Предлагам сюжет за писане!

Мероприятия като Булгакон събуждат в мен ненаситилото се на фантастика хлапе. И най-вече всепоглъщащото му любопитство, и кошера идеи в главата му. А тъй като, уви, вече не съм хлапе, ми се иска и да направя нещо по тези идеи…

Само че не смогвам. Нямам времето. Затова понякога ги предлагам на околните.

В конкретния случай идеята е един сюжет. Предлагам го на всеки, който желае да напише нещо по него. Да видим какво ще се получи. 🙂

—-

Посред нощ е, но министър-председателят, президентът и председателят на Народното събрание са събудени. Всеки поотделно, от свои много доверени хора. С надеждата да изпреварят доверените хора на другите двама. И с вест, която смръзва кръвта.

Преди няколко нощи в Националния военноисторически музей е извършен взлом. Старателната инвентаризация не открива никакви липси. Опитът да идентифицират взломаджиите също е безуспешен – на записа от камерите се виждат двама души с черни качулки, черни ръкавици и без видими особени белези. Криминалистите решават, че престъпниците са се уплашили от нещо и са избягали без плячка. Както и уморената и апатична управа на музея, те са склонни да приключат случая.

На следващия ден обаче при директора се явява чистачката – маниакално подредена и наблюдателна стринка. Съобщава, че е видяла следи, които вечерта преди обира не са били там. От един от експонатите липсва мъничко, незабележимо за всеки друг кичурче. А на пода, току пред него, има почти неразличима изсъхнала следа от капка.

Новината на кой експонат е посегнато размърдва любопитството на директора. Криминален инспектор пристига отново и води със себе си лабораторен експерт. Следата от капка е внимателно анализирана. И когато късно през нощта излизат резултатите, верните хора на тримата най-важни властници спринтират да ги предупредят.

Капката е от специален разтвор, в който се съхраняват биологични проби, за да бъдат подготвени за клониране. А липсващото кичурче е от косата на Васил Левски.

16 thoughts on “Предлагам сюжет за писане!

  1. mdam

    Григоре, невероятен си(бяха написал “изрод си – в положителния смисъл”, първоначално). Ако споменатите от теб официални лица имаха поне малко достойнство, само при прочитането на поста ти след докладването му, биха се разстреперали.

    Reply
  2. Васил Колев

    Забавна идея, ама… както Генчев беше казал, Апостолът всички го ползват за политическите си цели, може би има нужда да го оставим малко на мира ?:)

    Reply
  3. Данаил

    Само колко идеи ми идват, ама мамка му не мога да пиша. Прекалено технически мисля и така се отплесвам в детайлите, че накрая нищо не излиза. А само за да доразвия малко сюжета, годината е 2837 а Президента, Премиера и Председателя на народното събрание са от Марс, Венера и Плутон съответно. Земята отдавна е колония на Галактическа империя, чиято бюрокрацията е смазващо тромава, а корупцията е на невиждани от 2010г нива.

    Reply
  4. Пешо

    значи да оставиш любопитството неудовлетворено е нещо много кофти.
    Сядай да го довършиш !!
    🙂
    Идеята е наистина много интересна и може да се развие по всякакви начини.

    Reply
  5. Славчо

    единственият страх в случая е да не би личноста на Васил Левски да е прекалено идеализирана, и да се окаже онова момче което в идеите и помислите си е чист и свят, но попадайки в днешния оцапан свят да бъде никой и да си загине в мизерия и нищета. Справка – капитан Петко войвода ! 😉

    Reply
  6. Григор Post author

    @mdam: Че някой може да сметне идеята за добра ли? 🙂

    @Васил Колев: Васил Левски отдавна вече е на мира. И съвсем сигурно би предпочел да бъде използван, поне по този начин, отколкото забравен.

    @Комитата: Не ми се вярва, но също е възможен сюжет – защо не го напишеш? 🙂

    @Данаил: Няма “не мога да пиша”. Никой на този свят, включително най-великите, не се е родил научен. Сядай и пиши! Първите солидно количество писания ще са за боклука, но ще се научиш.

    @Пешо: Аз имам своя вариант, но не това е идеята. Идеята е който иска да направи свой. Ако се съберат достатъчно и свестни, може да издадем сборник. 🙂

    @Славчо: Не го вярвам – прекалено практичен и борбен е бил. Капитан Петко войвода е бил по-блага и кротка душа, ако и хайдутин – не е искал да вреди на отечеството си, та е търпял боклуци да го управляват. Види ли това да се случи, Левски би тръгнал по горите още първия ден, ако ще да пълзи и червата му да се влачат след него. И вероятно щеше да бъде убит много скоро. Трябва да благодарим на Османската империя, че я имаме да я обвиним за това – услужливо забравяйки, че на съда в София българите съдебни заседатели са гласували за смъртта му.

    Reply
  7. mdam

    Дайте да дадете !
    Става дума за динамично управление на светофарите в София.
    Това е моя призив към opensource, geek общността в бг.
    Защо да дадете, а не да дам аз? Не откривам достатъчно потенциал у себе си към момента.
    Защо под този пост. Нямам търпение вече да споделя.

    Какво имам предвид:
    Да се направят, приспособят, най вече откъм софтуер устройства които да бъдат поставени над светофарите и да отчитат особеностите на трафика,т.е. да играят ролята на сензори:
    дължина на опашката от МПС пред светофара
    брой превозни средства преминаващи под светофара на единица време.
    работа във всякакви условия: ден/нощ/здрачаване, дъжд, сняг, мъгла.
    справят се с възможните интерференции: дъжд,снях,мъгла, радио смущения.
    какви да са устройствата: wifi рутери използвани като радари, евтини камери 2-в-1 за ден и нощ със NIR филтър, ли сензор ли каквато е технологията.
    мисля ако такива неща и алгоритмите и софтуера за тях бъдат намерени/написани, от там нататък е по-лесно.
    Ще постна това и при maniax-а и при Боян Юруков, под някой техен пост.

    Reply
  8. Itilon

    Нищо няма да се получи… или в най-добрия случай ще стане сатира за човешката глупост. Какво като някой е откраднал кичур от Левски – ще минат месеци докато клетките се развият (приемаме, че технологично е възможно от кичур, нали?), после около 20 години, докато клонираният порасне… През което време ще стане какъвто го направи средата, не каквото предполага някакво генетично родство. Трябва да са доста глупави тези служители, за да тичат да будят шефовете си по нощите с новина, която – освен че става за жълтата преса – ще има друг потенциален резултат след 4-5 мандата :).

    А ако искаме да внесем малко реализъм, косата на човек, умрял преди 150 години е мъртва – дори да приемем, че може да сме сигурни, че е неговата. Ся, вярно, че хората постигнаха много в последните години, но бая футуристична технология ти трябва, за да постигнеш нещо с нея – и то да не е просто нова коса…

    Reply
  9. Кал

    Itilon, наблягаш на науката, а пропускаш притчата. 🙂

    Досърбя ме… ама не. Обещал съм се на Юна и клането в Каел аз. Бат Васил ще почака…

    Reply
  10. Григор Post author

    @mdam: Доколкото знам, в общината има вече предвидени едни хубави пари за въпросната поръчка. Които по български обичай сигурно са предвидени да напълнят джобовете на едни хубави, демек наши хора. Нямам нищо против да дам да дам :-), ама не и когато аз ще тупам тъпана, пък друг ще обере парсата за тупането ми. Между идеализъм и ахмащина има сериозна разлика.

    @Itilon: Що ме караш сега да разкривам моя сюжет, или пък да напътствам мераклиите накъде да се насочат? 🙂

    Не е нужно в кичура да има живи клетки – достатъчно е да се извлекат гените. Принципно е направимо.

    Докато клонираният порасне ще минат 20 години, но кукловодите на тези най-важни хора и след 20 години ще искат да са на власт зад сцената. Така че поводът за загриженост ще е много сериозен.

    А клонираният може да бъде възпитан да бъде като Левски. Както казваш, въпрос на влияние на средата е.

    И ще е страшен не с личните си усилия – един куршум “решава проблема” – а с подкрепата, която обикновените хора ще му окажат, виждайки в него спасителя си от тези кукловоди. За което всъщност дори не му трябват истински гени от Левски – достатъчна е малко обща прилика и, разбира се, слухът.

    Има и много други варианти. Генетиците знаят неща, които другите хора не знаят. Ами ако има как да анализират гените, и само за година-две да направят нещо, което кара обикновения човек да е решителен, смел и нетърпящ тирания като Левски?…

    Така че въпросните служители може и хич да не са глупави – не ги подценявай. 🙂

    Reply
  11. presly

    Много интересно. Аз си представям варианта истинският Левски пренесен от миналото. И как го водят при някой държаване глава като обвиняем за организиране на ново освободително движение. Истинският Левски пред, портретът му зад “главата”. Въобще много добра история може да се получи, ако се напише добре. 🙂

    Reply
  12. Петър Петров

    Сетих се за Килн хора. Правиш си клонинги да работят вместо теб. В случая – да ходят да се борят за правата ти вместо теб.

    Reply
  13. Шapкан

    ако чакаме генетиците да ни направят смели и нетърпящи тиранията, значи много сме зле.
    Даже по-зле от зле.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *