Къде думи, къде реалност… и еволюция на ситуацията

На изборите за кмет във Варна кандидатът на БСП Христо Бозов взе смазващо предимство в ромските секции – на места над 90%. Според него причината е, че конкурентът му „се държал високомерно с циганите“.

По повод декларацията на френския и немския посланик срещу „слепотата“ на правителството за протестите, външният министър Вигенин заяви, че това било насочено срещу предишното правителство, и било подкрепа за неговото. И, кой знае защо при такова тълкуване, се закани да си поговори много скоро с посланиците.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че линейките за вчерашната катастрофа закъснели, понеже били задържани от протестиращите на Орлов мост и Цариградското шосе. На качен в YouTube видеозапис обаче ясно се вижда, че линейките преминават участъка дори по-бързо, отколкото ако няма протест и автомобилният трафик е обичайният. Благодарение именно на бързата реакция на простестиращите, които ги пропуснаха.

Днес Народното събрание беше заградено отстрани не на разрешените от закона до 20 метра, а на близо километър. Причината, при положение че по закон нямат право? Съгласно пресцентъра на МВР имало данни, че много протестиращи носели хладно оръжие.

—-

За загражденията и Народното събрание, каквото видях с очите си:

Единствените неща, използваеми за хладно оръжие, които видях на протеста, бяха петнайсетина велосипеда, няколко детски колички и камерите на телевизиите. По-дълги от 20 метра между тях не забелязах.

Между другото, нещо интересно. Заграждението на паметника на Левски беше към една трета от трийсетинагодишни мускулести мъжаги, които не носеха униформи – само по тениска с надпис „Полиция“. И един капитан от полицията им показваше как да се държат за ръце, за да удържат на натиска на протестиращите, ако се наложи. Чудя се откъде ли са ги наели, кой е дал идеята и заповедта? Нямаха излъчване на престъпници или платени биячи, но и бяха подбор спортни типове. Какви ли са и откъде ли са?

По едно време пет-шест протестиращи натиснаха здраво срещу редицата на точно тези юнаци. Тъкмо се бях приближил да ги огледам по-внимателно, така че натискът мина буквално през мен и бях в самия център на ситуацията. Падна много здраво бутане, за щастие (и отчасти дори за мое смайване) обаче без нито един удар и от двете страни. Накрая юнаците с подкрепа и на истински полицаи успяха да удържат.

Друго интересно: няколко линейки бяха насочени от полицията да минат право през центъра на шествието, въпреки че беше лесно да бъдат пропуснати по съседни улици. Кому беше нужно?! Да, протестиращите отново им отвориха път със смайваща бързина – линейките само намаляваха леко скорост, докато пресичаха шествието. Но кому беше нужно това?!

Друго обаче е по-интересно. Ситуацията се променя.

Каква е причината – не зная. Имам няколко хипотези.

Едната е вече подписаният договор за „Южен поток“ през България. Съгласно него 50% от газопровода ще се държат от българска компания, която ще изплати своя дял от строителството му с таксите от транспорт на газ по него. Само че строителството на газопровода, кой знае защо, ще струва на километър 3 пъти повече, отколкото в Германия, където се строи с немски заплати. А пък транзитните такси, от които ще го изплащаме, са 2 пъти по-ниски на 1000 кубика газ на километър, отколкото дори в Украйна. Иначе казано, при обща цена на проекта 3.3 милиарда, руската страна ще спести почти всичките (ще вложи реално 1/3 от сумата, но ще получи като транзитни такси цялата, тоест 3 пъти разходите си). При типичните за България 30% рушвет за подобни „икономии“, някой е гушнал около 600-700 милиона. Може би са решили, че това им е достатъчно и че за Белене и прочее по някаква причина няма да им се отвори парашутът, та могат да си позволят малко слободия.

Другата е, че Вигенин наистина е проявил идиотизма да се опита да говори с френския и немския посланици, и съответно му са били обяснени някои неща, които са поуплашили правителството като цяло. Нямам никаква информация, която да го подкрепя, но още с декларацията стана ясно, че подобно обяснение ще предстои в недалечно бъдеще.

Напълно е възможно причината да е трета, съвсем различна. Едно обаче е ясно – правителството е почнало да пълни гащите. Че е разбрало, че митингите срещу него няма да спрат, тоест няма да изкара дълго. И в момента си изпуска нервите. А изпуска ли ги малко по-дълго, или недай боже малко повече, Еврокомисията и Европарламентът може да се задействат и още по-бързо от очакваното.

Така че свалянето на това правителство в момента е в ръцете ни. Всичко, което е нужно, е да демонстрираме. Без насилие (а платени провокатори с пълна сигурност ще се опитат да го предизвикат, за да развържат ръцете на правителството да смаже протестите със сила!). Но и без умора. Всеки ден да сме много. Не могат да издържат още месеци – признават си го. С това, че са вече нервни – не с думи, а с действия.

Да, демонстрирането хаби време и сили, които могат да са от полза за друго. Само че така са от най-голямата възможна полза за всеки от нас – да намалят сериозно живото дране, на което сме подложени вече над 20 години. Бъде ли свалено това правителство заради скандалността си, ще сме се научили, че можем да сваляме властта, ако прекали. Не бъде ли, правителството ще се е научило, че може да прекалява колкото си иска.

И това ще е урок за всяко следващо правителство. Знае ли, че ако прекалява ще види пътя, и пак на БСП и ДПС да е, няма да смее да краде като сега. Знае ли, че е безнаказуемо и безконтролно, и на ангели да е, пак ще ни дере до кокал. Да ни управляват политиците добре зависи не от добрия цар или добрия пъдар – зависи от как ги контролираме ние. Точно както да не краде персонала фирмата, която притежаваме, зависи не от подбрани за персонал ангели, а от това как контролираме персонала ние, собствениците ѝ.

Така че моят призив е – ако не вярвате на политици, всички или дори само някои, елате на протестите. Те са шансът ни да си отвоюваме правото и навика да ги контролираме, и да им наложим да ни уважават и да не смеят да ни крадат и продават. Надеждата ни децата ни да искат да живеят и работят тук. И надеждата старините ни да са спокойни и достойни.

Сега съдбата ни е в наши ръце. Каквато си я направим, такава ще бъде.

Нека я направим по-добра. Елате.

19 thoughts on “Къде думи, къде реалност… и еволюция на ситуацията

  1. Michel

    Ние идваме! 😉

    Ама …

    … тия идиоти, окопали се в Министерски съвет и Парламента, зад телени огради и стотици полицаи и жандармеристи …

    … май не разбират, като им кажеш мирно, силно и ясно: ОС-ТАВ-КА!

    28 дни! Днес е 29-тият… И вке още сме постигнали какво, с този мирен протест? Почти нищо… 🙁

    Днес ще ни прецакат за няколко милиарда долара с Южен Поток, утре ще подпишат за АЕЦ Белене за още 10-20 милиарда, ще окрадат къде каквото могат, ще си назначит своите си мафиоти по важни държавни постове и след тях и потоп…

    А ние седим и гледаме … мирно. 🙁

    Не ме разбирай погрешно — и аз съм за мирно решение на проблема. Тия “експерти” се видя че не могат да упраляват и че всъщност са 100% обвързани с мафията и са тук с една едничка цел: кражби в особено големи размери и безразмерна власт (сливането на ДАНС с ГДБОП е първата стъпка само, и тя вече стана). Как ще ги спрем?…

    28 дни по улици и площади на мирни шествия, а те ти се смеят в лицето и те плюят и ходят с бронирани коли и автобуси “на работа” в парламента, и така май може да откарат един четиригодишен мандат като нищо…

    Reply
  2. Григор Post author

    @Michel: ЕС мисля, че заяви много ясно – не харесва сегашната власт и няма да я толерира. (Дали харесва предишната също е добър въпрос.) А блокира ли под някаква форма представителството на България, даже наглостта на Вигенин няма да може да спре падането на маските. Или пък спре ли европомощите, собствените кукловоди на правителството ще го смъкнат. И следващите ще имат основание да откажат да изпълняват подписани от това правителство договори, защото се е поставило в престъпно положение.

    Това, което искам да кажа, е именно че правителството почва да си губи нервите. Иначе казано, че ресурсите му да отразява натиск са на изчерпване. Че смехът му в лицето ни вече почва да привършва, да нямат как повече. Почнат ли да манифестират още повече хора, ще си изпусне нервите и още повече. А нареди ли на полицията дори веднъж да набие хората, ЕС само това чака. Така че всичко, което ни е нужно, е да излизаме все повече хора на митинг – търпеливо, без насилие, но и без отчайване и умора. Вече се вижда, че ще ги огънем.

    Reply
  3. Pingback: #ДАНСwithme ден #29: “Уважаеми непротестиращи…” • optimiced | bg

  4. Michel

    Харесва ми, че си оптимист… 🙂

    Аз май по-малко… ама няма как, ще се протестира, това е положението…

    Reply
  5. Григор Post author

    Каквото си извоюваме, това ще имаме. А хубавото е, че това правителство почна да се огъва. Клеветите и лъжите му показват, че губи контрол и увереност. Че най-вероятно както мами провинцията за размера на уличните протести в София, така мами и всички българи за размера на дипломатическия натиск срещу него. Продължим ли да демонстрираме, още повече отпреди, ще го принудим да си отиде, колкото и гьонсуратско да е.

    Какво ще дойде после – не знам. Може да е пак на БСП и ДПС. Но дори тогава вече няма да смее да прекалява с краденето – ще знае, че имаме силите и решителността да изритваме такива правителства.

    Ако покажем, че наистина ги имаме.

    Reply
  6. Кирил

    Според мен ако полицаите ударят протестиращ ще стане точно както при ГЕРБ и ще трябва да обясняват защо след като има кръв още седят, щом „диктаторът“ напусна веднага. А и ако има кръв протестиращите като нищо могат да щурмуват парламента.
    Но аз малко трудно следя реакциите на парламента (имам чувството, че кроят и подписват много договори с които да ни разплачат фамилията), но как виждаш, че парламента си изпуска нервите? Аз лично до сега виждам само как ни лъжат за да си остане това правителство на власт. И най-много ме дразни, че си правят каквото си искат без да се съобразят изобщо с каквото и да е мнение.

    Reply
  7. Pingback: високо, високо, високо 29 ден на #ДАНСwithme at Smiling

  8. Шapкан

    ситуацията се променя ВЪНШНО. Повече радиклизъм в поведението, верноподаничество към системата като съдържание (“не искаме тези мутри във властта, искаме други” – презареждане на матрицата тоест).

    самият факт, че хората излизат, е положителен.
    Но излизат за глупости, излизат да релегитимират основния източник на проблемите си, не да го отстранят.
    Промяна по форма, статукво по същина.

    фабриките за илюзии бълват нови артикули (стари, но в обновена опаковка).

    ефектът от всичко ще е изпускане на парата (към свирката, нищо не отива към буталата) – демек НУЛЕВ.

    http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=44308&rb_v=viewtopic#p44308
    (а и цялата тема си заслужава преглед)

    Reply
  9. Любо Николов

    Шаркане,
    Досега не съм се заговарял с теб, защото съм пълен лаик.
    Моля те, дай линк към едно-две четива, започващи от А-Бе.

    Reply
  10. Шapкан

    заповядай, Любо:

    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory.html – избери каквото те заинтересува

    препоръчвам особено:
    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html
    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/shtoeA.html – това и “Федерализъм и централизъм” на Рокер са букварчето
    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/history/bgAhistory.html

    а за разядка: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mfeOQO211pQJ:spodeli.net/3/story-37359.html&lr=lang_ru%7Clang_bg&client=firefox-a&hl=bg&gl=bg&tbs=lr:lang_1ru%7Clang_1bg&strip=0
    (там има малка неточност: “Анархията е майка на реда” го е казал Прудон, Нестор Махно само го е повторил)

    Reply
  11. Anonymous

    Едно обаче е ясно – правителството е почнало да пълни гащите

    Reply
  12. MilenG

    Сегашните могат да материализират участието си в управлението по-добре от предишните и ще се държат колкото могат. Трябва да се намерят фирмите им и който каквито плащания има към тях – да ги прекрати или да ги сведе до минимум. А блогърите могат да направят мултиплициране на ефекта, което реално да им свали акциите.

    Reply
  13. Григор Post author

    @MilenG: Ще е доста трудно. Ако разбирам добре икономическата схема на страната, наложена от мафията ни, почти всички пари в страната се въртят по „потоци“, които в поне една точка минават през фирми на мафията – и „големият пад“, в смисъл мястото където се извлича големият процент печалба, е именно тази точка в потока. За да се промени този порядък ще е нужна много сериозна антимонополна и антимутренска политика, в продължение на не една и не две години.

    Но не пречи да се пробваме – не толкова с очакването, че реално ще постигнем нещо, колкото за да се научим как става. Сегашната просто изумителна самокоординация на протеста е резултат от дълги години опит митингуване на доста от хората в него.

    Reply
  14. MilenG

    @Григор:
    Ако искаме да вкараме прът в колелото на цялата олигархическа система – няма как да стане. Ако искаме да дадем урок по морал в политиката на сегашните – икономическите санкции може да имат успех.

    Между олигарсите има конкуренция. В сегашната ситуация може лесно да се види как някои от олигарсите са по-скоро на страната на протеста отколкото против. Аз например скоро ще си сменя мобилния оператор (доста карти), а като наближи кампанията за гражданска/каско ще избягна определени застрахователи. Само с тези две мерки ще “спестя” на октопода няколко десетки хилки, като вероятно и аз ще загубя малко. Ако подобно нещо бъде направено в по-голям мащаб ефекта ще е чувствителен, въпреки, че няма да ги събори. Ако обаче инициативата бъде разгласена подобаващо, загубите им ще са много големи, защото те също имат кредитори, които се притесняват за парите си. В този случай по-правилния ход за тях би бил да се дръпнат крачка назад и да си запазят бизнеса в добро здраве, отколкото да се конфронтират с клиентите си.

    Към момента не виждам условия средната класа да вземе власта, защото е много малка и разпокъсана. Трябва да работим, трябва да даваме по-добри заплати, трябва да насърчаваме другите да правят полезен бизнес – само това е начина средната класа да стане по-голяма и силна.

    Reply
  15. Петър Петров

    Скъпо им струваха предизборните обиколки и плакати, изръсиха се за подкрепа от индианските братя, скъпо им струваше изборният удар с прокурора, а да не говорим колко скъп бонус им дойде екстра издръжката на Волен. Сега настъпват порязвания по приходите от ЕС, пълна пауза с инвестициите в бизнес тук, сами си вкараха доста тъпанарското изпълнение с 5% под тока, и изобщо вече и на тъпите там им е ясно — паре нема.

    С дупе ли ще ги карат да плащат?

    Клатят се. Скоро и на голо.

    Ама за разлика от мъдете на коча (по Живков) тия ще паднат. Ако трябва — ще ги отрежем и ще паднат.

    Аз вече се върнах от море.

    Reply
  16. Григор Post author

    @Петър Петров: Няма да е с дупе, не бой се.

    Българската отсечка на Южен поток струва 3 пъти по-скъпо от еквивалентна на Северен поток през Германия, строена с германски заплати. Така че вместо 3.3 милиарда Русия вероятно ще инвестира реално под 1 милиард.

    Нещо повече. Газопроводът ще е 50% българска собственост, като нашата част трябва да изплатим от транзитните такси. А те ще са наполовина на следващите най-евтини, тези на Украйна. Иначе казано, ще върнем на Русия 1.6 милиарда като услуга, заплатена на половин цена – иначе казано, пълните 3.3 милиарда. Ще инвестират под 1 милиард и после срещу половината от построеното ще получат реално 3.3 милиарда. Иначе казано, са на 2.3 милиарда чиста печалба, без да броим половината собственост върху газопровода. При типичните за България за такъв едър проект 30% от чистата печалба рушвет, някой е нагушил около 700 милиона.

    Така че ще имат предостатъчно.

    Reply
  17. Pingback: Защо протестирам и искам оставка на правителството? | Личен блог на Костадин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *