Питат, и отговор имат и други

Колкото повече чопля политиката напоследък, толкова повече погнуса насъбирам. Точно както и всеки в България (с изключение на тези, от които се погнусяваме). Все едно чистя невъобразимо мръсна, гадна, смрадлива и най-вече невъобразимо запушена тоалетна… Повръща ми се! Мамка му, повръща ми се!

Само че ако не почистя тази тоалетна, поне колкото ми е по силите, тя все повече ще смърди и ще дави в съдържанието си всичко наоколо. И мен. И приятелите, които обичам. И семейството и децата ми… Затова стискам зъби да не побягна и заповръщам някъде. И, отчаян пред планината от миазми, продължавам да правя каквото мога, за да освободя поне някое мъничко кътче от смрадта. Да прочистя поне на капчица умовете на тези, които ценя и обичам. Да посея поне миг колебание и страх в сърцата на тези, които произвеждат миазмите и ни давят в тях. Поне за миг да ги уплаша, че лъжите им не са минали докрай. Че има хора, които не са се поддали на тях. Че тези хора ще продължават да напомнят истината и да протягат ръка на почти удавените. Винаги.

Не, не съм от тези герои. Или ако съм, е някъде най-долу. Един от обикновените редници в тази армия, която всъщност така или иначе няма команден състав. Но сред нея има и хора с много по-могъщ глас от моя. С несравнимо повече сила и харизма. Хората, на които се възхищавам. Които бих нарекъл мои учители, ако нямаше сигурно да ги посрамя.

Един от тях е Любомир Николов. Въпреки че не е от най-полизитираните, той също не търпи злото, включително в политиката. И се възмущава открито и без колебание от най-наглите, безпардонни и гнусни злини там. За което можете да прочетете поредния запис в блога му.

Сигурно Любо също е отвратен до повръщане – но се бори. Защото е вярно, че когато от политиката се махнат отвратените, в нея остават само отвратителните. Творящите зло и купените от тях… Бори се заради всички нас и заради тези, които идват след нас. И за да напомня на по-обикновените като мен, че изоставим ли борбата ни, спрем ли да отваряме очите на хората за измамите, ставаме неволни съучастници на злото. Предали се – не пред заплахата му, а пред отвращението, което то поражда…

Искам да му кажа – не се бой, писателю! Някои може и да не издържат, но други няма да се огънат. Ще продължават да отварят очите на хората и да ги крепят срещу лъжите и съня на разума, пораждан от тях. Да помагат на отказалите се да съберат сила да надигнат глас отново. И на излъганите – да разкъсат булото на измамата, да се пробудят от упойката на апатията. Да преодолеят отвращението от миазмите на злото.

И да се борят отново с отровата, която се опитва да ни удави. Колкото и да им се повръща от нея.

18 thoughts on “Питат, и отговор имат и други

  1. MilenG

    Имайки известна представа от технологията по която се печатат бюлетините, смятам следното:
    – не е възможно такова голямо количество да са производствен брак (некоректно произведени изделия);
    – напълно е възможно, това количество да е технологично свръхпроизводство, което да е гарантирало изпълнението на договора;
    – 100% съм убеден, че това количество (или поне огромната част от него), не е било предвидено и не е можело да се използва за промяна на изборните резултати. Това което говореше Станишев в деня преди изборите си беше чиста лъжа и манипулация.

    Това, което обаче пролича от целия скандал, беше че ГЕРБ може и да имат ВОЛЯ, но нямат добри управленски умения. Организацията на отпечатването и доставянето на бюлетините е била на такова ниско ниво, че всеки по-запознат конкурент е можел да им направи проблем.

    Според мен, договора между печатницата и държавата е имал или много бели петна или е изпълнен през пръсти. Ако аз бях собственика на печатницата, 2 часа след като Барека дигна патардията, щях да публикувам на сайта си всички данни за отпечатването на бюлетините: какви са били заданията, колко от кой вид са напечатани, колко са сгънати и нарязани, в какви логистични единици са опаковани, кога и колко са предадени на представители на ЦИК, какъв е остатъка в склада.

    Вместо да даде цялата и точната информация на обществото, собственика на печатницата пиеше кафе в мол.

    Чудя се кои са по-добри да ни управляват: честни аматьори или курумпирани професионалисти?

    Reply
  2. Григор Post author

    @MilenG: Това е вариант на въпроса дали е по-добре да имаш глупав помощник или хитър враг. Глупавият помощник често може да натвори ужасни бели. В реалния живот обаче обикновено по-голямата опасност е хитрият враг. Поне според мен.

    Reply
  3. gabo

    @MilenG и според теб, коя точно медия щеше да изпусне прясно пускащата кръв новина “ГЕРБ прави преврат” за да даде място на някакъв си печатар, ЧЕСТНО спечелил търга измежду поне 10 други фирми, да се оправдава? Ако не си прочел, върни се на първият пост на Григор и пак прочети заключението на прокуратурата от ПЕТЪК, преди данданията.

    @Григор – видях темата в блога на Любомир Николов, но понеже захванах диалога /хм, диалог/ тук, реших тук да пиша пак. Както казах и преди – радвам се, че все още има мислещи хора като теб.

    Reply
  4. MilenG

    @Григор: Въпросите са много и в реалния живот са по-сложни, защото нищо не е черно или бяло (нито едните са много честни, нито другите са големи професионалисти). Затова аз харесвам всички – и едните и другите, че и третите и четвъртите… Всеки има поне една положителна черта, която ми харесва. Лошото е, че “софтуерът” ни е програмиран така, че да не можем да си съберем положителните страни, а само отрицателните…

    @gabo: Една голяма част от медиите щяха да го отразят, фейсбук – също. Мен ме питаха познати (даже и една журналистка) дали наистина е възможно това да е отпадък. Аз им казах предположенията си, но ако печатницата беше излязла с официално становище, подкрепено с вътрешни документи от производството щях да съм много по-убедителен. Хора като мен, не се интересуват от становищата на прокуратурата, защото познавам държавата в която живея. Кой най-точно може да обясни какво представляват намерените бюлетини – прокуратурата или собственика? Прокуратурата трябва да се съмнява във всичко, а собственика трябва да има точни факти и документи за съдържанието на склада си.

    Reply
  5. Любо Николов

    Огромната ни грешка е, че оставихме инициативата в ръцете на лъжци. Може би нямаше да се стигне до тази последна манипулация, ако не бяхме премълчали на глупостите, които разпространяваха по време на президентските избори – как депутати на ГЕРБ мъкнели чували с бюлетини.
    Пак повтарям, Гьобелс е невинно детенце пред днешните автори на лъжи и инсинуации. Лъжите постепенно се превръщат в истини въпреки цялата си откровена идиотщина. Искате ли примери?
    – Филип Димитров се разхождал гол из Министерския съвет;
    – Иван Костов предизвика инфлация и обезцени лева 1000 пъти;
    – демократите свалиха Тодор Живков;
    – Бойко Борисов е разтривал ушите на Тодор Живков.
    Мога да продължа, но ще ми е интересно да оставя това на вас…

    Reply
  6. Григор Post author

    @MilenG: Тук съм съгласен, идеалният случай не се предлага. Но и не всички са еднакво зле. Не съм във възторг да ме управлява тъпанар и тиква като Боко. Но още по-малко ме радва идеята да ме управляват тези, които методично съсипват и тровят страната ми, понеже е член на потенциалния им военен и икономически враг.

    За прокуратурата – да, тя е длъжна да се съмнява във всичко. Не е длъжна обаче да се съмнява в нещо, за което нейна проверка от предишния ден е показала като сравнително ОК. И още по-малко е длъжна в деня за размисъл да хвърли пред медиите „бомбата“ с намек, че една политическа партия се опитва да фалшифицира изборите. Ако греша, поправи ме.

    @Любо Николов: Да си призная, нямам нито капка желание да продължавам. А може би е нужно – току-виж наистина злъчната подигравка събуди някои по-лайнодушни.

    Reply
  7. Делибалтова

    Любо Николов и Григ, и всички, които не позволявате за пореден път да се замете скандалът, благодаря Ви! Чудовищата се правят, че нищо не е станало и чакат всеки да се почувства неудобно да продължава да търси и казва истината.

    Те са непредставимо низък противник, използващ за оръжие не нормални цивилизовани средства, та да запазват някаква чест и достойнство. Напротив, оръжие им е целенасоченото унищожаване именно на човешкото достойнството. Сигурен индикатор, че те самите го нямат.

    Срам-несрам, ще си кажа на какво ми прилича. Който им се изпречи на пътя – целят го със собствените си екскременти и после го сочат с пръст и крещят, че е мръсен и смърди. Как да не се гнусиш и да не избягваш такъв противник? Но и как да отстъпиш на такива? Въпреки “отвращението от миазмите на злото.”

    Reply
  8. Любо Николов

    Трябва да бъдат разобличавани! Не е толкова трудно. Забелязвате ли как, когато попаднат в нормална среда, опитват да атакуват и щом срещнат отпор, изнизват се като газ из гащи. Плюят веднъж за последно – и дим да ги няма.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Любо Николов: След което изчакват да минат три дни, че да изчезне чудото, и пак се появяват. Затова, уви, е толкова важно постоянството срещу тях. Не задължително с едни и същи аргументи – те ще използват това, за да внушат на хората, че „тия приказки са им омръзнали“. Но с непрекъснато посочване, че това са същите марионетки, или марионетки на същите кукловоди, които лъжат хората ежесекундно от всичките си марионетни медии.

    Reply
  10. Кирил

    Но замисляли ли сте се колко хора им вярват. Например за мен беше много интересно, че има много хора които са гласували за Волен, точно заради обещанията му за минималната заплата 1 000 лева и минимална пенсия 500 лева. Ако тези хора не бяха чували обещанията на цяра „да ни управи за 800 дни“ и всички други депутати разбирам да му повярват. Но точно в нашата страна където всеки гледа да те прецака, главно защото му доставя удоволствие, да вярваш на политиците… просто не разбирам тази наивност.
    Честно казано и за протестите, които свалиха Бойко, не разбрах кой и защо ги започна. Но много ме съмнява, че народа се е организирал и е излязъл на улицата. Все пак живеем в България.

    Reply
  11. Любо Николов

    @ Кирил
    Най-мощната ретроградна сила в нашето общество са един огромен брой хора, които бих нарекъл “неорелигиозен слой”. Това са потомци на хората, завзели навремето властта със силата на чужда армия и извършвали чудовищни зверства, или поне помагали за тези престъпления. Такива хора не могат да не живеят в постоянен страх, че някой ден възмездието ще ги настигне. Страхът поражда ненавист към всички, които поради чиста съвест не изпитват подобни страдания. И тази ненавист те са втълпили на децата си още от най-ранните им години, издигайки я до нивото на висша добродетел. Заедно с това са им втълпили религиозно преклонение пред партийната върхушка, тъй като знаят, че без нея са нищо.
    Чудно ли е, че безкритично възприемат всичко, което им се спуска отгоре? Ще строим Белене – ура-ура! Няма да строим Белене – ура-ура! Ще въведем плоския данък – ура-ура! Ще отменим плоския данък – ура-ура! Няма да отменяме плоския данък – ура-ура! Ще забраним пушенето в заведенията – ура-ура! Ще разрешим пушенето в заведенията – ура-ура!

    Reply
  12. neuromantic

    Тук болшинството коментиращи звучите като тъй наречената “гражданска квота”. Хора смятащи, че властимащите са извънземна тъмна сила, която пречи да се допуснат нормални хора в управлението. Не залагайте прекалено на нормалността. В статистически смисъл тя означава единствено нормално разпределение, т.е. струпване на масата около нулата или с други думи – посредственост. Хората, разбиращи нещо по-добре от нас не са задължително наши врагове.

    Григор, много по-добре е да имаш умен враг, отколкото глупав приятел. Доказано е. Е, има значение и какъв живот искаш да живееш. Да се развиваш или…

    Прочетете пак този коментар преди да говорите за миазми и злини:
    http://www.gatchev.info/blog/?p=1570#comment-716814

    Една извадка: “При това не е нужно да се извисява до стандартите на професията „политик“: обратно, това може да стане като ПРИНИЗИ стандартите на тази професия до собственото си ниво. Просто, бляскаво, достъпно и първично. Чалга.” Бих добавил не само професията политик, а и институциите. Като не можеш да се държиш като народен представител превръщаш парламента в районно управление на МВР.

    Reply
  13. Любо Николов

    @ neuromantic
    Не усещаш ли, че цитираната извадка се отнася точно до теб? Със страстното ти желание да следваш светлия пример на Цвък.

    Reply
  14. Делибалтова

    neuromantic, скрит в анонимността ти говориш несвързано и с намеци за заслужено високоуважавани, доказано чисти хора, стоящи тук със своите имена. Не откривам смисъл в коментара ти, освен ако е несръчен и нечестен опит да сее съмнение без един разумен аргумент.

    Събираш някакви произволни части от други теми, подменяш смисъла на казаното, но не разчитай на успех. Четящите тук хора мислят самостоятелно, а “хората, разбиращи нещо по-добре от нас” трябва да докажат какви са и от какво разбират.

    Подхлъзването с полуистина е подлодст. Григор е написал “глупав помощник или хитър враг”. Няма да повярвам, че случайно си го подменил с “умен враг – глупав приятел”.

    Reply
  15. MilenG

    @neuromantic: Познавам хора от т.н. “гражданска квота”. Някой от тях бяха избрани в парламента. Те въобще не смятат (както и аз), че “властимащите са извънземна тъмна сила, която пречи да се допуснат нормални хора в управлението”. Всеки може да влезе в управлението и да излезе – това вече съм го виждал. Малко обаче може да се направи чрез управлението – това е заблудата на много Интернет хора. Голямата промяна става бавно и тя идва от живота – бизнеса, културата, информацията. Затова бъдете колко се може по-успешни в попрището си (включително и ако това е политиката) – това е нещо което може да промени нещата. За съжаление, в последните “състезания” България тръгва от по-задна позиция и трябва да сме много креативни и енергични за да се конкурираме с другите народи по света.

    @григор: Според мен “Приятел Враг” е значително по-различно от “Честен Корумпиран”.

    Reply
  16. Григор Post author

    @MilenG: По принцип да, много различни неща са. В конкретния контекст, в който ги обсъждах, са почти едно и също. Оттук и приравняването.

    Reply
  17. neuromantic

    MilenG, много обаче може да се направи чрез неуправлението. Доказателството – четиригодишния сериал “Има ли пилот в самолета” (освен този на бистришките тигри). Голямата промяна се беше снишила ниско, с парите за инвестиции скрити сигурно в банките, изчаквайки да мине природното бедствие… Просто искам хората да разберат, че проблемът като поканиш торнадо да се пребори с мафията ти е, че не знаеш с какво друго още ще се пребори. Предвидимост липсва, а тя идва само от разума. Но ние още дълго ще се люшкаме по вълните на емоцията. Което също е вид промяна, макар и безмислена. Късата памет е непретенциозна.

    Reply
  18. Петър Петров


    – Дядо, знаеш ли, че слоновете могат да летят?
    – Не могат, моето момче, това не е вярно.
    – Аз знам, дядо, прочетох го във вестника и там пишеше!
    – Не вярвай на вестниците, моето момче, това са глупости. Слоновете не летят.
    – Ама дядо, във вестник “Дума” на първа страница го пишеше! Не е ли вярно?
    – Е, да летят, да летят, колко да летят, по два-три метра най-много и после кацат!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *