Абсурдистан за всички – 2

В първия запис от тази поредица вече описах произхода й. Сега продължавам да публикувам нелегални преводи на абсурдистанските материали, подготвени за представяне пред българския читател.

ХЕРАЛДИКА

Герб

В центъра на абсурдистанския герб е изобразен хипопотам в типичното за него положение – до шия във водата, и с отворена уста. Изображението символизира дълбините на абсурдистанския характер, и това колко малко от него се вижда на пръв поглед – и с какви страховити зъби е въоръжено дори това малко.

Точният произход на този символ не е известен. Смята се, че в далечното минало в Абсурдистан са живели хипопотами, но или са били изтребени от първобитните абсурдистанци, или сами са измрели милиони години преди тях. Предположението засега не е подкрепено с археологически данни, но по въпроса се работи усилено.

Недоброжелатели на Абсурдистан разпространяват зловредната шега, че произходът на този символ е съвсем различен. Като отговорни автори на официалната информация, държим да подчертаем, че Абсурдистан не е затънал до шията, а един хипопотам няма как да отвори по-малка уста.

Под изображението на хипопотама има лента с дата на създаването на държавата. Доскоро там имаше и втора дата, на закриването на държавата. След освобождаването на Абсурдистан от поредното владичество се наложи тя да бъде махната, за съжаление на някои абсурдистански политици. Въпросните в момента работят усилено за обратното й поставяне – било на същата, било на друга.

Първата дата също бива сериозно оспорвана. Някои учени поддържат, че тя трябва да бъде върната назад с около 50 години. Други – че това трябва да стане с около хиляда години; в подкрепа на това се привежда прочутият надпис от Картохуловото кале: “Изсече тези редове кан Картохул, в година триста и двадесета преди раждането на Христа.” Още други искат по-големи връщания; съгласно някои теории, Големият взрив е станал в година 72 от създаването на Абсурдистан, когато великият й създател… хм, извършил определен физиологичен акт. Естеството на акта е неизвестно, по известни причини.

Някои учени взимат предвид мултиетническия произход на Абсурдистан, и предлагат на герба да бъдат поставени няколко рождени дати. Опоненти на това становище са някои политици, загрижени как ще се поставят на герба съответния брой дати на загиване на държавата. Анонимен техен източник е споделил: “Напоследък даже веднъж да я продадеш тази държава на някого е проблем, пък какво остава за няколко пъти.”

Всичко това стои на фона на абсурдистанските планини, гордо устояли на всички опити да бъдат продадени и изнесени в чужбина, или пък откраднати. Това им качество сериозно е впечатлило абсурдистанските държавници, свикнали с лекота да крадат или продават и изнасят в чужбина далеч по-големи неща. По тази причина не се очаква те да слязат от герба скоро.

8 thoughts on “Абсурдистан за всички – 2

  1. Григор Post author

    Политиците ни се качват на главите по точно една причина – защото ги оставяме.

    Направи ми впечатление, че “Господари на ефира” за една година съществуване намали рязко простотиите и идиотщините в ефир. Така че сигурно достатъчно осмиване и подигравки могат да понамалят идиотите и сред политиците ни – въпреки че това ще е далеч по-трудно.

    (И може би еквивалентно на това да бъдат намалени политиците ни.)

    Reply
  2. spartster

    За това в скобите се замислих, че преди няколко дни разговарях с един човек точно за 14-тата поправка в една конституция. Би било нормално и при нас като правова и демократична държава да има такава поправка. Нека се постреляме а?

    Reply
  3. Григор Post author

    Има нещо далеч по-ефективно от това да се постреляме – това да помогнем на мнозинството хора да разберат, че изберат ли измамници, ще ги управляват с измами. И че всяка секунда, инвестирана в мислене преди гласуване, им спестява часове ядове след тези избори.

    Reply
  4. spartster

    според мен хората нямат избор. не виждат човека, партията, силата дето ще промени нещо. замислял съм се и като си знам проблемите и желанията не е трудно да си представя аз как бих се покварил ако съм съм политик. системата е грешна. не вярвам в нея и затова никога не съм гласувал.

    мъдър си. харесва ми.

    Reply
  5. Григор Post author

    Напълно е възможно системата да е грешна. Но тя е, която имаме. И докато нямаме сили да я променим като цяло, е добре да се борим да я оправяме както тя може.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *