KDE 4.6

Най-сетне стана готово и в Дебиан. И, разбира се, веднага се хвърлих да го експериментирам на гърба на горкичката ми машинка. Тя само горчиво въздъхна:

– За какво са ти всичките му лъскавини? С твоята древна и полуповредена NVidia видеокарта знаеш ли какви омазвания на екрана ще имаш?

– Еми… ще имам, това е положението. Точно ти да не знаеш, че експериментирам с всичко ново, и че винаги съм готов да те омажа до нужда не просто от преинсталиране, а направо от разглобяване и повторно сглобяване?

– Уффф… (Или поне това щеше да каже, ако можеше.)

… Добре де, сложих го. И направо ми скри граматиката.

Още стартовият екран ми събра очите с красотата си. Дизайнерството на Нино Пулхейро по принцип не ми е много по вкуса, но този екран е страхотен. Как да го опиша… Задавал ли си е някой въпроса с какво точно дизайнът на Apple е толкова добър? Според мен важен елемент в качеството му е, че е чудесен точно като за дизайнираното. Лаптопите им са лаптопи ама отвсякъде, поне в дизайна. Телефоните – телефони отвсякъде. Таблетите, и те. Нищо общо със стандартния “техно” стил на дори добри други фирми… Е, стартовият екран на KDE 4.6 е страхотен дизайн точно като за настолен компютър, или пък лаптоп. Нещо повече, ако беше на Windows или на Mac, нямаше да се връзва толкова. Някак уникално линуксовски е, носи духа на цялото. Красота точно като за такова нещо.

Следващата изненада бяха… ефектите. NVidia са известни в света на свободния софтуер с категоричния си отказ да му сътрудничат. (Дълго време съм се чудел за причината, докато наскоро не разбрах кой притежава 30% от NVidia. Точно така, Microsoft…) По тази причина, истински добри драйвери за тези видеоплатки за Линукс просто няма. Комерсиалният драйвер на NVidia е нестабилен (поне ако го тормозят така зловещо както аз обикновено), а свободният не поддържа различните 3D ефекти, и композитинга му е реално софтуерен. Но дори така е вече много приличен, и KDE 4.6 използва това добре. Полупрозрачни прозорци (включително при местене), избледнявания, анимации, по-дребни ефекти вървят като слънце. Уви, “желирането”, десктоп кубът и други хипер-красоти засега не работят без хардуерно ускорение. (Заради което съм решил, че следващата ми видеоплатка ще е добре поддържана ATI. Ако не си взема система с интелски чипсет – техните видеочипове се поддържат изцяло, от 100% свободен драйвер, и просто не е истина какви ефекти вадят. В света на линуксовските десктопи KDE е “слонът”, който гълта най-много ресурси и памет, но дори той още на 256М памет върши чудеса на интелски видео-хардуер. Не искам да оплюя Microsoft умишлено, но Aero-то на Windows 7 е направо хилаво пред стандартните ефекти на KDE. И на 256М не съм чул някой да е успял да го пусне; дори на 512М се влачи…)

Подразни ме, че в горния десен ъгъл на екрана има графично рапортче за натоварването на средата. За много хора сигурно ще е полезно, но мен ме дразнеше. Мина повече от час, докато открия как се маха – всъщност е един от ефектите на KDE, и просто се изключва. Но в процеса на търсенето забелязах и колко красиви тапети има новото KDE, и веднага си сложих този с нощния град. Някак ми е тематичен: който не вярва, може да погледне колко записи на сродна тема има в този блог. 🙂

Стандартните програми за KDE вървят безпогрешно. Същото важи и за цялата машинария на KIOslave и другите благини на средата – гълтането на ресурси от KDE дава в замяна страховита мощ. Изскачащите менюта на графични програми, които не са част от KDE (Chromium, Firefox, LibreOffice) понякога се замазват, но предполагам, че това много скоро ще бъде отстранено. (Ако не се дължи на полуразвалената ми видеокарта – напълно е възможно.) System Settings панелът е преработен, и е още по-удобен за чоплене отпреди. (И с още повече настройки. 🙂 Луд на шарено се радва, ама радостта е хубаво нещо.) По повечето програмки има дребни, но полезни подобрения.

Особено ми хареса работата на KParts – технологията, която позволява във всяка KDE програма да включваш данни от всяка друга, и нещата да се поддържат свободно. Доизчистили са я и са я стабилизирали екстра. Konqueror например вече от години е “само браузер”, но аз съм свикнал да ми е и файлов мениджър – и е достатъчно да въведа локален път в URL прозореца му, за да получа познатата картинка. (Или FTP/SFTP достъп, път на SMB (Windows) мрежа, име на архив и ум да ти зайде още колко неща.) Okular отваря почти каквито документи ми хрумнат – от такива на MS Office, през PDF или PostScript, а също е-книги, DjVu файлове и подобни, та до всякакви видове картинки. Зад шаренията се крие убийствена функционалност и набор от възможности. Мечтата на компютърджията с душа на хакер – пухената възглавничка с едно движение на ръката да се превръща в моторна резачка, или какъвто друг инструмент е нужен. 🙂

Няма да скрия, фен на KDE съм, и съм пристрастен към него. Не че другите графични среди за Линукс са лоши – просто тази най ми пасва. Най съответства на това, което съм, и ми е най-удобна. И бих препоръчал на всеки да я пробва. Дали ще е подходяща за него може да прецени само той. Но пробата определено си струва.

16 thoughts on “KDE 4.6

  1. pthread

    Не съм фен на визуалните ефекти в десктопите – дори и стандартните ефекти на Gnome-a ги изключвам напълно.
    Стига ми да има добра типография и добре оформени теми (набор от стандартни икони, стандартни цветови гами и т.н.) и най-вече ми е важно вътрешното удоволетворение, че системни ресурси не се губят за неща, без които мога така или иначе.

    KDE-то е the best of the best що се отнася до наточен външен вид и иновативност в технологията на изображението, но си оставам верен привърженик на простотата на Gnome-a, широките му възможности за конфигуриране и не на последно място – нормалните наименования на програми (по някаква непонятна за мен причина някакси ми е тегаво имената на всичките ми програми да започват с K 🙂

    Така, че Gnome, оле, оле!!!

    Reply
  2. Краси

    Хм…някак си повече предпочитам Dolphin. Чувствам го по-естествено, дори по-лек. Почитател съм на KDE, макар последните ни допирни точки да бяха на 4.2, когато някои неща не работеха както трябва. Ето каква е разликата между нас — аз съм млад и искам всичко (наистина всичко) да върви възможно най-бързо и прочее. Поради което много харесвам и Amarok. Впрочем, съвсем наскоро настройвах едно Kubuntu, а с потрес установих, че го няма любимият ми Lancelot. Възможно ли е да не съм догледал? В новото KDE има ли го?

    Reply
  3. Кирил Владимиров

    Много често Lancelot не се включва в стандартната инсталация, което е наистина необяснимо.
    В офиса съм на машина с NVIDIA и се държи доста добре. Според Граслин(който движи Kwin) сподели, че драйверите на nvidia имат най-добра подръжка на OpenGL.

    Подкрепям Краси за Dolphin, направили са го уникално добър с разните докове, плъгини за Git, SVN, Dropbox… и прочее. И аз като @pthread мразех тез K-та, но за радост вече това не е “закон” 😀

    Reply
  4. Григор Post author

    @pthread: И аз изключвам повечето ефекти – определено ми пречат на продуктивността. Понякога обаче ми дават мъничко добро настроение, а и то е полезно за нея. 🙂 Простотата и стройността на GNOME е чудесно качество, което уважавам, и мисля, че KDE би могло да се поучи от нея. Забелязал съм, че за различни хора единият или другият десктоп е по-удобен, и ми е трудно да предскажа за кого кое ще е по-добро. А за започващите с К имена – приемам го с чувство за хумор, особено където К-то е добре интегрирано (Okular, Konqueror, Amarok…).

    А наточеният външен вид не е без значение. Наскоро възстановявах омазания лаптоп на един познат през Knoppix. Беше се опитвал да инсталира Aero на Win7, но то беше вървяло доста зле (лаптопът му е хилавичък – бавничък Celeron и 512 MB RAM). Когато му показах ефектите на Compiz Fusion на собствената му машинка, му протекоха лигите. В момента види ли ме, ме крънка да му инсталирам Линукс… 🙂

    @Краси: Не само че е по-лек, но има и повече възможности. Konqueror просто ми е много стар навик. В KDE 4.6 Lancelot е реализиран като Plasma widget. А на Kubuntu, уви, не съм му фен. Личното ми мнение е, че това е най-смотаното KDE, което съм виждал някога. Без да е перфектно, дебианското е несравнимо по-добро.

    @Кирил Владимиров: Поддръжката на OpenGL на собственическия драйвер на nvidia наистина е добра. Проблемът е в некачествения и нестабилен (по стандартите на свободния софтуер) драйвер като цяло. Ако беше свободен, бъговете му отдавна да са изчистени, но уви. В интерес на истината, при нормална работа наистина се държи стабилно: просто аз си мародерствам машината зверски (и отделно от това видеокартата ми е посдала багажа), а изисквам от нея да работи безпроблемно. С ATI и Intel видеочипове и драйвери го постига, с noveau – също (но при него ми липсва хардуерното ускорение). Очевидно има как, но манията за контрол върху кода пречи на потребителските му качества.

    Reply
  5. Марио Пешев

    От 3 месеца не мога да си инсталирам ATI драйвери за моята машина. Чувствам се предаден от AMD и някъде дълбоко много години назад – по-точно развитието им към Linux света според мен е нулево, безкрайно учуден съм от позицията ти по темата.

    Reply
  6. Григор Post author

    @lem0na: Всички комерсиални драйвери за Линукс съм ги отписал. Сори, ама ми трябва нещо, на което да мога да разчитам. Признавам си, че изискванията ми за стабилност са доста, ама такава ми е работата/характерът, че си мародерствам машината жестоко, и ми е нужно да работи добре въпреки това.

    @Марио Пешев: ?!… Драйверите им за по-стари видеоплатки наистина са много нечитави, но за новите са прилични. Имам предвид свободния драйвер, разбира се – комерсиалните им са същата стока като на NVidia.

    Преди време имаше едно интересно интервю с Харалд Велте от gpl-violations.org (а също и от iptables 🙂 ). Та, бяха го питали дали това, че този проект е накарал стотици фирми да пуснат под свободен лиценз купища код, не е огромен принос за свободния софтуер. Той беше отговорил, че приносът за свободния софтуер е почти нулев – освободеният комерсиален код е като правило такъв боклук, че никой свободен проект не желае да го приеме. Не съм видял кода на комерсиалните драйвери на ATI и NVidia, но е факт, че комерсиалните им драйвери са далеч по-нестабилни и нечитави от свободните. И разликата очевидно се дължи не на повечето възможности на комерсиалните – интелският видеодрайвер поддържа всички тези възможности, но е свободен, и има стабилността на свободните.

    Reply
  7. Марио Пешев

    @Григор – едната ми машина е с ATI Mobility Radeon HD 5730 1GB. Опитвах да кача 10-тина пъти двата вида драйвери, но след инсталация ми казва, че не намира ATI хардуер. И оттам така кардинално счупва X-а, че директно идва време за преинсталация.
    Обърнах се и към 3-4 по-надъхани линуксаджии, че аз не съм много напред, но никой не успя да ми помогне. Инсталирал съм 6-7 машини с NVidia и никога не съм имал проблем.

    Може би е важно да се отбележи, че при стандартна инсталация аз имам работещ X, но не е с конкретни драйвери, а мисля, че е някаква емулация, от която след 5мин работа ме болят очите и главата. Поддържа правилната резолюция и наситеност на цветовете, но е крайно натоварваща и не се издържа излъчването.

    Reply
  8. Божо

    И аз гледам да избягвам ATI, че съм имал достатъчно главоболия с тях.
    Не знам сега как е положението, ама като чета Марио Пешев какво пише, май същатат работа.
    Може би имат модели, при които всичко върви както трябва и такива, с които проблемите са сигурни.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Марио Пешев, Божо: Свободният драйвер за ATI не е с пълни възможности, но никога не съм имал проблеми с него. (Свободният драйвер на Интел е с пълни възможности, и никога не съм имал проблеми и с него – очевидно бъговете идват не от наличието или липсата на 3D ускорение и пр.) ATI се бяха зарекли за най-новите им графични карти да има повече или по-малко пълни свободни драйвери; не знам дали са го спазили, но принципно се очаква. Ако споделите какви ядове с какъв хардуер имате, може да се опитам да помогна (без гаранция, че ще успея).

    Reply
  10. Вал

    Здравейте,

    Може ли да подадете някакъв линк как се слага фонетична подредба на клавиатурата в комбинация с английска такава подредба на Debian 6. Ако има някакъв линк и за другите дистрибуции ще е много полезно.

    Ползвах тази връзка:

    http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=618

    Уж е доста пресна обаче когато я изпълня нищо не се получава. Търсих доста усилено в Google и нищо.

    Харесах си Peppermint OS Two. Инсталирах си я на резервния компютър. Хората си имат форум питах ги как да си оправя клавиатурата, за да мога да пиша и на кирилица. Чакам ги вече почти месец, какви ли не герои се изказваха и накрая нищо. Изтрих я и сложих Debian 6.0 за да видя как са нещата. Пак не се справям.

    Помощ

    Вал

    Reply
  11. Вал

    Намерих как се добавя втора клавиатурна подредба (българска фонетична), която да използвам с английската. Даже ми изкара индикатор който да ми показва коя е текущата в момента и когато кликам на него ми сменя съответно двете клавиатури. Обаче е много досадно, трябва да се направи някакъв съкратен клавиш.

    Молбата ми сега е друга как се прави този съкратен клавиш.

    Между другото, аз бях попрочел почти целия блог и го следя редовно. Останах с впечатлението че повечето хора които коментират тук в някаква степен използват линукс, или най малкото имат познания доста над средното ниво.

    Мисля че имаше някакво wiki на български. Там има ли секция която да е посветена на линукс и да е актуална поне за най простите неща.

    Впечатлението ми е че какъвто и въпрос да зададеш на Google връща някакви много стари отговори които не са актуални в момента и по никакъв начин не вършат работа на новите потребители в света на линукс.

    Поздрави

    Вал

    Reply
  12. Григор Post author

    @Вал: На същото екранче, на което се поставят различните клавиатурни подредби, вдясно горе има “Бързи клавиши за превключване на подредбите”. Цъка се на най-горния от трите – отваря се прозорец, позициониран на възможностите за клавиши или клавишни комбинации за превключване. Слагате си чавки на която / които комбинации си харесате, и го имате. 🙂

    Reply
  13. Вал

    Благодаря за бързия отговор.

    Имам втори тестови комп. Сега там инсталирам линукс да си пробвам различни дистрота.

    Значи с дебиан 6 0 1 съм или най-новия който и да е той, защото системата си дърпа повечето от файловете от интернет. С Gnome съм. Там където добавям клавиатурите няма тракова нещо. Изскача диалогов прозорец с 5 табулатора. Втория е за клавиатурните подредби но и на останалите няма опции за настройване на съкратени клавиши.

    Описвам толкова дълго, защото се опитах да направя Screenshot и … изненада не успях. Записа нещо но не текущото съдържание на екрана.

    Досега съм опитал да направя две неща с линукс различни от инсталирането му и двете неуспешни.

    Ще вземе да се окаже че повредата не е в моя телевизор

    Вал

    Reply
  14. Григор Post author

    @Вал: Да си призная, не знам как е за Gnome. Понеже описанието в записа ми е за КДЕ, автоматично предположих, че сте пробвали с него, и дадох указания според това. Ако ви се пробва, опитайте КДЕ. (Ако инсталирате Дебиан от netinstall CD, в Advanced options, още при пускането, има възможност да си изберете кой ДЕ да сложи.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *