Сегашният мигрантски поток е deja-vu за Европа и предишния път мигрантите бяхме ние


Румен Петров e консул на Република България в посолството във Великобритания от 2000 до 2003 г. Това е неговият поглед по темата „мигранти“, публикуван в разкошния сайт Терминал 3. Позволявам си да го изпиратствам в пълнота – такива неща трябва да ги има на повече места, за да не изчезват лесно.

—-

С всяко изостряне на мигрантската криза в Европа обществената дискусия в България става все по-шизофренична. Повтарят се сакрални есхатологични формули. Предрича се (и дори се констатира) преждевременният край на: а) Шенгенското споразумение (винаги с известно злорадство – „Хак да им е, като не ни приеха!“), б) ерата “Меркел” в германската политика, в) самия Европейски съюз.

В това надвикване типичната къса българска обществена памет пропуска една много важна аналогия на тази с друга една мигрантска вълна към Западна Европа – източноевропейците след падането на Берлинската стена. А аналогията е просто очевадна. Беше съвсем неотдавна – преди малко повече от 20 години и приликите й със сегашната са много повече от разликите.

Има няколко особено устойчиви опорни точки в изявите на публичните заклинатели срещу допускането на мигрантите на територията на ЕС.

Основнa опорна точка на апологетите на тезата “Европа без бежанци” днес е, че приемането на мигрантите в ЕС е “сблъсък на култури”. Вярно било, че и при демократичните промени в Източна и Централна Европа след 1989 г. имало “мигранти” от изток на запад, но тогава нямало “сблъсък на култури”.

Тази теза има един-единствен недостатък – просто не отговаря на действителността.

В началото на 90-те години на миналия век 20-годишните автобуси на български фирми с екзотични имена като “ЕТ Малина-Кръстев”, “Леонардус”, “Бохемия”, “Калея” и др. (повечето, от които не трябваше дори да влизат на територията на тогавашния ЕС заради вредните емисии в изгорелите им газове) изсипваха в западноевропейските градове тълпи от българи, които външно по нищо не се различават от днешните мигранти от Близкия Изток и Северна Африка. Задължителен аксесоар на тези хора бяха анцузите, торбите от зебло, пълни с лютеница, туршии, хляб и суджуци (или който каквото друго намери за проджба или замяна). Речниковият запас на тези хора се изчерпваше с “Айнцу, цвайн, цудрйан, дрън!”. Ако някой германски бюрократ се беше сетил тогава да въведе изпит по немски език и култура за кандидат-заселниците, можеше да изпълни с “бисери” цели годишни издания за хумор, сатира и забава. Подобни мигрантски потоци имаше от всяка една страна от Източна Европа. Как тези хора обогатиха европейската култура и допринесоха за “мултикултурализма”, либерализма и капитализма на Европейския съюз ли? Това и до днес остава мистерия.

Тогава обаче тези понятия не бяха мръсна дума, а напротив – източноевропейците разчитаха изцяло на мултикултурализма, либерализма и толерантността на западноевропееца. Източноевропейците бяха типични икономически мигранти (а не бежанци, нали…). Не бягаха от война, а запълваха вакантните места на строежите, в пицариите, дюнерджийниците, в таксиметровите коли, домовете за стари хора (като санитари) и т.н., създавайки невиждано от години напрежение и тревога на пазара на труда в страните-домакини. Но дори тази роля на мигрантите не беше най-страшната за гражданите на Западна Европа. Най-зловещият страничен ефект на преселението бе, че едри момчета с анцузи от цяла Източна Европа бързо създадоха ударни групи за стройна система от автокражби, наркотрафик и проституция в цяла Западна Европа, като изместиха местните, доказвайки се като по-жестоки, по-енергични, по-изобретателни и по-арогантни към местните обичаи и порядки.

И до ден днешен домашният адрес на този криминалитет в Германия, Холандия, Франция, Испания, Италия, Великобритания е някъде в Източна Европа. Доказан факт е, че първоначалното натрупване на капитала на организираната престъпност в нашите страни се случи поради това, че челните отряди на източната миграция, облечени в нови анцузи, извършваха именно тези престъпления през 90-те. Дори през 1995 г. един познат се пошегува така: “Логично е зад покушението над Васил Илиев да стоят не негови конкуренти в България, а Германския съюз на автозастрахователите”.

Автокражбите и другите престъпления на източноевропейците в Западна Европа не бяха мъгляви и неконкретизирани опасения като тези на жителите на Кресна днес, че “сирийците ще им оберат градините”, а съвсем ясни и зловещи промени в бита на всички граждани на западните държави като непосредствена последица от бума на цели нови видове престъпност (например рекет).

Добре е да не се забравя също така, че първоначално всички българи се опитваха да останат в Обетованата земя (Германия, Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и т.н.) като „политически бежанци“. Броят на тези кандидати за политическо убежище в Западна Европа можеше спокойно да запълни още две-три СДС-та и ДПС-та едновременно само в България. Всички те бягаха от “политически репресии” в България след 10 ноември 1989 година. Историите, които бяха представяни на имиграционните власти в тези държави ги оставяха в пълно недоумение за това, което се случва на Изток. Напълно логични съмнения – след като е имало толкова дисиденти и репресирани в Източна Европа и в България, в частност, не трябваше ли комунистическият режим да бъде свален още през 50-те години на XX в.?! Домакините се усетиха навреме и започнаха да отказват заявленията на българи (а и роми, и мюсюлмани), които иначе убедително твърдяха, че “бягат от комунистическия режим в България”. Това съвсем не обезкуражи нашите сънародници, които използваха всяка друга пролука в законодателството на страните от Западна Европа, за да останат там.

Във Великобритания например можеше да подават искания до Министерството на вътрешните работи като т.нар. “самонаемащи се”. Казано по-просто, през 90-те години на миналия век всеки българин, стъпил на британска територия по законен начин (дори с туристичека виза или виза за частно или бизнес посещение с няколко дни валидност), рязко решаваше, че си заслужава да прави бизнес във Великобритания и буквално на следващия ден подаваше заявление в британското Министверство на вътрешните работи за разрешение за оставане на територията на страната като самонаемащ се бизнесмен. Качваха се на самолета за Лондон, уж за да гледат мача Челси -Левски на Стамфорд Бридж с виза само за два дни, а на следващия ден самолетът на връщане към София беше празен. Такива кандидати трябваше да представят бизнес-план за фирмата си и го правеха напълно еднотипно. За мъжете – строителна фирма, а за жените – фирма за чистене. На практика ставаха еднолични търговци, наемани на строителните обекти (мъжете) и в частни домове като чистачки (жените), сключвайки договори като “изпълнители” със собствените си регистрирани еднолични търговци. Още в края на 90-те българите във Великобритания надминаха 50,000, а тези в Германия – 200,000. Днес са в пъти повече и на двете места.

Единици бяха тези българи, завършили добри училища в Западна Европа или САЩ и намерили подобаващо и достойно място в консултантски компании, международни организации и инвестиционни банки, наред с други източноевропейци. Масата български мигранти заеха местата на местната работна сила и ги изместиха в строителството и професионалното почистване, в обслужването в ресторанти и заведения, в транспорта и в още много други браншове в Западна Европа. Създаде се дори регионална концентрация на земляци по страни. Имиграционните служители на летище Хийтроу в Лондон много скоро разбраха, че ако в българския ти паспорт е записано като месторождение Карлово или Сопот, вероятността да се прибереш, преди да ти е изтекла визата, е много малка. Концентрацията пък на русенци и плевенчани в Германия е също много по-голяма, отколкото например на пловдивчани.

На Запад не се организираха протести, германските Динковци не се качиха по ATV-тата, за да ловят български момчета в горите на Шварцвалд, макар да беше пределно ясно, че Западна Европа очевидно не държи на културното многообразие, състоящо се в появилите се миячи на прозорци на автомобили по улиците на градовете и катунари в градските паркове. Нямаше обвинения в това, че са “завоеватели”, въпреки завоюваните автомобили от автокрадците и мъже от румънските и унгарски проститутки.

Мигрантите от Източна Европа днес са милиони във всяка една от големите западноевропейска държава – Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия. Общо 2 млн. са само във Великобритания с днешна дата. Присъединяването на България към ЕС (през 2007 г.) и на другите държави от Източна Европа през 2004 г. стана не с издигането на стени и огради, а напротив – с разрушаването им. Поне 2 млн. българи са потърсили по-добър живот в “либералния”, “толерантен” и “загниващ” Запад от 1989 г. до днес.

Поставете се на мястото на западноевропейците. След 1989 година към подредените им и богати страни тръгнаха десетки и стотици хиляди довчерашни комсомолци и комунисти, които само до онзи ден са се клели да унищожат “класовия враг”, където го срещнат. Сблъсък на култури имаше, и то титаничен.

Обективният анализ на сегашната мигрантска вълна и тази на източноевропейците, започнала преди двайсетина години, убедително доказва, че двете имат удивителни прилики. И в двата случая западноевропейците реагират по един и същи начин – без истерия и зачитайки правата на личността и гражданина. В Източна Европа, обаче, отношението към сегашния мигрантски поток е коренно различно и днес става ясно, че тук не е възприето много от това, заради което гражданите избраха преди повече от 25 г. демокрацията и стремежът към присъединяване към ЕС.

—-

След текста прочетох и коментарите в terminal3.bg. И си припомних сакралната фраза „България е една УМОНЕПОБИРАЕМО слаба държава“… В записа с нея се чудех как така има толкова много умни българи, а като цяло сме толкова глупав народ. Отговорът май е очевиден – има и много други българи…

Още когато миграцията започна и от коментарите във вестникарските форуми потече ксенофобска помия, си зададох въпроса – това същите хора ли са, които най се тупат в гърдите колко гостоприемен е българинът? И се кланят на Търновската конституция, понеже в нея пише „Който роб стъпи на българска земя, свободен става“?… Твърде много пъти се уверих, че да, именно те са. Известно време мислех, че просто не осъзнават шизофренията си. Все повече обаче разбирам, че не само я осъзнават, но и се гордеят с нея.

За последния четвърт век от България емигрираха около 2 милиона души. Всичките – към либерастния, толерастен и загниващ Запад. Емигрирал в Русия, Иран, Куба, Северна Корея и други „здрави“ общества не ми е известен. Спомням си стария соц-виц как върнатите от Гърция наши бежанци отивали в затвора, а върнатите от Румъния – в лудницата. И съвременния виц как на митинг на „Атака“ били изгорени 100 американски знамена и нито една американска зелена карта…

Малко хора в България имат повече контакти от мен с такива от напусналите 2 милиона. Личното ми впечатление, че около 200-250 000 от тях са утайка, но останалите са цветът на българския народ. Че от този цвят в България са останали я има 50 000, я не – и почти всички те оцеляват, като работят особено нископлатени работи. Малка шепичка, може би две-три хиляди, са успели да постигнат нещо по-добро за себе си, и тази шепичка непрекъснато намалява. А царува и изпълва обществената атмосфера със смрадта си останалата тук утайка, и лумпенизира всичко около себе си. Превръща обикновените, масовите българи в свои подобия. И показва все по-нагледно защо шепичката успели свестни намалява…

И се чудя какво мога да направя. Сигурно началото е в мъдрите думи на абат Фариа: „Запитай се кому е изгодно, и ще разбереш кой го е сторил.“ Но за да има смисъл да си абат Фариа, трябва да има наоколо Едмон Дантес. А у нас дантесовците са все по-малко – прескачат се дангларовци, фернановци и вилфоровци.

Но макар и малко, дантесовци има. И за тях ще кажа открито: изгодно е на който ни смята за членове на своя основен политически и икономически враг. За който всички и навсякъде, освен българите в България, знаят че стои зад #КОЙ и му дърпа конците. Който ни обяснява как Западът са либерасти, толерасти и педераси, и гният и ще се разпаднат. (И старателно премълчава, че същият този Запад усвои не само десетки милиони турци, араби, африканци и прочее, а и над 2 милиона българи, и само все повече процъфтява. Че вместо него изгни и се разпадна империята на обясняващия – нагледно доказателство чия рецепта до какво води.)

А за българските му клакьори… толкова са жалки, че даже не са смешни. Напомнят ми брилянтната сцена от филма „Кучешко сърце“. (По памет: „Тоя пък какво се е надул като пуяк. Все едно не е същия боклук като метачите. Отпадък долен… Какво носи? Салам?! Господине, дайте ми го!“ Перчат се какви велики патриоти са и какви безродници са тези като теб. Кажеш ли им „Добър ден“, ще ти отговорят с биене в гърдите: „Булгар! Булгар!“ Но никога няма да ги видиш доброволно да чистят природата, да помагат на пострадали от бедствие или да се грижат за бедните. Патриотизмът им е дотам.

Някои от тях лаят по форумите, защото за това им се плаща. Немалко обаче искрено и от сърце мразят всеки кадърен, работлив и дори малко успяващ с честен труд. Западните страни – понеже там честно успяващите задават тона в обществото… Защото честно успяващите им показват непрекъснато, просто със съществуването си, какви отпадъци са и как нищо не струват. Дай им властта – ще избият не хиляди, а стотици хиляди. От пред-деветосептемврийските комунисти доста ставаха поне за горски партизани, някои даже вярваха в някакви идеали. Днешната ни утайка не става за нищо и не вярва в нищо. Тя е, да цитирам Солженицин, изпитана трупна отрова за всяко общество. Перфектният инструмент на #КОЙ и унищожител на България…

Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин?

Но може би докато има кой да чуе Румен Петров и да се замисли, ще има защо.

49 thoughts on “Сегашният мигрантски поток е deja-vu за Европа и предишния път мигрантите бяхме ние

  1. skoklyo

    Най-голямата разлика може би между тогава и сега е в социалните мрежи и интернет като цяло. Всъщност именно те май са и основните инструменти на ислямистите, и способстват за разцвета им. Несравнимо по-лесно може да се раздухва и пропагандира каквото и да било – от реални проблеми с престъпността и интеграцията, през (само)организирането на масови имиграционни маршрути и канали, та до разпространението на радикални идеи. Всичко стана по-шумно, по-масово и по-скоростно. Също и хората почнаха да се сравняват/фукат/оплакват повече и по-лесно от преди и усещането за неравенство нарастна. Пък и не само усещането, глобализацията промени много неща.

    А освен това, както казваш, не се случва за пръв път. И може би на някои хора им е писнало вече от миналите пъти и злощастните им последствия, да речем?

    Reply
  2. Петър Петров

    — Докторе, искам да ме прегледате. Приятелите ми постоянно се хвалят, че ги канят на разни купони, излизат с момичета, правят секс… А на мен какво ми е, кажете?
    — Хм. Добре, кажете а-а-а!
    — А-а-а-а-а-а-а-а-а…
    — Нищо ви няма, хвалете се и вие.

    Reply
  3. Петър Петров

    Пуснах линк към една песен в Ютюб, можеш да го отспамиш.

    Reply
  4. опетков

    Много от тезите лансирани от автора са несъстоятелни. А основната, огромна разлика между двете миграции е че едната се осъществяваха по напълно законен начин, а сегашното е инвазия и пълно поругаване на националните граници. Друга също огромна разлика е че докато първите подлежаха на цивилизоване, сегашните не подлежат и не приемат европейската цивилизация. Трета фундаментална, катастрофална за Европа разлика е религията, изповядвана от сегашните нашественици.

    Reply
  5. walker

    Супер статия на Румен Петров. По мои впечатления, съотношението между истински човешки същества, и останалите при БГ емигрантите е по-скоро обратното (както и автора споменава). Факт е, че в някаква степен се очовечават след тази миграция, но според мен масата от тези мигранти не биха били съществена загуба за която и да е нация (мале, какви присъди раздава тоя). Но в България специалността “Човечество” и без това не дава особено много абитуриенти, така че загубата дори “само” на 200 000 е огромен удар. Виж, по патриотизъм (и ксенофобия), никой не може да ни се опре.

    Reply
  6. Валентин

    Да се организират на групички и да се трепят (или ако са много страхливи – само да се мразят) е фундаментално, натурално, естествено, природно и нормално човешко поведение. При трепането е нормално, природно, естествено и натурално да няма “хуманност”.

    Причината е, че идеологията колективизъм е нормалната, естествена и природна идеология за хората. Останалото са някакви модерни измислици, които се изпаряват когато стане напечено и се включат инстинктите.

    Когато човек си стои у дома на топло пред клавиатурата, нахранен, облечен, изкъпан и сресан (ако има коса) – лесно му е да си фантазира за някаква толерантност, евроатлантически ценности и т.н. Обаче в “естествената” си среда…

    Reply
  7. walker

    И още един цитат по повода, от Параграф 22:
    “[Вождът Бял Полуовес] Расовият предразсъдък е нещо ужасно, Йосарян. Наистина е нещо ужасно. Ужасно нещо е да се отнасяш към един приличен, уважаващ законите индианец като към черен, към чифут, жабар или шпаньолец.”

    Кой сега е индианец?

    Reply
  8. Григор Post author

    @Петър Петров: Отспамен.

    @опетков: Цитатът на walker от „Параграф 22“ е много точен в случая.

    @walker: По патриотизъм сме в дъното на класацията. По психопатски нацизъм и ксенофобия никой не може да ни се опре, освен руснаците. (Което иде да покаже откъде сме повлияни, за който има очи да вижда.)

    @Валентин: Зависи какво е естествената среда. Ако е дивата джунгла, по тази логика би трябвало да са напълно оправдани и естествени превантивните убийства, човекоядството и прочее.

    Това е и доброто на цивилизацията – че дава на хората топлина, клавиатури, храна и разни други блага. Създава им условия да станат това, което се нарича цивилизовани. Лошото е, че има хора, които може да цивилизова май единствено присаждане на мозък – а то засега не е по силите на медицината.

    Reply
  9. Пешо

    това за сблъсъка на културите напълно си отговаря на действителността, и допускането на нашествието на паразити в Европа беше огромна грешка. Да се правят сравнения между емигрантите от източна Европа и днешната напаст е просто нелепо. Въпреки че от България емигрира не малко боклук, огромната част от изнеслите се бяха образовани и работливи хора, за които развитите страни предлагат много повече възможности. За съжаление, замина и огромна част от цвета на нацията. По същия начин стоят нещата и с емиграцията от другите източноевропейски страни. Да се говори, че “довчерашни комсомолци и комунисти” са представлявали нещо коренно различно от западноевропейците е абсолютна глупост, защото повечето източноевропейци бяха комунисти само на хартия и в главите на малоумни партийни вождове. В абсурдните социалистическо-комунистически идеи искрено вярваше само най-простата част от населението, и тази част за съжаление си остана тук.
    Нелепи са и опитите да се внушава, че в Западна Европа отношението към налазилите ни паразити е топло и гостоприемно. Ако се направи общоевропейски референдум по въпроса, вероятно над 80% ще гласуват за затваряне на границите и депортиране на нелегалните пришълци. Гостоприемни са, все още, единствено най-бавно загряващите политици. Повечето вече схванаха каква огромна грешка са допуснали. Но тъй като Европа се управлява от жалки чиновници, а не от държавници, не знам кога ще се вземат адекватни мерки.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Пешо: Забелязвам, че между тези, които определят бежанците от Сирия като „напаст“, на практика няма видели ги. От моите впечатления (аз съм ги виждал), по образованост са сравними със средния българин (включително емигрантите ни), по работливост са сравними с цвета на нацията ни, а по липса на бръмбари в главите бият дори цвета ни. Мисля, че България би спечелила страшно много от това да приеме прилично количество сирийски бежанци – и точно това е, което плаши тези, дето плащат на журналисти и Интернет тролове да ни плашат с бежанците.

    Иначе съм съгласен, че от България емигрира не само утайка, но и свестни хора. Особено за последните 15-20 години, когато започна да се забелязва, че в България утайката живее много по-добре, отколкото в Европа, а свестните хора – обратното. Към момента в България по мои впечатления има някъде между 50 и 70 000 свестни хора – останалите към почти 2 милиона свестни са вече навън. А останалото вътре е към 50-100 000 утайка (по-точно утайка на утайката) и седем милиона добитък… 🙁

    За Европа – тя открай време няма държавници (за разлика от великия социализъм), открай време гние и всеки момент ще се разкапе, и т.н. Познат тежка категория бръмбар за в глава с познат произход. Тъжното е, че още има наивници, които му дават подслон. А после се чудим защо и най-свестните между нас са зомбита по този или онзи въпрос… Няма как. Докато не се научим на упражнението “reality check”, ще живеем както заслужават тези, дето не го владеят.

    Reply
  11. Пешо

    @Григор – интересно как може да не видиш “бежанците”, след като телевизии и сайтове ни заливат с тях. Освен това – бил съм там, и впечатленията ми относно образованост и особено работливост са коренно различни от твоите. Интересно от къде са твоите впечатления. Ако са от няколко познанства със състуденти или стари емигранти – ясно ти е, че те в никакъв случай не са представителна извадка. Както и да е, сирийците са някаква малка част от напастта. Останалото е измет от Афганистан, Пакистан и къде ли още не. Тези хора идват тук с ясното намерение да паразитират върху социалните системи, не да работят. Те и не биха могли да работят – неграмотни са, нямат никакви умения които да са ценени тук, не могат да четат дори на собствения си език. Абсурдно е се мисли, че ще научат чужд далечен за тях език, и че изобщо някога ще бъдат с нещо полезни. Т.е. остава им да да се капсулират, да паразитират, и да се размножават. Ще се интегрира едва ли дори процент, а какво ще правят останалите е ясно – ще станат аутсайдери(те и сега са такива, но в по-богата среда това ще много по осезаемо), ще се радикализират, ще вършат пресъпления, и ще превърнат всичко наоколо си в кочина. С две думи, тези хора са един огромен проблем, и е абсолютно безотговорно от страна на политици да внушават обратното.

    С наблюденията ти относно състава на българското общество съм напълно съгласен.

    Това, че не харесвам европейските държавници изобщо не значи, че харесвам социализма. Напротив, изобщо не го харесвам, и точно по тази причина не харесвам европейските държавници. Европа стана отвратително социалистическа, всякаква сган разчита на помощи и спасявания, а политиците с малки изключения не могат да казват “не”, или изобщо да защитават някакви принципи. Скорошните водевили с гръцкия дълг са чудесен пример. Нароиха се дори партии, в които паразитите се обединяват в исканията си някой да ги хрантути, а Гърция дори издигна паразитизма в ранг на национална политика, одобрена с референдум. Какво да му харесвам на това? За пазарна икономика вече е трудно да се говори, бюрократи преразпределят като обезумели средства към нарастващи тумби от безполезни мързели и към всякакви абсурдни начинания и програми. С всяка нова порция създадени от въздуха милиарди евро ЕЦБ на практика също преразпределя, прехвърляйки богатство от отговорните и спестяващите към безотговорните и живеещите на кредит, което по същество отново е социализъм. Колко дълго смяташ, че може да продължи това, и така ли трябва да бъде?

    Reply
  12. Григор Post author

    @Пешо: Имал съм работа със скорошни мигранти, на два пъти. Личното впечатление е нещо съвсем различно като достоверност от каквото ти показва телевизията или го пише в някой сайт.

    Тези мигранти, които аз видях, са от точно същата категория като всички останали. Или поне като минимум са минали по същия път – пристигнали са в България преди около три месеца. Единият беше висшист, останалите десетина – среднисти. Общата култура на поне двама от среднистите (тези, с които говорих) беше сериозно над тази на повечето български висшисти. Знаеха английски (още двама-трима от другите – също). Други няколко говореха френски или немски, един или двама – руски. Единият от двамата беше зъботехник по професия, другият – библиотечен сътрудник. Цялата група работеха нелегално на строеж, срещу заплащане, за което дори циганин не би си мръднал пръста – те се скъсваха от работа за него. И изобщо не се срамуваха от работата си, напротив – единият от тях ми каза директно, че би се срамувал, ако стоеше без работа.

    Афганистанци не съм срещал лично, но познавам хора, които са срещали, и на които вярвам. Там образованието обикновено е по-ниско, но тези, които не знаят изобщо да четат, са нищожен процент. Както и сирийците, имат страхотно желание да учат български и да се интегрират добре. (Не зная дали си забелязал, че повечето араби обикновено полагат усилието да научат български перфектно.) Искат да си намерят работа, дори ако е тежка и не високо платена, огромното мнозинство.

    Сума сумарум: преценките ни са точно противоположни, а на лични впечатления е основана едната – другата е основана на „зомбокутията“ и разни сайтове. Преценявай си сам коя е логично да е достоверната.

    Това, че си от тези, които не харесват социализма, е най-тъжното. Показва, че дори такива хора падат жертва на промиването на мозъци и зомбирането от хората на Москва. Ако и на тях не им работи антивируса, какво остава за тези, дето са по начало русофили и уважават социализма? Тогава България е неспасяемо загубена!

    За гръцкия дълг и гръцката политика съм съгласен – техните политици подхождаха абсолютно безотговорно, популистки и еднодневски с десетилетия. Угаждаха на мързеливите и страхливците. Сега Гърция жъне плодовете, посяни през това време… Сега европейските политици са пред сходен избор. Дали да угодят на мързеливите и страхливците и да гонят мигрантите, или да ги интегрират и да жънат ползите. Поведат ли се по гръцкия пример, ще пожънат гръцки плодове. Ще са главно пропуснати ползи вместо директни загуби, но за мен минус еди-колко си пари са минус толкова, незавимо как точно са минус.

    За европейската корупция и бюрокрация е писано много. И аз не ги харесвам. Признавам, че от това преразпределение има някои обективни ползи, но според мен има как тези ползи да бъдат получени много по-икономично и качествено. Реално Европа живее на гърба на германския данъкоплатец. Не се ли промени това издъно, не се ли научат другите държави да изискват от населението си производителна и качествена работа, Европа няма да я бъде. Ще бъде Германия плюс който се научи да е като нея. Това не става чрез корупция… С този момент съм напълно съгласен.

    Не съм съгласен обаче с другия. Същата тази Германия е чудесен пример на тема миграция. Тя е държавата в Западна Европа, която е приела най-много мигранти – може би повече, отколкото всички останали страни заедно. През 1960-те и 70-те усвои и интегрира над 10 милиона мигранти, почти всичките мюсюлмани, почти всички от тях турци. Към момента в Германия се самоопределят като турци милион и половина. Общо към 5 милиона от населението ѝ са имигранти. По твоята логика трябва да се очаква тя да е най-загнилата, разкапваща се, закъсала икономически и престъпна държава на континента. Нали?

    Реално през 1988 г. Германия излезе на първо място в света по положителен търговски баланс – измести Япония. Преглъщането на Източна Германия сериозно съсипа икономиката и баланса ѝ, но през 2014 г. отново излезе на първо място, този път пред Китай. Редът, порядъкът, спокойствието в Германия са едни от най-добрите в света… Накратко – тезата ти не издържа и този reality check.

    Моля те, включи си антивируса. Недей да си толкова лесен за промиване, обидно е.

    Reply
  13. Пешо

    @Григор – моята преценка също е основана на лични впечатления, както казах бил съм там, макар и само за няколко седмици. Ще се съглася ако кажеш, че е недостатъчно. Но познавам много хора, които са работили из арабските страни (по-лични впечатления от това няма накъде), и не се сещам за нито един, който да има положително отношение към населението им. В крайна сметка, ако хората ставаха за нещо, и държавите им щяха да стават за нещо, и да няма нужда да се бяга от тях.

    Не мога да схвана как точно съм се оказал жертва на промиване на мозъци от страна на Москва. От думите ти излиза, че в СССР-2 правят всичко възможно да разкарат “мигрантите” от Европа, включително чрез пропаганда срещу тях. Нима искат да ни прецакат и да ни лишат от огромната ценност, която “мигрантите” представляват? Трудно ми е да си представя по-смешно твърдение. Защо тогава просто сами не ги поканят?
    СССР-2 и Турция са сред основните виновници за това Европа да бъде заляна от всякаква измет, и може да си сигурен, че целта им не е да ни предоставят нещо, което е ценно, а е точно обратната.

    Да се правят паралели между гастарбайтерите в Германия и днешното нашествие също не е редно. Гастарбайтерите са били официално поканени и са били подбирани, т.е. приемани са били само хора, за които е било преценено, че ще се справят. Освен това Турция е частично европейска страна, и макар и мюсюлманска, е била с дълги светски традиции, а по онова време и с антиислямски настроени управляващи.
    Всичко това няма нищо общо с днешната напаст, която приижда от държави в които жените се считат за добитък и ходят облечени като нинджи, пребиването с камъни и обезглавяванията са общоприети “методи”, а разнородни фракции от религиозни психопати регулярно се избиват по между си. Аз не бих искал да има такива хора наоколо, нито пък някой който познавам иска. В Западна Европа също не искат, и то не защото от СССР са им промили мозъците. Просто европейските общества са станали толкова инертни, че успяха да им натресат тая сган преди да са сработили инстинктите им за самосъхранение.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Пешо: В арабска държава не съм бил. Познавам много хора, които са били – мненията са най-различни. Но познавам предостатъчно араби тук. Вярно е, мигранти от сегашната вълна са само двете срещи, за които споменах. От другите араби тук не-читав или мързелив човек не съм видял един за цяр. Сравнението с българите хич не е в наша полза. И е съвсем логично, че бягат не от държавата си, а от войната в нея – и сирийците, и афганистанците. И че само най-отчаяните от тях биха се съгласили да останат в България. Държавата ни даже да избягаш от война в нея не става – защо ли?

    Защо от Москва не поканят мигрантите е абсолютно очевидно. Да си видял някой да е толкова луд, че да бяга към Русия? Даже от нашите мурзилки да си видял някой да е заемигрирал натам? Само таджики, узбеки и подобни. И от тях даже твърде малко – тези, дето наистина нямат как да избягат другаде.

    Както Сирия, така и Афганистан са светски държави. (Афганистан беше за малко ислямска, докато го владееха талибаните, но това свърши.) От тях в Европа бягат светски настроените хора, религиозните предпочитат Саудитска Арабия и подобните държави. Фундаменталистката паплач в тях не бяга, а се бие в редиците на талибаните и Ислямска държава. Жените на тези, които бягат, обикновено ходят облечени нормално, когато са сред нормални хора. Ако вярваш нещо друго, имаш ама наистина сериозна нужда от reality check.

    Европейските общества просто са станали страхливи и мързеливи. (Ние сме си по начало.) Треперят от мисълта някой дето не го мързи да дойде, да ги надработи и да им вземе сладките соц-ниво заплати. Даже в Щатите, дето са мигрантска държава, напоследък тая чума по мозъците става епидемия – погледни процентите избиратели на Тръмп. Затова и треперят от мигрантите – не защото онези са терористи и прочее.

    Reply
  15. Тодор Иванчев

    Григор – “европейските общества просто са станали страхливи и мързеливи. (Ние сме си по начало.) Треперят от мисълта някой дето не го мързи да дойде, да ги надработи и да им вземе сладките соц-ниво заплати.” Мързеливи са и въобще не ги вълнува, че някой ще дойде да ги надработи. Но не всички. Повечето искат имигрантите да им изработят пенсиите и социалните и да им оправят демографският им срив. Но ще се докарат до там, че да имат неинтегриран демографски Взрив. Сблъсъкът на два свята се случва и е страшен и грозен. И тревожен. Факт. Познавам близки българи работещи в Германия и Англия. Освен това много внимателно следя тези теми. Особено за исляма и близкия изток.

    Reply
  16. Kzint

    Не ми стана ясно има ли хора-добитък извън България? А измежду юрналите се към европейските пасища? Бройки? Проценти? Статии в Уики?

    Reply
  17. Пешо

    @Григор – както казват в нáучните среди, твърденията ти не се съгласуват с наблюденията.
    Сирия не е светска държава – от много време там държава няма, а огромна част от територията е под владението на религиозни психопати. Афганистан, ако тая жалка купчина камъни може да се нарече държава, е “светски” само на хартия – всъщност там държава също няма, има враждуващи племена от разнородни дебили, нито един от които не знае значението на думата “светски”. Пакистан дори на хартия е “ислямска република”, същото е и Иран, в Ирак е пълно с всякакви идиоти които по ислямски се трепят и взривяват ежедневно, в Саудитска Арабия всички са идиоти от край време по мнението на всички, Турция е wannabe шериат в болния мозък на скудоумния си вожд …..
    Ако за момент забравим за политическата коректност и започнем да назоваваме нещата с истинските им имена, нормална държава с преобладаващо мюсюлманско население няма и никога не е имало. Може да има или мюсюлмани управлявани с желязна ръка и много кръв от светски диктатори като Саддам и Асад, или държави управлявани от религиозни психопати, като С. Арабия и Иран, или пълен хаос предизвикан от религиозни психопати като в почти всички останали територии с преобладаващо мюсюлманско население.
    Както някакъв пич наскоро правилно отбеляза, тия същества са друг биологичен вид. Огромната част от мюсюлманите са на, или по-скоро под нивото на европейците от ранното средновековие. Потенциално опасни са, ценностната им система няма нищо общо с нашата, по никакъв начин не могат да бъдат полезни в развито общество, и да се допускат в Европа е огромна грешка. Нямам нищо против да им се доставят помощи в бежански лагери на територията на Африка и Б.Изток, но не мога да приема за нормално организираното нашествие на примитиви в Европа.
    Ако на някой му трябва работна ръка, в Европа има предостатъчно безработни европейци, в рамките или извън рамките на ЕС. Има предостатъчно желаещи да работят в Европа китайци и всякакви други. Не сме длъжни по никакъв начин да приемаме и приютяваме всички, нито да решаваме проблемите на всички. Ако мюсюлманите някъде имат проблем с религиозните идиоти сред себе си, нека бъдат така добри да се оправят с тях на собствената си територия.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Тодор Иванчев: Че Германия ще има неинтегриран демографски взрив го слушаме от 50 години насам – откакто приеха 10 милиона турци. Кое от двете се случи – взривът или неинтегрираността? Аз гледам внимателно, но не забелязвам нито едното.

    Точно това е силата на истинската цивилизация – тя е способна да интегрира дори некултурните. Канада и САЩ са 99% имигрантски държави. Австралия – също, и то заселвана с престъпници. Те провалът на света ли са или са сред най-богатите и постигнали много държави?

    Това ще стане и сега. Германия ще приеме още милиони имигранти, ще ги интегрира всичките и ще богатее и процъфтява от ползите от това. Ние ще гоним и малкото толкова отчаяни, че да биха останали у нас, и ще се държим по начин, който ще кара децата ни да се срамуват да се нарекат българи.

    @Kzint: Извън България българи, които да са добитък, почти няма. Добитъкът си стои тук. Научни изследвания нямам, но имам очи.

    Апропо, искаш ли процент? Сметни какъв процент от българите са тези в чужбина. След това сметни какъв процент от откритията, направени от българи, са направени от тези в чужбина. И изобщо от постиженията – Дан Колов примерно се роди в България, ама щеше ли да стане известен, ако си беше останал тук? Никола Петров е борец от същата категория – колко даже българи са чували за него?… Вече имаш проценти и числа на тема добитък.

    @Пешо: Сирия е била светска държава 60 години – психологията на населението няма как да се смени коренно за 5 години война. В Афганистан държава може да няма, но много от хората там ще ти дадат последния си залък, за да те нагостят. Турция е шериат в мозъка на Ердоган, ама той не съм забелязал да се е засилил да емигрира в България. Че ще го направят се заканват немалко турци, които обаче са именно от светската и интелектуална прослойка. Ама какво ти обяснявам? Щом са от Турция, значи са примитиви, нали?

    Нормални държави с преобладаващо мюсюлманско население е имало и има предостатъчно. Да имаш нещо против Египет? Ѝли Тунис? Или Алжир? Даже Мароко, което е султанат, е прилична държава. В Турция не си стъпвал, нали? Ѝди някой път в турска болница и после кажи, че турците не стават, а българите стават. Още една огромна дупка в твърденията ти. Но сигурно и тя те интересува колкото и всички останали дупки… Съжалявам. Който не иска да вижда няма да прогледне никога, каквото и да му слагаш пред очите.

    Reply
  19. Пешо

    @Григор – няма значение колко време някаква държава се води “светска”, важно е колко светско е населението. Очевидно, след като над половината Сирия се владее от религиозни психопати, тя е , най-меко казано, недостатъчно светска в момента. Както съвсем правилно отбелязваш, психологията на населението не се сменя лесно, което ни говори какво? -Ами да, правилно, Сирия никога не е била светска, просто до скоро светска диктатура е подтискала религиозната психопатия.
    В Афганистан може би много хора ще ти дадат последния си залък (това не знам от къде го измисли, все едно редовно замръкваш в Кабул след като затворят ресторантите), но със сигурност много пъти повече биха пребили с камъни жена, която не изглежда като Дарт Вейдър.
    В Египет съвем наскоро за една бройка щеше да се установи ислямистко управление, и това беше предотвратено по изключително брутален и кървав начин. В Турция съм стъпвал, и през последните 10+ години там има абсолютно очеваден регрес. Ако екстраполираме, след 10-15-20 години “развитие” като през последните 10 години, Турция ще е нещо като Иран. Само дето вместо петрол Турция има … ъъъъ… Анадол … България би трябвало да използва всеки свободен лев и всякакъв друг ресурс до който имаме достъп за изграждане на нови и нови заграждения по границата с Турция.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Пешо: Ако само ще си играем на пинг-понг с приказки, те моля да си потърсиш друг събеседник. Времето ми е скъпо.

    Очевиден факт е, че една държава може да бъде владяна и наполовина, и цялата от доста малко хора, повечето от тях отдругаде. „Ислямска държава“ в Сирия е класически пример за това. Иначе казано, си говориш за да се намираш на приказка.

    В Афганистан гостоприемството е част от племенната култура. Ще те посрещнат като гост над 50% от населението (срещу под 0.5% в България). Ще се зловиди незабулена жена на под 10%. Ще я пребият с камъни под 0.5%. Поговори си с хора, които са изкарали там години и знаят нещата. Ох, пардон, ти тия неща ги знаеш априори и някакви си факти няма да те разколебаят за нищо на света…

    В Египет ислямско управление не се установи и няма да се установи. В Турция наистина има отстъпление, и точно затова е толкова важно който цивилизован е побягнал от ислямистите там да го приемем. По-подходящ за нас човек няма да можем да намерим. Образован и отгледан за сметка на друга държава, готов да създава национален продукт у нас и противник на ислямизма до степен да изостави страната си. Или който бяга от ислямизма за теб е фундаменталист?

    @ttt: Така е – но всичките имигранти са или руснаци от много бедни държави, или узбеки / таджики / други средноазиатци от още по-бедни държави. Колко германци са емигрирали в Русия? Колко англичани? Колко французи? (Отговор: един, за да се спаси от данъци – и след година се върна във Франция много охотен да си ги плаща.)

    Reply
  21. Djgeorgie

    ?Григор: Ето интересна статия, с която съм на 80 % съгласен и мисля, много добре описва проблема. http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/04/13/2740914_poslednoto_izkushenie_na_evropa/
    Иначе за reality check-а – от 4-5 дни всеки ден срещам Немски Турци и понеже твоят пост ме провокира, всеки път ги питам две неща:
    1. Немец ли си?
    2. Роден ли си в Турция?
    До момента, всички на първият въпрос ми отговарят, че се считат за Турци, а на вторият, че са родени в Германия. Изводите оставам на теб, само мога да добавя, че за 7 години в UK и сигурно хиляди емигранти с които съм говорил там за това време, почти всички родени на острова се считаха за Британци и само около 20 процента казваха, че се считат за Турци, Пакистанци, Индийци, Афганистанци, Нигерийци, Ямайци и т.н. Та толкова за reality check-овете и успешната интеграционна политика на Германия.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Djgeorgie: Отговорът е много прост. От 10-те милиона приети в Германия турци към момента се идентифицират като турци към милион и половина. Останалите 8 и половина милиона не са се изпарили – те просто вече не се считат за турци и съответно няма как да го разбереш, за да ги попиташ. Има как да разбереш, че е немски турчин, за да го питаш, който е роден в Германия но се смята за турчин. Критерият ти за питане подсигурява резултата от отговорите. Реалната ситуация не е различна от британската.

    Иначе съм съгласен, че недостатъчното интегриране и особено гетоизирането са много сериозен проблем на Европа с имигрантите ѝ. В Щатите гетоизирането на имигрантите е доста по-слабо (и проблемите с тях са по-малко). Силно е гетоизирането сред черната популация, и където е силно, с нея има проблеми – а тя е там от поне десет поколения. Достатъчно, за да забрави напълно африканските език, религия, ценности и т.н.

    Оттук и очевадния, крещящ извод. Не имигрантството е проблемът, то е източник само на блага. Гетоизирането и отхвърлянето е. А те идват именно и точно от неприемането на имигрантите. Тези, които ни плашат с проблеми заради имигрантите, са причината за тези проблеми.

    Reply
  23. Ели

    нещо, откраднато от фейсбука: Стигнали нашите най-накрая до Алфа Центавър. Там ги посрещат извънземните със свински опяшки в малките си ръчички и отсшчот: Ноу Центавър. Гоу бек ту Ърт. Имидятли!

    Reply
  24. Djgeorgie

    @Григор: Ами не знам как ти се струва на теб, ама на мен 1.5 милиона неинтегрирани ми се струва като адски, адски голяма цифра и то при положение, че Турция е почти Европейска страна. Иначе най-лесният начин да познаеш кой какъв е или от коя етническа група идва, е по името. Той може да е интегриран Немец, обаче се обзалагам на каквото кажеш, че няма да се казва Ханц или Валтер, а МУрат, Мюмюн или Ахмед – просто обикновено в кръщаването на мюсюлманите си има традиции и те си се спазват, независимо колко поколения минават. Аз точно на тази база питам хората, щото предполагам, че като видя човек, който се казва Мурат, няма да очаквам родителите му да са от Майнц, примерно, нали се сещаш. Съгласен за имигрантите и гетоизирането, на мен точно това ми беше идеята, че проблемът на Европа е гетоизирането, а не мигрантството. Обаче повечето хора мислят, че двете неща са свързани, а те очевидно не са и няма как да бъдат. Но пък, проблема с гетоизирането се дължи на щедрите социални системи – премахнеш ли социалното подпомагане на Западна Европа, до 20-30 години гета в тези страни, на практика няма да има. А сравнението със щатите и гетоизирането на черните там е неуместно и не може да бъде давано като пример за нищо, както сам казваш. Въобще, имам чувството, че изключвайки 2-3 страни с горе-долу нормална интеграционна политика, всички останали гледат в грешната посока. Иначе съм напълно съгласен със статията от поста – човека няма как да е по-прав.

    Reply
  25. Григор Post author

    @Djgeorgie: Съгласен съм, 1.5 милиона неинтегрирани е наистина огромно число. Но тук стои и въпросът какво значи неинтегрирани. За мен неинтегриран е човек, който не иска да спазва законите и порядките на обществото, в което живее. Някои от тези 1.5 милиона сигурно са такива, но няма как да са значителен процент – търпимостта към нарушения и нарушители в Германия е нулева, независимо дали си Ханс или Мурат. Така че повечето от тези 1.5 милиона сигурно са интегрирани, въпреки че смятат себе си за турци. (А пък някои германци не са – криминалните и прочее престъпници.)

    Същото, с друг пример: аз познавам един човек, който е роден в Германия. Майка му е родена в България и дошла в Германия на 2 години с родителите си, баща му е роден в Германия в семейство на емигрирали българи. Тъй като няма никаква друга кръв освен българска, той смята себе си за българин. В същото време не знае нито дума български и интересът му да го научи е нулев. Бил е в България два пъти за по седмица и няма никакво намерение да идва повече. Отношението му към България и българите е учтиво, но под учтивостта е някаква комбинация от съчувствие и презрение. Гордее се, че е роден и израсъл в Германия, а не в България… Сигурно доста от тези 1.5 милиона турци са така – водят се турци, може би и мюсюлмани, но нямат никаква привързаност към Турция и турските или ислямските порядки.

    За името – познавам немалко имигранти в България, между тях и сирийци и афганистанци. На тези, които са сключили бракове с българи, поне 2/3 от децата им носят български имена. Познавам един афганистанец, дошъл тук преди 20 години и женен за афганистанка (срещнали са се вече тук). И шестте им деца носят български имена. По неговите думи, „Ако някое от тях иска, да ходи в Афганистан, да учи пашту и да се прекръщава. Аз не искам.“

    За социалните системи си прав според мен. Мисля, че 20-30 години са малко, за да изчезнат гетата (освен може би в Германия, Дания и Бенелюкса), но принципно това е начинът. Не съм съгласен обаче, че гетоизирането на черните в Америка не може да бъде пример – според мен е чудесен пример как проблемът е не в имиграцията, а в гетоизирането. Хора, които не са в гето, за максимум едно поколение се интегрират чудесно. Хора, заврени в гето, и след десет поколения си стоят неинтегрирани – и разинтегрират и другите в гетото.

    А дали имигрантите са опасни – според мен именно в България имаме един чудесен пример. Става дума за „отрядите за защита“, които ходят да ловят имигранти. Ако имигрантите бяха поне малко опасни, тези отряди щяха да са се заврели където си мисля и да не смеят да гъкнат. Примерно ако един на 100 имигранти носеше оръжие и беше готов да стреля, за да си пробие път… Но истината е, че те дори в такива екстремални ситуации продължават да са кротки хора. Затова и нашенските бабаити, неуспели да се вредят като надзиратели в затвори, изтрезвители или сиропиталища, си търсят възможност да тормозят и бият безнаказано някой друг беззащитен.

    Reply
  26. Kzint

    Признавам – хитро изплъзване от отговор. Да перифразирам – какъв процент от населението на планетата са добитъци?

    Reply
  27. Григор Post author

    @Kzint: За планетата като цяло не знам. Не разбирам обаче и защо е нужно.

    Reply
  28. z

    @Григор, Само че в Щатите, Канада и Австралия граничният контрол е много строг, а с тези, които хванат, че все пак са намерили начин да го нарушат се отнасят така, че завинаги да съжалят, че са стъпили на Американска/Австралийска земя + забрана да стъпват отново.
    Не съм бил в Германия, но имам приятел, който работеше там 6 месеца, в турска фирма, нелегално. От неговите думи – турците са си турци и нямат нищо общо с германците (нито даже с българите). А Турция дали може да е член на ЕС – абсурд (надявам се няма смисъл да обяснявам защо).
    За българските емигранти също не съм съгласен – голяма част от тях (дори и по-голямата) са емигрирали заради пари. Те не харесват държавата, в която са емигрирали, но стоят там – заради пари. Там са се изолирали в български гета и не контактуват с местните, ако не се налага. Познавам един емигрант в Германия, който източва социалната система и знам за поне един в Испания (от доверен источник). Всъщност, това въобще не е изключение – даже докато са на социални помощи, някои от въпросните физически се намират в България. Да не говорим за милиярдите евро, които изваждат от икономиката на държавите-донори и ги наливат в българската.
    Какво означава това – да емигрирам в някоя страна, с намерение да се връщам. Емигрирам ли в някоя страна – значи искам да бъда гражданин на тази страна, ще направя всичко за да се интегрирам в тази страна и изобщо – забравям всичко, свързано с предишната страна. Иначе излиза, че съм някакъв паразит (особено ако има чувствителна разлика в стандарта на живот между двете държави).

    Между другото – на територията на ЕС няма нито един истински бежанец – в момента, в който са стъпили на територията на Турция и живота им вече е извън опасност, тези хора идват към европа вече като мигранти.
    И съм съгласен с Пешо – няма какво да им се молим – дебела ограда по границата с Турция (и с Русия, макар и в друга връзка) и армия, която да я охранява. Ще изнудват ЕС? Хаха, смешници.
    ЕС, САЩ, Канада, Австралия – тези държави/съюзи и гражданите им нямат нужда от неандерталци – неандерталците имат нужда от тях. Така че неандерталците са тези, които трябва да се съобразяват – ще слушкат и ще правят точно каквото им се каже, иначе – шута.

    Тероризма е само върха на айзберга. Това не е единствената причина да се блокира нашествието на араби към европа.
    Сякаш си нямаме собствени проблеми, че да решаваме проблемите на хора, идеологически несъвместими с нас. Не съм съгласен, че те решават някакъв наш проблем. Пазарната икономика е достатъчно гъвкава система, че да може да си реши проблемите сама.
    А ако някой е кривнал от правия път и е решил да наказва успешните и да възнаграждава неуспешните, в резултат на което не му излиза сметката – това си е лично негов проблем. Може би е време въпросните да преосмислят думичката “солидарност” и да си прочетат пак определението за “справедливост”.

    @Djgeorgie, вие защо сте се върнал в България?

    Reply
  29. Пешо

    @Григор – чудно ми е как така лесно даваш оценки (и то с точност до 0.5% 🙂 ) кой какво и как щял да направи след като по собствените ти думи не си бил в нито една от тези държави, а тук познаваш някакви единични бройки. Проблема с тези хора е, че са примитиви – това се вижда чудесно дори само като погледнеш дереджето на страните, от които прииждат. Особено пък тези, в които няма петрол – там на места са буквално в каменната ера. Където има петрол имат един много тъничък и лесно падащ слой наченка на цивилизованост.
    Нахлуващите днес нямат абсолютно нищо с емигрантите от Източна Европа от 90-те , нито с турските гастарбайтери.

    Reply
  30. djgeorgie

    @Z: Не съм се върнал в България. Преместих се от Англия в Германия заради работата си, но Германия не е мястото за мен, та предполагам, че до година, ще се прибера обратно в Лондон. Иначе сега нямам време за по-детайлни обяснения, но честно казано, моите наблюдения за Българите и Турците и гетоизирането им са подобни. Почти всички Българи, с които съм се сблъсквал в Англия мразят страната, въобще не искат да се интегрират в нея, мразят Британците и въобще човек да се чуди, като толкова не им харесва, защо са емигрирали там? Обаче, нали, най-високите заплати в Европа извън Норвегия, Люксембург и Швейцария са там, социалната система е щедра, та причините са чисто икономически, както сам казвате. Обзалагам се, че в Германия е подобно положението. Вярно, преди 89-та, сигурно емиграцията е била друга, но сега нещата стоят така. Но това не е проблем на емигрантите или емигрантството, а на хост държавите – Австралия, Канада и щатите такива проблеми, очевидно нямат. За културната интеграция не зная какво може да се направи, честно казано. А тя ми се струва истинският проблем тук. Може да спреш човек от взимане на социални, обаче не може да го спреш да си инсталира чиния на Български сателитен оператор на покрива и да гледа по цял ден Български новини и предавания. В смисъл, може да си икономически интегриран, обаче ако културно не си – все тая, че не си в гето, поне номинално. Аз за това в предишният си коментар казах, че не може да се сравнява гетоизирането на черните в Америка и гетоизирането на емигрантите в Европа. При черните в щатите, проблемите са икономически, а не културни, а тук е точно, ама точно обратното.

    Reply
  31. Григор Post author

    @z: За граничния контрол – според мен така е правилно. Искаш да имигрираш? Добре си дошъл. Не се интегрираш обаче ли? Хайде обратно. Нещо странно?

    Дали Турция може да е член на ЕС… А дали България може да е член на ЕС? Има ли смисъл да обяснявам защо е абсурд? Само че е. И много бавно, и дори въпреки руското влияние тук, това ни оправя. И дори въпреки факта, че много от хората не издържаха на стадото добитък и се махнаха.

    За емигрирането някъде – напоследък почва да ми се вижда разумна стъпка. Едно, че дължа каквото и да било първо на семейството си, па после на сънародници. (На държавата – нищо. Тя дължи на мен.) И второ, че съм патриот и искам да опазя свястното българско, а това в момента е възможно само далече от България. Повечето от тези българи, на които се държеше и се държи гостоприемството и достойнството на българина, са там. Ако някой не вярва, да погледне как останалото в България се отнася към бягащите от война мигранти.

    Ако някой си мисли, че мигрантите носят тероризъм, значи никакви факти не могат да го изкарат от заблудите му. И тъй като заблудите му са си негов проблем и аз не съм длъжен да му ги оправям, нямам намерение да споря. Който не е в състояние да се замисли дали от „Ислямска държава“ бягат ислямистите фундаменталисти или търпимите и секуларно настроени хора, никой не може да му помогне.

    @Пешо: Ако критерият ти за дередже на страните е че в тях се води война, нищо чудно един ден ние внезапно да станем примитиви. А ако твърдиш, че те по принцип са зле, бих те пратил да видиш Тунис, Египет, Ливан, предвоенна Сирия и т.н. Все страни без петрол, но с много прилично икономическо развитие. А за Турция ще оставя тези, които са ходили там, да ти обяснят коя от двете държави (другата е България) е европейска и коя – ориенталска. Те са видели и го знаят. Иди и ти, да видиш (ако можеш) и да знаеш.

    Нахлуващите днес мигранти имат нещо общо с турските гастарбайтери. С емигрантите от България от 90-те наистина нямат нищо общо, поне с „втората вълна“. Чак такава престъпна паплач в арабските страни няма как да се създаде, ще я избияг до крак много по-рано.

    @djgeorgie: Да извадиш селянина от селото е лесно, но селото от селянина – много трудно. Уви, някои от българите в Англия са в ролята на селянина. А за гетоизирането в Щатите и в Европа – причините наистина са много различни, но крайните резултати са сходни.

    Reply
  32. z

    @Григор, Не, няма нищо странно в граничния контрол на САЩ, Канада и Австралия. Странното в граничния контрол на България, Гърция, Италия и другите държави от външната граница на ЕС е, че е само фиктивен – има километри неохраняема граница, която който си иска преминава, а дори и хванатите не биват връщани, защото надоверие бива приемано, че са сирийци, а пък те нали са “бежанци”. Само че от какво бягат – от Турция ли? То и аз бих избягал от Турция, но това не означава, че някой е длъжен да ме приеме. Когато избягам от България – също никой няма да е длъжен да ме приема.
    Приемането на България в ЕС също е огромна грешка, от гледната точка на останалите страни в ЕС. Да, територията има геостратегическо значение във войната срещу силни и опасни идеологически врагове като Русия и Турция, но чак пък да бъде приета в Ес… Малко е прекалено. И те го разбират в момента това нещо – не знам само кога ще вземат мерки.
    На мен също не ми се спори, когато виждам, че не си правите труда да четете внимателно коментарите ми – както писах и по-горе, арабите изповядват дълбоко вкоренена идеология, несъвместима със западния свят. Дори и да не се взривяваха, отивайки на запад те не го правят понеже искат да живеят като европейци/американци – носят си всичкия “багаж” от страните, от които уж бягат. Това, че са интегрирани, или ще бъдат интегрирани е илюзия и няма как да стане, ако не загърбят всичко онова, което уж са оставили зад гърба си, ама не съвсем. Това важи и за всички останали, включително и за българите – както и @djgeorgie потвърди от първа ръка.
    Ето прясна прясна статия по въпроса “Как са интегрирани мюсюлманите във Великобритания”:
    http://bgnes.com/sviat/evropa/4423391/
    Не знам аз до колко ще съм от полза на страната, в която ще отида, но ще следвам и защитавам идеологията на тази страна, която съм приел за своя и защитавам и сега. Съветвам всеки да направи същото, а след години, когато вече всички ние няма да сме живи, историците ще отсъдят кой е бил прав.
    Последно да повторя – аз не съм против миграцията на хора – против съм тази миграция, която се случва в Европа, сега, преди 10 години, преди 25, преди 50 – абсолютно аматьорско изпълнение, от което не е и няма да излезе нищо добро. Не случайно англичаните негодуват и искат да излизат от ЕС – прави са хората.

    Reply
  33. Григор Post author

    @z: За граничния контрол съм абсолютно съгласен. За приемането на България в ЕС – не толкова. Да, определено не сме на тяхното ниво като цивилизованост, но това се променя с времето. А време има, поне засега.

    За арабите и идеологията – не съм съгласен. Точно както и българите, арабите не са монолитно цяло. Има и боклук, и свестни. В момента обстоятелствата (война в държавите им срещу агресивни фундаменталисти) са такива, че боклукът е стимулиран да остане там и да се присъедини към фундаменталистите, а свестните са стимулирани да емигрират. Резултатът е, че насочилата се към Западна Европа (а в проекция и към нас) човешка маса като качество превишава средните българи, особено останалите в България. Изключения има, разбира се, но цялото е такова.

    За англичаните, дето искат да излизат от ЕС – прав им път. След 30 години пословичните гастарбайтери в Германия ще са английските. А за мюсюлманите там – да, наистина някои от тях имат недопустими възгледи, но същото важи и за християните и всички други. (Сравни 22-та процента мюсюлмани в Англия, които искат шариат, с процента българи, които искат силна ръка в смисъл на диктатор, който е над закона и коли и беси. Да ти подскажа ли кой е по-голям?)

    За идеологията на страната – аз и да отида някъде, ще продължа да мисля за България и да ми е скъпа. Точно както ще продължа и да ругая българите, особено повечето от останалите тук, но в същото време и ще правя всичко по силите ми, за да им помагам. Не осъждам твоя избор – просто казвам своя.

    Reply
  34. djgeorgie

    @Григор: Щом на интелигентните хора като теб, ЕС, във видът в който е в момента, ви харесва, значи положението е наистина, ама наистина катастрофално!

    П.С. Абе между другото, от едно известно време се чудя нещо – от къде идва тая безгранична любов към Германия у Българина? Особено на този, който най-вероятно е чел за нея само в учебниците по история. Направо е умонепобираемо!
    Обзалагам се на £100, че ако сега в Германия имаше същият референдум като в Англия, щеше да разправяш как те са абсолютно прави и че наистина работите в ЕС не вървят добре и т.н., обаче понеже Германия и Англия са на противоположните полюси сега, та за това ги разправяш тези за Английските гастарбайтери и т.н. 🙂 Наблюдения, само наблюдения. 🙂
    А, да, Норвегия и Швейцария нали са най-бедните държави в Европа, дето не искат да влизат в ЕС, нищо, че през няколко години се повдига въпроса и в двете държави. Интересно дали си се питал защо. 😛

    Reply
  35. Григор Post author

    @djgeorgie: ЕС не ми харесва никак, и Германия по-малко от Англия в много отношения. Но че ЕС ще се оправи без Англия много по-добре, отколкото Англия без ЕС, е очевидно – за добро или лошо. И че производителността на труда в Германия и структурата на икономиката ѝ са най-сериозната заявка към бъдещето в Европа – също. Пак за добро или лошо.

    А за Норвегия и Швейцария – обади ми се след десет години да видим дали като минимум Норвегия няма да е почнала да се интересува от влизане. Като почне да свършва петролният ѝ фонд… Швейцария е малко по-сложна – целият свят си държи парите там заради политиката ѝ на неутралитет, така че да влезе ще означава да си съсипе банковия сектор. Но на света няма пари за кой знае колко Швейцарии. Съмнявам се дали Англия ще успее да се пласира за втора Швейцария.

    Reply
  36. djgeorgie

    @Григор: Съгласен съм за това, че не е особено умен ход излизането на която и да е било страна от ЕС, обаче на тоя етап не виждам какъв друг вариант има да се повлияе на бюрократите в Брюксел и Берлин освен този? Това си е квази-протест, а глупостите на патриотите в Англия не ми се коментират дори. На мен тайната ми надежда е, че ако UK гласува за излизане, бюрократите ще се стреснат малко от малко и наистина ще започне да се мисли в посока как съюза да започне да се развива, а не да се създават само бюрократични структури, които в голямата си част просто хранят хрантутници от Ирландия до Румъния. Както и сам виждаш в последните 5-6 години, единствените икономики в ЕС, които са със стабилно положителен БВП са Германия, UK, Чехия и малко от другите страни от източна Европа, Холандия и това е, около 20 държави просто стагнират и въобще не се вижда как ще започнат да растат. А Китай, Бразилия, Щатите и т.н. не спят.

    Reply
  37. Григор Post author

    @djgeorfie: Боя се, че на бюрократите в Брюксел не им пука – те нямат нужда. И този вариант не го виждам да ги уплаши.

    Колкото до бюрократите в Берлин, Германия не ми харесва особено, но е факт, че икономически ЕС е реално тя. На нейния фон даже Англия и Дания са в най-добрия случай also-ran. Ако Англия излезе от ЕС, ще му накриви шапката. Ако обаче Германия излезе от ЕС, това ще е краят му.

    А има и друго. Все имам усещането, че ЕС стагнира не толкова дори заради бюрокрацията, колкото заради криворазбраната и сбъркана социална политика. Насочена не към това да създаде силна икономика и богато общество, а към това да угажда предизборно на всякакви хрантутници. Лично аз подкрепям принципно идеите за общодостъпно здравеопазване и образование (включително висше), но в повечето европейски страни те са пародия на това, което мисля, че би трябвало да са. Моделът работи що-годе единствено в Германия, заради германската дисциплина и малко по-малкото издънки в законодателството. Създаването на хрантутници, които се чувстват безпомощни и треперят от всяка промяна, е рецепта за стагнация. Рецепта за растеж е създаването на уверени в себе си, знаещи и можещи хора, и развързването на ръцете им.

    Reply
  38. djgeorgie

    @Григор:
    За икономиката няма да споря, времето ще покаже. Само една статистика, просто защото не обичам голи спорове, без никакви данни в подкрепа на никоя от тезите. Ето разликата в двете икономики в ‘real GDP terms, per capita’ (съжалявам, не зная как се превежда на Български), просто за информация на останалите, щото като те чуят, че казваш на икономики като Британската и Датската also-ran, може да се зачудят леко каква е толкова колосалната разлика между Германия и тези две страни и толкова ли са всъщност зле те. Само дано линковете се получат както трябва, ако не, моля оправи ги.
    сравнение между Германия и Великобритания
    Сравнение между Германия и Дания.
    Иначе според мен, трябва да изковеш това което казваш със златни букви за хрантутниците и да го разпратиш на всичките политици в Берлин и Брюксел, защото именно това е същината на проблемите и според мен! Поздравления за което!

    Създаването на хрантутници, които се чувстват безпомощни и треперят от всяка промяна, е рецепта за стагнация. Рецепта за растеж е създаването на уверени в себе си, знаещи и можещи хора, и развързването на ръцете им.

    С останалото съм абсолютно съгласен. Знаеш ли кое е положителното в цялата история обаче? Че все пак, макар всички глупости на политиците и бизнеса, в Европа все пак са останали, макар и шепичка, критично мислещи хора. А има ли мислещи хора, надежда винаги има! Направо ми се къса сърцето, че в България остават все по-малко, обаче. А това е проблем не на Европа, а локален за страната, който самите Българи ще трябва по някакъв начин да решим сами.

    Reply
  39. Григор Post author

    @djgeorgie: Казва се на български „брутен обществен продукт на глава от населението“. На глава продуктът на Дания (и в някои сравнения на Англия) е над германския, но като цяло Германия е доста над тях заедно, а това е, което се брои. (И мисля, че ако проектът ЕС се разпадне, Германия до десет години ще е над тях двете и на глава… През 2014 г. Германия измести Китай от първото място в света по външнотърговски плюс – дано това дава някаква идея как стоят нещата реално.)

    За проблема на България – някои българи (и не само) работят по него. За съжаление обаче и други българи (и не само) работят по него…

    И ме е страх, че този проблем е световен – повечето държави по света го имат и се засилва. Дълго време Щатите бяха почти имунизирани срещу него, но като гледам напоследък поддръжката за Тръмп и Сандърс, май вече не са. (Признавам си, че Сандърс ми е по-симпатичен от Тръмп – примерно идеята за общодостъпно висше образование я одобрявам, критична е за прогреса. Но съм абсолютно несъгласен с други него социалдемократически мерки. И Клинтън също не ми е твърде симпатична, заради обвързаността си с американския истаблишмънт – именно той докара Щатите до това дередже.) Май единствената държава, която ми е направила впечатление да решава този проблем успешно, е Исландия. Ако имаше как да емигрирам там, нищо чудно да се бих замислил сериозно…

    Reply
  40. Петър Петров

    Аз сега малко съм в Германия, та чакайте да ви разкажа за Милат. Ударението е на “и”.

    Та пристигаме ние с колегите в хотела, оставяме си багажа и трябва да отиваме в офиса. Добре, ама не сме си резервирали транспорт навреме, та вече е късно за деня. Съответно помолваме да ни повикат такси и след 10 минути пристига един възпълничък германец, поздравява бързо и учтиво и пита кой поръча такси. Натоварваме се пет човека в един ван. Аз сядам на предната седалка и тръгваме. Движим се по план, аз съм в настроение и питам шофьора за името му. Милат. Аз съм Петър, казвам. Пита ми откъде съм. От България, а ти? От Иран. Аз веднага си спомням беседата тук на тази страница в блога и решавам да полюбопитствам. Оказва се, че Милат кара такси от 8 години в Германия. Баща му е карал такси 20 години, но вече е стар и не го прави всеки ден. Английският му е перфектен, немският — също, доколкото мога да преценя. Пристигаме неусетно, но той продъжава да ни бърбори за цени на километър, отстъпки и кога да дойде да ни вземе за обратния курс. Записвам си телефона му и обещавам да му се обадя. Пиши смс, ми казва, понеже може да съм във фитнеса и да не чуя телефона.

    Наистина Милат вози по-евтино, отколкото хотелският шатъл (извинете за чуждата дума, не ми идва на ум как е на български). После обяснява, че по принцип той е шофьорът на шатъла, ама тая седмица не е на работа, а другата.

    На следващият курс Милат разправя история как германски тийнейджъри се качват в таксито вечер, обясняват че са четирима, а всъщност са шестима, пътуват до друг град наблизо, после двама изскачат от вратата и изчезват, останалите обясняват че са си забравили парите, и събират 30 евро при сметка 130. Ми това е, казват, можем да ти платим друг път. Милат им казал, че няма проблем, но при условие че единият си остави портфейла като гаранция. Така и става. Младежът се прибрал у тях си и обяснил на баща си, че си е забравил портфейра в таксито. На другия ден Милат звъни, вдига бащата и като научава кой се обажда, почва да благодари за върнатия портфейл. Чакай, казва Милат, тука не сме се разбрали. Аз щях да забравя историята, но щом твоят синковец и лъже така, то нека ти я разкажа, а после аз ще отида в полицията да подам оплакване. Бащата изслушва историята, казва че ще провери и затваря. След известно време се обажда майката, извинява се от името на отрока си и кани Милат да се срещнат, за да върне портфейла и да си получи парите, и ако може да не намесват полицията. Също добавя, че мъжът и всъщност е полицай и ще дойде с нея. Тогава Милат казал ами неща се срещнем в полицията, щом съпругът ви така и така работи там. А, не, казала тя, нека тогава мъжът ми да не идва, но срещата да не е в полицията. Е да, казал Милат, ама вече сте двама на един, така че нека е в полицията. И се срещнали там, платили му и си взели портфейла. Така историята свършила, Милат започва друга, как возил един колега няколко седмици до офиса, но още бил млад и зелен, онзи му казал нека ти платя накрая накуп, и в последния ден имало проблем с кредитните карти, защото колегата бил уволнен. Милат отишъл при шефа му, той му платил и казал, че на свой ред ще си вземе парите от уволнения. И тамън да разкаже още, и пристигаме.

    При следващата ни среща Милат е много бъбрив, но аз седя на задната седалка. След това в офиса колегата ме информира, че Милат има кон и го язди редовно покрай реката, но предишния ден жена му е имала инцидент с коня и е ходила на преглед в болницата.

    За мързеливите да четат — накратко: Милат е западняк, германец, говори поне два езика, кара такси и хотелски шатъл, с баща си имат фирма за таксита (обясняваше нещо за “един мой шофьор”), има и кон, ходи на фитнес. И е много вежлив и приятелски настроен, склонен да си споделя историите. За Иран не съм го питал. Апропо, и той не ме е питал за България.

    Та така, дотук знам. Ако нещо искате да питам Милат — казвайте, имам още няколко дни тук.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Петър Петров: Ако съдя по популярните в България представи, можеш да го питаш:

    – Как точно смята да направи Германия ислямска република
    – Защо те лъже, че говори перфектно английски и немски, като мрази западните езици и не иска да ги учи
    – Позволява ли на жена си процеп на бурката, или я кара да носи мрежа пред очите
    – Защо те лъже, че жена му е ходила в болницата, като той я държи заключена в къщи и не ѝ позволява да излиза
    – Децата му стигнали ли са вече двайсет или тепърва се чака
    – Защо те лъже, че кара такси, след като живее на социални помощи на гърба на германците (освен че краде и убива)
    – Ходил ли е на Коледа да опипва германки в Кьолн (и да изнасилва други германки пак там или другаде)
    – Къде точно смята да се самовзриви и кога; колко европейци трябва да убие, за да го пуснат в рая
    – Как точно смята да го навре на европедерастите и да им срине скапаната псевдоикономика
    – Кога и къде го е наело ЦРУ да унищожи могъщата европейска икономика, за да не прави конкуренция на мръсната каубойска

    Апропо, ако вземеш случайно да срещнеш там Рамин Джавади – това е композиторът на „Ѝгра на тронове“ – питай и него същите неща. Щото, видиш ли, и той е иранец. Или пък ако видиш там да са дошли да гостуват Орхан Памук и Елиф Шафак – те пък са турци. Ако пък вземеш да видиш там араби, не смей да ги питаш даже – моментално ще се самовзривят заедно с теб. Като преди това ще те опипат и изнасилят, нищо че не си германка…

    Reply
  42. z

    Хахаха, много сте забавен, г-н Гачев. Аз обаче бих предложил един по-сериозен въпрос – какво мисли за сънародниците си, смята ли, че трябва да им бъде позволено да идват в европа и ако да – при какви условия. Разговорът може да започне например с “Има ли много иранци в Германия…” и т.н. Иначе има много други въпроси, които трябва да им се зададат, и да се задават на всеки един мигрант преди изобщо каквото и да било преминаване на европейските граници, но ще оставя това на компетентните служби.

    Reply
  43. gezatop

    @Петър Петров

    Българската дума за “шатъл” е совалка – част от машинен тъкачен стан която минава през надлъжните влакна на плата вплитайки напречните.

    Reply
  44. Петър Петров

    @gezatop: А как е българската дума за бусчето, дето те кара от и до хотела?

    Reply
  45. gezatop

    @Петър Петров

    Совалка де, както “space shuttle” е космическа совалка. Друга вариация е “маршрутка” – нещо което се движи по предварително зададена траектория която е затворена крива.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *