Няма дим без огън – 2

Вчера пуснах запис на тема как да си правим заключения за истината на базата на недофалшифицирани неща в медиите или на намеци от реалността. Ето и продължение на темата. Получих го от Ели, която го намерила някъде из Фейсбук; вероятно е публикувано първоначално в Биволъ.

—-

МВР “сводка” разпратена днес към 14 ч. от пресцентъра на БСП до депутатите от БСП. Биволъ разполага с оригиналния мейл, съдържащ цифров подпис, който идентифицира подателя, времето на изпращане и получателите.

Опорни точки
За протестите
През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците“, „Титаните“ от чистотата. На практика имаше 2 протеста:
Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени“, анархисти, „традиционните“ протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.
Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от „втора линия“. Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски „протест“, защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от „Титан“ и свързани с бившия шеф на „Напоителни сисистеми“. Отново – „зелените“, свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник“, и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов. Разплащането с „протестиращите“ – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за „протестиращ“. Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник.

Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.

Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството. Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за „полицейското насилие“ при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за „полицейското насилие“.

Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на „протестите“, като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.

Сега Борисов планира „протестна вълна“. Досега „протестите“ така и не успяха да „излязат“ от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците. Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата от ГЕРБ Нели Дакова.

Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с „граждански“ такъв в София.

МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.

—-

Ето как се инструктират познати ви от медиите лица какво да говорят. Изводите са си за вас.

Апропо, протестиращите – да знаете, че по крайните квартали ни плащат! (Пиша го не за пръв път.) Крайно време е да организираме издирване на плащащите. Може с фенери посред бял ден. Че и очевидно мизата се вдига – в началото на протестите бесепарските медии говореха за по 20 лева на ден за тартор на групичка протестиращи, после за по 30 до 50, сега вече е по 50 до 80 на ден за всеки протестиращ!

Имам гениална идея. Да се включим още по-масово в протестите – така ще изсмучем всичките пари на мръсния сатана Сорос и ще ги вкараме в българската икономика! Каква по-високопатриотична и национално отговорна постъпка? И каква по-социална политика – всеки нуждаещ се може да получи за месец хиляди само за вечерите!

Още повече че и шестото, седмото и осмото чувство ми подсказват – колкото повече и по-гневни стават протестиращите, толкова повече ще им се плаща.

Поне според сводките на БСП и компания.

11 thoughts on “Няма дим без огън – 2

  1. Anonymous

    Не знам защо отричаш, че на протестите има платени индивиди. Това е очевидно, казвам го като редовен в първите стотина дни. Нормално е някой (ББ) да иска да яхне вълната, макар че не му стига капацитета 🙂

    Reply
  2. Григор Post author

    @Anonymous: Не отричам.

    Някои от тях носят униформи, за да се разпознават. Известни са още като полиция.

    Други се налагаше често да ги изпровождаме, поне първите петдесетина дни. Запомнил съм Петното, имаше и други.

    Трети… гледал съм внимателно за такива – не съм видял: и да ги има, надали са значим процент.

    За кой се опитва да яхне вълната – не е само ББ. (И на другите също не им стига капацитетът… с изключение на един, който има точно определена цел.)

    @Кал: Смъкнах си файла (в статията има линк към него) и ако ми остане време ще се опитам да го анализирам внимателно.

    Reply
  3. Георги

    Очаквах малко повече откритост към членовете на БСП от страна на партията. Мислех, че ще е по-прагматичен бюлетина. Изглежда и на членската си маса им промиват главите.
    Интересно, но миналата седмица един член на БСП, на шега ми предложи да ходя да протестирам, давали 80 лв и покривали всичко. Тази цифра 80 се появи и тук. Не мога да пропусна да разкажа как му казах, че аз търся повече пари и съм гледал клип как на един през февруарските протести си признал, че за провокации са му дали 300 лв. Члена на БСП беше “леко” смутен.

    Reply
  4. Любо Николов

    Анонимен,
    Отделни бройки със сигурност има – хора, пратени да слухтят. Не само от полицията, но и от другите партии. Евентуално за да завържат познанства, да докладват за полезни връзки и т. н.
    Впрочем, спомням си как на един от първите протести зърнах Христо Бойчев. Беше невероятна картинка. Стоеше далече от тълпата – точно срещу банката – и имаше една такава неуверена и меланхолична физиономия. Държеше свирката така, сякаш се чудеше що за магически инструмент е зокоснал и дали няма да го ухапе.
    Два дни по-късно го зърнах, вече с поведението на врял и кипял демонстрант. Беше като риба във вода.
    Повече не го видях. Не знам дали е идвал често или не. Но в едно съм сигурен: ако протестите успеят, той ще оповести решаващата си роля.

    Reply
  5. Георги

    След второ прочитане разбрах, че съм се заблудил. Това били инструкции за осъзната пропаганда или манипулиране на общественото мнение.

    Reply
  6. Георги

    Пичовете от БСП получили нови инструкции (това по дедукция нищо ново не е изтекло). Твърдят, че инструкциите за пропаганда са гледна точка, която БСП разпространява. Интересно, защо тогава е заглавието опорни точки. Опорни точки за въздействие, а не се казва гледна точка\и, ама и така да се казваше как ще ти казват какво гледаш. Това е примерен контра-инструктаж.

    Reply
  7. Тони

    А на това http://offnews.bg/index.php/267090/bsp-svikva-kontramiting-sluzhbogontsite-dlazhni-da-uchastvat трябва ли да му правя специален прочит !!! Противопоставянето върви с пълна сила. Интересно как ги събират там, като от 15.00 часа има вечно дерби. Дали ще присъединят и феновете и какво ли ще скандират феновете на Левски, като дежурното мото е ” Червени боклуци”. Това е за малко разведряване на блога.

    Reply
  8. emo

    не ми се смята точно 🙂 но ако има по 500 портестиращи за 150 дена по 50лв… това прави една много кръгла сума, тоя Сорос да беше взел 3 бивши снайпериста с опит от Афганистан и да си беше решил проблема с това правителство окончателно

    Reply
  9. Шapкан

    добре де, и какво от това? все едно за първи път се случва манипулация на медии, активни мероприятия на държавни служби и партийни отдели!

    защо толкова кълвете, кат шарани, на камуфлажни провокации? и без това деконцентрацията на вниманието е недъг с размерите на паднемия…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *