Мигрантите и наградите

Преди към три месеца група мигранти, пресякла турската граница, беше заловена близо до Бургас. При което един беше застрелян в гръб „при стрелба във въздуха“.

Много се писа по въпроса къде ли не – включително и тук. Резултатът?

Разследването какво се е случило не показа нищо особено. Куршумът бил рикоширал от мост, човекът бил стрелял във въздуха, забравете този случай. Както с Тодор от Враца, който бил починал всъщност от вродено сърдечно заболяване, и това съвсем случайно съвпаднало с пребиването му от двама, единият от тях криминално проявен. Доказано с петорна експертиза от Военна болница… Вие какви изводи си правите от това? Аз – същите като от случая със застреляния мигрант. И същите като от това, че в МВР нямаше оставки нито заради него, нито дори заради факта, че група от над 40 нарушители на границата е хваната чак близо до Бургас. И че вместо това имаше нагло вирене на нос и предложения стрелецът да бъде награден.

Проспалите мигрантската група – сигурно и те. Защо не?… Търпим ли всичко това? Търпим го. Заслужаваме ли го? Заслужаваме го.

Но не за това ми е приказката.

Преди два дни на турската граница беше хваната нова група мигранти. Благодарение на това, че двама от тях потърсили помощта на граничарите, ама това мен не ме изненадва. Привлече ми вниманието нещо друго, и ме възхити.

Че граничарите си емнали техниката, за да спасят живота на изгубилите се и замръзнали (две жени – до смърт) хора. Че спасили всички, които заварили още живи. Някои от най-тежко пострадалите – като ги носили на ръце по замръзналите чукари, и май на не малко разстояние.

Дали тези момчета ще получат награди от МВР? Дълбоко ме съмнява. Не са убили невинен човек, не са отървали престъпник от правосъдието… Дали ще получат такава възторжена подкрепа от „великобългарите“, каквато получи застрелялият мигранта? Още по-дълбоко ме съмнява. Ценностите на последната категория хора не са сред появилите се от австралопитека насам. И най-вече не са гостоприемство, човечност, търпимост и другите качества, дето искаме да вярваме, че ги имаме като народ.

Но тези граничари ще получат награда от мен. Не мога да си позволя да заделя за тях впечатляващи суми, нито имам как да им връча държавни медали. (Последното и да можех, не бих им го причинил. Дали някой от тях ще се гордее да е в една категория с Петър Мръчков, Ахмед Доган и други подобни орденоносци?) Но мога да напиша, че за мен те са носители на ордена „Достоен българин“, и да застана зад това с името си. И да им дам подкрепата си в моя скромен дом онлайн. Другаде могат да ги плюят колкото искат – тук те са добре дошли и тяхното присъствие би било чест и гордост за мен.

Да, те са колеги на стрелеца, който уби мигрант. Не зная дали някои от тях не го подкрепят. Не зная дали някой от тях не е този стрелец. Но както е справедливо убиецът да бъде наказан, така е справедливо спасителят да бъде почетен – дори ако делят едно тяло.

И искам да му дам справедливата почит колкото заради него, толкова и заради себе си. Който не дава на другите каквото им дължи, привиква себе си да бъде паразит и неблагодарник. Не искам да си го причиня. Нещо по-добро съм и държа да бъда и занапред.

13 thoughts on “Мигрантите и наградите

  1. Дончо

    Един въпрос: ти, като лекар, отказваш да се довериш на последната експертиза за смъртта на Тодор, или (пак като лекар) казваш, че написаното там са натъкмени глупости?

    Питам сериозно, интересно ми е. Аз лично вярвам на професионалистите, но и на твоята преценка?

    Reply
  2. CTEHATA

    Въпросът ми е подобен на този на Дончо – чете ли епикризата? Звучи ли нагласена? Аз я изчетох целята – не разбрах много, но преброих колко са му били прегледите за 2 години…
    Свидетелските показания също ме впечатлиха. Вярно е, че са само извадки, подбрани от прокуратурата. Все пак става очевидно кой е носил бокса и кой е скочил на бой.
    Жал ми е за това момче, да си отиде ттолкова млад. Струва ми се че и той, и двамата братя заплащат за тази така стандартна за северозапада сценка много, много повече отколкото са очаквали.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Дончо: Не зная дали някои от нещата в списъка на експертизата са истински – примерно дали е вярно за прегледите му и прочее. За момента смятам, че е вярно. Но дори тогава идеята, че той е починал от сърдечен проблем, а отнесеният побой просто случайно е съвпаднал с това, е виц на вицовете. Ум не ми побира как нормален човек може да го повярва, без да е нужно да е лекар.

    Като лекар бих казал, че дегенеративната кардиомиопатия не се влошава рязко чак в такава степен. Ако Тодор беше толкова зле, че да се влоши внезапно чак до смърт, той и преди влошаването вероятно не би бил в състояние да стане от седалката, за да излезе от колата. Още повече, има данни, че е носел бокс – ако е толкова зле, че да има риск да умре от внезапно влошаване, ще усеща абсолютно ясно, че не е на хал да се бие. А се твърди, че той е започнал боя – тоест се е чувствал способен да се опъне на двама, наглед от снимките им доста яки… Прибави това към „случайното съвпадение“ и си направи изводите.

    @СТЕНАТА: Наистина сценката е стандартна, и то не само за северозапада, и това е може би още по-страшно от смъртта на един човек. Но според мен и двете бледнеят пред това, че петорна експертиза от елитна болница твърди подобни неща. Единственото ми обяснение иде от факта, че Тодор по описания изглежда сравнително свястно момче, а единият от двамата братя е криминално проявен – очевидно чадърчето над кримките стига до много горе…

    (Добавка: Забравих да отбележа, че в експертизата пише – бил е активен спортист, таекуондо. Един от най-натоварващите общодостъпни спортове. Не виждам как би могъл да го практикува, ако дисплазията му е толкова тежка, че да може да доведе до смърт – още след първата минута от разгрявката ще има нужда от спешно кардиологично отделение. А заключението „довела до ритъмно-проводни нарушения и оттам до смърт“ е теоретично възможно – подозирам, че затова и са използвали него – но е, да го кажа най-меко, сравнимо по вероятност с това оня мигрант наистина да е бил убит от случайно рикоширал изстрелян във въздуха куршум.

    Между другото, първата експертиза уж също беше експертна, а заключи, че е починал от храна, попаднала в белия дроб. Къде задавяне с храна, къде кардиодисплазия с ритъмни нарушения?! Дотук като минимум едни от експертите са ненаучни фантасти.)

    Reply
  4. Божо

    Специално за въпросния Тодор, свидетелските показания са, че всъщност не му е нанесен побой.
    То и първоначалните новини бяха, че той се е нахвърлил върху пешеходците. После, във вечерните новини ги обърнаха на 180 градуса, ама се оказа че има много свидетели и пак медиите се върнаха към началната версия.
    Така че, ако човекът е е имал сърдечен проблем, напълно възможно е при екстремна ситуация да получи инфаркт. Колкото до тренировките – от няколко месеца ги бил спрял, сигурно си е имал причина.

    Reply
  5. Виктор

    Случайно чух по радиото записи на изказвания по повод застреляния 20-годишен младеж при опита за обир на кола с пари, пенсии. Няколко човека, мъже, жени, доколкото се познава по гласа, възрастни, горещо одобриха застрелването. Някак ме хвана страх. Може пък репортерката да е попаднала случайно само на много зли хора. Стана ми отвратително.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Божо: Напълно е възможно той да се е нахвърлил на двамата – таекуондисти, които носят боксове, често са импулсивни хора. Да получи инфаркт при неговия здравен проблем обаче би било изключително трудно преди 50 години, на практика невъзможно преди 40 и мисля че неизвестно в историята на медицината преди 30. Също, щом е можел да стане от седалката и да излезе от колата, значи твърдо не е бил на дередже животът му да е в опасност поради сърдечния проблем.

    @Виктор: Уви, май хората са обикновените около нас, и това е най-страшното и отвратително. Аз съм горещ поддръжник на идеята да го бяха арестували и наврели в затвора за дълъг срок. Застрелването обаче бих могъл да го приема само в един случай – ако той пръв е открил огън по гардовете и те са се защитили с ответен огън. И дори тогава, ако бях на тяхно място, се бих чувствал в известна степен виновен.

    Не бих имал никакъв проблем, ако го бях ранил тежко, но лечимо в отговор – смъртта обаче е друго нещо. Ако ще въпросният младеж да е завършен убиец, аз не съм и не искам да бъда. Бих стрелял с намерението да убия само ако това е единственият начин да спася близките си. Не зная дали бих го направил, за да спася себе си.

    Reply
  7. Иван

    По новините доста се преекспонираше, че повечето хора снимали с телефоните си, вместо да разтърват биещите се.
    Къде са всички тези записи?

    Дори сайтове които рекламират “пълно и нередактирано видео” пускат 2-3 минути със силно нарязано и разбъркано видео, от един източник…

    Започвам да си мисля, че обвиненията за снимане вместо намеса, са всъщност опит да се възпрат снимащите от публикуване на заснетото. Така към тях се обръща общественото порицание.

    Не искам да слушам свидетелски показания на едни и други, искам да го видя с очите си…

    Само ще напомня, че преди няколко години имаше инцидент когато Волен Сидеров нападна полицай на летище София. Тогава също имаше множество свидетели, които бяха заснели инцидента. Но всички записи бяха събрани от властите, а нищо досега не е изтекло…

    Reply
  8. Божо

    Абе не знам, дали е нагласена експертизата, но знам за студент, който за малко да почине от инфаркт след изпит.
    Позната студентка по медицина разказа случая. Спасило го само това, че се е намирал в болница и един от преподавателите се усъмнил какво точно му се случва в момента. Не помня, какъв беше инфарктът, нещо с “гастро” беше свързан. Но на човека, докато не му прилошало, нищо не му личало.

    Reply
  9. Виктор

    Ами да, намира се, Григоре:
    Особенности болевого синдрома при гастралгической форме инфаркта миокарда, возникновение его иногда после погрешности в пище или совпадение с обострением заболевания желудка приводят к тому, что больные поступают в стационар с ошибочным предположением о наличии пищевой токсикоинфекции, острого аппендицита, острого холецистита или другой формы острой хирургической болезни живота. В некоторых случаях обострение заболевания пищеварительного аппарата может быть провоцирующим фактором развития острой коронарной недостаточности.
    lor.inventech.ru/gastro/gastro0326.shtml

    Reply
  10. Григор Post author

    @Виктор: След 50-годишна възраст. А и в случая на Тодор надали е можел да се оплаче, че го боли корем… Така че не ме убеждава.

    Reply
  11. Виктор

    И през ум не ми е минало, Григор, да те убеждавам, просто и на мен ми се стори, че гастрото и кардиото нямат много общо, та затова потърсих. До такава степен се компрометира и полиция и съд, че каквото и да кажат вече няма как да им вярва човек. Не че някога е могло да им се вярва, но като че ли някак самите ние се навихме, че сме европейци. ААма все недотам, както е казал Алеко.

    Reply
  12. JJ

    Аз да ви кажа какво според мен се е случило в мигрантите.

    Негласно нашата държава е наредила на граничните да залавят и да засилват обратно към Турция заловените в нашата гранична зона и нерегистрирани нарушители. Т.е хваща се една такава групичка, натъпква се в камионите, стоварва се на браздата и се засилва обратно към Турция откъдето е дошла.
    Това разбира се не се харесва на мигрантите, платили по 1000-2000Е на каналджия да ги прекара през границата ни. Тъй като са били запознати какво ги е очаквало е много вероятно да се оказали съпротива на нашите граничари и да се е стигнало до фаталния инцидент.
    Дали е хуманно или не това което се случва оставям на други да коментират. Мисля си обаче че е добре когато бежанската вълна ни заобикаля поради разни наши особености и манталитети

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *