Красотата… и свободата.

http://djekova.info/blog/?p=50

Подробностите, ако не ги знаете? Простички са.

Преди няколко години Николай Баровски, съосновател на група “Балканджи”, бива хванат на гръцката граница с фалшиви пари в якето си. Че са му били подхвърлени – вероятно за да го използват като “муле” – е очевидно. Въпреки това обаче той е арестуван, и държан в затвор вече от септември миналата година, докато чака делото му да се разгледа.

Доколко държането му в затвора за този срок е изобщо законно, е друга тема. Куп други неща около задържането му и условията, на които е подложен – също. Това, което е от значение е, че трябва да се преборим той да бъде освободен. И че имаме за това доста малко време – разглеждането на делото е на 11 януари.

Ако има нещо, с което да му се помогне, това са пари. Парите могат да купят и много гнусни неща – но могат, поне в този случай, да дадат надежда за свободата на Ники. В записа в блога на Таня са дадени всички подробности. Моля всички от вас, който могат да отделят някой лев – и особено тези, които могат да измолят някой богат да помогне със значителна сума – да направят каквото е по силите им. Престъпление е невинен човек да гние в затвора. А присъдата, която вероятно биха му лепнали, е още доста години… Не зная дали сте гледали “Среднощен експрес” – гръцките съдилища и затвори не са много по-различни от турските, а героят на филма поне си беше наистина виновен.

Има, разбира се, и други начини да се помогне. Например някой от всичките ни високопоставени политици във Външно министерство да се сети за какво е сложен там. Но това ми се струва по-невероятно от кажи-речи каквото и да било друго. Така че – нека помогнем поне с пари.

… Един ден Ники ще бъде свободен, и ще се върне. Какво ли ще възпее тогава? Бездушието на гръцките власти и гьонсуратлъка на нашите? Или радостта от свободата? Не се съмнявам кое.

А от нас зависи този ден да дойде по-скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *