Горива, цени и държава

Напоследък доста се пише за високите цени на горивата в България. Протестира се, прави се какво ли не. И с право – икономически абсурд е в свободния пазар на ЕС държавата с най-ниски заплати цените на локално произвеждано нещо да са едни от най-високите.

Правителството се оправдава, че нямало инструменти да повлияе на цените. Нямало държавни вериги бензиностанции, петролни компании и прочее. Прави смешни проверки със смешни резултати. Толкова било можело.

Медиите шумят, че имало таен картел на бензиностанциите. Ръчкат да го разкрие Комисията по защита на конкуренцията. Тя пък се оправдава, че не можела – трябвало някой от картела да го издъни. Наистина ни ги разправят тия. Не е тъп виц.

Защо го наричам виц ли? Защото си спомням някогашния виц: „ – Докторе бе, имам проблем с очите и ушите. Това дето го чувам, не го виждам. А това, дето го виждам, не го чувам… – Моля, моля! Аз от социализъм не лекувам!“ Та и аз така – каквото виждам, не го чувам, а каквото чувам, не го виждам.

Какво виждам ли? Като начало, цените на едро на горивата са към 20% над тези в ЕС. А пазарът на горива на едро в ЕС е съвсем реално конкурентен, с много и агресивни играчи. Как тогава, аджеба?… Отговорът е съвсем прост. Нямаш право да внасяш горива в България, ако не притежаваш горивен склад, който отговаря на изискванията – данъчно регистриран ли беше, какъв беше. Такъв склад обаче имаш право да построиш и регистрираш единствено с изричното разрешение на държавата. А такова разрешение е издадено единствено на „Лукойл“. Няма дистрибутор на горива в България, който да не се е опитвал многократно да получи. Винаги, без изключение, на всички е било отказвано.

Оттам нататък е лесно. За да не пищят търговците прекалено много, „Лукойл“ заби преди няколко месеца на бензиностанциите си цени 10 стотинки над техните. И не ги мръдна с падането на петрола. Търговците, естествено, не бяха идиоти – приеха играта и не сваляха своите цени. Знаеха, че пробва ли се някой, „Лукойл“ може да убие ценово всички. Къде по-лесно и по-благо е да изгребеш джоба на купувача до дупка и да си поделиш свръхпечалбата с „Лукойл“ чрез високите им цени на едро? Особено когато те са готови дори да загубят мъничко (от търговията си на дребно), за да те наведат на тази толкова блага идея…

Така че твърденията на правителството, че няма инструменти да повлияе цените, са нагла лъжа право в очите. Дистрибуторите на горива седят на колене пред него и се молят за лицензи за складове за внос на гориво. Издаде ли лицензи на трима-четирима, много скоро ще имаме най-евтините горива в ЕС. Очевидно обаче правителството е в играта и си дели с мафията изгребаното от джобовете ни.

А най-неприятното е, че в парламента с пълна и точна гаранция няма нито една партия, която да не знае с кристална яснота къде точно е проблемът. Включително от опозиционните. Хайде, Бойко и прочее са мафиоти – не е новост. Ама да сте чули БСП или Атака да го кажат публично и да поискат издаване на такива лицензи? Аз не съм. И не знам защо ми се струва, че май няма и да чуя скоро. Че вместо това ще продължават да ме давят в лъжи – врагове на думи, ортаци на дело.

И не са само парламентарните партии. Къде е примерно „Глас народен“, да надигне глас? Къде са другите извънпарламентарни партии? Защо имам чувството, че в България буквално няма партия, която да не служи на мафията? Въпреки че не е проблем да си направиш партия?

А ако това е вярно, значи просто не заслужаваме евтини горива. Нито каквото и да било друго, различно от това да ни стрижат до кокал и доят до кръв. Редно е да го получаваме – иначе няма да е справедливо към тези, които са се борили за по-добър живот. Единствено справедливото и възможно положение е. Това сме заслужили. Не правителството ни – конкретно ние, лично, всеки поименно.

18 thoughts on “Горива, цени и държава

  1. Geo

    Дам, със сигурност има и други подобни лостчета и механизъмчета чрез които се държи държавния монопол. А друг монопол и картел няма и не може да има, не и за повече от няколко години. Винаги в основата на непоклатимите монополи е държавната мафия.

    Reply
  2. Иван

    > цените на локално произвеждано нещо да са едни от най-високите

    Тук ако става въпрос за цените на горивата, всъщност нашите са около или под средните за Европа.

    Reply
  3. ~!@#$%^&*()_+

    та викаш най-високи в ЕС? щото извън ЕС немат абсурдните зеленяшки данъци, а на места даже и субсидират така, ч сравнението е некоректно
    http://www.fuel-prices-europe.info/
    или, какво е там някакъв линк, това за най-високите цени е било в учебник на немски, ама не си спомняш кой

    Reply
  4. Григор Post author

    @Иван, ~!@#$%^&*()_+: Помня тази таблица леко различна преди две-три седмици, когато цените тук бяха около 2.40, а тези в ЕС май дори по-ниски отсега. И как мои познати от Бяла ходеха през Русе в Гюргево да зареждат – разликата в цената им избиваше пътя, че и отгоре.

    Reply
  5. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, не знам коя бяла имаш предвид (ако има дуга), ако е тая която аз намерих, изказването ти е пълен абсурд, независимо от цената на бензина
    https://www.google.com/maps/dir/Giurgiu,+Romania/9101+Byala,+Bulgaria/@43.4827095,25.746595,8z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x40ae66510f097829:0xd0bfcfa53d5ba908!2m2!1d25.9699265!2d43.9037076!1m5!1m1!1s0x40a43c44b560c3e1:0x9923fb10f8de520a!2m2!1d27.8811178!2d42.8799008

    Reply
  6. Иван

    https://web.archive.org/web/20150810220327/http://www.fuel-prices-europe.info/

    Вероятно може да се намери по-надежден източник за информация. В този сайт липсва описание на ключови неща, като например методиката според която се събират данните, както и подробности за данъци, ДДС, акцизи, дотации и т.н.
    Според информацията от крайната колонка, това са цените на които производителят предлага горивото на търговците.

    По новините дадоха пример с Македония, чиито цени са доста по-ниски, въпреки че те продават гориво на Лукойл. Разбира се оправданието е че там данъците и акцизите са по-малки. А дали наистина е така…

    Няма да се учудя ако има олигопол между (източно) европейските производителни на горива. Рафинериите не са толкова много.
    Потребителите са свикнали на текущите цени и купуват както преди. Ако рафинериите намалят цените, бензиностанциите ще запазят своите и ще прибират тлъстата печалба. Разбира се понеже те са повече, ще им е по-трудно да задържат олигополни цени.

    Иначе Григор е напълно прав. В България имаме 100% монопол.

    Reply
  7. gezatop

    Касовите бележки трябва да са ми все още в колата – миналата седмица дизела в Словения беше 1,15 евро, а в Италия 1,55 евро – разлика над 30% при обща граница и без мост на който да събират такси. В Италия дизела определено е по-скъп от в България.

    В Македония преди около месец дизела беше 1,75 лева, т.е. 0,88 евро, като веригите бензиностанции бяха Лукойл, Макпетрол (на които държавата им беше запорирала някакви сметки и изобщо им правеше проблеми) и още една на която не помня името. Допускам че акцизите наистина са по-малки…

    Reply
  8. noemis

    Ромпетрол си внасят дизела от Румъния с цистерни и си зареждат бензиностанциите с него. Преди време правеха същото и с бензина, но сега се чува, че вече зареждат от Лукойл. И те са в играта, но как така нямат проблем да внасят (за дизела е сигурно), след като не разполагат с горивен склад?!

    Reply
  9. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Хората определено го правеха. И се хвалеха, че им излизало по-евтино. Нямам представа що за коли са зареждали, но…

    @Иван: Чувал съм, че в Македония акцизите са определено по-малко и по-малки. За съжаление не зная с точност нещата.

    Като гледам, и на архива цената на бензина е 2.31 лева на литър, а когато я гледах първия път, беше 2.37. Но при положение, че по думите на производителите огромната част от цената са разходите по производство, а те са разходи предимно за труд, няма логика да не сме с най-ниските цени в ЕС.

    Другото интересно е разликата в цените. Днес пътувах и сравнявах. В бензиностанции на Шел из пловдивските села цената на бензина пада до точно 2 лева на места. На други места е 2.03 или 2.04. На бензиностанциите по магистралата и на тези в София е 2.15, на всички бензиностанции. Иначе казано, и Лукойл е монопол, и те са картел. И ако някой държавен орган ни разправя, че няма основания да разследва картела или че не може да го установи чрез следствени действия, той казва само едно, в прав текст – че гуши и той от далаверата.

    @noemis: Принципно ако нямат горивен склад, не би трябвало да имат правото да внасят гориво. Какво е на практика – не е ясно. Или по-точно е ясно до немай-къде. Те крепят картела – капото му не им създава проблеми чрез държавата. Иначе казано, капото на картела е в правителството – или министър на финансите, или негов началник. Мисля, че кръгът е достатъчно тесен.

    Reply
  10. Григор Post author

    Между другото, ето тук може да се види какви са крайните цени на горивата (първата таблица) и цените без данъците и акцизите (втората таблица). В първата действително България е някъде по средата, предимно понеже има най-ниските акцизи в ЕС.

    Реална преценка дали има монополи и картели или не обаче дава втората таблица. В нея се вижда напълно ясно – към момента България е на трето място в Европа след Дания и Малта както по цени на бензина (безоловен 95), така и по цени на дизела.

    Предполагам, че това дава окончателен отговор на дискусията.

    Reply
  11. Божо

    @noemis на Ромпетрол отдавна не съм виждал цистерна. Преди и газта я караха от Румъния и зареждах от тях, защото ми даваше доста икономия, ама отдавна си сипват от лук-а и няма смисъл да им търся бензиностанциите. Но и нафта не съм видял да карат от Румъния.

    Reply
  12. JJ

    За “Глас НАроден” забрави – Това е политически ПР продукт, създаден за да се класира за партийна субсидия ако не успее да размие гласове или да получи достатъчно за нещо по-сериозно.
    Подобно на блогъра в https://aigg.wordpress.com/2011/11/02/1-320/ и аз се разрових за Светльо, мислейки да гласувам наказателно за него … еми и там е тъмна схемата.

    Reply
  13. Иван

    Статията на Капитал “Трите розови слона на горивата” до известна степен повтаря разсъжденията на Григор.

    Според статията, едно от решенията е да се ползват данъчните складове в другите европейски страни, което би трябвало да е разрешено след като сме в ЕС. Друго решение е, държавата да играе на пазара чрез държавния резерв.

    Reply
  14. ttt

    Лукойл притежава около 80% от акцизните складове.Другите са на OMV и Нафтекс/Петрол (главно защото са наследено от едно време) .Една от причините да предпочитам OMV като бензиностанции (и май не им “позволяват” да отдават складовете си на други).При Нафтекс/Петрол ситуациацията не ми е много ясна – дългогодишни битки за собственост между Митко Събев, Денис Ершов , Гриша Ганчев , КТБ …и Пеевски . Напоследък Петрол и Лукойл си сътрудничат близко и дори Петрол се кани да закрива конкурентна инфраструктура (май ставаше дума точно за акцизни складове в Стара Загора).
    Още по-забавно – част от акцизните складове които притежава OMV е защото е участвала в приватизацията на Петрол през 99-та 🙂 .

    А пък въпросните складове са пълна парлама.Идеята им е да пресичат контрабандата – а контрабандата от страна на Лукойл е огромна (между другото удобно извинение на политиците за високите цени на бензина – само дето не знам защо ми се струва че контрабандата трябва да сваля цените 🙂 ) . За това беше голямото ежене на Ваньо Танков в предният кабинет на Борисов за монтирането на измервателни уреди точно по тези складове.Лукойл въртеше и сучеше и не ги инсталира . Странно но този мандат Бойко удобно забрави за измервателните уреди – т.е. разбрали са се за едни пари с Валентин Златев .. и по-важното разбрали са се да разкарат Дянков.

    Напъването за уредите идваше главно от Дянков чиито подчинен беше Танков .Все си мисля ,че Дянков беше малко по-кадърен и по-малко корумпиран от повечето доморасли политици (и направо ангелче в сравнение сегашният чвор Горанов)

    Reply
  15. walker

    @JJ
    Можеш ли да споделиш какво си намерил за тъмната схема за Глас Народен – на мен би ми било много интересно. Линка, който си цитирал, не е от особена полза, твърде “строги” ми идват “логическите” съждения там.

    Reply
  16. Камелия

    Не мразете имигрантите сигорна съм че всеки има поне няколко познати или роднини в чужбина!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *