Аман от следене!

Днес в „Капитал“ излезе ето тази статия. И обяви открито това, което се шушука в ИТ средите вече от седмица.

Простичко казано – държавата (разбирай мафията, които я контролира) иска да ни следи в Интернет тотално. Естествено, за това ще си платим ние – чрез повишените цени на Интернет доставчиците, които ще трябва да купят за своя сметка оборудването.

Следенето ще е без доставчиците не само да имат право да откажат следене без съдебно нареждане, но без дори да могат да научат дали се извършва следене или не. За който е паднал от Луната, или не е стъпвал в България и не знае какво значи това: ще се следи всичко, всяка секунда, и ще се използва за престъпни цели.

Какво ще рече престъпни цели ли? И дали това да не правите онлайн банкиране ви спасява? Ето ви малко от тази торта, да я пробвате на вкус:

– Гледате в Интернет порно – нищо лошо ли? А иска ли ви се за това да научат родителите ви, колегите ви в работата, съседите във входа, комисията по назначаване където кандидатствате за работа…? Щом не искате, ще се наложи да си платите. Щедро.

– Позволили сте си да свалите някой торент? Ето я следващата Джейми Томас, която ще си продаде жилището, да за плати за два албума музика. Ама тая музика била свободна? Нищо подобно, едни юристи имат доказателства, че не е. Достатъчно убедителни пред съд, който ще получи под масата част от отсъденото. Твърди се, че в България имало такива.

– Публикували сте снимка на детенцето ви в училищния двор? Не, няма да платите нищо на никого за това. За такива снимки плащат добри пари наркодилърите. Пък, както знаем, родната полиция е безпарична – как да не изкара някой лев при такава липса на каквато и да е възможност за контрол?

– Споменали сте в е-майл кога смятате да ходите на почивка? Домашните обирджии ще платят щедро за тази информация. Както вече знаем, родната полиция е безпарична…

– Четете къде ще има митинг срещу това, че правителството ви граби? Ама вие май смятате да идете да протестирате?! Ай-ай-ай, какви сте лоши! Преди се налагаше полиция да ви спира и да ви записва документите, което възмущаваше света. Е, сега вече няма да се налагаааа! Ако сте държавен служител, познайте колко бързо вече няма да сте. А ако не сте… работодателят ви сигурно ползва Интернет, и сигурно няма да се радва, ако си има проблеми, нали? Приятно несъгласие. И поздравете разните протестни мрежи от нас!

Накратко казано – тоталното следене на Интернет е безконтролна власт в съвременните времена. А когато има безконтролна власт, няма значение дали властникът се казва Пламен, Сергей, Бойко или Делян. Безконтролната власт развращава безконтролно.

Може да се твърди, че този закон вече е в сила от години, а искането да бъде реално приложен идва чак сега. Това обаче не е вярно. Знае се, че големите мобилни оператори, а и някои Интернет доставчици са го приложили отдавна – надали са хвърлили тези бая пари, без да са били сериозно притиснати. Също така, това не значи, че законът е безопасен – значи само че е трябвало да го отхвърлим още навремето. Както казва създателят на PGP Фил Зимерман, политическите обещания или дори структури не могат да гарантират срещу злоупотреби, позволени от създадена инфраструктура. Инфраструктурата не се променя с десетилетия, а политическите ръководства могат да бъдат сменени за една нощ. А аз бих добавил, че наличните технически възможности изкушават към престъпления политиците дори в страни с традиции в човешките права, каквито България няма да има в обозримото бъдеще.

Можем ли да се вдигнем на митинг, подобен на този срещу АКТА, и да притиснем властниците да променят нещата? На теория да. Но събирането на сериозен митинг не винаги е лесно. А и една твърде мотивирана да ни зароби власт би могла просто да игнорира митингите, както Орешарски игнорира протестите срещу него. Да, дойде момент да няма как повече, ама няколко милиарда заеми вече са „усвоени“, „Южен поток“ е подписан в нарушение на законодателството на ЕС, и ние ще платим всичко това от джоба си. Връзва се на над хиляда евро от джоба на всеки мъж, жена, дете и старец. Ха честито! И приятно протестиране… вече.

Затова е време не просто да спрем нещата, а да натиснем и да ги върнем обратно. В позиция, от която властниците ще имат немалко път до удобна за атакуване на свободата ни точка. Да, такава позиция ще позатрудни разкриването на един мъничък процент от престъпленията. Но пък и сега тези престъпления нито се разкриват, нито дори се разследват. Няма как – престъпниците са или сред мафията ни, или ѝ плащат данък протекция. И успешно разследват и сплашват всеки, опитал се да им попречи, включително чрез въпросните технически средства.

Така че от подобно връщане ще има единствено и само полза. Вреда може да започне да има, когато полицията започне да преследва престъпниците и да пази от тях честните хора, а не обратното. Когато политиците ни престанат да ни крадат и продават. Когато подслушването за политически и криминални цели стане непредставимо за МВР и „службите“, а не тяхна първа и основна задача… Накратко, когато станем нормална държава. След това можем да мислим възможностите за подслушване да бъдат разрешени отново. Но само след това.

За да отвоюваме свободата си, имам простичко предложение.

Идват избори. Моментът, когато можем да контролираме управниците си. Нека се обединим около каузата да отвоюваме свободата си в Интернет. Имаме ли я, ще можем да контролираме управниците си по всяко време. Нямаме ли я, няма да можем да ги контролираме дори чрез избори.

Декларирам, че ще гласувам единствено за партия, която е приела чрез съответните си органи и публикувала като официална позиция следното:

—-

Ако бъдем избрани в Народното събрание, поемаме пред гласоподавателите си юридическо задължение до една година от изборите да внесем и подкрепим следните законови промени:

1. ЗЕС и ЗСРС да бъдат променени така, че прякото подслушване на комуникации без изрично техническо разрешение от страна на операторите на комуникации за всеки отделен случай да бъде невъзможно.

2. Операторите на комуникации да бъдат задължени да демонтират и унищожат в едномесечен срок апаратурата, която позволява пряко подслушване на комуникации без такова разрешение. Унищожаването трябва да е пред всички желаещи да контролират процеса.

3. Искането за подслушване на комуникации без надлежащо издадено съдебно решение, както и изпълнението на такова искане, да бъдат криминализирани. Впредвид изключително високата им обществена опасност, да се наказват с 3 до 5 години ефективен затвор при първоначално провинение. При повторно наказанието да е от 5 до 10 години ефективен затвор както за поискалия или изпълнилия, така и за допусналия лицето да работи на длъжност, която би му позволила отново да наруши закона в това отношение.

4. Съдебното решение за разрешаване на подслушване задължително трябва да включва името на вносителя, имената на далите разрешение съдии и името или имената на подслушваните. Към него задължително трябва да върви юридически валидно копие на искането за разрешаване.

5. Изискалите подслушване без надлежащо издадено съдебно решение да губят доживотно правото си да работят на държавни или обществени длъжности (включително да кандидатстват за избираеми такива). Това да не ги освобождава от криминалната отговорност за деянието им.

6. Изпълнилите искане за подслушване без надлежащо издадено съдебно решение да губят доживотно правото си да работят в или да притежават собственост върху оператори на комуникации, пряко или косвено. Това да не ги освобождава от криминалната отговорност за деянието им.

7. Операторите на комуникации да са длъжни, преди да разрешат подслушване на комуникации, да получават, запазват и завеждат на съхранение оригинала на съответното съдебно решение.

8. Съдебните решения за разрешаване на подслушване да бъдат съхранявани за срок, не по-малък от десет години, от операторите или от специално създадена неправителствена институция.

9. След изтичане на шест месеца от издаването им съдебните решения за разрешаване на подслушване да стават публични и всякакъв вид тайна върху тях да отпада автоматично. Съхраняващите ги да са длъжни да предоставят публичен достъп до такива решения.

10. В специални случаи съдът да може еднократно да удължи с мотивирано решение този период с не повече от още шест месеца. Без да получи, запази и заведе това решение към първоначалното, операторът на комуникации няма право да го изпълнява. След изтичане на удължението стават публични и двете решения.

Този списък вероятно не е перфектен юридически – добър юрист вероятно би могъл да го доизчисти. Идеята обаче, надявам се, е ясна.

Молбата ми към всички, които имат глас в Интернет, е да разпространите този призив. Не бих ви безпокоил, ако не ставаше дума за нещо важно – далеч по-важно дори от АКТА. Отношенията ни с изкуството са само малка част от всичко, което ще бъде засегнато от тоталното подслушване. И някои други части са несравнимо по-важни за живота ни.

35 thoughts on “Аман от следене!

  1. Григор Post author

    @Иван: Но не предложи конкретни стъпки за предприемане. Не че моите са перфектни, но поне са някакво начало.

    Reply
  2. ~!@#$%^&*()_+

    а защо чакаш някой да ти направи партия за която да гласуваш?

    Reply
  3. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Какво те кара да мислиш, че чакам?

    И какво те кара да мислиш, че проблемът според мен е в липсата на идеалната партия, добрия цар и т.н.?

    Reply
  4. +o

    @Иван – видях за пръв път запис свързан с темата в блога на Делян – http://delian.blogspot.com/2014/06/blog-post.html . Колкото повече, толкова по-добре. А това кой е бил пръв и най-бдителел страж на свободата нека да решим в специален конкурс след като я отвоюваме 🙂

    Reply
  5. ~!@#$%^&*()_+

    @григор цитат:
    “Декларирам, че ще гласувам единствено за партия, която е приела чрез съответните си органи и публикувала като официална позиция следното”

    Reply
  6. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Това на кой от двата извода те навежда? Аз не виждам връзката му с никой от тях.

    Reply
  7. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, че чакаш някой да направи партия по твой вкус

    Reply
  8. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Не по мой вкус е не партията, а народът. Ако народът е на място, ще направи всяка партия да е по мой вкус. Когато народът не е на място, всяка партия ще стане не по мой вкус, дори ако е създадена от мен. Аз правя каквото зависи от мен, за да вкарвам в пътя партиите и да образовам народа. Уви, тези, които вкарваме в пътя партиите, сме недостатъчен процент от населението, за да постигнем ефект. И силите ми да наливам акъл на народа се оказват недостатъчни, за да променят това.

    Поне не съм се предал. Опитвам се да направя нещо, да мотивирам някой протест, да дам някоя идея… Не знам ще успея ли. Но ако стигна някой ден дотам да взема еднопосочен билет занякъде, искам да мина през Терминал 2 с гордо вдигната глава. Като човек, който е дал най-добрата част от живота си, за да се бори за една кауза. И се е отказал едва когато е разбрал, че тази битка е загубена, че добитъците тук няма как да бъдат спасени. И отива някъде където има хора, за да се бори за тях.

    Reply
  9. Любо Николов

    @ ~!@#$%^&*()_+
    Логическа грешка. Не става дума някой да създаде партия по вкуса на когото и да било. Партии – много.
    Просто трябва да им бъде показано, че ако вървят против обикновените хора, ще загубят властта. И съответно да коригират политиката си.

    Reply
  10. Петър Петров

    @~!@#$%^&*()_+: Точно. И шапка му свалям на Григор, че продължава да обяснява на “матряла” как да се освободи. Въпреки че, сигурен съм, може да си употреби времето в далеч по-привлекателни преживявания, що се отнася до личните му такива. Или пък сам да си опази своята лична информация — технически компетентен е. Или пък да предоставя “консултантски услуги” по въпроса само срещу съответното заплащане. Но е избрал пътя на свободния човек. Човекът, свободен в мисленето си. Която свобода е постигната с мислене.

    За разлика от “матрияла”, на който му е по-удобно както си е, щото така избягва мисленето, сиреч отговорността. Никаква отговорност не се поема в това да мрънкаш за цената на отоплението. Или пък за времето. Безопасни безотговорни теми.

    Мисля, че най-голям успех в следенето би бил постигнат, ако се предложи изкупна цена. Примерно МВР слага камера на входа на блока и плаща по 10 лева на месец. Или пък еднократно 100 лева. Нещо такова. Хората не си дават сметка кое колко е ценно. Понеже, нали, иска да се мисли, пък тва вече се разбрахме че е презряна дейност.

    Пари ми дай, акъл не ща!

    Reply
  11. ~!@#$%^&*()_+

    типични интелекуалщини, матряла е лош, ние се опитваме да го подобриме, ама… лош матрял

    като костов, дето не го били разбрали

    ако наистина искате да направите нещо, трябва да използвате наличния матрял такъв какъвто е, сичко останало е интелектуалщина и преливане от пусто в празно

    я и аз да изинтелектуалствам, левски го е разбирал това

    Reply
  12. emo

    типичен трол. уж знаел иделаното решение, но ще го каже ама друг път, а тука само се подиграва на другите, колко са заблудени 🙂

    Reply
  13. Петър Петров

    @~!@#$%^&*()_+: Явно нещо много не си разбрал: всичкото писано дотук е именно за да не може никой да “използва наличния матрял”. Става дума за хора, сеш`се. Те имат право да живеят в мизерия ако това е, което избират. Всеки според собствения си избор мизерия. Важното е да не им го избира друг без да могат да противодействат. Левски го е разбирал и това, казал е: “Не ни трябва цар, и сега си имаме султан.”

    Reply
  14. ~!@#$%^&*()_+

    емо специалиста по троловете 🙂
    изобщо не знам, не само идеално, но даже и прилично решение, знам само че хората не се променят лесно (напримр да се създаде социалистически морал)

    а ето ви една идея като за начало, създайте чалга в която лиричния герой има гражданско поведение и не е корумпиран

    Reply
  15. +o

    @~!@#$%^&*()_+: При продуктите свързани с култура ми се чини доста сложно. Според мен тези продукти имат по няколко функции/роли като силата на всяка от тях зависи от силата на останалите. Примерно в един опростен модел песента може да изказва някаква автентичност, която искаме да чуем (че понякога да чуем и чуем и чуем), нещо което да потвърди нашето отношение към възпятото в песента, а веднага след това и да възпитава и силата на възпитанието да зависи от силата на внушението по отношение възпятата автентичност. Т.е. получава се така, че ако песента ни харесва тя ще ни и възпитава и колкото повече ни харесва, толкова повече ще ни възпитава. Нещо повече има голяма вероятност да се хареса и на тези, над които имаме социално влияние, дори и те да не са я открили за себе си в първия момент. Ако пък не ни харесва и не възпитава и не я разпространяваме. Какво става ако това което ще се хареса на хората, обаче е това което не искаме по никакъв начин да визпитаваме? И това което искаш да възпиташ, няма да им хареса ? Как да направиш такава песен ? Как да ги изманипулираш,излъжеш, залъжеш и т.н.? Според мен първоначалния импулс е някъде извън песента, а тя е просто медия. Да, усилваща медия, но все пак медия. Нещо като Интернет. Все едно да кажеш: “Направете сайт против корупцията” …. и чакаме, чакаме…. и чакаме

    Reply
  16. ~!@#$%^&*()_+

    @+o Says за това казах чалга, нагласите на хората се променят бавно и никога с лозунги, още по-малко като им казваш какви добитъци са и че трябва да се променят
    напротив, трябва да им се обяснява колко са велики и да им приписваш качествата които искаш да имат, даже и да ги нямат

    григор много хубаво го беше разказал в “Урок по история”, но изглежда никой не си прави изводите

    Reply
  17. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Ако лиричният герой има гражданско поведение и не е корумпиран, това няма да е чалга. Поне в моите представи, де.

    А за матрияла – наскоро ходих малко отвъд океана, та се уверих със собствените си очи в разликата в матрияла и откъде иде. Но реших, че ще изчакам един месец, преди да пиша по въпроса. Да ми се уталожат и доизбистрят нещата в главата, че да не пиша глупости.

    Reply
  18. ~!@#$%^&*()_+

    от говедото няма как да направиш човек, нито с призиви, нито като му обясниш че е говедо. говедото трябва да го караш

    Reply
  19. Любо Николов

    ~!@#$%^&*()_+
    Ако не спориш заради самия спор, избери едно от двете: или да променяме хората, или да ги караме насила.

    Reply
  20. Петър Петров

    @~!@#$%^&*()_+: Напротив, хората не трябва да бъдат карани нищо насила. Те имат право да избират как да живеят, дори този избор да не е оптимален за тях. Добро насила не е добро.

    Reply
  21. ~!@#$%^&*()_+

    @Петър Петров да съм написал някъде насила? говедарите не карат говедата на сила. просто осъзнавайки стадната същност на хората, те трябва да бъдат манипулирани като стадо, а не да им се обяснява че от стадо трябва да станат нещо друго

    Reply
  22. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Проблемът е, че „матрялът“ е наличен факт. Няма как да не се съобразяваш с реалността. Но не съм съгласен и че хората трябва да бъдат манипулирани. Мисля, че всеки трябва да има правото да избира сам. А нашата работа е да променим ситуацията така, че всеки да носи последствията от изборите си – и по възможност да ги носи само той и тези със същите избори.

    Оттам нататък нека съдник бъде реалността. Аз, уви, не съм достатъчно мъдър, за да бъда съдник за толкова важни неща.

    Reply
  23. Любомир Сирков

    Виждам, че Григор този път се опитва да бъде разумен: „всеки да носи последствията от изборите си”.
    Така е. Всички тук сме „потребители” („юзъри”), всеки от нас избира – да ползва, или да не ползва, една или друга технология.
    Нещата са много прости: когато си в Интернет, ти не си „у вас” – ти си в Интернет!
    Това е. Оттам нататък какво има да се коментира за „следене”, „подслушване” и т.н. Това е все едно да се оплакваш, че като влезеш в магазина, и продавачката те „следи” – ами ще те следи, ти си в магазина, не си у вас.
    И наистина добре е Григор да разбере, че думите му “Декларирам, че ще гласувам единствено за партия, която е приела чрез съответните си органи и публикувала като официална позиция следното”,
    на практика се разбират като да значат именно това: „Ще гласувам, само ако има партия с официални позиция, каквато аз искам – а ако няма такава партия, няма и да гласувам”.
    Григор може да е искал да каже нещо друго – но в действителност е казал точно това.

    Reply
  24. Божо

    Сирков, пак избълва ужасна глупотевина.
    Интернет и магазина нямат нищо общо.
    В Интернет влизам с мой профил, мои лични данни и споделям моя лична информация.
    Интернет не е на правителството, нито на полицията, нито на политиците, за да ми ровят в личната информация.
    Сирков, пробвай понякога и да мислиш. Не е толкова трудно.

    Reply
  25. Григор Post author

    @Любомир Сирков: Не мога да разбера нарочно ли тролиш, или ти доставя удоволствие да се правиш на идиот. Съжалявам за острия израз, но е точен.

    За да не бъда голословен: жената на един мой познат, в една друга държава, дълги години беше викана всеки месец в „службите“ да я предупреждават и заплашват. Причината? Тя спада към някакво малцинство с много особен и рядък език. И когато говорела с майка си по телефона, „службите“ не разбирали за какво става дума. (А пък майка ѝ не знае други езици…) По твоята логика, тяхното подслушване е напълно нормално, демократично и редно поведение. Телефонната съобщителна система не е нейна, нали?

    Така че съжалявам, но съм казал точно каквото искам. Хубаво се опитваш да ми изкривиш думите, ама само ставаш за смях, и така ги потвърждаваш.

    Reply
  26. Петър Петров

    “Номерът не може да бъде набран в момента, защото служителят, който трябва да ви подслушва, е в почивка. Моля опитайте по-късно.”

    С тази промяна в закона вече няма да е така — всичко ще се записва и служителят ще може да си го прослуша по-късно на спокойствие. Всичко се прави за улеснение на народа. В допълнение, бонус — голите снимки на дъщеря ти. Ти не знаеш за тях, то и тя не знае още, ама са излезли много добре, всичко се вижда. А е само на 14, егати акселерацията. Евала, много готино момиче. Много хляб има в нея, много.

    Reply
  27. udjs

    Г-н Гачев,уважавам много гениалното ви въображение проявено в “Световете”/може би това ще е единствено разумното, ала безкрайно далечно бъдеще/и особено в “Музиката”,но мисля ,че здравият ви смисъл е далеч от днешният ден ,когато настъпват едновременно безумният либерализъм,фашизмът и крайният ислямизъм.
    Исканията ви така както ги оформяте по точки са разумни само ако в държавата се спазват някакви закони,а това не е така дори в страни за които си мислим,че се спазват законите.Някои от предложените неща ,по смисъл и сега ги има в законодателството -и какво от това!
    Мисля че днешните радикални времена,изискват радикални реакции от нас,а именно в случая не да се подчини подслушването на строги закони ,а да се иска ЗАБРАНА на всякакъв вид подслушване дори чрез съда,НЕЗАВИСИМО какъв е поводът,като не се отпускат никакви средства за подслушване!Зная ,че мнозина ще възразят ,че това било в интерес на нашата сигурност,но именно под предлог на сигурността ще ни заробят окончателно!
    Зная ,че ще възразите ,че щом вече са създадени средствата ,позволяващи подслушване,те неминуемо трябва и ще се
    използуват-да така е,но нека тези които нареждат и осъществяват подслушване,да нямат закрилата на закона зад гърба си!Даже ако това подслушване е наистина с благородна цел-в интерес на сигурността на държавата ,то нека тези които работят за тази благородна цел да имат куража да го направят-това е един начин да се отсеят страхливците!
    И накрая за да разберете от кое повече се страхуват властващите,опитайте да инициирате радикална забрана и тогава по дивият вой и преследването от тяхна страна ,ще разберете ,че за тях по безопасният вариант е този ,който предлагате!

    Reply
  28. +o

    И цялата тази гадост ще служи като суровина за конструрането на нови обществени разкази, на още изкуствено-синтетична реалност, която да обслужва, манипулативните служби и преялите с власт жалки човечета. Е тогава отиди да убеждаваш баба си, майка си и всички останали хорица какви глупости дават ( “дават”!!! ) по телевизията. Като впрегнат всички комплекси на обществото, за да го превърнат в послушен дебил, после се прави на интересен и разправяй как като излезел пакета от модема ти не бил твой.

    Reply
  29. gezatop

    @+0

    Те за последните избори бая “манипулативни служби” се постараха сериозно с “конструирането на нови обществени разкази” и “още изкуствено-синтетична реалност” – в крайна сметка планината роди мишка. Да се чудиш какво количество шмекери се храни (при това доста добре) покрай политическите будали.

    Reply
  30. Кал

    … и – към последните два коментара – остана ли някой, който да вярва на телевизията? Поне от вашите лични познати?

    (Аз водя „разяснителна кампания“ от години – на кои медии колко може да се вярва, с примери от първа ръка. И кампанията вече дава плодове. Доста. 🙂 )

    Reply
  31. +o

    @Кал – Да в последната година и моята кампания дава плодове. По същия начин давам примери, а tv7 news я прекръстих на ktb tv в менюто. За нея имаше е серия от “лекции” и отделно разяснение за подходите, за това как дават!!! научно-популярни филми, които респектират човек и бързо изграждат авторитет, което се пренася върху цялата телевизия на тв7 news и това как това е част от тяхната цялостна стратегия. Как не е необходимо да се дават само лъжи, а напротив дори и неудобните тези се отразяват (е огледалото е криво, но все пак не се твърдят коренно противоположни неща). Имаше и лек анализ на програмния блок и това как работи машината на кастинга. В публиката имаше въпроси като “Ами защо (tv7 news) е партньор на CNN, като e контролирана от олигархията”. В случая се наложи да обяснявам, че пазарните принцпими отдавна управляват медиите и че Каспичан-Кабел–ТВ също може да си купи въпросното “партньорство”, а тв7news го е купила, за да трупа още от горе споменатия авторитет сред лековерните, които като чуят CNN и са готови да лапнат най-голямата кука. Може би си въобразявам, че кампанията е дала резултат, но в последните месеци забелязвам повишаване на гледаемостта на канал 1 и bulgaria air и като цяло понижаване на лапни-кука коефицента към медии.
    Част от народонаселението ползва Интернет и чете “Бивол.бг”, но за тях това е нещо като интересни статии, задоволяване на глада към пикантерия. Не знам примерно дали правят разлика между вестник “Строго Секретно” и “Бивол.бг”
    Та така, имаше един разказ мисля на Йовков, в селото имаше болест идващата от застоялата вода от която черпеха хората, та попове, простотии, магии.. най-накрая младите се хванаха и не пускаха никой до водата и на смени излекуваха селото. Е, това със млади-стари може да ми се струва леко ретроградно, но бая смени ще трябва да се дадат за нашето село.

    Reply
  32. Григор Post author

    @Кал: Руснаците вече си имат дума по въпроса за телевизията – „зомбоящик“.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *