Пловдивски митрополитини

От доста време ми привлича окото пловдивският митрополит Николай. Протеже на патриарха, той е известен с брилянтните си умотворения. Ако сте забравили, ще напомня някои:

– Когато в Охридското езеро потъна корабче с българи на борда, той заяви, че това е божие наказание заради концерта у нас на Мадона.

– Одобри лепенето на изрисувани тапети в църквите вместо стенописи.

– Обясни ни, че е достойно и богоугодно да носи „Ролекс“ за сума ти пари, докато в това време сума ти хора (немалко от тях вярващи християни) гладуват и студуват.

– Обяви се категорично срещу помиряването между католическата и православната църкви, тъй като католиците били еретици.

Дори това би било достатъчно да демонстрира на всеки необходимостта уважаемият митрополит да бъде спешно освидетелстван. И понеже това не беше направено, през последните седмица-две можахме да се зарадваме на рязък скок в количеството и качеството на „продукцията“ му:

– Издигна свой кандидат за кмет, тъй като сегашният искал от църквите да си платят таксата смет.

– Забрани на църковните настоятели да ги плащат, с което влезе под удара на Наказателния кодекс. (Тоест, да бъде спешно освидетелстван ще му е полезно и спасително.)

– Заяви, че ще се намеси в астрономията, тъй като астрономията отдавна се била намесила безсъвестно в Божиите работи. (Като начало, забрани Персеидите. Или това май беше фалшива новина. Как да разбере човек, като става дума за него?)

Както винаги в България при реална необходимост от държавна и/или медицинска намеса, можем да сме сигурни, че такава няма да има. Остава ни само да гледаме сеир. И да даваме идеи – със сигурност митрополитът няма да се поколебае да ги приложи. Ето някои:

– Да отмени законите на Нютон. На какво прилича това някакъв учен да нарежда на Бог как да е устроен светът и как да работи?

– Да забрани въртенето на Земята. Може и да нареди на Слънцето да се върти около нея. Нали така беше наредил Бог? (Не че го е нареждал някога, ама лудите охотно го вярват.)

– Да забрани космонавтиката и астронавтиката. Пък може и авиацията, нали им е братовчедка. Щом не са видели Господ там горе, значи са еретици, по-лоши и от Мадона.

– Да постанови, че луксозните лимузини, палатите и прочее са богоугодни, когато са за свещеници. Тъй ами, те са Божиите служители. Останалите не са, така че да мрат, проблемът си е техен.

Очаквам още предложения.

15 thoughts on “Пловдивски митрополитини

  1. Иван

    Носят се слухове, че Николай е шизофреник, освидетелстван и лекуван още като младеж.

    Reply
  2. ttt

    Пропуснал си някои от бисерите му

    -Николай нарече йогата идолослужение и сатанинска ерес.
    -Симеон 2 да бъде споменаван във всяка молитва като – „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона” (въпреки че преди години е бил против бившият премиер Симеон Сакскобургготски да бъде поканен на Църковен събор)
    -Мъжете и жените които живеят заедно без граждански брак ще отидат в ада заради разврат.
    -Организира демонстративно освещаване на костницата в батак като храм рамо до рамо с рокрера малено който носеше значка с пречупен кръст.Доколкото помня после ръсеше някакви безумни оправдания.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Иван: Май още тогава сме имали некадърници в медицината…

    @ttt: Да бяха само тези…

    Reply
  4. Жилов

    Е, в Библията достатъчно ясно е написано, че Бог е посипал звездите като украса по небесната ТВЪРД, и то чак след като е направил Земята, а на друго място е описано как звездите ще изпопадат като смокини от небето, когато дойде краят на света. Същият този свят има четири краища, т.е. е плосък като хартия, и Бог се плаши от опита на хората да построят умерено висок небостъргач (вавилонската кула), да не би стигнат до него (което странно защо, в днешно време вече не е проблем, днес с небостъргачите проблеми има само Аллах).

    Reply
  5. gezatop

    @Жилов

    “Бог е посипал звездите като украса по небесната ТВЪРД, и то чак след като е направил Земята, а на друго място е описано как звездите ще изпопадат като смокини от небето, когато дойде краят на света”

    Това спокойно може да се отдаде на грешки при превода, все има някакъв интерпретатор който да си го обяснява с негови термини.

    “Същият този свят има четири краища, т.е. е плосък като хартия”

    Хартията определено може да има форма различна от равнинна. “Същият този свят има четири краища” всъщност означава двуизмерно пространство – има повърхнини, които се определят от две променливи, но не са равнини – цилиндрични и конусовидни ми идват на ум. Нормалното определяне на координати по земята е също двуизмерно – северна/южна ширина и източна/западна дължина – на практика два ъгъла и надморската височина остава за определяне.

    “днес с небостъргачите проблеми има само Аллах”
    Някакъв султан или халиф изгорил библиотеката в Александрия. Някакъв император изгорил голяма част от Рим. Това не значи че Алах/Юпитер имат проблем с нещо, само че някакви малоумници са получили повече власт отколкото би трябвало.

    Reply
  6. Жилов

    Както и да го въртиш, във вечната и непогрешима книга така е написано, та не мога да разбера когато за някой като Николай казват, че е луд. Напротив, фанатиците са най-честните и последователни индивиди. За мен тези, които успяват да поддържат двумисъл в главата си, да живеят в мъглява каша, за да не оголват противоречията, са много по-луди и недостойни за уважение.

    Reply
  7. Иван

    @Жилов, за един шизофреник е много лесно да бъде фанатик, той така и така няма логическата мисъл, нито има някакъв досег реалността, а главата му е пълна с абсурдни делюзии.

    Reply
  8. Симеон В.

    Поначало православната църква е църква пропаднала в мисията си. А именно: да научи миряните си как да го живеят този живот на тази планета правилно. Какви са причините за тази действителност е тема за цяло, отделно писание. Мисълта ми е – след като цялата църква през вековете не е намерила начин да намери верния път, няма нищо чудно, дето отделни нейни представители са ярко потвърждение на една от причините да се докарат до това дередже.

    Reply
  9. Веско

    Това също не е вярно. Дори в България има благотворителни дейности извършвани от свещеници, приюта на отец Иван например. В спасяването на българските евреи също има сериозна роля митрополит Кирил. Църквите ги взривяват комунистите, и те заравят живи монаси и монахини. “Това ще даде светлина, само ако гори”, е изказване на фанатик, независимо към коя религия принадлежи.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Веско: И това е вярно. Но е вярно и че отец Иван беше наказан от Светия Синод заради дейността си по приюта, с мотив, че обръщал твърде много внимание на светското и плътското и твърде малко на духовното… Така че уви, ако става дума за БПЦ, Ники Теллалов не е твърде далеч от това да е прав. 🙁

    Reply
  11. николай теллалов

    В тв репортажа за отгледаната мозъчна тъкан подчертаха, че “той не мислел” 🙂
    Поповете няма да имат проблем с немислещ мозък 🙂

    Reply
  12. Григор Post author

    @николай теллалов: Абе мозък ли е, винаги има риск. Така че…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *