Каква я стана, каква ще я става?

От доста време повечето хора се чудят колко точно луд е Волен Сидеров. За мен отговорът е ясен от още повече време – колкото е луд който яде чуждия зелник, естествено. Който направо изсуши финансовите резерви на столетницата срещу „златния си пръст“. (Ако не вярвате, погледнете билбордовете наоколо. На тях много ясно е показано как са се променили парите на Сидеров и „Атака“ за последната половин година.)

Точно толкова според мен е луд и който прекрачва границите, когато може да си го позволи. А Сидеров в момента може и го демонстрира с огромно удоволствие. Да, БСП купиха още двама гербаджии, но междувременно той научи (и най-вероятно документира много старателно) толкова нещо, че реши ли, може да направи БСП извънпарламентарна партия. Може би дори да разклати дори позициите на ДПС – достатъчно е да пропее пред медиите каквото е научил за шефовете им, и даже продажността на българския съд няма да може да ги спаси от затвора. Да посягаш срещу Орешарски е безопасно в сравнение с това да посягаш срещу Сидеров. Орешарски е обикновено бушонче, което може да бъде сменено по всяко време без никаква вреда за машината. А Сидеров е ключовата опора на тази машина.

Този път попрекали – вдигна скандал на френски дипломатически аташе и ѝ поиска документите, все едно е полицай. На достатъчно пияна глава всичко се случва, де. И да, френското посолство отчете ключовата му роля в правителството и смекчи изявлението си, с което заявяваше черно на бяло, че е бил пиян, и искаше извинението му. Но бих се изумил, ако при първата му стъпка на френска територия той не бъде арестуван и съден, ако ще да е сто пъти български депутат. Мисля, че ако продължава в същия дух, нищо чудно да ни докара до скъсване на дипломатически отношения с Франция. Тоест, с Евросъюза. Няма да е лесно, но той е кадърен и с огромно постоянство в тези начинания.

Вече се носят слухове, че заради нас Франция и Германия обсъждат приемането на процедури, които ще позволят замразяването на членството на страна в ЕС и пълното спиране на ЕС помощите за нея. Проблемът тук е, че Русия моментално ще ни откупи с кеф, сравним само с кефа, с който кукловодите на Орешарски ще ни ѝ продадат. ЕС знае това. Не може да си позволи и военна намеса – на практика няма армия. Така че се принуждава да преглъща обидите. Но и да си прави изводите и плановете. Орешарски вече усеща промяната в отношението на гърба си – беше изхвърлен от преговорите с Русия за Южен поток като мръсно коте.

Предполагам, че преди и около изборите, когато и да са, ще наблюдаваме доста брутален сблъсък у нас между ЕС и Русия. Че ще се налеят доста пари и ще има доста натиск, дипломатически от ЕС и силов от Русия. Но това ще е около изборите. Какво става сега?

Наскоро попаднах на предположение от Иво Божков, че Сидеров бива избутван настрани, за да се освободи място за Бареков. (Иво Божков е момъкът, който предаваше пряко от протестите.) Моето впечатление обаче е различно, и е малко страшничко.

Още когато Делян Пеевски беше предложен за шеф на ДАНС, си зададох въпроса с какво го е заслужил. Постът е изключително ключов – мафията ни не би го дала на човек, който не ѝ е хем много верен, хем с огромни заслуги. Че Пеевски ѝ е верен няма съмнение. (Как се казва преуспял в България на 33 години? Делян Пеевски. А как се казва неуспял на 60? Честен човек…) Но каква е огромната му заслуга тогава?

Наскоро се сблъсках и с инфо, което потвърди наблюденията ми. След хитрия ход на Бойко да подаде оставка навреме коалицията срещу него се беше здравата огънала и изплашила. Пеевски, без да му мигне окото, предаде благодетеля си и хвърли всичките си медии в бясна атака срещу него, без да го е грижа за възможните последствия… Преценката му се оказа вярна – с всичката си простотия и мутренство Бойко Борисов е направо британски джентълмен на фона на Пеевски. Нито го отстреля, нито дори го притисна сериозно, въпреки че имаше лостовете. И си отнесе последствията.

Няколкото месеца масирана медийна кампания плюс фалшификацията с бюлетините в деня на размисъл свършиха работа – Бойко се оказа в уязвима позиция. Купуването на Сидеров излезе бая скъпо, но отварянето на пътя на мафията да се върне на власт беше постигнато. Кукловодите ѝ получиха каквото искаха – беше ред да спазят своята част от уговорката. Пеевски „получи възможност да купи“ ключови дялове в още медии. Да му връчат ДАНС пряко не стана, но стана косвено – твърди се, че Писанчев рапортува първо на него, а после на Орешарски…

Чак тогава кукловодите разбраха какво чудовище са създали. Към момента Делян Пеевски държи дългосрочните тенденции в политиката точно както Сидеров държи краткосрочните. Бареков, който беше шеф на медийната му империя, мигновено беше пратен да завоюва позиции в политиката. С „пари от поддръжници“ и „без никакви връзки с Пеевски“. Брех тоя медиен собственик какъв идиот е, да назначи за генерален шеф на ключовите си бизнеси човек, който няма никаква връзка с него и едва ли не не го е чувал даже!… Кукловодите се почувстваха бая дискомфортно – към момента почти единственото останало им средство срещу Пеевски е да го отстрелят. Не че е трудно, но е игра, дето могат да я играят всички страни и трудно се спира. А Пеевски притежава етиката и самоконтрола на бясно куче – ако ще да го галиш, не е е предсказуемо в кой момент ще те заръфа за гърлото. Нито пък Бареков ще смее да го изостави, ако онзи не получи остро оловно отравяне.

Така че в момента кукловодите просто нямат добър ход. От едната страна е гневът на страните от ЕС, които много добре знаят на кого точно дължат това положение в България. Поименно и посписъчно, за разлика от българското население. От другата е героят на нашето време Пеевски, винаги готов да изяде всеки и всичко. Намират се в захлупен казан – хем ври, хем нямат ориентация накъде. Времето работи срещу тях и за Пеевски…

Накъде ще излезе тая – ще видим. Пеевски вече научи, че чудесно може да е шеф било на ДАНС, било на Министерския съвет и задкулисно. Само че още не е научил един друг момент – че който задръства възможностите за мирна революция отваря тези за кървава. Страх ме е дали в един момент няма да се стигне и до нея.

13 thoughts on “Каква я стана, каква ще я става?

  1. Иван Богданов

    Между другото Сидеров се държи абсолютно адекватно спрямо симпатизантите в партията си. Това, че ние потъваме в земята от срам, не значи че тези които гласуват за Атака са така. Призивът “Вън чужденците от България”, “България обратно на българите” и прочие (за милиардите тонове злато да не говорим) са много силни сред избирателите му. В техните очи, той на самолета е демонстрирал какво е силата на българския депутат спрямо някаква си там френска бюрократка.
    Сидеров се готви за избори, май месец не е далече.

    Reply
  2. Иван Богданов

    П.С. Дай пример за кървава революция в историята на България, като изключиш военните преврати юни 23, 35 и 44-та. Въстанието септември 23 е инсприрано от вън и реално от военна гледна точка не е представлявало някаква опасност. А танковия полк в Горна Баня вече го няма…

    Reply
  3. gezatop

    Струва ми се че придаваш на Пеевски прекалено голяма свобода на решенията – той може и да е лице на медийната групировка, но собственоста на капитала едва ли е негова, освен това не е много ясно доколко дейността и е рентабилна. Така че и на него, най- вероятно, могат да му дръпнат шалтера стига да сметнат за необходимо.

    А междувременно БНБ отчита три поредни месеца на отрицателни инвестиции (август, септември и октомври), което от 96-та се е случвало само в края на 2012-та, правителството хвърля пари по всеки миньор или чушкопроизводител, който си поиска, и тая работа просто не може да продължава безкрайно – все в един момент идва сметката.

    П.С. Мисля че Сидеров не може да бъде арестуван и съден във Франция за действия на територия под Българска юрисдикция, а самолет под Български флаг е такава – по същата причина Сидеров се извини на Луфтханза – щеше да го съди немски съд. Но аз не съм юрист, така че може и да бъркам.

    Reply
  4. Иван

    Аз също съм съгласен че не трябва да се фокусираме твърде много върху Делян Пеевски. Въпреки че е злодей от ранга на Dart Vader, подобно на него, той е просто човекът за изпълнение на мръсната работа и подобно на него той също си има господар. На всички е известно че Пеевски е съградил империята си предимно с пари от КТБ, чийто собственик е Цветан Василев. В момента тези връзки се прикриват (и отричат), но това е публична тайна.

    КТБ от своя страна, миналата година получи около 1 милиард инжекция от “банката на Путин” VTB Capital, която официално е съсобственик на КТБ. КТБ наскоро купи Vivacom (бившото БТК) и Булгартабак. Решението на служебния кабинет за разхвърляне капиталите на държавните предприятие из повече банки не беше отменено. Въпреки това беше обявено че това е изпълнено за почти всички държавни предприятия, освен НЕК.

    Иво Инджев от доста време говори за петата колона ( термина идва оттук https://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_column#Origin ), но наистина е плашещо степента до която руските (държавни) капитали са проникнали във всички сфери на животът ни – държава, частен бизнес, медии, селско стопанство, енергетика и не на последно място мафия. Доста руснаци притежават апартаменти по черноморието.

    Самият Сидеров беше на посещение в Москва пред изборите и вероятно тогава е получил 30-те си сребърника и подкрепата за партията си. Не случайно той се обяви и за възобновяване на Белене. (Което е финансово неизгодно за Българи и Русия, както сме говорили и преди.)

    Ако Украйна бъде успешно отдалечена от ЕС и приобщена към Русия, е напълно възможно същият сценарий да бъде повторен и у нас. В момента пречка за него е само президентът, който е и главно командващ на единствената силова структура, която може да се счита за поне малко изчистена от руско влияние, покрай необходимостта за сътрудничество с НАТО. Но Русия не бърза, новия изборен кодекс и правителството ще решат и този проблем.

    @Иван Богданов,
    Относно концесията за злато. Ако Сидеров я прекрати или поне я увеличи до 50% от печалбата, обещавам че ще гласувам поне един път за него на следващите избори. (Ако ви налази надъхан атакист, можете да ползвате това за да ви остави намира.)

    Сидеров може да говори много убедително, по въпроси които наистина са наболели и пренебрегвани от другите. Но той само говори. Той е просто демагог. Той не върши нищо за да изпълни обещанията си. А и за него е по-добре нищо да не се променя, за да не се налага да търси нови обещания. Някой би помислил че една концесия за милиарди би била по-важна от всичко друго, въпреки това първият закон който той внесе беше за отмяната на тютюнопушенето. Кой купи Булгартабак, кой създава веригата магазини за цигари “Lafka”, кой …

    @gezatop,
    Аз ще се радвам, ако Франция обяви Сидеров и хората от неговата парламентарна група за Persona Non Grata. Още по-добре ако примерът бъде последван от Германия, Белгия и останалия ЕС. Мечтии….

    Reply
  5. Иван Богданов

    ЕС забрани достъпа на Лукашенко, шефа на тяхното КГБ и още десетина човека до територията на ЕС. Да се промени нещо в Белорусия от това?
    Плажове в Куба и Бразилия – бол, не му трябва Ревиерата.
    Волен може да се държи като мутра от 90-те, но в никакъв случай не е луд.

    Reply
  6. Кирил

    Сега хората виждали Пеевски казват, че на челото му е изписано ДЕБИЛ с главни букви. Не виждам как човек с неговите качества може да спечели пари, още по-малко да ги задържи. Някакси не ми се вързва от всички хора без морал и жадни за пари, да изберът точко такъв дебил и да му дадът милиони, без да могат да го контролират.
    Управляващите партии мислят само и единствено как да си напълнят гушите, тях не ги интересува мнението на Франция. А от сегашното им уптавление по-голям компромат не мога даже да измисля. И личното ми мнение е, че щом още си имат подръжници – купени и фанатици – каквито и компромати да се намерят, няма да им се отрази.

    Reply
  7. Шapкан

    “геополитическият” анализ с елементи на вътрешнополитически разсъждения пукнат грош не струва.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Кирил: То и на челото на Тато пишеше ДЕБИЛ с главни букви… и заради това ни управлява една трета столетие. И май и тогава не се научихме, че това, дето го пише на челото или във вестника, не винаги е вярно.

    @Шаркан: Намеквах ти учтиво, че този тип пропаганда не е за тук – не чу. Казвах ти го по-директно – не чу. Намеквах ти учтиво, че на другите може да не им е приятно – не чу. Казвах го по-директно – не чу. Хората започнаха да се махат заради теб, и да ти го казват открито – не чу. Казах ти в почти прав текст, че си прекалил и не си желан тук – не чу.

    Казвам ти го в прав текст. Ако продължаваш да се опитваш да разгониш всички, просто ще те блокирам технически и ще приключа темата. Пропагандата ти не е добре дошла тук. Следващият опит да продължаваш с нея ще е последният ти коментар в този блог. Продължавай си в твоя, ако не си изгонил вече оттам всички.

    Колко тъжно е да видиш толкова талантлив писател и свестен човек да падне дотам…

    Reply
  9. Кирил

    Сега хора, които са говорили с Тато насаме са казвали, че е бил умен, но просто се е правил на дебил. Докато за Пеевски се казва, че си е натурален дебил. Но поне знаем донякъде откъде Тато е получил властта. Но Пеевски с неговата дебилност как може да направи тези милиони, това много ме съмнява. И според мен той е бушон.

    Reply
  10. Кирил

    Много хора са казвали, че Тато в лично разговори се е държал по съвсем различен начин и го описват като интелигентен. Лично си мисля, че единият се преструва на идиот, защото така му изнасяше, а при другият си е естествено състояние. И аз си мисля, че мафиотите на най-високо ниво не се „показват“ пред народа, а ние виждаме само техните подчинени.
    Идеята ми е:
    1. Пеевски като идиот не може да е натрупал парите и влянието си сам или да го задържи. Някой трябва да му ги е дал тези пари и някой би трябвало да го наглежда.
    2. Ръководстовото на мафията няма да го виждаш, а само техните подчинени.
    3. Пеевски беше избран главно за да подгони Борисов. Това преследване щеше да наруши някои закони. На това място трябва да сложиш някой бушон.

    Reply
  11. Кирил

    За Тато много хора казваха, че се прави на дебил, докато в лични разговори се е държал много по-умно. И все пак на Живков му дадоха властта и от него не зависеха много неща.
    Защо си мисля, че Пеевски си е пионка:
    1. Не може на тази си възраст да е спечелил, даже и нечестно толкова пари. За мен някой му ги е дал и не вярвам, че ще му са дадени толкова пари, без да могат да го конторлират.
    2. Не може дебил като него да задържи парите и властта която има в момента. Някой трябва да му казва какво да прави.
    3. Не знам нито един от кукловодите да се показва публично. Докато на Пеевски му дай да се показва по телевизията. По медийте виждаш само бушони и клоуни за да отклонят вниманието ни.
    Не казвам, че Пеевски не може да направи това, което казваш. Но си мисля, че зад него стой някой червен кукловод.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *