кое е по хубаво линукс или windows. Е зависи какво искаш да правиш. И двете имат своите предимства в определени случаи. Звучи странно особено за windows, но за съжаление е така. Има много ултра специализирани приложения които вършат страхотна работа обаче са само за windows. Някакво но все пак преимство.

    Гледах доста обучителни фимчета за линукс. Прегледах и доста от сайтовете на различните дистрибуции.

    Къде срещам трудност.

    1. Нямам записвачка. Май не смятам и да си копувам. При толкова виртуални чекмеджета в интернет.

    2. Сглобих си от тук от там втори комп. Малко старичък но не чак толкова много би трябвало линукса да тича на него. Проблема е че не бутва от USB флашка. (Изписва ми като опция USB FDD, USB HDD, USB CD но никое от тях не върши работа.)

    Как ми почнаха неволите. Първо си харесах Fedora. Един приятел ми записваше CD-та. Постояно даваше грешки при запис. Пробвах 13, 14 сега и 15. Ако записа излезе добре после като се опиташ да бутнеш от лайв CD тогава дава някаква грешка. За да изключа вероятността причината да е у мен отидох на компа на сестра ми лично аз да си ги запиша и при мен правеше същите проблеми. На едно място четох май беше при Zorin OS молеха желаещите по възможност да ползват Mozila докато свалят .iso файла, за да не се повреди нещо. Гледах гледах малко умно но пробвах и този вариант. Пак без успех.

    От първия път май само knoppix 6.2 тръгна. Но нещо не ми хареса.

    Изписах ги всички тези неща, за да покажа че съм положил усилия да си помогна сам а не да искам помош веднага и да твърдя че нещата не работят.

    Моята идея е да си ползвам втория комп като тестов, с инсталиран на него linux най вече за cloud computing. По тази причина всякакви допълнителни хардуери са си екстра, които няма да ми трябват.

    Въпроса ми е как да инсталирам linux направо на хард диска, без да ползвам CD / DVD, а също така без да ползвам USB флашка. Незнам дали е възможно.

    За уточнение нямам и FDD.

    Благодаря предварително

    Reply
  19. Григор Post author

    @Вал: Ами, този линукс трябва все пак да дойде през някакво устройство на харддиска. Какво устройство имате свързано към компютъра, което не е CD, DVD, USB флашка или флопи, но може да се стартира нещо от него?

    Една от възможностите е да се сложи харддиска на друг компютър, да се инсталира там линукс, и да се върне на този. С голяма вероятност ще работи. Друга възможност е взимане на CD устройство назаем от приятел. За да дават толкова грешки записите, или наличното устройство е (полу)повредено, или използваните празни CD-та са боклук, или и двете.

    За дистрибуцията: аз обикновено слагам Debian, от Netinstall CD. Подразбиращата се графична среда, която слага, е GNOME: KDE, XFCE и пр. могат да бъдат избрани през Advanced Options.

    И наистина би било добре коментарът да е под запис с подходяща тема. Ще го прочета, нищо че записът е стар.

    Reply
  20. X-man

    Авторско право върху новини? Авторско право върху формулировка на събития?

    Авторско право върху: Кучката “Пенка” роди кученца? – Дир.бг
    Авторско право върху: “Пенка” кучката роди кученца? – Днес.бг
    Авторско право върху: Женското куче “Пенка” роди кученца? – Дневник.бг
    Авторско право върху: Родиха се кученца на кучката “пенка”? – Нюз.бг

    След колко синонимизирания ще се изчерпи възможността за възпроизвеждане на дадената новина?

    Пък за гугъл и как нямаш против да ти товари сървъра с crawl-ване и да продава реклама прокрай резултатите, няма да споменавам дори …

    Е не не е сериозно това. Сори.

    Толкова неща има изписани от теб относно свободния обмен на информация, идеята за свободен интернет … не е за вярване просто.

    Явно и този път “храната уби свободата”, много тъпо …

    Reply
  21. Григор Post author

    @X-man: За добро или лошо, авторското право съществува върху формулировките. Никой разумен съд няма да ти даде авторско право върху 4 думи, но върху кратък разказ (в обема на повечето новини) авторското право е неоспоримо. Оттам и върху изказа на новината. (И не бъди толкова против авторското право. Благодарение на него съществуват лицензите на свободния софтуер, например. Столмън често обяснява това подробно и много ясно.)

    За Гугъл – определено имам против да ми товари сървъра, но нямам как да му обясня иначе къде какво може да бъде намерено. За разлика от вземащите новини, на които те им трябват, за да ги показват на своя сайт, така че както и да ги получат, все става. И за които съм хвърлил труд, за да създам удобства да си вземат безплатно тези новини, които мога да им дам – въпреки че някои от тези новини също ми струват разходи. И наляво и надясно давам съвет как може да се заобиколи изискването да не се разпространяват новините, които не мога да преразпространявам.

    В случая храната убива не свободата, а “свободата” да крадеш от другите това, за което те плащат. Такава “свобода” се нарича слободия. И тя убива свободата, а не храната. Истинският творец не се демотивира от това, че безпаричните ще ползват творбите му, без да платят, той се радва. Или че ще му платят само след като огледат творбата, и ако тя им хареса. Но се демотивира сериозно от това да го крадат директно и нахално. Особено ако с удоволствие дава безплатно каквото може.

    Не разбирам как някой може да не е наясно. Но очевидно има как…

    Reply
  22. X-man

    Добре Григор,

    Ще се постарая да не запаметявам на ум 1:1 новините от вашия сайт, че току виж съм ги разказал и разпространил с точно “вашите” словосъчетания без да имам право на това. А резултатът от горното би се изразил в рязък отлив от желаещи да се информират директно от сайта и съответно фалит на едно велико бизнес начинание. Щото Григор, ако закона важи за сайтовете крадци, трябва да важи и за мозъците крадци. Нали така ?

    Иначе наясно сме, човечеството още не е дорасло за интернет в първоначалния му замисъл. Основния проблем днес е, че от място за обмен на информация, интернет се превърна в средство за печалба, това е корена на злото.

    Btw. замисляли си се, че с подобни постове по-скоро правиш реклама на подобни мераклии за лесна печалба?

    Reply
  23. Божо

    @X-man – айде стига си тролил
    Не вярвам, да не си в състояние да разбереш за какво става въпрос, така че това, ковто правиш в момента е много грозно.

    Reply
  24. X-man

    @Божо

    Дали троля или не е твоя работа, но спирам преди да съм споменал определени твои роднини, а това наистина ще бъде грозно.

    Успех в борбата срещу вятъра!

    Reply
  25. Григор Post author

    @X-man: Дали е Божова работа не знам, но дали тролиш определено е моя работа. И все повече мисля, че го правиш. Съответно, главоломно приближаваш момента на блокирането на достъпа ти за коментиране тук.

    Reply
  26. X-man

    @Григор

    Трол от 2 поста? Да ви имам критериите …

    Ограничавай каквото искаш, през “онази” работа ми е.

    Reply
  27. Григор Post author

    @X-man: Троленето се определя не от броя коментари, а от съдържанието им, драги. Твоето определено е тролско. И ако ти беше през “онази” работа, нямаше изобщо да си коментирал тук. 🙂

    Имам блог от сума ти години. Такива като теб са минали през него с десетки, пред моите очи и очите на по-постоянните читатели като Божо. Изнасят все същия номер, знаем го наизуст, знаем какво стои зад него и ни е скучен, та писнал. Едно време ни беше забавно как всеки нов смята, че той открива топлата вода, но и това ни писна. Така че прекалят ли, ги блокирам и толкова.

    Reply
  28. Божо

    X-man като гледам сайта, който е линкнал, май се явява от тия био-ботове, които се навъдиха много напоследък и троли, за да трупа повече линкове, макар че би могъл да го направи много по-културно.
    Аз си “отглеждам” два такива. Пишат нормално хората, заслужават си стотинките, които ще вземат за линковете.

    Reply
  29. Григор Post author

    @X-man: Веднага слизам на земята. Търпелив съм, но на гостите ми тук вече си им писнал достатъчно. Най-вече с това, че троловете не се различават особено един от друг.

    @Божо: Може да пусна до wordpress.org един пач за опция за слагане на атрибут nofollow на линковете със сайта на коментиращия. (Много лесно ми е да си го направя при мен, но ще трябва да го правя отново с всеки ъпгрейд.)

    Reply
  30. Петър Петров

    Глобален nofollow на всички WordPress коментари би имал ефект на лоботомия върху блогосферата 😀

    Reply
  31. Григор Post author

    @Петър Петров: Като си гледам моя блог често си мисля, че една лоботомия може да се окаже от полза за блогосферата. 😀

    Reply
  32. Y-man

    @Григор
    @Божо

    ХАХА, какви пари, какви линкове, какви 5 лева?

    Момчета, ставате за смях вече. 😀

    Винаги съм си мислил, че в блогрството има нещо много тъпо, лицемерно и егоцентрично. Тотално ме убедихте!

    Сакън да не ви каже някой, че не сте прави.

    Клоуни.

    Reply
  33. Григор Post author

    @Y-man: Като гледам, май толкова много си падаш по клоуни, че не можеш да престанеш да висиш в блоговете им. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *