Веганство, суровоядство и… деца.

Веганството и дори суровоядството не са задължително фатални. Здрав зрял организъм е в състояние да оцелее продължително време на веганска диета без драстични вреди; най-здравите дори доживотно (с изключение на старческата възраст). Виждал съм хора – като правило изключително здрави организми в разцвета на силите си – които издържат десетилетия дори на суровоядска диета. Отлично направен хранителен баланс в тези рамки може да удължи това време още, и/или да даде възможност и на не толкова здрави организми да си позволят експеримента… Това обаче не означава, че всеки може да си го позволи.

Като начало, организмите на доста хора не са чак толкова здрави. Хронично болни или дори просто по-деликатни организми издържат известно време на диетата, след това започват проблемите. (За организъм, малко по-деликатен от средното, това време е около година; за по-крехки организми и за хронично болни най-често е по-кратко.)

Отлично направеният хранителен баланс изисква отлични познания по физиологията на организма и по състава и усвояемостта на различните храни. Познанията, които могат да бъдат получени от форуми в Интернет, като правило не са от тази категория – най-често са от категорията на вицовете. Познанията, получени от книгите на разни „лечители“, няма дори да ги коментирам. За практически цели, ако имате завършено с добри оценки висше образование медицина на храненето или еквивалентни познания, това е достатъчно – иначе е по-вероятно да сте в категорията на вицовете. Ако нямате тези познания, но мислите че знаете достатъчно, е вероятно да сте в една друга категория…

Най-трагичните случаи обаче са от една категория – деца на вегани / суровоядци, които биват поставяни на такава диета. Прекалено пълноценна храна за развиващия се организъм няма – колкото и добра да му дадете, „излишъкът“ все му е от полза. Съответно, и най-малката непълноценност е от вреда. А веганската и суровоядската диети, да го кажем директно, са драстично непълноценни по критериите на детския организъм.

(Преди известно време бебето на мой познат започна да боледува непрекъснато. Нещата се влошаваха. За щастие, мегалобластната анемия си личи на кръвен анализ така категорично, че е трудно да бъде сбъркана. За още по-голямо щастие, семейството на познатия ми беше увлечено от веганство, но не и побъркано – след сериозен курс инжекции витамин B12 и категорично скъсване на детето с веганската диета нещата се оправиха.)

Какво би могло да се случи, ако бяха продължили? Вероятно състоянието на детето щеше да продължи да се влошава, и до още година-две вероятността за смъртен изход щеше да се качи значително. Шансовете да доживее до зрялост щяха да са близки до нулата, и дори това да се случеше, нямаше да е особено пълноценен човек, да го кажа най-меко… Други деца, ударили джакпот от генетичната лотария, щяха да имат по-добри шансове. Уникални случаи можеше дори да доживеят до зрялост сравнително пълноценни, и да бъдат давани за пример от този вид луди. Такъв невероятен шанс обаче е рядък – не разчитайте на него.

Затова, ако смятате да подлагате детето си на този вид поражения върху здравето му, моля ви – вместо това идете се лекувайте. Ама от сърце ви моля. От името на детето ви. Лекувайте се спешно и много старателно, ако трябва със сериозни лекарства. Повтарям – да мислите, че детето ви може да бъде сложено на веганска или суровоядска диета, е тежка и страшна диагноза. Нарича се „тежка орторексия“. Вземете мерки, преди да сте съсипали здравето на поколението си. И преди да сте станали пример как еволюцията продължава да работи и днес.

Принципно, поставянето на децата си на такива диети би трябвало да се води кандидатура за Дарвинова награда. Когато обаче кандидатурата стигне до обсъждане (детето умре) вече е късно да се вземат мерки. Моля ви, вземете ги навреме. Като стане късно ще плачем и вие и аз, но полза няма да има.

30 thoughts on “Веганство, суровоядство и… деца.

  1. Петър Петров

    — Какво образование имате?
    — Веган съм.
    — Но това не е образование!
    — О, чувствам се прекрасно!
    — Нещо не се разбираме… Веган не е образование! Кажете, какво образование имате?
    — Не мога да разбера, защо отказвате да приемете очевидното?
    — А бе ти чуваш ли въобще какво те питат!?
    — Боже, колко сте раздразнителен! Това е от месото!

    Reply
  2. Виктор

    Диагнозата на тия хора може да е тежка орторексия, както пишеш, Григор, но тая диагноза са я придобили в следствие на тежка простотия. Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам колко прост народ има около нас. Затова и празнуваме 24 май, защото подсъзнателно разбираме, че изключително много се нуждаем от просвета и култура. Мина ми тая мисъл на последния 24 май, пък като видях, че не е само моя, а и на проф. Герджиков (не помня на кой от всичките Герджикови), успокоих се, че не съм сам. 🙂 Що ли в Германия и Франция нямат празник на просветата и културата, че и на азбуката… горките те непросветени.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Виктор: Имаше една реплика от филм, по памет: „И какво от това? Те и българите имат министерство на културата, ама…“ 🙁

    Reply
  4. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Веганство, суровоядство и… деца – 2

  5. Om Ram

    Първо, Пернициозна анемия обикновено не се дължи на веганство, второ често дефицитът на В12 е свързан и с чревна дисбактериоза, отново няма отношение към веганството.
    Не всяка храна е подходяща за бебета и малки деца, особено необработена. Добре е твоите познати да се замислят с какво са предизвикали гастрит у детето си.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Om Ram: Първо, пернициозна анемия на възраст под 50 години почти без изключение се дължи на веганство. (Около една хилядна до една стотна от процента са редки генетични заболявания.) Второ, дефицитът на B12 няма как да бъде свързан с чревна дисбактериоза – с нея може да е свързан дефицитът на витамин K, който е съвсем различно нещо. Трето, детето на моите познати нямаше гастрит – имаше дефицитно (веганско) хранене, включително на майката, и B12 дефицит като следствие от него.

    Кой за какво е добре да се замисли оставям да преценят читателите.

    Reply
  7. Иван

    Какво означава суровоядство в този контекст?
    Първоначално си мислех че става дума за ядене на сурово месо, но някак си това не пасва с вегетарианството.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Иван: Ядене на храната (в този контекст – задължително растителна) сурова.

    Reply
  9. Петър Петров

    > ядене на сурово месо
    Не пиши такива идеи, ще започне нова секта!!

    Reply
  10. gezatop

    @Петър Петров
    > ядене на сурово месо
    Не пиши такива идеи, ще започне нова секта!!

    Сектата едва ли ще просъществува дълго. Човечеството не е разработвало техники като осоляване и опушване, и като правило термична обработка преди консумация просто защото си е търсило забавления…

    Reply
  11. Григор Post author

    @gezatop: Човечеството и е яло сурова храна навремето не защото го е мързяло да готви, ама… Не отчиташ, че групите са над-индивидово явление. Твърде малко хора издържат на веганство, да не говорим за суровоядство, цял живот. Още по-малко пък от децата, хранени от бебета по този начин, доживяват до зрялост, че да заменят родителите си в групата. Да, ама групите съществуват, популярни са и успешно съсипват милиони хора…

    Къде си, Еразъм от Ротердам…

    Reply
  12. Григор Post author

    @Иван: Ако съдя по опита на някои мои познати, не е чак толкова токсичен… ако ме разбираш. Същото важи за картофите…

    Reply
  13. Пешо

    Приятелката на дъщеря ми, няма търпение да се видят, за за дойде в къщи и да се натъпче/буквално/, с кренвирши които родителите и, суровоядци, не и давоат!

    Reply
  14. skoklyo

    @Пешо: Точно пък кренвиршите да избере човек за консумация на месо е малко противоречиво. Последния път, когато оставих ентусиазма да ме подведе преди пет години, колкото и да ги въртях на лагерния огън, все си оставаха закачливо розови и с неопределен вкус.

    @Григор: Така и така си отворил темата, какво е мнението ти за ниско-въглехидратното хранене? Ето например статия на човек с медицинско образование, който сякаш има доста солидна аргументация в негова подкрепа, с формули и механизми на метаболизма и прочие.
    http://eatingacademy.com/nutrition/ketosis-advantaged-or-misunderstood-state-part-i

    Reply
  15. Райчин

    Имам известни опасения,че подобни наукообразни претенции скоро ще се появят и в други области. Примерно – да ни порицават, заклеймяват, заплашват с летален изход и прочие ако не се присъединим към някой от 29 странични пола, примерно и не се откажем да бъдем нормални мъж или жена 🙂 Особено силен е ходът с примери за невръстни деца , чийто родителски избор ги обрича на …Това винаги се продава добре 🙂

    Reply
  16. Райчин

    И все пак считам ,че подобен памфлет може да е база за смислена и дългосрочна дискусия. Като цяло решенията вкл и за храненето се вземат слепешката с нй-добри намерения (чули -недочули, разбрали -недоразбрали, мода или хващане за сламка, съдби човешки), а много от т.нар учени биват сериозно повлиявани от разни материални и други стимули от съответни компании, които се интересуват от печалби, борсови индекси , но не и от здравето на хората освен ако не може да бъде използвано за още печалби – фармацевтичната мафия, която прави какво ли не с хората , само не и да ги цери 🙂 В края на коментарите има един интересен линк към научна статия на наглийски , за която ми е необходимо твърде много време ,за да почна да я разбирам що-годе сносно. Да видим как ще реагира г-н Григор Гачев 🙂
    Интерсно каква е алтернативата – промишлениет стоки в магазините – рекламирани за храна , ГМО ? Не са ли те именно бавнодействащи отрови ? И не толкова бавнодействащи . Само в мюслито какви чудесни вкл канцерогенни отрови има. Инжектирани с какво ли не и хранени с какво ли не животни ?А чисто екологичната стойност за производство не един кг месо ?
    Друг е въпросът е,че в името на печалбата , промишленото производство на плодове и зеленчуци, съответно превоза на огромни разстояния и отравянето им за да издържат дълги и да запазят външния си търговски вид също може да превърне в антихрана и т.нар.вегетарианска, веганска храна. Като цяло всико което е магазините е за заобикаляне 🙂

    Reply
  17. Петър Петров

    > да се натъпче/буквално/, с кренвирши
    То тва пак е вегетарианско.

    Reply
  18. Pingback: Споделете опит, как растат децата ви на суровоядство? : Chronicle.bg

  19. Григор Post author

    @skoklyo: Има заболявания, при които ниско-въглехидратното хранене е полезно. При здрави хора, естествено, не е.

    (Сред изобретателите на вечни двигатели има и физици и инженери. Това не означава, че физиката или инженерството позволяват съществуването на вечен двигател. То означава, че физиците и инженерите също са хора, и някои болести ходят и по тях.)

    @Райчин: Биоботството не минава тук. Можеш да пускаш коментари колкото си искаш, но спам-линковете ще бъдат махани от тях.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Вени Марковски: Девственица плюс малко секс тук и там… 🙂 Сериозно, с парите на Джокович и веганска диета може да се състави така, че да е сравнително пълноценна. Лошото е, че не всеки има парите му.

    Reply
  21. kall

    Абе, Григоре, що не напишеш нещо за Брекзита, ще ми е интересно мнението ти!

    Reply
  22. Григор Post author

    @kall: Ако ми остане време, тази вечер ще спретна нещо…

    Reply
  23. Григор Post author

    @Петър: Като я гледам тая наука, леко съмнителна ми изглежда. Изгледах две-три негови проучвания – ученици шести клас биха им хванали грешките в постановката мигновено. Нищо чудно, че по целия сайт лазят и обсъждат активно необходимото количество хипохлорна киселина (демек белина) в диетата…

    Reply
  24. Pingback: Детето ми не консумира животински продукти | Налазвай

  25. Ne e vajno

    Ние, хората сме всеядни животни и като такива се предполага да ядем всичко. Кой бил дебел, кой бил слаб и анемичен… кой както си го направи. Храната прави борбата, както казваше учителят ми по биология. И двете крайности не са добре, ама най-зле е когато възрастни mature хора, са в ущърб на самите си деца! Предполагам, че е редно в случай на съмнение за подобна нередност, да се уведомят съответните органи, закрила на детето и пр. По-добре развалени съседски отношения или приятелство, отколкото ненормални родители до досег с деца. Децата са изпитът, който държим пред Бог! Във всяко едно отношение.

    Reply
  26. erejnion

    Ами диетите от типа на АИП? И изобщо безглутеновите неща?
    Не мога да намеря особени доказателства че помагат при болести като Хашимото, но не мога и да намеря хората да знаят какво всъщност би могло да помогне. Май че ефектът е наполовина главознание (то си е важно), и наполовина това че изключването на някои храни наистина помага. Просто за всеки са различен набор от храни, та затова хората изключват огромен рейндж като за начало. Ама това не е наука, а по-скоро четене в интернет и екстраполиране от отделни случаи.

    Reply
  27. Григор Post author

    @erejnion: АИП диетата е кукичка за хора, които се чудят на каква точно тема да полудеят. Принципно идеята да се изключат тези храни, които създават проблеми за организма, е чудесна. Проблемът е, че както е формулирана тази диета, тя е „полезна“ единствено за организми, в които проблемът е на най-горния етаж. Да изключиш огромен списък от храни (в който списък проблемните храни присъстват единствено като статистическа вероятност, и то само когато проблемът би се повлиял от спиране на някоя храна) е глупост, на която са способни само лудите. Ако тези храни бяха реално ненужни на организма, щеше в особено отчаяни случаи да има смисъл – но разнообразната храна е ключова за здравето, включително това на хората със здравословни проблеми.

    Безглутеновите диети са изключително полезни при непоносимост към глутен. При всякакви други проблеми, естествено, са в идеалния случай безсмислени, а в реалния вредни.

    Орторексията е диагноза, разберете го. Точно както са диагнози параноята, шизофренията, депресията и другите психични болести. И точно като тях може да е опасна за болния и близките му. При болни с деца опасността за децата е в почти 100% от случаите. Личното ми мнение е, че при орторексици, които налагат лудостта си на децата си, е оправдано децата да бъдат взети под опека, докато болният не се излекува.

    Орторексията е опасна диагноза – разберете и това. Точно както примерно параноята. Ако някой смята, че съседите му, или имигрантите, или там примерно евреите заговорничат да го отровят или взривят, този човек не е „с мнение“ или странен – той е психично болен. Ако няма поставена диагноза и издадена жълта книжка, това значи не че е здрав, а че е пропуск на здравеопазването. И е опасен, понеже не можеш да предположиш в кой момент ще тръгне „да взема превантивни мерки“ и срещу кого. Той трябва да бъде диагностициран и лекуван. Спешно.

    С орторексиците е същото – те съсипват себе си и децата си, и сеят психичната зараза. Те обаче обикновено се заразяват в зряла възраст и добро физическо здраве, така че са в състояние да издържат на лудостно хранене дълго време, често десетки години. (А когато то започне да съсипва здравето им, те отдават това на кемтрейлсовете, рептилите, замърсяването на водата с микровълни и други подобни, и така си добавят още налудности.) Децата обаче имат нужда от реално пълноценна храна, а не от каквото е пълноценно според бръмбарите в главата на орторексика. Без нея те изостават във физическото и умственото си развитие. Затова е важно да бъдат освободени от опеката на лудия веднага – обикновено към момента на диагнозата вече са били на налудно хранене с години. Да, някои от тях ще израстат нормални и здрави въпреки всичко, точно както някои от облъчените при авариите в Чернобил и Фукушима никога няма да се разболеят от рак. Това не означава, че орторексията е полезна, точно както облъчването при споменатите аварии не е полезно. Моля ви, разберете го! За собственото ви здраве и това на скъпите ви хора, а и на всички други наоколо е!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *