И още Дарвинови награди

Дарвинова награда се връчва всяка година на тези, които са допринесли най-много за подобрението на човешкия геном чрез самопремахване от него. Иначе казано – тя е хумористичен начин да бъдат почетени тези, които са се самоубили поради впечатляваща глупост.

Всъщност, самоубили се не е точно – става дума за премахване от генома. Така например, самокастриралите се също имат право на тази награда. Или пък онази жена, която беше прегазила сина си, докато той ѝ помагал да паркира… За разлика от „традиционните“ получатели, тези имат техническата възможност да получат наградата си лично. Не ми е известно обаче някой да е изявил желанието.

Тук можете да се запознаете с дълъг списък кандидати за наградата. Но народната мъдрост казва, че колкото и да има, винаги може още. Затова ми се иска да допълня списъка мъничко.

Като за начало, ето историята на един юнак, който искал да стане безсмъртен. Само по себе си лошо няма, не е от най-редките желания. Рядък е начинът за постигането на целта – чрез достатъчна доза радиоактивно облъчване. (Как точно си е представял причинно-следствената връзка ми е загадка. Идеи?)

Всеки ще се сети за наркоманиите, тинейджърските тъпи изпълнения и прочее. За мен обаче шампионска добавка са антиваксерските кампании из bg-mamma и други сходни места. Да не си ваксинираш децата срещу детски паралич, заушка, коклюш, туберкулоза и прочее е чудесен начин да ги извадиш от генофонда – а с тях и своите гени. Подкрепям идеята горещо. Изпитвам ужас от мисълта, че потомците ми ще живеят заедно с наследници на такъв интелект.

Същото важи за противниците на медикаментозното лечение. Не отричам, че някои от тях имат издръжливи организми и могат и да оцелеят до старини. Особено в свят, където повечето болни се лекуват, така че вероятността да се заразят от нещо смъртоносно от околните е ниска, а подкрепата, която социалното общество е съгласно да им окаже – висока. Повечето обаче дори при това положение няма да живеят дълго и щастливо. За щастие на околните. Парите за пенсии по болест и инвалидност не падат от небето – плащаме ги всички, чрез данъците си. Не е редно да издържаме от джоба си идиоти, понеже не желаят да поумнеят.

В същата категория слагам вярващите в хомеопатията. Безспорно е, че плацебото лекува – поне там, където организмът е в състояние да се справи, така или иначе. Пак там са и вярващите в психотронни полета, биоенергии, чакри, мантри, зодиаци, хороскопи, торсионни полета, духовни хармонизации… Поне когато става дума за лечение. Там са също и заклетите противници на лекарственото лечение. Да, безспорно лекарствата понякога навреждат, точно както автомеханиците понякога съсипват колата ви повече, отколкото я оправят. Ако обаче отричате автомеханиците и вместо при тях карате колата си на хармонизиране на автоенергията, отпушване на чакрите и правене на хороскоп, то… хм… заслужавате награда.

(Виждали ли сте ню ейдж бърза помощ? Ето един разкошен клип, който ми изпрати една позната. С тъжния коментар „щях да го пусна във Фейсбук, но ще има много сърдити приятелчета“. Стигнат ли нещата дотам човек да се бои да си признае, че е нормален…)

Най-тежките орторексици също са кандидати за нея. Принципно човешкият организъм е един от най-всеядните и издръжливи на налудничаво хранене многоклетъчни. Въпреки това обаче съм виждал случаи на „правилно хранене“, които са в състояние да разболеят с времето и най-жилавите. Още повече това важи за хранещите „правилно“ и децата си. Няма да забравя лесно едни мои познати, чието дете никога не е вкусвало майчино мляко – животинска храна е, следователно е отрова… Вероятно ще може да стане родител, като порасте, въпреки че изостава от нормите за възрастта си. (Ако на родителите му не им хрумне още нещо.) Но не съм сигурен дали децата му ще са пълноценни, дори ако не ги прекарва през тази лудост.

(Единственият ми опит да разговарям с тези познати за хранене мина куриозно. Когато подхванах темата, че някои хранителни диети са прекалено строги, познатите ми в един глас заявиха: „Да, имаме едни такива приятели от Франция! Много са мили, но са абсолютни луди – ядат даже картофите сурови! Ние спазваме златната среда – нито сме пълни безхаберници, нито сме прекалени фанатици. Животински отрови не ядем, но растителните си ги готвим. Е, които е разумно, разбира се.“ В смисъл, че слагаха картофите за по десетина минути на пара и варяха боба. Задължително на огън от дърва. Електрическите и дори газовите печки са ужасно вредни за биоенергосъдържанието на храната, ако не знаете. А микровълновите са направо масови убийци…)

Косвени кандидати са живеещите по указания на врачки, пастори на секти и прочее. Не минава ден някой мил и готин познат с, уви, лабилна психика да не ми проглуши ушите как еди-кой си познавал всичко и знаел всичко. По едно време бях започнал да водя познатите си при въпросните врачки и прочее, и да ги питам как се казвам или какво нося в джоба си. Отгатванията, естествено, бяха статистически очакваните – тоест, близо до нулата. Успеваемостта в отварянето на очите на познатите ми? Пробвайте да се сетите. 🙁 Повечето врачки и пастори не загробват, защото после няма от кого да смучат, но все пак не е полезно за поколението.

(Веднъж не издържах и си направих отвратителна гавра. Вместо да отварям очите на познатата ми, потвърдих колко велика е съответната биоенерговрачка. След това ѝ изписах подходящата комбинация от невролептици и антидепресанти. За разтваряне на междинните чакри и подобряване на енергийния баланс… Да, излекувах я – сега се чуди как е могла да изпадне дотам и ми благодари. Само че ми се повръща от себе си и потъвам в земята от срам, като си спомня. Някои начини да помогнеш са позорни до степен да не оправдават дори помощта…)

Други предложения за Дарвинова награда?

76 thoughts on “И още Дарвинови награди

  1. Григор Post author

    @прост: Майчице… Като го гледам, този сайт целия е за Нобел. За помощ в масовото елиминиране от човечеството на крайните степени на глупост… ;-(

    Reply
  2. Жилова

    Предлагам награда за хора, които не слагат децата си в столчета за кола, понеже на детето не му харесва в столчето или защото глобата е по-евтина от столчето. Че вече чух и мнение че тези столчета са били измислени за да изсмукват пари от хората (усеща се паралел с антиваксинарските изсказвания, нали?)

    Reply
  3. Шapкан

    остава да докажем пряката и еднозначна зависимост между генетиката и интелигентността. Едното е биология, другото повече се подчинява на социалните закономерности (влияе се от мемове, не толкова гени; и тъкмо мемове описваш, между другото).
    Отстраняването на мемове обаче как да стане?

    Reply
  4. ABC

    “That’s crazy talk, Simon! Ok, so you killed the outpatient with cancer or heart disease, or bronchitis, flu, chicken pox or measles, but when someone comes in with a vague sense of unease or a touch of the nerves or even just more money than sense you’ll be there for them with a bottle of basically just water in one hand and a huge invoice in the other.” 😀 Прекрасно резюме на шарлатанския бизнес.

    Най-голямата и същевременно гнусна шарлатания според мен е лечението с така наречения Miracle Mineral Supplement (MMS), който представлява натриев хлорит, който като се смеси с лимонена киселнина, се получава хлорен диоксид (индустриална белина) и сместа после се пие. На хората им се гади, повръща и получават разстройство. Разбира се, никой не би могъл да го изтърпи това, но авторът на измишльотината Джим Хъмбъл предвидливо успокоява клиентелата, че тези симптоми са нормални, защото означават, че организмът се прочиства от паразити, които са причината за рака, аутизма и въобще всички болести. Удивително е как хората, които се литкат по натуралното и често напомнят “Слушайте тялото си, то знае най-добре”, започват да интерпретират гаденето и повръщането, които означават само едно, като нещо нормално. Но гаденето и повръщането единствено в следствие на ММС. Елементарно зомбиране. Гнусната част е допълнението на Кери Ривера за лечение на аутизъм. С две думи – клизми на малки деца с MMS. Просто …

    Reply
  5. Любо Николов

    “По едно време бях започнал да водя познатите си при въпросните врачки и прочее, и да ги питам как се казвам или какво нося в джоба си.”
    🙂
    Какво имало то в мръссссните си малки джоби, безценни?

    Reply
  6. Григор Post author

    @ABC: Ако беше безвредно, щях да оставя наивниците да го пият с удоволствие. Точно защото е неприятно – да им помогне да поумнеят малко. Уви, дори не е безвредно. А правенето на клизми на малки деца с него… нямам думи. Не бях го чувал. И ми се ще да продължавах да не бях…

    @Любо Николов: Най-често нещо ужасно скандално, ако съдя по реакцията на врачката… :-)))

    Reply
  7. Michel

    Много верни неща казваш, Григоре, но малко в крайности отиваш на моменти… (Примерно, “готвенето” с микровълнова печка съвсем не е същото както когато се прави нещо на пара, вари се или се пече на фурна. Също и не харесвам хомеопатията (най-често говорим за почти чисто шарлатанство), но и да се превъзнасят само и единствено ползите от съвременната модерна традиционна медицина е също крайно — тя в почти 100% от случаите се занимава само със симптомите, да не говорим и че човек не е само тяло, но и психика и дух, а съвременната медицина се занимава само с тялото… а няма как да имаш здраво тяло (чрез хапчета примерно), ако психиката, духът ти е болен.)

    Иначе, като говорим за дарвиновите награди, една от любимите ми е тази на Лари Уолтърс (преди време драснах 2-3 реда за него). Човекът имал мечтата да полети, вързал метеорологични балони за обикновено кресло, взел въздушна пушка, сандвичи, радио, и отвързал креслото от земята. След пет минути бил на ~ 5 километра височина и съвсем отчаян, как да слезе обратно на земята! 😀

    Reply
  8. emo

    “най-често говорим за почти чисто шарлатанство”, направо говорим направо за най-чистото шарлатанство 200С ( 1 към 100 на степен 200 🙂 )

    Reply
  9. Божо

    Готвенето с микровълнова печка е същото, като по други начини.
    Всички конспиративни теории по въпроса са чисто невежество.

    В резултат наводните молекули в продуктите влизат в резонанс и загряват останалите.

    Разликите – при МФ вълните действат в целия обем на продукта.
    В обикновената фурна загряването е отвън на вътре, предизвиква се от горещ въздух и инфрачервени лъчи, които действат и на останалите молекули, докато микровълните загряват предимно водните. Естествено, като се вдигне температурата и в МФ се създават инфрачервени лъчи и въздухът се нагрява и условията стават подобни на тези в обикновена фурна.

    Reply
  10. Божо

    А, да. И това за ” в почти 100% от случаите се занимава само със симптомите” се отнася за да речем преди век и отгоре.
    На все повече болести се откриват причинелите и се атакуват точно те.

    Иначе за психиката съм съгласен, особено в българските болници, където с пациента се отнасят в най-добрия случай като с неодушевен обект.
    Хомеоюрдеците точно там печелят, че омайват пациентите.

    Reply
  11. Michel

    За мискровълновите не ми се спори. 🙂

    За медицината — не можеш да игнорираш 100% от психиката на човек, неговата душа и дух, и разум… и да се съсредоточиш 100% върху “лекуването” на тялото, и да очакваш кой знае какви резултати. Точно това прави съвременната медицина. Химия за всичко, а самият човек, като едно цяло — нито се забелязва, нито може да се излекува съвсем в голяма част от случаите… 🙁

    Обичам науката, обаче залитането в крайности не е здравословно, и в пряк и преносен смисъл. Такава крайност е и превъзнасянето на “модерната” медицина и отричането на всичко останало…

    Reply
  12. Michel

    P.S. Хомеопатията, когато говорим за 3CC, 6CC, 9CC и тъй нататък (примерно сироп за кашлица с една милионна, едни трилионна и т.н., от някакво активно вещество) — това си е шарлатанство, 9CC проба! 😀 Интересно ми е само как такива псевдо-лекарствено продукти стигат до аптеките, биват одобрени официално, хората плащат за тях, а лекарите ги предписват?… Много ми е странно.

    Reply
  13. emo

    Интереснот също е, че хората плащат стотици милиони за хомеопатиа, а после обвиняват фарамцевтичните компании в користност и сребролюбие 🙂

    Reply
  14. Кирил

    Емо, я виж колко само
    ние като бедна страна плащаме за здравеопазване.

    Reply
  15. Краси

    През последните три години няколко лекаря трудно диагностицират раковите заболявания. Последният случай – моя близка едва се спаси след продължително лечение с чай от лайка, ефизол и течен аналгин – предписани за лечение на продължителна температура. Такива лекари бива ли да ги номинираме за награда или трябва да поизчакаме да уморят няколко души? 🙂

    Reply
  16. Кал

    Хубавото на еволюцията е, че с времето отсява оптималните варианти.

    Лошото на човешкия живот е, че трае порядъци по-малко време, отколкото е нужно за отсяването.

    А разбиващото от смях е, като почнем убедено да обобщаваме явления, които наблюдаваме от два човешки живота, или половин, или по-малко, насам.

    Игнорирайте ме. Понякога си говоря сам. Нещо с чакрите… 😀

    Reply
  17. ~!@#$%^&*()_+

    науката и технологиите са най-големия враг на еволюцията, благодарение на тях все по-голям процент малоумници и безхаберници успяват да оцелеят и да имат потомство.
    пък хуманизЪма учи, че така е правилно

    Reply
  18. Григор Post author

    @Michel: Това за „няма как да имаш здраво тяло, ако духът ти е болен“, е чиста антропософия (виж линка от първия коментар).

    И аз не съм поддръжник на залитането по крайности, но с едно голямо изключение – когато трябва да избирам между истината и някоя измама. Тогава си позволявам да съм доста краен. Ти какво ще кажеш, дали търсенето на златната среда в този случай е по-добро?

    @Божо: Незнанието е сила. (Също така, свободата е робство и войната е мир. В една, слава богу, все още друга вселена.)

    За хомеопатията – докато има луди, които си дават парите за бистра вода, ще има и измамници, които купуват с тези пари когото е необходимо.

    @emo: Право в десятката.

    @Краси: Раковите заболявания наистина се диагностицират доста трудно, особено напоследък. Причината е много проста – това, което е трудно за диагноза сега, преди е било невъзможно, и болните са си умирали в щастливо неведение. (Има го и това, че неграмотността на българския лекар напоследък – колко странно – е функция от неграмотността на народа като цяло. Какви лекари очакваш да произведе народ, който вярва в хомеопатията и биоенерготерапията, а не вярва в лекарствата и хирургията?)

    @Кал: Астрономи, генетици и сума ти още народ напълно уверено обобщават неща, които наблюдаваме от два човешки живота насам, че и от по-малко. Да ги отречем ли?

    @~!@#$%^&*()_+: Уви, и аз напоследък на моменти се изкушавам от този извод. 🙁

    Reply
  19. Michel

    @Григор:

    Какво да ти кажа за съвременната медицина… Ето ти случай от историята:

    Пациентът е потиснат и често в депресия. Пуши като комин и пие много концентриран алкохол; освен това не излиза от къщи (доброволно), което води до обездвижване. Храни се зле.

    Отива на лекар, намират му високо кръвно налягане. Докторът му предписва хапчета, които понижават кръвното налягане. Това е. Няма препоръки да се спре с тежкото тютюнопушене, с прекаляването с алкохола. Няма препоръки да се започнат редовни разходки (в началото — кратки, и после все по-дълги), които да подобрят работата на сърцето и белите дробове (в дългосрочен аспект, редовното движение на чист въздух могат и да подобрят положението с депресиите).

    Утре същият този човек ще пие два пъти повече хапчета — следващата серия вече ще “контрира” страничните ефекти от хапчетата за кръвно. А така — тръгвайки по “клиничната пътека” какво го чака този пациент според теб? Аз не виждам нищо хубаво в бъдещето… Освен повече хапчета, повече рецепти, повече болнични престои…

    Та, какво казваш “продава” съвременната медицина на човек?

    Ако обаче лекарят се интересуваше от човека като цяло — то най-вероятно този пациент не би стигнал до хапчетата за кръвно. Тялото и психиката му са в раздор и болни, обаче лекарят ще предпише една камара хапчета, а човекът ще си остане болен и нещастен, “оправящ” проблемите си с тежки пороци… Ето затова казвам, лекуваме симпомите, не заболяването…

    И такива у нас са 80%ако не и 90% от лекарите… за съжаление. И затова имаме толкова много болни хора. Защото лечението на симпоми рядко води до добър резултат за човека като цяло…

    Reply
  20. Кирил

    Аз например имах асма и лекарите ми изписаха медикаменти които се приемат когато получавах пристъп. Тренирах плуване 1 година и асмата изчезна и оттогава никога не съм имал пристъп.
    Ако същите лекари ги питаш, те ще ти кажат, че ако имаш асма е противопоказно да тренираш плуване. И ако моите родители ги бяха послушали щях още да съм с дихателни проблеми. Не знам дали се отнася за всички или само за българските доктори, но една голяма част от тях не стават за нищо. И е много важно да си намериш добър личен лекар и ходиш ли на преглед, винаги да проучваш много добре лекаря и прегледа със сигурност ще е скъп, но иначе е безсмислено.
    А не мислите ли, че успеха на хомеопатията може да е от некомпетентността на българските лекари. Аз сега съм здрав, но през 90те много боледувах. И от този период просто мога да кажа, че почти всички доктори са толкова некомпетентни, че просто не си заслужава да отидеш на преглед. А тогава майка ми ме водеше на лекари из цяла България.
    А и не очаквам да могат да излекуват всичко, но вторият им голям проблем е отношението към пациента. Баба ми наскоро и се наложи да си прави операция и отношението към нея беше брутално, въпреки че бяхме платили на лекаря 300 лева които си поиска „под масата“. Под брутално отношение разбирам да искаш от оперирана пенсионерка да се качва на кошетка, която е вдигната на 1 метър за профилактичен преглед. И въпреки, че операцията беше спешна, си каза колко иска и не я започна докато не си получи парите. След операцията на крака баба ми я боли коляното постоянно. Да не споменавам, че на контролният преглед, доктора и снима другият крак( смятайте как е направил операцията). Така, че може тази хомеопатия да навлиза толкова много заради некомпетентните лекари, които на всичко отгоре се отнясят с теб като към парцал, даже когато си платиш. Защото лекарствата и хирургията зависят от кой се прилагат. Например когато бях на 14 ме водят на преглед за изкривена носна преграда и лекаря за 5 минути каза лечението – операция до 1 месец, и без това е лято, сега му е „сезона“. Майка ми и баща ми ме пратиха и при други лекари, които обясниха, че съм в период, в който черепа ми расте, което означава, че да се прави операция е безсмислено. Еми после вярвай на „хирургията“. Например в нашата страна жена не може да ражда у дома – в другите страни държавата плаща за лекаря, но при нас това го няма. С такова отношение, алчност и некомпетентност е нормално според мен хората да имат желание да пробват хомеопатията. Аз лично не съм я пробвал, въпреки че майка ми ме закара до Варна защото там имаше един дето лекуваше с чайове. И след като майка ми ме накрада да пия „предписания“ чай повръщах и след това и бях сърдит за „лечението“. Но ако ходите на нормални български лекари или отидете при най-добрия и се подгответе, че ще ви излезе скъпо или отидете на два прегледа или изобщо не ходете.

    Reply
  21. ABC

    Комуникацията лекар-пациент действително си е голям проблем. Бая доктори (особено хирургоидите) като че ли си мислят, че са нещо повече от пациентите, понеже са учили много и са фрашкани с терминология и се държат надменно, дразнят се на лаишките им разяснителни въпроси, а ако няма въпроси – най-добре. За това в известна степен допринася ниското заплащане, защото снижава мотивацията. Съветите за здравословен начин на живот също трябва да присъстват, особено при заболявания като хипертонията, които се влияят от начина на живот. Да, кръвното трябва да се смъкне с хапчета, защото, като е завишено, уврежда сърдечно-съдовата система, но и трябва да се промени начина на живот. Къмплаянсът на пациента играе централна роля и ако той ще се повиши чрез развиване на стряскащи сценарии за възможните усложнения от страна на лекаря, аз съм за. Щото една нищо и никаква уголемена простата след време може да доведе до двустранно задръстване на бъбреците с гной и оттам смърт. На запад това няма как да стане, в България обаче става. Нашите патолози виждат потресающи картинки.

    Reply
  22. Шapкан

    за “духа и тялото”.
    Върти ми се един спомен, че античната (елинска? римска?) поговорка “здрав дух в здраво тяло” се цитира наполовина.
    А продължението е: “… ня всякога намира пристанище”.

    та какво правим все пак с проблема, че интелигентността, макар и да е повлияна в известна степен от наследствеността, все пак е продукт на друг решаващ фактор – социалната среда (недохранване в детска възраст = забавено развитие на мозъка, бедна комуникативна обстановка пак товата – същото; и т.н.)?
    Дарвиновата награда е куриоз, защото решаващият фактор, който възпроизвежда идиоти, остава. По простата причина, че го търсим в генетиката, а не в миметиката (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BC)

    Reply
  23. Шapкан

    аха, сбъркал съм малко за поговорката. Мнението на Уикипедия по въпроса:

    «В здoровом теле — здоро́вый дух» (лат. «Mens sana in corpore sano») — крылатое латинское выражение. Традиционное понимание: сохраняя тело здоровым, человек сохраняет в себе и душевное здоровье.
    Выражение взято из Ювенала (Децим Юний Ювенал, ок. 60— ок. 127) (Сатира Х, строка 356).
    Фраза вырвана из контекста, на самом деле ход мысли Ювенала был другим.

    Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano — Надо молить богов, чтоб дух здоровый был в теле здоровом.

    Фраза Ювенала стала популярной после того, как ее повторили английский философ Джон Локк (1632—1704) и французский писатель-просветитель Жан Жак Руссо (1712—1778). Все авторы исходили из того, что наличие здорового тела отнюдь не гарантирует наличие здорового духа. Напротив, они говорили о том, что должно стремиться к этой гармонии, поскольку она в реальности встречается редко. Иносказательно о стремлении к гармоничному развитию человека.

    Таким образом, традиционное понимание этого крылатого выражения является полной противоположностью изначально вкладываемого в него смысла: люди воспринимают вторую часть в качестве следствия из первой. Правильнее было бы говорить о том, что автор данного изречения стремился сформулировать мысль о гармонично развитом человеке, которому присущe и то, и другое.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Michel: Абе аз си водих наскоро колата на механик и той вместо да я оправи само дооплеска нещата – смени повредената част, ама не погледна, че всичко наоколо е отслабено, така че два дни по-късно стана много по-голяма повреда. Това е, което дава съвременната механика на колите. Очевидно тялото и психиката на колата ми са в раздор. По-добре да я заведа да хармонизират духа ѝ с тялото… Прав ли съм?

    Ако потърсиш помощта на некадърник, ще получиш лош резултат дори ако основната идея е вярна. Следва ли от това, че трябва да търсиш помощ от мошеник с убедително звучаща, но невярна идея?

    @Кирил: Българските лекари са продукт на точно същия народ, на който са продукт и българските пациенти. При положение, че българските пациенти показват компетентността да разчитат масово на врачки, хомеопати и биоенерголечители, каква компетентност се очаква да показват българските лекари? Не ги защитавам – неведнъж съм кастрил безмилостно некомпетентността им. Но тази монета има две страни, и не е честно да не погледнем и двете.

    @Иван: Напълно го вярвам. Лекар, който лекува болни от ОКР / депресия / панически разстройства, и лекар, който разбира нещичко от хипноза, няма как да не са наясно с ефекта на успокояващия ритуал.

    @ABC: Хирурзите много често се смятат за нещо повече не само от пациентите, но и от другите лекари, ако това те успокоява. Забелязал съм обаче, че не смеят да се перчат много пред патологоанатоми. 🙂

    Reply
  25. Michel

    Григоре, за друго говоря. 90% от лекарите (тия от “модерната медицина”) у нас игнорират всичко в пациента, освен тялото и някакви външни симптоми (високо кръвно, примерно — това е симптом, това не е заболяването в повечето от случаите). После предписват хапчета, операции, какво ли не, обаче не се интересуват от пациента като цяло. Така създават често много по-големи проблеми, отколкото решават…

    Аз не говоря, че хомеопатията е по-добра (май не вярвам особено в нея)!

    Имам предвид, че ако подходиш към заболяванията на човек механично (“високо кръвно? ето ви хапчета, ще го понижат! вие обаче продължавайте да си пушите по кутия цигари на ден, пийте си ракията, не излизайте навън (по-добре “да се пазите вкъщи”, обездвижването ви е идеално!) и яжте каквото ви падне”) …резултатът няма как да е добър! Няма как да е добър!

    Лекарят — ако е истински лекар — ще се поинтересува от пациента, от проблемите му, от психиката, от начина му на живот (пуши ли? пие ли? движи ли се достатъчно? ходи на плуване или разходки?), от минали заболявания, ще му направи цялостни препоръки, и накрая — ще му предпише хапчетата за кръвно, и то най-вероятно за временен период, докато с общи усилия (пациент-лекар), пациентът не успее да постигне значими промени в живота си. Които накрая могат да доведат до решаване на проблема с кръвното и без хапчета в един момент! Освен това, добрият лекар ще предупреди всеки пациент, който САМ си създава сериозни проблеми (лошо хранене, липса на движение, лоши навици като пушене или прекаляване с алкохол, затлъстяване и тн) че хапчетата НЯМА да му помогнат и са временно решение!

    Обаче колко такива лекари познаваш? Те са най-често изключение за съжаление… 🙁

    И понеже харесваш паралела с механиците, мога да ти направя сравнение: Отиваш с колата на преглед, понеже имаш проблем — изтичане на масло, да речем. Механикът ще ти залепи с лейкопласт дупката на картера и ще ти сипе ново масло. Сещаш ли се, след колко време пак ще протече масло и ще ти се скапе моторът някъде на баир? Трябва ти механик който да реши проблема на по-сериозно ниво, а не да лепи лейкопласт и да сипва ново масло.

    Ей-това правят най-често лекарите у нас — хапчетата за кръвно са “кръпка” (лейкопласт) върху пациента, решението за мнозина хора ще е в промяната на начина на живот, обаче лекарят го интересува най-често да си предпише хаповете и това е. Утре същият пациент, ако няма промяна в начина му на живот, ще пие и хапчета за сърце, после за черен дроб, а после не е чудно и да отиде на операция…

    А всичко е почнало безобидно с едни хапчета. И с игнориране на пациента като цяло…

    Reply
  26. Григор Post author

    @Michel: 90% от лекарите от „модерната медицина“ игнорират всичко в пациента, освен не тялото му, а по-зле – портмонето му. От такива не очаквай никога искрена грижа за здравето ти, независимо с какъв сорт медицина работят – даващ здраве или даващ само измами.

    Проблемът е другаде. Да, некадърни и безогледни лекари има и са мнозинството. Само че „холистичните“ и „антропософски“ подходи не помагат срещу безогледността. Строго холистичните лекари (които не признават „модерната медицина“) са поне 90% откровени мошеници, при антропософите този процент е с още 10% по-висок. Ако смяташ, че те ще ти дадат по-истинско лечение, ще ме е наистина страх за здравето ти.

    Най-сетне, има такива лекарства, които са в състояние да разболеят нещо друго на пациента. Огромното мнозинство от лекарствата обаче нямат чак такива вредни ефекти. Така че и тук реакцията ти ми се струва в общия случай мъничко пресилена.

    Reply
  27. Gligi

    Григор е много прав! Особено за ваксинациите!!! В никакъв случай не вярвайте на шарлатаните, които разправят, че ваксините носят повече вреди, отколкото ползи! (На тях им плащат с парите от хомеопатията) Най-добре си бийте профилактично ваксини (всички възможни) на всеки 6 месеца !!! За децата до 7 години – на всеки 3 месеца !!! Най-важна е ваксината срещу туберкулоза. Нея слагайте всеки месец по 2 пъти, много е ефективна и предпазва със сигурност. Също толкова важни са и ваксините срещу заушка и коклюш – изключително опасни болести, смъртността е 99%. Не забравяйте и ваксината срещу малария, особено ако пътувате за Норвегия!

    до Шapкан – мн. ч. на “мем” е “меми”. Нали не казваш “генове”, а “гени” ! На руски също е мем – мемы. За “мемове” можеш да прочетеш само в словоизлиянията на неграмотни хипстъри !!!

    пп. който успее да сготви нещо по-сложно от нес-кафе на микровълнова, дори обикновен сандвич с кашкавал, да ми се обади… ще го черпя с домашно приготвен хляб 🙂

    Reply
  28. emo

    По повод всякакви астролози, гадатели, хомеопатици, холистици и всевъзможни подобии
    има една умна мисъл на Ст. Хокинг “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” За това са зло, нищо че хомеопатията няма да отрови нникого…

    Reply
  29. Gligi

    бях написал съвсем друг текст по темата с ваксинациите, но го изтрих, защото информацията в него може да накара и други хора да вземат правилните (според мен) решения относно ваксинацията на децата си, което пък намалява шанса за оцеляване на моите деца…

    Reply
  30. Gligi

    Съгласен съм, с толкова остра ирония дори повече хора може да схванат посланието. Всъщност най-добре да изтрие всичките ми коментари, така няма да има и следа от съмнение в официалната медицина! Нали и без това ваксините са задължителни, какво има да им се коментира… а бе дали да не си кажа и мнението за невролептиците и си заработя банването?

    Reply
  31. Григор Post author

    @Gligi: Понякога е добре някои хора да не се „банват“. Полезни са за тези, които се учат от чуждите грешки.

    Между другото, жена ми има свръхспособности и прави невъзможни неща. Да ти я пратя да ти сготви на микровълнова повечето популярни манджи?

    Reply
  32. ABC

    @Gligi: Гридъ! Ваксина срещу малария няма. За другото е ясно, че си се наглъфал с глупости от интернет като бибе с дуди.

    Reply
  33. Kzint

    Като стана въпрос за аналогии с автомобили – има хапчета, сиропи и ваксини за автомобили, които собствениците пренебрегват, докато не се наложи операция, трансплантация или погребение. Профилактичните прегледи също вършат работа, но почти всички изчакват нещо да се разтрака/да ги заболи, за да потърсят механик/лекар. 🙂

    Reply
  34. Michel

    @Григор:

    “Проблемът е другаде. Да, некадърни и безогледни лекари има и са мнозинството. Само че „холистичните“ и „антропософски“ подходи не помагат срещу безогледността. Строго холистичните лекари (които не признават „модерната медицина“) са поне 90% откровени мошеници, при антропософите този процент е с още 10% по-висок. Ако смяташ, че те ще ти дадат по-истинско лечение, ще ме е наистина страх за здравето ти.”

    — Като се наложи, ходя на лекар, естествено. “Класически” лекар, искам да кажа (то други има ли?). Не ходя при врачки или хомеопати… 😉

    Обаче въпреки това, добре осъзнавам, че в много случаи помощ няма да получа, а често мога да получа вреда вместо това…

    Пример от близкото минало, и то с мен самия този път: За първи път през живота си получих остра гастритна криза. Тъй като това състояние дотогава не беше познато, отидох на лекар — в болница “Лозенец” (реномирана и прославена), попаднах при доктор, доцент на почтена възраст, и бях обнадежден. Човекът обаче се оказа глух (буквално! аз му казвам “боли ме в областта на корема” той ме пита “значи казвате, времето е хубаво?”), почти не ме изслуша какви симптоми имам, не поиска да ме прегледа (!) нито да ми направи някакви изследвания (!). След това ме отпрати с рецепта, в която написа “Бисептол” (?!) и добави някакви хомеопатични хапчета, и също ме посъветва да не ям банани и зеле (?!). Болницата прибра от мен едни бързи 40 лева. Аз се прибрах вкъщи и на другия ден състоянието ми се влоши още повече, накрая отидох при друг лекар, този път имах късмет, бях прегледан (вкл. с ехограф), бях изслушан за сипмтомите ми, предписаха ми 4 вида хапчета (от традиционната медицина, които лекуват), беше ми пуснато и още едно изследване, курсът на лечение беше тримесечен, с периодични прегледи. След няколко месеца бх излекуван, малко по малко кризата отшумя.

    Сега, нали се сещаш че първият “лекар” можеше да ме убие с неграмотността си (Бисептол при гастритна криза?), да си прибере парите и да продължи да пропагандира/практикува “класическата модерна медицина” в болницата, върху други нещастни “пациенти”? Всъщност, той най-вероятно продължава да работи там…

    И нали се сещаш че мнозина хора като попаднат на такава вопиюща неграмотност, и то не един и два пъти, и не само неграмотност но и незаинтересованост към пациента, могат да решат да се откажат от услугите на “модерната медицина” и да потърсят спасението другаде — в книгите, при хомеопат, или при някакъв гуру, проповядващ “единство на тялото и духа”, който обаче поне ще ги изслушва?

    Как е възможно в модерната медицина да има такива псевдо-лекари? Те осакатяват, вероятно нерядко дори убиват хора с отношението и неграмотността си. Докторът, предписал Бисептол при гастрит, е също такъв престъпник, както онзи, предписал хапчета за кръвно на пациент, който освен хапчетата има нужда да спре пушенето и да започне малко по малко да се преборва с доброволното си обездвижване (водещо до високо кръвно и проблеми със сърцето), обаче те процъфтяват и “лекуват” и печелят пари (и убиват хора)…

    И не е чудно, че много хора, тръгнали по “клиничните пътеки” в един момент се отказват от тях и търсят алтернативи.

    Тяло, дух и психика, са наистина едно цяло. Човек може да има нужда от хапчета, но може да има и нужда да бъде изслушан, да бъде прегледан, да му бъдат дадени препоръки за промяна в начина на живот.

    В някои случаи няма как да лекуваш само тялото или симтомите, обаче модерната медицина най-често точно това прави. Модерната медицина също така не я интересуваи профилактиката — важното е да има болни, те да се лекуват с хапчета и операции — преди да е сериозно болен, човек не бива забелязан от медицинската система. Това редно ли е? Модерно ли е?

    Един йога учител, или хубава книга, могат да те посъветват да водиш разумен, балансиран начина на живот — да пиеш алкохол умерено, да не пушиш, да правиш дълги разходки, да плуваш, да правиш упражнения, да се храниш здравословно, да излизаш на чист въздух, да четеш повече (вместо телевизия) — и ще ти окажат по-голяма полза, отколкото лекарят от класическата медицина, който ще ти предпише хапчета, знаейки най-вероятно за страничните им ефекти и как скоро ще бъдеш по-сериозен негов пациент, ако продължиш да не зачиташ тялото си и да го погубваш сам… Ама не е ли това целта, да имаме повече болни? (И не е ли затова “болницата” — “болница”, а не “лечебница” — ти се предполага да си “болен” там, а не да се лекуваш…?)

    (Не говоря за изключението “истински лекар”… онези малки 10%…)

    Примерно, аз пих хапчета три месеца, които ме спасиха от гастрита, обаче и спазвах стриктен хранителен режим, за да се успокои стомахът. Ако бях при псевдо-доктор от класическата медицина (като онзи, който ти казва да продължиш да пушиш и пиеш на воля, докато пиеш хаповете за кръвно, за да се понижи), можеше и да ми предпишат само хапчета но не и да ми обяснят колко ще е важно храненето като част от процеса ми на излекуване…

    Reply
  35. Michel

    P.S. Мисълта ми беше (малко се изгуби), че не е хубаво да сме крайни.

    Да превъзнасяме само “науката” и “класическата модерна медицина” но да игнорираме 100% от всичко останало…

    Примерно има мнозина лекари-хомеопати, които най-вероятно са шарлатани… обаче има специалисти по акупунктура и нетрадиционна медицина, които не са шарлатани и наистина помагат. Упражнения по йога пък често могат да ти помогнат при проблеми, които класическата медицина веднага ще заклейми като възможни за оправяне само с операция или тежки лекарства. Или пък промивки на носа и синусите с морска вода или разреден сок от лук (това е класическа рецепта от нетрадиционната източна медицина) могат да те избавят от тежък бактериален синузит в 90% от случаите (същите онези случаи, при които “класическият доктор” най-често няма дори да те изслуша, няма да ти направи микробиологично изследване и направо ще ти предпише тежък антибиотик! а вредите от антибиотика ще са многобройни за тялото; обаче докторът няма да ти предпише промивки със солена вода, защото как иначе ще си продава скъпите лекарства и после ще ти лекува следващата порция болести, донесени от антибиотика (примерно, гъбична инфекция? най-чест резултат от лекуване със широкоспектърен антибиотик)… как наистина?).

    Тогава, ще заклеймиш ли веднага всичко “ненаучно” като вредно, и не носещо никаква полза (или носещо дори вреда)? Аз не бих го направил. Знаем много по-малко отколкото имаме да научим, а понякога най-опасното е да имаме 100% безрезевна вяра в науката и “модерната медицина”, игнорирайки всичко останало…

    Reply
  36. Григор Post author

    @Michel: Некадърниците (и незаинтересованиците) са напаст във всяка професия. И уви, ги има във всяка професия. Печалбарите – също. Това няма как да е причина въпросната дисциплина да бъде отричана, или още повече подменяна с псевдодисциплина, която е 100% заблуда (в най-добрия случай) или мошеничество (в реалния)?

    Напълно е възможно някой специалист по „нетрадиционна медицина“ да ти даде нещо, което помага. Билки срещу гастрит, наместване на изкълчвания, народни мазила за кожни проблеми – списъкът е огромен. Всички тези неща обаче и „традиционните“ лекари ги изучават през следването си, точно както изучават лекарствата. До човек си е дали ще ти даде после тях (ако са показани), или ще те прати да купиш скъпо и безполезно лекарство, за да си прибере после от фармацевтичната фирма комисионата. По никакъв начин не е до тип медицина. (Доколкото съм чувал, основният европейски производител на хомеопатия – „Боарон“ – раздава комисиони по същия начин както всички други големи фармацевтични фирми. И нищо чудно това да стои зад част от популярността на хомеопатичните лекарства.)

    С класическите рецепти от източната медицина имам личен допир, който с удоволствие ще споделя. Вярно е, че случих да е негативен, а можеше и да не бъде. Но илюстрира тезата, че изразът „класическа източна медицина“ не е гаранция за нищо.

    Като студент се прибрах една вечер с ужасна хрема – сълзи и сополи като ручей, замаяна глава и т.н. Майка ми реагира като всяка майка. Хвана телефона и до десет минути вече имаше вълшебен съвет от колежка. Класическо китайско средство срещу хрема. Колежката го била дала веднъж на мъжа си преди повече от десет години и оттогава хрема никога вече дори не го хващала… След няколко секунди въпросното средство ми беше навряно в устата и ми беше стиснат носа, че да го глътна. В следващия момент се опитах да изригна като вулкан, ама беше късно.

    Една голяма супена лъжица, половината олио, половината сол.

    Та, оттогава мен никога вече не ме е хващала хрема, поне пред майка ми. А тя гордо се разхвалва наляво и надясно какъв разкошен ефект има класическата източна медицина…

    Reply
  37. Michel

    @Григор:

    Хубава ти е историята… за хремата. 😀

    От личен опит аз мога да кажа, че солената вода и сокът от лук са спасение при синузит, а антибиотиците в някои случаи имат почти фатални странични ефекти (опитвал съм и двата начина). Обаче “класически лекар” никога не ми е предписвал нещо различно от антибиотик, или хомеопатичен (!) сироп за кашлица. Ужасно, нали?…

    Затова не бързам да отричам “алтернативите” на класическата медицина. Явно, както има шарлатани сред “алтернативните доктори” има и шарлатани сред “класическите доктори”. Не знам кои са по-опасни (но по примера ми за лекаря, предписал Бисептол при гастрит и хапове за кръвно за човек който си трови тялото с алкохол и цигари, може би “класическите” доктори са дори по-опасни в някои случаи)…

    Reply
  38. Григор Post author

    @emo: Има и такива вицове, но въпросът е в принципа. А уви, принципът често е по-малко драстичен, но също толкова „полезен“.

    @Michel: Според мен е важно да се прави разлика между конкретните неща и общите принципи.

    Моята кола на два пъти е доповреждана сериозно от автомеханици. В момента с проблемите ѝ се справя (възхищаващо добре) човек, който по професия е телефонен техник. Следва ли да направим извода, че колите трябва да бъдат оправяни не от автомеханици, а от телефонни техници?

    Reply
  39. Kzint

    Вече е допуснато цивилизация да зависи
    от телефонни хигиенисти. Всеки извод
    за останалите дреболии
    е съмнителен.

    Reply
  40. Николай

    Забелязах на много места сравнението на човешкото тяло с машина (автомобил). Според мен за целите на тая дискусия това е съвсем некоректно. Машините се създават от човек и ние имаме 100% познанието за тях. Дори кварталния ти механик да е идиот, това не значи, че няма хора които не могат да възстановят скоростната кутия почупена от кварталния “факир”.
    Лично аз доста глупости съм сътворил с мисленето си дълги години да си мисля, че човешкото тяло и психика са машини и могат да се оправят като такива… В механиката и електрониката на един автомобил няма неясни неща – всичко е измислено от инженери и сглобено в завод. Има един философски термин http://en.wikipedia.org/wiki/Fallibilism, който си мисля, че е основен в медицината. Аз лично имам относителна вяра в съвременната медицина – ползвам я, но знам че може и да греши в момента. По същия начин както през средновековието за отлично лечение се е смятало кръвопускането, също както до неотдавна се е смятало че високото кръвно е било признак за силно сърце. Ние нямаме никакви основания да смятаме, че сега сме много по-напред с науката, и след 300 години няма да се смеят на настоящите ни методи за справяне с хипертонията… И въпреки всичко аз си пия хапчета за кръвно, защото нямам нищо по-добро в момента, а вероятността да ме убият не е голяма… 🙂

    За пример: Скоростната кутия колата издава шумове, но не знаем защо – само предполагаме за някои фактори, като лошо масло, износени лагери и прочее. Знаем само, че ако сипваме добавка един път в месеца, кутията няма да се счупи толкова бързо (статистически сме го мерили, правили сме изследвания и т.н). Ако не сипваме добавка – знаем че има вероятност да се счупи по-бързо, но не сме сигурни кога. Като се счупи кутията хвърляме колата на боклука или тя почва да работи на 2 цилиндъра и да не се управлява добре. Еквивалент на есенциална хипертония.
    В реалния автомобилен пример, обаче сме сигурни, че шумът се причинява от износен лагер, и ако сменим лагера шумът ще се оправи. Ако не го сменим ще се счупи кутията, но ние пак може да я оправим като си купим от моргата друга кутия. Колата продължава да живее…

    Вярно, в горния пример има нещо общо автомобилната механика, нейния ремонт и медицината, но някак си не бих приложил същата увереност, която имам в счупения лагер ако се занимавам с медицина… Сигурно затова не съм доктор?

    Reply
  41. Anonymous

    @николай, я разкажи как като се счупи скоростната кутия и колата ще почне да работи на 2 цилиндъра, че ми стана интересно

    Reply
  42. Виерко

    @Николай – смислен коментар, хареса ми. За съжаление така мислиш само ти и още няколко трезвомислещи. Всички останали разбират от медицина, някъде около 90% от населението. :-):-P:-P

    P.S. Ползвах числото 90, виждайки колко популярно е нагоре по дискусията. 🙂

    Reply
  43. emo

    Аз от медицина не разбирам, но не консумирам булшит, пък бил той в целофан

    Reply
  44. Григор Post author

    @Николай: Според мен примерът не е толкова безпочвен. Вярно е, колите са създадени от хора. Хората, които ги създават, обаче обикновено са твърде много като ниво над кварталния механик, дори ако той е кадърен. Той обикновено не може да постигне сложността на колата докрай, точно както медицината засега не постига сложността на човешкото тяло докрай. Така че прилика има.

    Ти например си уверен в диагнозата си за скоростната кутия, понеже имаш добри познания по автомобили. Ако обаче нямаше тези познания, или ако скоростната кутия е напълно различна като конструкция от тези, които познаваш, нямаше да имаш увереността в диагнозата си, или тя щеше да бъде погрешна. Въпреки че има хора, които биха сложили вярната диагноза. По същия начин, много болести сме ги постигнали като сложност – медицината ги познава 100%. Което не значи, че всеки лекар ги познава на 100% – някои са спали в час. (За тези, на които не им пука за болния, дори не говорим.) Не значи обаче и че никой лекар не ги познава достатъчно – има такива, които ги знаят… Съгласен съм, че примерът е мъничко пропедевтичен – но според мен е все пак валиден.

    Reply
  45. tonywoolf

    Ето средното ниво на лекарите в България. Или ще кажете, че една птичка пролет не прави?

    “Лекарите от болницата в града предположили, че учителката се е натровила с храна и я настанили в инфекциозното отделение. ”

    На печелившите – честито!

    http://www.monitor.bg/article?id=381985

    Reply
  46. Божо

    @tonywoolf – и ако учителката беше отишла на билкарка или на хомеопатка щеше да бъде излекувана, може би?

    @Николай – влез в който искаш автомобилен форум и ще видиш, как при едни и същи признаци се поставят различни диагнози, някои проблеми не могат да се диагностицират с месеци, в някои сервизи поставят различни диагнози…
    Абе забавно е. Колите се оказва много са заприличали на живите организми.

    Reply
  47. emo

    Това не е средното ниво, това е най-ниското, ако става дума за лекарска грешка, примерно ако имало е ясно изразени симптоми. Аз имах съученик който почина от менингит, чак при аутопсията го установиха – десет дена преди това се оплакваш от главоболие и всички си мислеха, че е просто настинка…
    Починали пациенти винаги ще има за съжаление. Очевидно, че ако разчитахме на попове и баби да баят и на хомеопати, тази жена пак щеше да почине.
    Дори да я диагностицират, пак шанса да не успеят да и помогнат е значителен. А има много заболявания които просто няма шанс да бъдат диагностицирани у нас, защото или нямаме технологията или партите…
    Така че какво прави тази птичка? Нищо не прави…
    Всички тези страшни примери, включително за лекарска небрежност, нито са основание да се откажем от медицината нито са основание да тръгнем по врачки

    Reply
  48. Петър Петров

    Ако ще и като търговия да се гледа — пак може, ама да се изпълняват и двете задължения по договора. Винаги. Щото, нали, е договор.

    Примерно: отишъл Някой при Доктор Никой и му се оплакал. Сключили договор: докторът обещал, че Някой ще се оправи, а Някой му обещал, че ще спазва указанията и освен това ще му даде едни пари. Е да ама вместо да се оправи Някой взел че се влошил. Еми докторът да си носи последствията — да върне парите като минимум, ако няма предвидени неустойки. А ако Някой вземе че умре — за убийство има предвидено наказание затвор.

    А докторът ако ще да практикува хомео-пара-психо-фено-терапия с елементи на транс-духовен мета-дисбаланс на аурите. На второ висше астрално ниво.

    Reply
  49. emo

    При тези условия никой няма да стане доктор, щото всички умират рано или късно… Пациентите на добрите лекари винаги умират от това от което ги лекуват 🙂

    Reply
  50. tonywoolf

    @Божо – Въпросът не е къде е отишла, а каква диагноза са й поставили. Със същия успех можеше да иде и на автомеханика на Григор. Освен ако не е по-добър диагностик от тия, дето са я затрили…

    @emo – Не съм казал да се откажем, говорех за нивото. Както виждаш умиране има, отказване няма.

    Reply
  51. Кирил

    Ако объркаш антидепресантите, до колкото съм разбрал, може да убиеш(да го накараш да се самоубие) човек. Има ли нещо такова?

    Reply
  52. Григор Post author

    @tonywoolf: А, не, не съм съгласен. Тук обсъждаме именно къде се ходи в такива случаи. Ти даваш пример, че да се ходи на лекари може да е опасно. Препоръчай тогава къде ще ѝ сложат със 100% гаранция вярната диагноза и ще ѝ дадат вярното лечение. Иначе става като старшината в казармата – „не знам как трябва, ама вие го правите погрешно!“.

    @Петър Петров: Точно така е.

    @Кирил: Има, но по-скоро ако объркаш процедурата на даването. Типичният депресивен болен е пълен с черни мисли за себе си (понякога за околните), но не ги реализира, понеже депресията освен доброто настроение отнема и енергичността. При лечение с доста антидепресанти енергичността и дейността идват преди доброто настроение – тоест, често има период от ден-два, през който болният още е пълен с черни мисли, но вече е и енергичен и деен. В досиетата на доста приличен процент от масовите убийци ще намериш „лекуван от депресия, изписан с подобрение, а на следващия ден…“ Иначе казано, техните лекари са объркали възстановяването на дейността с възстановяване от депресията като цяло. И вместо да им добавят за няколко дни и транквилант, или да ги държат под наблюдение, са ги пуснали… Още по-чести резултати на това недоглеждане са самоубийствата, но за тях не се шуми толкова в медиите.

    Reply
  53. Кирил

    Мерси. Вече ми се доизясниха някой неща. Но мисля че антидепресантите бяха главно на 2 основи и трябваше да се провери с кое от двете има ефект, защото ако се обърка лечението или нямаше ефект или се получаваше точно описаното, пак да питам има ли нещо такова?

    Reply
  54. Григор Post author

    @Кирил: Това правило важи при всички серотонин-потенциращи антидепресанти – трициклици, четирициклици, SSRI, SNRI. Не важи при транквилантите от сорта на бензодиазепините. Серотонин-потенциращите обаче са истинското лечение на депресиите, поне на този етап на медицината.

    @Иван: Поне са сериозни и постоянни кандидати…

    Reply
  55. Gligi

    Плюл съм на такава медицина, която се сеща само за химикали при депресия… Собствено, това не е медицина, а фармакрация!

    Reply
  56. Григор Post author

    @Gligi: Аз пък съм плюл на писане на компютър, което се прави само чрез клавиатурата. Собствено, това не е писане, а клавиатурокрация!…

    Здравето си е твое – можеш да му плюеш колкото си искаш. Само, моля те, не искай после да те лекуват или издържат по болест за сметка на моите данъци. Плащам ги, за да се лекуват тези, които са болни не понеже живеят в алтернативна вселена.

    Reply
  57. Кирил

    Имаше 2 типа – сератонин и още един който съм забравил.

    @Григор ти си мислиш, че с твоите данъци има хора които се лекуват? Оптимист!

    Reply
  58. Григор Post author

    @Кирил: Не, не смятам, че данъците ми отиват за лечението на някого. Поне не и в държава, корумпирана до такава степен. Но не желая човек, който си е търсил болестта със свещ посред бял ден, изобщо да се надява да бъде лекуван за моя сметка. Войнстващата глупост трябва да се наказва.

    Reply
  59. AnonImaSvoboda

    Григоре, моите уважения към теб като преводач, блогър и програмист, но в случая със “достиженията” на съвременната медицина и най-вече ФАРМАЦИЯ , особено в контекста на Дарвин-наградите , ваксините и антидепресантите/антипсихотиците не само споделям възгледите на Глиги , но и смея да твърдя, че скоро част от човешкият вид е на път да ДЕволюира до “хомо медикус фарматикус”, същество, което не може да се възпроизвежда и да живее без постоянна специализирана лекарска намеса, което се зачева ИнВитро, което се ражда с цезарово сечение, което почва да си пие РЕДОВНО коктейлът от хапченца още от кувиоза и което живее дълго, но е вечно болно от поне няколко хронични вродени и придобити заболявания, алергии и недъзи, което ако изобщо успее да се възпроизведе, това става след като събере пари$ки за да може да си го позволи, и това се случва на средна възраст , ин витро и ражда близнаци…или дори се клонира (смех) Не, мерси.
    Щом котката и кучето могат, щом баба ми и майка ми са могли, то значи и аз мога да си зачена ин ВИВО, и да си родя нормално, и да отгледам децата си както си намеря за добре. Да ги възпитам както намеря за добре, така че да проумеят необходимостта да си намерят партньор, който също е бил заченат и се е родил нормално и който е достатъчно здрав, за да не му се налага да използва нон-стоп някаква химия. Защото григоре, аз не вярвам в безкористността на лекарското съсловие, нито пък в хипократовата им клетва. Защото съвременните фармацевтични компании са като съвременните автори на антивирусен софтуер, произвеждат “редовни клиенти” Защото “не съм нормална” (не спазвам НОРМИТЕ, които ми се налагат пряко волята ми) защото си избирам да съм ЕСТЕСТВЕНА. Защото не искам един ден да изгубя опцията да МОГА да живея “просто така” от Земята, в хармония със средата си и посредством еволюционните придобивки на милиони поколения живи същества преди мен. Защото откакто има фармаФия, хората живеят по- дъъъъълго, ала са по болни. И редовни клиенти на една индустрия, дето утре може и да се срине. П.П. да, феновете на ММС са за дарвин награда определено. Но феновете на антидепресантите не са по-различни. Защото с напредъка на фармацията на всяка изчезнала завинаги смъртоносна болест се падат поне по 33 нововъзникнали хронични такива. Избирам да бъда жива, дорде съм здрава. Защото не може да има естествен подбор в една изкуствена среда, и защото изкуствената среда ражда дегенерати.

    Reply
  60. Григор Post author

    @AnonimaSvoboda: Аз също не вярвам нито на големите фарма-компании, нито в безкористността на лекарското съсловие – и аз принадлежа към него, така че за свой ужас го познавам отвътре. Но в същото време съм и нормален, земен човек.

    Ако нямаше възможност да заченеш ин виво (немалко хора нямат), какво щеше да избереш – да потърсиш ин витро или да умреш без деца? Бас държа, че първото. Ако не ми вярваш, кажи ми: когато те боли зъб, какво правиш? Оставяш го естествено да те боли докато изгние и падне сам, или ходиш на зъболекар? Когато се нараниш, оставяш ли раната да си гнояса естествено, или я промиваш с разни химикали и я превръзваш с материи, дето ги няма в природата? Ако получиш апандисит, ще го оставиш ли да те убие, или ще идеш да те оперират?…

    Фенове на антидепресантите няма, точно както няма фенове на зъболекарската машинка. Има хора, които са принудени да ги използват, защото иначе са по-зле. Точно както е с аспирина, лекарствата за сърце и много други безспорни. Надали има нормален човек, който да би избрал да е „изкуствен“ пред това да е „естествен“, ако е добре така. Избират „изкуственото“ хора, които са зле с „естественото“. Тъпчат се с кортикостероиди не защото им е кеф, а защото иначе умират от бавно задушаване в астматичния пристъп. Ходят да им изрязват стомасите, бъбреците и дробовете не защото без тях им е по гот, а за да им спасят живота…

    И напредъкът на фармацията поне засега не ражда болести. Открива съществуващи, но непознати ни досега болести напредъкът на науката. На кой му е пукало през Средновековието за еритематодния лупус, когато наоколо са мрели от малария като мухи? Кой би могъл да установи причината за хепатолентикуларната дегенерация, преди да се появят уредите, способни да анализират нивото на мед в кръвта? Фармацията няма нищо общо тук.

    Има общо другаде. През Средновековието тежкият Алцхаймер е бил изключително рядък просто защото твърде малко хора са доживявали до него – малко изобщо са доживявали до напреднала възраст, и са умирали от болестта преди да се утежни. Същото важи за тежките сърдечни болести, късните усложнения на сифилиса и т.н. Те са заслуга на фармацията, защото тя дава възможност на болните изобщо да ги доживеят. На нея дължим алуминиевата миелодистрофия – ако нямаше фармация, болните щяха да мрат много дълго преди да я развият. На нея дължим алергичните реакции срещу продуктите на вируса на беса – без ваксината срещу бяс болните щяха да умират, без да доживеят да развият алергични реакции. Много страшно злодейство от страна на фармацията, нали?

    Ако не разбираш това, кажи ми – как да говоря с теб? Как изобщо нормален човек да говори с теб? Каква услуга правиш на каузата, заради която е вдигнат тоя пусти сайт, дето ме спамиш с линка към него? И дето, ако нямах някаква симпатия към тази кауза, коментарите ти щяха да идат в спама така директно, както всеки ден стотици други?… Кажи ми как да ти помогна при положение, че ти си пречиш?!…

    Reply
  61. AnonImaSvoboda

    Grigore, ако нямаш шанса да заченеш ин живо за това си има някаква причина, пра-пра бабите ни пластмаси, памперси и противозачатъчни не са ползвали и ваксини не са си слагали, раждали са в доамшни условия и така сме се появили ние. Сега с новите чудесии все по-често се срещат бездетни семейства или пък с “ин витро” блиизначета 2 в едно—>че излиза ПО-ЕВТИНО!! Е НЕ, мерси, пред заплахата пра-пра внуците ми да имат нужда от лекарска намеса за да се размножат, предпочитам да си избера риска, който е поела и пра-пра баба ми. Имам право на това, нали? Като ме боли зъб отивам на зъболекар, но той поне е ясно какво прави, същото се касае и до хирурга, дето реже апандисита.(друг е въпроса, че апандисит ,язва и бъбречна недостатъчност развиват САМО хора, дето се хранят противоестествено, а зъбите на хората преди 30 000 и дори преди 3 000 години са били с ПЪТИ по-дебел емайл и по-плътен дентин) Колкото до депресиите, астмата, алергиите, множествената склероза, рака и още доста заболявания билка си има, ама е ЗАБРАНЕНА, защо ли? защото не могат да я патентоват , много ясно. П.С. не претендирам, че съм “нормална”, според ЧИЯ норма питаш? Нормите се пишат от хора, Григоре, и то от мнозинството. А то не задължително е право. (навремето мнозинството е наказвало хората, дето твърдели, че Земята е кръгла или че не е център на вселената , а около звездите има други планети ) И НИМА съвременните болести са само старчески? Нима няма все повече и повече вродени , придобити в детска възраст и все така нелечими , осакатяващи и смъртоносни в наши дни, колкото е имало и в миналото, ако ли не и повече? Мислех си че сайтът ти касае СВОБОДАТА на избора и на Словото, и се надявам да е така. Позицията ти по отношение на медицината е аналогична с тази на патентните тролове и антивирусните компании по отношение на интелектуалната собственост. Разбираема е, но не е приемлива за свободомислещите хора. Опитай се да гледаш на информацията, кодирана в гените ни като на софтуер, какъвто всъщност си е. Стига да можеш. Какво е “болест” Григоре? А какво е “здраве” КЪДЕ минава границата между тези две състояния и има ли такава изобщо? Всяка болест ли си има причинител? Къде минава границата между микро- и макро-паразитите? Вирусът живо същество ли е или е само информационен бъг, парченце от нашата собствена РНК/ДНК, изпаднало в процекса на репликацията от генома ни като ненужно и в последствие отчаяно опитващо се да се върне във веригата на рекомбинацията загнездвайки се нейде из клетките ни? А когато се касае за аутизъм, индуциран в следствие на медикаменти , множествена алергия, медикаментозна интоксикация, предизвикан от медикаменти стерилитет или друго подобно състояние, тогава болестта “причинител” ли си има или си има ИЗВЪРШИТЕЛ? фармацевтичните компании и лицензираните им отрови могат ли да се нарекат “макропаразити” и ” генерирани под въздействието на информационните вируси токсини”? Какво причинява рака? А автоимунните заболявания? Не си длъжен да ми отговаряш на въпросите , но това няма да ги направи по-малко актуални.

    Reply
  62. Григор Post author

    @AnonImaSvoboda: Мога да ти отговоря на всички тези въпроси, но ще ми коства времето. Вместо това ти препоръчвам да седнеш да понаучиш и сама. Голяма част от отговорите ги има в курса по медицина, като се започне с биологията от 6 клас. Друга част е в реалността около нас.

    Апандисит, язва и бъбречна недостатъчност развиват, разбира се, ВСЯКАКВИ хора, без значение дали се хранят естествено или не. Зъбите на хората никога не са били с пъти по-дебел емайл (добре де, поне през последните 60 милиона години не са били). Забранени билки няма – всичко това е същата ненаучна фантастика, както и горните две…

    Моля те, пий си лекарствата и ме остави на мира. Сайтът ми е за свободата на словото, а не за свободата на лудостта.

    Reply
  63. AnonImaSvoboda

    Нямам нито поставена диагноза, нито пък рецепта за каквито и да е медикаменти. Употребявам рекреативно и с оглед на случая растения от семейство Cannabiciae, които освен че са изрично забранени според българския наказателен кодекс в глава “престъпления срещу народното здраве, чл.354, те имат и редица лечебни приложения, от високо кръвно, през глаукома и множествена склероза, та чак до някои редки форми на диабет, невралгии и синдром на Бехтерев.. Все нещица, за които съвременната молекулярна биология все-още знае твърде малко, а при лечението им – съвременната фармация-може почти нищо. Относно зъбите на хората- питай някой зъболекар колко е дебел емайлът им в наши дни, и/или някой археолог-колко е бил дебел този слой преди само 6 до 60 000 години. (преди 60 милиона “хора” още е нямало, нямало е дори австралопитеки Бозайници е имало, но са приличали по-скоро на опосуми или ехидни…Поне според науката. Ако цитираш ченълинги за “лемуро- атланти това вече е извън рамките на дискусионното ми поле, както и извън рамките на поставената във записа тема )
    Колкото до апандисита, верно съм в грешка- не било заради храненето , вярвам на Уикипедия : “….Причина [редактиране]

    Масовото навлизане на седящите тоалетни е основен фактор за високата заболеваемост от апендицит в индустриалните държави. Не случайно първите документирани случаи съвпадат хронологично с навлизането на седящите тоалетни в средата на 19-ти век. При изхождане в естествена клекнала стойка бедрата притискат апендикса и го изтискват до чисто, докато в седнало положение на тоалетната това е невъзможно и апендикса остава неизчистен. Това води след време до възпаление.” Нищо чудно, че пра-бабите ни не си го спомнят. Записът ти е относно Дарвин наградите, а доколкото си спомням той беше открил феномена “еволюция на видовете” и влиянието на естествения и на изкуствения отбор върху този процес. Ако приложим научния метод при изследването на феномена върху емпиричните наблюдения над естествено възникналите видове и изкуствено създадените породи, ще открием няколко забележителни тенденции, а именно- изкуственият отбор води до повишена заболеваемост, хронични и/или вродени болестни състояния и спиране на процеса на еволюцията за сметка на засилване на определени качества на вида за сметка на други в ущърб на приспособимостта и зависимост от изкуствено-създадената среда , за разлика от естествения такъв, който води до здрава популация и повишена приспособимост.
    В крайна сметка, както медицината и фармацията , така и статистиката всъщност имат необходимост от хора като нас, които отказват доброволно (изцяло или от части)услугите на първите две , защото без ” контролна група” въпросните две хм…науки(всъщност едното е по-скоро практика, а другото-по-скоро индустрия) нямат база за сравнение и не могат да докажат недвусмислено и посредством примери колко са ефективни методите, средствата и терапиите им.
    ———————-
    “Наука” е едно доста абстрактно понятие. То включва няколко различни феномена : 1. научен метод; 2.научен експеримент и 3. научна парадигма. Първите две са особено полезни при когнитивния подход към заобикалящия ни свят, третия (поне според мен) не е. По своята природа научната парадигма има повече общо с религиозната такава, отколкото с метода и експеримента, и това в наши дни е довело до редижца абсурди и инквизиции, чиито пропагандисти и застъпници бързат да подкрепят с императивни кодифицирани норми и силата на държавната принуда, щом методите на маркетинга, рекламата и проповедта почнат да губят своята ефективност поради натрупалите се резултати от прилагането на същия този научен метод на изследване, само че върху онези случаи, които не се вписват във въпросната парадигма.

    Лек ден ти желая, Григоре, обичам да чета преводите и записите ти, и не съм и подозирала че имаш медицинско образование и/или че ще тръгнеш да защитаваш фикции и презумпции в подкрепа на не-свободния “избор” и парадигмите от какъвто и да било тип. Вече го имам предвид и за всеки случай копирам коментарите си … Може да се окажат полезни при близки срещи от третия вид с носители на подобни вирусни меми като “принудително лечение”, ” задължителни ваксинации” и “—,разбира се —” (от кое се разбира, така и не става ясно. )

    Reply
  64. ABC

    “Разбираема е, но не е приемлива за свободомислещите хора.”

    Между “свободомислещ” и “изчел един тон тъпотии от интернет” няма нищо общо.

    Reply
  65. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Веганство, суровоядство и… деца.

  66. Pingback: Веганство, суровоядство и… деца : Chronicle.bg

  67. Pingback: Веганство, суровоядство и деца : MamaMia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *