Тортите и политиката

В понеделник ядох торта. Спечелена на бас. Че Кунева ще напусне НДСВ и ще направи нова партия. Новата партия още не е направена де, но опонентът ми призна, че нещата вече са очевидни. И ме попита откъде съм знаел предварително. А знаенето на тези неща предварително не е никак сложно. Или поне имането на мнение по въпроса. 🙂

Помните ли някогашния митингов възглас “БСП е мафия”? Е, не е съвсем верен. БСП не е кадесарско-кагебистката мафия, а само един от изборните й инструменти. Стоката, насочена към “пазарния сегмент” на червените бабички. Доскоро този сегмент беше най-големият и продължава да е един от най-големите. Но по естествени биологични причини намалява с времето, и се налага да бъдат овладявани и други.

Напоследък все повече расте пазарният сегмент на хората, които търсят алтернатива на корупцията в България. Иначе казано, на същата мафия. Точно затова овладяването му е безценно за мафията. Едно, че няма по-сладка победа от поднесената на тепсия от заблудените ти противници. И второ, че след като ги разочароваш едно хубаво, ги отказваш от гласуването, тоест ги премахваш от дъската. По-добра далаверка просто няма как да има на политическия пазар.

Овладяването се прави, естествено, чрез партии-фантоми, подчинени на кукловода. ДПС например открай време е такава партия, профилирана към етническия вот на турци и донякъде помаци. (Напоследък кукловодът поизпусна конците й, и ги хвана Ердоган, но пък той се оказа на конците на Западна Европа. А Западна Европа има изгода да ни съсипе колкото примерно САЩ имат изгода да съсипят Калифорния или Флорида. Нито НАТО й е потенциалният враг, нито Европейската общност й е конкурент в играта на империи. Така че това лично мен не ме безпокои.)

Друга партия-фантом на конци беше НДСВ. Създадена да служи за сцена и едновременно с това пранга на амбициозния и лаком Симеон, НДСВ бързо показа, че е способна да впрегне анти-мафиотския вот в полза именно на мафията. Симеон бързо беше поставен под контрол и чрез други средства, но междувременно мафията оцени колко сладко е противниците й да работят за нея. А когато видя какво стана с НДСВ впоследствие, и как се отрази това на доста от противниците, схемата сама се нарисува.

Правят се няколко (оптимално две-три) партии-бушончета, които развяват енергично знамето на борбата срещу корупцията и мафията. Влизат в парламента (ако успеят), и почват да служат там на мафията. На следващите избори, естествено, са политически трупове, но вече са подготвени следващите еднократни бушончета. След като НДСВ изгоря като бушон, бяха приготвени Яне Янев и Ковачки. Дадоха се едни “неизвестно откъде” дошли милиони за реклама, Яне успя да влезе, Ковачки – не.

Целта този път беше да бъде спънат лансирания от Западна Европа Бойко. С вкарването на Яне успяха – ГЕРБ се оказа без абсолютно мнозинство. Само че германците и французите се оказаха напълно способни да не си поплюват, и винаги при нужда от мнозинство намираха как да извият ръцете я на Атака, я ДПС, я на Яне да подкрепят ГЕРБ. Кадесарската мафия загуби законодателната и изпълнителната власт. Собствеността й върху медиите се оказа безполезна под бруталния натиск да не се играе срещу ГЕРБ явно. Загуби и президентството, и ако Плевнелиев не се окаже п***а, ще изгуби постепенно и съдебната власт. Ще си запази икономическата, но тя се крепи на олигарии и монополи, крепени и държани единни чрез държавните власти. Така че и тя ще е временна. Ако мафията не си върне държавните власти.

Поредните две бушончета, подготвяни отсега, са проектът АБВ на Първанов и бъдещата партия на Кунева. Така че ми е интересно да се опитам да предскажа ситуацията около тях.

Какво ще стане с АБВ все още не е ясно. Зависи основно от вътрешнопартийните избори в БСП тази година.

Доколкото мога да преценя Първанов, той няма да се спре пред нищо, за да си върне властта в БСП. Въпросът е дали ще има ресурсите да успее. От една страна, Станишев също е човек на Москва, но все пак не е главният й изпълнител в България – подкрепата му от североизток ще е доста по-слаба. От друга обаче, точно по тази причина може да получи значителна подкрепа пък от запад. Дали тази подкрепа ще тежи достатъчно в условията на БСП е доста съмнителен въпрос. Ще се види дни, може би часове преди изборите. Ако зад кулисите е натежал Първанов, последните дни / часове ще има видим масов прилив на партийна подкрепа към него. Ако е Станишев, приливът няма да е видим – печалбата му ще се разбере чак след преброяването на гласовете. (Никой, който познава Първанов, няма да смее да му застане на пътя предварително. Не мисля, че го вълнува през колко трупа ще мине.)

Как ще повлияе резултатът върху АБВ? Ако Първанов изгуби партийните избори, вероятно ще се заеме енергично с АБВ (въпреки че той лично може да се кандидатира и от БСП). Анти-корупционната, про-интелигентска и про-морална пропаганда ще е на макс. Познатите БСПартийни интелектуалци ще пропагандират за АБВ и от ютиите ни. Самият Първанов най-вероятно ще е на заден фон – или като “моралният стожер 10 години начело на България”, или дори името му изобщо няма да се споменава във връзка с АБВ. (Да не почнат неудобни въпроси какъв морал демонстрираше като президент, докъде докара България и т.н.) Целта ще е АБВ да се представи успешно на изборите.

(Разбира се, има го и шансът западните служби да му скръцнат здраво със зъби и АБВ внезапно да заглъхне, но идеята ми се струва малко в стил световна конспирация. Пък и на най-висшия руски резидент някъде трудно му се скърца със зъби, рискуваш война с цялото им разузнаване.)

Ако Първанов спечели изборите, вероятно целта и методите ще са точно същите, но може да не се провеждат чак толкова енергично. Той ще е зает с БСП, така ще АБВ ще трябва да го бутат марионетки, а на тях западните разузнавания ще им скръцнат със зъби доста по-лесно. Така че вероятно пропагандата ще е по-слаба и целта може да не се постигне. Ако нещата са особено зле, нищо чудно дори да видим някаква форма на взаимна подкрепа с партията на Кунева.

Помните ли как Бойко не подкрепи Кунева за още мандат като еврокомисар? И вместо нея издигна тотално недоразумение – не че му беше някакво, просто нямаше кого…? Причината беше проста. Твърди се, че Бойко е имал информация за кого всъщност работи Кунева. (Като се има предвид, че информацията е касаела предимно колко неприятна е за ЕС истинската афилиация на Кунева, не ми е трудно да се сетя и откъде може да я е имал.) Е, тя продължава да работи за пак същия човек. Всички финансови и властови ресурси, с които тя се надява да направи партията си, идват от него. Защото партията й е просто поредната му задача. Докато той се занимава с БСП и АБВ…

Партията на Кунева е още в морето, но тиганът на анти-корупцията и про-моралът й вече цвърчи от всички медии. И най-вече от тези, които най-енергично изнасят данни за корупция в ГЕРБ. (Не че данните не са истина, и няма и още – просто илюстрирам кой за кого играе. Но едно е “нормално като за Източна Европа” корумпирана партия, а друго е кадесарската мафия, насочвана от който ни смята за “потенциалния враг”. Разликата е като между грип и чума. Грипът е много неприятна и опасна болест, неоспорим факт. Но ако алтернативата е чумата…) Така че очаквам скорошно съставяне на партията и отлично уредена предизборна кампания. (И отлично финансирана зад кулисите – например привлякла голям брой популярни лица и щедро лансирана от медии и журналисти, понеже “им е много по душа с антикорупционната си и прозападна визия”.) Там поне нещата са ясни.

Ще успее ли да влезе в парламента? Никак няма да се учудя. Уви, достатъчно глупави сме, за да не се научим лесно на номера с еднократните бушончета. А кандидати за бушончета на мафията винаги ще има достатъчно. Още повече че това бушонче се очаква да има много добър търговски вид. Ако успее да подлъже достатъчно хора, нищо чудно да се опитат да го опазят дори за втори мандат – да крият колкото могат за кого работи и с кого гласува, и т.н…

Понякога глупостта ни като народ ме отчайва до степен да съм на границата да се опитам да организирам и аз политическа партия. Нямам си мафия, която да стои зад мен, така че надали изобщо ще набера гласовете да регистрирам партията, да не говорим колко подкрепа ще събера. Но това е без особено значение. Просто искам да знам, че поне съм опитал да направя нещо. Че поне не съм стоял със скръстени ръце… Че съм направил каквото ми е по силите политиката да не е серия торти за мафията и смърдяща гнилоч за честните хора. Пък каквото стане…

След това си спомням, че истинската промяна идва не от политиците, а от гласоподавателите. Че ако гласоподавателите са мислещи и действащи, легиони политици-измамници ще бъдат разкарани, а единиците честни ще бъдат избрани да управляват. И разбирам, че истинското ми място, където мога да бъда полезен най-добре, не е в политиката. То е сред хората. Да ги уча да мислят, да виждат какво се крие зад лъскавата политическа опаковка. Да вярват, че могат да подкрепят свястното, че имат силите да го издигнат да управлява.

И да не се боят да положат труда да открият свестните хора, да ги убедят да се кандидатират, да издигнат и подкрепят кандидатурите им, да им спечелят изборите. Много труд е, но резултатът си струва. Повече от всеки друг труд.

55 thoughts on “Тортите и политиката

  1. Иван Богданов

    Да ти дам съвет на опитен изборджия. Винаги, близо година преди избори изникват разни партии, които изглеждат много сериозно.
    Помниш ли примерно проекта “Демократична алтернатива” на Тренчев?
    И след като цяла година се говори за тая партия и всички си правят плановете спрямо нея, буквално месец преди да почне надпреварата излиза реалния играч. Това се случва от 2000-та досега редовно.
    Така, че тия двете са димки, не са реални партии. Да не говорим, че Кунева има загробващ договор в Парибанк и няма да развива сериозно политическа дейност.
    Играчите за изборите ще излязат след около година време – април-май 2013.

    Reply
  2. юлий

    @Григор, трябва да кажа, че това е един от малкото анализи в този блог, които ми се струват неубедителни (а може би и единствения). В случая няма значение, че аз имам донякъде подобна визия за политическия маркетинг, но струва ми се в по-горния запис липсват достатъчно факти и политически знаци, които да бъдат интерпретирани в полза на изложената теза.

    Reply
  3. Димитър Панов

    Задавам малко въпроси от гледната точка на един политически лаик.

    – Какво всъщност се крие зад лъскавата политическа опаковка? Мафията? Какво точно стои зад словосъчетанието “мафия в България” – някакви конкретни фирми ли (ТИМ?)?
    – Ако Кунева работи за Първанов, ЕС знаят за това и не им харесва, то защо тя получава награда “Европеец на годината” за 2008 г.?
    – Кои точно са тези, които скърцат със зъби от запад и от изток?
    – “Западните служби” събирателно понятие за европейските и щатските служби ли е?
    – “лансирания от Западна Европа Бойко” – от кого и защо е лансиран Бойко? Как разбра, че е лансиран от някого?

    Аз се обърквам съвсем вече кой какъв е. На едно място чета, че Бойко е поредното протеже на комунистите, тук чета, че е лансиран от Западна Европа, трети пък го величаят до небето. Същото се отнася и за другите партии и партийни лидери. Никъде обаче не се дават някакви примери, с които да се подкрепят твърденията.

    Може би за тебе тези неща са ясни, защото следиш какво се случва, четеш всеки ден политически новини и си правиш някакви заключения. Аз обаче възприемам този твой пост като някакво лично мнение и разсъждения, сред които няма никакви примери и доказателства.
    Сега трябва да тръгна по новинарските сайтове и да чета всеки кой какво пише, за да търся примери за това, което казваш ли? Сигурно няма да ми навреди, знам ли, но след тежкия работен ден нямам настроение да разнищвам глобални политически схеми, за да мога да изградя някакво мнение на кой да вярвам на следващите избори. За сметка на това обичам по-конкретните неща – еди-кой си от еди-коя си партия го осъдили заради корупция, полицаи пребили невинно дете по заповед на Бойко, магистралата до Китай е завършена, Фандъкова открила 50 нови детски градини и т.н (примерите са съвсем примерни и измислени).

    Все ми се струва, че като се заговори за политика и участниците в спора си говорят едно и също всеки път, никой реално не слуша другия, защото всеки си мисли, че знае цялата и единствена истина и че който не мисли като него е много зле и не знае какво говори (тук може би изключвам теб, защото ти все пак се изразяваш доста културно и толерантно). Но все пак никой не казва как е стигнал до тая светла истина и как другите могат да стигнат до нея.

    Следя и харесвам блога ти, но мисля, че на постове като този им липсва конкретика.
    Ако имаше повече примери към твърденията би било чудесно.

    Reply
  4. ch

    Хммм… А защо Кунева продължи да работи в администрацията на ЕС известно време след като вече не беше комисар?
    В доста близки отношения с Барозоу ,избрана за евро комисар на годината и бла бла .Нещо не се връзва с конспиративната теория за истинския и “господар”. По-скоро лошото е ,че около нея гравитират некви антипатични ендесеварчета.

    Reply
  5. Делибалтова

    ch, тук не става въпрос за личните и професионални качества на Кунева, а каква политика да очакваме от нея. Когато на някой му е грешна целта и да има качествата да я постигне, какъв ще е резултатът?

    Но дори качествата да гледаме. Нека допуснем, че й е чист косъмът. Пак не става. С нейните “мяу-мяу” маниери в Европа може и да се справя, обаче с дебелоглавите и дебеловрати българи…

    Reply
  6. Katt

    Дам, тази тактика с бушоните и с поставените лица я знаем. Интересно е кой всъщност е зад всичко това? Дали въобще е известен?

    Reply
  7. Пешо

    според мен потенциала на т.нар. АБВ е нулев, както и шансовете му да влезе в парламента като някаква уж самостоятелна единица. През последните 20+ години не е имало нито един случай на успешно откъсване на бесепар от БСП – всички опитали или бяха набързо забравени, или се върнаха обратно с подвити опашки. С Гоце няма да е по-различно, неговият единствен шанс е да превземе БСП отвътре, отвън няма да стане. Силно се надявам да не успее.
    С Кунева случаят е съвсем друг, до момента тя действа почти без грешка. Ако не стане някой голям скандал около нея, влизането и в следващия парламент е гарантирано. Интересното е колко ще вземе. Но колкото и да вземе все ще има влияние, защото ярко изразен победител тоя път няма да има, и вероятността Кунева да стигне до участие в управлението е голяма.
    Вероятно формацията и ще е нещо като ДПС за еднократна употреба.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Иван Богданов: Напълно е възможно реалният играч и този път да излезе точно преди изборите. По-скоро се бях замислил какво ще представлява партията на Кунева и как ще взаимодейства с АБВ.

    @юлий: За съжаление още е рано за очевидните политически знаци. Още повече че кукловодите се поизпедепсаха напоследък и внимават бушоните им да не дават такива, докато не ги завинтим. А за фактите – умишлено не навлизам в конкретика. Не искам да съм “рупорът на истината”. Искам другите да се потят и мъчат, но да се учат да мислят сами, със собствените си глави. Абонирани за истината няма, аз също не съм. Трябва да има кой да ме поправи, когато сбъркам.

    @Димитър Панов: Блогове много, истини много. Някои платени, други глупави, трети може би верни. Факти също много… За мен човек трябва да търси в Нета не сдъвканата и поднесена истина, а начините да се увери в нея сам. В записа ми също има подсказки към достатъчно факти, ако и не винаги самите факти в прав текст.

    Например, чие протеже е Бойко – ами, човек гледа кой с кого се среща и кой се изказва в негова подкрепа. Това го има и в българските медии, и в чуждите. С кого се среща и кой подкрепя Първанов (лично него, не България). Кой подкрепя Станишев. Кой – Бойко. Кой – еди-кого си…

    Или пък, да кажем, очевадни факти, които не ги пише по медиите. Примерно, катастрофалната липса на кадри в ГЕРБ. Има ли как ГЕРБ да е част от кадесарската мафия, която 20 години се грижеше само нейни хора да получават постове и да трупат кадърност? (100% няма как да се осъществи, но като цяло който се е дърпал от нея 20 години, ще се дърпа и от ГЕРБ, така че няма да е и негов кадър.)

    Твоята преценка кой какъв е в политиката е само и лично твоя работа. Както примерно да си изметеш къщата или да си изтупаш одеялата. Ако разчиташ друг да ти я свърши, или няма да стане, или ще е за да ти окраде къщата. Това да знаеш кой политик какво струва е ценна информация, която дава огромна разлика в живота ти. Нормално е да струва известни усилия, и ако не искаш да ги положиш, да не я получиш и животът ти да си остане скапан. Не ме питай чий човек е Бойко и прочее, попитай ме и научи от мен това. Разликата е като да измолиш от някого една риба, и да измолиш от някого въдица. Да, рибата е наготово, а въдицата иска да се потрудиш с нея. Но си струва.

    @ch: Той и Шрьодер се оказа в близки отношения с Путин в един момент.

    @Делибалтова: Да си призная, кротките и възпитани маниери за мен са плюс. И с тях човек може чудесно да се оправи тук, ако е твърд отвътре. Но за другото съм съгласен.

    @Katt: За да разкриеш кой е всъщност зад всичко това ти е необходим редкият и ценен талант да виждаш очевидното… През 2003 г., точно след инвазията в Ирак, обяснявах на село на един полуграмотен чичо (вече към дядо) кои са Ирак (някаква представа кои са САЩ той имаше). Когато му казах, че Ирак са един от най-големите износители на петрол, той премига два пъти, помисли малко и попита: “Абе я ми кажи, тоя Буш не копае ли петрол? Примерно да има много мини за петрол, или от сорта? Щом атакува държава, дето изнася петрол, така ми иде на мен.”…

    @Пешо: АБВ според мен се предвижда не като носител за Първанов – той не е толкова тъп, знае описаното от теб. По-скоро като бушонче. И да не влезе в парламента, ако е позиционирано политически в зоната на гласуване на конкурента, ще откъсне от него гласове, които после ще се разпределят върху всички. Сред интелектуалците гласоподавателите на БСП са страшно малко, така че все е кяр… А за Кунева съм съгласен. Има възможни ситуации, при които тя няма да успее да влезе в парламента, но са малко. Ако направи масивна кампания, с гаранция ще влезе. Въпреки че стреляните зайци веднага ще попитат откъде идват парите за кампанията – Яне Янев преподаде вече урок на тая тема. Все достатъчно хора няма да съберат две и две и да си направят извода…

    Reply
  9. Божо

    За царя вярно си го казал. Само че борко е новият “цар”. Сценарият беше абсолютно същият.
    Обаче за разлика от царя, който все пак е културен човек, независимо от далавераджийската си същност и не пасва на населението, борко съвсем им е по мярка…

    Reply
  10. Виктор

    Имах случай да разговарям с г-жа Кунева. Както така мазно си говори, в един момент смени тона и направо тръпки ме побиха. То тая работа е публична, но ще я разкажа накратко: Има едни слепи ентусиасти, които правят едни конференции по Скайп. Преди президентските избори поканиха няколко от кандидатите, между тях и Кунева. Това стана публично известно два-три дни преди тая конференция. Аз написах Кунева в Гугъл, и видях в Уикипедия какво пише. По време на конференцията, изчаквайки всичките удобни въпроси, рекох и аз да задам въпрос, г-жа Кунева, така и така, за да не си рече някой, че всичко е нагласено, да ви питам за комитета по правата на човека на Тодор Живков и работата ви в него. И смени тона госпожата, каза че няма такова нещо. Аз казах, че го пише в Уикипедия, и след минута тя каза, че сътрудниците й проверили, и не пишело. Харно, ама Гугъл има кеш, и там си стоеше още. Излиза, че някой ден-два преди тая конференция е затрил въпросната информация. После уикипедианците си я възстановиха. Обаче Кунева ме обвини в лъжа, и прочее и прочее. А можеше просто да каже, че не знае какво пише в Уикипедия, че ще провери и прочее. Ама не, тя предпочете да се издърви и да ме искара едва ли не лъжец. После на сайта на Кунева се появи информация, че говорила със слепите, ама нито се спомена пощенският списък, който организира тая конференция, ни хората, които я поканиха, ни нищо. Сакън, да не би да изрекламират например bezmishka.org. Та така, противна жена, същински политик български.

    Reply
  11. JJ

    Ако приемем, че зад всеки политик стои по една мафия (възможно е една и съща да стои зад няколко партии), то тогава няма ли да сме в най-добра ситуация ако има баланс на мафиите и нито една няма абсолютната власт.
    Много ми стана любопитно, когато така плютия Станишев стана председател на ПЕС. Ако човек е наистина некадърен и опропастява всичко, както твърди Бойко как тогава го приемат на такъв висок пост? Ей такива мисли ми се въртят в политически неориентираната глава. Може би Вени Гюрова би казала повече по въпроса – тя е доста по-запозната с кухнята. Знам че тя много харесваше Кунева.

    Reply
  12. Григор Post author

    @JJ: Проблемът е, че допреди ББ зад всеки политик стоеше все същата мафия. Не мисля, че неговата е по-качествена, но не мисля и че качеството прави една мафия по-приемлива. Освен това си и прав за баланса на мафиите.

    За Станишев – аз хич не съм убеден, че е некадърен. Напротив, свалям му шапка за плоския данък – един толкова не-ляв, но полезен и навременен ход. Ако не беше обвързан с БСП и Москва, нищо чудно да ми бъдеше любимия политик (ако и разбиранията ми да не са леви). За Вени не знам, но отначало и аз харесвах много Кунева, докато не понаучих нещичко за нея.

    @mdam: Ако някога тръгна да чета коментарите под статии в “Дневник”, напомни ми преди това да се застрелям с оръдие. А ако почна да смятам съдържанието им за полезно, поръчай да ме взривят с атомна бомба. Да не би случайно да съм заразил още някой наоколо.

    Иначе, за Трайчо Трайков ми е жал, въпреки гафа му с АКТА – мисля, че в него има хляб. Уви, така и не се научи да уволнява без колебание тези си подчинени, които не вършат работа. И това накрая му изяде главата.

    За Стефан Константинов – поредният добър лекар, който се оказа прекалено културен, за да се справи с мафията в здравеопазването… Имаше един фантастичен разказ на Хенри Кътнър – “Механическото его” – където смачкан сценарист пробва най-различни личности, за да се справи с мутрестия си шеф. Не му помага да бъде нито умелият политик, нито изобретателният интригант. Полезна се оказва личността на агресивния пещерен човек, който знае само един начин за справяне с проблемите – бой до пълно смазване на противника… Мисля, че българското здравеопазване може да го оправи само тъпа и решителна мутра, която без нито миг колебание уволнява и вкарва в затвора всеки лекар, забравил Хипократовата клетва. Снабдим ли се с такъв, до пет години здравеопазването ни ще е като испанското.

    (Какво значи като испанското ли? Преди няколко години срещнах мой колега, който след завършването отиде в Испания и работи там. Питах го как са там болниците. “Като оборудване – техника като в ИСУЛ имат три-четири болници в цяла Испания. Кралската, тази на военните и една-две най-елитни частни. Като отношение към хората – в Испания няма такова. Нито в болниците за клошари, нито в болниците за незаконни емигранти, нито в болниците за улични кучета. Ако се появи, още първия ден испанците ще заключат персонала вътре в болницата и ще я изгорят. А пожарната и полицията ще наливат бензин в огъня и ще следят някой от персонала да не успе да избяга…”)

    Reply
  13. Делибалтова

    Григ, снощи ме домързя да отговарям за “кротките и възпитани маниери”. Днес се изкуших, защото ти сам си го направил в последния коментар. Като “тъпа и решителна мутра” му отпускам края и самодоволно си мисля… разни неща, дето е непристойно да се споделят публично. Защото и “за мен са плюс” културните взаимоотношения, но не живея в скафандър.

    Reply
  14. Илия

    @Димитър Панов – наградата на Кунева е от списание, каквито в Брюксел има хиляди… И стотици си раздават награди.

    Reply
  15. mdam

    @Григор: съгласен, цитирах ги само във връзка с Белене и уволнението на Трайков. Понеже няколко хора там са го написали в прав текст, че уволнението му значи строеж на Белене.

    Reply
  16. mdam

    Въпреки, че ако се мине на електромобили в някакъв процент може и да има полза от тая централа и все пак русия – не.

    Reply
  17. mdam

    И не знам защо си мислиш, че от тъпа мутра можеш да очакваш морал нужен за заемането на правилната позиция. Почвам да мисля, че най-големия проблем в тая държава е липсата на образование водещо до култура. Един образован човек не може да си позволи да е простак, при положение, че другите около него също са образовани и ще го третират подобаващо.

    Reply
  18. Шapкан

    Ако приемем, че зад всеки политик стои по една мафия (възможно е една и съща да стои зад няколко партии), то тогава няма ли да сме в най-добра ситуация ако има баланс на мафиите и нито една няма абсолютната власт.

    в най-добра ситуация бихме били, ако изобщо няма партии и политици.
    Вместо това пак се разсъждава за “по-малкото зло”.
    “Грип” или “чума” – при липсата на “лекарства”, при слаб “имунитет”, при тотално невежество за профилактика – разликата е никаква.
    Проблемът е, че на практика се предлага лечение на чума чрез перманентно заразяване с грип.
    Най-меко казано, това е демагогия.

    Reply
  19. Григор Post author

    @mdam: Според мен строежът на Белене (или на поне още два реактора в Козлодуй) е неизбежен и е в интерес на страната. (Има много ако-та около качеството на строежа и доставките и изгодата в тях, но принципно е така.) Без или с Трайков. (Апропо, не помня Трайков да е подкрепял позицията на Русия там, където не е изгодна за България.)

    Иначе, за образованите хора – Първанов е образован човек, Луканов също беше…

    Reply
  20. юлий

    @JJ – по повод Станишев ще отбележа, че председателят на ПЕС трябва да бъде и председател на партия т.е. (поне според мен) даването на въпросния пост на Станишев в момент, когато неговото местно председателство е застрашено от задаващия се Първанов показва ясно отношението на лявото пространство в Европа към евентуалната политика на България. До голяма степен Станишев е противоположност на Първанов, поне що се отнася до въпроса от къде търсят външна подкрепа. Поради пълното отдаване на бившия български президент на Московията и невъзможността на Станишев да бъде по-добър в това, на втория му се налага да ухажва и търси подкрепа от запад, и дори да се оплаква на САЩ по времето, докато беше премиер. Ако това, което казвам е така, си мисля че ставащото е доста похвално и е стъпка в правилната посока. Когато две проституиращи жени работят на една магистрала и едната е много по-добра от другата, то втората започва да мисли или за това как да подобри уменията си областта или как да се справи стратегически: на коя магистрала да застане, от колко часа е подходящо и т.н. и т.н. така във времето е възможно да насъбере качествата за нещо повече проститутка, докато първата няма да има този потенциал.

    @Иван Богданов, Григор – поглеждайки политическия пазар, мисля че няма да има такъв играч, който да обере значителна част от гласовете с появяване в последната минута преди изборите (така както го направи, го направиха Царя) Просто няма къде да се намести и каква тенденция да яхне. Опити според мен ще има, но успех както беше с Атака примерно не мисля, че ще се получи. АБВ е мъртво роден и Първанов няма да инвестира в него и без това ограничения си ресурс в момента. Съмнявам се, че този проект изобщо ще участва на изборите, според мен ще утихва и ще се забрави, поне такова ще е желанието на неговия автор.
    Кунева ще постигне много с подобен тип говорене -http://vimeo.com/29420550 мисля че това е смяна изобщо на начина на прицелване в аудиторията, което ми говори че ‘Рибаря’ сменя мрежите. Всъщност този ‘Рибар’ има една единствена стратегия от самото начало и това е подмяната. Ако има условия за създаване на етническа партия той ще я създаде, за да я контролира в последствие, ако има възможност за създаване на европейски проект не се съмнявам, че той ще го оподоби в името на това да бъде контролиран. Във всичко това обаче никаква автентичност.

    Съжелявам за дългия коментар

    Reply
  21. Григор Post author

    @юлий: Преди избори винаги хората вече са поразочаровани от управляващите. Ако в този момент им вдигнат неоцапана все още алтернатива на управляващите, и особено ако налеят в нея достатъчно реклама, брой я не само влязла в парламента, а понякога дори изместила управляващите. (Особено ако в момента цари криза, и хората са недоволни от стандарта си на живот.)

    Конкретно в нашия случай, Боко върши доста нещо (особено като за в криза), но просто няма друга такава тиква и изцепкаджия. Скалъпваш една партия от интелектуално изглеждащи хора, които умеят да говорят гладко и мазно, обявяваш я точно върху позициите на ГЕРБ и имаш бушончето. Инвестираш стотина милиона за реклама (или напомняш на някой като Красимир Гергов, че дължи поршетата и голф-стиковете си на братството, и че то сега има нужда от него), и имаш новото НДСВ. В конкретния случай – бъдещата партия на Кунева. Предизборно това ще се види чудесно по количеството реклама – вероятно ще е дори повече от тая на Яне. И по това, че някои хора (и медии) ама хич няма да искат да дискутират откъде са се взели парите за нея. Или ще обясняват как са ги дали западни банки и други могъщи западни приятели на Кунева…

    Reply
  22. Black Wolf

    Григоре, и аз мисля, че тази ти статия е слабичка. Ти изкарваш ГЕРБ като някакъв едва ли не западен проект, а то още преди въобще да се саздаде се виждаше, че това е пълен абсурд. Сегашната абсолютна политическа, икономическа, управленска и каквато щеш некадърност на ГЕРБ виждат дори много от феновете му…

    Нещата всъщност са доста по-прости. Основният виновник за сегашното положение е паплачта, наречена “електорат”. Огромната част от нея проявява неизменно крайна тъпота и впечатляваща простотия. Не знам доколко това население е било народ някога (не мисля, че особено се е различавало и историята ни го показва), но сега неговото личностно ниво е паднало почти до крайния предел. Примитивни, глупави и прости човеци – това ни заобикаля. Поне 95% от двукраките около нас попадат в тази категория.

    Не са виновни нито мафии, нито КГБ-та – тъпотата и простотията на масата са си натурални и там е основния проблем. В едно Бат Бойко е прав – “матряла” е некачествнен и това е очевидно. България е една загиваща държава (ако вярваме на пасионарната теория на Гумильов, а в нея има истина, то сме в стадия на “угасване” – закономерен процес за всеки народ и държава). 😉

    Reply
  23. Григор Post author

    @Black Wolf: Защо мислиш, че западните проекти не могат да са пълни абсурди? 🙂

    Да си призная, аз не вярвам на пасионарната теория на Гумильов. Моята собствена в някои отношения се доближава до нея, но в конкретния случай с нас – никак.

    Мисля, че подкрепата за ГЕРБ се дължи не на селска простотия, а на селска хитрост. Че и Бойко и целият му ГЕРБ са политически (а доста и направо човешки) недоразумения, е факт. Но според мен е факт и че те по средата на юнашка криза се справиха по-добре, отколкото което и да е друго правителство за последните 20 години. Донякъде с тях може да се сравнява Станишевото правителство през последната си година, но на цената на похарчени над 4 милиарда за няма година. Не че и те не харчат – но харчат по-малко, а постигат повече… Доста от именно най-простичките хорица усещат това, и се ориентират. От тия селски чичета и стринки, дето са с незавършено основно, но точно по тая причина не са с капаци на очите. И вярват не на дълбоки и красиви думи, а на плиткия си джоб и стомах.

    И да, и това не е особено качествен материал. Само че качественият материал се възпитава чрез изкарване на политиката на светло, така че хората да получават каквото са си изгласували, а не за каквото са дръпнали кукловодите конците на поредното си бушонче. Тогава е, когато усещат на гърба си последствията от гласуването си, и получават стимула да мислят как да гласуват. Оттам нататък подобряването на материала е въпрос само на време… Само че за да започне подобряването, първо трябва на кукловодите някой да им отреже конците. А ако чакаш това да го направи фин интелектуалец, по-добре чакай Дядо Коледа да дойде от Финландия да донесе подаръци на децата ти.

    Така че мисля, че Бойко е адекватният и правилен управник към момента. А лошото е, че за да свърши работата както трябва, ще са му нужни вероятно поне още два мандата, с още един няма да се справи добре – а и него не е ясно дали ще вземе…

    Reply
  24. юлий

    Да, това ми се вижда изключително важно. Колко трябва да управлява Б. Борисов и каква алтернатива трябва да отгледаме, за да постигнем някаква съзидателна политика. Как да се оплеви политическия спектър от вече израсналите политически бурени ? И как изобщо се създават политически автентичности ?

    Reply
  25. Григор Post author

    @юлий: Реве ми се, като си помисля. Дори в идеалния вариант, в който Бойко ще е разчистил кадесарската мафия, ще е оставил след себе си пустош и каша. Подрязани ли са достатъчно кукловодите от мафията, вече ще има потенциална възможност да се сеят читави политически автентичности, без да бъдат стъпкани или ашладисани с плевел в момента на поникването. Но това изобщо не значи, че ще е лесно да бъдат отгледани до надделяване над плевелите, и още повече до даване на плод…

    Би било идеално, ако създаването на политически идентичности започне още по Бойково време, но просто не знам дори откъде да се тръгне. Не познавам дори един свестен човек, който да става за политик и да иска да стане такъв. Всички ще ги е гнус и/или страх още дълго време. Някаква надеждица възлагам на Андрей Ковачев от Зелените, но докато не приеме философията да управлява както народът иска, а не както той умният смята за добре, ще е по-страшна болест като управник и от кукловодите. Други свестни кандидати за политици просто не познавам… 🙁

    Reply
  26. Шapкан

    Бойко ще е разчистил кадесарската мафия

    наивно. Меко казано.
    тази мафия има няколко вътрешни клана, към един от които принадлежи самият твой “успешен управник”.
    Вътрешните борби в мафията ти се привиждат (поради горещото ти желание) за борба със самата нея.

    чудно ми е какви са ти мотивите да приемаж желаемото за действително? Явно едно: само и само нещата да се движат според слогана “умерен прогрес в рамките на закона”.
    Ядец.
    “Екзархията” е част от несвободата, удължаване на агонията. Иска се Караджа.
    (стига да не го сдадете на полицията в името на “прогреса в рамките на закона” и “социалния мир”… какъв ти “мир”?! Управляващите водят социална война срещу населението, но я наричат “правов ред”… и на тая стръв се хващат, както се вижда, напълно интелигентни шарани. И ще проумеят истината едва когато тя ги смаже… тъжно.)

    и в момента борбата не е против мафии (дрън-дрън, системата да се бори срещу себе си!), а за това кой ще контролира енергетиката и връзките с вносители на горива (нефт, газ, въглища).
    Хората, които работят непосредствено в тази област, изобщо не фигурират в сметките (виж бачкаторите в маданските мини и оловно-цинковия… знаете ли на каква възраст тези хора мрат от хубавата си работа? Бащите на мои колеги от ВХТИ от онзи край не доживяха сегашната ми възраст, при още що-годе функционирало здравеопазване).
    Кел файда, че Бойко “воювал” с мафията?!

    Андрей Ковачев от Зелените

    проект за нова “силна ръка”, но този път в името на “майката Природа”.

    свестни кандидати за политици

    политици и бизнесмени, изобщо властта и институциите – не решават проблеми. Те ги пораждат и ги финансират (парафраза на Роналд Рейган, който е поназнайвал нещичко за тия работи…). Защото “държавите са студени чудовища” (думи на генерал дьо Гол – също “бегло запознат” с механизмите на властта във формите й от почти военна диктатура до либерална буржоазна демокрация).
    Значими държавници сами ви казват какво представлява системата.
    Вие предпочитате да слушате собствените си илюзии, упования си на “бог, цар или герой”.
    Още по-тъжно.

    (ама имало “нормални държави”? Ами прегледайте горещите теми в тяхната преса – тукашните мутри и политици не могат да им стъпят на малкия пръст. Нормални!
    Същите “нормални”, например Франция, спокойно наблюдават касапницата в Сирия. И са против ДА НЕ ПРЕЧАТ на бунтовниците да се въоръжат, за да оцелеят. Съвсем различна реакция имаше Саркози относно Либия, нали? Него каква кадесарска мафия му пречи? Не, виждат себе си на мястото на сирийския диктатор. Пък и той не им е бръкнал в интересите, за да го утрепят като бен Ладен, Садам Хусейн или Кадафи. Той само трепе недоволните си граждани. Какво толкова – френската политическа система го прави всеки ден, но без куршуми, бомби и снаряди.
    Западен или източен бил проектът “Бойко” – каква е разликата? Различни сортове лайна)

    Примитивни, глупави и прости човеци – това ни заобикаля. Поне 95% от двукраките около нас попадат в тази категория.

    а замислял ли си се над причината?
    Джек Лондон в “Мартин Идън” много добре описа как затъпява “работническата класа”, чието съзнание е заето само с мисли за оцеляване.
    (ето за това не го обичат американските власти тоя писател. В спонсорираната от посолството на САЩ “История на американския народ”, която преди време се продаваше за символични пари там, няма нито дума за Джек Лондон. Името му го няма даже, макар да са изредени всички други в съответната глава за съответното време в раздела “култура и изкуство”.)

    свобода или сигурност, а?

    Reply
  27. Делибалтова

    Шаркан, отдавна искам да ти благодаря за книгата на Рудолф Рокер. Води до много изводи, особено за Френската революция. Но най-важното заключение се препотвърди – едно мислели, друго станало. Всичкото анархистично говорене е такова. Желание да се разрушава дори минималния съществуващ ред, да се удави здравия смисъл в празнодумство и да се очаква невъзможен резултат. Не, мерси! Окончателно. Не намирам за уместно да коментирам повече по тази тема.

    Обаче се радвам, че стана дума за Гумильов. “Етногенезисът” не вещае някакво апокалиптично загиване на народи. Само старото се преобразува в ново, съответстващо на променените условия. Не виждам нищо лошо, ако не бъдем единствено българи, а станем повече европейци.

    Reply
  28. Божо

    “Води до много изводи, особено за Френската революция. Но най-важното заключение се препотвърди – едно мислели, друго станало.”

    Уви, да цитирам пак Асен Сираков, “поуката от революциите е, че човечеството трябва да ги избягва” (цитирам по памет).

    “Не виждам нищо лошо, ако не бъдем единствено българи, а станем повече европейци.”

    Така е, ама за съжаление по-скоро нещата са като в оня виц за светлозелените и тъмнозелените 🙁

    Reply
  29. Black Wolf

    Бойко се спрявал по-добре от други по време на криза? Е това вече е абсурдно!!! И ще го видим много скоро – през следващите няколко месеца, когато държавата ще рухне. И ще трябва да изплащаме отново няколко милиарда заеми. Дано да съм лош пророк, но ще ги стигнем гърците… Единствения плюс в случая е, че сме свикнали и няма да се шокираме толкова от мизерията, примката на която вече се стяга около врата на южните ни съседи.

    Reply
  30. Григор Post author

    @Black Wolf: Моето впечатление е, че се построи и направи и иначе повече, отколкото при Станишев (който за мен е един от най-добре справилите се за последните 20 години). Особено като се има предвид, че го прави с Дянков за министър на финансите – при това положение е смайващо, че изобщо България още съществува като държава.

    Иначе, не очаквам държавата да рухне през следващите няколко месеца. Вярно е, до края на годината трябва да се изплатят 4 милиарда заеми (от които нито лев не е взет от Бойко), но ще се платят някак. Предполагам, че половината до две трети ще е с нови заеми, останалото – от вътрешни резерви (горкият Сребърен фонд…). Като за в криза не е зле, дори Германия трудно намалява външния дълг в кризисни години.

    А за гърците ми е жал отвсякъде. Вярно е, и обикновените гърци живяха нашироко последните години. Голямата част от заемите им обаче ги изкрадоха политици корупционери. А сега отнасят дебелия край бай Ставрос рибарят и стрина Елени продавачката… Не е честно. Прави са да се бунтуват. Но трябва да се бунтуват не срещу германците, дето ги спасяват, а срещу собствените си обирджии. Тогава ще се оправят истински.

    Reply
  31. Кал

    По повод на мат’ряла и на оправията – попаднах тъкмо вчера на един много як откъс в „Инвенция прима“ на Величка Настрадинова:

    – Искам да пия с тебе за времето, когато хората ще се радват на труда си и ще се обичат като братя.

    Тя тръгва към хола, сяда пред масата и заповядва:

    – Да почваме!

    И пие така съсредоточено и по мъжки, че аз пръв преставам да изливам чашите в гърлото си.

    Гледаме се и никой не отмества очи. Тя бавно повдига ъгълчето на устата си и в погледа ѝ засяда презрение.

    – Мислеше, че пия само чай? И че съм се втурнала да променям света чрез възторзи, ентусиазъм, доклади и събрания.

    – Пий каквото ти харесва. И променяй света както ти е угодно. А на мен искам да разясниш според какъв морален кодекс едно общество като нашето допуска, щото някой си да може да лиши някого от работа, от правото да се учи, дори – да обича.

    – А ти откъде идеш? Чужденец ли си? Не живееш ли в това общество и не си ли отговорен за всичко, което става в него? Или мечтаеш да се вдигнат червените ескадрони, да пометат гадовете и веднага, на момента да настъпи вечната правда? И милионите да се прегърнат, да се радват на труда си и да се обичат като братя.

    – Защо тогава разказваше спомени на леля ми?

    – С нея се говори така. А с тебе – съвсем другояче, щото аз от тебе чакам да обезвредиш Белите лебеди, от тебе и от връстниците ти.

    – Излиза, че и двете с леля ми виждате в мое лице вашата бодра смяна. Това, което вие не сте дооправили, аз трябва да го свърша.

    – А кой друг? – войнствено светват очите на Лиляна.

    Остатъкът е тук: http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=5909#p5909

    По повод на Андрей Ковачев – разправях ли ви неговата идея за разказ, в който в политиката влизат андроиди, способни да четат мислите на избирателите си и да им угаждат (ама наистина – да „управляват както народът иска“)? Това трябва някой опитен писател-прогностик да го разработи, с всичките връзки и последствия. Първо ще ни е смешно, а като стигнем до последствията, ще ни се стъжни.

    (А после пак ще ни напуши… Самият аз пак стигнах до етапа „хилене“, като чуя коментари за Андрей из блоговете. 😀 )

    Reply
  32. Григор Post author

    @Калин: Хората ще започнат да помъдряват управленски единствено когато започнат да бъдат управлявани както искат. Сега са като деца, които никога не са се парили от пипане на печката, понеже мама никога не им е позволявала да свършат каквото и да е сами. (Парят се непрекъснато, понеже тя им слага насила ръката на печката ежечасно, но не могат да видят връзката между паренето и своето посягане към тук или там – никога не са могли да посегнат сами.)

    Отначало ще вършат невероятни глупости и ще е наистина тъжно. След това малко по малко ще се научат. Без това няма свястна държава. Българите сме много умни за всичко, но не сме се научили на това – държавата ни е блато. Американците може нищо да не разбират извън работата си, но са се научили на това – държавата им е супер, или по-точно беше, докато не се отучиха.

    Същото по друг начин: вечният ми спор с Шаркан. Не отричам, че в някои ситуации революцията може да е единственото средство да бъдат почистени тунеядците отгоре. Но ако хората не са се научили, че отговорността да се спазват интересите им си е само тяхна, че те са единствената неподкупна “защитна институция”, просто ще дойдат нови тунеядци. Историята познава стотици бунтове на роби, избивали господарите си и установявали нова робовладелска държава. Ако ще се вдига революция, нека е сред хора, които са научени да пазят своето, и как да го пазят.

    Затова смятам, че Андрей Ковачев е вероятно единственият политик, по-опасен за избирателите си дори от нашенската мафия. Тя поне на думи признава, че народът трябва да се управлява както той иска – само на дело го управлява както тя иска. Андрей иска да официализира положението, че политикът управлява както той иска – реалното положение на мафията. Да установи система, в която правилният управленец е рицарят на бял кон, падналият от небето безгрешен ангел. Такава система ще управлява в интереса на хората когато подаръците на децата почне да ги произвежда и разнася идващият от Северния полюс Дядо Коледа. Или когато революцията автоматично ще доведе до идеално общество.

    Затова и го бях срязал, че ще си зарежа всичката друга работа и ще ида да агитирам срещу него. Не познавам вид политик, който да е опасен като него. Нито лудият националист, нито чуждият агент с инструкция да ни съсипва, нито циничният едър мафиот, решил да приватизира държавата. Никой от тях не се опитва да официализира принципа, че ще се изпълнява не волята на народа, а волята на управленеца… Андрей иска да го направя пазач на дома ми, за да го остави отключен, широко отворен и без надзор, понеже той самият няма да го окраде. Вярвам му, че няма да го окраде. Но както се сещаш, трябва да съм луд, за да не си зарежа всичката друга работа и да не ида да агитирам срещу него и да се грижа никога да не припари до власт.

    И дори това не е най-тъжното. Ако той не може да разбере толкова просто нещо, това означава, че вероятно не може да разбере и други прости неща. Тоест, да му имаш доверие означава да застанеш на пътя на куршум с изместен център на тежестта. На един много добронамерен куршум с изместен център на тежестта… Точно тогава е, когато ще ни се стъжни. Повече, отколкото и фантазията на опитен писател може да си представи. И без дори отначало да ни е смешно.

    Reply
  33. Black Wolf

    Григоре, имам… и аз не знам как да го нарека – примерно преживяването 😉 да почнавам г-н Премиера, тъй като сме тренирали заедно и сме работили във федерацията по БИ (в началото, когато беще обща), когато той беше треньор на националния отбор по карате.

    Толкова безпардонене и груб лобизъм като при това провителство не е имало!

    Колкото до Андрей Ковачев… Виж сега, не виждам който и да е от зелените да става за нещо реално, освен за природозащита. Аз съм привърженик на “зелената идея” и пр. и пр., но според мен ПП Зелените са на много грешен път.

    Първо да си определят политическата ориентация. Те някак си карат-варат, ама гледат да се изкарат нещо като десни !????! и някак си да направят някакъв контакт са т.нар. “десница” (ако настоящите и бивши политически помияри от СДС, ДСБ и пр. шайки могат да се нарекат десница).
    Такова чудо като дясна зелена партия няма – по принцип са леви, а някои бая левичарски с уклони към анархизъм. 😉

    Зелените нямат абсолютно никакви шансове, това съм го казвал неведнъж. Не че българската природа не е под сериозен риск от съсипване, не че няма нужда от нейната защита, но населението е много далече от тази идея. Българпите ще дорастнат до идеи за природата като някаква ценност и необходимостта от защитата и най-рано след минимум 50 год. (когато от природата в България ще е останало вече твърде малко). Причините са същите, които посочих по-горе – нискоинтелигентен и необразован народ. Към което се прибавят и някои характерни национални черти, които са добре известни. За масата в България природата е нещо, от което трябва да се граби безогледно и без никаква мисъл за бъдещето.

    Затова колкото и свестен да е г-н Ковачев или други хора, те нямат никакъв шанс.

    Прочее, Григоре, защо ти не се кандидатираш за политик? 😛

    Reply
  34. Шapкан

    ***Хората ще започнат да помъдряват управленски единствено когато започнат да бъдат управлявани както искат.***

    когато започнат сами да се управляват.
    Иначе ще си останат волове, мечтаещи за добър стопанин. Много сила и много покорство накуп. Т.е. – робство.

    ***дясна зелена партия няма – по принцип са леви, а някои бая левичарски с уклони към анархизъм.***

    де да бяха. Щяха да имат представа от приоритети, а и никога не биха настоявали за забрани на последиците, вместо да отстраняват гнилите корени.
    И никога на биха се натискали да ръководят “тъпия народ”.
    Информирани тъпанари.

    “българите” (ох, тия обобщения!) няма да дораснат НИКОГА до НИЩО, докато нещата не зависят от тяхната воля, докато ги водят точно като волове с железни пръстени в носовете.
    Свободата не се постига теоретично, а на практика.
    Също както в спорта – с тренировки, не със слушане на наставления.

    Reply
  35. Григор Post author

    @Black Wolf: Да си призная, аз съм виждал наистина феноменално дебелогъзие и брутален лобизъм при други правителства. Но изобщо няма да се учудя, ако това ги надминава. Ценното му е не че ще въведе цивилизовани обноски в държавата, а че ще я разчисти от тази мафия, която я превърна в блато. Защото докато имаме на власт в държавата мафия, тя няма да се оправи никога.

    Да, ще я разчисти, за да намести своя на нейно място. Само че старата мафия е бетер сицилианската – както виждаш, загуби и законодателната, и изпълнителната власт, и медиите, сега и президента, и въпреки всичко продължава да държи в свои ръце държавата. А Бойковата мафия един месец (ако не и седмица) след като той падне от власт, ще е гуша за гуша, всеки срещу всички. Така че му стискам палци да успее. Защото успехът на неговата мафия ще е ден до пладне, и след това ще имаме възможност да почнем да се оправяме. Ако не си изгласуваме на власт пак старата, естествено.

    За ПП Зелените – съгласен съм с теб. И на мен ми е комичен опитът им да се изкарат десни. Но одобрявам идеята им да опазват природата и да просвещават населението в това. Ако понякога смогна, подкрепям идеите им с удоволствие. Естествено, докато смятат, че страната ми трябва да се управлява от слезли ангели както те сметнат за необходимо, няма да ги допусна до властта. Никой разумен човек не дава на въодушевено от уестърни детенце ключа за склада с динамита. Но иначе са ми симпатични.

    Не се кандидатирам за политик, защото смятам, че да съм политически просветител е далеч по-важно. А двете не вървят добре заедно. Отделно от това се съмнявам дали съм кадърен да управлявам други хора и да се справям с политически проблеми. Най-сетне, ако стана политик, вероятно ще се опитвам да си върша работата съвестно и с грижа за хората – тоест, ще правя на дело грешката на Андрей Ковачев, а тя е изключително опасна. Ако бяхме примерно САЩ, Исландия или друга държава, където населението си е научило политическия урок, щях да съм от полза такъв. Но в България е нужен политик тип “knee-jerk reaction”. Пожарникар, който бута за каквото хората покажат грижа, и зарязва на каквото не обръщат внимание. Само такъв ще ни научи, че да се грижим как ни управляват си е открай докрай наша работа. (Това е друга причина да смятам, че Бойко е нужният на България към момента политик – той е пожарникарски тип политик. Да, безумна мутра и простак е. Да, срам е за България. Но това е друга тема.)

    Reply
  36. Кал

    😀

    Днес бях в БТА на представянето на анализ на зеленото движение, с автор Радосвета Кръстанова, моя приятелка и сподвижник в „Място за бъдеще“. Ради и Андрей Ковачев разказаха впечатляващи (и забавни 😉 ) факти от последните 25 години – чудя се дали може да се докопаме до запис. (Всъщност на placeforfuture.org скоро ще се появи видеозапис на цялото представяне – хвърляйте по едно око, ако ви е интересно.)

    Пълният текст на анализа може да се свали оттук:

    Зеленото движение и зелените партии в България: между интеграция в системата и системна промяна

    (Четивото е академично. Да не се подлъжете по думата „забавни“ горе. :D)

    В главата ми разни мисли си играят на прескочи-кобила, но тази една се откроява:

    Колкото повече осъзнавам в колко „крепостническа“ (тоталитарна/олигархична/мафиотска) среда сме се развивали през последните десетилетия, толкова по’ се възхищавам на гражданските успехи, постигнати въпреки, въпреки, въпреки. Ако има коефициент „количество граждански успехи на единица държавно съпротивление“, зеленото движение в България ще е на едно от първите места в цял свят.

    Reply
  37. Кал

    П.П. Ух, сори за „разширения“ линк. Да можеш да си редактирам или поне preview-вам коментарите…

    Reply
  38. юлий

    От време на време си правя разни обобщения, които като цяло не са особено полезни, но понякога са неизбежни. Та си мисля как всеки водещ политик, всяка водеща партия е яхнала по една или няколко тенденции, по един или няколко комплекса от социално-статистическия сбор наречен българска душа и колкото по-голям и дълбок е тоя комплекс, който язди, толкова повече партията лови в мрежите си. Почвам ги една по една от малките, където лесно се различават комплексите. Страхът примерно на общността от турци останала в България; после псевдо-патриотизма на Атака, там сякаш долавям няколко доста идентични линии на доведени по различни пътеки до урните хора – изпразнени от прехода души; корумпираните избиратели на Яне и тяхната страст; сложния образ на Бойко – бащицата преоблечен в стъпките на Живков (МВР-Кмет на Столицата – Министерски Съвет) и хората, които му вярват най-вече виждайки в него защита и справедливост; БСП – според мен най-сложния политически апарат у нас и най-близо по структура до това, което трябва да бъде партията; с множеството възрастни хора, останали без бъдеще и вторачени в миналия си хубав живот и годините, когато в очите си са имали стойност; Кунева – приближаващия се европейски спасител.
    Сигурно всеки един от тези комплекси може да бъде анализиран подробно, да бъде изтръгната най-първичната, атавистична страст от него, а вероятно ще бъдат открити и още. Зад всичко това сякаш седят страховете, които са владели и нашите предци, та чак до дивака свит в пещерата.
    Та си мисля, като се направи една такава карта на комплексите на българската душа, вместо да бъде водена според нея, душата да бъде лекувана.

    Сетих се и за А.Доган, който казваше, че е инструмент на властта. И много правилно. Не той е яхнал тенденцията, а тенденцията е яхнала него. Властта е толкова силна, че е замъглила ума не на един облечен в нейната тога, превръщайки го в зомби, което я следва на всяка цена. От гледна точна на Маркетинга той върши онази стъпка, която ще му донесе най-много гласове. И тази стъпка винаги е в посока на тези наши комплекси, защото страхът е по-силен от нас. Сякаш нямаме партии, а сме издигнали дирекции по страха. Представяте ли си да си включите телевизора и да чуете истината, че : Дирекцията на комплекса за малоценност печели най-много на първи тур с 37, 4 %, следвана от Дирекцията на Носталгичния Комплекс с 26, 9 % … Естествено това са само обобщения, но се питам има ли начин вместо да са слуги на нашите страхове и комплекси политиците да са изпълнители на нашите съзидателни енергии. Всъщност питам имаме ли съзидателна тенденция, която в последствие да оформи политически инструмент ?

    Reply
  39. Григор Post author

    @Кал: Спокойно, линкът е оправен. 🙂

    @юлий: Според мен в момента нямаме. Всяка съзидателна тенденция, която е можела да обедини достатъчно гласове, е била използвана за издигане на поредното бушонче (и изгоряла заедно с него). Чака се поява на нови тенденции.

    Reply
  40. Black Wolf

    Григоре, точно ПРОСВЕЩЕНИЕТО при Зелените куца, да не кажа липсва изобщо. А докато народа не бъде просветен всички техни опити са обречени на неуспех. Ще си останат маргинална група и това е. В очите на хората сега в повечето случаи са група хипарчета, които крещят по улиците за някакви неясни каузи. Да пазим примерно горите. За 90% от електората горите са нещо, което е предназначено за сечене. И да падат пари от това. Уви, това е разбирането на масата.
    Основният проблем е, че масата българи не вижда никаква ценност в природата – убедени са, че тя е само и единствено източник на някакъв келепир (за тъпия миризлив селянин някой и друг лев, за олигарха някой и друг милион). Разбира се, не трябва да се прават широки обобщения. Има вероятно 5-6%, които мислят по друг начин… Айде да са 8%, но не повече. 😛

    Преди зелените да се надяват на някаква обществена роля им предстои ГИГАНТСКА просветителска работа. Те са изостанали с няколко десетилетия от европейското зелено движение, но такива са историческите дадености. Не знам обаче дали злените имат капацитета за такав просветителска работа – и като наистина убедителна експертиза, и като хора, тъй като са твърде малобройни. Да оставим настрана, че са бедни като църковни мишки, та полани трябваше партийните активисти да залагат апартаменти и пр., за да платят 50-те бона за участие в едните избори и 50-те в другите (защото от дарени бяха събрали максимум някъде към 20 хил. , ако си спомням точно).

    Впрочем тези суми са безпрецедентни, като се има предвид, че в Европа или няма такива такси, или са символични (най-много в рамките на 2-3 средни европейски заплати)

    Reply
  41. Григор Post author

    @Black Wolf: В България тези суми са предназначени да пречат гражданското общество да се самоорганизира и да израсте постепенно. Идеята е да има висок входен праг, който да могат да прескочат на влизане само спонсорирани бушончета.

    А за Зелените – наистина им предстои огромна просветителска работа. И уви, повечето от тях не ги виждам дозрели за нея. Повечето хора ги мислят за вресливи хипарчета просто защото много от Зелените са точно такива… Но не съм съгласен, че българите, които виждат ценност в природата, са толкова малко. Според мен са поне 40%, може би дори повече. Проблемът е, че са сред най-натъпканите в мизерията 40%, та не им се чува гласът. Но ги има. И с правилен подход могат да бъдат вдигнати духом.

    Reply
  42. Любомир Сирков

    Тук виждам, че хората, които коментират, по някакъв прекалено сериозен начин разглеждат „зелените” движения и „зелените” политически сили – като някакви евентуални „алтернативи” на нещо си…

    Не че екологичните проблеми са маловажни и можем да ги пренебрегнем – но все пак това са проблеми от такъв тип, че реално те могат да бъдат решени само СЛЕД като преди това вече са били решени проблемите от друг тип: социално-икономическите проблеми. Колкото и да е неприятно, така е: за да има кой да реши проблемите, свързани с човешкото въздействие върху естествената околна природна среда, първо трябва да бъдат решени много и много на брой други проблеми.

    По въпроса за прага от 50 хил. лева, изисквани за участие на изборите – този праг не би трябвало да бъде проблем за никоя достатъчно добре организирана политическа сила – особено пък за „зелените”.

    Ти ако имаш 100 000 души, които са готови в изборния ден да отидат и да гласуват за теб (действие , което в общия случай като време и усилия струва повече от 1 лев лични средства на всеки от тези 100 000 души) – защо да не можеш да накараш същите тези 100 000 души и ПРЕДИ изборите да ти дадат кой по 1 лв, кой по 2 лв. – за да можеш спокойно да си се регистрираш за изборите и да си водиш кампанията?

    Само че на изборите през 2009 ПП „Зелените” е получила 21841 гласа – да, малко е за влизане в парламента – но все пак не е чак толкова невъзможно тези 21841 граждани да се бръкнат всеки с по 2-3 лева (веднъж на четири години !) – и да осигурят на предпочитаната от тях партия нормално влизане в предизборната кампания… Така че това е очевидно въпрос на активност от страна на самите граждани.

    Reply
  43. Григор Post author

    @Любомир Сирков: Изглежда не живеем в един и същи свят. Или поне не в една и съща държава. Не искам да се заяждам, но както мнението ми за повечето от ПП “Зелените” е като за летящи из облаците хора, така те са направо цинични реалисти на фона на това мнение…

    Reply
  44. Шapкан

    Любомир Сирков Says:
    ***Не че екологичните проблеми са маловажни и можем да ги пренебрегнем – но все пак това са проблеми от такъв тип, че реално те могат да бъдат решени само СЛЕД като преди това вече са били решени проблемите от друг тип: социално-икономическите проблеми. Колкото и да е неприятно, така е: за да има кой да реши проблемите, свързани с човешкото въздействие върху естествената околна природна среда, първо трябва да бъдат решени много и много на брой други проблеми. ***

    смайвашо читаво мнение от човек, с когото обикновено не съм съгласен.
    Точно така – в рамките на държавността и капитализма екопроблемите нямат решение поради нерешимостта на социалните. И когато даден гражданин е притиснат пред “избора” дали да нахрани децата си днес или да им отнеме залъка в името на проекти с ефект след години – изходът е ясен.
    Да затворят ли замърсяващо предприятие? Или да му сложат пречистватели? И откъде ще си избият парите, ако се решат на модернизация?
    От заплатата на работника, естествено.
    Цинично и реално.

    ***Или поне не в една и съща държава.***

    кой ли живее в държава? Освен чиновниците и политиците де, ама и те понякога се прибират у дома…

    ***Изглежда не живеем в един и същи свят.***
    всеки има свой свят. В твоя всичко е оптимистично и все някак ще се нареди щастливо и за овцете, и вълците – при това без операция, само с малко повече словесна упойка.

    страничен въпрос:
    Гриша, би ли ми обяснил откъде идва скъпотията при операции и лечения? Не мога да си направя разбивка за какво се харчат примерно 300 000 евро при една противоракова терапия? От злато и диаманти ли правят тия лекарства? Холивудски хонорари ли плащат на доктори, сестри и санитари?
    Или това е тест: ако ти се живее, ще намериш парите…? Хем ще станеш и по-умен, ще се научиш да печелиш…
    Защо е толкова скъпо да останеш жив, Гриша?

    Reply
  45. Григор Post author

    @Шаркан: В България една типична (лекарствена) противоракова терапия струва няколко хиляди лева, което е далеч по-близо до реалността. Където тя струва 300 000 евро, на докторите, сестрите и санитарите се плащат хонорари далеч над холивудските. И не само на тях.

    Проблемът е, че нещата не са само черни или бели. Фармацевтичните компании, които произвеждат (оригиналните) лекарства, правят безумни мафиотски печалби. Но е вярно и че имат колосални разходи за проучвания и проби. Радиационните терапии не харчат скъпи лекарства, но пък машините за облъчване са наистина сложни и производството им е обективно скъпо. Но е вярно и че и техните производители печелят добре. В много случаи противораковата терапия може да се проведе в едва ли не ветеринарни условия, и ще е 10 пъти по-евтина – но в немалко случаи не може…

    Безпокои ме, че в твоя свят всичко е оптимистично. Всичко пада от небето и тече в реките благодарение на утрешните супертехнологии. Всякакви социални проблеми са автоматично решени от факта на липсата на всякаква власт. Направо “единний светъл комунизъм, поправител на недъзите на обществото”… Не ми се сърди, но за мен това е особено дълбока религиозност. Такава, дето никакви факти не могат да я разклатят.

    Ако сравня твоите убеждения примерно с капитализма на САЩ, какъвто е замислен някога – свободно общество, в което всеки да прави каквото си иска, стига да не пречи на околните – то той предвижда направо не знам колко пъти повече реалистични начини за решаване на обществените проблеми. Както и двамата виждаме, това изобщо не го е направило идеалната система. Признавам, по-добра система е от другите съществуващи наоколо, но с узряването на екосистемата му разликата почва да клони към нулата – върхът пак се оказва в ръцете на олигархия.

    Точно това ще се случи и в една анархистична общност. (Освен ако, разбира се, не е съставена от идеални хора, но такива наоколо не се наблюдават.) Ако е изпълнена правилно, отначало ще даде доста свобода и ще се постигне доста нещо, но крайният резултат задължително ще е този – и то много по-бързо, отколкото в САЩ. Процеси от типа на щатската “прогресивна ера” могат да го забавят, както и други форми на социални кризи. Но резултатът няма как да е друг, поне с наличните хора. Да очакваш, че обемните принтери и прочее ще задоволят човечеството е все едно да очакваш, че лъкът или атомната бомба ще прекратят войните.

    Ако търсиш рецепта за свястно общество, според мен тя трябва да е по-скоро динамична. Но за това – някой друг път. За препоръчване офлайн, на по чаша. 🙂

    Reply
  46. Шapкан

    о, не, в “моя” свят нещата ИМАТ ПОТЕНЦИАЛ да бъдат оптимистични. При определени условия.
    Първото от които – да спрем да храним вредоносни мемове.

    преди много време работих в института по генетика. Помня обясненията за тамошния гама-излъчвател – бил толкова прецизен, че с него можело да се провежда лъчетарапия…
    По една случайност преди месец срещнах един колега от там. Стана дума за онази машина. Питах го вярно ли съм запомнил, че можела да се използва за лечение.
    Може, вика. Трябват й само малко от сегашните джаджи. С тях ще стане само шест пъти по-евтина от терапевтичните машини. Обаче няма да е лицензирана за подобна употреба – по чисто нормативни причини.
    Демек – и лекарите душа носят и те семейства с черен хайвер хранят…

    не ми се сърди, Гриша, но твоите представи за моите представи са едно дълбоко заблуждение.
    Не говоря (всъщност повтарям думите на анархическите класици) за идеална система, а за система, която не позволява доминация (сиреч, липсата на власт политическа, икономическа и “духовна” е само необходимото, но не и достатъчното условие), вследствие на което е лесна за локалко коригиране на нейните параметри според нуждите и волята на отделните хора, без да се губят каналите за синхронизиране (или постигане на режим на ненамеса) на частното в общо.

    как е бил “замислен” капитализмът в САЩ – това личи от историята на САЩ. Както и от факта, че лидерите на тази страна са били робовладелци и че САЩ е водела война с Испания за възстановяване на робството в анексираните Тексас и Калифорния.
    Също както и Гражданската война се е водела преди всичко в полза на ползвателите на наемни работници срещу ползвателите на откровеното робство на чернокожи.
    Уви, Америка е тръгнала много отрано накриво. Горе-долу от времето на Фенимор Купър – май последният, описал перспективните практики.

    обемният принтер е ЕЛЕМЕНТ от една инфраструктура. Лесно опростяваш тезисите ми – сигурно защото така ги виждаш по-оборими. Обаче бъркаш в основното си допускане.
    Никоя технология сама по себе си не постига максимален ефект (практически това означава тя да стигне до абсолютните си предели на приложимост, да се изчерпа до дъното на теоретичния си капацитет) в неблагоприятна социална среда. По този повод бях давал линк към предговора на брошурата на бай Георги за т.нар. роботронна революция (защо тази революция всъщност не настъпва) – сигурен съм, че не си я прочел, в най-добрия случай си я плъзнал по диагонал, дразнейки се от някои термини. Технологиите са стигнали своите предели в рамките на капитализма и държавността, затова те буксуват, не се масовизират, те просто не са нужни на системата.
    Е, то може и без тях де. Свръхпроизводството на основни блага е хронично от 90 години насам, някои смятат, че даже от по-рано. Без обемни принтери.
    Виж какви са добивите САМО на зърно в света за 2011-а. Раздели това на 7 и кусур милиарда. Сега познай колко ще бъде унищожено и похабено поради съображения за съхранение на печалбата. И как ще бъде разпределено.
    Или погледни какви средства се харчат за контрол над населението – съвсем в духа на буржоазната демокрация и “свободния” пазар. Бюджетът на американската ен-си-ей знаеш ли го?

    Впрочем, атомната бомба, ако наистина бъде употребена (а тя няма да бъде) наистина би спяла войните. Няма да има кой да воюва.
    Но пък всеобщо въоръжаване на населението и липсата на властнически центрове наистина ще ги спрат. Защото от войните печелят малцинства, които сами непосредствено не се бият, пращат баламурници да го правят.
    Като зад гърбовете на баламурниците винаги стои под една или друга форма заградителен отряд.
    Войната не е лудост. Тя е бизнес. Подчинява се на всички негови закони. И обратното. Бизнесът е война.
    А заедно те са власт.

    а какво ще се случи в анархическа общност – наличните експерименти сочат обратни на предсказваните от теб резултати. Именно поради тази причина тези експерименти насилствено са бивали прекратявани – чрез съюзяване на номинални врагове, които обаче имат един господ – властта (кото е инструмент за съхранение на неравенството).
    В експериментите не са участвали идеални хора. Оруел в мемоарите си даже ги е окачествявал като “отчайващо вбесяващи всеки англичанин с распасаността си”. След което добросъвестно е писал с известна почуда, че “въпреки това техните практики работеха”.

    анархическото общество е тъкмо динамично. Писах вече за това.

    когато някой диагностик опита всички варианти и му остава само един, той пробва и него.
    Ти предпочиташ да решиш, че “и това няма да стане”.
    И се връщаш към модифициране на вече провалените.
    Не се заблуждавай, че това е здравомислие. Това е страх. Чудесно описан от Ерик Фром.
    По същия механизъм например Делибалтова от прочита на ПОЛОВИНАТА от труда на Рокер реши, че по-добре да си живеем както досега. Да запазим гнилия не зъб, а цяло чене. Просто ще вземаме повече аналгинчета. И няма да споменаваме думата “клещи”.
    Пък абцесът – кой знае, може да ни се размине, нали? Не са умрели всички от зъб я!

    нямам време за офлайн.

    Reply
  47. Шapкан

    диагностикът от метафората наистина би пробвал всички начини, ако пациентът му е приоритет.
    Но ако по-важно му е да съхрани мирогледа си – е, дечицата на погребалния агент също искат попарка и имат нужда от дрешки (минимум маркови).

    Reply
  48. Кал

    @ Любомир Сирков: Вие наблегнете върху решаването на социално-икономическите проблеми. Аз ще наблягам върху тези на животоподдържащата ни среда.

    Важното е да не преливаме думи от пусто в празно. 😀

    Reply
  49. Любомир Сирков

    @Кал: това, което разказва Андрей Ковачев на линка, който си дал, и което тебе толкова те е впечатлило, принципно не е нещо ново – нито пък е типично само за България. Поинтересувай се как се разви в UK скандалът с Mark Kennedy („Mark Stone”).

    @ Шаркан: Благодаря за добрите думи – но въпросното „читаво” мнение, което съм изразил по-горе, си го имам някъде още от 1990-1991 г. насам.
    Но ме изненадва друго. Ето, ти си наясно с факта, че досегашните анархо-експерименти „насилствено са бивали прекратявани” – и въпреки това продължаваш да настояваш за нови и нови такива експерименти.

    Всъщност, за мен е очевидно, че дори и една въображаема бъдеща експериментална общност да успее по някакъв напълно безвластнически начин да уреди ВЪТРЕШНИТЕ си отношения, пак остава да виси въпросът на каква основа ще бъдат уредени нейните ВЪНШНИ отношения.

    Т.е., от факта, че дадена общност е успяла вътрешно да си уреди отношенията по безвластнически начин, не следва, че тя по същия безвластнически начин ще успее да уреди и ВЪНШНИТЕ си отношения (с други общности, независимо от какъв тип).

    Всъщност, именно поради тази причина и исторически са възникнали властническите форми вътре в общностите – те възникват с цел справяне на съответната общност първоначално именно с ВЪНШНИ заплахи (или уреждане на някакъв вид външни отношения).

    А с такъв тип заплахи – външни – всяка една общност, независимо на какъв принцип изградена, неизбежно се сблъсква. (Аз разбирам, че ти си представяш свят, който ще се състои на 100% от безвластнически общности – но такъв свят, дори и да приемем, че е възможен, просто няма как да се установи ЕДНОВРЕМЕННО навсякъде – т.е. дори и в даден момент светът да се състои вече почти изцяло – на 80% или 90% – от безвластнически общности, пак е възможно всички те да попаднат под заплахата на онези 1-2 все още съществуващи, „изостанали” общности от друг тип… ) Затова ми се струва, че анархо-визията за света е прекалено утопична.

    @Григор: От написаното от теб не разбрах ти самият в какъв точто тип държава предпочиташ да живееш: в такава, в която гражданите и сами се сещат, че трябва да полагат повече лични усилия (включително – и финансови), за да насочват политиката в желаната от тях посока – или в държава, в която гражданите полагат все по-малко усилия за това, като дори не си дават труда и да отидат поне да гласуват на едни избори?

    Впечатлението, че ти все пак предпочиташ първия (а не втория) вариант, оставиха у мен тези твои думи по-горе: „Хората ще започнат да помъдряват управленски единствено когато започнат да бъдат управлявани както искат. … Отначало ще вършат невероятни глупости и ще е наистина тъжно. След това малко по малко ще се научат. Без това няма свястна държава.”

    Reply
  50. Шapкан

    @Любомир Сирков:
    освободителните въстания също са били прекратявани. Трябвало е да се откажем от тях ли?

    външни отношения с кого? социализмът и комунизмът (не марксистките им “версии”) няма какво да получава “отвън”, нама и как да го получи, а за капитализма дори контактите със свободните общества са опасни (даже при въоръжена агресия армиите на интервента се разлагат, както е ставало в Русия през 1917-1921).

    как именно са възникнали йерархичните структури – да речем, че не се осланям на мнението на Енгелс.

    в крайна сметка проблемът ще е как властническите общности ще оцелеят, а не обратното.
    За повече – виж статиите на Георги Константинов.

    Reply
  51. Любомир Сирков

    @Шаркан: Дай де се уточним все пак за какво говорим:
    1.за вдигане на въстания и революции –
    или за
    2. изграждане на общности от определен тип.

    Защото първото (деструктивната част) е сравнително лесно – много по-трудна обаче е втората част, конструктивната: изграждането на общност (от какъвто и да било тип).

    Мнозина се заблуждават и викат: “Абе важното е да съборим сегашната система, не я ли виждате колко е кофти, пък после ще му мислим” – само че такива обикновено след това така и не успяват да измислят и приложат на практика никаква нова, по-добра система.

    Reply
  52. Шapкан

    за идиоти ли ни смяташ?

    за да се събори сегашната система, е необходима съзнателна самоорганизация в определени структури на самоуправление, при това с ясна представа към какво се върви.
    Така че от конструктивното (като планове и техни “макетни тестове”) се започва. А и то е неразделно от “деструктивното”.
    Точно това се нарича революция – събаряне на старото и строеж на новото. Поне социалната революция е това. Политическите преврати са нещо друго.

    Та в отношение на “конструктивната част” вече има доста натрупан опит. Както и напълно работили и работещи практики (элементи от “по-добрата” система). За да се премахне деформиращото влияние върху съществуващите от тях, за да се съчетаят те в цялостна социална инфраструктура е необходим… тъкмо “деструктивен” акт – събарянето.
    Тук няма такива работи като “после ще мислим”.
    Мислено е, пробвано е. Нещо повече – всеки човек е мислел и е пробвал в своето работно и битово обкръжение разни подобрения. Поне част от тези “всеки” са подхождали към проблема от позицията “за да ми е добре на мен, трябва да е добре за всички или почти всички здравомислещи”.

    митът за чисто деструктивната същност на революциите е част от пропагандата, която демотивира хората, насочва ги в изпитаните коловози на “дай да направим НОРМАЛНА държава”. А тя Е нормална. Просто някои предпочитат да приемат демагогията на държавниците за чиста истина. И остават излъгани отново и отново.
    митът за това, че революционерите не знаят какво да правят “на следващия ден” е фишек от същия десен. И отново целта е да се демотивират хората, да им се внуши, че те не разбират нито как да си уреждат живота и взаимното погаждане, нито разбират от професиите, които упражняват, та не могат да си преустроят работата така, както би било ефективно, справедливо и удобно за тях като работници. Сиреч, необходими са ръководители – “умните и компетентните”.
    Ако една общност признава някого за умен и компетентен, тя ще му гласува своето доверие да координира изпълнението на някакъв проект. Ако пък компетентността се доказва с нормативи и репресии – значи общността не признава такава компетентност и не желае да хаби сили по този проект под ръководството на този персонаж. И затова я карат насила. Принудата обаче не ликвидира способността на общността да вижда какво се върши правилно и какво не. Затова, когато биват елиминирани (лишени от механизмите за принуда) натрапените “лидери”, общността има пълния потенциал да се справя с проблемите си и да се развива, следвайки проектите на хора, които признава за специалисти, като участва в тези проекти пълноценно, не само в ролята на изпълнител, а и критик, коректор, контрол… и краен ползвател.
    Но пропагандата казва, че “такова животно нема”.
    И продължава своите опити да отлага срещата с реалността.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *