Поредното следизборно

Попитали физик защо пилето пресича пътя. След седмица изчисления той отговорил:

– Имам решение на задачата. Но важи само за идеално сферично пиле във вакуум…

През последното четвърт столетие изборите в България винаги са били преброяване на идиотите. А покрай участието на Бареков последните бяха преброяване на идеално сферичните идиоти във вакуум. Оказаха се процент, който според мен еднозначно гарантира, че никога няма да се оправим. Защото който може да повярва, че Бареков е нещо различно от бушонче на Пеевски, може да повярва всичко. Или поне всичко, което няма нито помен от връзка с реалността…

(И това при положение, че Атака също успя да вземе почти три процента. С единайсетте на Бареков – към четиринадесет. При гласували 35% от избирателите това са към пет процента от възможните избиратели. Иначе казано, съвършено кръглият идиот във вакуум винаги ще бъде парламентарно представен в България. И вероятно ще държи ключа на парламентарния баланс. Съответно, животът в България винаги ще е опасен за физическото и душевно здраве.)

… Преди ден-два Бареков се изказа, че е готов да направи коалиция с БСП и да управлява. В първия момент ми се щеше да попитам гласоподавателите му – за това ли са гласували, БСП да ни управлява отново? Чак след това осъзнах, че комуникацията с тях под каквато и да е форма е безсмислена. Смислено е човек да се спасява от тях като от чума – със старателно избягване на всякакъв контакт, а най-добре с бягство. Където и както може.

Дотук за него и гласоподавателите му. Който си направил изводите – направил ги. Оттук нататък – още малко очевадни неща.

Ще просъществува ли правителството още? Примерно по-дълго от до есента? До тези избори бях убеден, че да. Сега бих дал едни 20-30% шанс да не успее. Които могат и да нараснат в зависимост от развитието на ситуацията.

Едно, че “Южен поток” беше подписан. Съвършено точно на руските условия и в съвършено точно противоречие с европейските. Орешарски беше заради това в ЕС (май за пръв път) и даде съвместна пресконференция с Барозу. Барозу каза каквото следваше да се очаква, ако и в сравнително дипломатична форма – че тоя номер няма как да се размине на България, и че последствията вероятно ще са сурови. Орешарски също каза каквото следваше да се очаква – че Барозу всъщност е казал точно обратното и че “Южен поток” ще спази правилата на ЕС. Познайте кой от двамата ни излъга право в очите. (Като минимум по това, което казвам доста често – ако беше казал истината, щеше да се изчервява и да заеква, а подобно нещо не се наблюдаваше.) И кой каза истината – тоест, за какво следва да се готвим. И най-вече дали правителството няма да джирода последствията, които се задават, на някое друго правителство, за да се спаси от линчуване…

Друго, че изборният резултат беше катастрофа за БСП. Въпреки старото правило, че нейното твърдо ядро е най-голямо и тя печели най-много от ниска избирателна активност. Въпреки променения открай докрай в нейна полза избирателен кодекс. Въпреки всичката купена социолъгия (свалям шапка на Иван Попов за точния термин) и всичкото сплашване и отчайване на избирателите. Въпреки всички демонстрации на брутално смазване на ГЕРБ и РБ, на масово уволняване и тормозене на техни кадри и симпатизанти и прочее… Интересно е и че резултатът на АБВ също е смешен – очаквах да подгонят 10% при такава активност. Очевидно Първанов все още е добър само в израстването върху вече съградени структури. Очевидно все още не го бива да привлича масите. Ако не беше тъжният извод около Бареков и сие, щях да кажа, че България има някакъв шанс.

Но да се върна на темата. Станишев е феноменален апаратчик, казах го още когато разгроми не кой да е, а Първанов на негова си територия. Ще се бори с нокти и зъби да удържи това правителство колкото се може по-дълго, за да си подсигури накъде да бяга след него. Изборната катастрофа – резултат под две трети от този на ГЕРБ при най-благоприятни възможни за БСП условия – обаче сериозно разклати влиянието му в БСП. Не е изключено да не успее да задържи правителството до края на мандата му. Особено ако Първанов се реши да си посипе символично главата с пепел, да се откаже от АБВ и да застане изненаващо начело на БСП, с подкрепата на разочарованите от Станишев. Тъжното при този вариант е, че БСП ще може отново да се пробута пред по-лековерните за “обновена”.

Ако следващите избори се състоят сравнително скоро, избирателната активност има как да бъде и сравнително висока. Българите са понаплашени от високия резултат на ДПС и може да се активизират. А това може и да намали резултата на ДПС до степен то вече да не е ключовият фактор в политическия ни живот. Което ще е чудесно – не защото е “турска партия”, а именно защото не е. Защото е партия на едрата престъпност и ограбването на държавата, тоест на всички нас без разлика по етнос.

Високият резултат на ДПС е донякъде за сметка на БСП – много цигански секции, които традиционно са почти 100% опора на БСП, този път бяха за ДПС. Механизмите ги знаем, но мисълта ми е другаде. Очевидно Доган се е усетил, че Станишевото БСП е потъващ кораб. (Наскоро Лютви Местан го каза в прав текст – че при наличните обстоятелства той не вижда как това правителство ще завърши мандата си.) Станишев вероятно ще реагира, ще води тайни преговори и ще обещава нови и нови кражби за милиарди и потънали в неизвесността милиардни външни заеми. (И ще изпълни тези двете, ако му се позволи.) Но не е ясно дали Доган няма да ги приеме и след това пак да му забие ножа в гърба, или пък да се спазари за повече с друг. Не е като Бойко да не е също играч и мафиот, ако и не от тази мафия.

В тази ситуация-каша според мен правилните ходове са два.

Единият е бързо създаване на нова лява партия. Истински обновена, реално социалдемократическа, без да е изцяло контролирана от кадесарската мафия. С някои кадри от БСП, за име, но не твърде много, все пак бардакът трябва да е нов. Такава партия изключително трудно ще се популяризира, защото медиите ги държи мафията, а за нея няма по-страшно нещо. Но успее ли, може да привлече немалко от разочарованите гласоподаватели на БСП – а в момента точно те са най-големият пул неориентирани. Ако политиката й е поне малко отговорна и кадърна, има отлични шансове да влезе в парламента, а на следващи избори може би дори да измести БСП. В края на краищата, в никоя нормална държава няма само десни партии – ако искаме държавата да върви напред, трябва да се погрижим и левите в нея да са нещо различно от подчинена на Русия мафия.

Другият правилен ход може да е възнобвяването на протестите срещу правителството. Вероятно няма да е лесно, защото хората са изтощени и обезверени. Политиката на Орешарски на игнориране и сплашване се оказа изключително ефективна. Но ако ситуацията продължава и се влошава, най-вероятно слабостта на правителството ще стане очевидна до степен протестите отново да могат да насъберат сила. А ако успеят и да го съборят, нищо чудно подкрепилите ги да имат на изборите добър резултат, за сметка на опъналите им се. (Подсетка: добре е тези протести да бъдат организирани от старата “Протестна мрежа” или други минимално читави организации, преди с това да се е заел Бареков. Надали ще го чакаме дълго – Доган е достатъчно хитър, за да го поиска, и съм сигурен, че държи в ръкава някой коз срещу Пеевски, с който да го принуди.)

Да видим. 🙂

22 thoughts on “Поредното следизборно

  1. Виктор

    Мисля, че една бюлетина може да пооправи нещата на следващи избори, ако е като тази на тия, които минаха сега, но без номера на квадратчетата и кръгчетата. Така поне ще трябва гласуващите да научат името на партията, за която гласуват. А още по-добре да има номера, но на всяка бюлетина да са разбъркани. 🙂

    Reply
  2. Виктор

    А, и още нещо. Слушахме много в последната година за задължително гласуване, че в Гърция било така, обаче поне аз не чух някой да си е направил труда да ни осведоми като как става тая работа. Дали се глобява, дали се принуждават възрастни трудноподвижни хора и прочее инвалиди също и т. н., колко процента от имащите право на глас в Гърция все пак гласуват и т. н. Също така нямам спомен дали някоя от нашите партии, тия, които имат някакво представителство са заявили ясно за ли са или против задължително гласуване. Умряла работа с една дума.

    Reply
  3. Петър Петров

    Негласуването също е участие в изборите. Един негласувал човек все едно е пуснал гласа си 30% за ГЕРБ, 19% за БСП, 17% за ДПС и т.н.

    Не може да се накара човек да гласува хем тайно, хем насила. Просто ще има повече невалидни бюлетини.

    Гласуването е привилегия, лукс. Нещо, което може да ни бъде отнето, ако не бъде пазено. Ако сме убедени, че гласуването няма стойност, то много лесно бихме го разменили за нещо ценно, например паница леща. Или кебапче.

    Да караш някой да гласува насила е все едно да го караш да се изкъпе насила. Ще седи под душа с чадър, най-много да се изтрие с плюнка под колената, за да “не си личи”.

    Reply
  4. Виктор

    Е, гърците са го измислили, и това, което аз зная е, че държавата им фалира, караха им пари със самолети, но все още живеят по-добре от нас. А ако българите трябва да се сравняват по народопсихология с някой друг народ, то според мен това са близките до нас, сърби, гърци…

    Reply
  5. Кирил

    Аз лично се радвам, че Бареков изведнъж започна да казва, че може да направи коалиция с БСП – неговите избиратели малко да се осъзанаят. Но аз лично познавам двама мой роднини, които бяха за Бареков. Успях да разубедя баба ми, но тя на мен ми вярва безрезервно. Обаче вторият роднина е от хората, които се изхранват с честен и къртовски труд, но цялата тази пропаганда по телевизията си каза думата. От личен опит мога да кажа, че някой от хората гласували за Бареков са излъгани и не одобрявам да се третират като прокажени. Най-доброто решение е да се опитаме да им отворим очите, дали ще успеем вече е друг въпрос.
    Но честно казано не виждам как ще се оправим, ако разчитаме на гласуване – нито един политик не иска да пипне предните за корупция, защото или работят за една и съща мафия, или после и него може да го сполети същата случка. Не виждам как може да започнат да се съдят престъпниците, след като те избират съдиите. Просто не виждам как може да се променят нещата. И ако очакваме да се създаде честна партия, която да спечели избори, според мен е да чакаме чудо.
    И не виждам това правителство да падне, ако не видят, че до месец държавата ще фалира. А и на тези избори ако се съберът евродепутатите на БСП(4), ДПС(4) и Бареков(2) то тогава имаме резултат 10 от 17. Което си е доста показателно.

    Reply
  6. gezatop

    @Григор

    “Ще просъществува ли правителството още? Примерно по-дълго от до есента? До тези избори бях убеден, че да. Сега бих дал едни 20-30% шанс да не успее. Които могат и да нараснат в зависимост от развитието на ситуацията.”

    А, ще се разкарат те.
    1. БДЖ трябва да почне да разпродава активи до 45 дни ако не намерят начин да им налеят +/- 200 милиона
    2. ЕК им е блокирала част от програмите и изглежда няма да ги пусне за сега (а докато се сформира нова комисия я камилата, я камиларя)
    3. ДКЕВР намалява кроссубсидирането на парното, което дава глътка въздух на НЕК сега, за сметка на по-високи сметки за парно през зимата
    4. от 2015 влиза свободната търговия с ток и ДКЕВР няма да може да задържа цената повече – цената ще се увеличи посред зима за да компенсира както разходите, така и натрупания дефицит

    В общи линии ако имаха сериозна обществена подкрепа можеше и да се опитат да изкарат зимата, но при така стеклата се ситуация почти сигурно ще хвърлят властта и ще оставят някой друг да вади кестените от огъня.

    Reply
  7. emo

    И да хвърлят властта, ще го направят чак след пълно омазване, не се надявайте лошите перспективи да ги разколебаят.
    Орешарски ще пази в мин. кресло като един истински опълченец, до пристигането на подкрепление от Русия. Ако трябва, ще хвърлят няколко тела…

    Reply
  8. +o

    Бях коментирал тук, че нашето и европейско задкулисие са спазарили Станишев за евро кариера, а в момента дори смятам, че живота на правителството се подържа на изкуствено дишане, за да се постигне това. Всъщност от изявите на Лютви Местан ясно се вижда, че се дава ултиматум – едновременно се казва, че правитеството няма да издъжи с думи като “има нова политическа обстановка”, и заедно с това отказ да се действа по въпроса, като за това се приканват управляващите т.е. БСП. Сиреч ДПС (ДС) бави до последно оставката, за да може да изтреля дипломатическия си спътник Станишев в европейската орбита. Тук става въпрос просто за оцеляването на задкулисието и гадните му генерали и неговия “европейски път” (до колко това е пътя на европейските ценности е друга тема). Смятам, че до най-много месец след това правителството ще падне, ако се наложи и като се влеят истински идиоти в протестите.

    Reply
  9. Иван

    Като стана дума за БДЖ, преди няколко седмици имаше новина за дерайлирали товарни вагони с въглища.
    Това което никой не каза е, че тези вагони са незаконни, защото Ковачки не си е плащал на БДЖ от Февруари месец са му спрели транспорта. Но той явно има собствени вагони, собствени локомотиви. Само още няма лиценз за превозвач.
    http://starshel.bg/?pos=8&artid=1546
    http://transportal.bg/rail/kovachki-ostavya-bdzh-bez-tovari.html

    Изобщо Ковачки плаща ли за нещо?

    Относно кроссубсидирането на парното… Предполагам става дума за т.н. ко-генерация, където топлофикация използва подгряването на вода за производство на ток.
    Това трябваше да се спре много отдавна, защото е просто източване на НЕК и хабене на газ. ТЕЦ-овете на топлофикация имат изключително малко КПД, защото тяхната основна цел е производство на топла вода, а не производство на ток. Но въпреки това, тези ТЕЦ-ове работят на пълна мощност и през лятото, защото произведеният ток е силно субсидиран.

    Reply
  10. gezatop

    @Иван

    Да, за когенерацията става въпрос. На практика топлофикациите греят през зимата вода за парно на загуба(в някаква степен защото не успяват да си събират вземанията), която избиват през ток който произвеждат целогодишно и продават на НЕК на завишени цени. Не е най-ефективния начин на работа…

    БДЖ го смесваш с НКЖИ – БДЖ е транспортна компания, НКЖИ поддържа железопътната мрежа и се издържа от такси, които операторите на влакове плащат за достъп до нея. Лицензирането ми се вижда безсмислено – ако си си платил таксата към НКЖИ можеш да ползваш мрежата, а отношенията с БДЖ си ги решаваш по съдебен ред.

    Reply
  11. Пешо

    в гласуването за Бареков няма нищо ново, необичайно или въобще интересно.
    В България има определено количество гласуващи лумпени & аутсайдери. До скоро те предпочитаха Сидеров, тоя път Бареков. Утре пак ще е Сидеров, или пък Каракачанов, или Джамбазки, или произволно избран друг идиот.
    До тук ставаше дума за неплатен вот – при Бареков той е максимум 40% от общия брой гласували за него.
    Няколко дни преди изборите минах покрай митинг на цензурата около Ал. Невски – имаше грубо 400-500 души, до един цигани. Ама наистина до един, без изключения. Имаше 18 автобуса, или дошли полупразни, или част от гастрольорите се бяха отклонили. Както и да е, нямаше нито един нормален човек отишъл там доброволно. В Бареков са инвестирани наистина колосални суми.

    А България все повече заприличва на приказна страна, в която злото господства благодарение на пълчища от безмозъчни орки. Безмозъчните дават властта в ръцете на престъпници, които от своя страна се грижат базовите биологични нужди на безмозъчните да бъдат задоволени за сметка на останалите.

    Reply
  12. skoklyo

    @Пешо

    Това с безмозъчните пълчища изглежда удобна метафора, но докато те са зли по природа и дефиниция, хората не са. Пък и не се получава така само тук, виж как в цяла Европа като стана трудно, изпълзяха “орки”. Страх, гняв, завист, безпомощност – все негативни емоции, които лесно се експлоатират и насочват, защото хората са разединени, сами, нямат чувство за опора в общността. Предадени са и от водачите си, съвсем буквално – всички политици зависят повече или по-малко от глобални бизнес интереси, задкулисни договорки, главозамайващо усложнени бюрократични процедури, медийна пропаганда, законови уловки. Всеки отделен човек сам по себе си не може дори да обхване проблема. Много неща трябва да се променят, но с общи усилия и взаимно съгласие, а тях къде ги? Така на вълната от емоции всеки демагог може да се представи като спасител, дори като новия цар на елфите 🙂

    Reply
  13. Иван

    @gezatop, Не аз а ти се бъркаш. Ако беше прочел втория линк който съм дал, щеше да знаеш че лиценза се издава от ИАЖА. Документите са подадени Март месец, през Юни ще заседава комисия и разрешение може да се получи към Септември.

    @skoklyo, за съжаление трябва да се съглася с теб. От много време проповядвам тезата, че проблемът не е локален, а системен.
    Дълговата криза не беше овладяна и това даде своя резултат.

    Reply
  14. Кал

    Към мисълта на Пешо – една статистика, която ще мине под радара, а има на какво да ни научи:

    http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/05/22/2305305_partiite_registriraha_rekorden_broi_nezavisimi/

    Защо, запитах се аз, на „България без цензура“ са им трябвали ТОЛКОВА много наблюдатели? Та чак в някои секции да не остане място за наблюдателите на другите партии и организации? (Не мога да намеря линка към едно изказване на член на ЦИК, който споменаваше за такива случаи.)

    Сега видях, че из пресата вече има доста отговори на въпросите ми…

    Не е преброяване на идиотите, Гри. Вероятно пак е било преброяване на „мъртвите души“ – фантомните избиратели, които съществуват по изборни списъци, но като реални хора отдавна ги няма. И другите схеми, за които пишат в момента.

    Но въпреки това – това ОГРОМНО наливане на пари – коалицията на Бареков (барабар с Гергьовден, ВМРО и единия земеделски съюз) не можа да мине 4% от пълния избирателен списък (10% гласове при < 40% избирателна активност). Не знам за вас – лично аз съм обнадежден. Не сме пък ЧАК толкова идиотите наоколо…

    Сега остава да се мобилизираме повече на следващите избори. И повече да се интересуваме кои представители са автентични, и да ги подкрепяме.

    (След като, видно е, засега самите ние нямаме сили и спойка да си осигурим по-пряка демокрация. Това, Ники, също го движим – но не с чудодейните темпове, за които ти мечтаеш…)

    Reply
  15. Вени Марковски

    Григоре,
    Някои неща ги виждаме вече:
    “Ще се бори с нокти и зъби да удържи това правителство колкото се може по-дълго”
    – Не се оказа верен пророк.
    А второто – искаш нормална лява партия? А дясна нормална не искаш ли? Или ще кажеш, че “партията” на Бойко и Цецо е нормална, че и дясна?
    🙂

    Reply
  16. Григор Post author

    @Вени Марковски: Напълно верен пророк се оказах – бори се до крайната възможност.

    А за нормалните партии – на фона на партия като БСП ГЕРБ е абсолютно нормална. В смисъл, че не е организация на кадесарската мафия, с нейния опит в установяване на комунизъм под най-различни имена. Както установихме по време на правителството на ГЕРБ, тази мафия беше загубила всичко освен съдебната власт и малка част от медиите, и въпреки това продължаваше да контролира държавата почти 100%. Докато в момента, в който падна от власт, Бойко се наложи да прави глупости, за да оцелее физически – толкова мигновено се разпадна влиянието му.

    Reply
  17. Иван

    @Вени, твоя пост беше в денят преди Станишев да обяви оставката на Орешарски. Ти по някакъв начин предполагаше, че ние вече сме чули за това решение. Я сподели откъде чу новината, явно си доста навътре какво става в БСП… както може да се очаква.

    @всички
    Както и да е.
    Сега изведнъж Станишев изведнъж бие отбой… те не искали избори, затова няма да подаваме оставки…
    В крайна сметка, правителството все още е на власт.

    Започвам да си мисля, че театърът който Станишев разиграва е изцяло с цел отвличане на вниманието. Той е напълно наясно, че по закон избори не могат да се направят за по-малко от 2 месеца, тоест исканията му са невъзможни.
    Но това което остава на заден план е обстоятелството, че Южен Поток продължава да се строи. Не е издадена никаква заповед или разпореждане за спиране или замразяването му, никакви уведомления… НИЩО.

    Носят се слухове, че тръбите вече се разтоварват на пристанището, че багерите са потеглили, а фирмите усилено наемат работници… Всичко върви по план и нищо не може да го спре…

    Reply
  18. gezatop

    @Иван

    Те тръбите ако са поръчани и се транспортират трябва и да се разтоварят – корабът няма да седи на пристанището и да чака Годо. Интересният въпрос е какво има подписано – за Белене нямаше подписан договор и пак опукаха камара пари по разни протоколи от срещи.

    А за строителството – тръбите и заварките са най-лесната работа. В България за всичко по-сложно от клозет на двора трябва проект по най-малко осем части, а Южен поток е първа категория по ЗУТ. Само трасировъчния план би трябвало да отнеме месеци, след което при готови проекти, дори и при най-добро желание, поне 6 месеца съгласувания с разни служби и накрая разрешение за строеж, което се издава от министър (не съм сигурен в момента дали МРРБ или МИП). Разбира се работата не е от миналата година и част от работата може да е свършена, може и правителството просто да го кара през просото, но ако не си спазваме собственото законодателство разрешението може да падне в съда (ВАК работи що годе прилично), а ЕК ще ни спука от глоби. Същевременно законодателството е достатъчно безумно за да не можеш да пробуташ такъв проект набързо.

    Reply
  19. Иван

    Правителството определено го кара през просото. Буквално.

    “ ‘Южен поток’ извън закона за земята. Заради руския дял от 50% смесеното дружество няма право да притежава ниви след поправките от преди месец.”
    http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2305684

    Reply
  20. gezatop

    @Иван

    Това безумие е прието от парламента, не от правителството. Направо ме хваща страх какво могат да постигнат като обезщетения едни добри адвокати по случая.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *