БГ-Фантастика: Ъпгрейд

Уикито БГ-Фантастика тръгна върху МедияУики 1.7. След няколко ъпгрейда стигна до версия 1.12, където остана дълго време – нямаше нужда от повече ъпгрейди.

За съжаление, тази нужда дойде. “За съжаление” заради причината – спамботове, които успешно решаваха обикновените капчи. Екстенжънът ConfirmEdit на МедияУики 1.18.1 поддържа широк набор най-различни капчи – бях убеден, че ще намеря между тях подходяща. След като изпробвах проста цифрова (спамботовете се справяха с нея) и една-две fuzzy-image-базирани (които ползваха външни сайтове като генератори на картинките, и бавеха работата неприятно), накрая се спрях на варианта QuestyCaptcha. Идеята му е съвсем простичка – набор предефинирани въпроси и отговори, от които на случаен принцип се избира някой.

Към момента съм нагласил въпросите да се показват при опити за анонимно редактиране и при опити за регистриране на сметка. Разбирам, че е донякъде досадно, и се извинявам за това на всички. Иначе просто не смогвам да чистя уикито от спама, а с него то е още по-досадно. Надявам се на разбиране.

5 thoughts on “БГ-Фантастика: Ъпгрейд

  1. Виктор

    Благодаря, Григор, че не си сложил нещо с картинка, недостъпно за слепи хора. Аз там не правя нищо, и едва ли има друг сляп човек там, но пак благодаря за това, че имаш предвид работа без монитор и без мишка, както работят слепите хора. То прочее има и услуги из интернет, които помагат на слепи потребители да преодоляват кодовете в картинки, но искат регистрация, плъгин във Файърфокс и прочее.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Виктор: Имам си един сляп приятел, и се сещам отвреме-навреме за него, та мисля и за такива неща. 🙂

    @JJ: Ботът няма как да обхожда непрекъснато, а на спамерите и 10 минути да им престои спамът, все са на кяр. Че пак ще повторят – харчат ресурсите на чужди компютри, какво им пука… Да, по-неудобно е за редактиране, и това никак не ми е приятно. Но просто спамът надхвърли границата.

    Reply
  3. JJ

    Григор,
    Малко офтопик по темата, но в една от статиите си за API бота беше споменал за bitcoin като начин на дарение за услугата. Тогава за първи път ми стана любопитно що е то bitcoin, а напоследък разни хора около мен говорят, купуват си АТИ-та за по 100 и нагоре долара и се занимават с копане на такива неща. Въпреки, че много нещо изчетох така и не ми стана много ясно това някакъв тип пирамида ли е и как тези п2п монети се превръщат в реални пари. Можеш ли да ни разясниш, мисля че би било интересно и на други.

    Reply
  4. Григор Post author

    @JJ: Уви, АТИ за 100 долара към момента е заникъде за генериране на bitcoin блокове. По-реалистично е да ти свърши работа машина с 4 АТИ-та за по 1500 долара всяко. Към момента може и да успее да ти смели блок за към месец. С времето обаче бързо ще стане недостатъчно.

    Иначе, доста инфо има на http://www.bitcoinbg.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin и прочее ресурси. И аз бих написал с удоволствие някой запис, но напоследък не смогвам.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *