Referrer spam

Извън темата:

Около денонощие сървърът, на който е моят сайт (и няколко други), беше offline. Благодаря на провайдерите, които и в неработен ден се погрижиха да възстановят връзката до него – и се извинявам на всички, на които това е създало проблеми.

Напоследък референтният спам е все по-популярен. Свързва се със сайта ви нещо, и казва, че ви е реферирал еди-кой си порносайт, или сайт за виагра или чудотворни чайове, или за … (попълнете тук “любимия” си вид спам). Когато някой глупчо като мен е сложил статистики на сайта си, тези “реферьори” се появяват там, започват да се изкачват в класациите на търсачките, и т.н. За сметка на рейтинга на сайтовете, в които са – както при търсене, така и чисто човешкия.

Днес, след като сървърът тръгна, забелязах този феномен. Проследих десетина подобни “реферирания”. В три случая успях да идентифицирам машините. Както май почти винаги, домашни машинки. “Windows Just Got Better” – или поне по-функционален, в някои отношения. С помощта на някой и друг бот.

(Ботовете като че ли са базирани на Агобот, но ужасно некадърно дописани. Оригиналният му код е наистина като целувка с дявола – авторът е изключителен програмист! Всъщност, не зная дали знаете, че оригиналният код е лицензиран под GPL :-))

Както и да е. Научих набързо как се блокират подобни неща оттук. Наложи ми се да подопиша черния списък. Може да е добра идея да го пусна достъпен за общността.

И – за всеки случай – махнах статистиките от сайта. И в статията пишеше – нужни ли са те всъщност на който и да е, освен на мен?… Ако някой е чак толкова любопитен, ще продължава да може да ги намери в поддиректория /sitestats.

1 thought on “Referrer spam

  1. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Referrer spam - 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *