Германският посланик и „Монитор“

Наскоро на сайта на германското посолство у нас се появи едно отворено писмо на посланика. Поводът за него е интервюто, което той даде за в-к „Монитор“ – и по-точно как това интервю е било „изредактирано“ преди публикуването му.

Историята не е новина. Първо, защото не е нова – още от октомври е. Просто сега смогнах да напиша за нея. И второ, защото няма да каже нещо ново на никого. Ако случайно в България е останал идиот, който да вярва, че официалните български медии целят да информират, а не да дезинформират хората, той надали разбира членоразделна реч, така че няма да разбере случилото се.

… В тази връзка ми се ще да подхвана една стара тема – а именно, доколко можем да вярваме на критиките на западните държави, и особено на Западна Европа към нас.

Да ги вземаме за истина от божиите уста е глупаво. Тези държави си имат интереси – ще ни критикуват и казват каквото им изнася, а не каквото реално е най-добро за нас. В същото време обаче, за Западна Европа ние сме горе-долу каквото е за САЩ някой техен щат. Съответно, ползата им да сме зле е колкото ползата на САЩ някой техен щат да е зле. (За разлика от ползата за някои „братя“, за които държавата ни е член на потенциалния военен и икономически враг.) Ако този или онзи политик има нужда да търси повод да ни плюе, ще го прави. Но и тогава ще гледа да ни плюе за каквото заслужаваме – дори за политиците е по-изгодно да говорят истината, ако има как.

А за какво да бъдем плюти има наистина предостатъчно. Повече от нуждата на кажи-речи кой да е западноевропейски политик да ни плюе. Също така, тези политици не живеят в България и главите им не са подложени на ежедневната промивка на нашенските „медии“. Така че освен другото и знаят за какво заслужаваме да бъдем плюти.

Затова, ако няма някаква очевадна нужда на западноевропейския политик да каже нещо невярно за нас, аз лично бих смятал казаното от него за нас за вярно. Поне докато не бъде опровергано недвусмислено. А в този случай всичко сочи към вероятността посланикът да е казал голата истина, едно към едно. Така че е редно да му благодарим за учтивия урок какво в България не е наред.

И още повече е време да си направим изводите от казаното. Защото германският посланик днес е тук, а утре си кара кефа другаде. Ние обаче и утре ще сме си тук, ще лежим на каквото сме си постлали и ще ядем каквото сме си надробили. Така че си е за нас.

61 thoughts on “Германският посланик и „Монитор“

  1. mdam

    Има много какво да се каже политически – поне аз изчетох доста – и то не е по-позитивно от твоя пост. Да кажем, че си ги минал с перце, с меки думи, коментирайки истинността, без да коментираш самата новина. И те упреквам, и не. Не за поста, а за една твоя стара позиция, за онзи. Тук мога да си позволя да го спомена, понеже няма да доведе дори до 20% коментари от полит-тролове. Става дума за Борисов, да и за твоята позиция, че не играе с Гоце. Ако нещо е кухо като дърво, ако дрънчи на дърво, ако е меко и разядено като гнил дънер и ако няма нищо, което да свидетелства с/у това, явно е дърво. Беше споменал тогава, че имаш противното мнение от човек на който вярваш – явно човека не е надежден в тая сфера или са го метнали или той тебе. Да Борисов е голям актьор в ролята на Бай Ганьо. И загуби ценно време, реабилитира комунистите, разчисти руските пътища към България(доколкото е възможно – и за русия не всичко е), изпростачи, циганизира(в негативния смисъл) народа. Въобще всичко, което правят комунистите или хората с интереси зад/между тях.

    Reply
  2. mdam

    Под “циганизира” горе имам предвид, че е доближил манталитета на българина до циганския, не че циганите са се увеличили числено. Въпреки че, напоследък наблюдавам залез на чалгата, та се чудя, бидейки фен на конспирациите, каква е причината за това. Дали е естествен процес или другарите решиха, че преместиха чалгата достатъчно масово от музиката в манталитета на Българина, даже че са попрекалили, водейки обществото под санитарния минимум при който, то може да е полезно за тях. Понеже за да цоцат те, хем някой трябва да е достатъчно прост за да им го позволи, хем не трябва да е прекалено прост, за да може все пак да произведе/създаде нещо.

    Reply
  3. Григор Post author

    @mdam: Ако имаш предвид, че не е много по-свестен от Гоце – напълно съм съгласен. Според мен има само едно основно предимство – че е популист, а не гьонсурат. (Което за държава, управлявана толкова дълго от гьонсурати, все пак е форма на напредък.) А дори да не беше популист, двама Гоцевци все пак са по-добре от един – ще има конкуренция между тях, макар и минимална. Затова засега го подкрепям.

    Да, не мога да отрека, че прави каквото му е по силите, за да се окопае дълбоко. Почне ли да успява, а Гоце да залязва, ще се обърна срещу него. Само че към момента не се е окопал и на една десета от това на Гоце – оня продължава да му е почти равностоен фактор, при положение че държи единствено отчасти съдебната власт, а Боко всичко останало. Падне ли от власт юнакът, след точно един месец ще е никой (и нищо чудно да не е и жив вече). Затова си мисля, че за да е реален конкурент на Гоце ще му трябва абсолютен минимум още един мандат. Не е слънчева перспектива, но Гоце без конкуренти е още по-неслънчева…

    Reply
  4. mdam

    Честно да ти го кажа, става ми глупаво когато на вместо ДСБ и Костов (или примерно СДС с Маутинчо) примерно се подкрепя Гоце или Боце. Знам, че звуча наивно, но в полит говоренето има страшно лицемерие – някак си офертите се разглеждат по различен начин(не че не го правя аз същото с винбозето де). Какво печелиш от конкуренция м/у Боце и Гоце? Печели русия понеже цената на подкупите за реализация на проект Х пада. Още не сме се уверили по какъвто и да е начин в минималната отлика на Боце. Няма прекратено Белене(не помня за ли беше, аз мога да бъда единствено хипотетично, ако някой ми обещае, че максимум след 20г, 50% от автомобилите в бг ще бъдата електро, иначе съм твърдо против), задава се ЮП. Горе споменах Костов, единствено поради това, че заговори за конкуренция между другите двама “реалните” играчи, според мен на Гоцев и русия.

    Reply
  5. mdam

    Ще ти го напомня пак, да кажем януари. Ако нямаме ЮП до тогава твоето мнение държи победа, ако не грешиш сериозно в моите очи.

    Reply
  6. юлий

    @mdam – според мен, в един момент чалгата тръгна към попа и тогава просто стана ясно, че няма да откриваме топлата вода. Вече си имаше някаква средиземноморска чалга. Турция, Гърция и Испания според мен бяха вече заели позиции и ние почнахме да изкупуваме мелодиите им на килограм. Така постепенно сякаш се получава изравняване на простотията и промиване на идентичността. Може би в този бранш глобализма изглежда по този начин. Моето лично мнение е че ако тръгнем да правим идентичност ще трябва да минем през инструменталната народна музика и смесването и с етно джаза, фестивали в тази посока и т.н. Иво Папазов е добър пример в тази посока. Едно добро количество (колкото идиотски да звучи) на добри музиканти инструменталисти със собствен стил е критично за оцеляването на нашата идентичност в този бранш.

    Reply
  7. Григор Post author

    @mdam: Не разбирам защо е нужно да няма ЮП. В моите представи той е ценен, понеже е източник на транзитни такси и потенциално на диверзификация в снабдяването. Мисля, че е по-добре да имаме ЮП и Набуко, отколкото само Набуко – ако имаме само Набуко, ще може да ни изнудва примерно Турция, както сега може Русия. Истинският плюс е когато имаме и двете – тогава има конкуренция.

    @юлий: Не знам турски, гръцки и испански (с което хич не се гордея), но поне за сръбската чалга мога да кажа, че насочените към едноцифрено IQ текстове са изключението, а не правилото. А тези текстове са, които отблъскват лично мен – самата музика като стил не ми се струва лоша. Иначе, Иво Папазов наистина е чудесен пример какво може да се прави. Теодоси Спасов – също. И не са само те…

    Reply
  8. mdam

    @Григор: Такси след 15 години, ако и евентуално, някой спомена че Северен Поток се пълни на едва 30% от капацитета, тоест след 15 години дали ще тече газ по него? Диверсификация за Русия, без право на пренос на наш газ, тоест газ за нас от не-руски източници? 100% енергийна зависимост от русия? Кое точно не разбираш? Е да си го кажа и така – нищо руско НЕЩА в България. Пък ме обявете за всякакъв.

    @юлий: thumbs up за Ибряма и етно-джаза. Добре им се получава.

    Reply
  9. mdam

    Че Германия купува газ от русия на 430$ понеже не са приятели, а ние понеже сме големи приятели и така се пропагандира русия в България, купуваме газа на 540$(тази цена е след вземката от руските дружества в бг). А, като добавим и клаузата тейк ор пей, никой не смее да назове цената. Разбира се, ако ми посочиш цена от бг медиите няма да ти повярвам, понеже и Овчаров твърди че БеляНЕ щяло да струва 3-4 милярда евро.

    Reply
  10. Иван

    @mdam, за Беляне. Не е необходимо да се създават нови мощности, дори в България 100% да са електромобили, достатъчно е те да се зареждат през нощта. При зареждане електромобила харчи колкото една домакинска печка, а за вечеря повечето българи ползват именно такава и то горе-долу едновременно. България има инфраструктурата и достатъчно мощности за да не купува ток дори ако спрат 5 и 6 блок и имаме постоянна максимална консумация (пика от миналата година е 7300MW на 01.02.2011).

    @Григор,
    Като каза за съдебната власт. Я вземи напиши нещо за рокадите в момента по високите места на съдебната ни система. Защото чувам новините, но не виждам никакъв смисъл в тях. Или по-точно, нещата ми изглеждат все едно старите играчи нареждат фигурите за нова партия шах.

    Иначе… за медиите отдавна знаем, че са продадени и купени. Те обслужват властта, но не тази на държавата, а онази скритата.

    Reply
  11. Шapкан

    <<>>

    не се чувствам плют. Кога адекватно, кога не, западните медии, от гледна точка на интересите на спонсорите си, плюят българските власти.
    А българските власти имат свои интереси, които никак не съвпадат с нуждите на основната маса граждани, оттук и действията на тези власти нямат нищо общо с позицията на гражданите.

    (ама заслужаваме си тая власт? “Така сме си постлали”? ами по тая логика и евреите си заслужиха концлагерите, нали? НЕ, не сме си стлали. Постлаха ни и ни проснаха върху постланото. Нещо повече – призивите да окажем съпротива и на постилането, и на просването, специално в този блог се осъждат и отхвърлят. Тук са за “прогрес в рамките на закона” – а законът е направен така, че да сме губещи.)

    Западните (европейски) медии дават и съвети. Но колко тези съвети работят при самите тях?
    Във форума на клуб “Ефремов” има една добра, предимно констатативна статия на Васил Сивов за фактическото разпадане на ЕС – следствие от действията на европейските политици.
    Така че доколко можем ние (гражданите) да смятаме европейските съвети за полезни?
    Как ги възприемат българските власти – майната им. Нито “тая” власт, нито някаква друга (“правилна”) няма да е в поне приблизителен синхрон с народните проблеми.

    Reply
  12. Шapкан

    не се чувствам плют. Кога адекватно, кога не, западните медии, от гледна точка на интересите на спонсорите си, плюят българските власти.
    А българските власти имат свои интереси, които никак не съвпадат с нуждите на основната маса граждани, оттук и действията на тези власти нямат нищо общо с позицията на гражданите.

    (ама заслужаваме си тая власт? “Така сме си постлали”? ами по тая логика и евреите си заслужиха концлагерите, нали? НЕ, не сме си стлали. Постлаха ни и ни проснаха върху постланото. Нещо повече – призивите да окажем съпротива и на постилането, и на просването, специално в този блог се осъждат и отхвърлят. Тук са за “прогрес в рамките на закона” – а законът е направен така, че да сме губещи.)

    Западните (европейски) медии дават и съвети. Но колко тези съвети работят при самите тях?
    Във форума на клуб “Ефремов” има една добра, предимно констатативна статия на Васил Сивов за фактическото разпадане на ЕС – следствие от действията на европейските политици.
    Така че доколко можем ние (гражданите) да смятаме европейските съвети за полезни?
    Как ги възприемат българските власти – майната им. Нито “тая” власт, нито някаква друга (“правилна”) няма да е в поне приблизителен синхрон с народните проблеми.

    Reply
  13. Кирил

    @Шаркан според мен ние напълно си заслужаваме управляващите – най-малко с това, че не гласуваме, не протестираме, нищо не правим за да променим положението. Обичаме само да се оплакваме, да плюем и да завиждаме. Всички знаем каква корупция има навсякъде в администрацията, митниците, полицията и всички останали държавни длъжности. Да си чул някой да е излязал и да е казал – директора ми краде, колегите вземат подкупи, шефа ми ме натиска да си затварям очите за неговите хора.
    Мислиш ли, че германците ще се оставят да плащат български цени за руския газ или за тока или за парното? Мислиш ли, че в Западна Европа постоянно гледат как да не си платят данъците както нас?

    Reply
  14. Мъркан

    От циганите нищо друго не се иска, освен да си плащат тока. Но не го правят.

    От нас нищо друго не се иска, освен да си плащаме данъците. Но и ние не допускаме такава слабост.

    Всеки с характерната за него цигания…

    Reply
  15. Шapкан

    като гласуваш, ти играеш по правила, според които не само нямаш шанс да спечелиш, но е изключена възможността и да завършиш реми;
    протестите – последният “на Анонимусите” на протест ли ти прилича? http://sm.a-bg.net/2012/11/06/izkalchen-protest.htm
    който е излязъл и казал, къде е сега? Обикаля бюрата за безработни, ето къде е.
    като плащаш данъците, плащаш “услугите” на държавата, без значение дали са “качествени”, без значение дали имат смисъл. Най-ефективна е данъчната система в САЩ. И нивото на бедност там е нараснало драстично.
    Някъде законите да допускат да откажеш да плащаш заради лошата или излишна “услуга”? Някъде разходните пера от бюджета пряко да зависят от мнението на гражданите?
    Някъде да ти признават правото да откажеш “държавната услуга”?
    и кои са тези услуги, без които обществото не може да преживее?

    в Холандия (или Белгия?) цяла година нямаше правителство. И? Хората се оправяха. Кому е липсвало то, освен на политиците и техните бизнес-спонсори (забележи: ЗАКОННИ спонсори)?

    “заслужаваме управляващите” – кои сме тези “ние”? Груповата отговорност не се признава даже от буржуазно-либералното юридическо право.
    Несъгласните обаче са ПРИНУДЕНИ да следват мнозинството, а от това мнозинство повечето са ЗАВИСИМИ от някои “услуги” – както преки на държавата, така и покровителствани от нея, например червив боб и мизерни пенсии. Прословутото “равенство през закона”, което се превръща във фактическо неравенство поради неравните възможности.

    а оплакването, плюенето и завиждането са все неща, култивирани от самата система на дело (въпреки че на думи често ги осъждат).

    и накрая – кой е казал, че само германците плащат? Всички плащат, освен бюрокрацията, освен банките (те НАМАЗВАТ). Евтин номер като врътките на Топлофикация, която внушава, че “съседът краде от теб”.
    И, да, в Западна Европа “елитите” постоянно гледат да не плащат данъци. И затова законът им оставя вратички, а богатството им дава възможности да прехвърлят доходите си където не се плаща.

    последен щрих: не само у нас и в Русия (+Украйна) кризата доведе до увеличаване броя на милионерите. И в Западна Европа е така. На фона на обедняването на т.нар. “средна класа” в същата Европа това е “интересно” явление, не?

    Reply
  16. Мъркан

    Циганите изливат своя протест по друг начин: не посред бял ден, пред Парламета, а в тъмна доба, спряли камионетките си край задния дувар на някой склад, който утре ще осъмне кънтящ на празно.

    …Що се отнася до данъците, които плащаме на Майчицата-Държава, то: правим го защото виждаме в Държавата своята Закрилница, която трябва да има яка снага, за да ни брани – нас, премръзналите ѝ, гладни и оскърбени дечица – ако ни се случи (не дай Боже) някога да премръзнем, да окльощавеем от глад, или пък някой злодей да се опита да ни оскърби.

    Така е при нормалните нации.

    Но как да плащаш данъци на Държава, в която един след друг сядат на трона й разни нехранимайковци? Точно нехранимайковецът на власт ще бъде този, който ще остави дечицата да премръзнат (зиме, докато ровят някоя кофа за боклук), да умрат от глад (защото и намерената в сметта храна не е достатъчна), или в най-добрия случай ще ги напсува (на Майчица-Държава, за да им се подобри самочувствието)?

    Reply
  17. Кирил

    Когато гласуваш, ти изразяваш мнение как искаш да се управлява държавата. Когато не гласуваш, значи не те интересува. Ние като имаме ниска избирателна активност, означава, че много хора изобщо не ги интересува как се управлява държавата и затова се получават при нас доста страхотни неща.
    Идеята ми е беше, че когато нещо не ни харесва имаме правото да протестираме. Да си видял някой да протестира? Не? Значи всичко за тях е страхотно.
    Мисля, че беше в Белгия но не съм сигурен. Но докато караха без правителство – останалата част от държавните служители си работеха нормално – имаше полиция, пожарна, лекари, учители, чиновници… Не знам дали някъде са се опитали да определят как това се отрази на държавата и на хората живеещи в нея.
    Ако не ти харесват данъците – гласувай за този които ти предлага по-добри, отиди в страна където предлагат по-добри условия.
    Ами да ти кажа германците масово си плащат данъците. Не са много радостни, но го правят. Българите масово не си плащат данъците. И когато го попиташ българина защо правиш така той ще ти обяснява колко лоша е държавата. Не ти говоря за богатите, а за обикновенните хора.
    Когато го питаш българина защо не си платиш за пътуването в градският транспорт пак ще ти каже колко лоша е държавата. Ако си платиш за транспорта или данъците българите те смятат за глупак. С този наш манталитет според теб какво друго може да бъде държавата ни освен тоалетна?
    А да те питам ти абонат на топлофикация ли си? И ако си или си бил къде си се оплакал от тях?

    Reply
  18. Мъркан

    @Кирил, за да има държава, не е необходимо да има правителство.

    Смътно си спомням един период от историята на Великобритания. Тя, в качеството си на традиционно кралство, си е имала винаги монарх, който обаче не винаги е бил изряден. Това, за което си спомям (нямам време сега да правя справки!), е било малко преди кралица Виктория: един от предшествениците ѝ станал жертва на умопомрачение вследствие генетични аномалии, често срещани при династическите фамилии (да речем – таласемия). Фактически кралството е останало за доста дълго време без крал, т.е. без правителство.

    Разбира се, за Великобритания се говори, че тя от много отдавна е парламентарна монархия, т.е. има Парламент, има партии, които периодично се сменят във властта, а Кралската институция поема функциите, които при демокрациите са задължение на Президента. Но английският Парламент винаги е бил нещо, което е съществувало “по милостта на краля” – т.е. цялата тази “парламентарност” и многопартийност (поне дву-партийност: виги/тори) е била твърде условна. Партиите най-вече са се грижели кого от престолонаследниците да турят за крал, за да са им в ред личните сметки. И толкоз…

    По времето, значи, когато кралят не е бил “с всичкия си”, Великобритания е карала с някакви правителства, но правителствата – както казах – при тях са били по онова време с твърде ограничени пълномощия. Реално властта там – до края на Викторианската епоха – е била в ръцете на монарха. И щом като монархът се озовал “вън от играта”, Кралството се е оказало “на автопилот”. Това се е видяло на англичаните като едно възможно решение и Великобритания продъжила да функционира като държава безупречно именно заради тази способност на някои народи, да могат да запазват своята организираност дори и без реално правителство. Което ще рече, че организираността при такива народи не се дължи на насилие, репресивен режим, или строга система за държане под отговорност, а на вътрешно убеждение у всеки поданик – дори у метача на улиците.

    Не бива да забравяме, разбира се, че до голяма степен организираността на обществото при по-северните (и особено при протестантските) народи се дължи и на контрола от страна съдебните институции по места, които в много голяма степен са автономни и не се подчиняват безусловно на правителствата или монархията, а раздават справедливост по свое собствено усмотрение. (Княз Кропоткин даже на много места в трудовете си посочва локалните съдебни власти в Англия като убедителен пример за безправителствено /анархистично/ управление на обществото.)

    Reply
  19. the one with the truth

    @Григор Гачев:

    „И второ, защото няма да каже нещо ново на никого. Ако случайно в България е останал идиот, който да вярва, че официалните български медии целят да информират, а не да дезинформират хората, той надали разбира членоразделна реч, така че няма да разбере случилото се.“

    Ура! След 23 години най-после разбрахте нещо, което (автентичните, а не дезинформативните) теоретиците на конспирацията обсъждат от над 100 години (не броя тези преди 1900 г., защото
    са много назад във времето, но иначе през цялата човешка история ги е имало, както и самите ИСТИНСКИ конспирации).
    Да се надяваме, че след 50 години ще сте вече в течение на това, което конспиратолозите обсъждат в момента (ако сме живи дотогава и сме с всичкия си, за да следим нещата, разбира се)… А дано. 😉

    „… В тази връзка ми се ще да подхвана една стара тема – а именно, доколко можем да вярваме на критиките на западните държави, и особено на Западна Европа към нас.“

    Можем да им вярваме толкова, колкото и на „нашите“ — т.е. = 0(/1). 🙂

    @Кирил:

    Народният манталитет е резултат от над 20-годишна промивка от страна на „българските“ медии-подлоги, които обслужват родни и чуждестранни интереси, но не
    и гражданското общество. Наличието на „носталгия по соц-а“, „мечти за либертариански капитализъм с розови очила“, демодирани остатъци от соц-мисленето и
    лумпенизирано чуждопоклонничество са другите основни фактори, които пречат на българите да имат собствено мнение за нещата, и то разумно и интелигентно,
    а не лумпенизирано и байганьовско. Но за по-разчупено и възвишено мислене се изисква време, действия, самоинициатива и най-вече желание от страна на съответната
    личност, която иска да се самообразова и развива, но поради робство чрез мизерни заплати (wage slavery), което отнема 1/2 от живота ни, такова време не ни е на
    разположение.

    „Идеята ми е беше, че когато нещо не ни харесва имаме правото да протестираме. Да си видял някой да протестира? Не? Значи всичко за тях е страхотно.“

    Испанците като протестират срещу тамошната демагогия — има ли ефект? И там средната класа залязва, и Новият световен ред си показва постепенно зъбите.
    В САЩ е същата работа, че и по-зле (там моделът „всичко на всичко само 2 партии завинаги — като 2-те ръце на едно и също тяло“ вече издишва и балонът
    САЩ отива към спукване под тежестта на собствената си тежест).

    „Ами да ти кажа германците масово си плащат данъците. Не са много радостни, но го правят.“

    Ако имахме германските заплати, и ние щяхме да си плащаме редовни данъците. Но при масовата бедност на 95% от населението какво очаквате — пълна хазна
    ли? За кого се пълни тя — освен асфалтиране на пътища с европари (които така или иначе ние плащаме заради свръхвисоката ни вноска в шибания тоталитарен ЕС(ССР))
    и рязане на лентички, аз не виждам особени (добре премислени и реално работещи) подобрения в положението на българите, които да се извършват. Тогава за какво да
    плащам данъци, като нищо не получавам в замяна, освен бой с тояга от данъчните и пиар акции на пишман „политици“ — бивши и настоящи авери от подземния свят?
    А това дали сме радостни за това, че си плащаме данъците — за какво пък да съм длъжен и „радостен“ да бъда, като си давам парите, за да гледам сеира на страната ни —
    ти на това радост ли му викаш?

    „Честито!“ на печелившите вярващи, които имаха розови мечти за „светлото технократско бъдеще“. Новите технологии СА средството за по-силен контрол над масите
    (другото е пропагандата, дезинформацията и промивката на масовите медии и културно-социалното психо-програмиране, налагано върху населението по изкуствен път
    и поддържано най-вече чрез инструментите на политическо-икономическото заробване и изкуствено фалиране), противно на голите обещания за по-малък труд, по-високо
    заплащане и „по-лесен“ живот (ако е твърде лесен пък се затъпява яка, а това е и още по-лошо в дългосрочен план…)…

    @Шаркан:

    „Груповата отговорност не се признава даже от буржуазно-либералното юридическо право. —Шаркан“

    В това отношение си напълно прав. Всеки да се оправя както може, но да си помагаме колкото можем, когато можем. В противен
    случай „надежда всяка вие забравете, които тук влизате“…

    П.П. Въпреки леко отрицателния тон на коментара ми, пожелавам на всички всичко най-добре и дано поумнеем, че да се оправим сами. „Помощ“ „отвън“ е илюзия, която отдавна
    трябваше да забравим като вариант, защото е ясно, че така не стават работите. Или ще се оправим сами, или ще изчезнем като народ от лицето на Земята — просто и ясно.
    Знам само, че няма да стане нито чрез „помощта“ на „политици“, нито чрез „помощта“ на ЕС(ССР) и Големите братя САЩ, Русия, Великобритания, Германия и т.н., които си гледат
    своите интереси и хич не им дреме за нашия.

    Поздрави,
    the one with the truth

    Reply
  20. Шapкан

    не, гласуващите дават право на политици да я управляват както намерят за добре.
    За да можеш да гласуваш за НАЧИНА как да се управлява, трябва сам да управляваш. Според механизмите на пряката демокрация. При която политиците и самата държава са излишни.

    та специално аз искам да няма държава.

    протестите текат вече повече от 20 години. Какви са последиците от тях?

    не ми харесва самата идея за данъци

    в Германия броят съдебни дела за неплатени данъци никак не е малък. Не се връзва с масовото плащане май. И от началото на кризата броят неплатци расте.

    “българина” не мога да го питам. Питам конкретни хора.
    Държавата по принцип е тоалетна.

    не съм, живея не просто извън града, но и извън селото.

    не ми отговори какви са тия държавни услуги, без които животът е невъзможен.

    Reply
  21. Мъркан

    е-БАСНЯ [*]
    ==========

    Лисицата видяла да висят от една лоза няколко натежали от сладост кехлибарени чепки грозде. Приискало ѝ се да ги откъсне с уста — подскокнала оттук-оттам, даже се засилила и се хвърлила, с надеждата да изкачи по леко наклоненото стъбло на асмата, но не могла да постигне нищо. Гроздовете били окачени от стопанина твърде високо…

    В този момент долетял Гарванът и като погледнал бегло към започналата да нервничи лисица, за заловил с наслада да къса прекрасните ароматични зърна от чепките и да ги поглъща с огромна наслада.

    Лисицата си казала: “Аха, знам го този! Той е много суетен. Веднъж го изиграх, защото такива като него са създадени от Природата да бъдат глупаци. Ще пробвам и сега.”

    Като застанала точно под вейката, на която бил кацнал гарванът, Лисицата си придала дружелюбно изражение и започнала с напевен глас да нарежда: “Ах, каква гладка перушина имаш, любезни ми Гарване! Ах, какви чудни пропорции на съвършеното ти тяло. Ти, драги ми, май беше първи братовчед на Негово Величество Орела, повелителя на Птичия Свят, тъй ли беше?”

    Гарванът погледнал разсеяно с едно око надолу към ласкателката, но не ѝ обърнал особено внимание, защото да поглъща ухаещите зърна, събрали цялата слънчева сладост на току-що изминалото лято, било за него далеч по-важно.

    “Ах, мили мой” — продължила Лисицата, — “с тази твоя артистичност ти сигурно си в сферата на шоу-бизнеса? Кажи ми, не съм ли те слушала да пееш на концерт заедно с Азис? Вие двамата с него имате еднакви гласови данни. Какъв триумф на фолк-жанра, а?”

    При тези нейни думи Гарванът за момент спрял да къве и я изгледал с втренчен поглед, изразяващ твърде ругателни чувства, но пак не проронил звук, а продължил да довършва и последните зърна.

    “Майка му стара!” — изръмжала на ум лисицата. — “Този мръсник ще опустоши всичко, а как пък не изпусна поне едно зърно! Ощракал се е — с него не може да се постигне никакво споразумение. А само преди 23 години беше глупак и половина: ходеше по нощни шествия из улиците на София, свещи палеше, пееше, че комунизмът си бил отишъл. А когато разиграхме онзи фарс с реституцията, аз лично му измъкнах от човката най-тлъстото парче…”

    Гарванът приключил със закуската си и вече се бил приготвил да отлети, когато дочул Лисицата да го вика с привидно изнемощял глас на бедствуващо животно: “Гарване, Гарване! Мили мой Гарване! Наистина ли нищо повече не остана на клонките от тези кехлибарени зрънца?”

    “Нищо не остана, Лиске” — приветливо отвърнал Гарванът. — “Нищичко! Но защо толкова се интересуваш? Отдавна всички знаем, че ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО за такива като теб. Бъди малко по-смирена! Липсата на смирение е най-страшния грях, особено в наше време!”

    “Ех, приятелю Гарване!” — извикала Лисицата след отлитащия Гарван. — “Наистина пред теб се простира ослепително бъдеще. Моля те, не забравяй своята стара приятелка, Лиска, когато съвсем скоро станеш Премиер или Президент на нашия горски гъсталак!”

    ——————————–

    [* е-БАСНЯ — кратък поучителен литературен жанр, предвиден да се възприема от читателя в електронен вид.]

    Reply
  22. Григор Post author

    @the one with the truth: Съгласен съм, че друг ще ни оправи единствено в циничния смисъл на думата. Но не съм съгласен, че можем да вярваме еднакво примерно на политиците от Германия и на тези от Русия. Мъдро ли е да вярваш еднакво на този, който има изгода да си добре, и на този, който има изгода да си зле?

    Също, мъдро ли е да вярваш еднакво на този, който иска да си добре, за да не идваш нелегално в държавата му да я съсипваш, и на този, който иска да те окраде до шушка? Защото политиците обикновено се занимават предимно с това не само в България. Затова и мисля, че венецуелците може би е разумно да вярват на Обама повече, отколкото на Чавес, но американците нищо чудно да е разумно да вярват повече на Чавес. Поне когато става дума за вътрешните политики в страните им.

    Също, абсолютно съм убеден, че ако имахме германските заплати, щяхме пак да не плащаме данъци. Въпрос на манталитет е, не на богатство – преляла банкова сметка няма. За сметка на това съм убеден, че ако имаме германската система за събиране на данъци, ще ги плащаме точно като германците. И може да ни дойде от полза – току-виж осъзнаем, че държавните пари идат от нашия джоб, и е наше право да държим сметка как се харчат. И най-вече че е напълно естествено ако не използваме това си право, парите ни да бъдат пилени.

    Reply
  23. Мъркан

    “Мъдро ли е да вярваш еднакво на този, който има изгода да си добре, и на този, който има изгода да си зле?”

    Много по-мъдро е да не вярваш, че който и да било (друг, освен евентуално майка ти или баща ти) би имал някаква изгода да си добре. Най-често на хората въобще не им пука за тебе, а в някои по-перверзни случаи ще се намерят и такива, които ще засияят от щастие, ако видят, че си затънал.

    През 19-и век Кралица Виктория беше казала, че “Англия няма приятели, а само интереси”. Ние, българите, “ще влезем в пътя” едва когато бъдем наясно кои са нашите интереси и се заловим да си ги защитаваме, а не – да се питаме кой ни е повече приятел:руснаците ли, германците ли, американците ли, или китайците. (Ако стигнем до там, че китайците да ни бъдат приятели – жална ни майка!)

    Reply
  24. Григор Post author

    @Мъркан: Да си убеден, че всички други ти мислят единствено злото, е диагноза. Нарича се параноя.

    Да, между държави е доста по-оправдана, отколкото между хора. Но дори и там да смяташ, че съюзници и врагове са ти недоброжелатели в еднаква степен, също е диагноза. Ако примерно половината американски щати вярваха по време на Студената война, че другата половина са им недоброжелатели в същата степен, в която им е Съветският съюз, докъде щяха да стигнат?

    Reply
  25. Кирил

    „Но за по-разчупено и възвишено мислене се изисква време, действия, самоинициатива и най-вече желание от страна на съответната личност, която иска да се самообразова и развива, но поради робство чрез мизерни заплати (wage slavery), което отнема 1/2 от живота ни, такова време не ни е на разположение“
    Ами то в другите страни изобщо не работят. Лежат си на задниците по цял ден и получават големите заплати. Да не говорим колко работят в Америка, спрямо България.
    Къде си чул българи да правят качествен продукт. Имахме хубаво вино. Обаче се осетиха да го направят с по-ниско качество и да печелят повече. Откъде можеш да си купиш нормално вино в някой магазин? Труден въпрос. Българското кисело мляко, което да се прави от мляко? Аз се сещам само за едно. Млечни продукти от мляко? Не се сещам. Българскат минерална вода? Виж и ph-то, ако е над 7 ти изпържва бъбреците, българските са около 9.
    Кажи ми ние какво можем да изнасяме? Нещо което другите ще искат? Нещо което да е качествено? Еми то какво излиза нищо качествено на произвеждаме, не работим много и се чудим защо имаме мизерни заплати?
    За манталитет не говорим – обичаме да гледаме в чуждата паница, вместо да работим за да си подобрим положението; обичаме винаги да не платим или да минем метър; завистта няма да я коментирам; любимото ми е, че винаги гледаме да си изкарваме парите по нечестен начин.

    „Испанците като протестират срещу тамошната демагогия — има ли ефект?“
    Испанците предприемат някакви действия, когато нещо не им харесва- което е много повече отколкото правим ние. И ти можеш да направиш много неща, когато нещо не ти харесва, протеста е само един пример. Когато те настъпят по крака ще му кажеш ли на човека? Или ще си замълчиш и после ще го плюеш 2 часа?

    „аз не виждам особени (добре премислени и реално работещи) подобрения в положението на българите, които да се извършват. Тогава за какво да плащам данъци, като нищо не получавам в замяна, освен бой с тояга от данъчните и пиар акции на пишман „политици“ — бивши и настоящи авери от подземния свят?“
    Ами да те светна за няколко неща – вземането на боклука пред блока ти, детските градини, училищата, университетите. Но тези неща не са важни изобщо. И ТИ ИЗБИРАШ ПОЛИТИЦИТЕ.

    „в Германия броят съдебни дела за неплатени данъци никак не е малък. Не се връзва с масовото плащане май. И от началото на кризата броят неплатци расте.“
    Ами я виж в Германия тези които не плащат данъци къде са родени? 10 милиона турци имат. Като сметнеш и българите и сърбите и всички останали с нашият манталитет какво очакваш?

    „Ако имахме германските заплати, и ние щяхме да си плащаме редовни данъците.“
    Ами да ти кажа ние имаме малки заплати и много малки данъци. Германците имат големи заплати и много големи данъци.

    „Но при масовата бедност на 95% от населението какво очаквате — пълна хазна ли?“
    Американците и англичаните имат високи заплати, защо те няма пълни хазни? За пълна хазна се иска да се харчи разумно, а не гоелми заплати.

    Великобритания като се е справяла толкова добре без парламент, защо сега има такъв?

    Reply
  26. Шapкан

    тъкмо турците там плащат и то здравата, за да не ги изпъдят.

    пак не отговори на важните въпроси. Как да е.

    Reply
  27. Мъркан

    @Григор казва: “Ако примерно половината американски щати вярваха по време на Студената война, че другата половина са им недоброжелатели…”

    При американските щати, Григор, проблемът не е между самите щати. Вярно е, че има статистически детерминирани различия (“реднеците” от прериите преди няколко дена гласуваха за Ромни, а по двете крайбрежия “наркоманите” бяха категорично за Убама), но общо взето Щатите са си Щати – където и да отидеш, отгдето и да ги погледнеш. Ти си бил там, Григор; сигурно ти е направило впечатление всичко това, особено ако си пътувал насам-натам. Но вредом из американските щати има една друга разединяваща американците мизерия и тя е достатъчна за да породи параноя, измервана по “скалата на Рихтер” с деленията, намиращи се над “девятката”. Това е расовата непоносимост, която ти може и да не си забелязал, ако си бил само в луксозните части на големите градове (на такива места умеят да се преструват, че всичко е наред, и че “латиното” е точно толкоз “бял”, колкото е и “афро-американеца”). …И освен това няма, ама съвсем няма никаква хомофобия! Ау!

    Някога се запознах със Святослав, сина на Николай Рёрих. Беше дошъл в София по покана на Людмила Живкова с голямо множество картини на баща си, а и негови собствени картини. Бяхме се събрали веднъж една група от млади представители на “софийската творческа ентелегентция” пред картините на самия Святослав и го разпитвахме за това-онова, свързано със “скрития смисъл” в тях. Той се засмя и каза, че сме му много интересни, загдето търсим винаги някакъв скрит смисъл в едно творчество. Бил в Москва и тамошната младеж също го подпитвала за “скрития смисъл”…

    Тогава една млада художничка каза: “Но при Вас навсякъде присъства неотменно все един и същ символ – щраусът, който крие главата си под пясъка; този символ се натрапва непрекъснато пред погледа!…” И тя очерта един широк кръг с ръка към стените на залата в Нац. Художествена галерия, където в този момент можеха да се видят поне 15 щрауса със заровени глави.

    На това Св. Рёрих отвърна: “Този мой цикъл е за съвременна Америка. Нервите на хората в Америка са силно изопнати от непрекъснатата мисъл за Студената война, която лесно може да се превърне в жарка, а при такова силно напрежение това, което трябва да се прояви като параноя, се трансформира в своята противоположност. Моите ЩРАУСИ крият главите си, а зад тях се виждат застрашително надвисналите панорами на един световен Апокалпсис. С параноя трудно се оцелява и затова на хората не им остава друго, освен да се затворят в дребните си житейски проблеми…”

    …Ето защо нашите разсъждения тук, Григор, могат да се разглеждат и като двуизмерни (а може би и като многоизмерни).

    Reply
  28. Григор Post author

    @Кирил: Това за pH-то на минералната вода е новост в науката. 🙂

    Колкото по-високо е pH-то на минералната вода (в разумни граници), толкова по-добре е за бъбреците (при най-честите видове диатези – оксалатната и уратната – при фосфатната е обратното, но тя е доста по-рядка). Българските минерални води са с pH от 6.3 до 9, което е идеалният за бъбреци диапазон.

    Колко големи са заплатите и данъците няма много общо с плащането им – това е, което подчертавам.

    @Мъркан: Почти не съм бил в САЩ. Да, съгласен съм, че Щатите са си Щати навсякъде – идеята за свободата на индивида все още там е в пъти над където и да било другаде по света, дори след паденията от Рейгън насам. Но не съм съгласен, че различните щати си приличат твърде на ниво съзнание – дори сега, на гребена на вълната на „ние сме най-великите, и затова светът ни мрази до смърт“ пак не е мъдра идея да биеш тъпана в по-простичка среда в Аризона или Ню Мексико, че си от Ню Йорк или Пенсилвания… За мизерията расова и прочее непоносимост също съм съгласен. Просто твърдя, че я има и на „междущатска“ основа, макар и не толкова силна в момента.

    Рьорих просто се е подиграл на нашите юнаци с учтивостта си. Щраусът като символ при него касае почти всички хора, и ние тук сме от тези, които той касае особено много. Просто не е искал да го каже в прав текст в очите ни.

    Reply
  29. Мъркан

    @Кирил пита: “Великобритания, като се е справяла толкова добре без парламент, защо сега има такъв?”

    Отговор: през ония времена Кралят на Великобритания е бил измислил странното животно “Парламент”, ръководен от популистка стратегия. Парламентът, обаче, с редки изключения, си е бил само един символ на реверанса, който ловката монархическа институция е правела на Висшата Столична Аристокрация (Горната Камара) и на Провинциалистите (Долната Камара), за да укроти еветуално недоволствуващите им духове.

    Днес Кралската власт в Англия е един архаичен символ. Реално това, което трябва да е монархическа институция, е преминало в ръцете на управленческото съсловие (при нас: мутренско-политическия елит), което поддържа чучелото на Парламента от демагогия. Всъщност демагогия са всички парламенти по света, където върхушката си играе с масите като котка с агонизираща мишка. Алтернативата на “парламентаризма” са тоталитармите режими, които пък са “искрени” до убийствен цинизъм.

    …Братлета, “мятайте пушка на рамо” и да вървим да градим “светлото анархистично бъдеще” на народите!

    Reply
  30. Мъркан

    @”the one with the truth”
    задава по-горе риторично въпроса: “Испанците като протестират срещу тамошната демагогия — има ли ефект?”

    ОТГОВОР:
    Категорично не! Испания е такава страна, че каквито и протести да се проведат, те нямат никакви последствия. По това обстановката в България винаги много е напомянала тази в Испания. Изобщо между двете страни има нещо много общо.

    Но има и една съществена разлика: когато на испанците им писне, те скачат и правят една хубава Гражданска Война. При българите чак такива “епични изпълнения” никога не е имало: били са само смутове, които върхушката е давела в реки от кръв, но само тук-там – локално. При испанците кръвта беше не само “реки и езера”, а цял океан и макар и те да са постигнали горе-долу същото НИЩО като българите, поне за тях се говори по целия свят в исторически план.

    Ще запитаме:
    Защо е толкова ялов всеки опит за протест и борба в по-южните страни: Испания, Португалия, Балканите?… (Италия умишлено я пропускаме, защото там насилствено – заради намесата на американците – беше сътворено нещо като “гражданско общество”, разбира се все пак нюансирано с характерните за Италия мафиозни тонове в “берлускони-стил”.)

    Ще отговорим:
    Изброените ялови (по отношение на протестите) страни носят отпечатъка на своята народопсихология – безхаберието. Това, което ръководи поведението на подобен сорт хора, се илюстрира много добре от следната мисъл: “Как така ще ходя посред лято в два часа следобяд на протест: това е най-горещото време, в което аз съм свикнал да се отдавам на СИЕСТА в прохладната си стая!…”

    …Да има нещо ориенталско у тези народи! Бях някога “гурбетчия” в Северна Африка и това, което ми направи впечатление още в първия миг, когато кракът ми стъпи в Магреб, беше безхаберието – планини от боклуци, смрад, безразличие на човек към човека, бедност… Дори там, където има богатство, контрастът е още по-подчертан: вътре в заградения с четириметров дувар имот на богаташа цари галещ полумрак и в най-горещия ден, всичко свети от чистота, бълбукат поточета и шадравани, птичките чуруликат в клоните на рододендроните, носят се неземни благоухания, а тишината се нарушава само понякога, когато се откъсне от палмите някоя фурма, изтървана от весело подскачащите наоколо маймунки. В същото време само на десет сантиметра вън от богаташкия дувар започва Чистилището (а може би и Ада) на апокалиптичната мизерия и безчовечност.

    Един нашенски простак веднъж ми каза: “Всичко, което е на повече от десет сантиметра от ГЪЗЪ ми, няма никакво значение за мен!”

    Е, те това е тя, въпросната философия, за която водим този моабет…

    Reply
  31. mdam

    @Mъркан, често ли коментираш тук? Или стана пожаропасно и дойде да гасиш – да смениш темата?
    (извинявай Григор)

    Reply
  32. Мъркан

    Какво ти пожароопасно – направо каскадна експлозия, разпространяваща се звездообразно!

    Reply
  33. mdam

    @Мъркан:
    Тая ирония само по червените контури ли е възможна? С мезетата?

    Reply
  34. Кирил

    @Шаркан
    За държавата и данъците. При нас нещата са зле. Но без държава не виждам какво ще правим.
    Данъците се плащат за да:
    – Имаме армия която да ни пази. Ако нямаме армия ще ни окупират съседните страни и ще трябва да плащаме за техните армии.
    – Да имаме инфраструктура. Пътища ни трябват – аз не виждам как ще пътуваме от град до град или от една точка в града до друго бързо.
    – За да има учители които да образоват децата. Образованието е много важно, според мен.
    – Да имаме пожарна, в случай на пожар.
    – За спортистите ни. Хората трябва да тренират и да им помогнем по някакъв начин. За мен не е много важно, но все пак.
    Сега въпроса ми е щом е толкова добре без политици и държава, защо според теб никъде няма едно такова анархично общество.
    Защо ни са политици? Ами защо са ни техници, след като ние сами можем да поправим техниката вкъщи? Защо ни е да наемаме хора за да правят ремонтите вкъщи, след като и ние можем да свършим ремонта а и вероятно доста по-качествено? Защо ни са магазини, след като ние можем да отидем при производителя и да махнем „паразита който нищо не върши а прибира пари“?

    @Григор може и да си прав. Но щом нашата минерална вода е толкова „хубава“ защо никъде не се изнася? Не е защото мразят българските продукти, а защото не са качествени.

    Reply
  35. Божо

    Но щом нашата минерална вода е толкова „хубава“ защо никъде не се изнася?

    хубава без кавички
    Не се изнася много, защото пазарът е зает отдавна, с много марки, а добри български търговци нямаме.
    Минералните води не се произвеждат, та да говорим за “качество”.
    Може да се говори за свойства и състав.

    Reply
  36. Виктор

    Два дни се каня да напиша нещо, което като че ли няма връзка с германския посланик и българите… Хоп, престрашавам се:
    Шарканът е истински змей! 🙂 Зная,че живее в планината, няма топлофициран апартамент в блок (човекарник), обича свободата, но освен че я обича, понеже живее в планината – радва й се.
    И защото е великодушен, даде ни да прочетем книгите му, дори без да ги търсим по книжарници и да ги купуваме, а аз и да ги сканирам трябваше.
    И така, аз съм до голяма степен спокоен, че има такива българи. За голямо мое съжаление, единственото, с което мога да ги подкрепя като че ли са само някой и друг коментар като този.
    Да си здрав, шаркане, да пописваш тук-там, че да зная, че има един змей, който стои там в планината и държи на свободата.

    Reply
  37. Петър Петров

    Викам да спрем да им четем вестника, какво ще кажете? А, чакай, то аз вестници отдавна не чета.

    Ама явно има хора, дето четат. Седят си в рейса или в офиса, тежат си на мястото и бавно обръщат страниците. Така са то стабилните хора, вестници четат, и то само сериозни! Тва списанията са женска работа, лигава някаква. Списания може само някои и то тоалетната. А главата им върви така:

    Гледай, гледай колко много са написали хората в тоя вестник! Раздали са се, да пишат, да снимат, да го наредят тва всичкото и накрая много добре се е получило, даа. За да мога аз да им го купя за стотинки! Толкова струв цялата им работа, стотинки, ха-ха! Пък аз съм над тези неща, дори не ги чета, само благоволявам да погледна туй-онуй, едвам-едвам, колкото да го игнорирам. Щото те на мене няма какво да ми кажат, въобще! Ето, примерно, тука са ми написали… германският посланик бил казал нещо-си. Ха, инервю му взели! Еми ще му вземат, нали и тоя тупан трябва да отчете дейност! Да каже там нещо, да се види, че шуми нещо, че работи. Нали е посланик, тва му е работата, да приказва. Ей, тва богаташите как са се уредили в живота, кажат нещо във вестника и готово. Нали си е богат тоя, даже може някой да му го прочете. Някое друго богаташче сигурно. Нещо там си приказват богатите, във вестника, та всички да ги видят! Гъзари такива… Ех, и аз да съм богат — и аз ще приказвам! Ще ми вземат интервюта, ами то даже ще са интересни, защото съм по-умен от тях. Келемета ниедни, гадната световна мафия/конспирация ги уредила и е го тоа — посланик ми дошъл, германец ояден! Кво да му чета аз в интервюто, какво там е казал за мене? Ебахти наглеца! Кво ми приказваш, бе еей, пари ми дай ти на мене, акъл не ща! Пари ми дай, друго ми не требва! Ама пари не даваш, нали, а, а, а?! Да приказва всеки знае, не ми обяснявай ти на мене. Ех, че нямам аз пари да си живея аз живота… Я чакай да видя судокуто дали ще ми тръгне тоя път… Ето го, я… Девет… четири… Не, не ми се занимава. Не че не мога, ама за кво да се занимавам. Иначе ако реша и го решавам, веднага. То се знае, аз съм си умен, природно. Просто сега нещо ме мързи. Я чакай да видя циците накрая, дано е некоя по-засукана. Я, еее… бати! А, тая е добра! Глей кво става тука, лелее, тая само да ми падне… Ох, ще се лъска! Пак има матриял, кеф!! А, тва мойта спирка дойде, айде заповядайте да седнете. Дуу, нахален бабиер…

    Reply
  38. Кирил

    @Божо към минералната вода имаш ботилка( поне за 0.5, 1 и 1.5 литра). Извинявам много, но виж какви са ботилките например в Австрия и какви са в България. Освен това имаш и реклама. Това ти е производството.
    И как с нашите ниски заплати и данъци нашите продукти би трябвало да са по-евтини. Не можем да си продаден по-евтините и „качествените“ продукти на запад? Заради това, че пазара е зает ли? Или заради българското качесто на продуктите?

    Reply
  39. Шapкан

    Виктор,
    благодаря. И ти да си жив, здрав и оптимист.


    ***– Имаме армия която да ни пази. Ако нямаме армия ще ни окупират съседните страни и ще трябва да плащаме за техните армии.

    има държави – има нужда от армии; няма никаква разлика на чие правителство плащаш – и чуждоземското се държи с теб като “родното”;
    впрочем, отбрана може да се организира и без държава; армията обаче е преди всичко инструмент за агресия.

    ***– Да имаме инфраструктура. Пътища ни трябват – аз не виждам как ще пътуваме от град до град или от една точка в града до друго бързо.

    производствените федерации могат да изграждат инфраструктура, при това с по-малко похабени ресурси и в съгласие с преките потребители на тази инфраструктура;
    държавата пък прави инфраструктура, която обслужва интересите на платежоспособните и без да се интересува от мнението на обикновените хора; всъщност, държавата не прави инфраструкутра – тя разпределя поръчките сред фирми-изпълнителки. И навсякъде това разпределение е свързано със злоупотреби. И всеки инфраструктурен проект излиза в пъти по-скъпо спрямо чисто проучвателните, проектантските, производствените и организационните разходи.

    ***– За да има учители които да образоват децата. Образованието е много важно, според мен.

    без държава няма учители?
    оригинална мисъл.
    Трябва ли да смятаме, че султанската държава е подготвяла българските учители?
    Образованието преди Освобождението е един от най-добрите примери за самоорганизация и самоуправление БЕЗ участието на държавата, та дори и при враждебно нейно отношение. И резултатът е относително по-висока образованост у българите спрямо привилегированото население на Османската империя.
    Държавното управление на образованието пък представлява върволица от “реформи” и “реорганизации” с разрушителен ефект върху образоваността. И отново – не само у нас е така.

    ***– Да имаме пожарна, в случай на пожар.

    доброволни отряди (пак самоорганизация и самоуправление) са в състояние да се справят, още повече, че ще се стремят да вземат превантивни мерки – и тези мерки ще работят, защото населението е пряко ангажирано с пожарните команди; държавното огнеборство го видяхме това лято. А според книги и филми доста системни кусури имат пожарникарите в САЩ, Австралия, Франция (за други не съм чел, не съм гледал).

    ***– За спортистите ни. Хората трябва да тренират и да им помогнем по някакъв начин. За мен не е много важно, но все пак.

    и какво произвеждат спортистите? Слава?
    хмък.

    *** Сега въпроса ми е щом е толкова добре без политици и държава, защо според теб никъде няма едно такова анархично общество.

    защото държавата унищожава всеки опит да се изгради такова.

    Наистина, защо са ти техници, които вършат ремонта по-калпаво?
    Освен това, ти НАЕМАШ техниците. Докато политиците ТЕ УПРАВЛЯВАТ. И не в твой интерес, а в свой собствен.

    А магазините защо са ти? Анархизмът предполага отказ от парично-стокови отношения. Именно като се отива при производителя – дават му се поръчки, които той изпълнява. И понеже производителят също е потребител, а потребителят – производител, не се получава ситуацията, при която едната (голямата) част от населението храни другата (малката), при това насила.
    Подробно тези неща са описани и разяснени в трудовете на класиците на анархизма (остава да се прочетат). Принципно техните модели не са остарели. Освен това, те са работещи, защото са изведени от съществували и съществуващи практики, доказали своята ефективност.

    Лесната позиция обаче е “не съм чел, но знам, че е невъзможно”. Или “такъв е светът”. Не, не е такъв светът поначало. Такава е порочната постройка, която претендира, че побира целия свят.
    А държавата като явление, появила се преди 6 хилядолетия, едва преди стотина-двеста години успя да се наложи (изключително насилствено) по същия този свят.
    Ама е лесно да се мисли, че човешката цивилизация няма минало, само настояще, и то такова, каквото е внушено от апологетите на държавата.

    е, който иска да мисли – мисли.

    Reply
  40. Кирил

    Това, че няма да ни трябват го говореха и за комунизма. До комунизъм не стигнахме, но получихме социализъм. За всичките неща които ти изброих ти трябват данъци. Ясно е, че няма как ресурсите да се използват на 100%. Но все пак е нещо.

    Държавите в момента отиват към изчезване – скоро ще изчезнат границите, скоро всички ще сме с една закони от брюкселските идиоти(бюрократи), ще се даде по-голяма автономия на общините. Просто ще се преродят в континентални правителства, а после в световно правителство и тогава Господ да ни е на помощ.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Кирил: Именно и точно защото пазара е зает. Минералната ни вода не е лоша – дали защото не я правим ние ами си извира, е друг въпрос. И в по-неугледни бутилки даже не е лоша. Но идеш ли да я предлагаш на пазар някъде извън, може и да не успееш.

    Класически пример от родна България: „Кока-кола“ и „Пепси“. Започнеш ли да продаваш „Пепси“, „Кока-кола“ мигновено ще спрат да търгуват с теб. (Освен ако не си „Метро“, „Карфур“ или друга петстотинкилограмова горила. Cum facit Iovi, non facit bovi.) И понеже в България „Кока-кола“ се търси много повече от „Пепси“ (има много повече реклами, понеже има много повече пари), щеш не щеш, се отказваш от „Пепси“. Нищо лично, просто бизнес. Че продуктът на „Пепси“ е (да предположим) далеч по-добър няма значение – няма да види пазар.

    @Шаркан: Дали политиците те управляват или просто ги наемаш, си зависи само от теб. Ако ги контролираш със здрава ръка, ги наемаш, иначе те управляват. Точно както е и с техниците.

    А философията, че мръсните държави няма да оставят анархистично общество да съществува, вече не я купувам изобщо. Като анархизмът е толкова по-добър, къде е проблемът да се купят няколко стари кораба на цената на скрап, да се закотвят (или потопят на плитко – има такива места) в извънтериториални води и да се гради на тях анархистично общество, като се добавят от време на време нови? Не иска милиарди за начало. Да видим дали държавите по света ще се обединят и разрушат начинанието със сила. Ако го направят, ще ти повярвам.

    Дотогава ще си позволя да се съмнявам. И да предполагам, че държавите ще оставят начинанието на спокойствие, но то ще рухне от само себе си. Не защото анархизмът е принципно невъзможен – не зная дали е така. А защото ако начинанието е съградено от хора, които смятат, че проблемите ще се решават сами, и е достатъчно да си криеш от тях главата в пясъка, няма какво друго да му се случи.

    Reply
  42. Кирил

    @Григор това оправдание „пазара е зает“ е толкова правдоподобно колкото и че английското кралско семейство са рептили. В Германия и Австрия почти всички магазини са от някоя голяма верига – Billa, Penny, … С други думи всички са петстотинкилограмови горили. В Австрия има 6 хранителни вериги магазини. Според теб коя фирма би се отказала от една от тях?

    Reply
  43. Мъркан

    Предлагам да се процедира с нашите по-мургави индо-български родственици според хубавия план на Григор (цитирам го):

    “…да се купят няколко стари кораба на цената на скрап (зер, ромите много се интересуват баш от скрап), да се закотвят или потопят на плитко – има такива места – в извънтериториални води и да се гради на тях анархистичното им общество, като се добавят от време на време нови (и ръждясали кораби, пък и роми)? Не иска милиарди за начало…”

    Жалко за Околната Среда – неопазена ще си остане: можем да си представим какво замърсяване на Световния Океан ще последва!

    Reply
  44. Григор Post author

    @Кирил: Наистина ли не разбираш примера? Ако да, ще го обясня бавно и внимателно.

    Коя от тези вериги би се отказала примерно от Кока-Кола, за да купува питието на някой опитващ се да пробие? Ако ти си шеф примерно на Пени-Австрия, ще се откажеш ли от Кока-Кола заради „Банкя-Кола“, да кажем?… Познай дали от Кока-Кола не знаят това.

    Така че очевидно английското кралско семейство са рептили. (Апропо, това някакъв вид рептилии ли е?)

    Reply
  45. Шapкан

    никакъв социализъм не си получавал, Кириле. Получавал си държавен капитализъм.
    Сега сърбаш от частния.
    Уж са “алтернативи”, пфу.

    Не можеш да ги контролираш, Гриша. Илюзия за контрол ще постигнеш – и толкоз.
    Баш ме брига какво “купуваш”. И предложението ти е просто друг вариант за интерниране, ама доброволно и за своя сметка.
    И… имаш ли представа колко чини “стар кораб”? И какви са положенията от “морското право”?
    Щом основание за вяра не ти дават досегашните исторически събития, значи предпочиташ да жмиш, обвинявайки в слепота другите.
    А и постъпваш непочтено, приписвайки някому убеждението, че “проблемите сами ще се решат”.
    Първо, затлачващите проблеми ще отпаднат. Второ, иска се решаване на тези проблеми с обединени усилия, не с “наемане на политици” дето си въобразяваш, че ще ги “контролираш”.
    Къде ги контролират, а? Само в пропагандата на същите политици.
    И ако наистина почнеш да ги контролираш, за какво ти е да им дуднеш за всяка погрешна стъпка, след като можеш да я направиш сам и без тях?

    не знам кой си заравя главата. И де да беше пясък…

    Reply
  46. mdam

    @Шаркан,
    Никога не съм ти писал по твоите теми, но ето че има първи път. Разбира се, че не съм доволен от полицията(камо ли в бг) в западния свят – спорадичните забрани за снимки и т.н., правосъдната система и т.н. Опитах да намеря на твоя сайт “полиция” и “сигурност”. Ако в анархизма няма държава(понеже не съм запознат приемам и че няма никакви структури – общини примерно, но да допуснем че все пак има някакви мини такива поне), ще има ли полиция и как ще се опазва обществения ред. Смятам по презумпция, че за да има някаква ефективност и за да не е максимално триененто м/у отделните хора в техните дейности, трябва да има някаква организация и обща база, аксиоми на които са стъпили всички. Примера с полицията е най-простия. Ако няма такава ще има “физическо” триене или всеки ще трябва да се занимава сам със самоотбраната си, което означава още един ангажиемент за милиони хора и загуба на продуктивно време, което при сегашната схема се осъществява от много малко на брой, тясно специализирани работници – полицаите.(в България хич не са малко, нито са специализирани). Да го кажем така – дори в човешкия организъм има МВР и МО. Затова рака не е масов и оцеляваме сред вирусите и бактериите.

    Reply
  47. Кирил

    Кажи ми една българска уважаваща себе си фирма която ще направи кола е по-малко от 10 Е-та. Кажи ми кой нормален човек ще си купи газирана напитка с повече химия отколкото в Менделеевата таблица?
    Сега ще ти дам още един пример – в Германия ако искаш да работиш – шпаталовка, водопроводчник, слагане на плочки* започваш като чирак няколко години. Научаваш се да работиш качествено, след това можеш да работиш. Как е при нас- обясняваш му на човека какво искаш, питаш го колко иска, той ти казва няма проблеми и след това осира всичко. И колкото и да му викаш трябва да се примириш, че вече си си платил за материалите и труда, а и следващият не го знаеш дали ще е различен.
    Сега кажи ми колко качествени неща са правят в нашата страна? После кажи колко се правят в Германия, Австрия, Англия, Италия, … Това е така защото „пазара вече е зает” и „кока кола го знае” ? Това не е защото хората в другите страни се стараят да създават качествени продукти и да ги продават на разумни цени. Не като нас да искам да преметни другите. Как така Vidima са разпространени в Германия. Сигурно пазара там още не е зает, но няма нищо общо с качеството на продуктите.

    * – Не се сещам как точно е думата.

    Reply
  48. Григор Post author

    @Кирил: Проблемът не е в качеството, а в заетостта на пазара. Ако сериозно твърдиш, че качеството има шансове срещу пазарния lock-in, значи не живееш на този свят.

    За колата и Е-тата – много от Е-тата са безвредни вещества. Е100 е куркумин, Е101 – витамин B2, Е123 – амарант, Е140 – хлорофил и т.н. И ум не ми побира защо смяташ, че в кока-колата има по-малко химия, отколкото примерно в пепсито. Този аргумент ти е сбъркан до степен да е труден за разбиране.

    За работенето в Германия – това е легенда от категорията на тази, че съвременният капитализъм дава на всеки въдица и възможност да си хване храна. И там, както и тук, просто регистрираш фирма и предлагаш услуги. Разликата е в народа, който там моментално ще те рапортува за некачествена работа и в медиите, и пред органите за опазване на потребителя, и ще те даде под съд. И който там избягва да купува менте-медии и на избори масово гласува за политици, които ще работят за него. Докато българският чака от рапортуването до гласуването да му го свърши някой друг, а после опищява света, че не е свършено, и как може държавата му да е толкова скапана. Без да чува зевзеците, които иронично подмятат: „Не само на мундира ти се е изповръщал оня простак – и в гащите ти се е изсрал!“.

    В Австрия, Англия и Италия отдавна вече не се прави почти нищо. В Германия се прави до скъсване, само че не знаеш защо. (Жокер: Mittelstand.) Когато разбереш, ще разбереш и повечето от останалото.

    Reply
  49. Кирил

    Беше казвал за Mittelstand. Може да не е точно така, но в България ако искаш да се научиш не знам къде можеш да го направиш. В Mittelstand можеш да видиш шефа да работи наравно със служителите. Това в България кога ще го видиш? И естествено за нашите проблеми не сме виновни ние, а или политиците или lock-in на пазара или извънземните.
    Ами ако искаш си купи една българска „кола“ от магазина и виж дали там е-тата са безвредни, полезни или вредни. В кока-колата има много по-малко химия отколкото в българските. Не казвам, че е по-добро, но няма толкова е-та. Пепсито не е рекламирано както колата, затова се не може да се наложи толкова.
    Искам да си взема доматен сос без консерванти, стабилизатори, е400 и нещо си и сумати ти химикали които не можеш да ги намериш и в менделеевата таблица. Български продукт не намерих. Добре, че има италиански. Един пример за качествен продукт които се произвежда там и го няма при нас. Ами виж сега всеки път когато си вземеш шоколад милка, ако в него има мляко, то е от Австрия. Raspberry Pi което сега търся откъде да си го купя, е направено в Англия ( сглобява се в Китай, но мен ме интересува кой ми го предлага). Аз в момента съм студент и да ти кажа много научни материали се пишат в тезе страни. В нашата се пишат единствено вицовете на бан, известни като обяви за работа. Австрия и Италия имат развит туризъм( и в това отношение нямаме нищо общо с тях). Там може да не се произвежда много, но имат производство, за разлика от нас.
    „пазарния lock-in“ – сега един пример – как arm процесорите се наложиха? На пазара за процесори intel и amd не бяха ли единствените фирми? На този пазар нямаше ли lock-in? Как arm започнаха да продават процесори и то в големи количества? Нещата май се промениха? Преди kodak не бяха ли монополист на пазара на фотоапарати? Нещата май се промениха? В нашият случай няма lock-in, ако можеш да предложиш иновативен продукт. Но ние не искаме или не можем да направим качествени или иновативни продукти, за което е виновен естествено пазарния lock-in.
    Ако можеш да ми кажеш качествени български продукти които не могат да се наложат заради пазарен lock-in??? Или просто да ми кажеш за няколко качествени български продукти???

    Reply
  50. mdam

    Кирил
    За арм, кодак си прав – но това е заради промяна в технологията и неуспешна адаптация. Незнам всъщност дали може да се тълкува така както Григор казва в следващата статия, че веднъж придобил преднината на мащаба трябва да си много глупав да я загубиш. Пример Майкрософт. Докато при кодак влязоха цифровите фотоапарати, а те явно не са били добри там(хич не знам), а при арм също навлязоха технологиите вдигнаха се скоростите(е вярно те сами са си ги вдигнали), нарасна плътността и станаха възможни смартфоните и таблетите, иначе при сървърите е противоречиво дали ще стигнат освен за някои специфични уорклоудове.

    Reply
  51. mdam

    Бтв, Григоре, поздрави за ЮП – нищо лошо 15 години без доходи за бг, мисля 100 м^2 земя(не си спомням пък и някой само го спомена, може да няма грам истина), 6+4 години * 1 милиарда м^3 газ при цена 404$(мисля беше) за 1000м^3 на година ползвана от БГ. Та става дума за договор за около 4.04 млрд $. И по това време се шумеше за конституционен съдия с мандат пак от горе долу толкова – 9г, но само 1 от 12 души. В бг словото е много свободно, а народа силно информиран. Та според мен ти категорично бъркаш за онзи(Борисов).

    Reply
  52. mdam

    Дето се вика – дайте първо да оправим икономиката на света и монополите(руските няма да ги мислим), пък после ще стигнем и до нашата държава. Бесен съм как всички мълчаха по темата 1 седмица и се занимаваха с оная офца от КС.

    Reply
  53. Григор Post author

    @Кирил: Вече написах, че “е”-тата въобще не е задължително да са вредни. Религиозен ли си по въпроса? Кола пия предимно българска, знам какво съдържа в сравнение с кока-колата – ти знаеш ли? Или “щом пише карамел, значи е полезно, а щом пише Е-нещо си, значи е вредно, ако и да е същото”?

    Същото за „вицовете на БАН“. Да даваш подобно мнение за научни разработки, при положение че си още студент, значи че си или гений, или глупак – само че гениите са доста по-редкият вариант. Съжалявам за директността, но ако ще съм някаква форма на приятел, е редно да ти го кажа.

    Процесорите са чудесен пример как неразбирането на нещата те води до погрешни заключения. „Пазар“ като абстрактно понятие не се връзва с конкретни примери. Няма пазар на процесори – има пазар на PC-та и пазар на телефони. На пазара на PC-та Интел и АМД имат lock-in (като Интел постепенно хваща повече от АМД и ги изхвърля), и ще го имат докато има PC-та. На пазара на телефони АРМ имат lock-in, и ще го имат, докато този пазар съществува. АРМ пробваха ли се да правят процесори за PC? Не са се и опитвали даже, не са „студенти“. Интел се пробваха да правят процесори за таблети, и въпреки страховитата си пазарна мощ на други пазари, се провалиха срещу все още началния (заради началното състояние на пазара на таблетни процесори) lock-in на АРМ. По-добър пример от това – здраве.

    Качествени български продукти на пазара колкото щеш, само дето просъществуват твърде кратко, познай защо, от три пъти. Вчера оправях компютъра на една жена, има нещо като цех за ризи. Качеството им е великолепно, гордеят се с него. Познай колко успяват да продадат в БГ, и защо точно. Съществуват от това, че италианска мошеническа фирма им купува ризите и ги пребрандира пиратски за италианския пазар. А понеже са мошеници, не плащат редовно и до няколко месеца сигурно цехът ще затвори, въпреки че шефката по цял ден трие праговете на всички български разпространителски вериги. Не успява, защото „няма“ lock-in… И не е само тя. Що вместо да шумиш тук не идеш да питаш който и да било български производител по въпроса? Малко reality check е от полза.

    @mdam: Кодак сами си забиха ножа с отказа да произвеждат цифрови апарати. Разбраха, че светът се променя, когато вече беше късно. (На тях им е навик. Познай кой изобрети графичния интерфейс, мишката и какво ли още не…) За ЮП – каквото и да градиш, все има разходи и време за възвръщане, а тръбопроводите винаги са били от най-бавно възвращаемите. Да, много пари е, ама реално ги дава Газпром, пък ние ги връщаме после от транзита – не е лош лизинг, особено във времена на банкова криза. Не че договорът е перфектен за нас, ама да се пазариш срещу Газпром е да играеш покер с ръка от седмици и осмици срещу играч, който държи каре аса. Стотинка да отпазариш, все е кяр.

    Reply
  54. mdam

    @Григоре,
    някои от не особено обичащите русия твърдят, че няма истински алтернативен път на ЮП освен бг или той би струвал 2 до 3 пъти повече(участака заобикалящ бг). Познай дали това не е солено за руснаците, чийто газпром загива бавно -34% приходи за последното незнам си какво. Нали знаеш термина рубладжии.

    Reply
  55. mdam

    @Григор
    Това за ризите ми е трудно да го повярвам. Защо не ги пусне онлайн за да получи brand awareness(разпознаваемост на марката) или знам ли да измисли нещо друго. А качеството им може да е добро, но знаеш българския потребител е със скромни възможности и може би трудно ще си ги позволи.

    Reply
  56. Кирил

    Сега като студент ти се налага да четеш за изпитите – гледа се какви документи/книги/учебници четеш – колко от България, колко от други страни. Има списания които излизат месечно в които се пише къде какви опити са правени в определена област. Няма да чуеш за такива направени в България. Даже и да са направени от българи е много вероятно да са направени в чужбина.
    Под „вицовете на БАН“ имах впредвид обявите им за работа. С минимална заплата не знам дали ще мислят как да свържат двата края или ще правят научни разработки.
    За процесорите – и intel, и amd, и arm си намериха ниши където да си продават продуктите. Какъв е проблема на българските фирми и те да си намерят ниши?
    За обувки майка ми си взе на една българска фирма по интернет. Обувките бяха скъпи, но качеството беше на ниво и остана много доволна. Аз наскоро си взех български анцунт – не беше евтин, но се оказа качествен – хората си бяха направили магазин. Двата начина бих и ги препоръчал. Поне ако имат интернет страница може да имат някакви печалби, но не знам дали ще е достатъчно за да може да поддържат бизнеса.
    За обувките – главно изнасяха, имаха магазини в няколко български града, но не и в нашия. И се чудя защо в нашият не се е намерил кой да им продава продуктите, въпреки че са качествени. Искренно се надявам, че твоята позната ще се справи с трудностите – аз лично много се радвам когато видя качествени български продукти.

    Reply
  57. Григор Post author

    @mdam: Газпром изобщо не загива, напротив – една от икономическите опори на Русия е. (Че бива източван също е вярно, но е друга тема.) И не е вярно, че няма истински алтернативен път за ЮП – пътят през Румъния би бил на практика на същата цена. Реално от съветите на умните хора, които цитираш, България има точно една полза – такива съветват румънското правителство, та затова Русия е принудена да приеме малко натиск от нас.

    За ризите – правили са няколко опита да ги пуснат онлайн, неизбежно с нулев резултат. Най-вероятно опитите не са били особено кадърни (не знам подробностите), но дори ако са били, онлайн brand awareness-а също е конкуренция, подобно на класическия пазар…

    @Кирил: В България просто няма пари за правене на наука. Имам познати в БАН, и аз съм работил там седем години, знам как е – прави се с пръдня боя и с плюнка стени се зидат. И пак се постига повече, отколкото се очаква при това положение.

    Примерът ти как и Intel, и AMD са си намерили ниши, е впечатляващ и демонстративен. Обяснява ти се как големите пречат на малките да си намерят ниши – ти отговаряш „щом големите са си намерили ниши, къде е проблемът на малките?“. Ще се въздържа от квалификации, но и ще престана да споря с теб по темата. Очевидно е безсмислено. И има много да се чудиш защо във вашия град не се е намерил кой да продава качествените български обувки…

    Reply
  58. Григор Post author

    @Кирил: Не можах да разбера към какъв таргет е насочен. Ако е към индустриален, ще им трябва доста прилично дигитално и аналогово I/O по индустриални стандарти. Ако е към домашен потребител, поне един (по възможност два) SATA порта са задължителни и няма да оскъпят платформата особено. Поне един Етернет порт е абсолютно задължителен и в двата случая и също няма да оскъпи нещата значимо. В този си вид платформата става само за доста редки и измъчени индустриални приложения.

    Добавят ли нужното, оттам нататък им трябва малко работа по портване на Дебиан към него – реалният таргет на Андроида са телефонните производители и мобилните провайдери, а не потребителите им, за потребителя Дебиан е далеч по-добрият вариант. И реклама, реклама, реклама, реклама… Успеят ли да пуснат върху него стабилен FreedomBox, с малко реклама до две-три години ще са световно име.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *