Южен поток

Писна ми да пиша за политика. На политиците ни обаче не им писна да вършат престъпление след престъпление. Казано меко – точната дума би била национално предателство след национално предателство. За съжаление пак се връщам към темата.

Близките до предател… пардон, правителството кръгове последните седмица-две ни продъниха ушите колко важен и нужен за България е „Южен поток“. Как ние трябва да го построим на всяка цена, колко много ще печелим от него и колко ключов е за нас. И колко законен и спазващ европейските разпоредби е. Естествено, както и следва да се очаква от това правителство, всичко е лъжа до последната дума.

Като начало, „Южен поток“ е договорен с Русия изцяло и единствено в изгода на Русия. (Което не е заслуга само на това правителство, но то отстоява въпросното положение като матросовец на амбразура.) Реалната стойност на строителството на българска територия се очаква да е не повече от 1 милиард. Формално обаче е оценено на около три и половина милиарда, половината от които България се задължава да върне на Газпром. Иначе казано, след като питото бъде платено на тези условия, Газпром ще е изплатил всичките си разходи по строежа и ще бъде на към 700 милиона чиста печалба, като при това и ще притежава 50% от тръбопровода на българска територия. Ако това е изгодно за България, то… то… не знам. Сигурно да ви оберат на Женски пазар ще е направо джакпот от тотото. С гаранция няма да ви откраднат 700 милиона и след това и да ви притежават наполовина.

(А, пропуснах и още един детайл, ситен и дребен като камилче. Парите ще бъдат връщани от транзитните такси за преноса на газ. А тези такси са договорени двойно по-ниски на километър от следващите най-ниски, договаряни някога от някого с Газпром. Така че Газпром ще превози за дължимите му 1750 милиона през България толкова газ, за колкото би трябвало реално да плати 3 и половина милиарда. Иначе казано, след като покрие разходите си по строителството и остане собственик на половината газопровод, чистата му печалба ще е не 700 милиона, а 2 и половина милиарда. И разбира се, правителството ни, което се бори за реализирането на тази договорка, не са национални предатели, нали? Нито пък политическите сили зад него, начело с Атака…)

Като продължение, европейските правила абсолютно категорично забраняват една и съща фирма да е и производител, и доставчик на газ. Причината е проста – за да не се създават условия за монопол. Забраната важи за всички газопроводи на европейска територия, а тя към момента включва и България. И европейското законодателство е с приоритет пред нашето, което за добро или лошо е записано черно на бяло в конституцията ни… Само че правителството ни в момента приема разни безумни наредби, които се опитват да поставят „Южен поток“ извън обхвата на еврозаконодателството.

Европейските органи и най-вече Еврокомисията, естествено, не са слепи. Гюнтер Йотингер на няколко пъти заяви в абсолютно прав текст – крайно нетипично за дипломат – че подобни български намерения са в пряко нарушение на европейското законодателство и няма как да имат юридическа валидност. Правителството ни продължава да си прави оглушки, все едно говорят на друг, а не именно и точно на него. Оттук нататък въпросът е единствено какви санкции ще изтърпим и какво ще изгубим, за да може Газпром да остане монополист и руското влияние у нас и в Европа да не бъде накърнено. Ако това ви прилича на защита на българските интереси, бих ви препоръчал да си смените очилата заедно с главата. А ако изразът ви се вижда остър, опитайте се да си помислите дали не е всъщност извънредно мек и дипломатичен като за подобно объркване на ума.

Контра-натискът от Русия, естествено, е бесен. Руското правителство е категорично, че международните договорки стоят над общоевропейските закони, и че Южен поток трябва да бъде построен. Естествено, това също не е вярно – международните договорки винаги могат да бъдат ревизирани. Просто империята се бори да запази влиянието си в Европа. Но правителството ни козирува пред Русия и продължава да съсипва позициите ни в Европа. (Доколкото е останало нещо за съсипване след „мъдрото“ отношение на Вигенин към европейските посланици.) А това вече поражда въпроса къде гледаме и какво правим ние, обикновените граждани. Паднат ли от власт, те при първата опасност да им бъде търсена сметка ще си грабнат рушветите и ще забягнат било в Русия, било на някои по-далечни острови. Само че ние ще плащаме сметката им.

А сметката май се очертава да не е хич малка. Покрай събитията в Украйна Еврокомисията е поела изключително твърд курс. И като се има предвид, че зад нея стои икономиката на ЕС, а тя все още е първата по размер в света, да застанеш на пътя ѝ е Особено Тъпа Идея. Помните ли „Северен поток“? Зад него стоят ресурсите на Германия, ковчежникът на Европа. Германия като на шега наложи този тръбопровод да бъде изваден от европейските правила като специално изключение – нещо, на което България надали би могла да се надява и в най-добри времена. Той беше построен, открит и заработи. Само че покрай Украйна към момента Еврокомисията е блокирала окончателното юридическо оформление на проекта. И категоричността ѝ е такава, че Германия не смее да гъкне… Това като илюстрация колко обосновани са лъжите на правителството, че шмекерлъците му има как да минат. Казвам лъжи, защото те няма как да не знаят истината по въпроса. След като се стигна дотам тя да бъде казвана от ЕК в прав текст пред медиите, мога само да си представя колко пъти и в колко прав текст е казвана на Орешарски и компания при закрити срещи.

Строителството на газопровода на българска територия започва до месец. Така че много скоро ще видим какво ще се случи и как. И се боя, че след още не много време ще го и усетим – пробвайте да познаете колко толерантност ще има ЕК към държава от ЕС, която потъпква интересите на ЕС в полза на Русия… Вярно е, че в момента Русия пазарува европолитици на тон. Но е вярно и че това вече е обезпокоило здравата европейските служби за сигурност, и те вземат мерки да неутрализират напазаруваните. Вярно е, че дипломатическата битка дали България ще е държава в ЕС или руска губерния най-вероятно ще се реши зад закрити врати, на правителствени нива. Но е вярно и че всеки българин ще усети по джоба си резултата от това решение.

Хубавото в картинката е че докато Русия е заета да къса на парчета Украйна, надали ще се сети за нас. Само че в един момент Русия ще свърши с Украйна, а в нацизма апетитът идва с яденето – към едната хубава новина върви и една лоша, познайте каква.

И се чудя дали това няма да е най-доброто, което може да се случи на България – Русия да откъсне едно солидно парче от нея. Стига да имаме мъдростта да пратим в това парче всички „русофили“ (в смисъл на българофоби) и в остатъка да се съберем (предимно) хора, които разчитат на труда си, а не на лизането на нечии задни части. И се кланят на свободата, а не на ботуша. Хора, а не добитъци. Стане ли това, в този остатък много скоро ще си струва да се живее.

За разлика от в цяла България сега.

11 thoughts on “Южен поток

  1. gezatop

    “Реалната стойност на строителството на българска територия се очаква да е не повече от 1 милиард”

    От кого се очаква и на какво основание?

    Reply
  2. Иван

    @Григор,
    Русия в момента изчаква Южен Поток да заработи, преди да прегази Украйна.

    Ако Русия нападне сега, украинците ще саботират газопроводите, Европа ще остане без газ. Докато се възстановят доставките, Европа ще е преодоляла зависимостта си от руски газ – който не е намерил алтернатива, ще е фалирал.
    От друга страна ако Украйна спре газа сега, Русия няма никаква причина да не ги нападне, затова и газовите доставки през Украйна продължават.

    Може би съм го казвал и преди, България реши съдбата на Косово, България ще реши съдбата и на Украйна.

    Възможно е Южен поток просто да се включи към вече съществуващата тръба, идваща от Украйна. На нас ще ни спести пари, руснаците няма да се главоболят със статута на новия газопровод. Ако всичко е построено и функционално, Европа може да поомекне когато доставките прекъснат внезапно…

    Не мисля че Русия ще си прави труда да къса България на парчета, при положение че може да я лапне цялата. И преди съм казвал, че България може да излезе от ЕС и НАТО, толкова бързо колкото беше назначен Пеевски. Но засега България е по-ценна като троянски кон, който да блокира решенията на европейската комисия.

    @gezatop
    http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2173377 (1 ноември 2013)
    “…
    Първоначалните сметки от времето на енергийния министър Румен Овчаров и тройната коалиция показват цена за отсечката на “Южен поток” на българска територия около 1-1.5 млрд. евро. Това е съизмеримо с цена на километър на сухопътната отсечка на конкурентния европейски проект ТАП (Trans Adriatic Pipeline). При правителството на ГЕРБ вече се заговори за 2 млрд. евро, при правителството на Орешарски – за 3.1 млрд евро, за да се достигне до 3.5 млрд евро, обявени официално през седмицата.

    Нормално беше проектът да поскъпне до 2 млрд. евро, защото капацитетът на тръбата през България нарасна значително. Капацитетът на 460 км отсечка от Провадия до сръбската граница беше увеличен от 15-16 млрд. до 45 млрд. куб. метра. За сравнение – газопроводът “Опал” в Германия, който свързва “Северен поток” с Централна Европа, може да пренася до 45 млрд. куб. метра и струва 1 млрд. евро.
    Освен това част от този скок се обяснява с включването на всички съпътстващи разходи – експлоатационни, финансови и други, които се правят, докато не се генерират първите приходи.

    Българският участък е за 4.1 млрд. евро (при 620 млн. евро заем на БЕХ за 15% от проекта) и с 540 км дължина през сравнително лесен и равен терен през Дунавската равнина. За сравнение – сухоземната отсечка на ТАП е 765 километра, а бюджетът за нея е 2.05 млрд. евро, като трасето е много по-трудно през планините в Западните Балкани. На километър “Южен поток” ще струва 7.6 млн. евро, а при ТАП цената е 2.7 млн. евро/км. Разликата говори сама за себе си.

    Reply
  3. Григор Post author

    @gezatop: Очаква се от хора, които умеят да смятат разходи за подобно строителство. Основанието е стойността за строителството на Северен поток за километър по суша, коригирано според разликата в сложността на терена и разликата между българските и германските заплати.

    @Иван: Излизането на България от ЕС, и особено от НАТО може да не е чак толкова лесно. Но съм съгласен, че за Русия тя в момента е по-полезна като троянски кон в ЕС.

    Reply
  4. Вени Марковски

    Григоре,
    Много правилно си написал за Северен поток. Нашите трябва по-често да напомнят на ЕС, че ако ще има еднакви правила, те трябва да са за всички тръби, а не само за тези през България 🙂

    Reply
  5. Григор Post author

    @Вени Марковски: Уви, живеем в реален свят. Когато България се изравни с Германия като икономическо и политическо влияние, тогава може и да се борим за еднакви правила за нас. Виждаш ли начин това да се случи, докато ни управлява руска агентура?

    Иначе, за твое успокоение: Еврокомисията към момента е спряла окончателното узаконяване и на Северен поток. Така че в това отношение правилата са еднакви. И затова аз горещо подкрепям решението ѝ да спре и двата проекта.

    Reply
  6. Кирил

    Аз лично силно се надявам, че нашата страна не може да си прави каквото си иска в ЕС. Все се надявам, че политиците от ЕС ще успеят да забавят този проект докато това правителство падне. Но като се замисля, това правителство няма да падне с протести – комунистите без кръв няма да пуснат властта.
    А ако ЕС не могат да се озъбят на нашите депутати, не виждам как ще продължи да съществува дълго.

    Reply
  7. вел

    За човек който непрекъснато изтъква колко не му се пише за политика политиканстването е доста.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Кирил: Уви. Но се боя, че при наличното изтичане на мозъци в България все повече остават предимно задници – а те ще си избират комунистите до последно.

    @вел: Не е просто доста, а е абсолютно прекалено. Гадният проблем е, че случващото се в момента в политиката е несравнимо по-важно за живота ни от кажи-речи всяка друга тема, по която може да се пише…

    Reply
  9. gezatop

    @Иван

    Благодаря за обяснението (линка иска някаква регистрация). Принципно за дължината на тръбопровода няма значение дали ще изкачва планина или поредица хълмове, освен това льоса (вид почва) из северозападната дунавска равнина може да оскъпи фундирането повече от преминаване на планина с по-нормални почви. Но може да го оскъпи с десетки милиони, не с милярди.

    @Григор

    Честно казано очаквах че си го прочел някъде и да дадеш линк. Така изтърсена сума 1млрд. е просто несериозно. И да, аз се занимавам с остойностяване на строителни дейности от вече не толкова малко години…

    @Кирил

    Ако кашата в Украйна завърши с някакво (каквото и да е) устойчиво решение, Южен поток става напълно безсмислен дори и от руска гледна точка. Лошото е че механизма за налагане на решения в ЕС е чрез глоби, и газопровод може и в крайна сметка да няма, но това пак да ни излезе през носа.

    Reply
  10. Григор Post author

    @gezatop: За съжаление обикновено не си давам труда да помня източниците. Докато чета нещото преценявам доколко е достоверно, и толкова.

    А ако се занимаваш с остойностяване на строителни дейности от години, значи можеш лесно да си дадеш отговор колко е реално да струва такъв газопровод, и дали число над 3 милиарда е реално при българските цени на суровини и труд. Любопитен съм да науча преценката ти.

    Иначе не съм съгласен, че Южен поток става безсмислен за Русия, ако в Украйна се стигне до приемливо решение. Прочети записа още веднъж и ще видиш колко по-изгоден е той за Русия от украинските газопроводи, поради национално-предателските цени за пренос, договорени от името на България от руските агенти в правителствата ни. И ако руснаците успеят да поставят в Украйна втори Янукович (вече малко вероятно освен с военна сила, но все пак), той ще може да се оправдава с нуждата да ни конкурира…

    Reply
  11. gezatop

    @григор
    Строителството на газопровода няма да го коментирам в момента, но сметката не е чак толкова елементарна като: “коригирано според разликата в сложността на терена и разликата между българските и германските заплати”. Отделно тоя газопровод “Опал” според wikipedia има капацитет 35 милиарда кубични метра, т.е. с 22% по-малко.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *