Да спасим гората от закона!

Или по-точно от законодателите. И изпълнителите. И най-вече от баджанаците им.

Става дума за гората по Витоша. И всъщност за Витоша, каквато я познаваме и обичаме.

На 14 март (сряда), от 18:30 до 19:00 ч. шествие в защита на витошката природа ще тръгне от НДК и ще стигне до площад “Възраждане”, където ще има митинг. Аз ще бъда там. И приканвам всеки, на който му се иска да вижда и природа по Витоша, да заповяда.

За тези, които не знаят предисторията: след като прилапа Банско, Боровец и Пампорово, курортната мафия у нас си наточи зъбите за Витоша. (Конкретно се споменава името на Цеко Минев, банков олигарх и масивен инвеститор в курорти.) “Близката до него” фирма “Витоша ски” от доста време държи лифтовете и ски-влековете на Витоша и се опитва да “курортизира” планината в стил Банско. С една дребна подробност – Витоша е доста по-малка от Пирин и Родопа, а София – доста по-голяма от Банско. Там на някои по-непристъпни места оцеля и по малко природа. Тук я очаквам да оцелее предимно в саксиите по прозорците на хотелите.

Дълго време остатъците от закон не позволяваха “мероприятието”. Тази зима “Витоша ски” спря лифтовете и ски-влековете и заяви, че няма да ги пусне, докато не променят закона да позволява строителство и гола сеч и в защитени горски територии. (Територията, която “Витоша ски” използва, е част от природен парк “Витоша”, защитена и включена в “Натура 2000”.) Иначе нямали право да разчистят под лифтовете, а неразчистени били опасни. (Директна лъжа – имат право. Но когато интересите говорят, истината мълчи.) Вместо да им скъсат договора, министрите и кметицата Фандъкова се направиха на две и половина, и в момента исканите от олигарха промени в закона вече са гласувани на първо четене в парламента.

Дълго време на плановете за унищожаване на витошката природа се опъваше Тома Белев, директор на природния парк “Витоша”. Накрая преди към месец беше сменен с подставен конкурс, на който беше избран кандидат без изискваната квалификация (но пък също “близък” до споменатия олигарх). Така че мероприятието е задвижено, и ако не вземем мерки, Витоша скоро ще се превърне в поредния мутрокурорт. Да, от ЕС ще ни насвяткат едни яки глоби за целта, ама тях ще ги плащаме ти и аз, драги ми читателю. “Инвеститорите” само ще тъпчат гуша.

Имаше разни обещания за спазване на закона и опазване на природата. Как ще се изпълняват може да се прецени по досегашната дейност на “Витоша ски”. Преди две години, за да могат да направят някои дребни и неотложни неща, им беше дадено разрешение да извадят внимателно с булдозер и преместят 18 морени в горните части на каменните реки. Те директно взривиха и пренатрупаха над 400. Естествено, напълно безнаказано… Към момента планът им е за създаване на ски-зона с площ 142 декара. Не е трудно да се сметне колко ще станат реално. И да се предскаже какво ще стане с резерватите, гората, туристическите пътеки по билото. С витошката вода, която пият немалко квартали… Полезно е човек да се сеща такива неща. Особено ако живее в България.

Призивът за митинг е на природозащитни организации. В първия момент това малко ме поохлади. Неведнъж съм виждал как ентусиазмът и доверчивостта им биват използвани за плановете на сенчести мафии. Но този път целта е спиране на мероприятието на напълно открита, откровена и пъчеща се с безнаказаността си мафия. И за запазване на най-красивия и истински символ на София. Дори ако някой изпечен кукловод дърпа конците, според мен си струва действието да се подкрепи.

Не само заради планината. Заради нас си. За да свикваме ние да даваме отпор на наглите олигарси, а те да свикват, че наглостта им не минава. По цял свят корупционерите бягат от където ги гонят и отиват където ги търпят. Борим ли се срещу тях, ще имаме в крайна сметка не само по-чиста и по-свястна планина – доста хора това не ги интересува, те никога няма да се качат на нея. Но ще имаме в крайна сметка по-чиста и свястна държава, а това интересува всеки, който живее в нея. По един начин се живее в държава, където редките корупционери треперят, когато им скърцаш със зъби. По друг – където ти трепериш, докато те на тълпи изгребват джоба ти.

Това е най-чудесното на демокрацията – дава хубав живот не на всички, а само на заслужилите го. На положилите усилия, на преборилите се. Така е редно, честно и справедливо. Където хубаво живеят готованците, няма и няма как да има прокопсия. Има я където живеят хубаво борещите се, а готованците мизерстват. Затова и някои държави процъфтяват, а в други се бъхти като говедо срещу мизерен залък. Където каквото народът си е заслужил.

Нека не бъдем готованци. Нека се преборим за природата си. Пък нищо чудно така да спечелим и други неща, които правят страната ни по-свястна и живота ни по-богат.

12 thoughts on “Да спасим гората от закона!

  1. tonywoolf

    Ето още малко по въпроса: e-vestnik.bg/13507/tseko-minev-i-gerb-varnaha-sofiya-50-godini-nazad-vitosha-e-nedostapna/

    Reply
  2. Кал

    Тия последните три абзаца са готови за печат и залепване на стената. Жалко, че на плакатите трябва да се работи с по-малко думи… 🙂

    До сряда, Гри!

    Reply
  3. Дончо

    Уффф…
    Искам повече (и най-вече – работещи!) ски писти около София. Но не и с цената на напълно унищожената Витоша планина.
    Не знам какво да правя. Имам време до сряда да реша 🙁

    Reply
  4. Виктор

    Ами да кажа на скиорите, да са живи и здрави, и аз като малък малко покарвах. Обаче мнозинството не сме скиори, нали така? Аз предпочитам Витоша без ски, отколкото ски без Витоша.

    Reply
  5. Валентин

    Хората гласуват с парите си. Имам предвид потребителите на тези услуги (каране на ски) гласуват с парите си. Техния глас тежи повече. И така трябва да бъде.

    Reply
  6. Валентин

    Ако не сте съгласни с политиката на дадена фирма – не плащайте за стоките и услугите на тази фирма. Пазарната икономика е висша форма на демокрация.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Валентин: Очаква се потребителите на тези услуги да са предимно чужденци, на които им е през да не казвам точно къде какво ще стане с Витоша. Изобщо не бих се учудил на хотелите да има (или да няма, но да се прилагат) прочутите надписи “За кучета и българи забранено”. Което е една чудесна илюстрация на въпроса дали пазарната икономика е висша форма на демокрация.

    Reply
  8. Black Wolf

    Аз лично искам планина без ски писти, без лифтове и хотели. Искам планина без мутренски “бизнес проекти”. Трагедията на българската природа обаче е в това, че на поне 2/3 от т.нар. електорат (това население не може да се определи като народ, отдавна е престанало да е такъв!) въобще не му пука за опазване на природата.

    За повечето българи (вкл. и тези, които карат ски) идеала за “общуване” с природата е да отидат до някое място в планината с колата си, там да има кръчма с кубапчета, бира и чалга и да могат да показват на воля простотията си. Ето това е разбирането за “отдих сред природата” на мнозинството.

    Т.нар. зелени не могат да разберат (опитвал съм се да кажа на някои хора от техните среди), че докато идеята за природозащитата не обхване повече хора нищо няма да се промени. Няколкостотин младежи (и няколко хиляди да се, все тая!), които викат по площадите няма да променят нищо. Напротив, повечето останали… да кажем граждани гледат с неразбиране, досада, а нерядко и с открита враждебност на различните еко-протести. логично – от прост народ друго не може да се очаква.
    Така че докато не се постигне някаква промяна в масовото съзнание не може да се чака значим обществен натиск за опазване на природата.

    Бях на 3-ти март на протеста. Събраха се 300-400 души (които медиите в един глас представиха като стотина), повикаха, произнесоха се няколко речи и какво?…

    Организираният на 14 март протест също е насочен главно към определена група – студенти, хора със свободна професия, все тези, които могат да отидат в 18,30 ч. на такова шествие, тъй като повечето други хора по това време едва-що излизат от работа. Пак недомислия.
    Симпатични са ми зелените (да уточня ПП Зелените), гласувал съм за тях и вероятно пак ще го правя, но организацията им е доста слабичка. Непремислени са им ходовете. Втурват се в разни неща “за идеята”, но често го правят урболешката.

    Във връзка с тази тема, бих искал да обърна внимание на отношението на медиите. Ясно е, че са тежко зависими. Ясно е, че журналистчетата треперят за местата си. Но такова безсрамно, нагло и отвратително лъгане, каквото напоследък му хварлиха рядко се вижда. В историята с шитовия газ изкараха “еколозите” едва ли не маша на “руските интереси”. Значи ако искаш да защитиш чистотата на родната си земя си нечия подлога?
    Особено гнусни бяха нападките срещу Тома Белев – такива откровени лъжи и пълно безсрамие са постижение дори за българската журналистика.

    Reply
  9. Black Wolf

    Ха-ха, мидях една глешка, която напълно отговаря на фразата “грешката е вярна”. 😛 “Шитовия газ”. 😉 Наистина е шитов…

    Reply
  10. Кал

    Само да вметна: довечершното шествие е инициатива на зеленотo движение. Гражданско, НПО и т.н. ПП „Зелените“ е само една част от него.

    Какво друго правим, освен да „викаме по площадите“, и как то е променило такива законища като българската мрежа „НАТУРА 2000“… ще разправям на живо. 😉

    Reply
  11. ~!@#$%^&*()_+

    я аз един тъп въпрос
    каква точно гора ще се спасява?
    доколкото си спомням, а се пак 30 години съм карал ски на витоша, там където са пистите гора на практика няма
    и не щото е изсечена, а щото на тая височина дървета не растат
    пък по-ниско писти требе да си луд да правиш, нема снег

    та за каква точно гора става дума?

    Reply
  12. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Пистите отдавна вече не са само където са пистите, по спомени. И по проекти ще са още по не само там… На тая височина дървета растат, просто през 19 век са били изгорени и изсечени да се освободят пасища. По-ниските части вече са си ги отвоювали обратно, не без помощта на соц-залесяванията. На по-високите е по-трудно, ама гледам, че по Платото напоследък се пръкват горички една след друга. Засега хилави, ама където се хванат, не се предават. Не ги ли изсекат пак заради пистите, до 50-60 години само върховете над 2000 м ще са безлесни. А че по-ниско немало снег за писти иди да го кажеш на някой, дето не вижда Витоша от прозореца си.

    И не е само гората. Както вече писах, доста от планираното за опистяване са биосферни резервати. За джоба на “Витоша ски” – печалбите, за нашия – глобите на Евросъюза. От морените около “Алеко” така или иначе вече не остана много, ама все пак е добра идея каквото е оцеляло да се запази. Че каменни реки има на общо две-три места по света. Доста по-малко от примерно тропическите плажове, водопадите или кораловите рифове.

    Накратко – критичното мислене е похвално, но и връзката с реалността е полезна.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *