Булгакон 2012… и още фантастика

На 6, 7, 8 и 9 септември ще се проведе тазгодишният Булгакон – конвентът на българските любители на фантастиката. Всеки неин любител е поканен да дойде. Така или иначе четирите дни са почивни. А по-разкошна почивка от Булгакона не ми е известна.

Мястото на срещата, както и миналите години, е хотел “Калейдоскоп”. За който не е ходил там (и не е разбрал от записите ми за предишни Булгакони), той е на входа на Балчик. Малко преди моста над Балчишката река (мостът е добре замаскиран – може да не го забележите, ако сте с кола) надясно има мъничка отбивка. Завивате по нея – хотелът е на стотина метра, реално на гърба на двореца на румънската кралица.

Мястото за коли е предостатъчно, стаите – също. (Макар че може да е добра идея все пак да си запазите предварително – хотелът е голям, но и конвентуващите са все повече с всяка година.) Фирмата, която го стопанисва, се нарича Sea Foods (или поне се наричаше така миналата година 😉 ), а любезният домакин е председателят на балчишкия клуб на любителите на фантастиката Тихомир Тачев.

Самият хотел е някогашна почивна станция от времето на социализма. Стаите са сериозно пооправени, оборудвани и пипнати. От “социалистическото” в лошия смисъл на думата не е останало на практика нищо. Но е останало много от… доброто. От онова усещане за безгрижие и спокойствие, което понякога ми липсва. От усещането за безкрайно количество свободно време, което можеш да посветиш на интересното.

Цената на стаите е около двайсетина лева на ден (в зависимост от стаята) и включва закуска, обяд и вечеря. Столовата е до основната сграда на хотела, храната – вкусна. (Как смогват всичко това в толкова малко пари ми е загадка. Но ако това не е почивка на далавера…) Персоналът е възпитан, любезен и благ. Зеленината е изобилна, гледката към морето – приятна, въздухът – чист. Място, където можеш именно да си починеш, а не да се напълниш с различен вид ядове.

Ключовият елемент от обстановката за тези дни обаче се очаква да са феновете. Тълпа от най-разнородните хора, които можеш да видиш на едно място. А още по-странното е, че те се разбират разкошно помежду си. Атмосферата е топла, креативна и интересна. Програмата (предварителна, както обикновено) можете да видите тук. (Малко вероятно е да бъде спазена с точност – тъй де, ако програмата се спазва, каква фантастика, какви пет лева?)

Ако програмата не ви стига, общуването с феновете охотно компенсира. Толкова интересни хора на едно място много трудно се срещат. А ако и това не ви е достатъчно, морето си е море. (И след такова лято водата сигурно ще е още предостатъчно топла.) Централният плаж на Балчик не е голям, но на няколко километра на юг е разкошният плаж на Албена. Ако ви се гледат разкошни гледки, на двайсетина километра е нос Калиакра, с древните останки и невероятното усещане за полет над морето, сякаш изваден от някое фентъзи. Ако не сте виждали двореца на румънската кралица, входът е 10 лева, и си носете фотоапарат с колкото се може по-голяма карта – ще ви потрябва. А ако просто обичате вечерните разходки покрай морето, крайбрежната алея на града е като създадена за вас. (И на места по нея продават сладолед – мммм…)

Абе… хубавите неща колкото и да говориш за тях, само трупаш думи, без да можеш да ги предадеш. Накратко – заповядайте!

… А, и още фантастика бях обещал. Ето я:

Предаването “Денят започва с култура” по БНТ обявява конкурс за фантастичен разказ. Избрани произведения или откъси от тях ще бъдат четени на Големия стол от „Малкото голямо четене” в специализираната рубрика на „Денят започва с култура” – „Столът”. Двадесет избрани разказа ще бъдат публикувани в книга. Добре дошли (на е-майла fantaziram@bnt.bg) са както научната фантастика, така и фентъзито, в размер до 3 стандартни страници по 1800 знака всяка.

Стискам палци на всички желаещи да се пробват! Да видим какво ще се получи. 🙂

4 thoughts on “Булгакон 2012… и още фантастика

  1. ~!@#$%^&*()_+

    малко допълнение за фотоапарата 🙂
    вече от много години не съм имал проблем с мястото на картата, виж поне 2 батерии са задължителни

    Reply
  2. haripetrov

    Някой успял ли е да се свърже с хотел „Калейдоскоп“?
    От няколко дни се опитвам да осъществя връзка с тях, но или телефоните са изключени или не отговарят.
    Нека ако някой е осъществил връзка да ми даде контакти.

    Reply
  3. haripetrov

    Благодаря много! Успях да се свържа.
    Най-вероятно останалите телефони не са актуални.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *