АБК готви нова атака срещу „Моята библиотека“ (chitanka.info)

На 16 юли е било разпратено до членовете на АБК следното писмо:

Уважаеми колеги,

АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани.

Много ви моля до края на седмицата да пратите в АБК справки за нарушени права, съдържащи заглавие(на български и оригиналния език), автори, номер и дата на договора и докога е в сила.

Поздрави
Веселин Тодоров

Какво стои зад това писмо е очевидно – желанието на шепичка хора да минат за полезни, че да си осигурят прехраната.

Веднъж бях писал, че тези хора са експерти по рязането на клона, на който седят. Не бях прав. Експерти са по рязането на клона, на който седи който е глупав да ги слуша – в този случай българските издатели и автори. Когато постигнат каквото гонят, издателите и авторите ще са на улицата, а нашите „експерти“ просто ще отидат да съсипват нещо друго. Защото ако има нещо, в което да са наистина експерти, то е да излъжат някого, че са от полза за него.

С какво лъжат издателите, че са полезни, знаем всички. Интелектуални права, авторски права. Читателите са крадци, те са най-злите ви врагове. Не сме ли ние, те ще ви фалират, за да нямат какво да четат после… Тези лъжи хем са очевадни глупости, хем отдавна са опровергани, но те продължават да се опитват да ги пробутват. И вероятно сега са решили да използват времето на безвластие и корупция, за да си пробутат „полезността“, докато умните и будни хора са заети телом и духом да протестират срещу мафията във властта.

Нищо. Аз пък няма да се уморя да ги разобличавам. Ще ходя всеки ден на протестите срещу корупцията и мафията, но няма да загърбя и съсипването на книгоиздаването.

Кори Доктороу е автор на BoingBoing, най-четеният блог на света. Преди време бях превел (тук и тук) едно прекрасно негово есе, посветено на такива хора и озаглавено „Как да унищожим книгата“. Прочетете го, чудесно обяснение е на много неща. По-долу ще разясня в културен текст какво точно касае нас и сега.

Във всяка страна купуването на книги (и съответно доходите на книгоиздаването, авторите и т.н.) се крепи на една много малка прослойка хора – запалените читатели. Книгоманите. Както ги нарича Кори Доктороу, Хората на Книгата. Те са, които купуват повечето от продаваните книги. И пак те са, които ръчкат останалите хора да купуват книги. Хвалят пред тях новоизлезли книги, полезен източник на информация са какво ново и хубаво, дават назаем други книги от същия автор, дано бъде обикнат… Престанат ли те да се вълнуват от книги, книгоиздаването в страната до не повече от година катастрофира. Ограничава се до учебници, документи и формуляри.

Тези хора купуват книги не защото са тъпи и не знаят, че могат да ги вземат за четене от приятел или читалище, или свалят от Интернет. Купуват ги, за да ги притежават, за да ги дават насила на околните за четене, за да ги завещаят на децата си. Предложете им да вземат книги за едно четене назаем, или да ги купуват без право да ги раздават и четат неограничено, и ще се изсмеят. Точно както ще се изсмее влюбена в цветята домакиня, ако ѝ предложите да получава цветя за по един час, докато ги полее, и да трябва да ги върне после.

Хора на Книгата стават тези, които имат огромна нужда от четенето. Съответно и четат много – много повече, отколкото могат да си позволят да купят, особено в България. Благодарение на това знаят какво ново и какво интересно има, да ни подсетят да го купим. Бъдат ли лишени от сайтове като chitanka.info, те няма да знаят нещата, няма да могат да ни водят в света на книгите. Изгубили водачите си, ние ще престанем да ходим в този свят и да се интересуваме от него. И клонът, на който седи българското книгоиздаване, ще се окаже неусетно отрязан.

Липсата на сайтове с достъпни книги ще окаже ефекта си не само чрез удара по Хората на Книгата, но и пряко. Надали има четящ човек с Интернет в България, който да не опира до такива сайтове. Не за да си спести пари, които да даде за глупости, а защото просто няма парите да купи всички книги, които би искал да прочее. Отрежете ли му достъпа до сайтовете, той няма да започне да дава за книги парите, които няма – ще бъде принуден да се отучи да чете. А отучи ли се човек веднъж да чете, много трудно се научава отново. На изгубилите продажбите си – честито.

Има ли шансове да успее тази инициатива на АБК? Надали. Задвижването на процедурата по отнемането на домейн е трудно и бавно. Пускането на стотици и хиляди нови домейни става за часове. Пускането на целия архив на chitanka.info (който е само няколко гигабайта, а съдържа доста хиляди книги) по всякакви други начини също е лесно. В крайна сметка който иска да чете, ще продължава. Само че след като се е поизмъчил да го търси и сваля, ще си е изработил позиция към издателската алчност и ще я отрази в покупателните си навици. А за много не чак толкова пристрастени читатели ще се окаже по-лесно просто да спрат да четат. Тези времена така или иначе не оставят не само пари, но и време и сили за четене…

„Специалистите по права“ на АБК се правят, че не знаят това, но всъщност го знаят много добре. Просто ако позволят и на издателите и авторите да го разберат, става очевадно, че те са излишни. И като разход за заплатите им, и като значимост и позиции. Всъщност става очевадно, че са вредни – най-сигурният начин да провалят нещата. Иначе казано, ще се борят срещу истината до последно. Дори на цената на унищожаването на българското читателство, и респективно книгоиздаването и авторството. Случи ли се това, на издателите и прочее ще им дойде акълът, но ще е късно.

Само че аз не съм съгласен да позволя четенето и книгоиздаването у нас да умрат. И се надявам да не сте съгласни и вие.

12 thoughts on “АБК готви нова атака срещу „Моята библиотека“ (chitanka.info)

  1. Gabo

    Григоре
    и друг път съм писал тук по този повод и при предишните гонения срещу Читанката и при тормоза над Виктор. На управляващите не им трябват четящи хора. Четящият човек е мислещ човек. Мислещият човек е опасен. Той, гадината, си знае правата, знае да мисли и затова не може да бъде манипулиран, а ходи на протести.
    Затова политиците подкрепят мислещите и четящи хора.
    Горките, пускайки щорите не спираш слънцето, ама как да го разберат.
    Нищо, те и динозаврите са мислели, че ще са вечни.

    Reply
  2. Петър Енчев

    Благодаря ти за написаното! Отговаря точно на това, което чувствам.

    Reply
  3. Кирил

    Поздравление за поста. Много е добре, че има хора като теб, които да ни информират когато хората извършват престъпления зад закона. Че тяхната кампания няма да успее е ясно на всички, но въпреки това ще си мечтаят да правят мизерии, за да могат да си напълнят гушите.

    Reply
  4. Pingback: Ново 20

  5. Маркуча

    Освен Читанка да пусне профилактично торент с всичкото си съдържание, както предишния път. Един .cc домейн струва ~20 долара, бих ги дал лично — предложението ми е сериозно.

    Reply
  6. Виктор

    Всичката тая гнус, ама наистина ме е гнус, ми е толкова противна, че нямам думи. Chitanka.info, или по-точно, “Моята

    библиотека”,за която работи без пари Борислав Манолов а още и други хора, не подобия, а хора, от няколко години насам, като жест на добра воля и прочее, не публикува книги, от чието издаване на хартия не са

    изминали поне 2 години. Сиреч, през тия две години издателите да си вземат парите от продажбата на книгата на хартия, защото някои, като Веселин Тодоров говорят глупостите, че ако имало текста в интернет без пари, то нямало да се продава на хартия.

    Миналата седмица дадох 35 лева (тридесет и пет лева) за книга, която ми беше кеф да купя. Седмица преди това моя позната купи

    книги за около 50 лева, за да ги подари на жена ми, защото знае, че чете и обича книгите. Понякога, през месец-два, щерка ми

    си купува книги на хартия. Виж, тате, купих си еди-какво си… Ама щерко, тая книга я има на файл, що не си казала? Е, нищо,

    то и така да си я имам. А, тая може да си я купиш, защото няма две години още, няма да я има на Читанката. Леле, тате, тука на хартиената колко грешки имааа… А, нищо, те на Читанката ще ги оправят след сканирането… Винаги когато

    минем покрай човек, сергия, прочее, продават се книги, за 2 лева, за 3 лева, жена ми се спира и ми чете заглавията и

    авторите. А, това го имам на файл, и това го имам, обаче това го имам на файл, ама го нямам на хартия, дай да го купим. Така кеф ми е, защото тия два лева ще отидат при тоя човек, който е застанал зад сергията на спирката и продава книги, знае за тях, питаме го, казва, а, да, и това го имам, ето това и това… И

    така… Господин Веселин Тодоров, вие, който сте по образ и подобие, ама няма да уточнявам на какво или на кого… Общувате с

    агентка на ФБР, сигурно страшно се гордеете. Не искам да пиша на този Тодоров, нито да му се обадя по телефона, по-скоро бих говорил с агентката на ФБР, позиционирана, както се изразява Веселин Тодоров, председател на асоциация “Българска книга” в София. Обаче какво бих казал на тая агентка на ФБР, не знам, може би “О санкта симплицитас”.
    http://bezmonitor.com/articles/sancta.htm
    Веселин Тодоров, този човек, жив и здрав, като как така иска да се запише в интернет, децата му утре какво ще намерят, когато му напишат името в търсещата машина?… Като едното нищо ще му намерят подобието. Ето, Григор, ако позволиш, да го свържа този човек и неговата организация, асоциация “Българска книга” със Светото писание:
    “21. Всички съдове за пиене у цар Соломона бяха златни, и всички съдове в дома от ливанско дърво бяха от чисто злато; нищо нямаше от сребро, защото в дните на Соломона среброто не се смяташе за нищо; 22. защото царят имаше на морето тарсиски кораби заедно с Хирамовите кораби; в три години веднъж дохаждаха тарсиските кораби и докарваха злато и сребро, слонова кост, маймуни и пауни.”
    Трета книга Царства* *У Евреите: “Първа книга на Царете”. Глава 10.
    Чини ми се, маймуните са дошли повечко 🙂 Това е то: образ и подобие. А господин Веселин Тодоров, прочее, да е здрав и щастлив, както и неговите подобия. Също така ми се чини, че такива подобия не може, ама наистина не може, уважаеми издатели, да са ви председатели. Ако аз съм член на една организация като асоциация “Българска книга”, и ми е председател едно такова подобие като уважаемия г-н Веселин Тодоров, бих се оттеглил като член на онова нещо, на което е председател това подобие, което така се е научило да говори, че дори и да пише, та общува с агентка на ФБР, на Име Олсън. Хайде, издатели, давайте документите на г-н Веселин Тодоров, той ще ги предаде на агент Олсън от Федералното бюро за разследване на Съединените американски щати, пък тая агентка ще сезира там и ще заповяда, ще отнеме домейна, ще забрани по търсачките, ще презареди служебното оръжие, ще легне и ще спи спокойно, защото е ограничила четенето на американски автори, за чиито преводи някои от вас, издатели български, били платили пари. Ще гледам после мога ли да разбера кои издателства са членове на асоциация “Българска книга” с председател Веселин Тодоров. Например да речем “Хермес”, “Колибри”, “Еднорог”, “Бард”, ако някое от тия издателства е член на тая асоциация и знае, че председател е Веселин Тодоров, и че сезира ситуираната, всъщност, позиционираната (както се изразява Тодоров) агентка на ФБР в София за chitanka.info, ще ида да запаля една свещ, че да се помоля на Господа Бога, и да си кажа ,така, на ум, нали Господ види на тайно и въздава наяве: прости им, Господи, защото те може да са издатели, но не знаят какво правят, виж ги на скришно, пък им въздай наяве. Малко свеж поглед им въздай, малко здрав разсъдък, малко съвест, такива неща, пък нека да са здрави, живи и щастливи. Отърви ги, Господи, от ноктите на Лукавия, защото те са по твой образ и подобие, а не по образ и подобие на ония неща, които докарвали през морето корабите на Соломона. 🙂 Ама хубаво е писано и преведено:
    “злато и сребро, слонова кост, маймуни и пауни.”. Е, на мен повече ми допада да е “пауни и маймуни”, или пък “мауни и паймуни”. 🙂

    Reply
  7. Ardavarz

    Не знам какво е това АБК, но явно са типичните балкански натегачи – кариеристи и лакеи, имитиращи разни практики понеже ги имало някъде си по света, каквито са и повечето тукашни “правозащитници” – чии “права” всъщност защитават? Единствено индивидуалната личност следва да има права, а точно те се погазват от всякакви такива корпоративни законодателства.

    Аз от години не смея да влизам в книжарници и избягвам книжните щандове по улиците, понеже се боя, че ще се изкуша да си купя нещо, а не мога да си го позволя. Ако нямаше такива сайтове, наистина би трябвало да се разуча да чета (фигуративно казано, не че е възможно да се случи – хроничен читател като мен просто зацикля на препрочитане, както правех навремето преди тридесетина години, когато нямаше достатъчно книги, вносните бяха рядкост, а и все още не владеех достатъчно чужди езици). А и много хубави стари книги вече никъде не могат да се намерят освен на такива места онлайн (не знам дали все още съществуват читални и публични библиотеки, но там не е същото, да не споменавам и това, че парите ми за градски транспорт са кът и е абсурд да ги посещавам често).
    Така единственият шанс си остава интернет. Съветът ми е – правете си електронни библиотеки, копирайте в колкото се може повече екземпляри, и ако затворят един такъв сайт, ще си направим нов, като всеки може да дарява от личните си архиви (това е едно от хубавите неща на електронните книги – че могат лесно да се размножават, като при това нищо не се губи – хем можеш да даваш една книга на приятели, хем да си я запазваш за себе си).

    Reply
  8. name

    Между другото – Веселин Тодоров е последният, които има някакво право въобще да говори за права и интелектуална собственост, тъй като щелия му бизнес, повече от 10 години е основан именно на това. Между другото бизнесът му не е лош – препродава българските закони, за които не е платил и стотинка, (защото са безплатни и са на държавата) на държавната администрация 😉
    Да са живи и здрави българските комунета, по всички земни кълбета 🙂

    Reply
  9. emo

    @Gabo, динозаврите са били чудесно адаптирание и са заемали почти всички екологични ниши, но не са измрели защото са непригодни, а защото са пометени от катаклизъм с планетарни мащаби. Тези динозаври, не виждам какво ще ги помете.

    Reply
  10. Black Wolf

    Докога тези лайнари от АБК ще продължават да тровят въздуха?!?…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *