OpenFest 2005

Какво: Събиране на любители, почитатели и симпатизанти на свободния софтуер. А от тази година, надявам се – и на свободното изкуство.

Кога: Някъде през октомври.

Къде: Първо в няколко града из страната, а след това и в София. Точните места и дати ще се знаят колкото се може по-скоро.

От какво има нужда: Помощници в организирането.

Помощници трябват за абсолютно всичко.

– Хора, които да ходят и да се пазарят с потенциални спонсори.
– Хора, които да разпитват за цени за какво ли не, да поръчват, доставят и разпределят.
– Хора, които да комбинират пакети за посетители.
– Носачи за столове, маси и прочее оборудване
– Рецепционисти за по време на феста
– Хора за всичко, които просто да се включват където който когато потрябва.
– Дизайнери, които да помагат за оформление на сайт, афиши, плакати, листовки, програми…
– Инсталатори, които да помагат за инсталиране на свободен софтуер на компютрите на пожелалите го
– Копировачи, които да копират свободен софтуер на СД-та за заинтересованите

И още един господ знае колко и какви ли не други неща, за които също трябват хора!

Имаме нужда от ентусиасти, които да работят по организирането на мероприятието. Защото по това организиране има ама купища работа!

Ако някой има желание да помага, моля ви, нека ми остави един коментар с някакви координати тук! Защото това, което правим за свободния софтуер, го правим всъщност за себе си.

Благодаря ви!

12 thoughts on “OpenFest 2005

  1. peterrosmanov

    Аз бих помогнал с каквото мога Григи вече писах в мейл листата на open fest-конкретно с кабели и суичове.

    Reply
  2. Григор

    За което ти благодаря сърдечно – и продължавам да очаквам там преценка с колко горе-долу кабели и суичове би ти било по силите да помогнеш. 🙂

    Reply
  3. Таня

    И аз имам желание да помогна с нещо, въпреки че не знам с какво точно. Но ако се сетиш – аз съм на разположение. Поздрави 🙂

    Reply
  4. Васил Бадев

    Аз се записах вече в Wiki-то като доброволец за Installfest / Burnfest-а, но понеже не се ориентирам много добре в него реших да пиша и тук. Мога да се включа като общ работник и помагач където трябват хора.

    Reply
  5. Григор

    Благодаря ти! 🙂

    Просто чети уикито, и когато видиш нещо, с което да можеш да бъдеш полезен, се обаждай (записвай там). Помощта ти е по-ценна, отколкото предполагаш – а оттам и това, че си решил да я дадеш!

    Отново благодаря!

    Reply
  6. Светлана

    Бих искала да ми обясниш повече неща за тоя фест, за да мога да предам информацията на една приятелка, която е организатор в читалище, но няма достъп до интернет. Моля те, пиши ми!

    Reply
  7. Григор

    Ами, той е място, където почитатели на свободния софтуер, и свободното изкуство и култура се събират, за да си поговорят, да се видят и запознаят едни с други, да чуят по някоя лекция за неща от тази сфера, или да участват в някаква дискусия, да влязат в час с това докъде са стигнали нещата и какви са новостите, и т.н.

    Не зная какво друго те интересува. Пробвай да задаваш въпроси – ще отговарям. 🙂

    Reply
  8. Светлана

    Значи една детска театрална трупа може примерно да се включи с някакъв пърформанс и дискусия какво е за хлапетата изкуството? Не ми е много ясен патосът, каузата, не зная как точно да го определя, на начинанието. Това те моля да ми обясниш.

    Reply
  9. Григор

    Не зная дали ще успеем да вместим трупата в програмата – имаме само един ден, а желаещите са много.

    А патосът и каузата на начинанието са следните (много-много накратко – по темата има изписани книги, и дори те не казват всичко):

    Изкуството трябва да бъде свободно. (Свободно не значи задължително безплатно – англичаните казват “free not as in free beer, but as in free speech”. Свободно значи възможността да го потребяваш и разпространяваш свободно, плюс евентуално още други права.) Причините за това са много:

    – Възможността да го потребяват и тези, които, ако не могат да го получат свободно, няма да могат да си го позволят. И те имат нужда от него.
    – Възможността потребителите да могат да оценят много творби, и да си изберат които им харесват,
    – Възможността творци да творят на базата на вече създадени произведения. (Абсолютно ново произведение надали има създадено за последните няколко хиляди години…)
    – Възможността да получават достъп до публиката и нови, още неутвърдени творци

    Списъкът е много по-дълъг. Това е най-основното, и е горе-долу патосът и каузата. 🙂

    Reply
  10. Светлана

    Благодаря, просто и за мен темата е съвсем нова и абсолютно непозната. А тъй като става въпрос за Ямбол, ще предам всичко на моята приятелка и предполагам, че ще реши да направи нещо… така че за програмата – няма проблеми:) Те са майстори да си правят собствени програми. Ще ти пиша дали и какво ще правят, за да знаете ще се включи ли и нашият град към феста…

    Reply
  11. Светлана

    Датата на провеждане уточнена ли е, разбрах, че е през октомври, някъде в началото?

    Reply
  12. Григор

    Софийската дата е за последния уикенд на октомври. Но преди това ще има прояви в поне 5 други града – Пазарджик, Пловдив, Варна, Русе, Добрич. Може би ще се организират и още.

    Ако към този списък се присъедини и Ямбол, сигурно ще се чуе мощно “ура” от всички тези градове. 🙂

    Така че, ако желаете да направите нещо, за да се включите към феста, просто кажете каква информация ви трябва, и какъв вид помощ ви е нужна! Сигурен съм, че много хора ще искат да ви помогнат!

    Включително и аз.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *