Човешката библиотека: Нови книги

Наближава Панаирът на книгата. Всеки пуска нови книги, с надеждата да изкара нещичко от продажби.

Или в случая на Човешката библиотека – с надеждата да даде на читателите нещо хубаво за четене. (Защото целта на импровизираното издателство е тази – да издава хубави неща, които не са излизали, или не е било скоро. Всички участници в нея биха изкарвали далеч повече, ако се хванат с работата си, вместо да я движат.)

Едното от изданията е поредната (девета) разкошна книжка на казанлъшкия клуб „Светлини сред сенките“. Деца, които пишат книги уж за деца, но май всъщност за възрастни. И смея да кажа, че ми дават далеч повече, отколкото повечето други „не-детски“ съвременни книги. Може би защото и тяхната цел е не да направят пачка, а да кажат нещо. Нещо, което да накара чулите го да се замислят, да си отговорят сами на поставените въпроси и може би да станат мъничко по-добри.

Заглавието този път е „Непоискано добро“. Сюжетът – животът на човечеството след края на света. Какъв е бил въпросният край и как се живее след него няма да разказвам тук. (Помните ли вица за онзи, който стоял пред киното и заплашвал влизащите, че ако не му дадат някой лев, ще им каже кой е убиецът?) Но истинската сила на книгата е не в интригата, а в мъдростта. Мъдрост, която може би само необременените детски умове могат да имат.

Другата нова книга е традиционният ежегоден алманах „ФантAstika“. Всяка година на ръба на закриването, той непрекъснато възкръсва като феникс от пепелта. Историята му е точно като тези фантастични филми, в които героите оцеляват напук на всичко, при най-неправдоподобни обстоятелства. Би била чудесна основа за някое хубаво фантастично произведение… Но то ще е едно, а в алманаха има десетки.

(Да се изфукам – има я и втората глава на „Ортодокс“, под великолепната редакция на Калин Ненов. Разликата е малка на брой букви, но огромна на усещане – струва си да бъде прочетена, дори за пореден път. А и от себе си ще прибавя още нещо – ако на някой му хареса и реши да си поиска автограф, ще му дам с най-голямо удоволствие.)

Всъщност, представянето на алманаха ще е още преди Панаира на книгата. Ще се състои във Veda House, на ул. „Гладстон“ 2 в София, в неделя (2 декември), от 12 до 13:30 ч. Надявам се да мога да дойда. Най-малкото защото там алманахът ще може да се купи (а и „Непоискано добро“ също).

А ако не там – на Панаира! 🙂

11 thoughts on “Човешката библиотека: Нови книги

  1. Кал

    Благодарим от сърце! 🙂

    Само да уточня:

    1. В неделя няма да представяме алманаха – той сега влиза в печатницата. 🙂 Събираме се във Веда Хауз да се видим по Чобитово-приятелски. Ще имаме бройки от „Непоискано добро“. Ще имаме и Наско Славов – съставителя на алманаха – така че всъщност може и да се импровизира нещо като предварително представяне. 😀 Каня желаещите да разгледат съдържанието:

    http://choveshkata.net/blog/?p=3096

    2. На Панаира може да ни има, може и да ни няма. 😉 Таксите за участие са все така кръвнишки. Ще пишем в блога на Човешката, като се знае. Отсега е ясно обаче, че там цените на книгите ни ще са по-височки, не съвсем Приятелски… :/

    Reply
  2. Делибалтова

    Пристрастена съм към “Ортодокс”. Чаках с нетърпение втората част и вече се виждам щастлив собственик на алманаха. Разчитам да го получа лично от Наско Славов, а също да си взема обещания автограф от Григор. 🙂

    Reply
  3. Иван Богданов

    Григоре, фен съм на Ортодокса, ама как може толкова обещаващ сюжет да го издъниш така накрая. Хубаво си искал да осмееш БАН, ама все пак.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Иван Богданов: Защо не си напишеш твоя версия с твой завършек? Нямам нищо против просто да преработиш моята както сметнеш за нужно. И няма да имам претенции за авторство върху резултата. Сериозно. Хем ще ми е удоволствие да я прочета, хем може да понауча нещичко. 🙂

    Reply
  5. Кал

    Ама… какво значи „накрая“? Григи – ти да не си написал и пуснал някъде втората книга тихомълком? 😀

    Reply
  6. Иван Богданов

    Григоре, аз ако ти имах таланта… Но ако те интересува мога да ти кажа забележките си.

    Reply
  7. Любо Николов

    Новина и от мен. Надявам се в събота на панаира да се появят легендите от Средната земя.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Кал: Че кой е казал, че втората книга ще е краят?! Аз планирам поне три…

    @Иван Богданов: До занаят е, не до талант. А забележките са винаги много добре дошли.

    Reply
  9. Anonymous

    “До занаят е, не до талант.”

    Тогава графоманите щяха да пишат най-хубавите произведения, защото “тренират” най-много 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *