Шило в торба не стои

Спомням си как политологът Огнян Минчев беше казал, че правителството на ГЕРБ е свалено от интелигенцията в Интернет. Подлъгана от олигарсите заради отказа да се строят „Белене“ и „Бургас-Александруполис“.

И още тогава нещо не ми се връзваше. Че и Белене, и Бургас-Александруполис щяха да са многомилиардни хранилки за кражби, и са нужни единствено с тази цел, не го знаят само все още неуспелите да паднат от Марс. Интелигенцията повечето не влиза в тази категория. А и онлайн допитванията масово показваха огромно предимство за ГЕРБ. Процентно спрямо „реалността“ други сили, като ДСБ, печелеха дори повече, но сумарно ГЕРБ вземаше обикновено доста над 50%. Дори когато допитванията бяха в сайтове, чийто таргет са именно интелигентните хора. За радост ли, за ужас ли – така беше. На иначе уважавания от мен г-н Минчев ли да вярвам, или на очите си? При такава дилема обикновено избирам да вярвам на очите си. Но това не ми даваше отговора.

(Не че не го знам. Писал съм го неведнъж. Но никога не съм имал документи, които да мога да покажа, без да изложа на сериозен риск някой свестен човек. Както е известно, мафията не издава фактури лесно.)

Е, нещата започват да се разплитат. Отделни късчета информация вече започват да излизат. Ето ви поредното. (Изисква Flash Player.)

Ако някой няма времето да го гледа, накратко: това е клип от протестите на 19 февруари. Пуснат е като коментар под статия, в която Огнян Минчев защитава тезата си. Коментарът гласи следното:

Интернет интелигенцията протестираше мирно и тихо, с искания единствено срещу ЕРП-тата, тези които свалиха ГЕРБ и Борисов бяха не повече от 1000 футболни лумпена, платени с по 300 лева на човек от хунтата. Те бяха тези, дето викаха: “МАФИЯ”, “Оставка”, ДОЛУ” и хвърляха бирени шишета по полицията. И за да не бъда голословен, давам веднага доказателства: (ВИЖТЕ КЛИПА)

В клипа младеж споменава ясно и изрично, че са взели по 300 лева, за да замерят с камъни полицаите. (Освен всичко друго.)

Чудя се, възможно ли е този клип да е фалшификация? Принципно – да, разбира се. Но да бъде пусната такава фалшификация сега ще е класиката на жанра „след дъжд – качулка“. Къде по-полезна би била примерно в деня за размисъл преди изборите, както вече установихме. Плюс това, физиономиите в клипа са доста добре видими и различими – вероятно не би било проблем носителите им да бъдат идентифицирани и разпитани, и тайната кой точно сваляше правителството на ГЕРБ – разкрита.

(Познайте дали това ще се случи. Дали МВР ще ги подгони. И дори ако ги подгони, дали в един момент, примерно при встъпването в длъжност на новото правителство, това разследване няма тихомълком да бъде спряно. Дали прокуратурата ще повдигне обвинения или ще си измие ръцете. И т.н… Само че познайте и какво говори всичко това. Дали не дава ясен и недвусмислен отговор на въпроса кой точно я свърши тая работа. Да, разликата от Алеко Константинов до Бойко Борисов е от небето до земята – само че точно толкова е разликата от бай Ганьо до тези, дето смъкнаха Боко. В полза на бай Ганьо, не в тяхна.)

Искахме истината? Е, имаме още една частичка от истината. Може да не е там задълго, особено ако Refuse to be Denied не е по-предпазлив от някогашния админ на ФрогНюз. Затова съветвам всеки – смъкнете си клипа и го качете на други места. Примерно под няколко различни имена в YouTube, там и най-безскрупулните български олигарси трудно ще заповядват. Нека го има, за техен ужас. И дано имаме и още нови частички. За да се отварят очите и на по-колебливите, и запушват устите и на по-наглите.

Време е да си отворим очите и отпушим ушите за истината. Надали ще е особено опасно, търсенето ѝ носи смърт предимно във филмите и сънищата. Просто гледайте, преценявайте и решавайте със собствените си глави, а не с чутото от купени „медии“. Автокефалността, да цитирам Иван Попов, в епоха като нашата е единственото спасение от превръщане в зомби.

И най-вече не забравяйте. Напомняйте при всеки удобен случай кой и как действа по такива начини. Когато се опитват да ви организират чрез Интернет за мероприятия срещу някого, си задавайте въпроса не стоят ли зад мероприятието същите кукловоди. Надали ще ви е трудно да го разберете. Ако са тези, не им играйте по свирката, дори ако изглежда да е във ваша полза. Щом е в тяхна полза, значи задължително е във ваша вреда, и по-голяма, отколкото предполагате.

Да, Боко е тиква, тъпанар, фукльо и ходещ антипод на политика и държавника. Писал съм го неведнъж, сигурно ще го пиша и занапред неведнъж. Има само един по-лош избор от него – мафията, която дърпа конците на почти всички останали в българската политика. Тя е враг номер едно на страната ми, и като резултат от това на мен самия. Защото съсипва всичко, което ми е скъпо – природа, среда, хора… А врагът на моя враг е мой приятел. Поне докато е враг на моя враг.

41 thoughts on “Шило в торба не стои

  1. Любо Николов

    Замислих се… и изведнъж ме побиха тръпки.
    Възможно ли е кукловодите със съдействието на правоохранителните органи да поддържат един постоянен контингент за предизвикване на безредици?
    И още по-страшно – възможно ли е със съдействието на психолози да поддържат един по-малък контингент на хора, които могат да бъдат склонени към самозапалване, взривяване и други зрелищни действия?

    Reply
  2. Nick Angelow

    Хм, трябва ли да разбирам, че сериозно мислиш, че Бойко Борисов не е част от мафията у нас?!

    Reply
  3. Григор Post author

    @Любо Николов: Доколкото ми е известно, въпросният контингент се поддържа вече повече от десетилетие. Набран е основно на базата на агресивни футболни фенове, със съдействието именно на правоохранителните органи. Кукловодът (който е „патрон“ на Левски – ако някой не се е сетил, че става дума за Алексей Петров, да го кажа директно) получава от органите инфото кои фенове са подходящи. Осигурява им с връзките си протекция срещу наказания за золуми и дребни престъпления (защото те са и като цяло престъпен контингент). А при случай на нужда ги мобилизира за задачи с по малко суха пара на ръка. Ако някой от тях се опита да се откачи, му биват припомняни минали прегрешения. Ако не разбере от намека, правоохранителните органи внезапно почват да му търсят отговорност за тях.

    @Nick Angelow: Писал съм го около сто пъти, но щом трябва, ще го напиша пак.

    Бойко Борисов се опитва да съгради своя мафия. Само че където има две мафии, всъщност няма истинска мафия. На Бойко от това не му пука, той е доволен и не на абсолютно всичко. Старата мафия обаче е доволна единствено на абсолютно всичко, така че той за нея е враг номер едно. (Интелектуалците, които мрънкат под юргана, но нищо не вършат, естествено няма как да са в категорията на враговете ѝ. Те са в категорията на средствата, с които тя замазва очите на недоволните от нея – ето, имате отдушник…)

    Някой ден Бойко може и да стане опасен – ако напълно измести старата мафия и я унищожи. Тогава вероятно и той ще поиска абсолютно всичко. Засега обаче, дори когато беше на върха на властта си, държеше под 5% от реалното влияние в държавата – останалите над 95% го държеше старата мафия. Това се видя много добре последните няколко месеца. Сега влиянието му е още по-малко. А продължава да е единственият ѝ реален враг, който може да ѝ обърка сметките не само на думи под юргана, а и на практика.

    Дано най-сетне да съм го обяснил достатъчно разбираемо. Наистина вече ми е до гуша от хора, които не приемат задръстената тоалетна да им я отпуши обикновен водопроводчик, понеже дрехите му са неопрятни, носът му е крив и има черно под ноктите. И после опищяват света как тоалетната им смърди, трови им живота и нищо не може да се направи. Ако не бях принуден да ползвам същата тоалетна, с такова удоволствие бих ги гледал отстрани и бих ги сочил на децата си как идиотите се самонаказват по-жестоко, отколкото всеки друг може да ги накаже…

    Бога ми, в такива моменти почвам да разбирам презрението на някои емигранти към нас, останалите тук. И да се възхищавам на тези емигранти, които не ни презират и се опитват да помогнат, било то дори с даване на акъл. Ужасяващо е да разбираш подобни неща, не го пожелавам на никого. Но е единственият начин да разбереш, че нужникът, в който е превърната страната ни, е съграден не на злината на шепа кукловоди. Съграден е на безграничния идиотизъм и малоумие на значителна част от народа ни – включително доста „интелигиенти“.

    Reply
  4. Любо Николов

    Унгарецът се забавляваше с немеца по странен начин, тъй като знаеше само две немски думи „iawohl“ и „was“. Когато немецът му говореше нещо, унгарецът кимаше само с глава и казваше: „jawohl“, а когато немецът млъкваше, унгарецът казваше: „Was“ и немецът започваше отначало.
    🙂

    Reply
  5. Петър Петров

    @Любо: Да. Това е челен опит, внесен отвън. Естествено развил се в СССР, днес усвоен във всички по-заможни диктатури (скъпо е). В момента най-широко се използва от DoD, понеже в САЩ хората не оставят един скандал да затихне без жертвен агнец. Симптом на такъв контингент е (1) фанатик (2) в организация. Организиран (групов) фанатизъм не може да възникне по естествен път, понеже е самостоятелно нежизнеспособна структура.

    Говорейки за организация, да не се бърка с нещо огромно като АПК. Терористичната клетка е 5-12 човека, оптимално 7-8. [1] [2] [3] [4] Поради това, че по-голямата част от логистиката за дадено мероприятие (атентат, провокация) е осигурена от службите, например един самосвал удобно да стовари павета до площада нощес, тази “клетка” може да бъде опростена до 1-2 човека, преките извършители. Това има предимството на улеснена секретност и впоследствие – лесни за “замлъкване”.

    Reply
  6. Кирил

    @Любо Николов по време на тройната коалиция имаше и мирни и смислени протести пред парламента, ако си спомняш. Но по едно време изведнъж изскочиха едни лумпени които хвърляха камъни по полицията за 20 минути, а полицията нищо не направи. След това получиха обаждане, че има бомба и Бойко като кмет трябваше да даде заповед на полицията да разпръсне протестиращите. Още тогава беше много странно, че полицията не направи нищо на тези които хвърляха камъни и най-накрая бяха накарани да бият мирните протестанти. От тогава съм сигурен, че го имат контингента. А най-вероятно е от доста по-рано.
    А за тези протести даже можеш на места да прочетеш, че на дадени хора им е казано да си пуснат всички ел. уреди в тях, за да имат свръх висока сметка за ток, заради свръх високо потребление и по телевизията да се правят на жертви как изведнъж алчната компания им е надписала сметката, а в действителност не е така. И на някой инкасатор да са платили да е надписал потреблението и протеста ти е готов. Но как изведнъж протеста срещи ерп-тата и искането за прозрачни и справедли сметки се превърна в искане за оставка на правителството + други искания. Но никой не каза как след като правителството подаде оставка, ще изпълни другите изисквания. Всичките тези протести на втория ден станаха политически, кой и как го направи, никой не пита.

    Reply
  7. Bogdan

    Радвам се като чета статията ти, доволен съм, че и други хора открито изразяват болката си от ставащото в родината ни вече няколко десетилетия.
    Както обичат да казват старите хора – Истината е някъде по средата.
    Аз обаче в главата и мислите си споделям една друга идеология. Няма никаква значение кой е на власт, днес утре или вдругиден.
    Докато масата от Българите не осъзнаят, че не са рая, която знае да търпи, да се натиска на топло в къщите с големите дувари и да коментира ожесточено само на маса обаче това няма да се случи.
    Хвърляме се от една партия към друга, от един месия (Царя) към друг (Бойко), в исторически план – към Русия, Сащ и т.н.
    Наближат избори и ние трескаво обсъждаме – за кого! Да обаче какво прави всеки един от нас след изборите?
    В обществото ни се опитаха и донякъде успяха да наложат мнението, че като не си бил гласувал, после си нямал право да мрънкаш!
    Пълна глупост, дори смятам, че имаш още по-голямо основание.

    Истината за благоденствието на нашата държава се крие в самите нас, във всеки един от нас.
    Избираме някой по изборите и после гледаме безучастно в продължение на 4 години.

    Къде отива контрола, който трябва да осъществяваме над тези които ни управляват в момента?

    Няма никакво значение кой ще стои на чело на държавното управление.
    Трябва да осъзнаем, че който и да е на власт трябва да прави това, което трябва и ако не го прави със всички сили и средства да му се противопоставяме.
    Когато сме постоянни в изискванията си никоя политическа партия, лидери, олигарси и тем подобни няма да имат друг шанс освен да следват начертаната пътека.
    Българина трябва най-накрая да се научи от отстоява правата си, всеки един от нас, там където се намира без постоянно да се страхува от това и онова.
    И именно тук за мен е разковничето на всичките ни проблеми.

    Reply
  8. neuromantic

    Хаха, Григоре, ти наистина живееш в свой собствен свят, който не търпи никаква реалност на пътя си. Хайде сега, в името на просветлението и просвещението ни дай един-единствен пример, в който Борисов е объркал сметките на български олигарх. Един! Можеш ли? Щото примерите за обратното са безброй. Като почнеш от игрите на карти и цени на горива с Валентин Златев и свършиш с парите на Цветан Василев, които осигуриха на вожда любимото медийно внимание, което така добре поддържа(ше) имиджа му на спасител. Да, вече е бита карта. Това го прави толкова силен и смел, нали. С един шут го изстреляха в ъгъла. Дори един клоун би се обидил… Ти отказваш да проумееш, че “генерала” не завзема територия от старата мафия. Това би било самоубийство. Завзема територия единствено от правата на гражданите, свободите и парите им. Това е.

    Толкова ли не можахте да излъчите по-достоен ваш представител. Ц ц ц. Но от друга страна… Това е демокрацията. Всеки с интересите и доходите си. Амин.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Bogdan: Подкрепям с две ръце.

    @neuromantic: Ще ти дам колкото искаш примери – няма да те научат на нищо. Установеният (безумно левашки, затова и Първанов си го взе обратно така лесно) контрол над медийните олигарси, от Красимир Гергов до Делян Пеевски? Разбитият контрол пак на Първанов върху криминалната мафия, чрез прибирането в ареста на Алексей Петров? Опита да накърни едноличната власт пак на Първанов в съдебната система? Ликвидираната власт на Галеви? Даденият заден ход за придобивки на Цеко Минев по Витоша? Отказаното приемане на АКТА? Поовладяното донякъде рушветчийство на катаджии и подобни? Опитът (уви, неуспешен) да спре престъпленията на някои лекари, не на последно място (да, не съм го забравил, напомням го и ще го напомням винаги)?… Няма такива неща, нали?

    Да, има и олигарси, с които Борисов се заиграва. Не знам дали забелязваш, че никой тук не го смята за идеален или дори приемлив. Просто вече не сме склонни да смятаме човек с едно петно на него за мръсен, а човек с едно чисто място на него – за чист. В това могат да вярват три категории хора: идиоти, заслепени от пристрастията си и платени. И мен лично изобщо не ме вълнува към коя от категориите спада този или онзи – проблемът си е негов.

    Апропо, този запис е за съвсем друго – заснетото доказателство как точно са организирани хора да протестират и вършат золуми срещу ГЕРБ. Моля те, чувствай се поканен(а) с баница да коментираш това!

    Reply
  10. Огнян

    @neuromantic
    Не те ли е срам да използваш точно този псевдоним точно в блога на Григор и едновременно с това да му противоречиш? 😉
    Или си невеж и блажен, или си оригиналничещ трол 🙂

    Reply
  11. Любо Николов

    @ neuromantic
    Ха-ха, човече! Я виж по-добре кого предлага твоята партия за минпред – слугата на Черепа.
    Виж му кабинета – професорка по синтаксис става министър на спорта. Виж виновника за Дюнигейт – и той министър. А пред чужденците ще се представяме с любовника на вашия генсек. Да изреждам ли още?
    Винаги сте били партия на калинките и некадърниците, такава и ще си останете.

    Reply
  12. Любо Николов

    @ Огнян,
    Номерът с псевдонима е един от любимите номера на “службите”. Подхвърля се многозначително някоя дребна лична подробност, един вид намек: видиш ли, бате, всичко знаем за теб, тъй че внимавай.
    Минава само пред шушумиги, каквито са те по душа.

    Reply
  13. Делибалтова

    Отново си доказахме истината, която отдавна знаем. И пак се ударихме в дебелоглавието на собствения ни народ. Бавничко, бавничко, бавничко… Изисква се нечовешка упоритост дори за най-дребната стъпчица към нормалността.

    Трупам констатации. Помага ми да избягвам заблудите.

    1. Ако бяхме здравомислещ народ, още с първите демократични избори щяхме да сме приключили с комуноидите.

    2. Преди 70 години сме били значително по-нормални хора.

    3. Въпреки извратеността си, комуноидите продължават да процъфтяват.

    Изводът ми е, че ни намират цаката. Държат ни. Като телефонните измамници – уж всеки знае какъв е номерът им, но хората се поддават. Работи някакъв психологически механизъм, пред който жертвите са беззащитни. Командват професионалисти, обучавани с години. С огромен опит и ресурси.

    Телефонните измами не минават срещу пълноценен човек. Трябва лесна жертва, с деменция.

    Превръщат ни в лесна жертва. Увреждат ни психически и духовно. Само няколко от нещата, които са постигнали: страх, недоверие между хората, отсъствие на взаимно уважение, безразличие към несправедливостта спрямо другите. Майстори в оплюването са. Ще очернят и най-честния. Преди всичко най-честния. Тук neuromantic се опитва.

    Това ни пречи да се обединим. Атомизират ни.

    Подменят в ума ни ценностите с боклуци, важното с незначителното. Траем си, когато убиват децата ни, но скачаме ако ни посегнат на домашната ракия и пушенето на обществени места. Или гледаме на водопроводчика под ноктите, когато започне да си върши работата.

    Докъде са те и откъде сме ние? Да го разберем. Да се отмагьосваме, иначе…

    Братя Галеви се завръщат. Какъв триумф!

    Reply
  14. Любо Николов

    @ Делибалтова,
    Аз пък съм оптимист.
    Ще започна малко по-отдалече.
    Дедо Цар може да беше всякакъв, но едно не може да му се отрече – по негово време партийните страсти и сблъсъци почнаха да затихват. Имаше надежди да се превърнем в държава с що-годе нормална политика.
    Но точно по това време едно недоносче се докопа до властта в БСП (всъщност бе турнато да топли временно стола на Първанов) и се опияни от висините, които е достигнало. Ала след като разбра, че отвисоко се пада лошо, реши да стори всичко възможно, за да остане на столчето.
    А властта най-лесно се пази, като се обяви военно положение. Именно това стори въпросното недоносче. Обяви война на всичко и на всички, за да може непрекъснато да твърди: “Сега не е моментът за смяна на ръководството. Който е против мен, той е против Партията.”
    Така цялата страна се превърна в заложник на едно същество с непомерни амбиции. И се стигна до неминуемия край – инспирирани бунтове с платени провокатори и – имам това ужасно предположение – запалени хора.
    Но БСП тепърва ще оплаква този ход – несъмнено блестящ като тактика, но катастрофален като стратегия. Защото той показа нагледно на хората, че улицата е сила. Още по-голяма сила, ако излязат не пияни лумпени, а честни хора, загрижени за страната си.
    Ето ти и първия резултат. Кандидат-министър Тихолов бе принуден да се оттегли под натиска на протестите в интернет. Надявам се все пак довечера да има протест на Орлов мост. Ако има, ще отида и аз.

    Reply
  15. Виктор

    То не е за смях, Делибалтова, обаче като пишеш “нормалността”, нали се сещаш, че това го присвои Меглена Кунева. Така че, нормалността не е нормална. 🙂 Ако случайно някой не знае, имаше преди изборите един звуков клип, повтаряха го до втръсване, как Кунева казва: “Не е ли нормално… еди-какво си, не е ли нормално еди-що си…”, и най-сетне “Да на нормалността.”. Мен ме дразнеше особено много, защото исках да чуя новините по “Хоризонт” и нямаше как да го прескоча това. Също мислех, че трябва да е “Нормално ли е?”, а не “Не е ли нормално”, но явно негативизмът в комуноидите…

    Reply
  16. Кал

    За постулирания от Любо Николов „постоянен контингент за предизвикване на безредици“ – имах лични наблюдения върху тъкмо такъв „контингент“ по време на протеста на 14 януари 2009-а. За целия 14 януари съм разказвал тук:

    http://kal.zavinagi.org/?p=217

    (частта след личните размишления)

    Пъзелът продължава да се подрежда…

    Reply
  17. Григор Post author

    @Делибалтова: Според мен при neuromantic по-скоро има някакво пристрастие на базата на лично засягане. Примерно (абсолютно хипотетично) може да има роднински или приятелски връзки с някой от лекарите, които пъхнаха във фризера бебето, дето било мъртво и само симулирало признаци на живот. Човешко е да имаш пристрастие в такъв случай… Но е лошо, ако оставиш това пристрастие да те изкривява и поглъща – твърде лесно стига твърде далече. (Повтарям – говоря чисто хипотетично, не знам и не е моя работа каква е причината в случая.)

    И нямам усещането, че има поставена цел да ме очерня. Просто водим спор, както често се случва в Интернет. Засега не усещам някакви признаци на демонична целенасоченост срещу мен.

    @Любо Николов: Безспорно Станишев (ако визираш него) има огромни амбиции. Няма обаче нито социопатичната злокачественост на Първанов, нито школовката му в манипулиране и съсипване. Така че за мен е далеч по-добрият за България лидер на БСП. Чак се чудя дали не е добра идея да бъде подкрепян предпазливо, включително като правителство. (Доколкото съм чувал, двамата с Първанов са на крачка от това да почнат да си организират отстрели един на друг.)

    @Виктор: Уви, чистите думи привличат не дотам чистите хора. Да беше само Кунева, с мед да я намажеш…

    @Кал: И не само Кирил.

    Reply
  18. neuromantic

    Леле, в какво се забърках… От примерите дадени от теб, Григоре, за олигарси могат да минат само медийните босове и ти сам многократно отбеляза, кой върху кого всъщност държи контрола. Борисов не обърка никак сметките им, напротив – те прекратиха едностранно договора му (вероятно заради действията на Плевнелиев, а може би и усетили накъде духа вятъра) и той вече не ползва услугите им. Алексей Петров и Галеви не са олигарси, а оперативни работници на червената върхушка – просто инструмент. Ако аз ти взема писалката и клавиатурата ще мога ли да твърдя че съм объркал писателските ти сметки? Въпросните бяха подложени на натиск, защото са от същия криминален контигент като Борисов и си знаят всички мръсни истории. И точно защото не бяха оставени на мира не можеш да твърдиш че има две мафии. Винаги, във всеки момент, тук у нас, има една водеща мафия, т.е. никаква разлика за нас, измежду водещите две партии. Задният ход при Цеко Минев беше след масово недоволство заради предния му ход. Овлядял рушветчийството? На квартално ниво не знам, но ти нямаш представа колко плаща бизнеса за да може да си върши работата. Директно, на ръка, на определени хора. Няма нито един олигарх, който да е изревал, като Илия Павлов навремето, че едно определено управление е било най-тежкото в живота му и не иска никога да се повтаря (няма и да се повтори). Нито един.

    Какво има да коментирам видеото с платените хулигани. MilenG го каза в предишната тема. Това е игра на интереси и власт и естествено противникът ти ще използва всякакви средства срещу теб, а когато си глупав и безидеен като досегашните управляващи много лесно падаш в капани, особено собствените си. Това означава ли, че нямаше нормални протестиращи? Че няма бедност, безработица, енергийни монополи и никаква визия за бъдещето? Че държавата беше превърната в цирк? Щом триста души са получили по триста лева, за да са по-шумни от останалите, значи всички са получили… Айде мислете малко. Направо ме хваща страх като чета тия коментари.

    На всичко отгоре сте и литератори, т.е. би трябвало да сте хуманисти. Някакви като Делибалтова не спират да бълват пролетарска поезия тип “Небесна Лъчезария”, но никак не ги притеснява, че когато едно момиче беше убито, реакцията на това брутално животно – премиера, беше да се дадат пържоли на кучето… Оф, какво ли се занимавам и аз.

    Reply
  19. Любо Николов

    @ neuromantic,
    Правилно казваш, задният ход при Цеко Минев беше след масово недоволство.
    Ето, сега и Орешарски даде заден ход за Тихолов – пак след масово недоволство. И така трябва да бъде. В противен случай реакцията му би била като на този клип:
    http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=7696
    Хайде сега, да се посъветвам с теб. Виждам, че подкрепяш по принцип протестите. Одобряваш ли в такъв случай идеята за протест тази вечер на Орлов мост?

    Reply
  20. Anonymous

    Любо Николов, също съм оптимист, но измъчен. Трябва да ги принудим да оплакват безобразията си най-после! Друга спирачка нямат. Ще отида на протест, дори според мен трябваше да го има отдавна, вместо агитките в защита на прокурора.

    Виктор, тази дама ми е като празно пространство. Изобщо не помня какви ги е говорила и от това животът ми е малко по-приятен, а речникът – по-богат с поне една полезна дума.

    Григ, добре, така да е. Всъщност и аз съм повече от пристрастна заради непрестанното повсеместно лично засягане.

    neuromantic 🙂 , де да бълвах поезия… Всичко ме притеснява, затова и бълвам, но карам по реда на важност.

    Reply
  21. Григор Post author

    @neuromantic: Очакваш ли някой олигарх да изреве публично, при положение че Борисов продължава да е първа сила в парламента? (Макар и формално, защото БСП и ДПС са едно и също.) Идиотите като Илия Павлов ги отстреляха отдавна… Задният ход и при Цеко Минев, и при АКТА, и при други беше след масово недоволство – но го имаше, за разлика от при управленията на другата мафия. У нас наистина има една водеща мафия, и целта е да я подрежем – затова подкрепям Борисов, въпреки че избива клина с клин: опровергаваш себе си. За рушветчийството – не знам дали знаеш, но имам фирма и се сблъсквам с намеци за рушвет всеки месец. За разлика от преди, когато беше почти всеки ден.

    И не, номерът „ама то видеото нищо не доказва“ не минава. Доказва, и още как – а именно, че мафията е мобилизирала и това средство срещу Борисов. Докато на митинги срещу тази мафия съм видял единични провокатори, и то опитващи се да очернят митингуващите. Така че пак не става.

    И дали като сме литератори, трябва да сме хуманисти – да, опитваме се. Просто се опитваме в същото време и да не сме идиоти, които лесно могат да бъдат водени за носа. И да, „бруталното животно премиерът“ е напълно достатъчно тъп, за да изцепи подобно нещо. Просто не е способен да загроби целия народ и държава, както правят противниците му.

    @Кал: Съгласен.

    @Anonymous (Делибалтова): На мен така и не ми станаха ясни тези агитки в защита на прокурора. Беше ли го нападнал някой, че да трябва да го защитават? Или просто беше планирано отпреди историята, понеже някой очакваше да го нападнат?

    @Иван: Ако в e-vestnik са прави, няма да го видим – нито утре, нито вдругиден. Ще бъде държано старателно в тайна. И това, впрочем, ще е най-категоричният отговор, че написаното е било вярно.

    Reply
  22. neuromantic

    Ще резюмирам с една приказна история. Пред хората от средната земя стои избора между властелина на пръстените и орките сепаратисти (и ний сме дали нещо на света). Борбата за свобода се превръща просто в борба. Най-големият на тепиха ще ги победи всичките. После дружно към светлината. При липса на такава – един голям огън.

    Участват още: мутрата Арагорн, футболиста Боромир и дилърчето Фродо. Планира се хепи енд. Така е то.

    Reply
  23. Любо Николов

    @ neuromantic,
    Не мога да те разбера. Старателно избягваш да водиш дискусия и влизаш тук само за да изразяваш някакви елегични сантименти, които ми напомнят за този момент от “Швейк”:
    “От другата страна пък, от друга икона, към Швейк бе отправил учудения си поглед друг някакъв мъченик, в чийто задник тъкмо проникваха зъбците на трион, с който някакви римски войници го режеха. В същото време по лицето на мъченика не личеше никакво страдание, но и никаква радост и мъченически ореол. Погледът му беше само учуден, като на паднал от небето, и сякаш искаше да каже: „Как така, моля ви се, откъде накъде, какви са тия работи, дето ги правите с мене?“

    Reply
  24. Gabo

    @Любо Николов Says:May 27th, 2013 at 12:42 pm
    Унгарецът се забавляваше с немеца по странен начин,
    ——————–
    Любоо, на различни езици говорите. Ти му цитираш Ярослав Хашек /а той/те дали са го чели?/ то ти цитира изкривен превод на американски трейлър на Властелина …
    @Григор
    Сега усещаш ли какво му е било на Дон Кихот …? А по него време дори комунизма не е бил още лансиран от евреите.

    Reply
  25. Gideon Jura

    Вече почти не обръщам внимание на подобни писания – малки ги четат, на още по-малко им пука. Тук ще направя изключение, щото покрай сметките си за процентното съотношение на мафията в България и спорове кой от боклуците във властта е по-малко боклук от другите (нереално отвращаващи и вредни разсъждения, btw), се засегна и тема, която живо ме вълнува. По-скоро вълнуваше, от няколко годинки разбрах, че нерви не се връщат, а сълзите и разбитото сърце по разни идеалистки каузи водят единствено до трупане на пласт след пласт чернилка и ужасяващи депресии. Тоест – на теб ти е зле, а на околните им е през центъра.

    Та за протестите – бях на онзи януарския, многократно споменаван, както и на няколко след него. На сегашните не съм присъствал – не защото не съм съгласен, че цялата гнусна шайка трябва да бъде пометена, а заради хора като вас. Като автора на блога, човекът с ник Кал иииииии.. мързи ме да изброявам в тоя час. Дрогирани лумпени. Гаменчета. Платени и организирани футболни хулигани. Ей тия определения ги ползвате вие, ползваха ги и почти всички медии тогава. Като се прибрах и почнах да чета новини ми призля. Ама от онова призляване, дето ти се идва да повърнеш, след което да намериш огнехвъргачка и да подпалиш всички мазни муцуни на “журналисти”, “политолози”, “социолози” и каква ли не друга паплач, която се надпреварваше да ни демонизира чрез телевизии, вестници и въобще каквото трибуна можеше да намери. Не че сега не е същото де – протестиращите целяли “дестабилизиране на държавата”, моля ви се. Сякаш тая държава има накъде повече да се дестабилизира, след повече от две десетилетия безконтролен грабеж и политическа Наглост.

    Но да избърша пяната от устата и да кажа как в онзи студен януарски ден бях с петима приятели. Хубави хора, възпитани и интелигентни. Всички учащи в каквото се води за елитно в нашите прогнили ВУЗ-ове. И ние хвърляхме буци сняг (и павета щяхме да хвърляме, но никой така и не се събра достатъчно ярост, че да ги кърти директно от площада), и нас ни млатиха жандармите, двама ги и прибраха. Триста лева не успях да видя, пък и вещества не си спомням да сме приемали. Просто ни беше писнало. От безнаказаността, от безхаберието и, да си го кажем – от отчаяние. С мирни протести всички сме видели какво се постига – ако тия отгоре са на кеф, вдигат с 10-20лв. онова дето минава за пенсия и заплата по нашите ширини или пък правят реверанс на таксиджиите и задействат дебелогъзите полицаи да си свършат работата една идея по-бързо. А, благодаря, немаше нужда.

    Защото е непоносимо обидно да виждаш/чуваш/четеш как всеки в тая скапана страна се оплаква от случващото се около него, а когато протестиращи строшат две витрини и преобърнат пет кофи да ги сочиш с пръст като лошите. Сигурен съм, че ако се бяхме появили с културни плакатчета, бяхме повикали за спорта (без да спираме движението де, че някой кореняк ще си изпусне сериала) и после се бяхме прибрали, резултатът щеше да е бележка под линия преди Времето по бТВ. Следващата сряда, нали сряда беше?, отидох отново, но тогава ни водеше великият Шкумба, който ни молеше да не нарушаваме обществения ред и да “изолираме провокаторите”. Тръгнах си. И вероятно няма повече да се върна. Истина е клишето, че всеки народ си заслужава управниците. Извинявам се за лирическото отклонение, продължете с дискусията дали Боко или Станишката е крал и ще краде повече.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Gideon Jura: Напълно съм склонен да разбера отчаянието на много хора. Но мислиш ли, че като строшиш две витрини и счупиш главата на някой минувач, ще постигнеш нещо добро? Да те крадат по-малко, примерно?

    Според мен проблемът ни е, че мнозинството хора не идват на митингите. Не защото не са съгласни с исканията им, а за да не им счупи главата с камък някой. Или да не ги арестуват полицаите, понеже някой друг счупил витрини… Ако на митингите идваше по само половин София – тоест, малко над милион души – овластените крадци щяха да се насират в гащите. И да не смеят една стотинка да пипнат. Причината това да не се случва сте (и) тези като теб. Бих те напсувал и изритал оттук затова, но… по дяволите, разбирам отчаянието ти. Не съм съгласен с позициите ти, не мога да оправдая това, което вършиш. Но поне разбирам защо го правиш и докъде си доведен, ако това те утешава.

    Но все пак бих те помолил – нека да действаме така, че да печелим мнозинството хора. Именно тогава ще постигнем протестите ни да не са бележка под линия.

    Reply
  27. Любо Николов

    @ Gideon Jura,
    Спечели симпатиите ми – заради откровеността, вълнението и очебийно културния начин да се изразяваш. Имаш и определен литературен талант – навярно неразработен.
    Но логиката ти куца, приятелю.
    Ако искаш да се бориш, има два и САМО два пътя. Единият е пътят на мирния протест. По-горе Григор ти е обяснил за него. Дори само глухото ръмжене на сто хиляди души може да накара всяка власт да се разтрепери.
    Другият път е пътят на насилието. Можем да го наречем и революционно насилие – въпрос на гледна точка. Не съм привърженик на подобни действия, освен когато ножът е опрял до кокала. Тогава навярно и аз бих седнал да забърквам коктейли Молотов. Това обаче е рецепта само за изключителни ситуации.
    А ако ти си привърженик на революционното действие в мирно време… мога да се опитам да те разубедя, но не мога да те спра. Мога само да ти посоча, че революция се прави с решителност, планиране, организация… и без самосъжаление. Ако наистина си решил да си сложиш главата в торбата, едва ли би трябвало да се оплакваш от няколко епитета в пресата.
    Но не е това пътят. Погледни Червените бригади, Баадер-Майнхоф, та дори и Фидел Кастро с казармата Монкада. Единичните актове на революционно насилие не вършат работа. А онова вашето през януари не беше дори и това, съжалявам.

    Reply
  28. Кал

    Gideon – аз понякога пък си мисля, че точно заради такива като тебе има толкова неуспели протести: хора, които са били на 2? 5? 10? протеста; после са се отчаяли от „неуспеха“; и „вероятно никога повече няма да се върнат“.

    Не си само ти, ама изобщо. Цялото поколение от протестирали през 97-а – например – е в тоя куп. Думи не ми стигат да опиша колко ме е ЯД на ония хора. На мижитурките, които няма да се явят въобще на протест – освен във Фейсбук или по разни форуми – няма как да ме е яд. Би било нереалистично да имам очаквания към тях. Но защо ОНЕЗИ хора, които веднъж показаха, че могат да действат, спряха да действат? Защо?

    Разочарованието е форма на примирение. Цинизмът – също. Познайте кого обслужвате – вероятно неосъзнато – с разочарованието, цинизма и примирението си.

    От всички акции, в които съм участвал през последните 12 години, успяха само онези, в които участниците са проявили: търпение; постоянство; и гъвкавост – способност да реагират адекватно на променящата се картина.

    Съжалявам за избухването – но, знаеш ли, и на мен ми писва да ми обясняват кое как става или не става. Особено – хора, които не са допринесли за ставането.

    (Видял си ти какво се постига с мирни протести… Ами да беше гледал – да беше участвал – ПОВЕЧЕ.)

    Reply
  29. Любо Николов

    Ох…
    Чудя се що ли се връзваме?
    Май чичковите червенокутевчета са ни хванали за мезе по рецептата на цитирания по-горе мъченик.

    Reply
  30. Mishev

    Близка моя позната държи офис в Полиграфията, ценоразписа за протестите е бил широко известен дори за случайни хора.

    Reply
  31. tonywoolf

    @Любо – Казваш като опре ножа на кокала? Виж, при и при мен теб може и да не е опрял още, но за по-голяма част от българите ноже се е подал от другата страна на костта… Чудя се само как тия хора не са почнали да палят наред, а палят само себе си. Има да си чешем езиците и да бистрим политиката тука още 20 години. Хората казаха – властта с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем! По ясно от това – здраве да е. И нито един мирен протест няма да промени каквото и да е. Горе само се реорганизират и си продължават по старому. До следващия що-годе значим мирен протест. Gideon Jura е абсолютно прав. Ножа отдавна е минал и заминал. Ама нищо де, чешете. Кой каквото му се отдава. Айде останете си.

    (И аз не хвърлях камъни. Не защото не ми се хвърляше. С камъни нещата няма да се оправят.)

    Reply
  32. Любо Николов

    @ tonywoolf,
    Както казах и на Гидеон, ако държиш на насилието, не мога да те разубедя. Лично аз вярвам в силата на цивилизования протест.
    Ако ти вярваш в нещо друго – не се разправяй с мен и Григор, а действай според убежденията си.

    Reply
  33. Петър Петров

    Всеки протест, мирен или не, е ефективно средство за влияние над управляващите само ако е възприеман от последните като реален признак, че на евентуални скорошни избори ще престанат да са управляващи. Мафията от протести не се влияе особено, понеже от избори не се влияе особено. Понеже хората с право на глас не го използват. Понеже според тях е по-важно това дали бензинът струва 2,58 лв. или 2,78 лв., отколкото това кой е министър на енергетиката.

    Reply
  34. Кал

    Като допълнение към Петър Петров – и по повод на тази вест:

    Благодаря на всички, които не гласуваха – и така позволиха на ДС партиите (т.е. „партиите“) да получат толкова много места в Парламента – и така ще ни принуждават да хабим още от времето си, за да спираме мизериите на министри (т.е. „министри“) като горните, вместо да съграждаме хубавото и новото. Благодаря ви. Ще ви се връща.

    Reply
  35. +0

    Преди около 5-6 години бях изпаднал в доста голямо заблуждение и започнах да се занимавам с възможностите за организация на нещо, което трябваше да се казва “10-ти ноември”. Общо взето като енергия щеше да обхваща струните на които свири Волен, но нямаше да е партия, а нещо много по-малко и доста по-радикално от голо бръщолевене. Първо намерих литература, с която да вляза в час, започнах да мисля за обществен пробив без да давам шанс за замазване, взех да мисля за хората и контактите. Сега го казвам, защото това се е случило само в моята глава и никъде другаде. Когато обаче започнах да търся възможностите на проекта във времето видях, че нещата водят само надолу. Дори да успееш да отиграеш определени ситуации (това едва ли ще ти се отдаде), които властта и тези които я упражняват ще ти спретнат, да останеш не овластен от тях, то параметрите, в които можеш да действаш с времето стават все по-тесни. Накрая се получава така, че единствения полезен ход от обществена гледна точка е да се предадеш и да се оставиш да те линчуват тези, срещу които си се борил т.е. да признаеш, че си правил каквото си правил напразно и най-вероятно да заплатиш със живота си. Ако пък продължиш вече е собствен поход към властта.
    Gideon Jura ме замисли, че вероятно са възможни подобни образования. На някои места вече не просто има криза на идентичността, вече няма идентичност. В такова време можеш да направиш от човек каквото си поискаш, само му дай роля, която да играе.

    Най-накрая вярвам, че може да направим две неща, които могат да решат нещата в полза на хората. Едното е това за което говори Кал – да се възпитаме в постоянство и търпение. Второто е да изгоним феодала от себе си и да възпитаме свободни децата си.

    Reply
  36. Григор Post author

    И още интересни новини. Цар Крадльо, ака Симеон Сакс-Кобург, отново повдига претенциите си за това, което никога не е принадлежало на него или предците му. Този път – за двореца в Кричим.

    Правителството на „царския охранител“ Борисов го отряза за тези претенции и недвусмислено доказа с документи пред съда, че дворецът не е негов. Така че Симеончо знае чудесно как стоят нещата и че това е доказуемо при желание. Има само една логика да претендира отново – да е получил гаранции, че този път желанието ще го няма. Че този път процесът ще е като процесите на цигани срещу България в Европейския съд – ако страната ни гъкне, ще спечели делото, но никога не гъква. За да не разсърди циганските барони и да не откажат да гласуват за престъпниците, които в момента са на власт. Къде по-лесно е да бъдат плащани обезщетения от моя и твоя, драги ми читателю, джоб.

    Та, сега ще очаквам нещата да текат по същия сценарий. Държавата (разбирай Станишев-Доган-Сидеров) старателно ще си завре документите отзад, да не би Крадльо да изгуби пак делото. Че как така ще попречат на брат по кражби? Гарван гарвану…

    Дано изляза лош пророк.

    Reply
  37. Иван

    @Григор,
    ти как мислиш че ще загубим делото за Беляне заведено от русатом.

    Reply
  38. Григор Post author

    @Иван: Мисля, че няма да го загубим – понеже ще се съгласим да подпишем за Белене.

    Росатом не искат да приджобят два милиарда – искат двайсет. Едни хора вече са взели парите, за да се случи това. Оправдаят ли ги, ще вземат още. Не ги ли оправдаят, вероятно ще бъдат отстреляни. Или като минимум ще трябва да върнат взетото… Изводът?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *