Неуспелият преврат в Турция и поуките от него

Когато превратът започна – вчера вечерта – се изненадах. Не го очаквах.

Точно сега Турция си пооправи отношенията със съседите – каква е изгодата на военните да развалят нещата? Турските военни нямат какво да спечелят от война с Русия, тя е противник свръх техните сили, войната ще завърши с унищожаването на турската армия (и вероятно и не само). Война с Израел също ще означава поражение, защото реално ще е война със САЩ. (И загуба на подкрепата на НАТО, което пък ще е директна покана за Русия да се възползва да оправи отношенията си с Израел за сметка на Турция. Може би дори да наложи в Турция проруски режим…)

Нито пък в момента има някакво видимо развитие в Турция, което да провокира остро военните. Те мируваха, когато Ердоган им съсипа и подмени командването, та сега ли? Обратното – точно сега той е силен, най-рискованото време да се опънат срещу него е.

За момент се усмихнах на идеята, че превратът може да е оркестриран от Франция, като отговор на атентата в Ница. Ислямска държава се държи икономически на продажбата на петрол – без нея е лесна плячка за противниците си. А петрола го продават начесто, но в малки количества, които не биха могли да захранват рафинерия. Пък и коя рафинерия би искала да работи с тях без много сериозни политически гаранции, че няма да носи отговорност? Почти 100% от петрола на ИД се купуваше от турски клиенти – няма как да не е очевидно, че са имали гаранциите. Което пък прави ясно защо ИД атакува толкова насочено кюрдите, въпреки че са сунити и „братя по вяра“ – очевидно има договорка с Турция…

Френското разузнаване и специални служби са по-добри дори от израелските. Напълно им е по силите да организират такъв преврат. Но не за ден или дори за седмица. Правят ли го, те ще го направят така, че да не се провалят, а това иска поне няколко месеца. Да, нещата може да са се движили под повърхността, без да го знам. Но толкова много допускания вече почват да вкарват една хипотеза в категорията „световни конспирации“. Дори да се окаже вярна, засега не знам достатъчно, за да имам право да го допусна. Така че само се усмихвам на идеята.

Друг странен момент са показваните от Турция снимки как народът масово се надига срещу военните и едва ли не ги спира с голи гърди. Чакайте малко, това е същият народ, дето се съдра да протестира срещу Ердоган предишните години! Да, той има голяма подкрепа, но предимно в малките градчета на Анадола. Истанбул и Анкара са бастиони на опозицията срещу него, заради ислямизма му. А превратаджиите още в първата си декларация се обявиха за секуларисти. Как така масовата реакция в Истанбул и Анкара е срещу тях, а не в тяхна подкрепа? Хм.

Трети странен момент е, че хотелът на Ердоган бил бомбардиран, след като той научил за преврата и тръгнал за Анкара. Чакайте малко! Не съм експерт по превратаджийство, но ако организирам преврат срещу силен държавен глава, ликвидирането му ще е първата задача в списъка. Блокирането на мостовете над Босфора и атаката на медиите ще е чак след това. Тъкмо ще е по-лесна в бъркотията в първоначалния момент. Като минимум всички държавни органи ще си мислят, че това са логичните мерки за сигурност – докато разберат, че не са, ще мине ценно време за действие. И надали ще му бомбардирам хотела, това е доста несигурен начин да го премахна – ако в момента е на плажа или в някой бар наоколо? Щом имам ресурсите да блокирам Истанбул, все ще мога да заделя няколкостотин автоматчици и няколко изтребителя за задача номер едно… Що за странна глупост? Турските военни чак такива идиоти ли са?! Хм.

Четвърти странен момент излезе в новините преди буквално два-три часа. Оказва се, че покрай преврата Ердоган е арестувал към 3000 военни… и 2700 съдии. Съдиите какво, участвали са с оръжие в преврата ли? Или масово са направили за тези няколко часа купища съдебни процеси в негова полза? Толкова ни в клин, ни в ръкав нещо е много голяма червена лампа. Че Ердоган има проблеми с правосъдието, което не винаги му козирува, е факт – всеки кандидат-диктатор ги има. Но в момент, в който се разправя с преврат, арестуването на съдии да му е приоритет наравно с това на превратаджиите? И да е в състояние да арестува колкото превратаджии, толкова и съдии, при положение че съдиите надали са се събрали на едно място? Това също няма как да бъде подготвено за часове или дори за дни, иска поне месец организиране… Дори без първите две странни неща, човек би трябвало да се замисли над това сериозно.

Като се замисля, си спомням последните избори в Турция. Как Ердоган беше на път да ги загуби, и изведнъж точно преди тях Кюрдската работническа партия направи свръх-кървав и опустошителен атентат. (За който официалните ѝ представители категорично отрекоха участие.) Турците съответно се мобилизираха зад Ердоган и той не изгуби изборите… Още тогава си зададох стандартния за всеки параноик въпрос – абе много удобно и навреме му дойде този атентат, КРП толкова ли са глупави?…

Та, сега се чудя – дали този „преврат“ не е всъщност инспириран от Ердоган, за да разчисти и последните препятствия пред диктатурата си? Правосъдната система на първо място, но сигурно не само тя?… Нямам достатъчно информация, за да го обявя за сигурният извод. Но от досега наученото ми изглежда доста по-вероятно от всички други хипотези, които имам.

… Ако е така, какво да очакваме после? Има ли опасност за България?

Според мен – не. НАТО вече е вдигнало мерника на Турция, въпреки че тя му е член. Великобритания – по принцип, през последните 20 години. Франция и САЩ – напоследък сериозно, заради заигравките с Ислямска държава. А напоследък и Германия подава сигнали, че Турция ѝ идва твърде много (и германските турци като цяло хич не са фенове на Ердоган). Така че опита ли се той да мръдне с военна сила срещу България (или, далеч по-вероятно, срещу Гърция – с нея има много повече какво Турция да дели), моментално ще се окаже противопоставен на НАТО, вместо защитаван от него срещу Русия. Това му положение няма да се промени скоро. А сгази ли турската демокрация до такава степен, Франция и прочее наистина ще му спретнат някой преврат. Този път истински – от тези, които взимат правилните мерки в правилния ред.

Иначе казано, в момента виждаме ползата си от членството ни в НАТО. Не за пръв път.

Или поне тези от нас, на които не им се плаща да не я виждат.

25 thoughts on “Неуспелият преврат в Турция и поуките от него

  1. Иван

    По принцип военните в Турция имат моралното задължение да поддържат светските устои на държавата. Това им е “завещано” още от Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната Турска държава. В последните 50-60 години, може да се види че армията прави по един опит за преврат на всеки 10 години.

    Затова и Ердоган се опита да направи чистка в армията преди 10-тина години, със скалъпен процес. И явно е успял.

    Теорията на конспирацията която ми звучи най-правдоподобно е следната:

    Превратаджиите са действали по свое убеждение. Те обаче са считали, че имат далеч по-голяма подкрепа в цялата армия, но това е била двойна игра на верни към Ердоган военни. Вероятно задачата за отстраняването на Ердоган е била възложена на тях, съответно тя не е изпълнена. Когато метежниците са разбрали че са предадени, те вече са били направили своя ход…

    Блокирането на мостове, като първа стъпка е доста странно. Но ако президента беше убит в експлозия, можеше да се приеме за част от анти-терористичните действия.

    Това което ме притеснява най-много, че това става 2-3 седмици след като Ердоган се сдобри с Путин.

    Reply
  2. gezatop

    Да не предприемат действия срещу президента, премиера и примерно военния министър е странно, но да речем че Иван може да е прав и някаква част от конспирацията се е провалила.

    Това което ме учудва повече е ниския брой жертви – във всяка армия освен хора които ще се колебаят или изобщо ще откажат да стрелят срещу сънародниците си има и такива на които няма да им мигне окото преди да натиснат спусъка. А в случая ми говорят за +/- 150 убити и +/- 300 ранени – това двама души с автомати могат да го постигнат, при положение че ми показват снимки на танкове и бронетранспортьори с картечници…

    Някакви хора се снимали с танк, чийто екипаж се предал на мост над Босфора – еми ако на един танк не му се предаде екипажа знаеш ли колко жертви ще има преди да го обезвредят тълпите с голи гърди…

    Та има нещо гнило в цялата работа – или не са им раздали боезапасите* или човешката природа е по-добра отколкото предполагам…

    *боезапас е стандартния набор от амуниции на войсково подразделение.

    Reply
  3. gezatop

    Според човек знаещ турски от загиналите (до снощи) 164 човека 104 били войници – няма начин въоръжени и обучени хора да не постигнат съотношение близо до 1:1 дори срещу други въоръжени хора – примерно части на полицията, ако наистина разполагат с оръжие. Тия тълпи с голи гърди са някаква тотална измишльотина или войниците не са били въоръжени в истинския смисъл на думата.

    Reply
  4. Петър Петров

    Копирам тук мнението на един турчин от вчера:

    The coup is faker than WWE fights. Erdogan staged the coup to gain more power for himself. These are what he gainged with this “coup”. Lately everyone was talking about how he didnt finish a university but selected head of the state? Uni was a requirement. Lots of terror attacks, boom all forgotten. Now his fans love him even more, if there were to be an actual coup, the whole population will race down the streets without question(and there cant be any coz they own the military) AND MOST IMPORTANTLY now he will change the constiution and bring the presidental system like the USA to become the absolute dictator?At total 500 men 2 helicopters 7 tanks to take over the country? No politicians arrested, and the coup started at 10 pm not like 4 am? Not to mention the only places the soldiers acted on are Istanbul and Ankara not other 79 regions?
    TL;DR: staged coup, Erdogan wins. Country will become an absolute dictatorship. I’m planning to move.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Иван: Това, че нещата стават точно след като Ердоган се сдобри с Путин – дали само те притеснява, или те навежда на изводи?… Също, организатори на преврат – и то сравнително мащабен – да не знаят какви са настроенията в армията е непростима и непредставима дилетантщина. Хвани десет случайни хора от улицата – девет няма да я допуснат. В група полковници и генерали, и то не в соц-армия, да няма нито един, който да разбира тази дилетантщина, е по-нереалистично от планетата Нибиру.

    Друг момент: начело на преврата бил командирът на военновъздушните сили. А всичките „военновъздушни сили“, които имаха превратаджиите, бяха два-три хеликоптера – поне един от тях бързо свален от изтребител. Ако във физиката има идеално бяло тяло, ще да е конците, с които е съшита тая.

    @gezatop: Доколкото видях от репортажи, полицията е употребила водно оръдие срещу танковете, и те са се предали. WTF?!?!

    @Петър Петров: Кратко и ясно. И аз бих посъветвал човека да се маха оттам. Като го гледам, може да мисли – надали ще мине много време, преди да дойдат за него…

    (Апропо, къде е това мнение? Иска ми се да се свържа с този момък. Напоследък носещите глави на раменете си са такава рядкост, че всеки е ценен приятел…)

    Reply
  6. Иван

    Първо, голяма част от армията на Турция е съставена от наборници. Мисля че службата беше към 2 години.

    Второ, едни от метежниците бяха обяснили, че са били извадени под предлог за учение. Това всъщност ми напомни на подобен момент във филма “Операция Валкирия” (по случайност, тази вечер ще го дават по БНТ), където им трябваше разрешение за провеждане на учение, с което да изкарат войниците.
    Войниците се подчиняват на офицерите си, а колкото по-малко хора знаят за заговора, толкова по-малка е вероятността да изтече информация. От друга страна, това означава че войниците няма да бъдат добре подготвени за възможните ситуации.

    Трето, повечето войници нямат проблем да убиват врага, но го правят с нагласата, че го правят за да защитят собствения си народ. Не всички са склонни да считат съгражданите си за врагове. От друга страна, полицаите са свикнали врагът да бъде изцяло от техни съграждани (но би трябвало да са свикнали да убиват).

    Четвърто. Метежниците разчитат на някаква поддръжка от населението. Да се стреля по граждани винаги е лош PR. Това може да обърне неутралните и пасивни граждани в техни противници. Не случайно ходът на Ердоган принуди метежниците да стрелят по невъоръжени цивилни, а после пуснаха клипчета със заглавия “Това ли са пазителите на народа”.

    Пето. Ако войниците са били наясно че са били предадени, те ще се колебаят повече да извършват действия, за които вероятно ще трябва да отговарят. Едно е да спреш движението по мост, съвсем друго е да избиеш всички шофьори.

    Шесто. Броят на ранените е над 1000. Напълно е възможно войниците да не са стреляли за да убиват. Техните муниции би трябвало да са обикновени, така че да нанасят “чисти” рани.
    За контраст, в доста документални филми (не помня дали бяха по National Geographic или Discovery) за оръжията на американската полиция се ползваше евфемизма “възпираща сила”, което всъщност означаваше по-смъртоносни. Неща като куршум с кух връх, така че при проникване куршумът да цъфне и да нанесе по-големи поражения, което да доведе до по-бърза и сигурна смърт. Подобни муниции звучат като нарушение на военните конвенции, но понеже се ползват в домашни условия………

    И да, съгласен съм, че е напълно възможно войниците да са имали само по един пълнител…

    Reply
  7. Григор Post author

    @Иван: Наборниците обикновено нямат топли чувства към полицията – особено каквато тя стана под Ердоган. Повечето от тях, ако полицията започне да стреля по тях, ще отговорят на огъня с удоволствие. (Убитите войници са повече от убитите цивилни и полицаи – не вярвам да са ги застреляли цивилните, няма кой да е освен полицията.) А ако на полицейския автоматен и картечен огън отговори танков огън, превратът ще успее моментално. Бъде ли поразен дори един полицейски автомобил от танков снаряд, или прегазен от танк, полицията ще избяга на спринт – свикнала е тя да стреля и гази, а не нея да я стрелят и газят. Побегне ли тя, ще побегнат и цивилните…

    (Ако и това не те убеждава – постави се на мястото на полицаите. Отиват там със стандартни камионетки, виждат танкове Леопард и какво? Почват да стрелят по тях с ръчно огнестрелно оръжие. При положение че дори на само един един танкист да не му издържат нервите и дори само да настъпи газта, жив полицай няма да остане. Полицията трябва да е била 200% сигурна, че вдигналите се на преврат танкове нито ще я стрелят, нито ще я газят. При положение, че знае колко я обичкат доста от наборните момчета… Хм?)

    Затова мисля, че не само войниците са били изкарани с по не повече от един пълнител, а и танковете са били без муниции. Оня турчин е напълно прав – тоя преврат е по-фалшив и от боевете на кечистите. Колкото повече го мисля, толкова повече се убеждавам.

    Reply
  8. gezatop

    @Григор
    “gezatop: Доколкото видях от репортажи, полицията е употребила водно оръдие срещу танковете, и те са се предали. WTF?!?!”

    ами да, то основната тактика срещу танкове е да ги напръскаш с градинския маркуч – да се чудиш как при Курск никой не се е сетил…

    Reply
  9. Божо

    И друго – Ердоган призовал привържениците си да а излязат по twitter и facebook …
    При преврат първата работа е да се прекъснат комуникациите. От времето на Троцки се знае.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Божо: И точно Ердоган – по-добре от доста други. Има богат опит в прекъсването им.

    Reply
  11. Григор Post author

    И още:

    Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък, заяви днес европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс и БТА.

    “Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва. че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап”, каза Хан. “Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме”, добави еврокомисарят.

    В превод от дипломатически език?

    Reply
  12. Иван

    At the height of the attempt to overthrow Turkish President Tayyip Erdogan, the rebel pilots of two F-16 fighter jets had Erdogan’s plane in their sights. And yet he was able to fly on.

    ??!!?!

    Няколко уточнения. Засега официално убити се водят 119 цивилни, 42 защитници и 104 метежници. Някак си (?!) общо жертвите се водят над 290.
    Повечето превозни средства на армията бяха бронетранспортьори. Имаше и танкове, поне едно видео където танк газеше кола… (не съм много сигурен защо точно …) На всички клипове, полицията беше с бронежилетки и автоматично оръжие, като също разполага с бронирани джипове. Да, тежката картечница на танк ще ги поломят, но срещу леко стрелково оръжие представят добро прикритие.

    Всъщност, доста е притеснително че турската полиция е толкова добре въоръжена и снабдена, да не говорим за готовността ѝ да стреля на месо.

    @gezatop, Това което се опитвам да кажа е, че повечето войници са се предали без бой.
    Не е изключено, част от мъртвите метежници да са били убити, след като са се предали.

    Reply
  13. gezatop

    Иване, някои неща са странни, това обаче е пълна порнография:

    Става значи преврат (организиран от началника на ВВС!) и първата работа на Ердоган е да се натовари на самолет и да излети във въздуха, та да се появи на всички планшети* на ПВО и ВВС. Че и SMS-и разпратил през мобилните оператори кога и къде да го чакат, демек ако някой се е съмнявал кой лети на цел №ХХХХ да е сигурен. И ако се беше намерил един! командир на зенитно-ракетен комплекс или база на ВВС, който да симпатизира на преврата – край, отиде бае ти Ердоганя курбан.

    А на заден фон група мармоти увива шоколад в станиол…

    *Планшет се нарича екрана на който се нанася информацията за целите във въздуха.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Иван: Притеснително е колко въоръжена и безогледна е турската полиция, но никак не е чудно. Ердоган я подготвя в тази насока вече от десетилетие. Очевидно е добър ученик на една традиция, с която наскоро имаше междудържавна среща…

    За бронираните джипове – тежката картечница на танк ще ги поломи, но бронята и веригите на танка ще ги смажат. А на какво ще ги направи танковото оръдие не ми се мисли…

    @gezatop: Група мармоти увиват група шоколади в група станиоли…

    Reply
  15. Пешо

    не съм конспиративен теоретик, но това вони до небесата. Както казват инспекторите от криминалните романи, виж кой има интерес.
    Интерес има Ердоган, едва ли би могъл да мечтае за нещо повече. Сега вече е пълновластен диктатор – отърва се от всички, които не му изнасяха, и освен това си вдигна рейтинга. Предполагам, че няма да му е проблем дори да се самообяви за пожизнен конституционен султан.

    Т.е. очевидно е, че Ердоган стои зад преврата, както и, че всички действия след провала не са импровизации на коляно, а са планирани отдавна.
    И аз горе-долу мисля като Иван – преврата е замислен и управляван от Ердоган, и негови къртици в армията са подмамили повечето превратаджии да се присъединят, като междувременно са взети всички мерки да не би случайно преврата да успее.
    Но всичко е толкова очевидно същито с бели конци, че не знам колко време ще издържи преди официалната версия да стане на пух и прах. Зависи до каква степен медиите са под контрол, вероятно голяма, но все пак днес пълен контрол не е възможен.

    Reply
  16. asktisho

    Цялата история е отвратителна, откъдето и да я погледнеш… Имаме самозабравил се самодържеш, имаме хопотези за всякакви задкулисия и мръсни, международни игри на влияние, имаме последвалите преврата (в кавички или не) чистки и т.н. Банално до втръсване, защото този сюжет в историята се повтаря от началото на писаната хронология до наши дни… И именно това е вбесяващото… Толкова жертви. Толкова страдание. Толкова заблудени души… И за какво?

    Reply
  17. Петър Петров

    Странно, мнението на турчина в 9gag вече го няма, а на първо място са излезли коментари обясняващи как всичко е било реално и страшно. Тези твърдящи че е пародия са малцинство.

    Reply
  18. Виктор

    Та се сетих за “Кучетата на войната”, ако така се казваше книгата на … а де, Фредерик Форсайт, сетих се! 🙂 Без да отварям Гугъл. 🙂 Който още пуши като мене, добре е да обърне внимание на края на тая книга.
    https://chitanka.info/text/9443-kuchetata-na-vojnata

    Reply
  19. Иван

    Пилотите, свалили руския самолет, са арестувани във връзка с преврата в Турция
    На всички е ясно, че това е начин пилотите да се пренесат жертва в името на Турско-Руската дружба.

    @Пешо, медиите в Турция са под пълен контрол и цензура на държавата. От доста време няма телевизия която да е критична към правителството. Ако потърсиш в архива на новините, ще видиш че през няколко месеца има нахлуване на полиция в разни опозиционни вестници, насилствена смяна на ръководството (като синдиците при нас), промяна на редакционната политика, след което следва и рязко спадане на тиража.
    Точно затова социалните мрежи са основния начин за критикуване на властта, поради което Турция редовно ги блокира, най-вече когато има неудобни разкрития.

    Reply
  20. Григор Post author

    @asktisho: За каквото винаги са загивали заблудените души – за да се издигне трон (ако вече го няма) и на него да се покатери поредният император.

    @Петър Петров: Не виждам нищо странно.

    @Иван: Аз продължавам да се чудя дали случването на това само две седмици след разговор на Ердоган с Путин е случайно съвпадение… И малко по малко започвам да мисля, че не е. Ердоган никога не би посмял да врътне подобен номер без сериозна подкрепа от Путин. Подозирам, че е договорил вариант за дружба и сътрудничество, ако НАТО изрита Турция. А това, че Путин му ги е обещал, говори колко умел играч е. И навежда на мисли дали той изнася авторитаризъм само в Турция…

    Reply
  21. asktisho

    Извинявам се за печатните грешки в предишния си коментар (чак сега ги видях). По-важното е, ако така е устроено човечеството с хилядолетията, няма ли изглед да е такова и хилядолетия напред, след като костите ни отдавна са изгнили в земята? И за какво се впрягаме изобщо тогава? За какво губим от единствения, реален, настоящ момент?

    Reply
  22. Веско

    В общи линии, разпадът започва да се случва навсякъде.
    Тръмп казва, че ако спечели, няма да се меси във външни проблеми (провокирани от Русия и Турция)
    Гари Каспаров е написал статия, в която го свързва с хора на Путин
    http://www.nydailynews.com/opinion/garry-kasparov-donald-trump-vladimir-putin-enabler-article-1.2719178
    Лошото е, че и неговата алтернатива отляво пак не би се месила (каквато е насоката от доста време насам).

    Също така във Facebook, попаднах на следния коментар, който вече не мога да подмина с лека ръка, както преди:

    “След разпада на СССР някак престанаха да съществуват “Баските” в Испания както и “ИРА” в Британия, “Червените бригади” в Италия , а също и “Сивите вълци” в Турция. Някой сеща ли се за убийството на премиера Алдо Моро намерен в багажника на едно “Рено” убит от “Червените бригади” и последващия атентат на “Сивите Вълци” срещу папата. Някой въобще дискутира ли покушението над полякът папа, който подкрепи “Солидалност” на Лех Валенса и СССР рухна. Не никой дори не ги и споменава. Вече ги няма. Изчезнаха! Разтвориха се във флуида на политическата история от близкото минало. Сякаш не са били.

    Какво се случи с тези терористични организации? Защо спряха да търсят идентичност тези възторжени левичари?
    Нищо ново под слънцето.

    Терористите от протестанти и католици изведнъж се превърнаха в мюсюлмани такива. Продължавам да твърдя,че терорът религия няма. Терорът е крайно лява изява на маргинални личности получили симпатия и финанси от някой. Някой , който е силно заинтересован от чужда нестабилност. Останалото е бля, бля.
    А каква е връзката със СССР и Русия ….ами същата като на Куба, Венецуела, Либия, Сирия Етиопия, Мозамбик , Танзания /Танганайка и Занзибар/ Афганистан, и…..още колцина други.”

    Reply
  23. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » „Неуспелият преврат“ ли?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *