Соларни хора

http://dnes.dir.bg/news/hrana-slantze-slancheva-energia-ivan-stoychev-9265198?nt=13

Боже, колко луди има по този свят, боже…

(Не става дума за Иван Стойчев. Той ако беше толкова луд, щеше да е отдавна умрял. Който яде чужд зелник никога не е луд… Познайте за кого става дума.)

34 thoughts on “Соларни хора

  1. CTEHATA

    Интересно. Предполагам когато няма време да се нахрани, защото е зает, човекът не гладува. Просто си набавя лъчите за 2 минути, вместо за час, използвайки телескоп…
    Имам данни, че подобни хора е имало и преди, даже са били многобройни. За съжаление са загинали масово след двуседмично заоблачаване 😀

    Reply
  2. fethry

    @Стената Те хората не са прости, ще се адаптират към лунната светлина. XD

    Reply
  3. Богданов

    Това принципно е стар прабългарски обичай. Но обикновено е бил две седмици и е имал за цел достигане до сливане с Тангра.
    Гореописаният вариант е някакво изкривяване на нещата

    Reply
  4. Ermand

    Бе вие си дърдорете колкото си искате. Аз познавам такъв човек, който беше почнал на шега и без да има много очаквания, но постигна интересни резултати.

    Reply
  5. Илия

    Фондацията на Джеймс Ранди дава 1 милион $ и за такива неща, досега никой не е успял. 😉

    А иначе човек може да живее 10на дни без храна.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Ermand: Магарето на Настрадин ходжа вероятно би проявило горещ интерес.

    @Илия: Човек може да живее без храна до 50-60 дни, и след това да се възстанови без медицинска помощ (ако внимава добре със захранването). При добра медицинска помощ могат да възстановят и човек, който е гладувал до около 90 дни. Тези данни, разбира се, зависят много от човека – дори сред напълно здравите, единици могат да преживеят до 100 дни без храна и да се възстановят без особена медицинска помощ, но има и единици, които умират още след 30-40 дни. Има болни, които умират при дори само ден-два без храна.

    Reply
  7. Иван

    Любопитно ми е, колко време човек може да оцелее ако кара само на бира. Съответно, колко би трябвало да изпива на ден.

    Reply
  8. Любо Николов

    Не съм съгласен!
    Като изядат слънцето, какво ще правим?
    🙂

    Reply
  9. Делибалтова

    Преди около 3 години някакъв “слънчасал” индийски йога беше слушан като господ как се храни със слънце от огромен брой иначе нормални хора. Бяха като обсебени, случайно имах възможност да ги видя с очите си. Нахълтаха сред експонатите в музей, зад преградните въжета и дори полицаи не можаха да ги изкарат от там. И имаха и особен, втренчен поглед, докато слушаха.

    Reply
  10. Жилов

    Нищо особено няма в това – това е нормалното човешко поведение. Един от моите колеги вярва както в това, така и че тези хора живеят по над 1000 години. Ако му възразя, той казва “Какъв си материалист, пак искаш да ме убедиш, че всичко е безсмислено.”

    Reply
  11. mdam

    1200 килокалории от 10 мин гледане и площ на резорбиране от очното дъно около 1 см^2 x 2(за 2 очи). Интересно колко ли калории изработва едно дърво с незнам си каква площ на листата. Хипер ефективна фотосинтеза ще да е. Производителите на соларни панели би трябвало да са заинтригувани.

    Reply
  12. Божо

    @mdam – 10-ина такива екземпляра с по един кабел в задника ще осигурят захранването на София 😀

    Reply
  13. Григор Post author

    @Делибалтова: Според мен новината действително представлява интерес. За психиатрите. На тема здравето на журналиста.

    @Жилов: Според мен е крайно време да се въведат тестове за психическа дееспособност. Прекалено много луди карат коли и гласуват.

    @mdam: мдам…

    Reply
  14. Жилов

    Това, което казах е, че тези хора не са луди. Странно е не, че те вярват, а че ние не вярваме.

    Reply
  15. Делибалтова

    Може и да е странно, Жилов, че съм безнадеждно влюбена в истината, но още по-странно ми е как едно просто твърдение, което може съвсем лесно да се провери, разделя хората на “вярващи” и “невярващи”. Лудост ми изглежда и възможността, меко казано съмнителни твърдения да се популяризират без уж задължителната за всеки журналист проверка за достоверност. Когато критично голям процент хора са пристрастени към измишльотини, това си е доста опасно. И е заразно.

    Reply
  16. Шapкан

    не е лудост, логична практика е.
    Медията продава новини (по-точно – интригуващи заглавия). Няма значение какво е качеството под ярките шапки, важното е да ги продаде. Колкото по-интригуващо изглеждат, толкова по-сигурно е, че ще ги купят. Медията не се интересува дали тези новини после ще бъдат четени.
    Отделно – всяка медия е свързана с определена групировка с определени интереси. Независимите медии са рядкост, голяма рядкост.
    Различните групировки имат различни интереси.
    Но е кое общото помежду им? В кое имат спонтанно съгласие без анрочни срещи и без конспирации? Ами тъкмо състоянието на податливост у хората. Състояние на безкритично поглъщане на спам. Възпитавайки и поощрявайки такова поведение, групировките си осигуряват нужният им комфорт – да продават/пробутват своето и да държат масата под контрол (а него пак осребряват с продабжба, било на вещи, било на “идеи”).
    Нищо лудо няма. Циничен прагматизъм.

    “Вярващи” и “невярващи” – това е измамно разделение. Защото мотивите на вярващите и невярващите могат да бъдат много различни.
    (например сред “невярващите” мая мярнах мнението, че “не е възможно, защото Бог не ни е сътворил такива”; обратно, след “вярващите” може да се проплъзне идеята, че нека сега това да е лъжа, но добър проект за подобряване (автокреация) на човешкия организъм – бионично повишаване на КПД на фотосинтезата и имплантация, генетична или “механична” на подобни устройства в човешкия организъм)

    Истинското разделение е на “податливи на внушение” и “изискващи доказателства и аргументи”. Или още по-простичко: “реагиращи” и “мислещи”.
    Мислещият тип е по-трудно контролируем, затова се поощрява първосигналното реагиране.
    Ако ви прилича на конспирация това с контрола, проблемът е ваш. Общността на интереси на бизнеса и държавата не се нуждае от директен сговор, а само от малко здрав смисъл – и то именно от сорта на зиничния прагматизъм.
    Пресен пример за такъв – предложението на едно министърче да се налагат глоби на хора, които са се съгласили да работят без трудов договор.
    Или отказа на МВР да сложат камери за наблюдение по улиците, където се провеждаг гъзарски автосъстезания – и преди няколко дни загинаха двама души, случайни пешеходци.

    Reply
  17. Жилов

    @Делибалтова

    Вярваш ли в благодатния огън, падащ в Йерусалим? Нищо не пречи да бъде запален с кибрит или механизъм. Но на мен дори и сега тази мисъл ми изглежда като светотатство и ми е неудобно дори да я обсъдя като вариант… Какво дава на православните чудеса (хора оцеляват от рак – така де, някои оцеляват, други – не, във всеки случай с рака е по-лесно, а ако са осакатени, не им порастват нови крака или ръце), та какво дава на православните чудеса по-висок статус от този на индийските магьосници? Какво различава вярващите в едното от вярващите в другото? С какво един християнин е по-влюбен в истината от един мистик като моя колега? Той честно казано поне не е стъпил на ЕДНА свята истина и всяка седмица рови нова глупост, което най-малкото го прави по-отворен към света.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Жилов: За мен мисълта да бъде запален благодатният огън с някакъв вид трикария е именно светотатство. Не защото се осквернява нечия свещена религия. А защото се мамят хора… Да, всеки сам е отговорен за това да не го мамят. Но не са рядкост мошениците, които са по-хитри от повечето хора, и успяват да ги измамят. Хич не е случаен фактът, че всеки среден мошеник може спокойно да измами жури от независимо колко и колко елитни добросъвестни учени. Нито фактът, че същият мошеник няма капка шансове пред жури от фокусници или професионални измамници – познай защо…

    Затова на хора, които не желаят да бъдат мамени и се пазят от измами според силите си, трябва да се помага. Първо, защото те го заслужават. И второ, от чисто егоистична гледна точка – те се грижат да намаляват броя на измамниците, и съответно вероятността някой да успее да измами теб или твой близък. Точно по същата причина хора, които не се пазят от измами според силите си, трябва да бъдат оставяни да бъдат измамени така здраво, че да се научат да се пазят. Защото това заслужават. И за да престанат да хранят измамниците и да качват вероятността някой да успее да измами теб или близките ти. По-опасно и вредно от глупака е само едно – богатият глупак. От кравата трябва да се боиш отпред, от коня – отзад, от глупака – от всички страни, от богатия глупак – от всички страни отдалече. Богатият глупак трябва спешно да получи възможност или да поумнее, или да обеднее. Звучи гадно, но… е така.

    Reply
  19. Жилов

    @Шаркан
    Аз съм ироничен към остатъците от собственото си индоктриниране, а Григор, предполагам, се опитва да бъде дипломатичен и хуманен едновременно…

    Честно казано, изпитвам истинско неудобство, че поставям този въпрос, знам колко е скъп и важен на определени хора и на чисто емоционално ниво ми е неприятно да го правя. Все пак го счетох за нужно, защото не считам за честно човек, принадлежащ към една религия да обявява водещите се по друга религия за зомбирани или наивници, т.е. да употребява двоен стандарт към “техните” и “нашите” чудеса.

    Reply
  20. Делибалтова

    Жилов, Благодатния огън е много точно попадение. Не бях се сетила за него, но ако щеш вярвай, в съзнанието ми той стои на същото място, където и чудесата на индийския факир, и всички взаимно изключващи се научни хипотези. А именно: преди да ги взема “на въоръжение”, трябва да докажа истинността им. Този подход, който не се различава от научния, ме оформи като православна християнка и не помръдвам от там до доказване на противното. Никога не съм твърдяла, че съм традиционалистично вярваща.

    Приемам, че чудеса съществуват, но само в смисъла, който влага в тях Св. Августин – възприемаме за чудо събитие, за обяснението на което нямаме достатъчно знания. Историята на митологиите и религиите е многно показателна. С развитието на човечеството чудесата или стават научно обоснован факт, или губят ореол и значимост. Проблемът, според мен, е нежеланието да се “разбули” чудото, да се докаже или отхвърли, което е парекселанс развитие. Втрещява ме нежеланието на хората да се развиват!

    Вместо да видят, че православното християнство в голяма степен е истинска хуманитарна наука и работещо хуманитарно инженерство, хората предпочитат да съчиняват и да вярват във фалшиви чудеса – “християнски” и нехристиянски. Съкровищницата от знания нека си се пълни и прелива. Прекалено много хора дори не подозират какво богатство, каква сила и какво щастие може да им даде. За мене там е битката сега.

    Сигурно Шаркан е донякъде прав за механизма на масовото затъпяване.

    Reply
  21. Делибалтова

    Изпратих си коментара в небитието, понеже е от служебния компютър и забравих да си изпиша името. Неспасяемо ли е? Да беше за друго, щеше да ме домързи, но на Жилов няма как да не отговоря. Възстановявам, доколкото успея. Досада.

    Отношението ми към Благодатния огън е като към чудесата на факира. Същото е и към противоречиви научни хипотези. Преди да се приемат за истина, те трябва да се докажат или отхвърлят – научен подход. Така се е развивало човечеството, така се развиват и отделните хора. Именно това ме превърна в православна християнка, че православното християнство е хуманитарна наука и работещо хуманитарно инженерство. Това не означава, че приемам “християнски” (както и нехристиянските) фантасмагории. Не знам какво е Благодатния огън – не съм проверила, нито човек, който има доверието ми е потвърдил.

    Св. Августин има хубаво определение за чудо – реално събитие, за обяснението на което не знаем достатъчно. Потресаващо е как хората, разполагащи вече с колосални знания, ги игнорират и предпочитат “пещерното” мислене, не просто отказват да се развиват, а регресират блажено. Доброволно превръщат измамата в чудо. Ето това е съвременния начин да живееш в грях.

    Шаркан, приемам доста от думите ти, но вече достигнах лимита на коментиране.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Делибалтова: Няма проблем – коментарът е спасен 🙂

    Reply
  23. Делибалтова

    Благодаря, Григ. Забавно се получи. Доста ми е увяхнал ентусиазма да коментирам втория път.

    Reply
  24. Веселин ч

    Един таман научил магарето си да не яде и то взело че умряло.

    Reply
  25. Людмил

    Германците направиха филм по въпроса: http://vimeo.com/66389571
    Ето поредица от предавания за хора, които живеят без храна: http://suprememastertv.com/bmd/?sca=bmd3
    В света те са хиляди. Да обявиш, че всички те са мошенници е все едно да кажеш, че всички хора по света, които виждат НЛО са откачалки и измамници…

    Reply
  26. Григор Post author

    @Людмил: Заявявам абсолютно точно това, в прав текст.

    Добре де, ще се поправя. Една много малка част може би са обикновени клинични идиоти, които го правят от съвсем скоро.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *