Чий е всъщност Крим? Чий трябва да бъде?

Преди два дни имаше решение на правителството на Кримската автономна република, че се присъединява към Русия. И се готви референдум, който да го потвърди.

Сигурно всеки се пита как всъщност стоят нещата там. И аз също, и ще си позволя да поразсъждавам по въпроса.

По начало Крим е бил руска, а не украинска област. 60% от населението му са руснаци и е предаден на Украйна през 1954 г. от Никита Хрушчов, който е украинец. Дотук нещата като че ли изглеждат абсолютно еднозначни – логично и редно е Крим да бъде руски. Украйна го е получила неоправдано, чрез свой агент, и не е редно да го задържа. Нали?

Като се вгледам обаче в детайлите, не съм толкова уверен.

За начало една дребна подробност – Хрушчов е роден на територията на Украйна, но е етнически руснак. От тези, които Русия иска да опази от Украйна. Не че е много важно. Но е добър пример как подробностите могат да променят „общоизвестните факти“.

Сега сериозното. 60% от населението на Крим са руснаци. Както се видя преди ден-два, те могат чудесно да се разберат с кримските татари, които са още 17% от населението. Участие на татарите във властта срещу подкрепата им за преминаване на Крим към Русия. 77% от населението ще е в подкрепа на преминаването, нали?

И въпросът за един милион. Защо му е тогава на Путин вкарването на трийсетхилядна руска войска в Крим?! Не разбира ли, че това е идеалният претекст за всички, които не искат да признаят преминаването на Крим към Русия? При положение че това преминаване е толкова сигурно и гарантирано, какъв е смисълът да бъде изкарано пред света зорлем нелегитимно?!

Може да се предположи, че Русия иска да опази Крим от украинска военна намеса. Само че в момента Украйна няма дори един боеспособен батальон. Надали може да прати повече от няколко хиляди души срещу Крим, и от тях сигурно поне две трети ще се разбягат при първото сражение, даже ако противникът не се появи. Организират ли се симферополските футболни запалянковци и въоръжат ли се от руските военни бази с пищови и тук-там някой автомат, ще разгромят украинците като на шега. Че сигурно и ще завладеят доста територия извън Крим, като подгонят украинската армия. Без да има нужда да се намеси и един руски войник.

(Да не говорим, че прати ли Украйна армия срещу Крим, руската армия ще получи валиден претекст да откъсне цялата ѝ източна половина. САЩ и ЕС ще мрънкат, но протестите им няма да имат и капка убедителност – ще я имат декларациите за миротворчество на Путин. Така че Украйна просто не може да си позволи да направи нищо срещу Крим. И Русия знае това.)

В картинката хич не се връзва и агресивното недопускане от руските войски на международни наблюдатели в Крим. Най-нормално е международната общност да предположи най-лошото – обикновено при подобни действия то е истината. Путин надали е толкова глупав, че да не разбира това – защо тогава го прави? (Към тези, които мислят, че руските войски ще направят това без заповед от Путин – мили дечица, Дядо Мраз не съществува, съжалявам че ви разочаровам.)

И не само на наблюдатели. На всички западни журналисти е твърдо отказано да пътуват, наблюдават и отразяват каквото и да било в Крим – от положението по улиците, та до договорките във властта. И отказът се въвежда в сила с оръжие. Защото всички западни журналисти били агенти на злия Запад, изпратени да пишат клевети за Крим… Добре де, ако те наистина са клеветници, с какво недопускането им ще ги спре да съчиняват клевети? Кой ще разбере, че те всъщност не са успели да присъстват на събитието? Да не говорим, че идеята как всички до един западни журналисти са платени агенти и клеветници… мили дечица, феята на зъбките също не съществува, съжалявам че ви разочаровам и за това.

Нещо повече – блокирането на информацията от руснаците е двупосочно. Не само светът почти не знае какво всъщност се случва в Крим. Едно от малкото научени неща е, че руските войски са принудили под заплаха от разстрел всички телевизионни оператори в Крим да спрат да излъчват украински телевизии и да започнат да излъчват руските. Това защо? Да не би украинските архизлодеи и хиперманипулатори да вземат успешно да измамят кримските руснаци да си стоят в мразената Украйна? Мили дечица, надали ще ми повярвате, но злата вещица и Торбалан също са измислени. Всъщност ги има само в книжките и по филмчетата. Съжалявам.

И всичко това при положение, че в момента Русия жизненият стандарт е значително по-висок, отколкото в Украйна. Пенсиите са почти пет пъти по-високи, заплатите също. Цените са съвсем малко по-високи. Плюс че Русия обеща многомилиардна помощ за Крим, ако той мине към нея. Кримчани трябва да са не просто предатели на руското, а и тъпи, слепи и глухи, за да не преминат към Русия.

Защо тогава, за бога или по дяволите, е нужна трийсетхилядна руска армия в Крим? Никой разумен човек не праща в нарушение на всички международни правила армия да подсигури това, което му е в кърпа вързано. Мислите, че въпреки това има някаква нужда от нея?… Мили дечица, хлябът не расте в магазина, нито бонбонките или бананите. Не ми се сърдете, знам че не ми вярвате, но трябва да ви го кажа.

Да не би пък подкрепата за отделянето да не е толкова категорична? Не е много чудно. Руснаците в Крим (и в Украйна изобщо) никога не са били реално подтискани или ограничавани в нищо. Дори наистина дискриминативният указ, че регионалните езици се забраняват, просто не мина – и.д. президентът категорично отказа да го подпише. И надали някой украински властник ще посмее, освен ако не иска още на следващия ден да се събуди в руски военен арест. Точно както според Русия Янукович го прогониха злите фашисти и бандеровци – само че аз все още помня, че повече от половината от собствената му проруска партия също гласува за свалянето му. (И не съм забравил златната му тоалетна и прочее.) Не е ли възможно при това положение подкрепата да не е така твърда?

Каква ще бъде – реално не зная. Нямам мрежа от шпиони в Крим. Само че Путин има и с пълна и точна гаранция знае. И според мен това е отговорът на въпроса защо е нужна там руската армия. Тя е неволното признание на Путин, че думите му се разминават с реалността и той го знае. Че солидна подкрепа за преминаване на Крим към Русия може да бъде получена единствено под дулата на руската армия.

И съм склонен да му вярвам. Неволните признания обикновено са истина.

24 thoughts on “Чий е всъщност Крим? Чий трябва да бъде?

  1. Деян

    Когато руската империя завладява Кримското ханство, то е населено почти 100% с кримски татари. Част са изтребени, много от бягат в Османската империя и в резултат населението пада 3 пъти. Веднага започват за заселват на тяхно място славяни (основно от руските губернии, но много и от украинските). И въпреки това са нужни над 100 години кримските татари да станат малцинство в края на 19 век.
    Подобно е било положението и в Кубан (Краснодарски край). И докато в Крим руснаците са били все пак повече от украинците, то в Кубан до 20-те години на XX век украинците са били повече, особено в западните части.
    Покрай революцията, когато се образува отделна украинска държава, и Крим, и Кубан са имали желание да се присъединят към нея.

    Не трябва да забравяме и процесът на русификация на беларуси и украинци. В местата с преобладаващо или значително руско население руският език се налага като език за общуване. Много неруснаци започват да използват руския език и в семейството си. До 2-3 поколения процесът на русификация приключва.
    Това може да се види на много места:
    – в Кубан вече практически няма украинци. Не че са изчезнали, но за последните 90 години са напълно орусначени. Въпреки това, все още руският език се говори масово с украински акцент.
    – в Беларус: 80% са белоруси, но само 60% смятат белоруския за роден език, и само 30% го ползват вкъщи. Докарали са го до там, че да се счита говоренето на руски за признак на култура, докато на беларуски – за селяния
    – в Украйна: с изключение на Крим, във всички други области украинците са повече от руснаците. Обаче в цяла източна и южна Украйна руският език се използва като основен, включително и от украинци.

    Reply
  2. Иван

    @Деян, пропусна да споменеш и насилственото изселване на татарите от Сталин. https://en.wikipedia.org/wiki/Deportation_of_the_Crimean_Tatars

    В този контекст, тази новина е направо смразяваща: http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/03/03/2253537_rusiia_shte_predloji_na_ukraincite_da_se_zaseliat_v/
    Да вярно, не става дума за татарите, на тях сега им се обещава мед и масло. Става дума за депортиране на всички украинци в Сибир. И това го говори не някой политик или депутат, а министър.

    Колкото до референдума. Вероятността следното да се окаже истина е доста голяма:
    http://www.kyivpost.com/content/ukraine/two-choices-in-crimean-referendum-yes-and-yes-338745.html#
    Накратко, изборът е между присъединяване веднага (yes-now) или възвръщане на управлението под най-старата конституция която дава автономия на Крим и възможност присъединяването да бъде решено от Кримския президент и парламент (yes-later). Но те май вече взеха решение, така че остава само да мине датата.
    Като във виц за перестройката и плурализма…

    Reply
  3. Мишо

    5000 букви, за да кажеш следното: “Мили деца, западните медии ми казват, че Русия прави някакви абсолютно нелогични неща, които само могат да ѝ навредят. И аз им вярвам.”
    В никакъв случай не бих казал, че този или онзи е прав в случая, защото вероятно има повече истина в Библията, отколкото в политиката. Но срещу Русия се изправят САЩ, на които цялата им история е изградена върху кръвта и потта на другите, и ЕС, които са най-голямата мафиотска организация на света, така че в случая симпатиите ми са на изток.

    Reply
  4. ~!@#$%^&*()_+

    и аз да се изкажа
    русия има право да си иска крим, не по-малко отколкото германия да си иска судетите
    хитлер получи какото искаше…
    историята се повтаря, казват като фарс, ама може да стане интересно*

    ————–
    * по китайски

    Reply
  5. Христо Христов

    @Деян забрави да споменеш насилственото заселване на татарите по тези земи и избиването на местното славянско население. И да споменеш насилственото заселване на славянско население и избиването на печенегите, и насилственото заселване на печенегите и избиването на куманите и насилственото заселване на куманите и избиването на хазарите, и насилственото заселване на хазарите и избиването на прабългарите, и насилственото заселване на прабългарите и избиването на скитите …..

    @Григор. Дай си мнението по тази статия – автор е Пол Крейг Робъртс заместник миситър на икономиката в САЩ по времето на Рейгън http://www.paulcraigroberts.org/2014/02/14/russia-attack-paul-craig-roberts/

    Reply
  6. Григор Post author

    @Деян: Руската империя под вънкашност и име нови.

    @Мишо: Дали само западните медии го казват всичко това? Ако случайно е реалност, дали няма да си промениш мнението?… Да си призная, съмнявам се. Който има нещо против САЩ и ЕС, понеже почти цялата им история била съградена върху кръвта и потта на другите, и затова въпреки фактите подкрепя Русия (без да каже, че на нея цялата ѝ история е съградена върху кръвта и потта на другите)…

    @Христо Христов: Мога да ти дам мнението си за Пол Крейг Робъртс по принцип, известен ми е много добре. Това е човекът, който преди няколко дни обяви Путин за хуманист и демократ, който е за пример на американските управници. Мисля, че това говори достатъчно.

    (Не? Напомням виц от едното време:

    Руснак пита американец:
    – Каква е тая ваша свобода, дето толкова я хвалите?
    – Ами аз мога да застана срещу Белия дом и да викам, че Джими Картър е престъпник, и никой няма да ме арестува.
    – Голяма работа. И аз мога да застана срещу Кремъл и да викам, че Джими Картър е престъпник, и никой няма да ме арестува!

    Толкова за Пол Крейг Робъртс.)

    Reply
  7. Иван

    @Мишо,
    ако не вярваш на медиите, хващай автобуса и отивай на място. Не е толкова далече. В момента на Русия ѝ трябват външни наблюдатели за референдума. Другите петоколонници вече тръгнаха натам. Само недей да снимаш, да не те помислят за журналист.

    Reply
  8. neuromantic

    Няма никакво значение чий е Крим. В 21 век поделянето на територии е безумие и е равно на война. Европа се обедини отчасти и за да избегне подобни кошмари. Крим на референдума нищо чудно да избере да бъде с Русия. И какво от това? Ми то и в България да се направи такъв референдум има реална опасност отговорът на въпроса да бъде ДА. Ако някой днес иска да живее в Русия просто може да емигрира там, без да завлича със себе си и територията на която по някаква случайност е стъпил…

    Reply
  9. emo

    @neuromantic, за съжаление те предпочитат да си спретнат някой септемврийски преврат и “народен съд”

    Reply
  10. Кирил

    Аз лично не виждам разлика между това което Путин иска да направи и както Америка преначерта границите на Югославия. Не казвам, че Путин е страхотен, но колко страни нападна Америка в последните години.

    Reply
  11. emo

    @Kiril в Крим руснаците нямаха никакъв етнически проблем с украинците, цели

    Reply
  12. Иван

    @Кирил,
    В Косово имаше дългогодишно етническо прочистване от пара-военни отряди на Сърбия, които прогонваха и избиваха населението с албански произход. ООН имаше сини каски в продължение на десетина години, преди НАТО да започне да нанася хирургически удари върху военната и икономическа инфраструктура на Сърбия. Не САЩ, а силите на ООН окупираха Косово. Даже Русия първи пратиха войска, преди България да им отреже въздушния коридор.
    Косово обявява независимост през 2008 и досега само половината ООН го е признало. Косово не се е присъединило към никоя съседна държава (e.g. Албания).

    Най-близко до случая с Косово е присъединяването на Южна Осетия от Русия. Грузия беше започнала обстрел над мирното население. Русия се намеси и прегази цяла Грузия. След което анексира Южна Осетия. (Мисля че още една област използва момента да се отцепи).
    Точно защото намесата в Южна Осетия беше донякъде оправдана, Русия _не_ се изправи пред гнева на останалия свят.

    Но сегашното нахлуване в Крим е напълно неоправдано.

    Е, освен ако Путин не е почнал да вярва на собствената си пропаганда. (Примерно, руската телевизия даваше задръстванията на полската граница и коментираше че това са украински руснаци които бягат в Русия.) Но останалия свят не вярва на неговата пропаганда.

    Reply
  13. Кирил

    Под граници на Югославаия аз нямам впредвид само Косово. Защо питаха само Косово дали искат независимост? Защо не питаха сърбите?
    Защо северните части на Косово, където имаше сърби не се присъединиха към Сърбия, защо сърбите в Босна и Херцеговина не се присъединиха към Сърбия? Защо американците определиха как да е правителството в Босна?

    А и албанците в Косово си искаха независимост, след това започна етническото чистене от страна на сърбите. Но след като Американците бомбандираха страната и взеха контрол над Сърбия, тогава имаше етническо чистене от страна на албанците. Етническото чистене не спря, просто се смениха ролите. Етническото чистене под покровителството на американците случайно да беше управдано? Ами това, че се фалшифицираха данни и документи, за да може нападението на Югославия да се „легитимира“? А когато се разбра за фалшификациите нещо промени ли се?

    „хирургически удари върху военната и икономическа инфраструктура на Сърбия“
    Американците използваха уран и много радиоактивни отпадъци, които ги изсипаха. Някой тогава протестира ли, че радиацията ще се отрази на цивилното население?

    „Не САЩ, а силите на ООН окупираха Косово“ Странно защо НАТО нападна Югославия, а не ООН. Защо ООН не признава Косово?

    Не казвам, че Путин е страхотен тип, но честно казано Американците от няколко десетилетия нападат страна след страна, свалят демократично избрани президенти, които не иска да се експлоатират страните им, бомбандират с уран, преначертават граници, ограбват ресурси, налагат закони. И никой нищо не казва. Но щом руснаците започнат да го правят изведнъж всички скачат.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Кирил: Позицията „а у вас бият негрите!“ винаги ме е изпълвала с подозрения. И я смятам за открито самопризнание в неправота.

    Вярването в „опорни точки“, полуистини и открити лъжи, дори да е искрено, не ме изпълва с уважение. Изпълва ме със съжаление. (Подсетка: колко от това, което казваш, е реално така? Пробвай да го провериш.)

    Reply
  15. Иван

    @Кирил,
    Ти се опитваш да кажеш, че понеже САЩ вършат грешни неща, тогава и Русия може да върши каквото си иска. Това не е така.

    САЩ или Русия могат да вършат каквото си искат, само при условие че убедят останалия свят в това че действията им са оправдани и необходими. Ако светът не бъде убеден, тогава той ще ги накаже. ООН е просто мястото където световните сили се събират за да се разберат.

    Примерно, САЩ искаха да нападнат Сирия и да спрат конфликта там. Те търсеха повод за намесата и се опитаха да използват употребата на химически оръжия като такъв повод. Те издадоха ултиматум на Сирия да унищожи своите химически оръжия или ще бъде нападната. Тогава се намеси Путин и предложи план за унищожаването на Сирийските химически оръжия и стана негов гарант. И плана проработи.
    В крайна сметка Путин успя да надхитри САЩ в собствената им игра, показвайки разбиране и умение в международната дипломатическа игра.

    Ако Путин искаше да извлече максимална полза от свалянето на Янукович, той просто трябваше да го прикотка при себе си, да го арестува и да го предаде на Хага. Така първо щеше да опровергае съмненията че Янукович е негова марионетка и че Русия се меси във вътрешните дела на Украйна. Подобен ход щеше да убеди Украинците, че Русия не е техен враг, а е техен съюзник. Путин можеше да остави и отпуснатата помощ, като жест на добра воля, защото все пак той е дал тези пари за доброто на Украинския народ, а не лично на Янукович. Така на следващите избори Путин отново щеше да напълни украинската власт с про-руски марионетки.

    Но не, на него му хрумна, че той има всички основания, за да си вземе това което иска. И направи това, като просто стовари войски без отличителни знаци. Единственият проблем обаче е, че светът намира за напълно нормално народът да свали диктатор от власт, без да следва всички закони писани от този диктатор. За Путин обаче това явно е най-страшното престъпление. (Защо ли…?)


    Колкото за сърбите в Косово… Истината е, че на светът не му пукаше за тях. Както не му пукаше и за германското население в Чехословакия след края на Втората Световна. Каквото си си надробил, това ще сърбаш.

    Reply
  16. Иван

    Всъщност, като чета въпросът ти, вероятно имаш нужда от повече обяснения.

    Югославия беше федерация. Тоест, тя е съюз от няколко държави. При разпадането на федерацията тези държави се отделиха от централното сръбско управление запазвайки границите си. Държавите са: Сърбия, Македония, Черна Гора, Босна&Херцеговина, Хърватия, Словения.
    Косово и Войводина се водеха като Сръбски автономни области.

    Другото си го прочети сам: http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslavia

    Reply
  17. Kzint

    “САЩ или Русия могат да вършат каквото си искат, само при условие че убедят останалия свят в това че действията им са оправдани”
    Как се убеждава свят – традиционно > лъжа повторена 100 пъти става истина. И реалността – САЩ и Русия могат да вършат каквото си искат в останалия свят, защото могат. Какво печелят руснаците(и другите)в Крим, ако ги присъедини Русия – около 5 пъти увеличение на пенсии и заплати, губят привилегиите на автономия. Наще пенсионери като един ще се завтекат да гласуват на подобен референдум тук. Изводи? (подсказка: 1000 политици на 100 км южно и 50м под Севастопол? За начало.)

    Reply
  18. Кирил

    Григор, не е у вас, ами си е ние всичко го правим, защо обвинявате само Иван? Например аз много повече се дразня заради Косово, защото вече създадоха прецедент и в скоро време като нищо и нашите граници да преначертаят. По същата причина не харесвам и това което Путин се опитва да направи с Крим. Добре ще е да ми кажеш къде греша.

    Иван, аз си мисля, че в Америка просто войната срещу Сирия се отхвърли категорично от народа. Оръжията за масово поразяване вече го бяха чували за Садам.

    Reply
  19. Кирил

    Или я дай да приключим темата – аз ще прегледам ако греша някъде…

    Reply
  20. Иван

    http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/03/13/2260175_ukraina_i_ujasut_na_izmamata/

    @Кирил,
    По прецедента с Косово, единствения начин да преначертаят нашите граници е, ако започнем втори възродителен процес, като тези които не се подчиняват биват разстрелвани. С други думи, ако се започне геноцид.

    По прецедента с Крим, Родопите могат да бъдат анексирани от Турция, в момента в който коалиционното правителство на ДПС бъде свалено от власт. (e.g. Виденова зима.)

    @Kzint,
    Международните дипломати имат достъп до повече и по-надеждна информация. Те не се водят само по официалната пропаганда. Но често реалните мотиви се различават от формалните. Все пак действията си имат последици и прецедентите и големите лъжи се помнят дълго. Ирак е добър пример. (А и доколкото си спомням, ООН така и не се съгласиха на военна намеса в Ирак. Вместо това САЩ симулираха подкрепа чрез съставяне на широка коалиция от “приятелски” държави.)

    Но проблемът тук е, че Путин дори не се опитва да скалъпи сносна лъжа.
    Приятелските му държави се изчерпват със Северна Корея, Сирия и Беларус – все известни диктатури, без особено икономическо значение. Китай се въздържа при последното гласуване в съвета за сигурност на ООН.

    Reply
  21. Кирил

    @Иван,
    Да не влизам много в теории на конспирацията, но даже и да няма възродителен процес могат да наемат души, които да „изиграят“ такъв процес. Той май ще е въпрос Турция да я подкрепят по-силните, отколкото какво ние ще направим.

    На някойлко места открих, че около Крим имало природен газ и нефт( източник: http://darikfinance.bg/novini/105119/%CA%EE%EB%EA%EE+%F1%F2%F0%F3%E2%E0+%CA%F0%E8%EC%3F ). Така, че може да има поне премълчаване на истината.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Кирил: Това е една от истинските причини. Ако Украйна разработи за нефт и газ черноморските блокове около Крим, е напълно реално да намали сериозно зависимостта си от Русия.

    Reply
  23. Кирил

    @Григор някой спекулират, че май може даже и да изнасят, но никой не дава точен отговор. А конкуренцията значи по-ниски изкупни цени и намаляне на влиянието, което изобщо не се харесва на Кремъл.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *