И пак протести

Уморих се вече да пиша за протести. Чакат реда си тук толкова други неща – красиви и грозни, обикновени и чудесни… Но тези, от които зависи добруването ми, не се умориха да го загробват. Е, аз също няма да се уморя да протестирам срещу тях.

Сега спуснатата отгоре за разпространение лъжа на тема правителството е „трябва да го оставим да работи, че да се докаже“. Все едно досега не се „доказа“ достатъчно… Не че Бойко не назначаваше „калинки“ – тази дума стана пословична именно при него – и не че тази практика не е позорно нещо. Но най-фрапантният Бойков случай – Румяна Желева – е направо блестящ кадрови избор на фона на Делян Пеевски като председател на ДАНС, Волен Сидеров като председател на комисията на НС по борба с корупцията, бат Сали като председател на комисията на НС по етика, Петко Арнаудов като директор на природен парк „Странджа“… Също, при Бойко на една успяла да се закрепи „калинка“ се падаха десет шкартирани в момента, в който се разбере какви са, най-често още преди утвърждаването им на поста. При това правителство всичкото народно протестиране срещу далеч по-скандални назначения остава без резултат. Наложи се ЕС и НАТО да сервират спешен ултиматум, за не стане Пеевски шеф на ДАНС. И… вярва ли някой, че тази практика ще спре дотук? Покажете ми такъв човек, че да въздъхна със съжаление.

(Ако не знаете с какво Волен Сидеров е лош като председател на комисията срещу корупцията, попитайте ковчежниците на БСП докъде изпразва партийната каса подкрепата му за всяко гласуване. Ако не знаете с какво бат Сали е лош като председател на комисията по етика, поинтересувайте се кой е циганският кримибарон на Самоков от сума ти години и от какво си прави парите. Ако не знаете с какво Петко Арнаудов е лош за шеф на директор на ПП „Странджа“, припомнете си как като кмет на Царево построи на защитени територии в парка незаконен курортен комплекс, който накрая държавата от кумова срама събори… Калинки ли? Скакалци. Саранча.)

Друга спусната за разпространение лъжа е „ама тези там не искат да преговарят“. Всъщност тя не е лъжа – наистина не искаме. За какво да преговаряме с такива управляващи – колко от ценностите в дома ни да откраднат, и дали да ни оставят нещо ли? Да, факт е че те си устройват често-често преговори с някакви „протестиращи“. По-точно с провокаторите, които гоним от протеста си. И които дават на това правителство срок още четири години. Не ви ли учудва, че не му дават векове? Според мен просто не са се сетили.

Утре ще се върнат за малко от почивка. Със самолет, че да не губят деня. Ние сме богати, не знаем какво да правим парите си от охолство – ще се бръкнем за този им лукс. Горките са толкова бесни, че им се прекъсва почивния месец, не можем да си го представим даже. Ние почиваме по седмица веднъж на две години, и обикновено и нея прекъсваме поне по един-два пъти заради работата, така че наистина не ги разбираме. Те са нашите слуги, длъжни сме да ги храним и глезим. И хазната, и джобовете ни преливат от излишни пари – защо да не си го позволим?

Връщат се, за да прегласуват бюджета, който направиха. В който има предвидено теглене на нов едномилиарден заем. Първо щеше да е за да компенсира Борисовия февруарски заем – оказа се, че парите за връщането му идват от ЕС. След това щеше да е за разплащанията с бизнеса и помощите за майките, ама и този номер не мина – оказа се, че тези разходи са под десет процента от заема. После стана понеже събираемостта на приходите била лоша – оказа се, че няма подобно нещо и е великолепна. Сега е за да се попълнел резервът на валутния борд – все едно подобно попълване е нужно, особено при положение, че този заем се връща с лихви. Ако и това извинение пропадне, ще бъде съчинено следващото. А аз се чудя остана ли някой, който да не е напълно наясно защо всъщност се тегли този заем. И сред тези, които го казват, и още повече сред тези, които го отричат. И остана ли някой, който да не е наясно от чии джобове пък ще бъде връщан.

Утре се готви опит за блокада на парламента. Не зная дали ще успее. Не зная дали изобщо ще се съберат кой знае колко хора. Половината протестиращи са кои на помощ на близките си в провинцията, кои на почивка. Другата половина – на двойно по-интензивна работа, понеже заместват и отпускари… Но ще участвам в опита, дори ако съм сигурен, че е обречен. Има неща, които човек прави не заради победата, а заради съвестта си.

(И се чува, че БСП и ДПС са мобилизирали свои хора от провинцията, които да бъдат докарани в София като контрабаланс на протеста. Вероятно най-обикновени хорица като нас, излъгани и подведени, че пазят нещо различно от олигарсите, с които биват плашени. Достатъчно наивни, за да не се питат как така „бедните“ имат пари за стотици автобуси, храна за хиляди хора и прочее, а ние „богатите“ и „олигарсите“ не можем да си ги позволим. Ако слухът е истина, вероятно тези хора ще бъдат изпратени срещу нас, за да има сблъсък и да се даде повод да бъдем мачкани. Използване на едни докарани до мизерия срещу други – най-сладкото зрелище за олигархичната мафия…)

Не зная какво можем да очакваме на опита за блокада. Може би провокации – ако да, нека не се поддаваме на тях. Може би полицейска бруталност – ако да, нека не се огъваме срещу нея. Може би нищо – ако да, нека не се отказваме от бдителността си. Важно е да сме готови за всичко.

С какво можем да се противопоставим на каквито и да е враждебни действия? С откритост и прозрачност. Предложението ми в тази насока е поне петнайсетина души, които имат фотоапарати или камери, да стоят на удобно разстояние от митинга. Достатъчно далече, за да не е лесно да бъдат хванати от полицията и да им бъдат взети апаратите. Да снимат всичко, което става – всеки опит за провокаторство, всяко действие на полицията, всяко действие на протестиращите. И да качват снимките и филмите максимално бързо в Интернет (ако имат пряк безжичен достъп – директно със снимането). Така всички ще виждат всичко – и кой е хвърлял камъни, и кой е биел протестиращи, и какво са вършели протестиращите.

(Помните ли полицайката с „изкълчената“ от протестиращи ръка? Дето беше разобличена чрез снимки, направени в нощта на атаката? И после още веднъж – когато след няколко дни беше снимана на Бузлуджа с червена фланелка и здрава ръка? Мисля, че този случай показа на някои хора къде всъщност е истината. И че кадрите с него още дълго ще висят в Нета и всеки ще я разпознава на улицата, включително след като корупционерите си отидат… Помислете какво обезкуражаване ще е за всеки недобронамерен възможността лицето му да лъсне пред цял народ завинаги. Струва си, нали?)

Нека превърнем утрешния ден в първото си упражнение по непоколебимост и по осигуряване на откритост и прозрачност. И едното, и другото ще ни трябват в големи количества през септември – а боя се, че и по-нататък. Очаква ни борба срещу най-безмилостното захапване на кокала, познато на човечеството – това на докопалите власт комунисти.

Ще спечелим ли тази борба? Не зная. Но смятам да я водя докрай.

Докато не я спечеля. Заедно с правото да ходя из тази страна с високо вдигната глава, ако и не по-богат.

Или докато не разбера, че народът ни си е избрал да бъде добитък и нямам как да го победя. И не спася децата си от живота в обор през Терминал 2, пак с високо вдигната глава.

Знанието, че си се борил докрай, дава достойнство. А достойнството е, което превръща съществуването в живот. (А липсата му – живота в съществуване.)

35 thoughts on “И пак протести

  1. Алиса

    Оказа се обаче, че от Пловдивската община има група, която е пристигнала днес в София на протеста. Нека гледаме реално на нещата и ГЕРБ не са цвете за мирисане и не ми казвайте, че са по-малкото зло. Искам да има добро, а не да избирам между две злини, които за мен са абсолютно еднакви!!!

    Reply
  2. Шapкан

    всички тия разсъждения щяха да имат стойност, ако поне две неща бяха верни:
    – че кусур е “кадърът” за шеф на ДАНС (а проблем е самото съществуване на тази и подобни формации);
    – че тия наистина бяха “слуги” (а те не са били, не са в момента и никога няма да бъдат, защото “нормална държава” има само с Средната земя).
    и т.н.
    http://sm.a-bg.net/

    Reply
  3. Виктор

    Ох, Жюстин… много сме, както казваха някои хора едно време, ама хич не сме. Броим се на пръстите на лявата ръка на сляп месар, както казва Тери Пратчет.

    Reply
  4. Симеон В.

    Би трябвало да престанем да говорим за протести. Защото те вече не са актуални. Днес ясно се видя – ние сме във война. Това правителство ни обяви война. И както във всяка война накрая ще има победители, които ще пишат историята и ще наложат дневния си ред. Ако това сме ние – добре. Ако не сме – гответе се за емиграция. Ние в държава, ръководена от пионки и подкрепяна от примати не можем да живеем.

    Reply
  5. Иван

    @Шаркан, цинизмът ти е уморителен.
    Анархията няма бъдеще. Погледнал съм някои неща на сайтовете, които предлагаш. Все едно чета комунистически утопии за това как хората щяло да им писне, спонтанно да се вдигнат на революция, да тръгнат да унищожат всички тирани (държавни служители). И след това заживели спокойно с индивидуални договори и моралното разбиране за теория на игрите. Идиотизъм та чак дрънка.

    Този протест най-голямата анархистична група, която ти ще видиш през живота си. При това тя е съставена от най-умните хора на България. Ти обаче не ги харесваш, защото нямат за цел да премахнат държавата като такава. Разбира се няма как това да стане, преди хората да се убедят, че това е единствения начин. А аз се съмнявам, че това дори е истина.

    Но моите наблюдения показват систематични слабости:

    1. Групата няма воля за решителни действия. Не става дума насилие. Става дума за това да не отидеш на работа и да блокираш парламента ден и нощ, така че никой да не може да влезе и да излезе. В работни часове протестът е просто жалък. (И новините добре го показват.)

    2. Групата няма добра комуникация. Тя се организира във facebook, но когато е на терен, комуникацията изчезва почти напълно. Показателен е примера за това как успяха да изведат депутатите от парламента. Дори някой от протестиращите да беше наясно какво щеше да стане, нямаше начин да предупреди останалата маса и да се подготви блокада. Не само въпрос на достоверност, но и на това как да предаде думите и разбирането си.

    3. Групата не познава своите членове. Вярно е че този протест показа как разни агитки нямат шанс да се смесят с протестиращите, защото са като олио във вода. Проблемът е, че хората от водата не се познават едни други, именно защото протестът е толкова многохиляден. Противникът има време за да намери кои вещества могат да се смесят…

    @Шаркан, гледай колко безпомощни са протестиращите и ще ти стане ясно, защо всяка анархистична комуна досега е била разбивана и от най-смотаната държава. Не случайно армията е съставена от строга йерархична система. Тя е високо ефективна система, при това се очаква част от хората в йерархията да бъдат загубени.

    Григор беше споменал, че силата на протеста е в неговата аморфност, липсата на лидери и водачи. Това _е_ така. Но, неговата сила е едновременно и неговата най-голяма слабост.

    Симеон каза, че това е война. Така е. Тези с по-добра тактика и мобилизация ще спечелят.
    В момента има много протести по света, всеки е различен, всеки има нещо на което може да ни научи.

    Чел съм някои утопии, които предлагат идеи за това как да се решат някои от посочените проблеми. Повечето предлагат организация тип свързан граф, вместо дърво. Всъщност има цял дял в компютърната теория, която изследва това как най-ефективно да се пренасят големи масиви данни от един node към друг (в supercomputers)…

    Примерно, всички протестиращи се организират в малки отряди. Хубаво е ако тези хора вече да се познават. Те трябва да ходят заедно на протеста. Трябва да си имат доверие. След това отрядите трябва да се свържат едни с други, така че хората от един отряд да познават хората от поне 4-5 други отряда. Целта е да се формира мрежа (mesh) от взаимно свързани отряди. Така при нужда от разпространение на информация, тя може да бъде предавана от един отряд на друг, използвайки само хора които се познават и си имат доверие (web of trust).
    Няма нужда от назначаване на лидери (старшини), но такива ще възникнат естествено…

    @Шаркан, ако имаш по-добри (изпробвани) идеи, ще се радвам да ги споделиш… Опитай се да бъдеш конструктивен, въпреки че изкушението ще е силно…

    @Всички,
    Ако не ви харесва идеята за групово организиране, по-рано съм предложил начин за демократичното свалянето на парламента. За съжаление, аз не мога да го организирам.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Алиса: Мило момиче, и аз искам от небето да вали манна и в реките да тече мед и масло, ама не става. По-доброто трябва да си го направим ние.

    И една първа стъпка към него е да разберем, че светът не е черно-бял и няма нито перфектно черни или бели, нито еднакво черни или бели. Изразът „Всички са маскари, от мен да го знайш! Всичките до един!“ е на бай Ганьо. И той го издига не защото наистина всички са маскари, а защото той е маскара и иска да изравни другите със себе си, за да не умеят хората да избират. Избират ли хората, политиците ще бъдат разделени и принудени да се конкурират, и така да се оправят. Не избират ли хората, те са разделени, а политиците – обединени.

    Мислиш ли, че ако дори създадем своя партия, тя ще е идеална и ангелска? Разбира се, че не. Ще открием в нея куп подставени хора, чрез които после подставилите ги ще ни компрометират пред такива като теб. И дори след като ги изчистим, винаги ще има хора вътре в нея, които ще се поддават на развращаването на властта, ще падат в примката на злото. Всички сме хора, несъкрушими ангели има само в приказките. Именно затова е толкова важно да различаваш и да търсиш да избираш.

    @Жюстин: Така е, много сме. И което е още по-важно, можем и да се самоорганизираме. Въпросът е да предложим на хората идеи какво да правим. Защото тези измежду многото, които правим нещо, наистина се броим на… както каза Виктор.

    @Виолета: Леко левичарска статия, но уви, много от нещата са верни. Основното, по което бият такива договорености, са не „левите“ каузи, а гражданските свободи – а те касаят и леви, и десни.

    @Симеон В.: Войната ще бъде спечелена от народа. Ако той избере да бъде свободен, правителството ще падне и друго няма повече да посмее да бъде такова. Ако той избере да бъде добитък, ще паднем ние и повече няма да посмеем да се надигнем.

    Във втория случай наистина емиграцията ще е единственият изход за нас. Който иска да е добитък, трябва да влачи хомота и друг да пирува на гърба му – това си е избрал, нямаш право да му го откажеш. Аз обаче съм избрал да бъда човек и ще се преборя за това. Тук или другаде.

    @Иван: Ако протестът бъде подет достатъчно масово, ще бъде предпочетен и пред ходенето на работа. (Това е протест на изкарващите си хляба с работа, а немалко работодатели са в крайна сметка пак в тази категория – ще проявят разбиране.) Ако не бъде подет – виж горните два абзаца. А за организирането – това вече се получава и на самоорганизация. И ако протестът стане масов, ще се ускори много.

    Reply
  7. Симеон В.

    “Аз обаче съм избрал да бъда човек и ще се преборя за това.”

    Разбирам те много добре, но просто у нас това не зависи само от тебе. Боко Рапона беше прав в едно, “Ако искате да падне това правителство трябва да излязат 200,000.” Де ги тези 200,000. Ние 100,000 не можем да сберем. Твърде много хора у нас живеят с твърде робско (буквално) мислене и това се използува много умело от властниците. Тези хора никога няма да бъдат на наша страна. Те и роднини да са ти няма да са на наша страна. Те не могат. Ако не победим в тази война по-някакъв друг, чудотворен начин ще има нова вълна от емиграция и още по-намалели шансове за бъдещето. Казвам го със съжаление, но действителността не може да се пренебрегне.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Симеон В.: Чудеса няма – или ако има, не са за добро. Поне в моя живот винаги е било така. Така че трябва да намерим начин да излекуваме хората от робското мислене и да ги привлечем на своя страна. Ако не можем, значи просто ние обективно не сме част от този народ. Значи е обективен факт, че ние сме хора, а тези наоколо са добитък. Ако не искаме да се държим като луди, просто трябва да излезем от обора и да отидем да живеем другаде. Било във вече налична къща под наем, било да намерим някак място да си построим своя.

    Reply
  9. Шapкан

    Иванe,
    твоята премъдрост и способност да вникваш от раз в същината на нещата ме разплака.

    Reply
  10. Огнян

    @Шapкан
    ЧовекОт се опитал да ти обясни со благо и со кротце неговата гледна точка, а ти пак напред с рогата (иронията и сарказъма)…

    Reply
  11. Кирил

    Тук единственото лечение за българите с комунистическо мислене е санаториума „Централни Гробища“, но ефекта идва след много години. Санаториума „Терминал 2“ е много по-успешен.

    Reply
  12. Шapкан

    колко пъти да обяснявам (и да каня на съответните форуми и блогове за дискусия, понеже сме в “чужда къща”) едно и също?

    и що е “комунистическо мислене”?
    поредното клише без адекватно съдържание.

    Reply
  13. Огнян

    @Шаркан
    Ами явно една седмица му е била достатъчна, за да може да ги представи по разбираем и последователен начин… Не се обиждай, но като нападаш постоянно хората едва ли ще успееш да ги привлечеш към идеите ти

    Reply
  14. Иван

    Защо реши че се интересувам само от една седмица. Да не би паметта да ти изневерява?

    Reply
  15. Кирил

    Комунистическо мислене е когато хората вярват на всичките глупости наговорени от комунизма, че трябва да чакаш всичко от държавата и ще си щастлив. Че другите ще се погрижат за теб. И че корупцията в държавата е нормална. Че хората, които взимат повече пари са маскари и мафиоти. Да вярваш на политиците и да мислиш, че държавните служители би трябвало да получат „подарък“ за възнаграждението си.

    Reply
  16. Григор Post author

    @Кирил: Трудно ми е да се сърдя на българите, които вярват, че който взема повече пари е маскара и мафиот. С много дребни изключения в България да си маскара и мафиот е единственият начин да вземаш повече пари.

    Reply
  17. Жилов

    Пак говорещ по същество, убедителен, конструктивен, използващ всяка изписана буква в полза на каузата си.

    Reply
  18. neuromantic

    Шаркане, има само два свята на тази земя. Реалният – на числата и измисленият – на буквите. Ти избери в кой да живееш. Всъщност вече си избрал. Но само губиш с тези слепи атаки. Повечето от пишещите тук са с един крак в твоя свят, но нито ти, нито другите го осъзнавате.

    Reply
  19. Шapкан

    и числата са измислени колкото буквите, само дето по-малко лъжат… за тия, които ги разбират.

    какво губя? Контингентът тук си е с класово предопределено мислене. Внасям само малко разнообразие в потока либерални илюзии, та случайно попадналите да не рекат, че няма друг живот извън този блог.

    Reply
  20. Виктор

    Може да не е съвсем по темата, но силно се впечатлих от Босия. 🙂 Невинаги съм с две ръце зад него и например зад Ифандиев, обаче това, че руската държава ни въртяла пръст за паметника на съветската армия не го повярвах, когато го прочетох първия път, рекох си, че може Босия нещо да си е поизмислил. Да се замислят всички, които смятат, че тоя паметник се осквернява и съветските войни и прочее, защо руски паметник никой не го закача. Босия заявява писмено, че на 9 септември ще иде да боядиса ПСА (никакви алюзии с псета) в бяло и онзи паметник на американските летци, бомбардирали София. Също така пише, че 89-та година септември е поискал от кмета на София да му даде там парцелчета да изгради около ПСА такива и на османската и на римската армии.
    http://bosia.blog.bg/politika/2013/08/22/pametnik-na-falshivata-istoriia-ili-chest-i-dostoinstvo.1141952
    И така като си мисля, че поне 60 процента от гласуващите в България мислят, че оцветяването на ПСА е вандалщина и простащина и прочее, то аз съм убеден окончателно и безвъзвратно, че българите не заслужават да живеят на тая хубава територия и трябва друг народ да дойде тука, а пък ние да се пръждосваме по дяволите и да се затриваме по-скоро.
    А това, което пише Босия, че съветски войници в България няма загинали, аз мога да го подкрепя с разказите на баба ми, Бог да я прости. Разквартирували при нея руснаци, по-рано и германци. Разказвала ми е жената, помня, да беше сега, щях да я запиша и на аудио. Германците дисциплина отвсякъде, по едно време, ужас, строго нещо много става, някакъв германски офицер търси одеяло, според него откраднато. Когато си намират германците одеялото, не е откраднато, отива тоя офицер и дор до три пъти се извинява на баба ми. После съветските… Не е за разправяне, за родину, за Сталина, хазайка, капуста, напили дядо ми, играят, набиват крак, продънили дюшемето, баба ми излязла, и понеже прозорците на къщата са на тротоара, почуква по тях. Ония вътре се умиряват за малко, баба ми влиза и май без да я питат им казва, че комендантските обикаляли, та мирват тия мъже и така. После някъде другаде в селото, сега квартал на София, става нещо, напили се, сбили се, изпозастреляли се съветски войни някакви. И после гроб с петолъчка на гробището, аз си го спомням, най-големият паметник… После 80 и някоя година, строят нов център, сграда за кметство, и пренасят костите моля ви се на центъра и една плоча някаква пак с пентаграми, петолъчки де, може и сега да си стои още, не знам. Всички по-възрастни знаеха, че няма загинали съветски войници, ама смеят ли да кажат… Баба ми ми каза чак след 89-та някъде… Не че е от страхливите, но аз тогава започнах да я разпитвам за тия неща и защо са надчели дядо ми в ТКЗС и понеже не иска да краде заедно с Трайчо Гангстеро и Вельо Тарикато, да ме прощават децата им и внуците им, ако се познаят тука… С Трайчо Гангстеро съм даже роднина.
    Та така, тая територия заслужава друг, по-достоен народ.

    Reply
  21. Петър Петров

    Няма по-достоен и по-недостоен народ, Викторе. Всеки народ си има мърша, има си и първенци. Не унивай защото едно време някакви мърши са сложили фалшив идол на площада и са принуждавали хората да му се кланят. Радвай се, че ти си от тези, които имат разум да го видят и уста да го изобличат. Не си сам. Поздрави.

    Reply
  22. Иван

    @Шаркан, аз съм човекът който се стреми да няма предубедено мислене и да не се придържа към никоя определена идеология. Дадох ти време да обясниш и да предоставиш материали за твоята. За съжаление ти се провали с мен. Провалът е изцяло твой.
    Твоята идеология е просто по-краен сбор от други идеологии и е най-близко именно до либералната.

    Наясно съм, че лично си се убедил, че всички останали идеологии са неработещи. Но това не е доказателство, че единствено останалата е такава. Какво би направил ако и анархизмът също те разочарова. Ако се окаже невъзможен, така както го описвате? В какво ще вярваш ти?

    Човек без вяра става циник.

    Reply
  23. Виктор

    @Петър Петров, така е… просто ми е мъка, както се казва, че мнозинството от българите не щат и не щат да се поинтересуват и да направят свои си изводи от разни мнения и информации… Имат все още ученето и четенето за нещо трудно, непотребно, магьосническо, лошо, както е писал Христо Данов. Да ме прощавате, и ти, Григор, но ще прекопирам малко от тоя човек, може пък някой, който не го е чел да попрочете и да каже на друг. За наше съжаление, писал го е преди повече от сто (100) години. А пък щом и аз сега мога да го прочета сам, без хартия, без чужда помощ от друг човек, без монитор, би трябвало пък хората със зрение да го правят още по-лесно. 🙂
    “Заради това днес всичкий образован свят държи нашия български народ за най-последен в Европа! А това, за жалост наша, наистина си е тъй…
    Като живеем в страна, подобна на обетованата земя, где ни напредъкът в домоводството, где го в земледелието, а где го в занаятите и търговията?…
    У нас най-първите съществени условия за поминъка ни, като земледелие, лозарство, скотовъдство, свиларство, пчеларство и други стоят още на оная степен, на която са били и преди стотина години!…
    А от що произходи това? – От нашата простота, в която сме потънали, па не мислим да се поотърсим някога от нея и да си поотворим очите, та да видим що прави светът, да правим и ние. Но превзети от различни страсти, ядем се като риби един друг. Всякой се обладал от най-горна степен самолюбие, всякой работи само за себе си, а за другиго не ще и да знае: гражданинът не промишлява за селянина, а селянинът нехае за гражданина; ученият не поучава простия, а простият
    не взема от учения; богатият не помага на сиромаха, но и сиромахът не приближава до богатия. И така на една страна владее охала и надутост, а на друга – лудо нехайство, па – и двамата в ямата! Тук никой и не помишлява, че всички ние сме едно тяло, че интересите ни са общи и че всички еднакво трябва да се стараем за общото ни подобряване както нравствено, тъй и веществено, ако искаме да бъдем и частно всякой за себе добре. Но всякой ударил по своему и само за себе, па где пукнало, да пукнало. Според това чудно ли е гдето всички наши общи работи у всяко място вървят тъй наопаки? Чудно ли е гдето сме остали
    духовно-нравствено тъй назад, та не знаем накъде да се обърнем? Чудно ли е гдето сме изпаднали веществено тъй зле, та нямаме нищо-защо за по-добър живот?…
    На всичкото наше зло, на всичката наша неволя причината са само и само гъстите тъмни мъгли на незнаенето, в които като слепи
    блудим и спрепинаме се!…”
    Христо Груев Данов
    Летоструй 1871
    http://bezmonitor.com/books05a/danov.htm

    Reply
  24. Петър Петров

    @Виктор: Мнозинството българи просто толкова си могат. Едни ги е страх до парализа от заплахите и спускат илюзия пред очите си, за да изкарат вечерта. Други и понятие си нямат кое е възможно и кое — не, защото са ги осакатили в главата още като деца, и цял живот вярват, че има феи, а те са гноми. Трети са стари и отказват да се променят, защото това значи да поставят под съмнение изминалия си живот, да погледнат миналото, в което те са взели участие и да не им хареса какви са. Има и такива, за които пише Данов — социопати, които имат съвсем други цели и затова не вършат “редните” неща. Но не се оставяй на отчаянието, че “всички са маскари”. Просто толкова си могат.

    Добави към това арогантност, безверие в абсолюти, чувство на безизходица и чувство за малоценност, и ще имаш сравнително добро описание на българското съвремие.

    После се замисли за коя ли нация не се отнася.

    Reply
  25. Минувач

    Без вярата в Бог нищо не става, момчета. Боли ме, като гледам тук пишете умни хора, мразите комунизма, а сте атеисти…

    Reply
  26. Григор Post author

    @Минувач: И мен ме боли – умен човек, а вярващ… Но не ми пречи. Важно е съдържанието, а не в какво го опаковаме.

    И, апропо, не мразя комунизма. Само не го искам около мен. Изобщо, от доста време вече нищо не мразя, със злоба и ненавист. Просто все едно съм забравил как се прави…

    Reply
  27. Делибалтова

    Не можех да го напиша толкова добре, но бих искала да кажа точно това:

    “В нашето общество доминират марксистките представи и манталитет, които
    подмениха за петдесет години ценностната му система. Основата на това
    мислене е, че обществото е дълбоко разделено на бедни и богати и между тях
    никога не може да има съгласие. Според комунистите техните наследници –
    социалистите, основата на политическото разделение между хората е само
    икономическа; богатите са десни, бедните са леви; предприемачите са десни, а
    хората на наемния труд – леви. Под различна форма се внушава, че бедното
    общество няма ценности и е логично да се управлява от леви партии, че
    демокрацията може да се жертва в името на оцеляването, че в политиката се
    преследват само частни интереси. Основният въпрос в България е на кого да се
    предостави властта заедно със свободата дори, така че отговорността на хората
    да бъде минимална. Въпросите какви отговорности носи всеки, какви механизми
    трябва да се развият за справяне с негодните управници, как да се
    усъвършенстват демократичните порядки и как да се доближим до
    проспериращия свят вълнуват малко хора. Неразбираемо и чуждо звучи, че
    християнските ценности са в основата на всяка модерна общност. А точно те й
    дават възможност да се развива и в тях се намират истинските основания за
    правене на политика.”
    http://vili-lilkov.info/_resources/statii_politika/antikomunizmyt.pdf

    Reply
  28. Делибалтова

    С извинение, но си струва да се цитира докрай:

    “И стигаме до въпросите разбира ли и дали приема нашето общество
    европейския проект като свой собствен, защото е реална опасността той да
    бъде отхвърлен, независимо че на думи всеки го желае. Усилията да се
    откъснем от наследството на народната демокрация и да се доближим до
    Европа може да се окажат напразни. Жалко, защото разликата между тях е в
    отсъствието и наличието на правова държава. В отсъствието и доминирането
    на градските ценности и култура. В усещането за общност у гражданите и в
    твърдата убеденост, че със свободата компромис не се прави, а комунисти не се
    допускат във властта. Това са европейски уроци, които трудно усвояваме!

    Посткомунистическото общество се съпротивлява на всеки опит за
    ценностен поглед към политиката. Медиите, политиците, експертите и
    обикновените граждани се притесняват да говорят за политика по друг начин,
    освен цинично, като за сблъсък на различни икономически интереси.
    Възкръсна максимата “Всички са маскари!!!”, която е емблема на
    комунистическото мислене в България.

    Борбата с тази емблема е част от големият проект, който десните
    политици трябва днес да формулират и да защитят предбългарското общество.
    А това показва, че макар и в някои отношения антикомунизмът вече да е
    изпълнил задачата си, на ценностно равнище той е единственото смислено нещо,
    което днес е на пазара на политически идеи в България.

    Ако разбираме антикомунизма като битка срещу свеждането на
    ценностно ориентираната политика до разговор за пенсии, социални помощи и
    данъци; като битка срещу циничната реабилитация на тоталитарното минало;
    като битка за един по-интелигентен, по-толерантен или казано по-просто –
    един специфично градски начин на мислене и поведение, то очевидно
    антикомунизмът е жив. И антикомунизмът ще е жив до момента в който дори
    един единствен човек в България убедено твърди, че “при Тато беше по-добре”.

    Reply
  29. Шapкан

    да бе, чудно съгласие има между миньорите от Ораново и собственика на мината. И в ОЦК и къде ли още не.

    “при Тато беше по-добре” – и сега е по-добре практически за същите персонажи. От държавен капитализъм с монопартийно управление – към частен капитализъм с олигархично управление, разпределено между няколко партии.

    да беше имало комунизъм, да има и антикомунизъм – иди-дойди.

    за “християнските ценности” – кои? първоапостолските? или тези на Павел? тези на Синода? Щото първоапостолските християнски общини НИКАК не се вписват в “пазара” и тем подобни. Не са се вписвали и в държавата. Докато не се появил Павел и не рекъл “всяка власт е от бога”. И това остана основна християнска ценност – преклонена главица сабя не сече. Хмък. Точно преклонена сече – защото е удобно наведена.
    Пусто религиозно лицемерие. Дваж лицемерие – защото и себе си лъжете.

    отврат.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *