Инсталиране на компютър

Преди малко се принудих да кажа на един клиент следното:

– Компютър може да бъде инсталиран по два начина. Или за половин час, или за половин ден. За да знам как да инсталирам твоя, кажи ми – ще го продаваш ли, или ще работиш ти на него?

23 thoughts on “Инсталиране на компютър

  1. юлий

    Компютър може да бъде инсталиран и с два пирона на стената. Зависи от инсталацията.

    Reply
  2. Мъркан

    Да продадеш един компютър е все едно да го хвърлиш, но някой да ти даде малко пари загдето си му го хвърлил…

    Статистиката (в белите страни) показва, че компютърът е едно от най-често изхвърляните неща; дори като си купиш обувки – ако не са съвсем неспасяем боклук – ги имаш/носиш по-дълго време от времето, през което един компютър ти върши работа.

    Всъщност, при компютъра е като при часовника. И до ден-днешен пазя джобния швейцарски (естествено – красиво инкрустиран механичен) часовник на баща ми, който го е наследил пък от своя баща. Това е семейна реликва, която повече от век работи безупречно – съвсем “като швейцарски часовник”. Аз, обаче, пазя този часовник в къщи зад стъклото на салонния ни бюфет и отвреме-навреме (когато се сетя и не ме мързи) го навивам, защото така е полезно за механизмите му – да работят! Иначе в живота нося на ръката си разни електронни боклуци по за три месеца (не дай Боже и по-малко, ако се случи да вляза с такъв боклук по невнимание да плувам, или колчем го забравя на плота в тоалетната на ресторанта, където съм го свалил, за да си измия ръцете преди хранене (при все че хигиената е досаден дребнобуржоазен предразсъдък!).

    …Е, та и компютърът е като тези (в най-добрия случай японски, а в по-мизерните случаи: южно-корейски, хонг-конгски, тайвански, или сингапурски) дрънкулки с претенции за времеизмерителни прибори.

    У всеки стар компютър, обаче, има нещо, с което човек не трябва да се разделя: трябва да продаде компютъра, но без него. Това е хард-диска му! Ха-ха-ха! Ами нали като му махнеш хард-диска, от компютъра остава купчина “голо желязо”?!

    Рядко, но все пак – случвало ми се е – да си продам поредния стар компютър (в останалите случаи съм се любувал как “голото желязо” потъва в бездънната паст на зейналия бидон за отпадъци). Няколкото пъти, когато продавах компютър, му сменях обаче хард-диска с някой друг – също купен на старо: в никакъв случай не моя диск, а чужд…

    Какво да се прави – параноя!

    Зер попадне ли старият ти хард-диск в чужди ръце, ти си “за мустаците” – тия “чужди ръце”, ако са прикрепени на същите рамене, на които е разположена и глава с мозък, могат да ти узнаят всички професионални тайни (ако, разбира се, човек има такива, а не си е използувал компютъра само да драска врели-некипели по форуми и по блогове).

    Ето че пак стигнахме до въпроса за тайните, за секретните стратегии, и изобщо… за войната като такава и сама по себе си.

    МОРАЛ 1:
    Войната, макар да е не в световен или национален, а само в персонален мащаб, е любимо занимание на човешките твари.

    МОРАЛ 2:
    Старият компютър е много по-сериозно “батално” предизвикателство за индивида, отколкото новия такъв, колчем на индивида му се налага да се раздели със стария си компютър.

    Reply
  3. Assenoff

    За мое щастие никога не ми се е налагало да предлагам подобни алтернативи на някой, с чийто компютър се занимавам. Ако чак толквоа държи да си вземе машинката след половин час, най-добре въобще да не ми я оставя.

    Reply
  4. Иван

    Хмн, Убунту се инсталира за половин час и има всичко което ти трябва и за работа и за вкъщи. При положение че интернет в днешно време има, и когато ти се наложи да си сложиш приложение Х само правиш `apt-get install X`.
    Какво толкова ги правите тези компютри по половин ден?

    Reply
  5. юлий

    @Мъркан – много интересно сравнение е използването на компютъра с това на часовника или обувките.При мен обаче обувките се късат доста преди да си купя нов компютър, а за стария си компютър винаги ще намеря приложение.
    Има и доста съвети как да затриеш един твърд диск преди да го продадеш, порови в мрежата.

    @Иван – аз също съм с Ubuntu, но след инсталацията имам минимум ден и половина custоm-изация. Ако ли пък ще местя някои настройки от старото си Ubuntu ще трябва все пак да се огледа какво-що, поне да съм наясно какво правя, версии на софтуера и времето може да стигне и до уикенд. Общо взето съм на мнение, че е по-добре да се ядосвам в началото, но впоследствие да съм съблазнен от работата. Понякога съм изумен примерно как промяната дори на един шрифт вдига скоростта ми на четене и как това влияе на натоварването.

    Reply
  6. Nikolay Mihaylov

    Аз пък обичам да казвам, че компютър се инсталира за 6 месеца.
    До 6 месеца винаги ще се намери нещо дето си забравил да си “нагодиш”.

    Reply
  7. Мъркан

    Един диск, вместо да го изтриваш (по какъвто и да е начин), пък след това да го продаваш заедно с останалото желязо, най-добре да вземеш един по-тежък чук… па с него! Въпреки че и с чука не е много лесна работа – не е ясно дали ще успееш достатъчно да нанесеш поражения върху един диск, дори след като си го бъхтал много пъти.

    Знам, че това, което пиша в този момент тук е варварство и зловещ вандализъм, но – както народът казва: “Пàрен и студена каша духа!”

    Reply
  8. Кирил

    Точно с линукс има приложение от 1 ред как да си изтриеш всичко от хард диска ЗАВИНАГИ. Провери в интернет.
    Аз компютър когато му инсталирам операционна система имам работа около два дни. А стар компютър не хваълям – винаги може да му се намери приложение – я новият ти ще се развали и ще ти трябва заместител, я нещо друго.

    Reply
  9. JJ

    Аз мога и за 5-10мин – толкова ми отнема инсталацията на лаптоп, ако имам готов имидж. Разбира се цената е същата – просто клиента чака по-малко и изпива едно кафе за сметка на фирмата докато Акронис свърши работата. :).

    Reply
  10. Тони

    Е това с чука ме разби. Мене, не хард диска. Досега не ми се е случвало да продавам мой компютър, който съм използвал. Просто защото старите ми машинки са толкова морално остарели, че за 50 лева не виждам смисъл да се занимавам да им търся клиент. И хардове не съм унищожавал, просто защото сами си мрат, кво да правя.

    Reply
  11. Морфиус

    Диск форматиран напълно, напълнен 2 – 3 пъти с нули и после с разместена файлова таблица … искам да видя кой средно статистически потребител ще го разчете.
    За продажба … гола ОС със всички драйвери.
    За ползване – от 4 часа до 2 дена, зависи от случая.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Морфиус: За унищожаване на диск:

    for i in $(seq 1 10) ; do cat /dev/urandom > /dev/sdb ; done

    (ако дискът за унищожаване е sdb)

    Да дойдат после примерно АНС да го възстановят, ако могат…

    Reply
  13. Григор Post author

    @pete: Смея да твърдя, че процедурата по-горе е по-качествена от дегауса. От нея по-сигурно е само стапянето на диска с плазмена горелка. 🙂

    Reply
  14. юлий

    10 пъти записване със случайни числа – дава сигурност, но вероятно ще отнеме време. Аз бих си легнал след като стартирам процедурата 🙂

    Reply
  15. Данаил

    А аз отдавна казвам само “50лв” и веднага се отказват, отиват при конкуренцията за 20лв, след месец идват сами с 50-те лева и не питат кога ще е готов

    Reply
  16. Валентин

    @Мъркан Ако толкова държиш на информацията, записана на твърдия диск, никога не я записвай без пълно дисково криптиране (full disk encryption) – т.е. файловата система, където записваш информацията трябва да е на дял, който е изцяло криптиран. Направо е безотговорно да се ползва компютър без силна криптография. Независимо за какво го ползваш.

    Ползването на силна криптография обезсмисля последващото унищожаване на данни. Защото записаното на твърдия диск без ключа за декриптиране е безполезно (достатъчно е само ключа да се унищожи). Ако все пак те гони параноята може да запълниш диска с нули. И после евентуално със случайни числа няколко пъти.

    Ако си потребител на Windows е препоръчително да инсталираш Linux, а Windows-а да е във виртуална машина (така че диска на виртуалната машина да е на криптиран дял).

    Reply
  17. Валентин

    @юлий Ако трябва спешно да си изтриеш твърдия диск е добре първо да го запълниш с нули – става много по-бързо от запълването със случайни числа. И едва когато диска е занулен да се пристъпи със записа на случайни чила. И ако все пак остане време може да го запълниш с нули за да прикриеш записването на случайни числа.

    А най-добре е да се ползва пълно дисково криптиране – така няма нужда да се тревожиш, че може да нямаш време за триене (не се знае в кой момент ще ти откраднат компютъра).

    Reply
  18. scanman

    Леле яка параноя ви тресе, кой ще ви разкодира дисковете ми е интересно. Родната милиция ли дето нямат връзка между първия и втория етаж и си ползват компютрите само за да гледат порно? Имаше една програма Eraser и стартъп диск за спешни случаи, но от това имат нужда само истински кибер престъпници с камера на входната врата.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *