Шльокавица

Вероятно всеки е попадал на бозата от латински букви, цифри и какви ли не още знаци, с която новоизлюпени чатери и други “Интернет майстори” често комуникират вместо с кирилица. Известна още като “методиевица”, “чатица” и прочее. И която Никола Антонов, журналист в Българско радио и отличен компютърен специалист, беше кръстил с далеч по-подходящо име – шльокавица.

Появи се инициативата “Шльокавица”. Истинските специалисти по компютри масово започнаха да защищават кирилицата. Казаха се куп неща в нейна подкрепа – и с право. (Както и срещу нея – според мен също с право, но по-малко. Да пишеш на латиница още не ти дава нищо – трябва и да говориш английски, като роден, и всъщност за какво ти е българският тогава, и…) Но всичко това има и весела страна.

Повечето хора са убедени, че кирилицата е създадена от Кирил и Методий – това обаче е заблуда. Те създават т. нар. глаголица – извънредно красива азбука, но сложна за изписване, и заради това непрактична. (И, между другото, пригодена за нуждите на западнославянските езици, а не на българския – била е създадена за целите на великоморавските славяни, по поръчка на византийския император. Питайте някой историк.) Кирилицата е създадена по-късно, в България, от техния ученик Климент (по-късно свети, и Охридски), за нуждите на българския език, и само е кръстена от него на учителя му.

Интересното в случая е как е създадена кирилицата. А именно – на базата на гръцката азбука, като някои букви са поопростени допълнително, седемте гръцки “е”-та са сведени до едно, и са доизмислени букви за славянските звуци, които не присъстват в гръцкия. (Сравнете взетите от гръцкия букви и тези за типично славянските звуци, и ще забележите леката “самоделност” на вторите, и различното чувство за естетика – особено ако сравнявате тогавашната гръцка азбука и тогавашната кирилица.) Тоест, Климент е създал… гръцко-базирана шльокавица.

Животът обича такива парадокси. Всъщност, зад тях стои неумолима логика – прочетете чудесното есе на Станислав Лем “Културата като грешка”. Тези парадокси са мутациите в биологичния вид, наречен култура на човечеството – и благодарение на тях културата става по-разнообразна, много по-често, отколкото благодарение на мъдростта на гениите.

Най-сетне, тогавашната шльокавица – сегашна кирилица – има много по-сериозно оправдание за съществуването си от сегашната. Тогава българска азбука, удобна и практична като кирилицата, изобщо не е съществувала. Имало е обективна нужда от нея. Сегашната шльокавица е не само по-неудобна от кирилицата, както за писане, така и за четене, но и няма оправдание да се появява, след като кирилицата вече я има. По-точно, оправдана е само когато на потребителя е забранено да сложи кирилица на компютъра си. Във всички останали случаи (а те са 99.9% от употребите на шльокавица) се касае за мързел или некадърност на потребителя, или и двете.

А аз не съм длъжен да си вадя очите заради нечий мързел или некадърност. Ако човекът не умее да си настрои кирилица – да пита, сигурно десетки хора ще са готови да му помогнат (аз също). А ако не ще просто от инат и дебелоглавие, да ходи да си търси за общуване себеподобни.

Желая му успех в живота.

10 thoughts on “Шльокавица

  1. Ани Илиева

    Обаждам се само защото проблемът много ме вълнува 🙂
    А какво мислите ти и другите компютърни специалисти за безкрайната върволица от чуждици, която се промъкна в езика ни именно като компютърен жаргон? Нямам предвид самата думичка “компютър” (за която между другото французите си имат тяхна си, френска дума). Имам предвид глаголчета като “принтирам”, “даунлоудвам”, “сейввам” и прочие, твърде много са, които на всичкото отгоре напускат областта на чисто компютърната терминология и храбро крачат в живота.
    Любопитно ми е просто, какво мислите. 🙂
    Поздрави!

    ПП. Цялата история около Кирил и Методий и създаването на азбуката, оказва се, по последни проучвания на историци и филолози, че далеч не е такава, каквато я знаем от учебниците. Ако те интересува, ще ти разкажа някой път на по бира. 😉

    Reply
  2. Григор Post author

    Не си объркала нищо – просто всички коментари се преглеждат, преди да се появят. Иначе над девет десети от коментарите тук щяха да рекламират виагра, онлайн казина, секти и какво ли не още. Има и такъв вид спам.

    Колкото до историята за създаването на азбуката – защо не я разкажеш направо тук, в блога? Може като отделна, твоя публикация – имам категория “Гостувания”. 🙂

    А колкото до компютърния жаргон – под въпрос е дали това са чуждици, или заемки. Повече от половината (като думи) съвременен български език е бил измислен след Освобождението, от филолозите. Вероятно си чувала изрази като “богоровизъм” или “баланизъм” – те идват от имената на двама особено трудолюбиви езикотворци.

    Единият от двамата, по не помня вече какъв случай, в твърде преклонна възраст беше написал писмо до БАН. Писмото беше забележително в две отношения (и по-точно съчетанието им):

    1. Не съдържаше нито една чужда дума – чуждица, заемка или каквато и да било друга. Навсякъде авторът беше творил неологизми, създадени на изцяло българска почва.

    2. Поради първото, никой не могъл да разбере за какво става дума в писмото. Наложило се да го отнесат обратно на автора, за да им го преведе той. От български на български.

    Reply
  3. Ани Илиева

    Аз пък си помислих, че нещо бъгва. Бях копирала мнението и се опитах да го пейстна пак, но получих месидж, че постингът ми се дублира. Сори.
    🙂
    Може би имаш предвид писмото на проф. Балан до министъра по повод пенсионирането му от СУ?
    Възпроизвеждам по памет:
    “Господин министре,
    С душесмут окосъзрях вещилище във вестопродавците днешни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от просветилището народно, поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни и мръснословия. Защото, ако ме лицесъзрете, ще видите, че съм душесвеж и в прекрасно якотелесие. Сърцетупът ми е нормален, кръвотласъкът естествен, а любощенските ми подсети – непрестанни. Бива ли да ме подвергавате на изпъдица?
    С настоящото буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на плодотворна занимавка.

    Последна доплънка:
    Виж, ако иде реч за професор Влахов, той макар и в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай в пълен угас на любощенските подсети. Неговата изпъдица е по-належаща.”
    🙂

    Reply
  4. Григор Post author

    Именно 🙂 Не е ли сладко?

    (А паметта ти е направо впечатляваща!)

    Reply
  5. Божо

    По повод: “И, между другото, пригодена за нуждите на западнославянските езици, а не на българския – била е създадена за целите на великоморавските славяни, по поръчка на византийския император.”
    Хм, вярно, че те първо са я разпространявали във Моравия, но съм чел хипотези, че първоначално е била предназначена за България, но след промяна в плановете на императора, вместо в България са били пратени в Моравия. И че нали всяка буква в глаголицата (както и в кирилицата) има свое име, което е определена дума, от имената на буквите на глаголица се получава текст на старобългарски. Кое е вярно не знам – май и историците не са на еднакво мнение.

    Reply
  6. Григор Post author

    Напълно е възможно. Но не бива да се забравя и че тогава славянските езици са били много по-близки отсега. А и че вероятно дори тогава това не е било публично обявявано, а е било държавна политика – тоест, тайна.

    Не зная за кого е създадена най-изначално глаголицата. Но съм убеден, че Климент създава кирилицата на базата на нейния план и схема, като просто използва гръцките букви вместо красивите, но сложни глаголически знаци. Така че Кирил и Методий според мен заслужават титлата на първосъздатели на славянската писменост.

    Reply
  7. Nick Angelow

    доколкото си спомням, кирил и методий са чествани именно като създатели на славянската, а не българска писменост. така, че титлата им напълно заслужена.

    Reply
  8. Тея

    Щеше да е по-забавно Климент да кръсти азбуката на себе си, а не на учителя 🙂

    Reply
  9. Anonymous

    застото кирил и методи са саздали кирилитсата а не глаголитсата като повтариат гратскиа алфавит…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *