Съдията.ком?

Вече от доста време работи сайтът politikat.net. Чудесен списък с обещанията на политици… и проследявания дали тези обещания са били спазени. Основен инструмент за изграждането на гражданско общество у нас. Препоръчвам го горещо на всеки, който иска да оцени дали този или онзи политик си спазва обещанията, преди да гласува.

Мисля си обаче, че този сайт не е достатъчен. Страшният проблем на България към момента не е в политиците. Нашите политици според мен не са много по-различни от западноевропейските – лъжливи колкото тях, продажни колкото тях и луди колкото тях. Проследете една-две предизборни кампании в „утвърдените“ западноевропейски страни и ще се убедите.

Проблемът на нашите политици е, че са контролирани от българската мафия. Създадена още в началото на прехода с цел да опази властта на комунистическите тайни служби и да я трансформира в икономическа. Към момента тя отдавна вече не е нито само „ченгеджийска“ (въпреки че и до момента де факто държи повечето тайни служби в страната), нито само криминална (въпреки че контролира почти 100% от криминалната престъпност), нито дори само политическа (въпреки че контролира и повечето политици). Тя е просто мафия – кърлеж, който смуче кръвта ни. Ако трябва да се благодарим на някого за мизерията си, това е тя. Нейните мутри съсипаха и прогониха всеки кадърен българин, опитал се да започне в началото на прехода малък бизнес. Нейните корупционери съсипват и прогонват и днес всеки инвеститор. И нейните „бизнесмени“ се грижат 80-90% от печалбата върху всеки отгледан картоф или домат, всяка ушита ризка и всяко осигурено преспиване в хотел да отиват не в хората, положили труда си, а в кръстниците на мафията.

Къде е седалището на тази мафия? Българските медии повечето са контролирани пак от нея – по тях няма да го чуете. Вместо това ще чуете микроскопични душици с астрономически егота и амбиции, които облайват до оргазъм всеки, по когото бъдат насъскани. От чужденците обаче, които са се изказвали по въпроса – било политици от ЕС, било опитали се да инвестират тук бизнесмени, било граждански активисти – над 95% казват в прав текст и с думи прости къде е седалището на тази мафия.

В съдебната власт. Нейната върхушка е главата на октопода.

Затова си мисля – сайт, който хвърля светлина върху съдебната власт, може да е дори по-нужен и полезен от сайт, който лови лъжите на политиците. Падне ли достатъчно светлина върху делата на корумпираните съдии, ще става все по-трудно те да бъдат издигани, лансирани и поставяни на отговорни постове. Ще е все по-неудобно да им бъдат поверявани отговорни задачи – веднага ще става ясно какъв е този, който им е поверил задачата.

И с още по-голяма сила такъв сайт ще покаже и обратната страна на монетата – кои съдии не са корумпирани мафиоти. Защото да уволним А и Б, понеже са корупционери, кой ще заеме местата им? Ще трябва да знаем на кого можем да разчитаме. Дори ако все още нямаме механизми, чрез които да сменяме корумпираните съдии, достатъчно светлина върху съдебната система може да ускори появата им.

(Същия проблем, между другото, имаме и в държавната администрация. Десетки години мафията се е грижела хора, които не са обвързани с нея, да не получават възможност да трупат управленски и държавнически опит. Кадровата немощ на ГЕРБ стана за такива количества смях и подигравки не защото Бат Бойко е държал в партията да има само корумпирани некадърници – той може да е тъп, но е хитър. Просто е наистина трудно да се намерят честни хора, които имат опита и познанията да движат нещата.)

Представям си сайт, в който можем да описваме съдебни решения и да ги индексираме по участвали в тях съдии, типове решение, години и места на вземане, и т.н. Така че да е лесно да цъкнеш на името на някой съдия и да видиш къде кога какви дела в чия полза е решавал. Или да цъкнеш на ищец или ответник и да видиш, когато е водел дела, кои съдилища и съдии какви решения са вземали. Не зная дали ще е добра идея съдебните решения да има как да бъдат коментирани и/или оценявани, или преценката да бъде оставена изцяло на потребителя. Вероятно ще ми отнеме не повече от час-два да проектирам начална база данни; няколко дни обсъждане вероятно ще я подобри достатъчно, за да е използваема като начало в такъв сайт.

Бъдете предупредени – мафията ще е наясно, че такъв сайт е насочен срещу върхушката ѝ. Тези, които го поддържат, ще трябва да пазят в тайна кои са. Дори ако не правят и не допускат никакви оценки, най-вероятно ще бъдат подложени на брутален шантаж да изтриват и/или фалшифицират информацията в сайта, или дори да го свалят изобщо или да предадат управлението му на мафията. Същото важи за хостинга му – той трябва да е в чужбина. По възможност на място, имало куража да откаже информация дори на правителства. Софтуерът е задължително да е максимално прост, програмиран за сигурност и проверен за непробиваемост (до Огнян Стефанов „чуковете“ стигнаха заради глупостта да използва Джумла като софтуер зад FrogNews). Иначе казано, софтуерът ще е добре да е написан специално за задачата. (Наемам се и си поемам отговорността. Имам някаква представа как се пише за сигурност и непробиваемост.)

30 thoughts on “Съдията.ком?

  1. Иван Богданов

    Този сайт си го има реализиран официално в Софийски градски съд. Съдебната система не е единно цяло. Няколко части са, които най-често си пречат една на друга. И колкото и странно да ти звучи – не е корумпирана на това ниво, на което смяташ да я следиш. Казвам ти го като човек запознат с тези неща отвътре. Поне последните 10 години.

    Reply
  2. emo

    А може би мафията не е толкова централизирана. Понеже практически не ги спира нищо, бързо са постигнали ефективността която се стремим да имаме и в държавата – но за техните си цели.

    Reply
  3. Иван Богданов

    Всъщност ти трябва сайт – Прокурорът. Интересна е статистиката кой какви обвинения и внесъл и колко от тях са минали през съда.
    Не знам дали знаеш, но в нашия съд има от двама до 5-ма съдебни заседатели, които са нормални хора, не са от системата, обикновено психолози.
    И подмяната на документи, от която се страхуваш, е много трудно осъществима, тъй като на тези хора се влияе трудно.
    А за разлика от американските съдилище, те слагат подписа си наравно със съдията и без тях присъдата е невалидна.
    Като цяло са сложни нещата и игрите са на друго ниво. Това, което описваш е точно гледната точка на ГЕРБ – ние ги хващаме, а те ги пускат.
    Не е така, определено.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Иван Богданов: В Софийския градски съд нещата теоретично ги има, но на практика не са удобни за целта. Това за прокурорите и свидетелите го знам и го предвиждам. За игрите – нещата наистина са сложни, но и много от игрите са на това ниво, включително ключови моменти.

    Това, което описвам, е гледната точка на всички известни ми чужди наблюдатели, които не са обвързани с българската мафия или руското разузнаване – както писах по-горе, над 95% от взелите отношение по въпроса. Освен това тя съвпада точно с информацията, която имам по свои канали. Така че смятам, че е истината. Ако и гледната точка на ГЕРБ е такава, значи те просто казват истината и мога да разчитам на тях в това отношение.

    @emo: Мафията е доста централизирана. В някои нейни части няма истинска конамдна верига, както в други, или е доста хлабава. Но ключови заповеди се изпълняват под страх от смърт. Същото важи за веригите за набиране на пари – писал съм повече по въпроса тук.

    Reply
  5. neuromantic

    Че съдебната власт е върхушката и главата на октопода е по-скоро сценарий за фантастичен разказ. Една от причините да не съм фен на този стил е, че взима един детайл от реалността и го екстраполира до идиотски висини. Всъщност реалността е прозаична. Григор, ако ти си съдия по някое “знаково” дело и алтернативите ти варират измежду оправдаване на престъпник със съответното прилично набъбване на банковата ти сметка и това да се прибереш на части вкъщи, какво ще избереш? Всички искаме някой да пребори мафията, ама ако може да не сме ние на фронта. Даже най-голямата сила – протестите с тяхната стихийност – беше насочена срещу марионетките на мафията в политиката и то без конкретно идентифициране, а някак така общо – всички са маскари. Айде, Кюлев и Павлов вече са история, но има и други имена, пред чийто къщи нямаше ни един протестиращ. Ей това много ме учудва. А мафията се плаши единствено от масирани протести. Просто не могат да убият всички.

    Reply
  6. Иван

    Още преди години (преди Първанов) се коментираше, че прокуратурата е най-силно обхваната от пипалата на октопода. Просто защото те могат да убият делото още преди да се появи пред съдия.

    Ако прокурорът не повдигне обвинение няма да има съдебен процес. Делото може да се протака докато изтече давността. Прокурорът подбира доказателствата за процеса (всеки път като кажат че не са събрани годни доказателства…). Ако прокурорът допусне някоя грешка, адвокатът може да се възползва от нея и да измъкне клиента си. Прокурорите решават дали да оспорват присъди – като в случая със САПАРД.

    Подозирам, че след Първанов и неговия ВСС, барабар с Красьо черния, заразата е пропълзяла нагоре и е обхванала цялата съдебна система заедно със съдиите. Видяхте какъв проблем е да се намери неопетнен съдия за конституционния съд.

    Въпросът ми е, какво ще правим ако цялата съдебна система е корумпирана и разликата е само в рушветите които взимат?

    Отделно… главата на мафията не е в съдебната система, защото босовете не са съдии. Парите от незаконните операции не се трупат при съдиите… Следвайте парите.

    Reply
  7. trezven

    Идеята ти е прекрасна и право в сърцето на проблема! Браво!

    Много съдии и прокурори имат и навика да сипят обвинения към съвсем невинни хора, после да ги изнудват да плащат, за да не вдигнат обвиненията отново и отново… Има инжинери, лекари, съвсем невинни които се влачат години наред или обратното- мутри които са невинни винаги, защото години наред са в нечий тефтер и плащат.

    Може би ще е нужно в сайта да могат по подобие на уикилийкс да се пускат сигнали…?

    Имам и предложение за име на сайта- Второзаконие – книгата от Библията насочена към това да обнови еврейската държава и дала началото на съвременната правна мисъл 🙂

    Reply
  8. юлий

    Аз също мисля, че главата на октопода не е в съдебната система т.е. хората които имат власт да управляват цялата машина не са там, но пък може би най-слабото ѝ място е в тази система. Ако тя работи това ще доведе до обстоятелства, в които нейната работа ще е силно затруднена и накъсана, а на по-късен етап това ще доведе до намаляване на обема ѝ и регрес.

    @Григор: Опитвам се да си представя нещата по-схематично.
    Според мен искаш да направиш сайт, който е инструмент за обществен натиск (принудително лечение) на болната ни съдебна система.
    От едната страна на сайта ще седи обществото, а от другата съдебната система.
    Част от общността ще е анонимна – хората, представляващи слаби звена, поради важността на работата, която извършват (разработка, подръжка, администрация, редакция, връзка с други медии).

    Как сайта ще комуникира с обществото? По-конкретно какви форми ще има тази комуникация?
    Как ще комуникират и работят хората, които остават анонимни ? Кода на проекта ще бъде ли свободен и това ще попречи ли на анонимността ?
    Как ще осъществява натиск върху онази част от съдебната система, която трябва да се лекува. Реално оповестяването на крайното решение по някое дело ми се струва недостатъчно.
    Ще има ли сайта начин за получаване на информация извън съдебната фактология ?

    Reply
  9. Григор Post author

    @neuromantic: Очевидно почти всички европейски политици, външни политически наблюдатели, световни граждански активисти и прочее живеят във фантастиката, а ти – в реалността. Не ми се сърди, не съм затворен за идеи, но ми се струва някак неубедително.

    @Иван: Принципно босовете наистина не са в съдебната система, но без подчинението на върхушката ѝ мафията в България е обречена. ЕС вече има доста инструменти тук и доста решителност да не позволи един „европейски щат“ да бъде управляван от империя, която смята ЕС за потенциален враг. Предполагам, че ако ние не успеем да изринем мафията от съдебната върхушка, ЕС ще прибегне до крайното средство – ще анулира приемането на български съдебни решения в ЕС. Което, като се има предвид че европейското право е с приоритет пред нашето по конституция, ще означава реално ликвидиране на съдебната ни система.

    @trezven: Иска ми се нещата да са малко по-сериозни и документирани от сигнали, иначе противниците на такъв сайт лесно ще го компрометират чрез удавяне във фалшиви сигнали.

    @юлий: Дали съдебната система е главата на мафията или ключовият ѝ нервен център е въпрос на терминология. Фактът е, че без активното включване на върхушката на съдебната система мафията в България би изгубила огромната част от влиянието си в сравнително кратък срок (няколко години).

    Сайтът ще комуникира с обществото, като ще приема от него дела за излагане (при изискване да са истински – показването на обратното ще значи сваляне на материала от сайта), и ще показва въведената информация за дела на същото това общество.

    Хората, които остават анонимни, ще комуникират помежду си както сметнат за необходимо и ще работят през криптирана връзка. Кодът на проекта ще бъде свободен и това ще гарантира анонимността.

    Идеята е да се оповестяват не само крайните решения по делата, но и имената на взелите ги съдии, а също така ключови подробности по делото – били те скандални или достойни.

    Засега не предвиждам сайтът да съдържа информация извън съдебната фактология, така че няма причина да има начин да получава такава.

    Reply
  10. Шapкан

    самата държавност е мафия, създадена на опазва привилегии на богатото малцинство.
    Казиното винаги печели, такива са неговите правила.
    Искате хем да “модернизирате” казиното да стане “справедливо”, хем то да е на печалба.
    Тежка мирогледна шизофрения.
    Или старателно прикривано (вкл от собствената си съвест) лицемерие.

    Reply
  11. Любо Николов

    Може би е офтопик, но винаги съм смятал, че без дребните изпълнители, босовете са нищо. Примерно: един директор не може сам да отвори касата и да отнесе парите. Трябва да му помогнат счетоводителят и касиерът.
    И ако не можем да накажем директора, можем да накажем счетоводителя и касиера. Всъщност това е главната функция на правосъдието – да наказва не толкова заради самото престъпление, колкото за назидание.
    Ако наказанието за пионките стане неминуемо, босовете остават в безтегловност. Без подкрепа отдолу те имат само две възможности – или да играят по правилата и да печелят според способностите си, или да тръгнат да грабят по най-елементарния начин.

    Reply
  12. Шapкан

    освен това, “правосъдието” установява единствено нарушения на закона. Не се занимава с установяване на истината, фактите, тяхното значение.
    Затова винаги е “криво”, освен по филмите.
    И не подлежи на поправяне, защото не е конструирано да бъде полезно за всеки и всички накуп.

    Reply
  13. Петър Петров

    Как мислиш да бъде осигурена достоверността на информацията? [източник?]

    Reply
  14. Никола

    Мисля, че ще е много полезно да се обърне специално внимание на съдиите, чиито присъди за паднали в ЕС. Да се обнародват всички дела, в които България е осъдена от ЕС и какви суми трябва да плати държавата на потърпевшите.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Любо Николов: Такъв сайт би помогнал срещу съдебните изпълнители на мафиотски поръчки, така че ще вреди на босовете. 🙂

    @Петър Петров: Именно с източници. И каквото се окаже, че не съответства на източника – оправяне или сваляне.

    @Вени Марковски: Знам, Вени, знам. Само че доста хора с отлични наблюдения върху системата мислят обратното. Нека видим дали фактите ще ги разубедят. 🙂

    @Никола: Изобщо на тези, чиито присъди са паднали, и къде са паднали. Но признавам, че съдиите с отменени от ЕС дела заслужават специално внимание.

    Reply
  16. Иван Чолаков

    Идеята безспорно е добра. Когато преди близо две години създадох сайта НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ в него предвидих и такъв раздел – НАЙ-ТЪПОТО СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ. Исках да се осветлят именно онези решения на съда/прокуратурата, от които е видно, че въпросния магистрат е или корумпиран, когато го е постановил или е правно неграмотен. Защото тези последните са не по-малко страшни от първите. Общоизвестно е, че безбройните юридически факултети в малката ни държавица бълват всяка година учени и недоучени юристи, голяма част от които след това намират с връзки професионална реализация в съда и прокуратурата. Тогава вече народа разбира каква е разликата между лекарите и юристите – първите се учат на трупове. Безспорно всички мнения по-горе са верни в по-малко или по-голяма степен, но акцента им някак си бие само върху наказателните дела. Макар да съм адвокат пеналист, трябва да Ви подчертая дебело, че безпорядъка в гражданското правораздаване, несправедливото, глупаво и корумпирано решаване на делата са не по-малко отколкото в наказателното правораздаване. Върховния касационен съд умишлено бездейства, като не уеднаквява практиката, поради което всички магистрати се чувстват свободни да постановяват каквито си искат актове, тъй като може да се намери богата съдебна практика при това и на Върховния касационен съд, както в подкрепа на една теза, така и в подкрепа на противоположната и.
    За съжаление обаче приятели, в създадения от мен раздел на Национален форум на българските адвокати, колегите не изобличиха нито един акт на магистрати. По стара българска традиция ние предпочитаме да съзерцаваме и коментираме отстрани, но не и да заемем активна позиция като посочим пряко виновника. Коментирал съм го с колеги адвокати и те ми казват: “Как да публикувам, като веднага магистрата ще се сети, че е публикувано от загубилия правния спор адвокат?”
    За обществото ни обаче наистина е много необходимо да извадим на светло тъмната работа на магистратите, така, че аз пожелавам успех на един такъв специализиран сайт и дайте да мислим всички вкупом как да помогнем за реализацията на идеята. Успех!

    Reply
  17. gligi

    In game theory, behavioural ecology, and evolutionary psychology, an evolutionarily stable strategy (ESS) is a strategy which, if adopted by a population of players in a given environment, cannot be invaded by any alternative strategy that is initially rare.

    Когато преобладаващите играчи смятат, че играта е с нулев резултат, те играят по съответната ЕСС – мафия, корупция и тн. Алтернативната стратегия трябва или да е приета от достатъчно брой играчи, или да има много добри стратегически предимства.

    Така че вместо да търсите “къде е Пробемът”, мислете едно ниво по-нагоре – коя стратегия бие сегашната ЕСС, и как да убедим повече хора, че играта може да с положителен резултат…

    Reply
  18. Иван

    @Григор,
    Какво става след като ЕС реши да анулира приемането на български съдебни решения в ЕС и съдебната ни система е реално ликвидирана?
    Каква е процедурата след това? Например, изгонват ни от ЕС като неспасяем случай или пък вкарват отнякъде прокурори и съдии които да гледат делата ни (и откъде ще намерят такива които говорят български)?

    Също искам да повдигна една друга тема, някой знае ли какви данни се пазят от ISP-тата във връзка с data-retention-а? Във връзка с проследяването на евентуални “източници”.

    Reply
  19. Григор Post author

    @gligi: Мисля, че публичността на „странните“ съдебни решения е добра част от стратегия за биене на сегашната ЕСС.

    @Иван: Не съм чувал до момента да е имало такъв прецедент, така че не е ясно каква ще е процедурата след това. Най-вероятно ми се струва българските съдебни решения да продължат да важат в България, но просто да не се признават в чужбина. Не смея обаче да се ангажирам с категорично мнение.

    За пазенето на данни от ISP-тата – според мен по-важният и практичен въпрос е кои ISP-та какви данни пазят по свой избор, и какви от тях биха предоставили на евентуалните „проследители“. Мобилните оператори например, доколкото зная, пазят всички данни, които успеят да докопат, и охотно биха ги продали на всеки, за когото вярват, че няма да ги издаде – или охотно биха ги дали на политици или държавни институции и без законово необходимите документи, просто за да покажат „отговорно мислене“ и „лоялност“. При други провайдери положението сигурно е различно при всеки.

    Според мен добрата идея е управлението на сайта да се извършва през шифрован канал до порт форуардер някъде по света, който вече отбива връзката към реалния сайт. През шифрования канал може примерно да се пусне SOCKS или уеб прокси и да се работи през него. Tor връзката също може да е вариант, но не съм убеден, че е толкова надеждна – добър трафик анализ (със съдействието на послушен ISP) може да успее да пробие защитата ѝ, особено ако успеят да хакнат сайта и да му набият рууткит.

    Reply
  20. neuromantic

    Григор, проблемите в съдебната ни система са видими и от геостационарна орбита. Никой не ги отрича, освен тези, които ги прехвърлят на прокуратурата и МВР, а истината е че проблемите се намират на всички възможни нива. За съжаление европейските политици, наблюдатели и прочее виждат само върха на айсберга. Те нямат идея колко дълбоко са пуснати пипалата на нашия октопод и къде се намира първопричината. Ако знаеха изобщо нямаше да ни вземат в ЕС (вече се вижда че започват да съжаляват). Те дори не могат да си представят, че държава намираща се географски в Европа може да е много по-близо до Азия и Ориента като мислене. И друго – в юрисдикцията на европейската бюрокрация влизат само нашите институции и съответно критиката е насочена в тази посока. На тях може да не им харесва и климата тук, но не го отразяват в докладите си.

    Нека не забравяме също, че ние сме южна, дива държава. Италия е в ЕС отдавна, но раздели ли се с мафията си? Съдебната им система вероятно е много по-добра от нашата и какво се промени там? Разликата е само, че много по-често избухват автомобили на магистрати. Трябваше да излязат масите да протестират, за да се окажат стотици мафиоти в затвора. Има едно изконно човешко чувство наречено страх. То мотивира и пазарите и бизнес циклите. То е сила. Направи сайта за съдиите, хвала за оптимизма ти. Искам да видя резултата, но често съм лош пророк.

    Reply
  21. Григор Post author

    @neuromantic: Сайта няма да го направя аз – само дадох идеята и ще напиша софтуера, ако има желание някой да го направи. От съществуването му резултатът ще е малък и ще дойде късно. Но несъществуването му ще остави нещата каквито са. По-добре малко и късно, отколкото нищо и никога.

    Reply
  22. Кал

    @ neuromantic: В ЕС имат доста добра идея какви октоподи къде върлуват. Благодарение на труда на хора (като теб, мен и Григор), които са следили грозотиите, описвали са ги, превеждали са ги, проучили са коя ЕС-титуция да известят и са го правили. Пример:

    Константин Дичев (голяма част от тези писма, заедно със съпровождащата документация, са преведени на английски и пратени където си трябва)

    Друг пример: приемането през 2008-а на мрежата „Натура 2000“ в пълния ѝ, предложен от БАН, неправителствения сектор и хората, дето наистина си гледат работата, вариант. А не съкратения наполовина, който бяха пратили мушмороците от Мин. съвет.

    Там, където не става със софтуер и структура, става и с тъпо упорство. 😉

    (Ако упорството е умно пък, хелеее…)

    Reply
  23. Здравето

    Първо искам да се извиня за поста си, болен съм – вече трудно пиша и мисля.

    Съдебната система е самото зло, защото работи в среда с Remote Neural Monitoring & Manipulation системи, които променят сигналите в мозъците на съдиите. Те са зло, защото отричат този факт. Лайт имат и страните по делата – как въобще могат да съдят и пращат по затворите не много пълнолетни деца с мозъци, които прозират през екранирани стаи и не могат да функционират адекватно, та те им навигират мускулатурата като на кукла с конци? Буквално.
    Не знам как си го мисли света – всички отричат… Ще измрат, но след смъртта има само вечни мъки – рай няма от изборите от времето на UNIVAC.
    Има много високи технологии за здраве – нека ги внедрят, и махнат откачалките от публичния сектор.
    Здраве – или смърт за публичния сектор (без децата и добрите хора като мен, които не са знаели за лайта)!

    Reply
  24. Mishev

    Григоре , темата ми е страшно интересна като цяло и многократно съм дискутирал с “главата на ламята”- човек от миналия ВСС. Личните ми изводи са , че законите ни са отвратителни в определени места и се държат по този начин с години. Все пак основното е че съдията взима решение спрямо буквата на закона, а не според морала на човека А и Б. Случая Ставински абсолютно кристален пример , за това. Същото е с многото процесуални трикове, които са възможни според българския закон. Другия за мен огромен проблем, ниската правна култура на служителите на МВР, които не могат да съберат елементарни доказателства издържащи в съда спрямо закона.

    ЕС никога не са коментирали съда, всички доклади и т.н са за цялата система, което включва , законите(рамката), следователите и МВР, прокурорите. За мене може да се каже, че в България имаме относително независима , но не добре работеща съдебна власт .

    Reply
  25. Вени Марковски

    Григоре, аз познавам доста хора от системите (МВР, прокуратура, следствие, съд). Не знам някой да споделя това, което ти си написал: “Само че доста хора с отлични наблюдения върху системата мислят обратното.”
    Досега не съм забелязал съдия, който да излезе на трибуната на парламента (или на която и да е трибуна) и да обяви, например, лекари за убийци. Въз основа на СРС-та, които по принцип не са за публична употреба. Нито пък съм чул съдия да обявява “Еди-кой-си е престъпник”. И т.н. – все неща, които са факт в поведението на МВР и прокуратурата.

    Reply
  26. Иван

    @Вени,
    нали си даваш сметка, че точно съдиите са тези които обявяват от съдебната трибуна, дали някой е убиец или престъпник. В тази светлина твоето изявление придобива точно обратния смисъл на този който ти се опитваш да посочиш.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Mishev: Факт е, че МВР и прокуратурата често не успяват да съберат достатъчно доказателства, за да доведат до присъда над някой престъпник. (Което го има навсякъде.) Но е факт и че колкото по-голям е престъпникът, толкова по-сигурно е, че съдиите ще го пуснат от ареста, без значение колко силни са доказателствата срещу него. И той или ще се укрие, или ще открие свидетелите срещу него и ще ги смачка. Отделно, факт е и че съдиите често услугват на престъпниците, като уважават безумно зле защитени искания за анулиране на показания и прочее. Красьо Черничкия е само едно от звената в системата, далеч не най-голямото или най-лошото.

    @Вени Марковски: А забелязал ли си западен политик да се изкаже къде са проблемите на България като демокрация и да не постави на първо място съдебната система?

    Reply
  28. Илия

    Един подобен сайт може да е на сървър в Малайзия, Бахамските острови или Сингапур, тъй като в момента от там e почти невъзможно могат да се вземат данни със съдебна заповед.

    Reply
  29. Григор Post author

    @Илия: Дори в САЩ да е, надали ще разкрият сайт, посветен на осветяването на съдебната ни система. Въпросът е някой да седне да го прави – аз надали ще имам физическото време поне година занапред.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *