Домейн форум

Напоследък свързваме думата “форум” с електронен Хайд парк, където можеш да псуваш анонимно до крампи на пръстите. Този път обаче става дума за доста обичайна по формат конференция на тема ICANN и програмата им за нови домейни.

Датата на провеждането е уточнена за 7 ноември 2011 г. (Всякакви съвпадения са случайни. 🙂 ) Мястото е Гранд хотел София. Обещано е присъствие на сума ти народ от ICANN (вероятно някои ще се откажат, но с гаранция ще останат достатъчно.) Очакват се куп интересни лекции. (Оставени са и няколко свободни слота за желаещи за лектори, които предложат интересни и важни лекции в рамките на темата – ако имате желание да сте лектор, не се колебайте да изпратите презентация.)

Събитието вероятно ще е интересно и за най-професионалните регистратори на домейни и доставчици на Интернет. Вероятно ще е много полезно за организации, които смятат да кандидатстват за собствен домейн от първо ниво. (Напоследък това става все по-лесно. Очаквам скоро да мога да си регистрирам нещо от сорта на григор.сульо-и-пульо… 🙂 ) В същото време, немалко от лекциите ще са напълно по познанията дори на обикновени домейн регистранти и Интернет потребители. Предвидено е да има полза и за юристите в областта на интелектуалното право, а се надявам да дойдат и хора от академичната общност (ако Дянков не успее да затвори БАН дотогава).

Засега се планира основните теми да са три:
– новите домейни на ICANN
– кандидатстването за домейн от първо ниво и управлението на регистъра му
– многострадалният вече български домейн на кирилица, DNSSEC и домейните при IPv6

Нищо чудно обаче да се появи и нещо интересно извън тях. Ако имате нещо общо с домейните в Интернет, дръжте сайта на мероприятието под око. Може да се окаже полезно. 🙂

Разбира се, търсим и спонсори. Предложението може да се окаже интересно за Интернет доставчици, търговци на домейни, търговци на специализиран за Интернет хардуер и дори просто фирми, които искат да получат видимост в българския ИТ свят (а може би не само в българския – все пак се очаква да има доста сериозно присъствие от ICANN).

Накратко – очаквам да бъде интересно. 🙂

3 thoughts on “Домейн форум

  1. Nikolay

    Това което остава неизяснено е – има ли такса за посещението и каква е тя и каква ще е точно програмата.

    Reply
  2. Илия

    Николай – няма такса за посещение – всеки е добре дошъл, единствено срещу предварителна регистрация на сайта на събитието.

    Окончателната програма ще бъде обявена през септември – в момента се уточняват подробностите.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *