Циганите и циганиите

– Ало, Григоре, можеш ли да поемеш Ханс за към два часа? Да, знам, ама просто се налага. Моля те, направи нещо…

Беше точно преди празниците. И понеже доста от клиентите ми вече я караха празнично, реших да кръшна от работа за два часа.

Ханс (името е променено) работи в Европейския парламент, като помощник на някакъв депутат или парламентарна група. Прави обиколка из Югоизточна Европа, по няколко дни на страна. И аз трябваше да се явявам временно негова бавачка… Натоварих го в колата си и тръгнахме на тур из София.

Бързо забелязах, че слуша с половин ухо обясненията ми за историята, географията и културата на града. Но пък доста внимателно оглеждаше всичко – сгради, автомобили, улици, хора… Помоли ме да разгледа крайните квартали. И някъде към края на първия час поведе разговор:

– Григор, спътниковата телевизия в България евтина ли е?

– Не, естествено. Защо?

– Това са ромски жилища, нали? Гледам, че са целите окичени със спътникови антени. А по другите жилища са голяма рядкост.

В момента минавахме покрай два цигански блока в Люлин. Обитателите им бяха насядали на пейките отпред, подритваха боклуците по тротоара и зяпаха минаващите автомобили.

– Културата на част от ромите в България е такава. Спътниковата телевизия се цени много повече от други неща. При българите е обратното – опитах се да бъда дипломатичен.

– Откъде имат пари за спътникова телевизия? Доколкото ми е известно, безработицата сред тях е голяма. И гледам, че много от тях не вършат нищо в работно време.

– Ами… така е у нас.

Внезапно срещнах насмешливия му поглед.

– Колегата ти ми каза, че циганите са голям проблем в България. Че отказват да работят, че вместо това се занимават с престъпност. И че държавата е вдигнала ръце от тях и не ги закача.

– Не всички цигани са такива. – Наистина го мисля. Познавам достатъчно цигани, които се скъсват от честна и тежка работа, и си живеят достойно трудния живот. – Някои, уви, са.

– Каза ми също и че в обществото се трупа напрежение срещу тях, и че е възможно да избухнат конфликти. Ти какво мислиш?

– Не е изключено. Както сам казваш, тези хора правят каквото си искат и законът не ги закача.

– А защо законът не ги закача?

Отведнъж ми кипна.

– Защото са под закрилата на големите правозащитни организации от Европейската общност. Те могат да те убият, и няма дори да ги вкарат в затвора. А ти опиташ ли да се защитиш от тях, дори законно, ще лежиш. Българите сме благодарни от сърце на ЕС за това.

Погледът му само стана още по-насмешлив.

– И кой ти каза, че организации в ЕС защитават циганите?

Както внезапно се ядосах, така внезапно и ми мина ядът. Знам някои неща по въпроса, а преди да ги зная съм ги подозирал. Но реших да се направя на тъп и да видя доколко изрични ще станат думите.

– Отвсякъде го казват. Медии, политици, новини…

– Политиците, които ви управляват? Медиите на тяхната мафия? Новините по точно тези медии?

– А как е тогава, ако ни лъжат? И защо ще ни лъжат?

Ханс въздъхна уморено.

– И тук е точно същото като в Румъния, Григор. Преди да тръгна по Балканите, не го и подозирах, но там го научих. И тук го виждам с очите си. Даже повече е.

– И какво е?

– Никой в ЕС не защитава циганите, Григор. Най-малко пък румънските и българските. Кой в ЕС според теб има изгода да ги учи на престъпност и безнаказаност? Мислиш, че германците примерно искат да си създадат още престъпници, които да идват в Германия да ги грабят и така нататък?

– Тогава защо? Как така циганите печелят при безумни условия дело след дело срещу държавата ни в Страсбург?

– Собствените ви политици ви лъжат, Григор. Те са, които оставят престъпници да спечелят дела срещу България. Нарочно и умишлено. Те са, които подсигуряват безнаказаността и протекцията на ромската престъпност. В Европа знаем това, но не можем да направим много. По-скоро се чудим как вие не го знаете, и защо не вземате мерки.

– Защо им е на политиците ни да ни лъжат за циганите?

– Как се печелят избори в България, Григор? С гласовете на циганите. От българите гласуват на избори много нисък процент. Затова гласът на циганите тежи. А те гласуват както нареди местният цигански барон. Който не изпълни заповедта му рискува здравето, че и живота си… А тези барони са престъпни барони. Издържат се от престъпност. Тези 20-30 лева, които циганите получават за гласа си на избори, рядко ги дават наистина политическите партии – дават ги най-често бароните, уж са от партиите. А на бароните се плаща с безнаказаност. Правят от престъпност десетки пъти повече пари, отколкото раздават по избори. Изкарват ги от вашия джоб.

– Така ли мислиш?

– Странно ми е, че има българи, които не го виждат. При положение, че всички тези пари излизат в крайна сметка от техния джоб, от тяхната кола или жилище. (Предполагам, че Ханс имаше предвид, че ги крадат от джоба, колата или жилището.) Странно ми е как чакате някой друг да ви спаси от това, че ви крадат. И че сериозно вярвате, че ЕС е виновен за това. Да си чул някога циганин престъпник изобщо да се е опитал да съди в Страсбург примерно Германия или Франция? Няма и да чуеш. Тези държави не сключват сделки за безнаказаност с престъпниците, така че няма да ги оставят нарочно и да спечелят делото. И престъпниците го знаят, и не се и опитват. А българските престъпници знаят, че ще бъдат оставени да спечелят делото, така е договорено. Затова и съдят България.

– Уверен ли си?

– А ти не си ли, Григор? Дето цял живот живееш тук и всичко това става пред очите ти?…

Оттам нататък разговорът кривна надругаде, после предадох Ханс на следващата “бавачка” и т.н. И чак сега намерих време да го напиша тук.

А трябваше по-рано. Веднага. Не че не си го знаем, и съгласните и отрицателите. Просто тези неща трябва да се казват.

32 thoughts on “Циганите и циганиите

  1. mdam

    Аз не го знаех по точно този начин, та благодаря. Знаех(досещах се), че ги държат нарочно необразовани, подкрепят насаждането на чувство за безнаказаност и длъжност на българите спрямо тях, у тях. Зная да кажем и за мвр, че освен че им се плаща им се спускат и може би нареждания отгоре да си затварят очите. Но никога не съм си мислил в/у взаимодействието им със съда и делата и винаги съм вярвал, че правозащитните организации са подържани от ЕС и че ЕС поставя прекалено високи стандарти за правораздавателната и праоохранителната система, които ние не можем да покрием, но тях не ги интересува, че по този начин проблема се репликира.

    Reply
  2. Galarad

    Не мисля, че циганските гласове имат някакво значение. Като малък, преди 89та съм виждал опити за бутане на циганското гето срещу сегашния “Дворец на децата” – останаха си само опити, както сам може да се увериш, минавайки днес покрай гетото. От какво се страхуваха държавниците ни тогава, същите, които направиха възродителния процес?

    Всеки политик

    Reply
  3. Galarad

    Продължение:

    Всеки политик, който успее да се противопостави на циганската престъпност и манталитет по начин, който не е свързан с директна дискриминация или саморазправа, ще спечели много повече гласове на българи, които не гласуват в момента, отколкото цигански гласове.

    Освен ако не е част от БСП или ДПС – тогава може би ще е на минус.

    Reply
  4. Морфиус

    Е трябваше ли да ти го каже чужденец за да го разбереш, оправданията с ЕС се ползват за щяло и нещяло… а всъщност се оказва я, че някоя си НПО се е изказала пред някой вестник, я някой наш представител не си е свършил работата, я леко са променили думите на някой евродепутат и т.н.
    В конкретната тема със циганите, ползването им за плашило, политически манипулации и лесни доходи (престъпност, пари от Европа и от нашия си бюджет) е очевадно за всеки който се замисли.
    Инак просто щяха да ги сложат в ред за месец… закони има бол, а и винаги може да се допише.
    Същото е и с бездомните кучета (най-малкото 300 лева близо за обработено псе – а обработката много често е возене от квартал А в квартал Б), с паркирането в София (не ми се смята пак, но приходите на “Паркинги и гаражи” по груби сметки надхвърляха 2 милиона годишно – а резултат освен нечие гушене няма)… и с много други неща.
    Лъжат ни и ни манипулират повече от колкото преди 89…

    Reply
  5. Vesi

    Blagodaria, sega znam kakvo da otgovoria na niakoi priateli kato se pribera sledvashtia pyt v Bylgaria, i zapochnat da se oplakvat che EU e biased v zashtita na prestypnici ot ciganski proizhod. Ot druga strana malko off topic tuk v Germania iavno imat golemi problemi s prestypnost ot cigani, zashtoto horata sa seriozno pritesneni. Na pyrvata mi rabotna sedmica shefyt mi poluchi anonimno oplakvane che niakoi ot kolegite mi ne iskat da rabotiat s men zashtoto sym ciganka. Predpolagam bylgarika+tymna kosa i ochi = ciganka za mesnoto naselenie.
    Iad me hvana ne che sa me pomislili za ciganka, ne mi e problem, sluchvalo mi se e kakva li ne etnicheska grupa da mi pripisvat, no ne triabva da se sydiat individualno horata predi da si gi opoznal, a iavno i kato cialo da se sydi grupa hora e syshto nepravilno, bez da imash dostatychno informacia.

    Reply
  6. Морфиус

    @Веси, уж не е правилно но и ти го правиш, след като те е хванало яд – значи се поставяш на по-високо ниво от тях.
    А когато групата подава еднакви сигнали, обобщаването е нормално действие на разума… проблема в казуса е, че подаващите лошите сигнали са много “по-гласовити” от другите и покрай сухото гори и мокрото.

    Не е луд който яде зелника…

    Reply
  7. Иван

    Значи българите са много слепи и корумпирани, а европейците – всевиждащи и некорумпирани? Как тогава оставиха Румъния и България да се присъединят към съюза им? Ами Гърция? Ако това са били грешки, защо продължават да държат тези страни в ЕС? Това че правителствата са законно избрани по румънски, български и гръцки закони, означава само че Европа няма право да чисти нашата кал, но не означава че трябва да я търпи в своя двор! Защо тогава “чиста” Европа не прави нищо по въпроса?

    Ако БГ престъпниците осъждат България в Страсбург, това може да е в резултат на бездействието на България, но и на действия/бездействия на Евросъда, нали? Какъв е този съд, който оправдава престъпници? Къде са европейците, че търпят такива съдилища?

    От всичко казано по-горе излиза че циганите са виновни че България е разграден двор, така ли? За европейците не е проблем че всяка висока позиция у нас е окупирана от бивши ченгета, партийни и комсомолски секретари (президенти, премиери, топ-мениджъри), а е проблем че имало десетина цигански барона, така ли?

    Reply
  8. Морфиус

    @Иван, тия неща по бТв ли ги чу?
    Защото за присъединяването голия отговор е – геополитика.
    А за престъпника, нищо не му пречи да води дела и от затвора, както и да е едновременно съден/осъден по едно дело и ищец по друго. Та дали той или съдията в Страсбург са виновни, че някой тук не си е свършил работата (я полицай, я съдя, я адвокат в Страсбург)?
    Ако не им беше проблем за бившите ченгета и сие … нямаше да сме вечно под лупата и да ни режат от всякакви фондове.
    Не циганите са проблема в статията … а онези които ги превръщат в това което са.

    Reply
  9. юлий

    Може би нещото, което най-много ми хареса в текста горе е “Не всички цигани са такива” . Изобщо гледането на тези хора, като на голям камък няма как да ги приобщи. Най-голямата грешка е може би обобщаването на една такава огромна група от хора в “те са крадци ” или нещо от сорта. Аз знам лекар, който е циганин, познавам двама цигани хамали, които обикалят квартала и винаги има по едно мазе, което да изчистят, професионален гълъбар и търговец, поне 3-4 музиканта, единия завършил и музикална педагогика с “крилнет” (както казваше той на кларинета), фокусник и сигурно куп други. Изобщо циганите са навсякъде около мен, но вписвайки се в живота ми аз не виждам цигани. Проблема идва, когато някой се опитва да сложи в едно “те са …” фокусника Васил, с хамалина Иван. С всичко това искам да кажа, че разбиването на сегменти е от ключово значение за стратегията на приобщаването им.

    Другата реплика, на която се зарадвах е “Ами… така е у нас”. Правилно! Като си дошъл от някъде си, първо се опитай да разбереш културата на хората и тогава се усмихвай с насмешка. Другия път, ще се зарадвам да прочета че Ханс е лишен от удобствата на автомобила и е дошъл да си поговори с мангалите, които киснат пред някой блок, с автобус(а). Да отидат в близката кръчма и да избръскат поне 2-3 ракии. После да остане Ханс да поживее 1-2 месеца там и Ханс да почне да вижда, че домовете за сираци са пълни с циганчета, обаче в домовете за стари хора има само българи, че едни се женят щастливо на 14, други на 36, че за едни е много важно да имаш телевизия, а за други още с първата или втората заплата да си купиш кола. Та когато Ханс вземе да вдява от тия неща и вземе да поразтъпче немското си дупе, а не да си прави някакъв вид странен туризъм, тогава на Ханс няма да му е смешно. Само, че докато Ханс лекува неговите си комплекси ние ще вземем да се оправим с нашите.

    Reply
  10. Кирил

    Беше казал, че ще пишеш по темата. Наистина много неща за пръв път ги чувам и са смислени.
    “Странно ми е как чакате някой друг да ви спаси от това, че ви крадат.” Това е работата на полицията. Когато в Германия стане престъпление, не тръгват да се спасяват, а се обаждат на полицията. Ако полицията им беше неефективна като нашата щяха да реагират по друг начин. Какво според вас би трябвало да направим?

    “В Европа знаем това, но не можем да направим много.” Могат да ни спрат еврофондовете, пишат ни постоянно доклади, налагат ни закони.
    Няколко примера на неща които са успели да ни наложат:
    – Промяна на цените на мобилните оператори.
    – Вдигане на цените на цигарите.
    – Спиране на блокове на АЕЦ.
    – “Щастливите кокошки”.
    – Предстоящата забрана за пушене на обществени места.
    Може и да съм пропуснал нещо, но това което изброих до тук, не е малко.

    Reply
  11. Морфиус

    @юлий, все неразбрани а?
    Гетата навсякъде са еднакви (дори без сателитките).
    Общите сигнали и груповите определения… абе писах по-горе.

    Reply
  12. ~!@#$%^&*()_+

    хм ами тази евродепутатка дето пречеше на събарянето на незаконните коптори

    Reply
  13. ch

    А БХК (които са неправителствена организация , но все пак са достатъчно влиятелни) дето дават пари и съвети на цигани за да съдят по-успешно българия ?

    Reply
  14. Шapкан

    всяка власт винаги се опира на престъпността и я култивира. Защото е бизнес.
    Извън рамките на бизнеса 90% от престъпността просто няма почва.

    а на циганите, както и на други малцинства, никой от “главния етнос” не им е протегнал ръка в помощ да се освободят от тиранчетата си. Защо? Защото тиранчетата са лика-прилика, че и комбина с политиците. И много добре се погаждат. Това е системно явление.

    Легализираната като правителства мафия никога няма да се бори с мафиите, които още не са се легализирали, за да ги изкорени. Обикновена конкуренция… и договорки. Кой е постоянно капо и вътре от цялата тази игра?
    Законопослушното и наивно гражданство.

    немецът е прав, но… очевидно му е удобно да премълчава, че корупцията в ЕС е на по-високо ниво – защото бизнесът и политиката въртят повече средства и влияние. Сътветно и задкулисието им е по-апетитно.
    Само един пример – изобилието източноевропейски проститутки (сред които доста циганки). Кой им е клиентела? хансовците. Кой печели от този бизнес? сводници и трафиканти, сред които има и хансовци.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Vesi: Германците нямат проблеми с германските цигани. Нито с френските или испанските. Проблемите им са с румънските и българските цигани. Познай защо…

    @юлий: “Ханс” според мен е наясно с всичко това. И мисля, че е дошъл тук, за да апостолства. Да ни пробуди, че проблемът с циганите идва не от тях (дори не от тези, проблемните), а от нашичките си политици и циганиите им.

    Лошото е, че ние много обичаме да говорим за Апостоли, но почукат ли на вратата ни да ни будят, моментално се скриваме под кревата и си заравяме главата в боклука отдолу…

    @Кирил: Да си изберем политици, които няма да спуснат на полицията ни устна заповед да не закача престъпниците. Защото няма да са сключили таен договор с капото им – той на тях гласове на изборите, те на него безнаказаност в престъпленията.

    За промяната на цените на мобилните оператори аз лично празнувам – знам на каква печалба са нашите, и с какви зверски картели я постигат. Също и за вдигане на цените на цигарите – ти ако не си влизал в отделение за белодробен рак или Бюргер, аз в такова съм изкарал цял стаж, нагледал съм се в какви мъки умират. Спирането на блокове на АЕЦ – свястно работещите блокове не са и помислили да ни спрат, спряха тези, които си бяха реален риск най-вече за нас самите. “Щастливите кокошки” – питай някой ветеринар, той ще ти разкаже по-добре някои неща. Предстоящата забрана за пушене на обществени места – също ще празнувам, пак заради болестите и смъртите от пушенето… Продължавай да изброяваш.

    @~!@#$%^&*()_+: Прочети пак записа и пробвай да се сетиш, от три пъти. Може и с въпрос към приятел и помощ от публиката.

    @ch: Никой не може да осъди България за правомерни действия, ако българското правителство не иска да бъде осъдено (и да напълни неговите джобове от нашите). А за неправомерните България трябва да бъде съдена, от всеки. Само че трябва да има и начин обезщетенията да ги плащат причинителите на тези неправомерни действия, а не ние всички. Което пък се постига с политици, които да им потърсят сметка. А тези политици е твоя работа да ги избереш. Защо не си я свършил? На какво отгоре критикуваш?

    @Шаркан: Корупцията в ЕС и проституцията на българки и циганки там не ме вълнува ама изобщо. Поне засега. Вълнува ме как да оправя моята си страна, като начало. И в това “Ханс” ми е помощник, че ако не и будител. (Освен ако идеята не е да си останем скапана страна, разбира се.)

    Reply
  16. юлий

    @Божо, Григор – дано да е така, защото иначе изглежда по европейски лицемерно, чиновническо.
    @Морфиус – да, все пак забелязвам, че лека-полека нещата тръгват към разбирането на проблемите… много бавно обаче, поне според мен.

    Reply
  17. Шapкан

    естествено, че не те вълнуват – така е по-удобно.
    Ханс ще те научи – на повече бюрокрация и броене на семките в краставиците.

    “да си изберем политици” – пак старата робска приказка: да си изберем добри господари (понеже сме тъпа рая и имаме нужда от овчари).
    И, естествено, ще ще си “правяме своята страна”, пука ни, че сънародниците ни ги оправят в оправената Европа – нали пращат пари на родата, с тия пари се пазарува в магазина, оттам капе ДДС – държавата процъфтява! Както винаги – на чужд гъз.

    браво, Гриша. Образец за гражданска позиция.

    сбогом

    Reply
  18. Кирил

    @Григор: Нещата ги изброих, защото това са неща които ни наложиха от ЕС, които не са малко. Ако искаха мисля, че можеха да ни натиснат и за корупцията и циганиите на депутатите ни. Най-малкото можеха да го напишат в доклад(както имаше доклад за агент Гоце и двама бизнесмени). Сигурен съм, че щеше да се разчуе. За това се чудя дали е “толкова можем да направим”.
    Колко пъти са си затваряли очите за гафовете на другите страни? Гърция, Италия, Испания, Португалия като нарушаваха законите си затвориха очите до момента в който нещата излязоха извън контрол. И не е да не са знаели, все пак кредитите главно са дошли от Германия, а там имаш ли 2 банкови сметки те следят. Защо “добрият” ЕС не направи нищо?
    @Шаркан: Има българки и циганки които проституират и в България. Има и германски проститутки, и английски, и американски, и японски, и китайски, и …

    Reply
  19. Григор Post author

    @Кирил: За корупция трудно се натиска отвън, защото като дръпнеш въжето, камбаната може да издрънчи и при тях. Между другото, в немалко случаи са ни натискали за корупция (ако и не депутатска – тогава освен другото рискуват обвинение в намеса в работата на парламента ни, а от това по-тежко е единствено казус бели).

    Конкретно при нас има и още една причина. Вече съм го писал – България в момента е полесражение между доскоро едноличните ни господари, руските служби, и западните. Ще спечели това сражение който успее да спечели политиците ни, защото общият курс на България зависи от тях. Така че докато то трае, не могат да си позволят да ни скърцат прекалено зловещо със зъби.

    За кредитите на PIIGS – там нещата са, уви, ясни. Банките са раздавали кредити, въпреки че са знаели, че тези страни няма да могат да им ги върнат. С простата сметка, че са прекалено големи и прекалено гъсти с политиците, и като не може да им върне заема гръцката държава, ще им бъде върнат от джоба на германския данъкоплатец. Което и беше на път да стане, ако Меркел не се беше запънала. Лошото е, че пък тя не им остави никаква вратичка за стратегия за растеж и в момента я цакат, и с право.

    В крайна сметка: ЕС не е “добър” – той просто иска съседите му в общата кооперация да не са развъдник на плъхове и миазми, за да не идват те да хапят децата му. Да впрегнем това желание, за да си поизчистим плъховете и миазмите, си зависи от нас. Както пак от нас си зависи и да си обуздаем корупцията. ЕС ще го дочакаме да ни изчисти когато дочакаме Ханс да дойде в къщи да ни измие чиниите и да ни оправи бушоните. Това си е открай докрай наша нива – докато чакаме друг да ни я жъне, яребиците вътре ще са спокойни.

    Reply
  20. Комитата

    Нещо ми е много съмнителен тоя виртуален “Ханс” с неговите обяснения. “Политиците”, независимо от коя политическа сила са, търгуват с влияние с цигански барони срещу гласове и след това дават нареждания на представителите на българскага държава в Страсбург да губят дело след дело? И това се случва пред очите на всички и не само “българските медии” не го улавят, ами и европейските. И само “Ханс” го знае? Просто си представям как Мая Манолова заедно с Бойко Борисов обсъждат заедно как по-елегантно да се загуби дадено дело в Страсбург.

    Reply
  21. Любо Николов

    От опит мога да кажа – 99% съм уверен, че за МВР и съда действа негласно нареждане циганските престъпления да се разследват старателно, но да не се стига до съд, ако не е нещо драстично. Това има и един допълнителен ефект – изтощени от безсмислената работа, полицаите накрая почват да я вършат през пръсти. Така и така няма да има резултат…

    Reply
  22. Григор Post author

    @Комитата: Не е нужно Мая Манолова и Бойко Борисов да го обсъждат. (Въпреки че изобщо няма да се учудя, ако видя тази гледка. Шоутата в парламента са шоута за пред нас.) Достатъчно е всеки да гони интереса си.

    Че политиците ни от всички партии търгуват с цигански барони не го знае само който е паднал преди пет минути от Марс. (Доколкото разбрах от последващия ни разговор с “Ханс”, в европейските медии това нещо е описвано неведнъж, просто нашите медии нещо “не са смогнали” да го препубликуват.) Че престъпните мафии у нас, особено циганските, се ползват с протекция от най-отгоре, също не го знае пак падналият преди малко от Марс. Дори да нямаш лично информацията, че двете са свързани… две плюс две?

    @Любо Николов: Повечето полицаи пък като са се юрнали да си вършат работата не през пръсти дори когато не са претоварени…

    Reply
  23. Кирил

    Да кажем, че ГЕРБ купуват гласове от Шевкет, а БСП от Мюмюн. Когато печелят ГЕРБ, защо ще си затварят очите за престъпленията на бандата на Мюмюн?

    Reply
  24. Григор Post author

    @Кирил: Не си ги затварят особено. Съответно бандата на Мюмюн внимава и не върши твърде много золуми. А ако свърши нещичко й се прощава, срещу обещания следващия път да продаде гласовете си на ГЕРБ (които я бъдат спазени, я не, но ако не му се прости, Мюмюн следващия път ще си продаде задължително гласовете на БСП за отмъщение). А бандата на Шевкет вилнее и ако бъде пипната с пръст от някой заблуден или непослушен полицай или съдия, съди България в Страсбург. И Шевкет предлага на Мюмюн своята протекция срещу процент…

    Reply
  25. Любомир Сирков

    Като четох текста, и у мен се затвърди впечатлението, че този “Ханс” не просто не се казва така, а е и напълно измислен… Както и целият разговор.
    Но хубавото е все пак, че в това художествено пресъздаване на действителността правилно е посочена основната първопричина за проблема с циганите (както и за други проблеми в България), а тя е:
    “От българите гласуват на избори много нисък процент. Затова гласът на циганите тежи.”

    Ето ТОВА трябва да се промени – и си зависи изцяло от нас, българите.
    Просто трябва да се гласува – винаги, когато имате тази възможност. Винаги, когато ви е дадена тази възможност.
    Защото, когато не гласувате, наистина автоматично вие самите давате възможност да се случи всичко онова, което не ви харесва – и което диалогът на Григор така добре е пресъздал художествено…

    Reply
  26. Григор Post author

    @Любомир Сирков: Де да беше художествено. Нямаше да бера срама да се правя на идиот, който не знае какво се случва в собствената му страна.

    Reply
  27. Black Wolf

    Абе Григоре, имам те за умен мъж, а изведнъж започваш да пишеш някакви нелепици. Освен ако не го правиш с ясната цел за провокативност де. 😛
    Това, че нашите политици съзнателно подържат едно усещане за безнаказаност от циганите е едно на ръка. Но наистина ли са сами в това? Наистина ли от ЕС не им дават едно рамо, че и две? Айде европеските нарани задници да си мълчат, защото те винаги застават на страната на престъпната паплач.
    Когато щяха преди 3 години да бутат забравих вече кое гето не пристигнаха ли светкавично европейски дупедати да закрилат циганите? Сега съдът в Страсбург не застана ли категорично на страната на хора, НАРУШАВАЩИ ЗАКОНА (случаят Баталова воденица). Няма ли множество дела, в които българската държава е осъдена, защото нейните полицейски органи са си свършили работата, озаптявайки цигански бандити?
    Наглостта, безочието, безсрамието на тези европейски лайнари минава всякакви граници!

    Reply
  28. Григор Post author

    @Black Wolf: Пенчо бре, чети… 🙁

    Това е, което пиша – че сме осъдени не защото полицията не си е свършила работата както трябва, а защото държавата не се е защитила в съда както трябва, съвсем умишлено. За характеристиката “лайнари” съм съгласен, само че ако е насочена към истинската причина за тези явления. А тя няма нищо общо с ЕС.

    Един пример: какво ще се случи, ако циганин се самонанесе в градинката на Лувъра и си построи там колиба? Дали ще успее да осъди държавата, понеже го е изхвърлила оттам с все колибата му? Единствено ако държавата умишлено го остави да я осъди. С България и гетото в “Баталова воденица” е същото. Доводът “държавата не им е осигурила други жилища” минава само където адвокатът на държавата е със сливи в устата и не пита длъжна ли е държавата да осигури жилище на всеки престъпник, освен затвора. Очевидно адвокатът на България е бил на това дело със сливи в устата.

    Пробвай сега да познаеш защо. Може от три пъти, може и с жокери и помощ от залата…

    Reply
  29. wn

    Щом българските политици не могат да не бъдат корумпирани, тогава ще се справим с циганите и с проблемите, които те ни създават, като отрежем и хвърлим (на кучетата) “вмирисващата се глава” – сиреч, ще ликвидираме българските корумпирани политици.

    Как ще стане това?

    Ще сменим държавата! Българската държава има корумпирани политици, поради което ще НАПРАВИМ върху досегашната наша територия друга държава – например Нова Трако-Моезия, в която политиците ще бъдат всякакви други, но не и старите прогнили български олигарси. (Не е нужно да се подчертава дори коя е причината за загниването на българската политическа класа – дали това е наследство от комунизма, или е наследство от предходните буржоазно-капиталистически времена, или пък е тежкото Отоманско наследство: би могло да бъде всяко от тях, но това няма никакво значение; важен е фактът.)

    И така, ще отидем в подножието на Памир и ще си изберем от там определен брой образовани представители на уийгурската националност. Според една теория днешните уйгури са преки потомци на най-древните Бактрийски предшественици на Българите; същите тези, които през хилядолетията са отбелязали възхода на една от най-великите евразийски цивилизации, чиито фундаментални разклонения са и Българските Държави: Приволжската и Дунавската. С други думи – ще се върнем към най-чистите извори…

    Ще предложим на тези хора да заемат за дълъг период всички възлови позиции на управлението в Нова Трако-Моезия. Такова приобщаване на чужди интелектуалци към политическите потребности по нашите земи не е нещо необичайно: спомнете си чешкия професор Константин Иречек, заел министерска позиция в Следосвобожденска България.

    Тези хора ще сформират новата политическа класа на нашата страна и те ще прокарат закони, които ще бъдат в много по-голяма степен съгласувани с изискванията на Евросъза, отколкото това е по-силите на настоящата българска олигархия.

    …Преди много години попаднах в Алжир. Беше по времето на Шадли Бенджедид. Не е сега моментът да анализирам съвършенството на управлението на Бенджедид – типичен северноафрикански диктатор като всички останали; – но имаше нещо много рационално в устройството на силите на вътрешната сигурност в Алжирската Република: всички полицаи както и жандармерийския състав в дадена област биваха комплектовани от хора, родени и прекарали целия си досегашен живот в други административни региони на страната – и то, колкото се може по-отдалечени от областта, в която бяха пратени да служат. Така корупцията ставаше практически невъзможна, а в резултат на това в Алжир цареше строг – макар и диктаторски – порядък и безупречна законосъобразност.

    Reply
  30. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Лифтове, писти и… наглост

  31. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Прюит-Игоу, Сейнт Луис, Мисури, САЩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *