Историческата необходимост и обединителната фигура

Като деца ни учеха, че промените в обществото са резултат от появата на така наречената историческа необходимост. (Която е положение достатъчно влиятелна част от обществените слоеве да са несъгласни със статуквото, и т.н., дълго описание.) И че ако се появи такава историческа необходимост, в обществото може да се извърши промяна, ако има обединителна фигура, която да я поведе. Учителите ни даже казваха, че дори най-силната обединителна фигура обикновено не може да постигне промяна без историческа необходимост, но историческата необходимост най-често създава нужните ѝ обединителни фигури.

През изминалите от промяната насам години бях вече започнал сериозно да се съмнявам в тази формулировка. Бях на път да я обявя за глупаво марксистка и да я отпиша, въпреки изящната вътрешна логика. Че ние вече над двайсет години сме в непрекъсната историческа необходимост, как не се появи една обединителна фигура! Даже Бат Бойко не става за тая роля, въпреки че обедини почти половината гласоподаватели на предишните избори. То и как ли е възможно в България да има обединителна фигура?!… Някак бях загърбил факта, че несъгласни със статуквото са достатъчно голямата като численост, но не и достатъчно влиятелната част от обществените слоеве. Че „кръгът от Монтерей“ (който до голяма степен Е ръководството на израслата от някогашните „служби“ сегашна българска мафия) е категорично против промяната, защото статуквото е създадено и усвоено от него, и работи за него – а той е реалното влияние в България.

Сега обаче тази историческа необходимост май най-сетне се появява, и е интересно да бъде разгледана.

Началото ѝ дойде с приемането на България в ЕС. Много европейски политици (особено тези от „сърцевината на ЕС“ – Франция и Германия – разглеждат съюза като бъдещи Европейски съединени щати. След като България е бъдещ щат в тях, започва да става неприемлива политиката на Първанов / „Монтерей“ за разкапването ѝ по всички възможни начини, по руско нареждане. Както в разкапването (членове сме на „потенциалния враг“ на Русия), така и в опитите за прекратяването му (членове сме на потенциалната евродържава) няма нищо лично, нито антипатия, нито симпатия. Просто имперска политика. (Само дето едната от двете тенденции ни е тотално неизгодна, а другата все пак си има и недостатъци, и предимства.) И зад дъската, дълго време стопанисвана от само един играч, седна втори и задвижи своите ходове и игра.

В БСП, която беше контролирана от Първанов (тоест от Русия), с юнашка европомощ се издигна Станишев и го измести донякъде. Не докрай – бившият ни президент се е окопал в БСП точно както и навсякъде, и хората му е много трудно да бъдат изчистени докрай. Но все пак известни позиции бяха превзети. Голяма част от сегашните управленски органи на партията са Станишеви хора, ако и ключови фигури от типа на Румен Петков да са лоялни на Първанов. Дипломатическите игри вътре в партията станаха фини и умели до степен често да могат да противостоят на заплахите с отстрелвания и вадения на досиета – Алексей Петров вече не е всесилен. Единствената политическа сила, която Първанов успя да създаде под пълен контрол – партията на Меглена Кунева – също беше отчасти измъкната от патрондаша му чрез контакти, които немската фондация „Конрад Аденауер“ (икономическата база на ХДС) установи с Кунева. Първанов продължава да държи на практика 100% от висшите съдилища, почти цялата организирана престъпност и немалка част от медиите, но все пак влиянието му е подкопано.

В общественото съзнание пък се наложи Борисов – бивша мутра и настоящ тип селски хитрец с амбиции да измести старата кадесарска мафия и да заеме нейното място. На пръв поглед от това ползата за бъдещата евродържава е никаква – но европейците са били дипломати и са въртели игри хиляди години преди в Щатите дипломация да започне да означава нещо различно от томахавка. Направили са си сметките, че Борисов е зависим от тях, така че могат да сведат влиянието на неговата бъдеща мафия до типичното за Европа. (По-малко би било неизгодно и за тях, и те все пак не са ангели.) И че той просто няма школовката, която имат Първанов, Алексей Петров, Любен Гоцев и компания – колкото и да иска, просто не умее да изгради мафия от категория и с желязно влияние като тяхната… Дори след като Първанов впрегна цялата си армия и всичките си сили и средста срещу него, Борисов пак взе най-много гласове на последните избори, въпреки че носеше негативите на управление през криза – сигурен знак, че няма как да бъде махнат от политическия пейзаж, освен чрез отстрелване.

И така, историческата необходимост вече е налице. Силите зад Борисов и тези зад Станишев вече също искат промяна – отстраняването на старата мафия – а вече имат влияние по върховете. Кръгът Монтерей (и в крайна сметка руските служби) успяха да сформират правителство, но е ясно, че няма да имат силите да го удържат задълго. Да, ще насключат колкото неизходни за България договори успеят и ще навземат колкото престъпни заеми намерят кой да им даде, ако не успеем да ги свалим достатъчно бързо. Но промяната започва да става неизбежна. Единственото, което е необходимо за нея, е обединителна фигура.

И докато Борисов се опитваше да стане тази фигура, а игрите на Първанов, Станишев, Кунева и най-вече собствената му простащина му пречеха успешно, обединителят внезапно се появи от само себе си.

Делян Пеевски.

Беше избран за шеф на ДАНС в петък, в 12:30, без предупреждение и почти без обсъждане. До по-малко от час във Фейсбук се появи група на несъгласните с избора му и беше обявен митинг, след само пет часа. И за тези пет часа се събра митинг, какъвто нито една политическа партия в България не би могла да събере посмъртно. Равностоен на митинга срещу АКТА, който беше обявен доста дни предварително.

Още по-показателно е как се събраха хората. За въпросните пет часа получих към десет обаждания от най-различни приятели, за да ме предупредят за него и да ме поканят. Половината от тези обаждания бяха от хора, които посмъртно не биха отишли на политически митинг, никога не са ходили на такъв, някои от тях не ходиха дори на митинга срещу АКТА. Двама от тях изобщо не се интересуват от Интернет – нямам представа откъде са научили за митинга. Аз на свой ред се обадих на няколко приятели, за които не знаех дали са видели обявата – същото положение. Всички освен един вече знаеха. Всички бяха бесни от идеята Делян Пеевски да командва ДАНС, и смятаха да ходят на митинга. Почти всички после ги видях там.

Сред дошлите на митинга имаше всякакви цветове, и политически, и възгледни. Разнообразието ме смая. Видях от стари десничари, през новоизлюпени гербаджии, та до хора с леви убеждения. А тези без партия и убеждения май бяха дори мнозинството… Особено ме впечатлиха думите на един стар познат, националист и атакист и в червата: „То бива, бива, ама бивол курбан не бива! Ако бяха назначили етническия турчин Вежди Рашидов, щях да протестирам, ама чак на митинг нямаше да се емна да дойда. Ама тоя етнически българин, да му (цензурирано)…!“

Делян Пеевски постигна невъзможното – обедини срещу себе си буквално всички. Не познавам човек, който да подкрепя назначаването му за шеф на ДАНС. Друга толкова безспорна личност в България май няма. За мое смайване, историческата необходимост намери обединителната си фигура дори тук. Както можа.

Уви, май няма да е задълго. Твърди се, че в момента БСП и ДПС обсъждат с кого да го заменят. Така че промяната може много скоро пак да остане без обединително лице. Много се надявам историческата необходимост да издигне някое ново, или поне да направи някое от сегашните временно приемливо. Колкото да успее да посвърши малко работа, преди да се компрометира напълно по стар български обичай.

Има и друго. Да си призная, аз очаквах още отначало да сложат начело на ДАНС послушно бушонче а ла Петко Сертов, а зад кулисите да дърпа конците пак Пеевски или някой сроден. Е, пак ще стане така. Но ми е интересно оти БСП изручаха жабетата.

Че това правителство ще си отиде скоро и с трясък знаят всички, които не носят на раменете си тиквен фенер. Включително на практика всички известни имена в политиката. Да заложиш авторитета и имиджа си на него е все едно да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г. Затова и кадровият потенциал, който може да бъде рекрутиран в това правителство, сигурно е крайно ограничен. И сигурно се състои единствено от хора, способни на всичко и без капка мисъл за последствията. Не е чудно в особено отчаян момент да се опре дори до някой като Пеевски.

Без съмнение в картинката има сериозна доза вътрепартийни интриги между Станишев и Първанов. Не случайно Румен Петков е оглавил в момента подписка за свалянето на Станишев. Дано да не успее – младокът определено не е най-доброто за България, но Първанов е неоспоримо най-лошото, с огромен аванс пред всичко друго. Възможно е играта с Пеевски по начало да е била предвидена за точно това – да изнуди Станишев чрез ДПС (където Първанов държи много конци) на крайно непопулярен ход и после да му търси чрез марионетките си в ръководството на БСП сметка за него.

Говори се също и че този пост е бил обещан на Пеевски, за да се обърне срещу Борисов по време на предизборната кампания. В края на краищата, има ли за една мутра, била тя и медийна, по-златна мечта от тази да оглави антимафиотите и да използва тях за мафиотските си цели? Така че нищо чудно да е истина. Не знам с какво ще го утешат за смяната му, сигурно с това да е кукловодът на бушончето, с което ще го заменят. Само че Пеевски може и да не е щастлив – не ми прилича на интелект, способен да командва непряко. (Направо не ми прилича на интелект, способен да ходи и говори едновременно.) Така че това ще го видим.

А за пуснатите в ход золуми… дочух един слух, който много ми се иска да проверя, защото е кошмарен. Че правителството се е опитало да вземе 2 милиарда заем, за да увеличи пенсиите и прочее. Само че всички големи банки му отказали категорично (те си имат специалисти и могат да преценяват който им иска заеми). Така че заемът бил взет (твърди се, че от СИБанк) с 3% месечна лихва – пресметнете колко прави това със сложна лихва за двегодишен срок. АЕЦ Белене пак се очертава да е още по-голяма кражба, само че каква ли комисиона трябва да е взел Орешарски, за да сключи подобен заем? Мисля, че ако е вярно, това би било в категорията национално предателство. Че би трябвало да изисква максимална присъда, с пълно отнемане на имуществото, без давност или право на замяна… Има ли някой надеждна информация истина ли е?

99 thoughts on “Историческата необходимост и обединителната фигура

  1. Galarad

    Не е 3%, а 912%.

    Григоре, що за глупости???? Разбирам, че идеализма и наивността вървят ръка за ръка, но чак такава липса на критичен анализ…

    Reply
  2. Schelly

    Не харесвах Явор Дачков, отдавна не бях чела негови статии, а и не съм го чувала или виждала в медии, но интуитивно споделям някои от неговите анализи в статията на линк http://www.glasove.com/za-kazusa-peevski-bez-predrazsudutsi-i-skrupuli-27746# Дали и в какво статията изневерява на истината?

    Reply
  3. Itilon

    Пазарната капитализация на СИБанк е около 800 милиона лева. Чудно откъде са намерили пари, за да предоставят заем от два милиарда! 🙂

    Освен това, в закона за държавния бюджет е записан лимит на заемите, които държавата може да вземе през 2013 г. Този заем би бил незаконен, съответно всяка следваща власт ще бъде в правото си да не го върне, а при положение, че всички знаем, че настоящото правителство едва ли ще изкара месеца – що остава за две години! – в СИБанк би трябвало да работят пълни идиоти, за да се съгласят на такава сделка.

    Десетки пъти съм те молил – вкарвай поне малко разум в това, което пишеш! 🙂

    Reply
  4. Пешо

    при 3% месечна лихва сумата за две години ще се удвои. Не вярвам, правителството съществува от дни, такъв заем не може да се уговори и подпише толкова бързо. И определено не може да остане скрит, да не говорим за това колко закона би нарушил.

    Считам за доста вероятно избора на Пеевски да е резултат от вътрешномафиотски борби целящи компрометирането на Станишев. Или по-точно, не виждам никакво друго обяснение защо беше извършена подобна наистина колосална глупост с лесно предвидими последици. Никому неизвестна, но проверена пионка би свършила далеч по-добра работа, а назначението щеше да мине незабелязано.

    Не съм съгласен обаче с представянето на Станишев като някакво по-малко зло. Той подкрепи Пеевски с ясното съзнание, че предава борбата с престъпността в България и голяма част от репресивната мощ на държавата в ръцете на самата престъпност. Т.е. с ясното съзнание, че нанася на България огромна, може би непоправима вреда.
    Така че този човек е морален урод, каквито са и всички депутати гласували ‘за’.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Тони: Благодаря за линка!

    @Galarad: Това е, което бях чул. Затова и питам истина ли е. (Виж линка, даден по-горе от Тони. Все още не зная обаче дали да вярвам на Григор Лилов по въпроса.)

    @Schelly: Уважавах много Явор Дачков, докато беше в „Гласове“. Откакто обаче е в „Галерия“, служи на Алексей Петров по-вярно от много други хора. Не зная дали го разбира или не, но го прави. (А надали има как да не го разбира.)

    @Itilon: И на мен ми се видя подозрително, затова и попитах. Дотук посоченото дава две разлики. Едната, че става дума не за СИБанк, а за Ситибанк. Другата – че кредитът е взет не за две години, а за шест месеца. Има и едно уточнение, което не е маловажно – че кредитът е мостов, което донякъде облекчава проблема как ще бъде връщан. Но въпреки това въпросът със закона за държавния бюджет остава. (И правителството определено ще изкара месеца – според мен по-проблемна ще му е зимата.)

    @Пешо: Не зная дали Станишев е имал избор. Ако ДПС са поставили ултиматум „Пеевски или се оттегляме“, той няма какво да направи. А Първанов е напълно във възможност да накара ДПС да постави подобен ултиматум.

    Reply
  6. Itilon

    Ситибанк е по-възможно от гледна точка на сумата, да! За мен обаче няма логика да се вземе кредит с цел да се повишат държавните заплати и пенсии в началото на лятото и да се връща в началото на зимата, когато по традиция се натрупва общественото напрежение. Не че не сме виждали и по-големи глупости, де – дано да са само спекулации. (Дори да не са обаче, няма начин този заем да не мине през парламента, който ще трябва да променя закона за бюджета, а това ми изглежда почти толкова самоубийствено, колкото избора на Пеевски.)

    За това дали правителството ще изкара месеца – както си отбелязал то демонстрира невероятно умение в опита си да обедини буквално цяла България срещу себе си. При такава липса на легитимност аз оптимистично му давам една седмица… Дано не си прав и да не оцелее до зимата, понеже назначението на Пеевски и спекулациита покрай АЕЦ Белене са много малка част от глупостите, които бяха задвижени в последния месец.

    Reply
  7. Иван

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2013/06/15/2082425_delian_peevski_simulira_ostavka/

    @Григор, не се притеснявай… протестите няма да секнат с подмяната на Пеевски.
    В Петък, Станишев от името на БСП обяви война на българската демокрация. Хората са на улицата за да изгонят пионките на олигарсите. Засега хората са спокойни, те все още вярват в държавността, те ще са доволни на оставка и нови избори. Засега. Но колкото повече се проточват нещата, толкова повече се увеличава опасността от ескалация.

    Reply
  8. Пешо

    @Григор: защо да няма какво да направи? Всеки нормален човек би отказал на секундата. Единствено много сбъркан индивид изобщо би се замислил над такава дилема, и единствено морален урод би приел.

    Още повече, ДПС няма никакъв интерес да събаря правителството. Това значи нови избори, ново служебно правителство назначено от президента в което няма да имат никакво влияние, и т.н. А след новите избори е много вероятно да не са в управлението. Т.е. от гледна точка на ДПС събаряне на правителството значи да изпуснат питомното и да подгонят дивото.

    @Schelly: статията на Дачков е съизмеримо абсурдна с назначението на Пеевски.

    Reply
  9. Кирил

    Аз не съм информиран, но искам да питам, не може ли Пеевски да е бил бушон, все пак е на около 33 години, а е в политиката от 21 годишен. Кой ще го пусне току-така в политиката на 21 години? Да изберът такъв „индивид“ без компетенция на толкова висок пости е меко казано смешно.

    Reply
  10. Иван

    @Кирил,
    Пеевски е нещо като Dart Vader. В началото ни изглежда върховният злодей, но той всъщност е човекът за изпълнение на поръчки и вършене на мръсната работа. Той също си има господар.
    Или ако ползвам друга аналогия, Пеевски е свързан с много бушони, но самият той е електромер. Свързан е с трансформатор, но нямам идея той с какъв ток се захранва.

    @всички,
    Статията на Дачков наистина предлага правдиво обяснение на случващото се зад кулисите.
    За съжаление тезата че Пеевски ще унищожи каналите е абсурдна. Кой е луд да заколи златната гъска. По-вероятно е целта каналите да бъдат овладени от неговата група. След това ще вдигнат с малко приходите, ще завъртят парите в пералнята и ще закърпят бюджета.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Itilon: В статията пишеше, че кредитът е мостов – тоест ми се струва по-вероятно да е взет за временно попълване на „оборотните“ държавни средства при недостиг. Това прави и лихвен процент 3% месечно малко по-малко престъпен (но все пак скандален). Тоест, или се очаква някакво временно ангажиране на по-големи държавни средства, което после да може да бъде върнато (от плюса на туристическия сезон), или правителството възнамерява да падне до не повече от четири до шест месеца (тоест, че е планирано да направи някакъв наистина страшен золум). Първото ми се струва по-вероятно – или поне ми се иска да е по-вероятно. Но пък в този случай съм любопитен за какво ли може да е въпросното ангажиране на средства.

    И уви, мисля, че ще изкара до зимата, ако не и до края на следващата пролет. Дано не съм прав, защото някои от глупостите му са наистина ужасни. (Не мога да отрека, че има и добри идеи – но са малко и ме е страх, че ще останат само идеи, а ужасиите ще бъдат реализирани с приоритет.)

    @Иван: Според мен Пеевски не само се опитва да изшмекерува и да си запази депутатското място, ами и да заяви нещо от сорта на „Ако ме уволните, съм съгласен да си тръгна.“ Все едно някой го пита при този вариант… А за Станишев – все си мисля, че той е бил доста брутално притиснат, за да приеме Пеевски по начало. Все пак не е идиот.

    @Пешо: Не забравяй, че ДПС са пионки на който им държи конците – в случая на Първанов.

    @Кирил: Такива като Пеевски нямат акъла да са управляеми, така че не стават за бушони.

    Reply
  12. Любо Николов

    Всеки, който харесва Дачков, нека се замисли над думите му:
    “Аз бих се включил в тези протести две седмици след избора на този човек, за да видя дали ще направи това, което обещава. ”
    Заместете в горното изречение “избора на този човек” със “създаването на Гестапо”, за да разберете какво означава подобен призив – или тотална глупост на Дачков, или……..???

    Reply
  13. Michel

    “Делян Пеевски, обединител на нацията…”

    — хаха, точно това си мислех и аз тази сутрин… взе ми думите от устата! 🙂

    Reply
  14. Любо Николов

    И… дявол да го вземе!
    ДЯВОЛ ДА ГО ВЗЕМЕ!
    Абе, хора, вие за идиоти ли ни смятате?
    Повтаряте ни едно и също: Ама той щеше бързо… светкавично… за две-три седмици… в краен случай за два-три месеца…
    Има ли малоумник, който да твърди, че мафията и контрабандата могат да се премахнат с магическа пръчка? Та за това са необходими години и години усилия, труд и кръв.
    Но не! Делян Пеевски щял…
    Господи, прибери си вересиите!

    Reply
  15. Христо Христов

    Всичко много хубаво, но ако махнем това правителство се връщаме при Боко, пак същия **й пак нищо няма да се свърши, пак ще си мизерстваме, а той ще си назначава Калинките. Много ми е интересно що не протестирахте тогава като намираше министри по бензиностанции.

    Reply
  16. Петър Петров

    … европейците са били дипломати и са въртели игри хиляди години преди в Щатите дипломация да започне да означава нещо различно от томахавка.

    Щатите?

    Reply
  17. +0

    Пеевски има качества, които могат успешно да прикрият от общественото внимание значимите фигури – кукловодите. В случая става въпрос за Цветан Василев и КТБ. Първото Пеевски може да се ангажира с най-мръсната работа за кукловодите работа (дали от липса на разсъдък или от нещо друго?), да концентрира върху себе си негативната енергия и да спестява това на по-горните нива в системата, има неспособност за индивидуални игри и е верен (донякъде) на инстанцията, която му дава власт. Дето се вика той е още млад дявол движен от идеята да се докаже категорично, колко е верен на нашето родно ОЧЗ и един ден да влезе в него.

    Има още един въпрос, който си задавам. Възможно е избора на Делян Пеевски да е бил пресметнат като такъв, който ще възбуди обществото и ще се стовари на главата на Станишев-Орешарски, но е възможно също така да имало желание този избора да мине, да не се стигне до усилване на постоянните вече протести и лека-полека да бъде приет обществено, макар и със скърцане със зъби. Ако е било така какво са смятали да правят тия престъпници? Какъв план са имали?

    Сега се замислям и за един вариант, който обединява горните два. Ако избора на Пеевски мине – действаме брутално с врага, ако не мине – губи Станишев-Орешарски. Кой ли има полза от такъв ход ? (да разбира се този въпрос е риторичен)

    Reply
  18. Кирил

    „И уви, мисля, че ще изкара до зимата, ако не и до края на следващата пролет“
    Недей да ме плашиш така!

    Reply
  19. Любо Николов

    @ + 0,
    За мен отговорът е прост. Създаване на политическа полиция с неограничени пълномощия.
    Унищожаване на непосредствените противници – Цветанов и Борисов.
    Унищожаване на Първанов.
    След това преминаване към необуздан рекет и унищожаване на всеки, който се осмели да гъкне. Включително теб и мен.

    Reply
  20. noemis

    Изглежда целта на “мероприятието” с Пеевски е Първанов да се върне на бял кон:

    Първанов поиска спешно свикване на националния партиен съвет на БСП
    http://goo.gl/dnqVJ

    Любопитното в случая е как са накарали Станишев да си направи публично харакири, какво са му обещали или с какво са го заплашили!? Много се съмнявам, че не е съзнавал последиците от това си решение, лично за него и за партията му.

    Ако това предположение е вярно, остава един друг въпрос: Какво ще прави Първанов с партия, която очаквано ще загуби катастофално на следващите избори и изобщо на какво разчита – че при смяна на ръководството отливът от БСП няма да е толкова голям и ще има достатъчно време да минимизира щетите? Наистина ще е интересно да се проследи развитието на тази хипотеза.

    На мен (и не само) друго ми прави впечатление – озадачаващото отдръпване на ГЕРБ в последните три дена. В началото с половин уста беше заявено намерение за предизвикване на предсрочни избори и дори за свикване на Велико народно събрание. И до тук! Всички следващи прояви, доколкото успях да проследя, са половинчати коментари и недомлъвки доколкото изобщо ги имаше. Очевидно са заели изчаквателна позиция, но въпросът е защо! Дали са сключили и те някаква задкулисна сделка (сами признаха, че са знаели за Пеевски 10 дена по-рано) или предстои нещо, което все още не ни е известно, може само да гадем.

    ПП. Друго интересно за наблюдение е как обслужващите медии и предавания (ТВ7, Шоуто на Слави …) ще завъртят палачинката. Изключително забавно (поне за мен) е да гледам как се мъчат да обясняват и коментират случващото се в момента. Хубавото в случая е излязоха на светло (дори и за най-заблудените им “фенове”).

    Reply
  21. Васил

    http://podvodni.blog.bg/politika/2013/06/16/protesti-i-haos-do-dupka-kakvo-ni-gotviat-4-chast.1120872
    (Добро обяснение защо Пеевски беше избран нарочно, за да си подаде оставката… по план…)

    Пак въртят протестиращите на малкия си пръст, а психотронните установки работят безотказно според целите на кукловодите в сянка…

    Г-н Гачев, фактът, че на лично ниво вече сте промит до степен да искате по-бързо България да стане просто поредния безличен щат на ЕСССР, означава, че кукловодите са успели да посеят това, което целят — единно световно окултно-технократско правителство (с извънземни господари). ВСИЧКИ събития от голям мащаб (особено политическо-икономическите и най-вече културно-психологическите) целят успеха на глобализацията в посока една планета = 1 (неототалитарна окултно-технократска) държава. Неслучайно СССР падна без бой, защото така е било планувано преди хиляди години… пред-програмирано историческо развитие… социално-психологическо инженерство над цялата човешка история (а и не само на тази на Земята).

    Изкуственото създаване на хаос е част от театъра… Яхването на протеста от политсдружения на хранилка на кукловодите — също.

    П.П. Масовите медии вече не стават за нищо, 100%-ова прапаганда, дезинформация и промивка, информирайте се чрез преживявания от първо лице и от доверени приятели и познати…

    Reply
  22. Шapкан

    не фигура, а идея.
    Идея радикална, не преструвка. И смелост.
    Пропаст не се прескача пълзешком.

    Reply
  23. Шapкан

    при това обединителната идея да е “про”, а не “анти”. Ясна, точна, принципна, прицелена в корените на проблемите.
    Иначе само рестартирате матрицата с нови варианти на дизайна.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Любо Николов: За себе си Дачков, уви, го отписах вече. А не можеш да си представиш какво уважение изпитвах към него допреди да иде в „Галерия“…

    @Христо Христов: Ако алтернативата е между това правителство и Боко (а тя е), аз съм с две ръце за Боко. При всякакви други обстоятелства бих се надявал да го видя в затвора. При тези обаче, при такива алтернативи и ниво за сравнение, той направо почва да изглежда държавник като Стамболов!… Жална ни държава!

    @+0: И аз съм на същото мнение. Мисля, че зад избора на Пеевски стоят хората на Първанов в ДПС, а целта на мероприятието е той да елиминира Станишев и отново да овладее БСП. Щом Румен Петков организира подписка за оставка на Станишев, а Георги Кадиев призовава за митинг пред „Позитано“ 20…

    @noemis: Според мен отдръпването на ГЕРБ през последните три дни цели именно да помогне на Станишев да се опре на Първанов. Станишев е политически мошеник, но в рамките на обичайното (за България), и ляв политик, но в рамките за обичайното в политиката. Първанов е капото на българската мафия и човекът, с който се съобразява кръгът Монтерей. По-добре да имаш за политически противник типичен политик, отколкото главата на мафията, която е обхванала всяко кътче в държавата.

    @Васил: Съгласен съм, че повечето масови медии работят за мафията. Но изразът „психотронните установки работят безотказно“ някак ми нарушава фън шуя на пейзажа…

    Reply
  25. Любо Николов

    @ Васил,
    Нима искаш да кажеш, че възмущението ми от:
    – синтактичната спортна министърка, желаеща задължително изучаване на турски език;
    – Тихолов (без коментари);
    – Вигенин (без коментари);
    – въртогъзието на Станишев;
    – стоическото мълчание на Орешарски за това кой е наложил Пеевски;
    – назначаването в просветното министерство на Мукаддес Налбант, желаеща да цензурира Ботев и Левски;
    – желанието на БСП да получи властта над 11 области от общо 24 (ако възразиш, ще ти обясня);
    – слагането за културен министър на един ебльо от латиноамерикански сериал, който обявява Вапцаров за терорист;
    – назначаването на мъжа на Мая Манолова за военен министър;
    – слагането начело на Народното събрание на Михаил Миков, единственият, който изпрати жандармерията срещу собствения си народ…
    ………….
    мисля, че не съм изброил и половината…
    та, смяташ, че всичко това е дело на психотронно оръжие?
    Извинявай, иди се прегледай.

    Reply
  26. Любо Николов

    Извинявам се, огромна грешка по-горе.
    “желанието на БСП” да се чете “желанието на ДПС”.

    Reply
  27. Христо Христов

    @Григор той щото и Стамболов е бил едно цвете за мирисане …… нямам думи. За мене Боко премиер не е алтернатива а затвърждаване на статуквото

    Reply
  28. Виктор

    Георги Първанов наистина не са го поменавали доста време вече по медиите. А, и аз за малко да забравя, че е Гоце, онзи, който каза, че не е агент на тайните комунистически служби, пък после, като излезе, че е излъгал и си е бил такъв агент, това, което остана в пространството беше, че не е бил доносник, а е помагал на службите да се справят по-добре в работата си за защита на националната сигурност, свързана с Македония. Като едното нищо сега може да се появи, да изговори десет минути едно слово така, бавно, сериозно, компетентно, президент нали е бил, много успешен, и хайде, готово, Партията ще бъде пак на власт, прочее, както си е все на власт. И мнозинството от народа наш ще си рече, че ето, тоя е сериозният човек, той е противоположността на Пеевски, той ще ни оправи. 🙂
    Вчера в автобуса слушах някакви младежи до мен бистреха политиката. Горе-долу така да речем според мен схващаха нещата, но по едно време казаха нещо в смисъл кой да дойде на власт, коя или каква партия е добре да е на власт. Аз като почти 50-годишен чичка, за една бройка се удържах, но вероятно следващия път няма да се удържа и ще им дам един акъл, че която и каквато партия и каквито хора и да са на власт, важно е да им се дава зор с протести и прочее такива неща. Според мен хората в България трябва най-сетне да разберат, че властта им е враг. Хората във властта трябва да се третират като врагове и да ги имаме за виновни до доказване на противното. Ако им се остави един такъв спокоен комфорт за работа, за какъвто много обичат да настояват, веднага ще започнат да крадат, не, че са спирали. Та трябва да им се дава зор. С протести, с подписки, въпроси, всякакви такива. Написах тия работи, не, че някой от коментиращите тук не ги знае, но както каза наскоро и Делибалтова, много хора четат тоя блог, много от тях му имат доверие и затова. И преди да съм досадил, само да си споделя, че според мен лозунгът “Долу БКП” ми се струва по-актуален отколкото “Червени боклуци”, пък и някак по-изискан. Ама хайде става и така, да има елемент на етническа толерантност, нали, боклуци, вместо отпадъци. 🙂

    Reply
  29. Симеон В.

    Сибанк и Ситибанк имат общо помежду си толкова колкото общо имат Мала Азия и Малайзия. Съмнява ме Ситибанк изобщо да се занимава с Орешарски.

    Reply
  30. Симеон В.

    Около “проблемът Пеевски” се наслои твърде много конспирация и твърде много “сценарии”. Нещата обикновено са по-прости. Отдайте повече внимание на човешката жажда за власт съчетана с обикновена некадърност.

    Reply
  31. Григор Post author

    @Христо Христов: Да, Стамболов не е бил безгрешен ангел. Но по мои наблюдения, безгрешните ангели обикновено са ангажирани някъде из Рая и рядко слизат да стават премиери. Така че предпочитам реалността… И за мен да кажеш, че власт на БСП и ДПС не е затвърждаване на статуквото, а на ГЕРБ е, значи да кажеш на черното бяло и на бялото черно.

    @Симеон В.: Все още не знам с пълна сигурност дали това за взетия кредит е истина. Ако е, в някой момент ще излезе и ще се разбере от кого е.

    Reply
  32. Любо Николов

    Абе, хора!
    Ако сте чели новия закон за ДАНС, не ви ли настръхнаха косите от този ферман с пълномощията му:
    1. разузнаване в полза на чужди сили;
    2. опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията;
    3. противоконституционна дейност;
    4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор;
    5. прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел;
    6. опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата;
    7. опасност за екологичната сигурност на държавата;
    8. нарушаване функционирането на Националната система за защита на класифицираната информация;
    9. застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности;
    10. деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи;
    11. международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им;
    12. международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба;
    13. производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства, изделия или технологии с двойна употреба, наркотични вещества и прекурсори, когато това поражда опасност за нормалното функциониране на държавните органи;
    14. организирана престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури;
    15. митническия режим, паричната, данъчната и осигурителната система;
    16. трафик на хора;
    17. компютърни престъпления или престъпления, извършени във или чрез компютърни мрежи и системи;
    18. интелектуална собственост;
    19. неистински или подправени парични знаци, платежни инструменти и официални документи;
    20. трафик на културни ценности или хазарт;
    21. дейности на групи и лица, подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации;
    22. миграционни процеси;
    23. сключване на неизгодни договори, изпиране на пари и усвояване на фондове на Европейския съюз чрез измама.“
    С пълното право да коли и беси безконтролно. Парламентът уж имал правото да го пита – но не и да го пипа за срок от 5 години.
    Такъв човек се нарича ДИКТАТОР. В древния Рим са назначавали такива само в най-отчаяни моменти, и то за срок от една година, ако не греша.
    Безумие беше изобщо да се издава такъв закон, камо ли да се назначава на такъв пост един отмъстителен дебил с 8 месеца стаж като следовател и диплома от Югозападния университет.
    А след това казват: Е, грешка…
    Каква грешка, бе хора? Това е безумие! Ако някой ви връхлети със сатърчето и не улучи, за грешка ли ще го признаете?

    Reply
  33. neuromantic

    “Ако алтернативата е между това правителство и Боко (а тя е)”

    Това е твоята алтернатива. Ти живей в нея. Не се изказвай като върховна инстанция само защото група аборигени са те издигнали в култ. И не смей да говориш за емиграция. Нямаш право! Ще стоиш тук и ще си изсърбаш всичко което си надробил. Заедно с твоите последователи. Вие направихте държавата това което е. Вие. Не че имате вина, но… фактите са налице. Бойко – държавник. Хахаха. Не вярвах че ще видя тези две думи в едно изречение. Ние май друго освен царя свинар няма да оставим в историята…

    Reply
  34. Делибалтова

    neuromantic, май си изпускаш нервите. Най-добронамерено ти напомням, че сред коментарите на цивилизовани хора наистина аборигенското поведение добре се откроява.

    Reply
  35. Делибалтова

    Да ме прощават австралийските аборигени. Те, за разлика от нашенските, са мили хора.

    Reply
  36. Григор Post author

    @neuromantic: Благодаря сърдечно от името на приятелите ми за това как ги характеризира. А за емиграция ме карат да мисля тези като теб и резултатите от техните действия. Много пъти съм го писал – искам да има две Българии, една за тези като мен и една за останалите, и най-вече тези като теб. И между двете да има изключително строг визов режим.

    @Делибалтова: neuromantic е така откакто Цветанов разчопли историята с лекарите и бебето, което бяха напъхали във фризера. Дето било умряло, ама симулирало живот и така ги подвело. Не знам каква е връзката, но очевидно е нещо много дълбока и здрава, за да вдигне такава ненавист.

    Reply
  37. Виктор

    @neuromantic, вече го написа някой тук, вероятно сте прочел, че Григор преведе тая книга и много хора го знаят заради преводите му, заради разказите му, заради BBS-а му, заради протеста му едно време пред парламента, когато мумията Георги Пирински го питал дали си няма друга работа. Уважавам псевдонимите, никнеймовете, прякорите, Шаркан всички го знаем кой е, Григор, Любомир Николов, аз съм Виктор Кирилов Любенов, роден 1964 г., женен, неосъждан с едно дете, прочее, Григор е направил много за демокрацията, за просвещението, за свободата, за интернета български, за слепите хора в България, за разни отделни хора, и честно да ви кажа, хич и не искам да знам вие кой сте, neuromantic. В едно съм напълно убеден, тоя никнейм хич не ви отива. Григор се изказва на своя си блог и той е върховната инстанция в него. Би трябвало да оцените това, че допуска коментарите ви. Да не говорим, че още на BBS-а си Григор беше публикувал един голям текст за това как се емигрира и още тогава се видя, че той е напълно наясно по въпроса. Същият тоя Григор Гачев е обяснявал писмено защо не емигрира. Във всеки момент Григор може да си събере на един харддиск собствеността и да си намери добре платена работа във всяка развита държава. Да, Григор ще си сърба това, което е надробил. Надробил си е една чудно вкусна попара, за каквато вероятно около 99 процента от хората могат само да мечтаят. И още нещо ми идва да ви кажа, neuromantic, но то е от речника на шофьорите, каквито са много от моите приятели от едно време, та ще се въздържа, заради публиката при Григор, не заради друго.

    Reply
  38. Кал

    Любо Николов – чакам с огромно внимание материала ти за новия закон за ДАНС.

    Няма значение кой ще е начело при такъв закон – истинският риск е да допуснем закона въобще.

    Reply
  39. Григор Post author

    @Виктор: Моля те, недей. Почва да звучи като все едно съм помолил някой приятел да ме разхвали, или съм го направил под псевдоним, че умря циганката… Благодаря ти от сърце, но все пак, моля те, недей така.

    Reply
  40. Виктор

    Да, наистина, Григор, да бях помислил повече, сигурно не бих го написал. Ако го изтриеш, ни най-малко няма да се засегна.

    Reply
  41. Петър Петров

    @Виктор: Ти изби рибата, човече! Тоя тролчо такова усилие полага да зарибява в тези трудни води, тамъън малко нещо да се завъди, а ти с едно движение — и всичката риба изтрепа 😀

    Големи личности пишат в тоя форум, ей… Щастлив съм да надзъртам.

    Поздрави.

    Reply
  42. neuromantic

    Само едно нещо ще напиша още. Григор, фактът, че мислиш че имам някаква връзка с лекарите и затова ги защитавам говори много за твоето мислене. Според теб човек може да защитава друг само онзи му е роднина. Принципни позиции – какво е това? Точно този тип мислене скапва държавата. Точно този тип мислене предава цялата власт – правна, изпълнителна, морална – в ръцете на един забележително прост физкултурник, който решава, че има право и способност да раздава “правда” по-правдиво и от самата Темида. Нагъл дебил. Всъщност, не защитавах лекарите, а се опитвах да разоблича черната магия (може би сте чели и някоя истинска книга като Майстора и Маргарита), ама понеже съм на гости се ограничавам в някакви рамки, иначе щеше да стане чудно шоу. Не знам как да нарека хора, които опитват да решават проблеми по цветановски и борисовски. Само първобитно племе може да желае такива вождове на върха (въпреки че реално те дори не са такива, а заедно с делянчо пеевски са просто прасенца на споменатия ни цар). Това показва пълна липса на разбиране на основни принципи на държавността и изобщо на някаква по-сложна организация на материята. Но не е проблем да се родиш абориген – проблем е съзнателно да искаш да си такъв. Беше невъзпитано да кажа такива неща, но може пък да е за добро.

    За двете Българии знаеш, че сме на едно мнение. Мисля, че го предложих пръв. Аз съм 3% от населението. Няма да усетиш голяма разлика без мен. Аз ще усетя 🙂

    Reply
  43. Делибалтова

    Виктор, поздрави и от мен. Прекрасно си го написал и добре че не си се разколебал! Моля, в никакъв случай да не се трие!

    neuromantic, определено ще почувствам… огромно облекчение, ако си спазиш обещанието това да ти е за последно. С всичкото ти “разбиране на основни принципи на държавността и по-сложна организация на материята”.

    Reply
  44. Григор Post author

    @neuromantic: Не мисля, че връзката непременно е роднинска. Просто случаят с тях е толкова очевадно скандален и възмутителен, че ми е трудно да си представя някой да ги защитава така старателно при пълна липса на доста сериозна връзка. За чак такова нещо според мен правилните методи са „цветановски и борисовски“. Иначе се получава това, което е описал Любо Николов.

    За вождовете и прочее – политици и вождове ангели няма. Давал съм си труда да чета старателно истинските факти за куп „безспорни“ исторически личности – такъв, дето да е наистина безгрешен, специалист и прочее просто не съм видял. Нито Аденауер, нито Ганди, нито Бен Франклин или Джордж Вашингтон, нито майка Тереза. Даже Васил Левски, който уникално стърчи в това отношение дори на фона на хора като Ганди и Тома Аквински, преди обесването се изповядва, че е убил едно чираче, за да не го издаде… Избирам хора като Борисов и Цветанов не за да ме учат на мъдрост и честност, а за да не ме крадат чак толкова колкото конкуренцията им. Според мен това е разбиране на основите на държавността – да гледаш избраника си какъв държавник е, а не дали му смърдят чорапите.

    И за писането – поне засега нямам намерение да те гоня или блокирам окончателно. Ако го проимам, ще го кажа в прав текст. Нормално е приятелите ми да се възхищават от мен и да ме защитават, и аз се възхищавам от тях поне също толкова и бих ги защитавал точно така – човешко е, не връзвай кусур.

    Reply
  45. +0

    @neuromantic – Мисля, че никой тук няма против теб, но конфликта се получава от това, че вместо аргументи замеряш хората с квалификации от типа “аборигени” . Не че е лошо да си абориген, но в контекста на разговора значението е друго и би се оценило като грубо влизане.
    Най-накрая от прочетеното разбирам, че ти и Григор нямате чак толкова различни виждания по отношение политиката в България. Е, това е огрубено казано, но може би нито един от вас не мисли ласкаво за четирите парламентарни сили. Разликата е в това, че Григор е склонен на ход, при който се дава за определен период от време властта на престъпниците от ГЕРБ с ясното съзнание, че ще се гласува за престъпници, но ползата от такъв компромис е че нямат чак такъв опит и шлифовка като старите ченгета и борбата с тях ще бъде малко по-лесна. Ти от своя страна имаш непоносимост към полицейщината.
    Мисълта ми е, че може би виждате повече разликите отколкото гората от прилики, та в този смисъл идеята ви да делите България ми се види крайна. Най-накрая никой тук не иска лекарски произвол и полицейщина, а проблемите идат от различието на идеите за борбата с тях. Поне за себе си съм се убедил, че щом имаме обща база, обидите са излишни и път може да се намери.

    Reply
  46. Любо Николов

    Искате ли да ви кажа каква е разликата между Борисов и неговите противници?
    В момента ДАНС е, както сполучливо се изразиха в един форум, “атомна бомба за полицаи”.
    Правителството е на път да падне. Борисов би трябвало да потрива ръце: “Ех, сега ще докопам бомбичката!”.
    Вместо това той изпраща закона в Конституционния съд.

    Reply
  47. Виктор

    @Петър Петров, @neuromantic, @ Григор: Уффф, 🙂 прощавайте, наистина съм избил рибата. Гледайте, моля, всички, които четете и пишете тука. Каквото напишете, както е написал Григор на заглавната си страница, като едното нищо ще пребъде, та мислете, преди да пишете. 🙂 Да не пиша пак за изтриване, да си знаем.
    “Изсече тези слова в по-нетленната от камък твърд на Интернет Григор, от рода Гачев.”
    http://gatchev.info

    Reply
  48. Иван

    Така умира свободата.

    http://vasil.ludost.net/blog/?p=3059
    http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2013-06-18
    http://www.mediapool.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-news207877.html

    Reply
  49. Джиджи

    @Любо Николов, засега не успявам на намеря статия, според която Борисов ще връща закона за ДАНС на КС. Излизат ми само онези за Пеевски (че ГЕРБ ще сезират КС, ако ДПС го върне в Парламента). Бихте ли ме насочили?

    Reply
  50. neuromantic

    Изкушен съм за една реплика към Григор. Пристрастно изместваш фокуса от реалния проблем. Не обсъждаме дали Борисов е перфектен човек, а дали изобщо е способен да свърши нещо полезно. Левски е убиец и това го знае всеки който е надникнал отвъд повърхността на националистическата пропаганда. Въпросът е: играл ли е Левски карти с турския паша, покровителствал ли е контрабандните канали между двете страни и рязал ли е лентички пред обективите, докато на тайни срещи грухти с прокурори и престъпници. Не, Левски е обикалял неуморно страната за да извършва организационна и просветителска дейност. Тази му дейност е безспорна пред всички историци.

    Искам да ви попитам нещо, но отговорете пред себе си. Ако, не дай боже, ви предстои операция кой ще изберете да я направи – студения, високомерен, социопатичен (по Делибалтова) професионалист, който безчувствено ще си свърши работата или необразования, несръчен, народен човек, който най-чистосърдечно и с голяма любов ще ви заколи като животно? И ако поверявате живота си в ръцете на първия, защо предавате държавата на втория?

    Reply
  51. neuromantic

    Имах предвид д-р Хаус по-горе. Да е по-пълна картинката. Нещо съм разсеян…

    Reply
  52. Иван

    @neuromantic, проблема в твоята постановка е, че психопатите и социопатите имат склонността да колят хора като животни, докато чистосърдечните хора се опитват да бъдат добри професионалисти.

    Резултатът на твоя идеален професионалист е по-вероятно да изглежда така:
    “… in 1847, a doctor performed an amputation in 25 seconds, operating so quickly that he accidentally amputated his assistant’s fingers as well. Both later died of sepsis, and a spectator reportedly died of shock, resulting in the only known procedure with a 300% mortality rate.”
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1202392

    Reply
  53. Григор Post author

    @neuromantic: Виждал съм като стажант във Военна болница как един лекар при операция на зле изкълчен лакът умишлено стегна ставата така, че да ѝ ограничи силно обхвата на движенията. Причината? Момъкът му се видял „скатавкаджия“. По това, че бил дошъл във Военна болница за подобно нещо – лекарят го видя за пръв път през живота си вече упоен на операционната маса.

    Беше изумителен професионалист като лекар, но вместо да помогне на пациента, го осакати умишлено. Един от асистентите тайничко каза на момчето след събуждането, че ако ръката му не се движи добре, операцията може да изисква ревизия, по възможност в добра гражданска болница. Оказа се човек със съвест – но такива са редки в екипите на социопати. Така че при социопатичния професионалист ще стъпя само ако наистина наоколо няма чистосърдечен човек, независимо колко несръчен. Защото чистосърдечният ще чете една седмица преди операцията като побъркан и сигурно пак няма да доизпипа някоя дреболия по време на нея, но поне няма да ми навреди умишлено… и високо професионално.

    Но това е отговор на конкретния въпрос. Общият има малко по-различен отговор – че темата ПРОДЪЛЖАВА да е не кой е социопатичен и кой не е. Нямам никакви илюзии, че Борисов е народен или чистосърдечен – за мен той си е мутра и палячо. Базирам избора си на факта, че той се справи през дълбока криза почти толкова добре, колкото и Станишев на върха на икономическия подем. Да, беше комичен, отблъскващ, кандидат-мафиот, корупционер и т.н. – просто в по-малка степен (като цяло) от другите. Да, България е пълна с далеч по-свестни и кадърни от него хора – но системата е така направена, че те завинаги да са извън от властта, и някой трябва да я разбие. Борисов е, който е принуден да я разбие, ако иска да остане в политиката – всички други имат изгодата да я пазят и подсилват. Затова засега подкрепям него. Ще дойде ден да се появят по-полезни от него, и тогава ще подкрепя тях. Уви, за мое огромно съжаление този ден още не е дошъл.

    Reply
  54. Виктор

    Григор, добре е според мен, че толкова пъти повтори това нещо. Явно има защо да се повтаря. Чудех се едно време, когато започнаха първите реклами по телевизията, защо трябва да ги повтарят непрекъснато. Всъщност за рекламите сигурно е и поради други съображения, но ето, щом ти повтаряш това нещо, мисля, поне за четвърти път, значи има защо. 🙂 Струва ми се, че най-сложното нещо е политиката. И много хора, за съжаление прекалено много хора в България все още нямат по-широк поглед върху политиката и затова не вървят добре нещата. А това правителство, лично на мен най-много ми опротивя не само заради Пеевски, не само заради това, че не е ясно кой му дърпа конците, но и заради това, че щом стане дума за него, веднага всички, които го защитават, развяват като знаме вдигането на майчинските и на още не знам какви социални помощи. Ако аз бях на мястото на тия хора, щях да се срамувам, че ще трябва да вдигам майчински и прочее помощи, защото… предполагам, че е ясно защо. И в тоя смисъл се сещам за Ботев, че не знаят, прочее, тия хора, това нещо позор ли е или слава. ::-) За мен е позор.

    Reply
  55. neuromantic

    Социопатичността беше ирония. Само в този блог съм виждал да се обясняват събития от света, чрез тази глуха улица на медицината. А Борисов е изцяло народен човек. В смисъл че е от народа, а не за народа. Цитирам: “Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”. Прав си че се справи почти като Станишев в областта на облагодетелстване на олигархията и себе си. Той от друго не разбира. По едно време даже щеше да строи Белене, тъй че между тях разликата наистина е малка. Ако Борисов иска да остане в политиката, последното което трябва да прави е да разбива системата. Сегашният изборен кодекс е дело на Фидосова.

    Борисов вече показа че не може да бъде опозиция и да следва правила работещи в негов ущърб. Вместо да стои в парламента и да оспорва всяко решение той напуска като страхливец и пие кафе. Той е абсолютно негоден да се конкурира в политическа среда. Той може да съществува само като диктатор. Всеки по-умен от него мъж (което прави общо взето всеки) който има силен характер ще го изхвърли от пътя с лекота. Именно затова през неговото управление той беше заобиколен само от жени и женчовци (да ме прощават силните жени) като Дянков и Плевнелиев. Нова система би означавала неговия тотален крах. Единственото което той успя да създаде (което научи от старите си учители) е фалшивата необходимост от него.

    Твоят лекар ми изглежда като класически комунистически урод и нищо повече. Човек, създаден от система, убиваща хора за благото на други хора. Аз имах предвид професионалисти от западен тип със заплащане съответстващо на търсенето на услугите им… Или аз не мога да се изразявам, или училищната ни система е нанесла трайни вреди върху населението и България се нуждае от спешен курс по… основи на цивилизацията.

    Този разговор вече е безпредметен и аз се предавам. Печелите. С “нетърпение” чакам новите избори. Едно нещо поне Борисов е научил – древната имперска мъдрост “ако не можеш да ги победиш, съюзи се с тях”.

    Reply
  56. Шapкан

    класически комунистически урод и нищо повече. Човек, създаден от система, убиваща хора за благото на други хора.

    комунистически?

    Reply
  57. Григор Post author

    @neuromantic: Професионалистите от западен тип ги няма в българската политика. Нито има как да ги има, такава каквато е.

    Българската властова система беше създадена от Луканов и после дооправяна от Първанов (по руски инструкции) и от кръга Монтерей (пак по тях). Идеята ѝ е да крепи на власт една задкулисна кукловодска олигархия, и всички останали като подвластни. По тази причина професионалистите от западен тип никога не могат да се издигнат в тази система, смисълът ѝ е да ги държи винаги долу, за да не могат да конкурират олигархията. Единствената им надежда е някой да разбие системата.

    Този някой в случая е Борисов. Чадо е на същата олигархия, но не е част от нея – тя би го приела само в ролята на бушон, а той има амбициите да е играч. Да я използва за свои цели не може, защото тя не е под негов контрол, а под контрола на олигархията. (Става дума за истинската властова система – правителството и прочее са само нейни марионетки, да разчиташ чрез тях да завземеш властта е все едно да спориш с куклата на вентрилоквиста вместо с него. Цирк за околните.) Единственият му избор е да я разгради и подмени с нещо друго.

    Неговата мечта е да я подмени с нещо също толкова добро. Шансовете му да реализира тази мечта обаче са колкото шансовете на човек, който не знае как се държи гаечен ключ, да построи кола от Формула 1, с която да надмине Мерцедес и Ферари. Просто няма обучението в градене на такива системи и работа с тях. Затова и го подкрепям – нека съгради каквото може, то ще се разпадне дори без особен натиск отдолу. И истинските професионалисти най-сетне ще имат шанс да се издигнат във властта.

    Reply
  58. Шapкан

    държавата е плутократичен модел, нищо друго.

    професионалисти във властта… това си е чиста декларация за олигофрения. Демек никой не може да се оправи със собствения си живот, трябват “професионалисти”, да му казват какво изобщо да иска.
    Интересно, защо в чужбина, където властват баш професионалисти, пак има недоволство, при това масово?
    Не е ли НАМЕК, че професионалните властници хич не са цвете за милисане дори в “идеалния” си вариант?

    о, да, “малкото зло”…
    Утешението, че ще умреш от пневмония, не от чума.

    кога ли ще ви се отворят очите?
    Или само политически сапунки от Дания гледате и си мислите, че “това е животът”?

    Reply
  59. Кал

    Ники, писал съм ти във форума към „Ефремов“ за нуждата от умения за екипна работа. Помисли сериозно върху това. Колкото повече време минава, толкова по’ ми се струва, че то е, което ти пречи да привличаш повече хора към каузата си.

    Reply
  60. ГРОБ

    Шшш, ало, Гачев, НЕ СВАЛЯМЕ БСП, за да дойде ГЕРБ пак! Махни олигархията, за да дойдат мутрите. Малко тъпо, не мислиш ли? А и спри да халюцинираш, че само ГЕРБ са възможната алтернатива. Това са глупости.

    Reply
  61. Григор Post author

    @ГРОБ: Шшш, ало, малко по-кротко с езика моля. Като начало. Като продължение – видял съм достатъчно „алтернативи“ от сорта на Йоло Денев, Меглена Кунева / АБВ-Първанов и прочее. Като предложиш реална алтернатива, която има реални шансове за нещо, тогава се чувствай поканен да пишеш. Разбира се, с цивилизован тон. Дотогава минаваш в графа „тъпанът е голям, ама е празен“.

    Reply
  62. Григор Post author

    @Кал: Някои от имената, подписали Хартата, ми импонират. Други обаче са, меко казано, съмнителни – и медийните материали, които хартата цитира, са повечето на точно такива хора. Като цяло идеята е чудесна, но не зная как да я опазим от фина подмяна чрез „къртици“ в процеса. Както знаем от нашето законодателство, и в най-дългата и висока ограда е достатъчно да има една вратичка. А точно сега, когато старата ограда се разклати цялостно, изглежда удобен момент за подмяна с нова, но също с вратички… Добре е да помислим за това. Иначе рискуваме да станем магаретата, които теглят колата на олигархичната „промяна без промяна“.

    Иначе, аз имам с какво да помогна в някои отношения. Ако намеря къде и как, ще си кажа мнението (в краен случай – тук).

    Reply
  63. Делибалтова

    Кал, четох Хартата до някъде. До посочването на най-големите злодеи – разбира се ББ, ЦЦ и техните съпартийци, наред с Делян Пеевски и Волен Сидеров. Чудя се как от 10 дни протестиращите скандират срещу правителството на Орешарски, излъчилата го коалиция между БСП и ДПС и техните кремълски господари, а в хартата главни виновници се оказват най-мразени от червените ченгета имена.

    Снощните платени провокатори, известни на полицията рецидивисти, внушаваха същото с еднаквите си плакати срещу ГЕРБ, Пеевски и Сидеров.

    След като прочетох и много имена под хартата, намирам отговор на този смущаващ опит за заблуда.

    Reply
  64. +0

    @Кал – Вярвам, че подбудите на всички зад хартата са добри, но за мен въпроса е дали да се организираме в такъв тип структура, какъвто появата на хартата предполага да наложи? Има опасност авторитета в дадена област на хората зад хартата да бъде сбъркан с техните възможности да разбират демокрацията, още повече че последната не е експертен процес и в голяма степен това компрометира създаването изобщо на такава харта, зад която да седят авторитети, експерти, водачи, лица и т.н. Аз мисля хората са достатъчно силни и без говорители в каквито могат да се превърнат част от авторитетите зад хартата. Според мен повечето от тях не са тръгнали да преговарят, че да имат такива. Нека не подценяваме медиите и тяхната сила да изкривяват реалността (вече си представям въпросите в студиото на БТВ) и че ако се наложи изопачен стил на говорене много хора могат да се откажат от протестите или да концентрират силата си в това да опонират на лицата, които уж говорят от тяхно име. Възможно е фокуса да се измести в говорене на различни фракции и от там възможността за улавяне и потушаване на случващото се в момента да бъде по-голяма или да забави постигането на това, за което хората са излезли. С други думи авторитетите зад хартата може да са излишни и за мен те крият опасност.

    Reply
  65. Кал

    Гри – моля споделяй каквото откриеш. Ти познаваш повече от тези хора.

    Деси – моят отговор за имената, респективно убедителността, на хартата е тук:

    http://kal.zavinagi.org/?p=328

    Но винаги слушам за още факти. Стига да са проверени лично – тоест да можеш да застанеш зад тях със собствената си чест.

    Уверен съм, че и Григор, и Любо, и всички от редовните участници тук искаме да сложим край на мафиотските механизми – все едно кой ги употребява. Ако някой от вас смята, че сред изброените в хартата „виновници“ има хора, които не ползват мафиотски механизми – нека ги изброи кои са. Заставайки зад думите си с личната си чест.

    (Моят плакат е еднакъв от самото начало. Не са ми плащали за него. Залагам личната си чест.)

    П.П. Впрочем – и вече не дотам сериозно – тъкмо видях, че и самият Б.Б. се е подписал под петицията. Потърсете му името… 😀

    Reply
  66. Кал

    +0 – четейки http://harta2013.eu/?page_id=7:

    Комисията е изцяло обществена и доброволна инициатива, която черпи своята легитимност единствено от професионализма и обществения профил на членовете й както и от подкрепата на инициаторите на Харта 2013. Тежестта на нейните заключения ще зависи изцяло от тяхната убедителност, обоснованост и съответност на целите на Хартата.

    – оставам с впечатление, че авторитетът на хартата не зависи от (и не влияе на) протестите в момента. Лично аз не я „обвързвам“ с тези протести; подкрепата ми за нея е, защото ми се струва като цяло смислена, със смислени инициатори (още съм обяснил в блога ми, предния линк). Тази подкрепа не свързвам по никакъв начин с участието ми в протестите – още повече че те имат други цели.

    Но разбирам притесненията ти и също ще следя за „отклонения“.

    Reply
  67. Григор Post author

    @Делибалтова: Не съм еднозначен към това безпокойство. От една страна, наистина вдигането на протест уж срещу „червената“ (за мен тя няма цвят, както нямат цвят ДС) мафия е подозрително, когато главни виновници в лозунгите се оказват точно реалните ѝ противници. От друга, тези противници също не са идеални. Наприер Бойко наистина е тъп, палячо, корумпиран, егоистичен, диктатор и т.н. Тоест, това посочване не е лишено от основания. Затова и ми е трудно да преценя дали тези протестиращи са хитри провокатори или не особено премислени ентусиасти. Във втория вариант кротък, внимателен и старателен диалог с тях вероятно би отворил очите на повечето (непоклатими идиоти има винаги и навсякъде, не те са критерият). В първия обаче нещата са ясни.

    @+0: И мен ме мъчи подобна тревога. Разкъсването на модела на старата мафия позволи поява на конкуренция и съответно политическа еволюция – вече правителствата са принудени да угаждат на хората и да се съобразяват с тях. Самият модел е еволюирал, поне на повърхността си, към мъничко по-добро. Ако моделът бъде сменен, но смяната я водят именно хора на старата мафия, това ще значи да върнем нееволюиралия модел под вънкашност чужда, име ново и с нов кредит на доверие от хората.

    В същото време, инициативата може и да бъде полезна. В момента си блъскам главата как тя да бъде наклонена към максимум полезност и минимум възможност да докара само козметични промени. Успея ли да измисля подходящи идеи, ще пиша за тях.

    @Кал: Уви, много от това, което знам, няма как да го споделя публично. Би значело да причиня сериозни неприятности на хора, които са рискували, за да го знам. Но мисля как системата да бъде структурирана така, че да е по-трудно да бъде използвана.

    Между другото, ако има нещо, което да не може да бъде казано за българската олигархия, то е, че тя е трудноподвижна и глупава. Зад няколкото хиляди мутрести и тъпи олигарси, чиито имена знаем от медиите, стоят един-два файтона хора, на които (почти) не знаем имената, и които ама НИКАК не са тъпи. (Нито са тъпи пък тези, които ги командват.) Тези два файтона хора са способни да се срещнат и да сменят коренно тактиката за една вечер (и много често са го правили). Трудно ми е да вярвам на харта, която обявява олигархията за тъпа и трудноподвижна – авторите на такава харта или всъщност не знаят с какво си имат работа, или умишлено се мъчат да ни накарат да подценим тази олигархия. И в двата случая крайният резултат ще е тъжен. Затова и мисля в тази насока.

    Първата ми, засега още много аморфна и недоизпипана идея, е структурирането на работата по Хартата и съответните работни групи на принципа на Анонимните – нещо като ято. Всяка птичка се присъединява където сметне за необходимо, по всяко време може да си смени мястото или да се присъедини към друго ято. Публичната конкуренция между различни експертни групи, които работят по един и същи проблем, трябва да е не само добре дошла, а активно поощрявана, дори умишлено търсена. Търсенето има ли как разликите между тези групи да бъдат съчетани в стройна система, и ако не – на какво се дължат, трябва да е изцяло публично, вземането на решение – също. Като минимум този процес ще накара доста хора да понаучат това-онова, за да са адекватни на дискусията. А от това ще има само полза.

    Reply
  68. Кал

    Напълно съгласен за умните кукловоди. (Затова и ми е толкова трудно да застана зад коя да е хипотеза за целите на деянията на кабинета „Орешарски“ – все ми се струва, че НИЕ не сме достатъчно умни, за да ги прозрем. Камо ли информирани.)

    Моля дръж ме в течение – може и на мейли. И се възползвай от адреса, който са оставили на сайта на хартата: bgharta2013 -в- gmail.com.

    Аз се колебая дали да им предложа теб и Любо Николов за експерти-участници в групите. А се колебая не толкова защото може да не искате (хаха, кой ви пита… :D), а понеже не съм доизмислил как да ви представя най-добре. (Щото съм убеден, че адресът им вече прелива от глупости. :/ Задачата ще е да обърнат внимание на писмото, сред всички други.)

    Ако идеята те привлича, моля помогни – прати ми свое представяне в 3-4 изречения. (Хаха… най-гадната задача на света. :P)

    Reply
  69. Шapкан

    Калине,
    тук няма екип. Поне аз не съм част от него. Екипите се характериризират със синхронни виждания и обща терминология.
    И от тукашните посетители няма хора за каузата – вече са прегърнали една друга. От която един ден ще скимтят.

    относно много харесваната “харта”: шизофрения.
    Декларирана цел “разграждане на олигархичния модел” (сякаш държавата не е такъв модел!) – и вътре в текста тюхкане за обезправената едра собственост. Писано я от глупаци, я от лицемери.

    Reply
  70. Григор Post author

    @Кал: Представяне просто не умея да си пиша – просто не знам какво да напиша, честно. Една от най-сериозните причини да направя своя фирма беше ужасът от писане на CV-та за кандидатстване за работа, без майтап. Иначе да, с удоволствие бих работил като експерт за някоя група – с условието тя да е само една от групите, които работят по точно същия проблем. (Това за конкуриращите се групи ми се струва все по-важно и задължително.) Ако пък не ме щат, преспокойно мога да работя и сам или с няколко близки приятели и да публикувам резултатите при мен. Пак е вид конкуренция.

    За кабинета и прочее – интересен момент е, че за много неща Орешарски се отметна от първоначалните позиции и се зае да върши принципно умни неща. Под бруталния натиск на улицата. Тоест, очевидно от този натиск и ежедневните протести вече има полза… И да, сигурен съм, че това е замазване на очите, за докато не подпише Белене или/и други подобни заробвания, и че трябва да бъде смъкнат, преди да го е направил. Но е показателно, че гьонсуратщината в българската политика постепенно намалява.

    (Не съвсем. Волен Сидеров като председател на комисиите срещу корупцията и за етика – това сигурно е във връзка с рушвета, дето „не го е взел“. И май започва да се очертава като изяди-глава за парламента. Да видим. И да продължаваме с митингите. Успеем ли да обърнем и това, или да изритаме сегашното дупетатство заради него, вече не само изпълнителната власт ще има обица на ухото.)

    Reply
  71. Кал

    Ники: А имаш ли представа как се създава екип? Когато нямаш щастието да познаваш други хора със „синхронни виждания и обща терминология“?

    (Опитвам се да те приближа до връзката „защо е важно да познаваме и ползваме езика на другите“. Ако пък нямаш никакво желание за сближаване – пак стигаме до въпроса „Защо хабиш време да пишеш?“.)

    – – –

    Гри: Чудесно! 🙂 Значи – разгледай http://harta2013.eu/?page_id=7 и ми пиши: 1) в кои области искаш да участваш; 2) какъв ти е опитът във всяка от тях – в напълно свободен вид (примерно като bullet list); 3) нещо друго, важно за участието ти – например идеята за „паралелните комисии“. Аз ще сглобя чернова и ще ти я пратя за оглед. Добре е цялото нещо да е до 1 страница.

    Ще можеш ли да го направиш в рамките на ден-два? Да се движим в крак със събитията. 😉

    Същото важи и за Любо Николов… сега ще го препратя насам.

    Reply
  72. Делибалтова

    Кал, притеснението ми е от поредното замазване на отговорността.

    Имаме правителство, дошло на власт с измама. Правителство с престъпни намерения, управлявано от много опитни, могъщи и враждебни на България сили. От всички възможни варианти, попаднахме в най-лошия. Въпреки това или поради това успяхме да се противопоставим с нашия прекрасен интелигентен протест. Цветът на нацията най-после застана, където и както му е отредено – пред обществото и заедно с него. Най-после сме единни. Най-после надвикахме глашатаите на злото и казахме нещата каквито са.

    Хартата наглед признава, че е нужна промяна, но според мен отново умело скрива истинския механизъм, по който злото ни владее. Зад общите приказки виждаме само второстепенни виновници. Истинските кукловоди и главните им марионетки са премълчани. Начин отново да ги забравим. Пак ни приспиват с полуистини и чрез имената на множество заслужено уважавани личности. Не знам точно как е съставян текстът, но никой, когото уважавам, не би пропуснал да назове истината в сегашния момент. Приемам, че това са направили изгубилите или никога не получили моето доверие. Трябва ли да изброявам имената им? Ще е доста субективно.

    От друга страна е време да загърбим миналото. Не оспорвам правото и на най-съгрешилия да се поправи. Без да забравяме какво е било и от къде ни е дошло.

    Експертни групи от читави хора наистина са ни необходими. Присъединявам се към предложението Григор Гачев да участва. За представянето му може да ти послужи нещо от коментара на Виктор малко по-горе. Много уважавам и Любомир Николов. Кал, благодаря ти!

    Reply
  73. Григор Post author

    @Кал: Разгледах страницата. За съжаление тя напълно потвърждава опасенията ми. Предвижда се една Комисия (не различни области и не конкуриращи се комисии), в която да участват „изтъкнати личности“ (ключов елемент в стратегията на мафията ни е да не допуска никой извън нея да получи управленска компетентност или публична известност). Всички експертни групи и прочее ще бъдат създавани и контролирани от тази Комисия – тоест, абсолютен контрол отгоре. Познат почерк – очаквам тази инициатива да е с почти 100% вероятност опит за подмяна на разклатеното мафиотско статукво със закрепено. И декларираните цели „само да публикува Доклад, чиято тежест ще зависи от качеството на справянето ѝ“… този филм вече съм го гледал неведнъж. Докладът в крайна сметка се оказва манипулиран в нужната на мафията насока, а след това представян като „пример за перфектно справяне“ и „легитимнаТА основа да се създаде нещо ново“.

    При това положение вероятно ще откажа да придавам легитимност на тази Комисия чрез себе си. Вместо това, ако смогна, ще се опитам да направя алтернативен анализ, сам или с други желаещи, и да го предложа на хората. Ако хората в Комисията са наистина добросъвестни, с пълна сигурност ще преценят ключовите елементи от анализа ми и ще се съобразят с тях – имам самочувствието да мисля, че имам какво да кажа. Което за мен ще е и окончателната преценка на мероприятието.

    Reply
  74. Кал

    Гри: И така става. 🙂 Методът на Бирбал в действие.

    (За мен, разбира се, е по-лесно да не полагам още едно усилие – при толкова много належащи…)

    Предполагам, че ще се обедините с Любо за алтернативния анализ?

    Деси: Това, което се опитах да кажа горе, е че в случая не ми трябва „субективно“. Достатъчно претоварен съм с непроверена информация. Търся си проверена. 😉

    Reply
  75. Виктор

    На мен ми се струва, че ако Григор покаже блога си, каже на колко години е, какво образование има и какво работи, евентуално колко посещения има блога, това си е едно доста пълно представяне. разбира се, не става за хартиена или друга радиоточкова медия, но за интернет си става.

    Reply
  76. +0

    Аз за алтернативния анализ. Ако нещата в хартата са в водени в посока да се укрепи мафията двата проекта ще са или-или, ако обаче са в една посока ще се допълват и няма да си пречат.

    Reply
  77. Григор Post author

    @+0: Именно. Полза винаги има – в единия случай алтернатива, в другия обогатяване. Затова ми се струва толкова важно да има алтернативни експертни групи и планове.

    Reply
  78. Кал

    По-горе забравих да питам-предложа: А ако им пратиш същите тези разсъждения, за нуждата от алтернативни експертни групи? Още сега? Допускайки, че те не са се сетили за това?

    (Понякога с малко добронамереност далеч се стига. ;))

    Аз пак бих помогнал с текста на писмото-питане. Да го изчистя от звучене, което може да им прозвучи като заяждане/агресия. (Понеже съм бил „на топа“ и знам какво е напрежението, когато всеки иска да ти даде акъл…)

    Reply
  79. Кал

    Съжалявам, че чак сега виждам, но – разгледайте http://www.ostavkaoresharski.com

    Цитирам по-важното:

    1. Протест утре сутрин (от Фейсбук):

    26 юни 2013 г.
    09:00 в UTC+02

    СОФИЯ, Народно Събрание

    Организатор на протестната група – българинът Октай Енимехмедов.
    “Свободата не ще екзарх, иска Караджата !” Да обсадим плътно Народното Събрание докато заседава утре СРЯДА от 9 часа с жива верига , както през 1997г., и да не позволим никой депутат да напуска, докато Орешарски не подаде незабавно ОСТАВКА! Народът е призван да вземе властта си от ръцете на мафията, настанила се в Парламента, сега или никога ! Ако не успеем с блокадата и наглостта на мафията ескалира, обсадата ще продължава всеки ден, в който Парламента заседава, до ОСТАВКАТА.
    НЯМА ПАРТИИ ВЕЧЕ, ИМА БЪЛГАРИ. Вечерните разходки и скандирания пред празни сгради явно не дават резултат, тъй като политическата мафия е глуха за справедливите искания на народа си. Нужни са крайни действия.
    Следва окупация и обсада на Народното Събрание докато заседава, в сряда 26.06.2013 от 9:00 часа, с единствено искане – незабавна ОСТАВКА на кабинета Орешарски. Този протест е на ЦЕЛИЯ ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД, той е БЕЗПАРТИЕН и СРЕЩУ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛИКА НА ПРЕХОДА, затова не се оставяйте да ви разединяват партийни провокатори, бранещи властта на всяка цена !
    ГРУПАТА СЕ СЪЗДАВА ПОРАДИ ДЕБЕЛООЧИЕТО И НАГЛОСТТА НА ХОРАТА ОТ ДПС,БСП И АТАКА! НЯМА ПАРТИИ, ИМА САМО БЪЛГАРИ! НИЕ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО С ВСЕНАРОДНИЯ, БЕЗПАРТИЕН #ДАНСWITHME ПРОТЕСТ.
    НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТАЗИ ГРУПА, ИСКАМЕ НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ.

    2. Новите стратегии на разцепване:

    за съжаление разбрахме че в справедливите ни мирни протести, има внедрени групички на червената олигархия. Те няма да целят с камъни правоохранителните органи, защото олигархията разбра че с агресия няма да опорочат протеста ни и преминаха на стратегията „разделяй и владей“.
    Тези групички и хора скандират като нас „Оставка на червената мафия“, но тяхната е цел да вкарат разногласия къде в колко да се протестира! Така те искат да разделят протеста, да сме на по-малки групи и това да демотивира и умори хората и да ни откаже да протестираме.
    На 18.06 за първи път успяха да разделят протеста, хората се пръснаха във всички посоки.
    Затова тези, които организирахме протестите първоначално и се грижим за разрешителните, спазването на обществения ред, реагираме светкавично и остро срещу намесата на червената олигархия. Създаваме ПРОГРАМА на протеста, която се повтаряше 4 дни подред, преди намесата на нашите „приятели“, така че да осуетим намеренията им да развалят протеста.
    Програма на протеста „Оставка Орешарски“
    18.30 Минестерски Съвет начало на протеста
    19:00 тръгваме от Минетерски Съвет към Народното Събрание
    19:30 от Народното Събрание тръгваме към Орлов Мост
    20:00 от Орлов Мост тръгваме през НДК към Позитано 20
    20:30 от централата на БСП тръгваме към централата на ДПС
    21:00 приключване на протеста
    Призоваваме гражданите всеки ден да спазваме познатият маршрут, да покажем че сме истинско гражданско общество и не могат да ни разделят слугите на червената мафия под формата на „викачи“, хора с барабани и групички, които да ни „насочват“.
    Правилника на протеста:
    1. Спазвайте законите на страната.
    2. Изолирайте правокаторите и сигнализирайте правоохранителните органи.
    3. Уважавайте полицаите и жандармерията, благодарете им че пазят общественият ред.
    4. Събирайте си боклуците.

    Reply
  80. Kzint

    Идейка:
    Какво би станало… ако на всеки гласувал се изплати някаква сума като поощрение (5-10% от мин. заплата). И Новото Народно Събрание да бъде задължено от Суверена
    чрез всички възможни средства да я изплати. > Поне удвояване на броя гласували, стопиране на търговията с гласове, поради процентното омаловажаване на купен глас, една малка партия да го включи в обещанията си – или ще спечели много, или всички останали ще се присъединят. Само да се разчуе достатъчно. Минуси – сумичката е сериозна, плюсове – инвестира се у нас 🙂 Винаги някой нещо е пропуснал…
    И така – сериозни възражения? 🙂

    Reply
  81. Григор Post author

    @Kzint: Според мен идеята е добра. Ако сумата е 20 лева, при 5 милиона гласували (близо до теоретичния максимум) инвестицията е 100 милиона лева – не е твърде страшна. Като се има предвид, че вероятно е най-изплащащата се в перспектива инвестиция, според мен си струва.

    Reply
  82. Иван

    Аз съм против.

    Хората които отиват да гласуват трябва да знаят за кого го правят, а не да отиват за парите. Това ще позволи на партии които са най-шумни и рекламирани да взимат сериозни проценти. А ние знаем кои имат медийни империи.

    Отделно, тези пари ще дойдат от данъци, които ние ще плащаме.

    В момента ме е страх от радикални промени в изборното законодателство, именно заради тези които искат да ги правят. Няма начин да приемат нещо без стотици вратички в него. Затова ще се радвам като предлагате интересни идеи, да се ограничите до такива които са изпробвани някъде, така че да знаем какви странични (д)ефекти имат.

    Reply
  83. Кал

    На кафе пред парламента – 26-28.06.

    От форума на Шадоуданс:

    Marfa: Поканвам ви да се присъедините към тоя ивент:
    https://www.facebook.com/events/1385114985037698/

    Работата е там, че докат народът обикаля след работното им време, ония го гледат по телевизора и хрупат пуканки. Обаче от друга страна народът пък ходи на работа, за да бачка, да печели пари и да ги издържа. Ето защо освен редовния протест в шест и половина намислихме сбирка за по кефе преди работа и евентуално в обедната почивка.

    Цитирам:

    „Приятели, дойде време да разширим протеста. Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим “седенката”. Затова да отидем на кафе пред парламента. Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо… 🙂 Очакваме ви! п.с. Протестите в 18:30 остават!

    Сряда от 8.30 до 9.30 флашмоб
    от 12.30 до 13.30 флашмоб
    Четвъртък от 8.30 до 9.30 флашмоб
    от 12.30 до 13.30 флашмоб
    Петък от 8.30 до 9.30 флашмоб
    от 12.30 до 13.30 флашмоб
    (в петък има и парламентарен контрол, така че който има възможност – може да остане до протеста в 18:30)

    Можем да отделим малко време преди работа или в обедната почивка, който – когато може.“

    Ем, заповядайте, такова.

    Вижте и моите съображения за утре и вдругиден.

    Reply
  84. Петър Петров

    И аз мисля, че е по-важно емпиричното обучение на електората, отколкото еднократната победа на някоя политическа група в парламента сега. Направо не мога да повярвам на случващото се в момента.

    Reply
  85. Григор Post author

    @Петър Петров: Така е. Гьонсуратлъкът в политиката се завръща с експресния влак. Бойко може да беше най-големият клоун, палячо и тиква в българската политика, но поне не беше гьонсурат – събереше ли се един по-солиден митинг срещу негово решение, чуваше и се съобразяваше. Дали няма в управлението да се вършат простотии си зависеше от нас. Сега мафията пак ни изземва реалния глас.

    Reply
  86. Петър Петров

    Бойко научи (част от) хората, че ако “скачат” има значение и оказва влияние, че от тях зависи. Сегашните узурпатори бавно отучват хората от това, примамват ги обратно в света на “то нищо не зависи от мен, всички са маскари, изборите не променят нищо” и ги чакат да идат на море.

    От поведението но редовите полицаи съм възхитен. В първия ден бяха с щитове и каски, в момента все едно са безделни сеирджии. Справят се с провокаторите образцово. Мисля, че в момента няма по-добро отношение на полиция към протестиращи в света.

    И журналистите взеха един по един да надигат лице. Ако някой се продаде — лъсва като Дърева мазно. Вижда се дори с просто око, дори другото да е затворено и носът да е запушен.

    И Белене да ни пробутат (което за момента не виждам как ще стане), пак бих казал че обществото има повече полза от събитията, отколкото вреди. Такова нещо се случи само веднъж през 1990 — 1991 г. когато наистина имаше опозиция за известно време.

    Reply
  87. Шapкан

    запазете си възхищението за момента, когато същите полицаи ви обработят с палките.

    фразата “от мен зависи” не означава “да ходя да си избера нови господари”, намеква за пряко самоуправление.

    опозиция през 1990-91?
    смях в залата

    http://sharkannht.blogspot.com/2013/07/blog-post.html
    http://sharkannht.blogspot.com/2013/05/blog-post_13.html

    Reply
  88. Григор Post author

    @Кал: И аз, на всички мислещи. Уви, напълно оправдава някои предишни мои подозрения.

    На думи описва наличното олигархично положение и търси изход от него, но избраните средства и начини на действие с подозрителна точност работят именно за „презареждането“ на олигархията под нова форма и външност. (Да съм точен – не точно на олигархията, а на кадесарско-мафиотската ѝ част: за последните няколко години се зароди олигархия, която е извън кадесарската мафия. Но беше на практика унищожена през последните два месеца…) Теоретично би могло да е просто резултат от заблуда какво от какво би могло да резултира, но опитът ми казва, че такава точност на заблудата много рядко е случайна. (А и да е, резултатът пак ще е същият.)

    Уви, последните дни ми бяха претоварени до дупка – не съм имал време за нищо. Но ми се струва, че и да имах, опитът да помагам за подобна инициатива би означавал да работя за мафията, пряко или косвено. Не съм съгласен.

    Reply
  89. Кал

    Гри (не е като да ти го казвам за първи път; но покрай общуването в ЧоБи, ако не друго, поне на търпение се учим):

    1. Винаги е най-добре да напишеш теза с доказателства (дори да са две на брой).

    2. Обикновено е по-добре да не пишеш нищо, отколкото да напишеш теза без доказателства.

    Ето, сега изпадам до положение сам да си противореча…

    Reply
  90. Григор Post author

    @Кал: Специално в този случай предпочитам да не пиша доказателствата изрично. Целта е и други да преценят прав ли съм, или не, а за тази цел да прочетат оригиналното интервю.

    Иначе, в личен разговор с удоволствие ще приведа доказателствата.

    Reply
  91. Кал

    Брой се ангажиран за личен разговор. 🙂 Само ще помоля да имаме текста на интервюто пред нас, докато си говорим.

    Reply
  92. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » И още протестни размисли

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *