Вкалъпено мислене

– Здрасти, Григоре! Чакай мъничко да те питам нещо!

– Може ли да е някой друг път? Сега съм на доста зор. – От сутринта този ден повикванията на клиентите направо ме разчекваха, и почти тичах по „Граф Игнатиев“.

– За здравословен проблем е. Имаш ли петнайсетина минути?

– Щом е за здраве, казвай.

– Абе вчера бях на един преглед. С една много съвършена апаратура, разработена още в специалните институти на Съветския съюз. Слагат ти едни специални слушалки, не казват точно какво има в тях, ама са свързани с един компютър. И в компютъра една програма събира данни през тях и прави анализ, като в разните… какви бяха, томографи? Резонанси? Само че несравнимо по-добре, отколкото те го правят. И ти прави пълна диагностика на организма открай докрай. Показва на компютъра точно как ти изглежда сърцето, как ставите, как органите, всичко.

– Погледна ли си коляното? Помня, че имаше проблеми с него.

– Аха! Показаха ми го в няколко различни сечения. И къде точно е проблемът ми показаха, и какъв е, и всичко!

Тия слушалки ще да са уникални, мисля си. Щом със слагане на главата правят сечения на коляното…

– И сигурно ти намериха и един куп други проблеми?

– И още как! Нали знаеш, гоня петдесетте вече, нормално е. Тяхната апаратура е много напреднала, хваща проблемите още дълго преди да ги усетиш. Ако знаеш що неща ми намери!

– Сигурен съм. Както и че могат да ти ги излекуват. Скъпо ли ще излезе? – И за това съм сигурен.

– Ми не е малко пари, към два бона и половина, ама си струва. Казаха, че организмът ми ще стане като на трийсет… Та, искам да те питам нещо. Почти половината пари отиват да се почисти от далака една колония предракови клетки. Показаха ми я на компютъра. Знаеш ли дали има и лекарства за това?

– Показали са ти предракови клетки в далака на екрана на компютъра?! Брех, тия слушалки. Започвам да се досещам на какъв принцип работят.

– Кажи, кажи да чуя! Нали знаеш, инженер съм…

– Като си ги сложиш на главата, проверяват дали имаш мозък.

– Тоест?

– Ако се окаже, че нямаш, онези започват да ти показват разни картинки на екрана на компютъра и да ти мотаят главата. Докато не те кандисат да им дадеш парите си. Като телефонните измамници, ама с компютър и слушалки вместо по телефон.

– … Това си е лично твое мнение. Разбирам те де, ти така си свикнал да мислиш.

– Грешиш. Това е обективната реалност. Личното ми мнение е, че си по-доверчив, отколкото е полезно за финансовото ти състояние.

– Виж, не си прав. Но не си виновен. Така ви учат медиците. Пет години ви промиват мозъка, за да не можете да възприемете абсолютно нищо извън стените, дето ви държат вътре в официалната медицина. Да не можете да конкурирате тези, дето знаят цялата истина. Това е целта на обучението ви.

– Хм. – Чувал съм този довод и преди. За физиката. От един изобретател на вечни двигатели.

– Мислех, че като си компютърджия и програмист, ще имаш по-широк възглед върху света. Че като разбираш от програми, ще знаеш и колко напреднали са тия неща. Знаеш ли какво разказа оня, дето работеше на компютъра? Че западните програми имало поне още двайсет години да се усъвършенстват, докато станат наравно с неговата! – Той ме изгледа със съжаление. – Уви, не можеш да надскочиш ограниченията си.

– Ами да, сигурно не мога. – Размислих секунда-две, но не ми хрумваше нищо полезно. – Това съм учил, от това разбирам. От такива компютри и слушалки не… Скоро ли трябва да им платиш?

– Първо трябва да събера парите някак. Знаеш, доходите ми не са високи.

– Знам. Точно затова… Както и да е. Приятен ден.

… И до момента не мога да се успокоя. Един наивен, но иначе много свестен приятел ще бъде обран. И е зомбиран така качествено, че не мога да направя нищо, за да му помогна. Ваксиниран е срещу всеки опит да бъде върнат в реалността. Телефонните измамници ряпа да ядат.

Казват, че измамата е покупка на опит. В начало единият участник има опит, а другият – пари. Накрая първият получава парите, а другият – опит… В този случай се боя, че другият няма да получи опит и накрая. Поне не осъзнат. Мошениците са взели мерки да му попречат да разбере, че е измамен. Че помощта за здравето му вероятно ще се ограничи с наздравицата, която ще вдигнат за него зад гърба му… Как да му помогна? Не ми хрумва никаква добра идея, а съвестта ми отказва да се примири, че съм безсилен да го опазя.

И не само него. Около мен е пълно с хора, които живеят в алтернативни вселени и с това пълнят джобовете на измамници. Наоколо гъмжи от заразни лудости повече, отколкото от риновируси. Хората треперят дали няма да се заразят от ебола. А дали не се заразяват от лудости, далеч по-опасни от нея, не им пука. Какво да направя?!

Хора, моля ви, учете! Четете и знайте! Каква е ползата вместо това да бъхтите като добичета, за да си дадете изкараните с тонове работа пари на измамници?!

И мислете, моля ви! Бъдете поне малко реалисти! Да в днешното ежедневие е лесно човек да е отчаян, за какво ли не, и отчаяните разум и преценка нямат… Но моля ви, учете и знайте реалността! Иначе има да ви мотаят главите с разни транклюкатори и да ви доят с всевъзможни работи до сухо, до кръв!

И истинските ви приятели само ще въздишат тъжно отстрани, неспособни да ви спасят от собствената ви глупост.

30 thoughts on “Вкалъпено мислене

  1. Христо Христов

    Жалко за човечеца че се е вързал толкова. Почти всеки, който използва уред който е поне 20 години по-напред от тези на другите хора, с цел дат и вземе парите явно те взима за балък ама хората просто не го разбират това … Дано не го заболи твърде много тоя твой приятел

    Reply
  2. Виктор

    Истина ли е това, Григоре? Наистина ли някой със слушалки на ушите и със съветски Уиндоус прави диагностика на дроб и коляно?

    Reply
  3. CTEHATA

    Да не би апаратът да е Сириус-Д?
    Те наистина са доста напреднали, не е майтап.
    И най-добрият специалист без тази (или аналогична) апаратура не може да направи толкова много. Дори и да постигне няколко високи резултата, средният успех е много, много нисък.
    И това не го казвам наизуст. Проучвания на авторите са доказали, че необразовани, природно надарени експерти могат да постигнат 1-2 сделки по над 1000 парични единици на седмица + няколко по-малки. Това е максимумът на ръчните технологии на противодействането на уроките и черната магия. Въоръжен със Сириус-Д и необходимите консумативи (Спам и еквивалентно интелигентна реклама) дори и средна ръка експерт постига нива от 4000 – 6000 на ден. Разликата не е за пренебрегване.

    А за приятелят ти – ако е наистина угрижен и успеят да му задействат силен плацебо ефект, може и да си струва. Кои сме ние да съдим как да си изхарчат парите хората. Лошото е че няма да го оставят на мира с едно ужилване…

    Reply
  4. Григор Post author

    @Христо Христов: Аз пък си мисля – дано го заболи повечко. Че иначе няма как да осъзнае какъв балък е бил, а без това ще го доят до гроб.

    @Виктор: Не, шегувам се! 🙁

    @f16: И аз я препоръчвам често. Забелязам обаче, че я четат само тези, които нямат нужда от нея. Тези, които имат…

    @СТЕНАТА: Много добро! 🙂

    А за приятеля ми – преди да срещне тези, не беше угрижен. Тревожи се, откакто те му откриха предраковите клетки в далака и прочее. И… все пак ми е приятел.

    Reply
  5. Виктор

    Аз уж не расна в саксия, но не бях чул за таквози чудо, та затова наистина питах, да не би да е някаква алегория ли, как се казва там литературният похват. Иначе, знам ли, но поне според мен, ако такава диагностика се прави от лекари по медицина с тапия, вероятно трябва да им се обърне внимание от съответните власти… Ама то де да имахме власти, или поне едно безвластие, а ние ни едното, ни другото.. Даже и Шаркан го няма поне тука…

    Reply
  6. Петър Петров

    Може би статия в Уикипедия за уреда би помогнала. Но стига “уредът” да е достатъчно разпространен, ерго значим. Примерно E-meter.

    Reply
  7. hmuk

    Гласуването също е вид слушалки
    Викторе, баннат е, затова го няма

    Reply
  8. Григор Post author

    @Виктор: Грешиш. Тук е, просто пише под други имена. Понеже ние, видиш ли, ядем доматите с колците…

    @Петър Петров: Глупостта ходи по хората.

    @~!@#$%^&*()_+: Че защо да не е? Щом има инженери и физици изобретатели на вечни двигатели… Макар че от друга страна сред анти-ГМО зомбитата биолозите и генетиците са изключителна рядкост.

    Reply
  9. Иван

    @Григор, питай твоя приятел как можеш да отидеш и ти на преглед. После сигнализирай Господари на Ефира, те имат редовна рубрика за такива.

    Иначе за това, че със слушалките проверяват дали има мозък, е страхотна забивка. За съжаление, от моя опит при водене на спор мога да твърдя, че ако забиеш някой така или дори му посочиш някой недостатък, той веднага се настройва срещу теб и престава да ти вярва.

    Reply
  10. ~!@#$%^&*()_+

    чувал съм за бая лекари хомеопати, но според мен те както и инженерите и физиците изобретатели на вечни двигатели са от другата страна

    Reply
  11. Гери

    За който знае английски и държи да не бъде лъган от с такива “високотехнологични” методи (за които много странно, че медицината още не се е усетила и възползвала), препоръчвам сайта Quackwatch. Там са описани почти всички познати практики – хомеопатия, макробиотика, витаминотерапии и т.н., както и цял портал, посветен на съмнителни диагностични тестове, включващ широко разпространения в безпросветна България Вега-тест и всички останали светещи машинки, при които хващаш една дръжка и ти изплюват нивата на всички хормони, електролити, тежки метали и диагнози.

    Преди 3-4 години видях едно такова “чудо” на живо, на представяне в музей “Земята и хората”. Беше абсолютна трагикомедия! Най-забавно стана, когато “изследваха” една доброволка от публиката. Накрая тя попита: “Тук излиза, че със слезката ми всичко е наред. Наистина ли?”. Отговор “Наистина, госпожо!”. Тя: “Защото тя ми е отстранена оперативно…” И започнаха едни баламосвания, че апаратът приемал, че всички органите са си на мястото и показва какво би било, ако ги има… И изобщо трябва да си много не в час, че да се вържеш.

    Но основният проблем не е невежество, защото познавам дори лекари (физиолози, даже), които са се връзвали на тези шашми с апаратчетата за “тотална диагностика”. Проблемът е, че лекарите много се отдалечиха от пациентите си, няма го човешкото отношение, простичките обяснения, говоренето за профилактика, няма интерес към проблемите на пациента, а само към заболяването му. А хората искат някой да ги изслуша. Затова ходят при врачки, баячки, гледачки, вега-тестове, ирисодиагностики и всякакви безсмислени неща, които да им осигурят някакво душевно спокойствие.

    Reply
  12. Виктор

    Дето вика Виктор Суворов, взимам си думите назад. Потърсих в Гугъл “хомеопатка”, с кавичките, и си намерих! 🙂 Даже и съветския апарат със слушалките намерих, май е Метатрон. Диагностицира всичко, ползва се и в НАТО ли беше, НАСА ли беше. 🙂 Обаче само със слушалки… барем по един електрод на левия крак и дясната ръка да тураха. И разбрах пак оттам, че магнитното поле било основното гориво за организма. Ей сега ще седна да разработя набързо една система за отслабване, навиваш си около корема една бобина и никакво друго ядене.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Иван: Така качествено обамбузените зарибените няма да ти повярват така или иначе. Важното е когато студеният душ дойде да си спомнят, че са станали за смях и подигравка заради глупостта си. Най-силната мотивировка срещу глупост е. Уви, често дори тя не е достатъчно силна…

    @~!@#$%^&*()_+: Според мен са от страната на парите. Не мога да си представя някой да е учил медицина и да мисли, че хомеопатията има реален ефект. Би било все едно завършил география или астрономия да е поддръжник на теорията, че Земята е плоска.

    @Гери: Уви, не е само това. Скоро след промените, като рухнаха варненските пирамиди, гледах един поучителен репортаж.

    Един журналист ходеше и разпитваше хората, които висяха на опашка да си вземат парите, биха ли си ги вложили отново в пирамида. Те само дето не го набиха, че е способен да си помисли подобно нещо за тях. След това той си облече друго яке, да не го познаят, седна на другата страна на улицата с една масичка и сложи картон с надпис “35% месечна лихва”. Моментално цялата опашка се премести при него. Като им каза, че е журналист, трябваше да бяга, за да не го набият. Не че ги е изложил, а че не дава наистина пари с тази лихва…

    @Виктор: Сакън, недей! Ще вземат хората да надебелеят от прехранване с магнитно поле, вместо да отслабнат! Виж американките какви са дебели!

    Reply
  14. Петър Петров

    Четох това вчера, и днес сутринта като излизах от входа ме тресна — ми то едно такова седи вече от незнамсиколко време залепено точно на входа! Като го зачетох по-внимателно веднага забелязах празните приказки и вълшебните думички. Свалих го и първо щях да го изхвърля, но докато стигна до кофата се размислих, че това не помага. По-добре да го сканирам и да го линкна тук, пък може на някого да му хрумне по-добра реакция.

    http://bayimg.com/lAcMDaAGE

    Reply
  15. Светлана Димитрова

    Няма спасение, Гриша…Тук все пак става дума за пари. Но имаме обща позната, която освен парите дето дава не иска да отиде на животоспасяваща операция, разчитайки на лечение и излекуване от подобен характер. А най-лошото е, че аргументите й против операцията са доста валидни – всички знаем за ненужните операции и др.хватки с клиничните пътеки… И тя казва – как да ги различа кои лъжат и кои не, а некадърните? И отказва всичките защото операцията е доста рискова все пак. И оттам право при всички тия … с / без “Метатроновете” в ръце.

    Reply
  16. Георги Иванов

    Съгласен съм за шарлатаните, но не и с отричането на прогреса.
    Трябва ли да изоставим източниците си на информация (примерно bambuser точка com) само защото има медийна манипулация. По същата логика предлагам да не ходим на доктор, защото има некадърници и лекарската грешка не е нещо рядко.
    Григор е прав бий ги по-главата зарибените, те няма да поумнеят, но някога ще се сетят, че си бил прав.
    Дето се вика целия свят няма да спасиш, ама поне с нещо да допринесеш.

    Reply
  17. Някой в училище обясни ли ви какво наука и какво не? Помня, че се учеше колко е велика, но какво е започнах да разбирам по-късно. Нищо чудно този човек да е учил 17-20г. и никога да не се е срещал с този проблем. Нали приемаме, че науката е една от основните цености на западната култура, а разговора за нея отсъства от обучението, за възпитанието да мислим с нейните инструменти да не говорим. Не казвам, че този човек нямаше да се врече на някоя друга шарлатанщина, според мен неговия проблем е от друго естество, но инженер да се оправдава, че не различава кое е прилагане на наука и кое е псевдо прилагане с цел измама, вече ми идва в повече.

    Reply
  18. Иван

    @+о Съгласен. Интересното е, че съм завършил висше образование (в държавен университет), без изобщо някой някога да обясни какво е научния метод и как се прилага… А това трябва да се обяснява още в Основното Училище.

    @Петър Петров, всъщност гледал съм документална серия за японските теглилки, някои от които могат да определят процента на мускулна тъкан и мазнина. За това пускат (много слаб/безопасен) ток по стъпалата и дланите (имат с нещо като подвижна ръчка с електроди). Да кажем че могат да определят и съдържанието на вода.
    Но за другите неща не знам как могат да се определят по съпротивлението…

    Reply
  19. Григор Post author

    @Петър Петров: Тези са доста общи за организма показатели, така че са установими с добър биометричен анализ. Възможно е да не са мошеници.

    @Светлана Димитрова: Уви, да се живее в България заслужава Дарвинова награда. Както заради тия с Метатроновете, така и заради повечето лекари…

    @+o: Има няколко хубави книги по въпроса. (Между другото, вторият сериал „Космос“ е много добър на точно тази тема.) Мисля, че си струва някой път да драсна някакво кратко извлечение от тях.

    Reply
  20. Петър Петров

    Григор, може ли да ми обясниш накратко:
    * как става измерването на количеството калций в костната тъкан;
    * какво представлява нивото на обменните процеси;
    * какво е биологична възраст?

    Бих бил благодарен, за да не се излагам, че не ги знам тези неща.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Петър Петров: Количеството калций в костната тъкан може да бъде определено по много начини. Разсейване или отражение на микровълни, реакция на дифузен ултразвук, детектиране на плътност по който и да е начин… Има как.

    Нивото на обменните процеси е по същество активността на обмяната на човек. Може да бъде измерено по куп начини. Най-лесно става чрез определяне на количеството издишан въгледвуокис за време в покой. Има обаче и други начини – топлоотделяне на организма в покой, някои сортове микровълнограми, изследвания от сорта на ПЕТ и т.н. Оттам, като се отчетат телесно тегло и разни други фактори, се смятат различните начини да се оцени ниво на обменните процеси.

    Биологичната възраст е състояние на организма, съизмерено към средностатистическото състояние на организма за определена възраст. Донякъде е относително и дори субективно. Малко по-надеждните критерии са степен на холестеринизиране / калциране на съдовете, състояние на чревния епител, отложения в бъбреците, активност на вегетативната нервна система и т.н. Повечето от тях могат да бъдат определени с апаратура по един или друг начин, но и тогава биологичната възраст е доста относителна.

    Reply
  22. Siff

    Snake oil… 🙁 За съжаление има много такива и повечето преуспяват. Преди 10 год. в една “клиника” в Младост такива лекуваха “бъбречната криза” на една моя позната. “Само” 3000 лв. й взеха по простата причина, че нямаше повече. Колко хора й казаха, че това е измама, но не би – ошушкаха я до последно…

    Reply
  23. Григор Post author

    @Siff: Където има балъци, ще има и тарикати.

    Проблемът е, че балъците са опасни не само за себе си, а и за околните. С това, че привличат и хранят тарикатите.

    Reply
  24. Божо

    Видях една глупост днес, даже драснах коментарче: http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=2113

    След това помислих, че това идва от сайт от рода на Не!Новините, а от този сайт, който цитирам, са го преписали, без да мислят.
    Обаче се разтърсих за оригинала и се оказа, че тая истерия с кислородната вода е взела страшни размери, като оная дивотия с белината!

    Reply
  25. Григор Post author

    @Божо: Дарвинизъм. Отсяване на прекалено тъпите и безграмотни.

    Винаги съм се чудел какъв пример да дам на някой, който ми обяснява, че и без познания по химия и физика си живее чудесно. Май вече имам достатъчно.

    Reply
  26. #$%&*-+()

    Да живеят блондинките … И перхидрола
    @григор, а без познания по химия, физика и други гнъсове, наистина се живее чудесно. По-добре щастлив в лайната, отколкото нещастен учЕн. Щях да напиша Ентелектуалец, ама те повечето са журналисти

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *