Срам ме е…

По време на предизборната кампания на няколко пъти чувах по телевизията речитатив с мотото “Срам ме е”. “Срам ме е, че парите за образование са колкото парите за подслушване. Срам ме е, че МВР получава три пъти повече средства от здравеопазването…” И т.н. В изпълнение на Стефан Данаилов.

А мен пък ме е срам, че чувам този речитатив от него.

Ще си го кажа направо – Стефан Данаилов е от най-любимите ми български актьори, че и не само български. Че кое хлапе не си е мечтало да бъде като “бате Серго”? Политическата ориентираност идва на двуцифрена възраст… И не само затова. Великолепен актьор с тонове чар и излъчване е. Надали някога ще престана да го харесвам. Без изобщо да ми пука бил ли е партиен секретар, или не – чувал съм, че и тогава пак си е бил слънчево, искрено и мъжко момче.

И още нещо – той така и не се научи да лъже. Което е изключително странно за актьор – в края на краищата, работата на актьора е именно да те лъже. Че е друг човек, че изпитва разни емоции… За пръв път го гледах в отрицателна роля в “Дом за нашите деца”. Там той играеше корумпиран и безчувствен архитект. И ме порази колко изкуствено и неубедително изглежда в тази роля, на фона на естествеността и обаятелността му в образите на “добрите”. По-късно го забелязвах неведнъж – бате Ламбо просто не умее да бъде лош, нито пък да лъже истински. Веднага му проличава, и по изражението, и още повече по гласа. Вслушайте се в речитатива – ще го усетите моментално. Или пък гледайте запис на пресконференцията, на която той обяви защо се е кандидатирал за вицепрезидент – ще го видите моментално.

Всъщност, не е нужно човек да има усет за лъжата, за да се замисли – не беше ли всичко, което той изрежда под графата “срам ме е” точно същото и по времето, когато правителството беше на БСП? И не е като да е нямал право на глас по въпроса – беше министър в това правителство! Да, много от казаното е вярно (не всичко), но и тогава също беше вярно. Така че и да не можех да го позная кога лъже, не бих му повярвал.

Нямам представа чрез какво са го накарали да се цани в мръсната клоунада, която е в България кандидат-президентската кампания. Не ми се вярва да е било лесно, независимо дали са го изнудили, измамили или и двете… Не зная, може би ми се счува каквото ми се иска – но ми се струва, че чувам в гласа му истински срам. Но не от това, което го изброява, а от това, че го изброява. Че не е щастлив от ролята, която са му поверили в това представление. И че дори докато я играе, нещо в него се бунтува срещу нея, и срещу Тях. На моменти дори си мисля, че големият актьор умишлено пресилва неспособността си да лъже. За да могат тези, които имат уши, да го чуят и разберат.

Не зная, може би ми се счува каквото ми се иска. Но ме е срам от казаните в онзи речитатив косвени (а къде и преки) лъжи. Всъщност, не от тях – политиците лъжат с всяка дума. Срам ме е, че ги изрича именно Стефан Данаилов. И може би затова ми се иска и него да го е мъничко срам – за да продължа да вярвам, че той е истински слънчев, честен и изобщо истински човек. Останал неоцапан от мръсотията на политиката, въпреки министъруването и кандидат-вицепрезидентствуването си.

Защото искам да продължа да го харесвам и обичам. Не чак като кумир, отдавна вече не се кланям на никого и нищо. Просто за да ме топли мисълта, че талантът и обаянието могат да издигнат към върховете и добрите хора.

10 thoughts on “Срам ме е…

  1. Шapкан

    май си внушаваш. Той не лъже. Убеден е, че каквото е добро за него (и партията му), е добро за всички. А за когото не е добро… “е, така е устроен светът” (да ти прилича на нещо?).
    Така разсъждава.
    На знам дали има хора, които разсъждават цялостно. Всеки е повече или по-малко мирогледен шизофреник и стъпва върху “нюанси”, да не кажа двойни (и многократни) стандарти.
    И Кунева звучи много искрено, което може да се обясни (или ми се иска да е такова обяснението) с дебел слой наивност между сетивата й и сигналите на реалния свят.

    Reply
  2. Виктор

    Я да кажа аз за Стефан Данаилов, защото си спомням “На всеки километър”. Имаше една сцена, която ми направи много силно впечатление, дете съм бил тогава: Караше го някакъв, евентуално агент на полицията с някакъв файтон, евентуално в полицията, но като че бяха извън града. По едно време Стефан Данаилов, нали, Сергей, или какъвто е бил в тоя епизод, се хвана за корема и взе да се свива, нали, ужас страшно го боли. Спряха файтона, нали, човещина. Сергей слезе и май започна да се свива на пътя, това си спомням, и по едно време рипна като заяк, та избяга. Сиреч, излъга и побегна. Това ми се стори много нечестно, та оттогава не ми е симпатичен нито героят, нито актьорът. За пиратството ограбва хич и не искам да си спомням.
    И още нещо си спомням, слушах го веднъж по радиото май беше, след 89-та. Говореше, че имало период, в който останал без работа и правил надомно мартеници. На мен веднага ми мина мисълта, че мартениците е могла да прави някоя жена, или инвалид, а пък Ламбо, като е голям мъж, можел е да се пробва в някой по-мъжки занаят, например на Сточна гара.
    Та така, това е, което зная, което ми е направило впечатление, тоест, необективно и частично, така да се каже.
    А Кунева, Шаркане, така лъже, че не е за приказка. Даже триха предизборно в Уикипедия, тя, или нейните приятели, както тя ги нарече в една дискусия със слепите по Скайп. Опита се да ме изкара мене лъжец, защото и цитирах какво пише в Уикипедия, пък то било изтрито предния ден, аз не бях проверил. Писах за това на Григор. Малко е дълго за разказване, не ми се пише сега, в един пощенски списък (публичен) го писах. Но съвсем накратко става дума за това, че аз питам за нещо, което пише за Кунева в Уикипедия, а тя казва, че няма такова нещо, и малко по-късно, че много не обича, когато така се лъже. Сиреч, аз лъжа, или
    Уикипедия лъже. Можеше г-жа Кунева просто да каже, че в момента не може да каже, че ще провери, и т. н., но не, тя предпочете да изнаглее и да излъже. Ох, наистина сме зле, щом трябва да избираме от всички злини по-малката. Ето го сега и Плевнелиев, твърде ясно каза и повтори, че щял да надгражда постигнатото от Гоце… Ох.

    Reply
  3. анти-блогър

    Винаги ми е бил симпатичен Стефан Данаилов. Някакъв особен чар и доброта лъха от него, особено сега в по-улегналите му роли. Ако беше кандидат за президент, а не за вице със сигурност щях да гласувам за него, без значение, че е от бандата глупаци БСП. Но когато е в екип с тоя отвратителен нелицеприятен злобар Калфин, просто няма начин. Да не говорим, че много мразя някакви жълтини от типа на “прочетох че”, “говореше се че” …

    “На моменти дори си мисля, че големият актьор умишлено пресилва неспособността си да лъже. За да могат тези, които имат уши, да го чуят и разберат.” – Григоре, твоите откачени конспирации край нямат. Понякога си мисля, че няма да е лошо някой доктор да ти предпише добри хапчета, та да спреш да бълваш няколкостранични дивотии.

    Reply
  4. Шapкан

    ами за Кунева не съм хранел някакви особени илюзии. Възможностите бяха да е наивна до глупавост или … ясно какво.
    Написах само първото, беше достатъчно (загатнато) обидно за нея, та не продължих…

    Плевналев ми счупи главата с изказването, че бил сам искал да ходи в казарма (мани го това, на 18 човек има бая бръмбари в главата), а и сега го смятал за правилно (едва ли не пак би отишъл).
    Тъй де, смее ли да каже нещо друго… главнокомандващ е все пак, хихик…
    Ще надгради той, бъди сигурен.
    Кой знае защо, прилича ми на бавноразвиващ се чирак на селски берберин. Толкова бавно се развива, че чирак ще си умре.
    Нали знаеш, и него Бойко го подхванал на магистралата. Пътували някъде и Той го питал: ти искаш ли да станеш президент? Май така и бившата здравна министърка я забърсаха – от магистралата.
    Поличба? 😉

    а и знаеш ли, Кунева поне има стил, в стравнение с всички други парцали (и Стефан Данаилов барабар с тях). Или може би неволно я извинявам, понеже е жена…? май това е.

    Reply
  5. ieti

    Харесвам бате/чичо Ламбо, защото съм израсъл с него и филмите, в които е учасвал. Не харесвам партията на която беше кандидат, но това си е негов избор все пак.

    Подразних се жестоко от депресарщината, която лъхаше от този клип. Аз не се срамувам и няма да се срамувам. Не съм направил нищо от което да се срамувам. Живея чесно, изкарвам си прехраната като всеки друг човек останал в България.

    Тези които имат за какво да се срамуват си знаят кои са и защо. Лощото е друго – този клип се цели в определени хора – с ниско самоуважение, депресирани, зле финансово и зависими от някой или нещо. Цели се в хората, които все още живеят във времето преди 90-та, а бога ми такива все още има бол. Хора които все още чакат някой или нещо да им помогне, да оправи страната и тн.

    Жалко е и е срамно че се пускат такива клипове.

    Reply
  6. Кирил

    Ламбо е страхотен като актьор. Аз като го гледах в Стъклен дом много му се радвах. Но въпреки всичко да не забравяме че е член на БСП от доста време, че им беше и министър. Той не лъже, за него така стоят нещата. Това е неговият възглед. Това че го харесваш като актьор не значи че трябва да харесваш и политическите му разбирания.
    Единственият на тази кампания който ме дразнеше беше Кунева. Аз от началото бях сигурен че Плевнелиев ще спечели и на другите много не им обрщах внимание. Но Кунева я пратихме еврокомисар, целият ЕС беше очарован от нея, но за нашата страна нищо не направи. От такъв човек да стане президен, нищо хубаво за страната не очаквай. А като видях и хората които я подкрепяха – агент Гоце и слави трифонов, просто ми се отврати още повече.
    Сега щяла да прави политическа партия? Да си отива с Гоце в БСП-то и да забавлява пенсионерите.

    Reply
  7. Милен

    Според мен свръх анализираш.
    “Срам ме е, че парите за образование са колкото парите за подслушване. Срам ме е, че МВР получава три пъти повече средства от здравеопазването…” – Звучи ти фалшиво, защото просто не е вярно.

    Бюджетът на МВР за 2011 е 1.06 милиарда лева (твърде много, ако се има предвид ефективността на МВР в борбата срещу престъпността). Бюджетът за здравеопазване (да не се бърка с бюджета на министерството на здравеопазването) е 3.25 милиарда лева, тоест три пъти повече (не е чак толкова малко, отделен въпрос е обаче, доколко ефективно се използва и той).

    Средствата за подслушване са 100 милиона лева (отделен въпрос е защо изобщо са нужни толкова). Бюджетът само на министерството на образованието е над 700 милиона лева, тоест над 7 пъти повече от средствата за подслушване (отделен въпрос е дали парите за образование са достатъчни и адекватно разпределени).

    Тоест, БСП просто лъже чрез устата на Данаилов. Елементарно и първосигнално, както с онова “Костов намали пенсиите.”

    А Данаилов се справя доста добре и с отрицателни роли. Явно не си го гледал като италиански мафиот в някое от продълженията на сериала Октопод.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Милен: Не оспорвам, че някои от казаните неща са неверни – само твърдя, че и верните между казаните пък са били същите и при БСП. И да, признавам си, не съм гледал продълженията на “Октопод”. Но за мен Стефан Данаилов е нещо като българският Хенри Фонда – перфектният изпълнител за “добрия”. Някак отвътре му иде.

    Reply
  9. Иван

    Всеки е свободен да вярва в каквито си иска самозаблуди, стига да не са доказано неверни;)

    Иначе ако искате някоя миризлива партенка, даваща вероятен отговор защо Данаилов се е хванал за вице, прочетете тази статия: http://frognews.bg/print.php?news=39978 Само едно нещо не ми се връзва… как поста на вице-президент би му попречил на актьорската кариера…

    Reply
  10. Делибалтова

    Уважавам големия талант на Стефан Данаилов, който е безспорен. Нямам никакво желание, да не говорим, че принципите ми не позволяват злословене по ничий адрес.

    Затова ще коментирам по принцип. Харесва ли ни или не, хората не сме еднакви. Например аз нямам и зрънце от артистизма и харизмата на Данаилов. Има си, обаче, справедливост. Когато много ти е дадено – много се изисква. Хората с толкова колосално дарование носят тежка отговорност, защото увличат след себе си и са пример за подражание.

    Ако лекарите и учителите нямат право да грешат, защото от работата им пряко зависят здравето, живота и съдбата на отделния човек, защо допускаме видните интелектуалци, от които зависи бъдещето на целия ни народ, да ни въвличат от заблуда в заблуда. Защо ги възхваляваме, когато ни вкарват в тресавище? “Звездопоклонничеството” не го разбирам, отхвърлям го.

    Точно заради таланта вината се умножава по съответния коефициент. Може би съм с остарели схващания? Съвременната формулировка вероятно е: осребрява се със съответния процент?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *