Готви ли се Русия за война?

Според мен – да. Усилено. Медиите там отдавна вече държат пропагандата на военно равнище. Войските честичко провеждат тук или там мащабни учения. Гражданска защита – също: в идващото сега се планира да участват около 40 милиона души, почти една трета от населението. Достатъчно за пълното покриване на цялото население при военна ситуация.

Причините ги споменах още през януари. Тогавашният запис обаче беше посветен предимно на руската пропаганда, и не е по-малко актуален и сега. Тук обаче искам да обясня причините за подготовката за война по-подробно. А може би и вариантите за нея.

През първите 15 години от управлението на Путин Русия спечели от износ на петрол около две хиляди милиарда долара. Около половината бяха налети в жизнен стандарт, и го повишиха в пъти. (Това е основната причина средният руснак да обожава Путин и да му се кланя.) Около една четвърт бяха дадени за разработване на нови оръжия и превъоръжаване. Останалата четвърт се изкраде или се хвърли за глупости. В развитие, образование, здравеопазване и другите стратегически за една страна области не беше инвестирана кажи-речи нито копейка.

Тази политика обаче работеше докато петролът беше над 100 долара за барел. С разработването на шистовите находища той падна здравата. (В обозримото бъдеще не очаквам да се задържи стабилно над 60 долара за барел.) А това значи, че жизненият стандарт в Русия нямаше как да не спадне сериозно. (Повече по въпроса – тук, тук и тук.) И като резултат, масовият руснак да не започне бавно и мъчително да разлюбва Путин.

Как върви този процес? Ако вярваме на официалните руски медии, изобщо няма подобно нещо, руснаците обожават Путин повече отвсякога. Ако имате достатъчно опит с руски медии и тяхната привързаност към истината, дори само това вече ще ви говори, че разлюбването е в пълен ход. Официалните проучвания на официалните руски социологически агенции също говорят за 85% поддръжка за Путин. Строго неофициални данни обаче говорят за не повече от 60%, с тенденция за все по-ускоряващ спад.

Косвено потвърждение са резултатите от изборите. Избирателната активност в Русия обикновено е поне 50%, в големите градове – над средното. На тези избори подкрепата за „Единна Русия“ – партията на Путин – беше по-висока отвсякога, към 75%. (Официално Путин не членува в никоя партия. Точно както Бойко Борисов официално беше дълго време само прост член на ГЕРБ.) Избирателната активност обаче беше около 30%, и в големите градове беше още по-ниска. Иначе казано, на хората им е писнало от Путин, но няма опозиция, която да подкрепят. Защо ли?…

Путин с гаранция има истинските данни, много преди аз да ги имам. И много преди резултатите от изборите. И с гаранция знае каквото дори аз знам – че Русия няма механизъм за демократично пенсиониране на силен държавен глава. Ако главата е стигнал дотам да не го подкрепя и жена му, както беше с Хрушчов и Елцин, може да бъде оставен жив, да оглавява някой колхоз. Ако обаче е с голямо влияние в „службите“ като Путин, оставянето му жив е рецепта за контрапреврат – няма как, твърде опасен е… А спадне ли авторитетът му сред населението твърде много, може да започнат брожения и самоорганизиране на опозиция. „Службите“ ще се окажат с много повече работа и с разклатено положение – няма как да позволят подобно развитие. И ако има човек в Русия, който да е по-наясно с това от всеки друг, това е Путин.

Какво му предстои? Някъде през първата половина на 2017 г. валутните резерви на Русия ще свършат. (Без сериозни промени в обстановката – още през първите 2-3 месеца.) Санкциите няма да бъдат отменени дотогава, достъпът до световните финансови пазари ще остане затворен, Русия няма да може и да тегли заеми. А спре ли да харчи валута, рублата отново ще потегли надолу, и с нея жизненият стандарт на руснаците. Тихичко трупаното към момента недоволство, показано чрез процента изборна активност, ще започне да расте все по-бързо и да става все по-явно. Покаже ли се над повърхността, самоорганзирането на опозиция ще стане неизбежно… Без рязка промяна в обстановката на Путин му остават няколко месеца живот.

Каква промяна, която би го спасила, може да предизвика той? Само една – да започне война. Тя ще му позволи да ескалира пропагандата и промиването на мозъци в Русия още повече отсега (ако това е възможно), и да обяви военно положение в страната. В него може да смаже всякаква опозиция и вкара недоволството в пътя със сила, в течение на години. В същото време, поредица военни успехи могат да му върнат реалното одобрение на хората, особено в условия на бясна наци-шовинистична пропаганда. (Тя вече е налице в Русия. Писал съм и преди – ако не знаете, че ние българите сме воювали заедно с германците при Сталинград срещу СССР, погледнете руските медии. Да видите какви предатели и нацисти сме. И не само ние, естествено.)

Би ли свършила на Путин работа една война в Сирия срещу САЩ? Надали. Първо, Сирия е твърде далече – не е оправдано да обяви военно положение в Русия заради ситуация на хиляда километра от нея. А и САЩ не ми се вярва да сглупят и да отворят такава война. И второ, че ако САЩ все пак сглупят, действията могат много бързо да ескалират в пълномащабна война между Русия и НАТО. Към момента Русия няма готовност за такъв сблъсък – НАТО ще я премаже. А ескалират ли нещата до ядрена война, Путин няма да преживее и няколко дни. (И Русия ще бъде унищожена като военна и промишлена сила, но това за него са незначителни подробности.)

(Към момента Русия активно ухажва Китай, точно за подобен случай. Човешките ресурси на Китай са далеч над тези на САЩ, промишлеността им нищо чудно вече също да е по-силна от американската, ако и военните им продукти да не са толкова качествени. Китай обаче, каквито и тайни съглашения да е подписал с Русия, надали ще бърза да се навре между ритниците на два ядрени дракона. По-вероятно е да предложи на САЩ ненамеса срещу солидно парче от Сибир, когато Русия падне – и ще го получи, САЩ нямат къде да ходят. Ще е по-голяма печалба, отколкото ще получи, ако подкрепи Русия… И Путин знае и това.)

Затова ми се струва най-вероятно Русия да нападне Украйна – тя е достатъчно слаба в момента, за да му даде бърза победа. Из руските сайтове „гебухата“ вече почти всеки ден пуска вести как украинските въоръжени сили нарушават примирието и атакуват мирни градове в Донбас. (Част от тези вести може и да са верни – Порошенко и генералите му са достатъчно глупави.) В уречения момент на Русия „ще ѝ писне от това“ и ще започне „освободителна война“. С мобилизация, военно положение и прочее. Вероятно за не повече от две-три седмици бойните действия ще са приключили.

Какъв ще е резултатът? Зависи от няколко неща – най-вече от силата на подкрепата на Запада за Украйна. Най-вероятен ми се струва вариантът, при който Източна и Южна Украйна ще бъдат обявени за „Новорусия“, „Малорусия“ или някаква друга Русия, и ще направят „референдум за независимост“ с резултат, подобен на кримския. Оттам нататък могат да останат като марионетни държави или да „се присъединят“ към Русия, вероятно заедно с Приднестровието. Северозападна Украйна може да остане като отделна държава, било с марионетно правителство ако Западът не окаже достатъчно категорична подкрепа, било с реално. Разбира се, има и много други варианти.

Кога да очакваме войната? Също зависи от няколко неща. Основното са президентските избори в САЩ. Ако спечели Тръмп, бих се учудил ако до края на март Украйна изглежда като сега. Ако спечели Клинтън, са възможни всички варианти. Ако до края на 2017 г. все още няма война, значи или моделът ми е грешен, или зад кулисите Русия е получила ултиматум за война от НАТО, ако нападне Украйна. Или пък обещания за смъкване на санкциите, ако се въздържи. Ако пък нападението започне още по или около коледно-новогодишните празници, очевидно новият Хитлер ще е дори по-агресивен, отколкото предполагам… Нека видим.

Какво ще стане, ако Русия завладее Украйна – цялата или източните и южни части? Победата над Украйна и евентуалното присъединяване на повечето от териториите ѝ към Русия, подкрепено от масирана пропаганда, ще изкара Путин най-великия руски владетел някога. Руснаците ще са склонни да издържат още немалко спадане на жизнения стандарт, преди недоволството да се надигне открито. („Ще погладуваме година-две-три, но си върнахме сума ти исконна територия и население – струва си!“)

Но без съмнение върху Русия ще бъдат стоварени още по-сурови санкции, без надежда за отмяна. Перспективата за подобряване на жизнения стандарт ще отпадне напълно. След година-две-три икономическият упадък няма да е овладян, и подкрепата отново ще започне да спада. Съответно, на Путин ще му остава само един начин да остане жив – нови военни победи, по-големи от предишните. Нацизмът е като наркотик, иска непрекъснато качване на дозата. Иначе казано, ще трябва да се заеме с по-голям враг. А такъв наоколо има един – Западна Европа, тоест НАТО.

Ще бъде ли Русия дотогава в състояние да воюва с НАТО, и то успешно? Напълно е възможно. Може да изкара армия, сравнима по численост с натовската, въпреки че е 148 милиона души (с частите от Украйна – може би до 180), а НАТО е над 900 милиона. Подобна война надали ще продължи повече от 2-3 месеца – за толкова време няма как да обучиш за добър войник човек, който не е служил. В Русия 95% от мъжете са служили, в НАТО – надали и 10%. И руските войници вероятно ще са много по-„мотивирани“ да се бият до смърт от западните – Русия има огромен опит и в обявяване на пленниците си за предатели, и в „заградителните войски“, и в наказателните батальони…

Друг фактор е съвременното оръжие. НАТО има технологично и числено превъзходство във въздуха, но само там. Навсякъде другаде бойната техника на НАТО е модели от 1970-те, докато тази на Русия е модели от 2010-2015 г. Особено голяма е разликата в бронетехниката – а в съвременната война територия се заема с бронетехника. И се защитава с пехота…

Третото, което решава съвременната война, е силната промишленост. Руската може да бъде поставена на военна нога на практика цялата, още дълго преди конфликта. (Може да се наложи да разстрелят отделни недоволни – няма проблем.) В НАТО военизирането на над една трета от промишлеността, дори по време на война, вероятно ще доведе до безредици. Дори така обаче балансът не е в полза на Русия – НАТО я превъзхожда като промишлена мощ над 10 пъти. При пълномащабна конвенционална война най-вероятно Русия отначало ще отбележи значителни успехи, но след това ще бъде изтласкана обратно. Изтласкването вероятно ще е бавно, понеже руските войски ще държат местното цивилно население като заложници, но ще стане.

Има ли при това положение Путин печеливша стратегия? Не, но има простичка печеливша тактика. Отхапване на малки парчета и енергично размахване на ядрената бухалка, ако бъде притиснатда ги върне. Ще рискува ли някой разумен политик от голям мащаб ядрен Армагедон заради някаква си Латвия или България? Естествено, че не. Особено когато е очевидно, че ако оставиш Русия да се попържи в собствен сос десетилетие-две, тя ще рухне като СССР преди… Западните политици никога не са разбирали до каква степен лична и егоистична е мотивацията на авторитарните властници. Без значение дали властникът се казва Ким Чен-ун, Путин или Ердоган… Така че Русия ще може да напредва стъпка по стъпка дълго време. Капка по капка – велика Русия. Докато не се намери някой Хари Труман, който да се опъне без да му мига окото.

Къде е нашето място при това положение? Ако Русия завладее Украйна по описания по-горе сценарий, значи моделът ми е предимно верен. Тоест, вероятно ще се случи и останалото от него. След Украйна ще последват и други държави от Източна Европа.

И България нищо чудно да е първата в този списък. Едно, че Западът очаква да бъдат нападнати първо прибалтийските републики, а Путин е достатъчно хитър, за да знае това и да подходи иначе. И второ, защото руското разузнаване и руските подлоги тук имат контрол върху икономиката, политиката и зомбитата си в далеч по-голяма степен, отколкото в Прибалтика. Нападне ли ни Русия, продажните ни генерали вероятно ще изкомандват армията да не мърда, и ще се наредят за сребърниците си пред новия генерал-губернатор. И после ще се тупат по гърдите как са спасили армията ни от сигурна смърт. Като пожарникар, който се тупа по гърдите как се е спасил от сигурни изгаряния, като не е отишъл да гаси пожара…

Ще каже човек – хубаво де, няма да ни е за пръв път. Точно така е. Само че този път е възможно – ако и малковероятно – да се случи и още нещо.

Русия можа да удържи Крим лесно, понеже над 50% от населението там са руснаци. Сигурно ще иска да може да удържи и България лесно – но тук няма как да заселят още над 8 милиона руснаци, няма къде. Така че, ако реши да работи в тази насока, ще има само едно нещо, което може да направи. Каквото Сталин направи навремето, за да има сега Крим над 50% руско население – пресели кримските татари в Казахстан и Сибир. Така, че след първите десет години останаха живи една трета от тях, а можаха и до момента да се върнат в Крим още по-малко…

Дано това последното си остане само теоретична спекулация. Ако някой дойде и ми гарантира, че то никога няма да се случи, ако си дам дясната ръка, я давам на секундата. Колкото и малък да е шансът да стане иначе, твърде ужасен е. Дано завинаги си остане просто логическо-аналитичен кошмар. Ще празнувам и ще си хвърлям шапката, ако никога не се случи…

… Добре. Достатъчно с мрачните прогнози и страховете. Нека видим какво ще се случи с Русия реално. Като начало – с отношенията ѝ с Украйна.

56 thoughts on “Готви ли се Русия за война?

  1. Christo

    Мрачно ама малко в стил надали 🙂
    Не забравяйте, че превъзходството на запада е огромно.
    На едните супер модерният танк закъса на Червеният полщад, на другите ровърите обикалят от години Червената паланета (какви ли са им танковете на тях)
    Ако НАТО в рамките на 3 дни прехвърли бронирана дивизия от САЩ в Полша то на Русия под формата на учения и трябваха няколко месеца
    да разоложи войски по границата си с Улрайна.
    Ако НАТО има 12 военоморски съединения (от ония със самолетоносачи, подводници ракетни кораби и др.) то Русия има само 1 (едно) и то не окомплектовано.
    65% от 18-те подвдници от клас Охайо са из океаните ( и засеге са по-тихи и по-невидими от каквото и да е друго), докато на другите едната от двете супермодерни лодки се гръмна сама.
    И тук не броим английски,френски,немски … подводници.
    А и корупцията не е измислена в Русия, преполагам 60% от руският генаралитет при получаване на заповед “Drang nach Westen” първо ще звъннат в някое “западно” посолство,
    да видят каква е офертата да се направят, че не са я получили тази заповед.
    Но за Украйна си мисля, че сте прави, ше си изгори. Както и Ррусия в лапите на икономическите санкции. Горките руснаци, ама каквото повикали, таково се обадило.

    Reply
  2. Wel

    Очертаването на ситуацията в монента е невярна. Русия воюва поне от мълниеносната Грузинска война. Кой кого удари в Украйна също е ясно както е ясно как може да не се плаща по международни договори. Опитите на Русия да се противопостави на световния шеф са едиствената причина за ниските цени на нефта. (Както СССР бв причината за поява на социална европа). Да стискаме палци противостоянито да е дълго и студено. Стане ли горещо ще е ядрено и последно.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Christo: Много в стил надали, слава богу!… Иначе, превъзходството на Запада хич не е толкова голямо, колкото изглежда. Супермодерният танк на Русия вече надали закъсва – а ако не закъсва, е цяло поколение пред Леопард-2L7, и две поколения пред Абрамс. Има и други руски оръжия, които са поколение пред тези на НАТО… За генералитета – не го вярвам, ако някой се направи, че не е получил заповедта, заместникът му ще изпълни заповедта, която ще е получил предишния ден – да го застреля и да поеме командването.

    А най-тъжното е, че Русия наистина ще изгори в икономическите санкции. Руснаците са наистина горките, защото ще е каквото повикало отгоре, такова го отнесло отдолу. 🙁

    @Wel: Да, ама не съвсем.

    Кой кого удари в Украйна е сложна игра, и повечето българи знаят малко за нея. Сума сумарум, Западът финансира изгонването на Янукович и най-първия майдан, но хората му се оказаха шкартирани почти веднага и шоуто продължи без тях. Не е ясно дали за добро, или за лошо, защото ги шкартира новообразуваща се икономическа мафия. Положението под нея и да е по-добро от това под Янукович, е с малко… И кримските руснаци посрещнаха много ентусиазирано руските войски, ама към момента май ентусиазмът е доста поохладнял – вместо благоденствие дойде руската мафия. Та в момента ядат великоруски национализъм. В крайна сметка от комбинацията от западни и руски мероприятия загубиха абсолютно всички – западът, Русия, Украйна, Крим, Донбас…

    Опитите на Русия за каквото и да било нямат нищо общо с ниските цени на нефта. (Един от най-пострадалите от тях е САЩ. Добивът на шистов петрол там преди 3-4 години беше близо до това да е работодател номер едно и данъкоплатец номер едно, помагаше им екстра на икономиката. Саудитците буквално им го съсипаха със свалянето на цените, това беше играта им.) Русия просто се оказа в ролята на магарето между два ритащи се жребеца. И петролът няма да се качи в обозримото бъдеще даже ако Западът се влюби в Русия, обяснявал съм защо.

    За противостоянието обаче подкрепям с две ръце – дано да е дълго и студено, че иначе ще е ядрено и последно. Само че се боя, че няма да остане студено за дълго, и това съм обяснил защо… Между другото, не мисля, че ще е последно. Ако от тая работа тръгне Трета световна, ще я спечели Китай, по стандартния начин за печелене на световна война – с неучастие, освен може би съвсем накрая, и търгуване с воюващите. А какъв световен ред ще установи Китай не ми се иска да мисля даже…

    Нищо. Нека първо видим какво ще става в Украйна, и дали. Дано съм сбъркал в прогнозата.

    Reply
  4. Дончо

    Викаш, да си разпечатаме за всеки случай това, написаното, че дойде ли Третата световна, няма да има вече дори електричество, да не говорим за Интернет 🙂 ?

    Аз лично не вярвам на този, последния сценарий. Не ми се ще да мисля, че ни чака подобен ад на земята. Най-вече, защото тук ама наистина нищо не зависи от нас.

    Така че, дори да си прав, аз ще гледам да си изживея останалите мирни дни възможно най-приятно, без притеснения от такъв мащаб 🙂

    Reply
  5. ttt

    Определено се готви.Войните в Грузия и Украйна започнаха с много по-малко предварителен шум.Освен бясното въоръжаване (не само танкове – в момента върви смяна на ак74 със А12 примерно ) за руснаците провокации от типа на нарушаване въздушното/водното пространство на съседни (и не толкова съседни) държави (вкл България).Швеция и Финландия стигнаха до там да се чудят дали да влязат в нато (на което Руснаците отговориха със яко тролене от рода на това че щаттите искат да разположат там ядрени бомби, редовните заплахи че Финландия и Швеция ще стават мишени на Русия, препратки към ВСВ когато и прочее).Със сигурност войниоте в Грузия и Украйна бяха подготвени предварително – може би само като предварителен план задействан поради обстоятелствата ,но все пак.Международните изяво на руснаците стават все по-параноични и агресивни….

    Дали скоро ще нападнат България – не мисля. Украйна ,Молдова (имат някакви апетити към преднистровието – т.е. към цяла Молдова),Грузия (и после Армения) изглеждат по-верятни жертви в близко бъдеще. В Армения и Турция има интереси , ама като се има предвид ердоган накъде го вее неговата параноя и грандомания току виж си я поделили.

    Дали някога Русия ще нападне България – иска и се под някаква форма , ама по-скоро ще се сгромоляса икономически преди това.И вероятно не би го направила без догорка с Турция (която въпреки обтегнатите отношения е все още се държи като член на нато , ама Ердоган все повече му хлопа дъската.По-верояно първо да се заемат с Армения). Мисля че България щр продължават да се опитват да я подчиняват максимално дълго политически и икономически – до сега се справят успешно – http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-edna-peta-ot-ikonomikata-na-bylgariia-se-vliiae-ot-rusiia–226545/.

    За мен първият знак че Русия ще стане по инвазивна е въвеждането на изходни визи ( поне според мен ) – нещо което руските власти са обсъждали поне два пъти сериозно наскоро. За 2015 избягалите от Русия за 350к , което бие дори рекорда от 1992-ра – https://www.stratfor.com/analysis/problem-russias-best-and-brightest .

    Вероятно и разузнаванията в западна европа надушват нещо – http://inews.bg/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0_l.a_i.531808.html

    Reply
  6. Иван

    @Григор,
    Твърдиш че валутните резерви на Русия ще свършат до средата на следващата година.
    Тази графика на Bloomberg обаче показва друга картина. Можеш ли да обясниш разминаването?

    Аз лично не мисля, че Русия ще нападне Украйна. Първо, липсва моментът на изненадата; второ, украинците са се окопали доста добре; трето, Путин няма какво да спечели дори ако заграби цялата страна, но ще влезе в сериозни харчове, дори ако успее да я завладее за две седмици.

    Скрития мотив във всички военни операции досега е завземането на находища за петрол и газ. Ако си спомняте, трябваше да имаше проучвания за газов шел в акваторията на Крим, буквално седмици след анексията му.
    Дори сегашната война в Сирия предотвратява построяването и използването на петролопровод и газопровод, който е част от Набуко.

    Затова считам, че е много вероятно Русия да удари Азербайджан. Страната е богата на петрол, от десетилетия е във война с Армения, а Русия подкрепя Армения и дори има военни бази там.

    Това обяснява и защо Путин се сдобри с Ердоган. Армения граничи с Турция, а Турция е приятелска страна на Азербайджан. Ако Русия започне война, Турция може да се притесни и да се намеси, но след като са се разбрали предварително, това няма да се случи.

    Подпалването на конфликт в района е лесно, всъщност такъв имаше даже тази година, който бързо беше потушен от дипломатическите усилия на Русия.
    Ако това примирие бъде нарушено, Русия вероятно би могла да се позове на договора, като страна в конфликта.

    Хубавото на този план е, че дори ако иска Западът няма как да се намеси в конфликта. Турция има военен договор с Русия. Иран няма да застане срещу Русия. Туркменистан и Казахстан също, пък и те нямат излаз към море.
    А както показа и войната с Грузия, Западът рядко го е грижа за бившите съветски републики.

    Всъщност, Грузия граничи с Азербайджан, на ако тя започне да го подпомага, Русия може да я завладее отново, този път за постоянно. Вероятно ще го направи и без истински повод.

    Действията на Путин в Украйна бяха преждевременни. Затова планът му успя само частично.
    Но ако планът на Путин включва възстановяването на СССР, той трябва първо да си възвърне държавите, които са били част от СССР и ще започне с тези които и в момента са под негов контрол, Казахстан, Таджикистан и т.н , дори Беларус.

    Не очаквам въоръжена инвазия, по-скоро дворцов преврат, референдум, анексия и парад.
    А може просто да им направи оферта, която не могат да откажат.

    Reply
  7. Иван

    оуч.
    Григор, можеш ли поне да направиш филтър, който да отказва коментарите ако имат незатворени тагове?
    Така няма да има нужда да ги поправяш на ръка, като горния.

    Reply
  8. Петър Петров

    Григор, притеснил си се нещо. Яж шоколад, помага за серотонина.

    Иван, в Украйна има Донбас, а в Донбас има въглища. Много. Освен това Украйна стана вече съвсем емблематична в пропагандата, така че най-вероятно ще ударят пак там. Едва ли ще отворят втори фронт, това са го учили всички руснаци от ВСВ.

    Молдова, България и пр. са си на каишка — защо да бият вързаното куче, когато вече имат едно за надвиване (Украйна)?

    А каквото и да “завладеят” в Украйна ще им донесе такива вътрешни проблеми, че директно ще им рухне “системата”. Отдавна не може да се “завладяват” така брутално и масово хора, както преди 50-100 години. Има Интернет, има Фейсбуци, Туитъри, криптиране, няма как да мине без масово избиване на интелигенцията. За Украйна ще рече 100-150 000 човека. А това вече няма как да остане скрито. А разчуе ли се явно, то вече и на простите западни тинейджъри дори няма да им е безразлично. Да не говорим за Полша, дето традиционно мъти срещу Русия.

    Няма как Путин да има одобрение още дълго, дори да завладее цяла Украйна, ако ще и Западът да го признае. Руснаците, както всички останали хора, най-вече гледат дали има ядене, пиене и тва третото. А в ерата на Интернет все по-лесно ще се сравняват с останалите хора. Така че може би ще получи дълбоко заболяване и внезапно ще се оттегли в болница по някое време. Кога точно — зависи от Тръмп ли ще е или Хилари, от Украйна и събитията там, и от натискът на бежанците срещу ЕС.

    Не мисля, че България е застрашена от военни действия, понеже е на каишка от Русия. За съжаление, поради същите причини, няма да стане по-приятна за живеене скоро.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Дончо: Дано да си прав.

    @ttt: Същото.

    @Иван: За филтъра – принципно бих могъл, като плъгин на WordPress, но ще ми отнеме време, което в момента нямам. Засега по-изгодно откъм време ми е да ги оправям на ръка.

    Графиката на Bloomberg отчита абсолютно всички валутни резерви на Русия. Част от тях обаче не са във вид, в който могат да бъдат похарчени за повдигане на жизнения стандарт. Останалата част се очаква да свърши някъде февруари (ако няма промени в обстоятелствата).

    За Централна Азия – тя наистина е една от възможните посоки на настъпление за Русия, но ми се струва доста по-малко вероятен вариант от Украйна, а няколко години след това и Източна Европа. В Централна Азия управляват предимно де факто диктатори, а с такива Русия винаги се е разбирала отлично – няма нужда да ги завладява… Нека видим. И за мен ще е важна сверка на прогнозите ми с реалността.

    @Петър Петров: Нормално е да съм се притеснил, перспективата не е красива. Дано да бъркам.

    Reply
  10. Иван

    @Петър Петров,
    Донбас на практика е изцяло окупиран от Русия. Даже наскоро Путин си призна, че наистина са участвали в бойните действия.
    Ако искат, още днес могат да ги анексират. Не го правят защото не им се налага, няма да спечелят нищо, а европейците ще го ползват като повод да засилят санкциите.

    Въпросът е, че износът на въглища не е толкова печеливш колкото износа на газ и петрол. Така, че липсата на въглищата е голям минус за Украйна, но незначителен плюс за Русия.

    Азербайджан печели доста и има контрол над огромни залежи. Завладяването им буквално ще се изплати само.

    @Григор,
    Пропуснах да спомена нещо.

    Когато Русия завладя Крим и започна военни действия в Източна Украйна, Русия също така проведе и мащабно военно учение в Далечния Изток, на което бяха поканени и китайски военни. Целта на това беше очевидна. Да не си помислят китайците, че докато армията е заета на запад, тази на изток е отслабена.

    Въпросът е, че ако Русия започне дълга и мащабна война със Запада, Китай със сигурност ще се възползва от ситуацията и ще завладее целия Сибир.

    Китай има население от 1,3 милиарда. В Сибир са към 40 от 144 милиона руснаци.

    Повечето големи залежи на петрол и газ се намират в Сибир. След налагане на ембаргото, Западът спря работата върху нови находища. Тази ниша беше запълнена от китайски фирми. С други думи, Китай имат доста интимен контрол върху горивната индустрия на Русия. Което им дава огромно предимство при една инвазия.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Иван: За Запада Русия продължава да е „Екваториална Гвинея с ядрено оръжие“. Истинският му стратегически противник е Китай. Така че Западът хич няма да иска да даде на Китай така нужните му ресурси, и Путин знае това.

    Оттам нататък следва една филигранна игра между възможното за едни и жизнено необходимото за други. Накъде ще извият пазарлъците и какво ще се постигне е абсолютно непредсказуемо, поне за мен, от каквото знам към момента. Единственото сигурно е, че Путин няма много време. Ако Западът не разбере това, война ще има. Гарантирам ти, че Путин ще предпочете да е жив президент на остатъка от европейска Русия, отколкото мъртъв бивш президент на най-великата страна в света.

    Reply
  12. noemis

    @Григор, написал си: “НАТО има технологично и числено превъзходство във въздуха, но само там.”

    В съвременната конвенционална война превъзходството във въздуха е всичко! Буквално!
    От гледна точка на авиацията пехотата и бронираната техника, без поддръжка от въздуха, са просто мишени. ПВО-то ако действа с настъпваща армия, също не е достатъчно ефективно. Освен това има достатъчно лесно преносими съвременни противотанкови оръжия, които също са фактор.
    Въобще, защо си мислите че при конфликт Русия-НАТО, конвенционалните оръжия ще имат определяща роля! Стигне ли се до ескалация, ще последва сериозен ултиматум – не случайно основната роля на ядреното оръжие е да възпира, защото почне ли се няма да има победител (Китай как ще доминира на планета с ядрена зима и измиращо население, не го разбирам?!?)

    Reply
  13. victor

    Гледам края на 13-ия коментар:
    “(Китай как ще доминира на планета с ядрена зима и измиращо население, не го разбирам?!?)”
    И аз не го разбирам, даже не разбирам и това как сега САЩ доминира на планета с толкова войни и нещастия. Но написах това, че да не са коментарите 13, да не стане нещо фатално! 🙂 Край, вече са 14.

    Reply
  14. Григор Post author

    @noemis: От гледна точка на съвременната бронирана техника, авиацията е просто мишена, а адекватните съвременни противотанкови оръжия се пренасят на като минимум танк. Примерно към момента САЩ имат само един боеприпас, способен със сигурност да пробие Т-14, който към момента май няма версия за изстрелване от самолет. Иначе е било преди 30-40 години. Сега авиацията, дори при абсолютно превъзходство, все още не е достатъчна сама по себе си. А превъзходството на НАТО над Русия е далеч от абсолютно.

    До ядрена ескалация при много сценарии няма да се стигне лесно. А и да се стигне, в реални условия около 200 милиона ще загинат в първия месец и до 1 милиард през първите 10 години, но това все още е далече от 7 милиарда. След това положението ще бъде овладяно. Загубите ще са ужасяващи, далеч над всичко познато ни от войни досега, но все пак ще са много далече от изтребването на човечеството или дори от връщането му с 50 години назад. А и политиците начело на авторитарни държави обикновено предпочитат да са първи в село, отколкото втори в Рим. За Китай да доминира свят, изгубил един милиард хора и върнат с 50 години назад, ще е чудесна алтернатива, за която си струва да се положат огромни усилия.

    @victor: Никой нормален човек не може да разбере истински авторитарните политици. Ти разбираш ли Сталин, Хитлер, Пол Пот, Мао Цзедун, Ким Чен Ун…?

    Reply
  15. Виктор

    Не, Григор, не ги разбирам, не се и опитвам. Но наскоро видях една информация, която някак леко ме обнадежди. Доколкото си спомням, около една четвърт от младежите в САЩ отметнали в някаква анкета, че е по-добре астероид да удари Земята, отколкото Клинтън или Тръмп да им станат президенти. 🙂

    Reply
  16. Григор Post author

    @Виктор: Разбирането на подобни политици е вредно за личността.

    А за тази информация – очевидно около една четвърт от младежите в САЩ живеят на този свят. Ех, ако и в България имахме подобно смазващо мнозинство на такива…

    Reply
  17. Дончо

    @Григор: (ако това проучване е вярно,) очевидно една четвърт от младежите в САЩ са или абсолютни илитерати относно последиците от подобно ELE, или просто са твърде емоционални (дано е второто). (Качествен) Удар от астероид е еквивалент на целия ядрен арсенал, взривен на едно точно определено място.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Дончо: Абе, да ти кажа, не съм убеден. И не само защото астероиди всякакви, включително с размери на прашинка. Един Тръмп начело на САЩ може да е бедствие за човечеството, сравнимо с целия ядрен арсенал взривен на едно точно определено място. А ме е страх, че и Хилари Клинтън не е много по-назад. Американците са стигнали дотам такъв като Тръмп да е реален претендент за Белия дом заради истаблишмънта си – тя и другите като нея.

    Reply
  19. Симеон В.

    Преди да направи “голяма война” Хуйло ще бъде ликвидиран от своите.
    Ако в Русия има не малко маргинали, на които им се воюва, има също така доста генерали, на които пък хич не им се воюва. Инак, за какво цапардосаха милиардите долари, за какво построиха тези дворци, дето и царете им не можеха да построят?
    Предполагам, че на и самия Хуйло не му се воюва. Да прави хулиганщини – да. Ама за “голяма война”, съмнявам се. За да направи “голяма война” или трябва да е откачен или да е притиснат от някого отвън, да няма измъкване. Такъв мераклия не виждам кой ще е. Следователно, остава единствено вариантът – откачалка. Не го познавам, нямам представа дали е нормален или откачалка. Но ако е откачалка, съм сигурен, че неговите хора ще го ликвидират преди да тръгне с рогата напред..

    Reply
  20. Григор Post author

    @Симеон В.: Боя се, че обстоятелствата могат да променят интересите.

    Reply
  21. николай теллалов

    Най интензивно от всички руски силови структури се разраства жандармерията (т.нар. Вътрешни войски).
    За такава война се готви Путин.

    Reply
  22. Григор Post author

    @николай теллалов: Много точно наблюдение – но и много важен пропуск. Целта на мероприятието наистина е мачкане на вътрешното недоволство, така че подсилването на Вътрешни войски е от ключово значение. В същото време обаче т.нар. заградителни войски при война са именно Вътрешните войски – те са стока с двойно предназначение…

    Reply
  23. николай теллалов

    Заградителните отряди са елемент от военна доктрина отпреди 70-80 години.
    Ако Путин залага на това, значи си търси повторение на 1856-а или 1904-1905 с всички последици.

    Всичко боеспособно в армейско, а не жандармеристко отношение Путин беше струпал в Сирия. И то не е наборна, а смесена войска, с професионални войници, т.нар. контрактники или контрабасы по жаргон.

    Не, Путин няма настъпателни сили, способни да се опълчат на вражеска войска.
    Всичко е огромен блъф, но двустранен, Западът също блъфира. Всяка мащабна война днес неизбежно ще повлече употреба на ядрено оръжие. До последната бойна глава.
    През 1961 бе доказано, че термоядрените боеприпаси нямат предел на мощност. Ядрена война означава гарантирано унищожение на всички. А дори заплаха от такава война означава масови бунтове и жедтока разправа с елитите – участта на изверга Николай II ще е сладка в сравнение с това, което могат да си докарат.

    Reply
  24. николай теллалов

    Между другата, няма астераиди прашнки. По определение астероид е тяло с размери над стотина метра.
    И пледи малко повече от една година се разминахме с такъв, открит едва 20 дни преди максималното сближаване, което бе мъничко извън лунната орбита.

    Което ще рече: липсва система за наблюдение, липсва и инфраструктура за противодействие.
    Това е далеч по-сериозна заплаха.

    Казах, Путин блъфира. Заедно със Запада, за сплашване на човечеството, за усилване пълномощията на държавите над гражданите. Истерията ще бъде докарана до ръба, след което ще настъпи разведряване, ама то ще си има цена – отменени граждански свободи, уж в общ интерес, хмък.
    Астероидите обаче не блъфират.

    Reply
  25. Григор Post author

    @николай теллалов: Заградителните войски свършиха чудесна работа на Сталин през Втората световна.

    Иначе, Путин има предостатъчно настъпателни сили. Личният състав все още е в процес на „мотивиране“, техниката също е още в процес на производство, но до две-три години тези два „проблема“ ще бъдат преодолени. Оттам нататък, ако икономическото положение на Русия не се промени, въпросът ще е не дали, а кога. Засега блъфира, но дотогава може и да остане без възможност да го прави.

    Астероиди има и доста под стотина метра. Между другото, горе-долу толкова е бил Тунгуският метеорит. Пораженията му са неприятни, но далеч от фатални за човечеството.

    За отмяната на гражданските свободи – винаги и непрекъснато я е имало и е текла, но и винаги хората са намирали нови места, среди и прочее, където да построят ново и свободно общество. Което след това пак е тръгвало по неизбежния път, но междувременно са се отваряли нови възможности. Това е още една форма на борбата между щита и меча – победа в нея не очаквам да има скоро.

    Reply
  26. николай теллалов

    Неслучайно посочих, че заградителството е похват отпреди 75 години. В Афганистан не мина, а в Чечня даже и не го пробваха.

    Провери кои небесни тела се наричат астероиди, моля.
    И без смешки за Тунгуския метеорит – МЕТЕОРИТ, не астероид. При все че надали е бил метеорит, не и скалист, нито железен.

    Общи фрази.

    Reply
  27. Григор Post author

    @николай теллалов: За заградителството – при война от голям мащаб ще го използват. Особено след като реално подготвените и боеспособни петдесетина хиляди войска бъдат разгромени и се опре до неособено охотните да се бият наборници. Няма да имат друг избор.

    Тунгуският метеорит най-вероятно е бил ядро на малка комета, предимно лед и газове. При неговата скорост – същата като на астероиди – съставът е почти без значение за количеството освободена енергия. Нито пък е от значение дали е бил астероид, комета или друг точен вид небесно тяло.

    Reply
  28. николай теллалов

    Война в голям мащаб е ядрена война. Никой не смее да рискува с такава.
    А и бъдещето на военните сили е роботизация. Не споменах ли Станислав Лем и есето му Оръжейни системи на ХХI век?

    Въпросът беше какво е астероид. Има си критерии за разграничаване от метеорит. Тоест тяло колкото прашинка просто не се нарича астероид.
    Има и значение дали нещо избухва в атмосферата, каква маса и скорост е имало при сблъсъка, както и от какъв материал е.
    Няма някаква типична за астероидите скорост, тя зависи от орбитата им, от участъка на тази орбита. За троянските астероиди например спрямо планетата, чиито троянци са, е практически нулева. Луната пък спрямо Земята се движи с километър в секунда. Някои метеорни потоци се врязват в горните слоеве на атмосферата с осемдесет. Със същата скорост може да ни връхлети активна комета или изродено, тоест вече тъмно ядро.
    Катастрофа от космически произход не зависи от нас. Зависи само да се предпазим, но първо е нужно да забележим конкретната заплаха. За което почти нищо не се прави обаче.
    Войните пък са наша си работа, не падат от небето. Война с голям риск да няма никакви победители плаши евентуалните участници. И понеже президенти и генерали не са шахматисти, а войските не са покорни пешки, всеунищожителна война не може се започне толкова лесно. Страхът й е пречка. Заградителни отряди може да те насметат под гъбата на атомен взрив, но трябва да има заградители зад заградителите… и вятърът да не задуха насреща. Щото духне ли, заградителите първи хукват да бягат, че и трепят командването, задето ги е набутало в пъкъла.
    Опитът на ВСВ вече е неизползваем.
    А скоро никакъв предишен опит няма да важи, защото досега не е имало роботи.

    Reply
  29. Григор Post author

    @николай теллалов: Да, астероид и метеорит са различни неща. Астероидът е нещо, което обикаля по орбита около Слънцето, не е планета и не е комета. Метеоритът е нещо, минало през земната атмосфера и стигнало до Земята.

    С войната въпросът ще бъде не на желание, а на липса на друг вариант. Няма политик, който да не е убеден, че във войната ще има победител, дори ако той е начело на банда отчаяни оцеляващи в бункер.

    А и една Трета световна, дори с употреба на пълния ядрен арсенал на човечеството, няма да го унищожи. Ще го върне с 30-40 години назад, ще направи 10% от земната повърхност неизползваема за месеци и 1% неизползваем за десетилетия, и ще докара ядрена зима, която ще се преживее с доста гладуване и може би с до 10% смърт от глад и безредици в най-слабо развитите страни. Ще загинат общо под 1 милиард. Ужасна цена е, но е далеч от гибел на човечеството. Така че, уви, политиците имат право да мислят, че ще има победител.

    Единственият проблем е, че победителят ще е този, който няма да участва във войната. Ако тя е между Русия и САЩ, победителят ще е Китай. И като цяло за човечеството, с течение на времето това може да се окаже по-страшна загуба, отколкото загиналите и прочее от войната.

    Reply
  30. Иван

    Всъщност става дума за Giant Meteor 2016 и е по-скоро шеговита закачка – мем. History.

    Тунгурският метеорит е доста интересна тема. Като начало, той дори не е метеорит, защото не достига Земята и не оставя кратер, но произвежда взрив който е някъде между 10 и 50 мегатона. Въпреки че има доста хипотези за естеството на събитието, не се знае със сигурност коя от тях е достоверна.

    Относно това, че Китай ще спечели просто като не участва във войната между Русия и САЩ. Това наблюдение е твърде очевидно за да не бъде отчетено от руските стратези. В случай на война е напълно логично Русия да помете всички биха могли да я завладеят в годините след войната. Просто като предпазна мярка.
    В крайна сметка, двете супер сили разполагат с достатъчно оръжия да унищожат всичко и всички на Земята и няма причина да не го направят, ако са изправени пред пълно унищожение.
    Samson Option

    Накрая ще ви препоръчам малко материали за четене.
    – Видеото “Rules for Rullers” на CGP Gray (в youtube) се базира на книгата “The Dictator’s Handbook” от Bruce Bueno de Mesquita и Alastair Smith. Препоръчвам да гледате и видеото. Просто е чудесно направено.
    – И друг път съм посочвал видео материали на “Caspian Report” (в youtube). В последното видео препоръчва книгата “Prisoners of Geography” от Tim Marshall.

    Reply
  31. Григор Post author

    @Иван: За Тунгуския метеорит най-вероятната хипотеза е, че е бил малко ядро на комета, съставено предимно от замръзнал метан и воден лед. Ако навлязат в атмосферата достатъчно косо (той е навлязъл точно така, ако се съди по описанията), такива ядра могат да изгубят механична стабилност и да се пръснат на парчета над земята. Вероятно много от парчетата ще достигнат земята, но ледът се топи, метанът се изпарява и остават само малки кратери-езера – такива са намерени в и около епицентъра на взрива. Тъй като местността там е доста блатиста, вероятно много не са разпознати като кратери от удара, години след него (а може пък някои естествени езерца да са взети за кратери…). Повечето други хипотези са доста, хм, хипотетични.

    За атомното унищожение – светът в момента има общо под 20 000 активни ядрени заряда (по около 8000 в САЩ и Русия, по под 500 в другите официални ядрени сили и по около 100-120 в неофициалните ядрени сили). Масовият американски заряд е 100 килотона, следващият по масовост – 475 килотона. За руските се знае по-малко, но като се съди по товароподемността на балистичните им ракети и други косвени белези, техните масови заряди вероятно са от същия порядък на мощност. САЩ разполагат с малък брой по-мощни заряди, Русия – вероятно с повече, но под 1000. Заряди с мощност над 10 мегатона към момента вероятно няма на въоръжение.

    При една ядрена война към 90% от зарядите вероятно ще бъдат изсипани върху ключовите градове и промишлени и военни инсталации на противника. За САЩ това е под 5% от територията, за Русия – вероятно под 1%. Очаква се не повече от 15% от руските заряди и 50-60% от американските да успеят да поразят целите (NORAD покрива целите континентални САЩ и ключови инсталации другаде по територията им; Русия покрива само Москва и основните ключови инсталации, но те са и основните цели). В крайна сметка, вероятно ключовите 5% в САЩ и 1% в Русия ще бъдат напълно унищожени, но хвърлените по тях бомби няма да предизвикат големи разрушения извън тези територии.

    Останалите 10% отзарядите са към 2000 броя. Всеки от тях може да порази с големи разрушения площ с радиус 10-20 километра (при война счупените прозорци са пренебрежима загуба). Почти всички са предназначени за атмосферна експлозия, с цел максимални разрушения – радиоактивното заразяване ще е опасно първите няколко дни, но до година ще е от сериозно значение само на километър-два от епицентъра. Иначе казано, дори ако всички те експлодират и бъдат разпределени перфектно за максимално поразяване, биха засегнали сериозно дори само в първия момент площ от под 1 милион квадратни километра – към 10% от територията на САЩ или 5% от територията на Русия. Това е доста далече от достатъчно, за да унищожи човечеството.

    Реално за възпирането на Трета световна война не е необходим ядрен капацитет, достатъчен за да унищожи гарантирано противника. Необходим е ядрен капацитет, достатъчен за да унищожи гарантирано върхушката на противника. Има ли го, върхушката на противника не желае да започне ядрена война.

    (Това може да се окаже невалидно, ако върхушката или няма друг изход, или е всъщност марионетка на кукловоди. В такъв случай за възпирането на война е необходимо кукловодите да бъдат идентифицирани и заплахата от унищожение да бъде пренасочена към тях.)

    Reply
  32. николай теллалов

    Толкова ли е трудно да признаеш, че си малко сбъркал за астероидите?
    И метеоритите се намират в орбита около Слънцето. Просто тела над 50-100 метра се наричат астероиди.

    Ядрена война означава именно унищожение. Радиоактивното замърсяване ще е значително, ако не от експлозиите, то от разрушените АЕЦ и хранилища за отпадъци. Повредени или останали без обслужване химически обекти. Една година без реколта значи невиждан глад. Болести, включително зарази от лаборатории, токсини от милиарди разлагащи се трупове, човешки и животински. Паника, мародерства. Огромна част от населението не умее да оцелява извън цивилизацията. Пожари в градове и промишлени зони – отделяне на отрови, вкл разрушаващи озоновия слой съединения.
    Сметките за наличните боеприпаси са спекулативни, както по количество, така и по единична мощност.
    Наивно предположение, че само две страни ще си разменят ядрени удари, а останалите ще гледат незасегнати.
    Когато СССР детонираха 57 мегатонна бомба през 1961, възникна въпросът как да я използват. Било е предложено да се заложат 100 мегатонни заряди в океана, които да предизвикат цунами с проникване на поне 400 км навътре в сушата, зависи от терена. Твърди се, че този план (автор – Андрей Сахаров) бил отхвърлен, а пък САЩ никога не били даже помисляли такова нещо, което е крайно съмнително.

    Не, няма да има връщане с десетилетия. Ще е началото на изчезването на човечеството като вид. В развитите страни преобладават възрастните, които ще изгинат бързо. В развиващите се преобладават невръстните, които пък нямат понятие как да се пазят от радиация или да си отгледат храна, тоест и те са пътници. Оцелелите пък надали ще си протегнат ръце, а ще враждуват по всички възможни причини. Не ще успеят да осъзнаят, че трябва да си помагат.
    Половин век – и край.

    Reply
  33. Григор Post author

    @николай теллалов: Справка – Уикипедия:

    Метеорит
    Астероид

    Обърни също така внимание, че за астероид няма указани гранични размери.

    Разрушените АЕЦ при атомна война ще са много малко, защото да разрушиш АЕЦ на противника е все едно да бомбардираш себе си. Същото важи за хранилищата. Извън териториите на воюващите държави нарушението в цивилизацията ще е минимално. Най-сетне, всяка от двете водещи ядрени страни има около десет пъти повече ядрени бойни глави от всички други ядрени страни заедно.

    Сметките за наличните боеприпаси са доста точни като количество и на практика съвсем точни като единична мощност.

    Към момента никоя ядрена държава няма на редовно въоръжение експлозив с мощност над 5 мегатона; тези над 1 мегатон са единични заряди.

    В крайна сметка: връщане на човечеството с 30-40 години назад е песимистичният вариант.

    Reply
  34. Григор Post author

    @Петър Петров: Доста точно наблюдение – особено ако войната я спечели Китай, според мен…

    Reply
  35. николай теллалов

    Българският сегмент на уикипедия не е най-сигурен източник.

    АЕЦ така или иначе са съсредоточени в зоните за поразяване.
    Дори нарочно да ги пазят, което е невероятно, ако централата остане без персонал, никак не е невъзможно да гръмне сама, ако не веднага, то след не много дълго време.
    Приказките за прозрачността на ядрените арсенали като данни са повече от съмнителни.
    Предположението за ядрена война между две страни и в същото време мир другаде, това на една и съща планета, съжалявам, абсурдно е. Или е съзнателна демагогия.
    Песимистичният вариант е гибел на цялата биосфера.
    Оптимистичният е заличаване на човечеството.
    По-оптимистичното от това е или лудост, или пропаганда на мизантропия. Сценарият “ще стане страшно, но ще оцелеем и ще се осъзнаем и ще настъпи рай” или “абе ще оцелеем, ама ще пишем с йероглифи” става само за филм или книга, ама с лош послание – тоест да не гледаме на ядрената война като на нещо непоправимо. При заразяване на умовете с подобни мемове вероятността за избухване на такава се увеличава.

    Странно защо се ограничи с АЕЦовете. Химически и биологически заразявания нищо ли са? При масов мор на живи същества плъзват болести, а средствата за справяне с тях практически ще липсват. За просто токсични материали да не споменавам.
    Но най важното – няма да има незамърсена храна.
    Комуникациите също ще изчезнат – заради ЕМП при обикновените експлозии и при специалните емп-заряди, които май не влизат в списъка ядрени оръжия.

    Reply
  36. Григор Post author

    @николай теллалов: Руският и английският сегменти на Уикипедия казват същото – можеш да провериш.

    Ударена АЕЦ, особено с ядрен взрив, замърсява целия свят – включително и който я е ударил. Спомни си Чернобил и Фукушима, където изхвърлянията бяха несравнимо по-ограничени, отколкото ще са при ядрен удар върху централата. Двайсетина ударени с атомни бомби АЕЦ могат да замърсят света повече от пълната употреба на ядрените арсенали във война – изотопите от реакторите са много по-дългоживеещи. Затова да бомбардираш АЕЦ на противника е все едно да бомбардираш себе си.

    Централата има постоянно персонал на дежурство – няма как той да изчезне при война. Все ще остане достатъчно, за да я изключи и консервира до сравнително безопасно състояние, за десетилетия напред. Точно както и при ВЕЦ (които са много по-примамливи цели при война – взривиш ли стената, водата помита всичко по течението по-качествено от атомна бомба), дори ако не е предварително изпусната, при тежка ситуация във война екипът ще отвори дънните изпускатели на 200% от входящия дебит и така ще я обезопаси за десетилетия напред.

    Предположението за ядрена война между две страни и мир навсякъде другаде е единствено логичното. Който остане мирен, той ще е победителят в тази война. Кой не иска да е победителят?

    Песимистичният вариант е връщане на човечеството с 30-40 години назад. Оптимистичният е връщане с 4-5 години назад.

    Химическите оръжия обикновено са по-малка глобална опасност и от ядрените. Биологичните могат да са много по-голяма – с тях е принципно възможно човечеството да бъде изтребено наполовина или даже повече, и да се върне 50 и повече години назад. За тази цел обаче ще трябва патоген от категорията на ебола, но пренасящ се по всички възможни пътища и с устойчивост извън тялото като на антракс. Такова нещо никой няма да създаде, защото няма как да опази собствената си популация от него – по-глупаво е дори от това да бомбардира АЕЦ на противника. Също, класическото средство за справяне със заразни болести е карантината. Ако има нещо, което няма да липсва, това ще е тя.

    Нискозамърсена с радиоактивност храна (примерно на нивото на стерилизирана с облъчване, както са някои храни за космонавтите) ще има достатъчно, за да оцелеят всички останали живи (около 6 милиарда), ако и на дажби. А съществуват много начини да се пречисти до приемливо в тежки условия ниво и средно замърсена храна. В най-лошия случай заболеваемостта от рак и автоимунни заболявания ще се качи 2-3 пъти – абсолютно неприятно, но далеч от това да изтреби човечеството.

    Специалните емп-заряди са ядрени оръжия и влизат в списъците им. Каквото е на база ядрена реакция, е ядрено оръжие.

    Комуникациите ще бъдат затруднени, но няма да изчезнат. На един оптичен кабел ЕМП-импулсите са му през оная работа, а над 90% от обема на световните комуникации е през оптики. Повечето военни средства за комуникация са ЕМП-защитени (за целта е достатъчно да са във Фарадеев кафез). Същото касае доста от цивилните комуникации, по не-военни причини – примерно всички високопланински станции, понеже бурите и мълниите там са чести, а мълнията е страховит ЕМП – отстъпва само на атомна бомба в зоната на непосредствено физическо поразяване.

    Ако един ум не може да разбере, че 1 милиард души е неприемлива жертва дори за цели като най-светлото бъдеще, той е безнадеждно осакатен и затова винаги опасен при всяка една ситуация – не само пред перспективата за атомна война. Нека не се плашим с глупости, а да погледнем сериозно на реалните неща. Първото винаги може да бъде оборено. Второто е, което дава истинската сила срещу подобни опасности.

    Reply
  37. Петър Петров

    Аз си мисля, че някои АЕЦ ще бъдат ударени, защото се използват за добиване на плутоний.

    Reply
  38. Иван

    Nuclear EMP

    Общо взето E1 е твърде бързо-действащо, което му позволява да стопи и заобиколи всички класически защити от мълнии.

    Reply
  39. Kzint

    Забравяте Робер Мерл 😉 Ядрен заряд с достатъчна мощност, детониран на 10 – 12 километра височина ще избие всички, които огрее. 10% от наличния арсенал вероятно са достатъчни да покрият цялата суша.

    Reply
  40. Григор Post author

    @Петър Петров: Почти всеки реактор може да се използва за добиване на плутоний. Процесът обаче е бавен – един цикъл добива колкото за 1-2 бомби (ако реакторът не е специално оборудван за точно тази цел, при което няма да е в АЕЦ), а трае няколко месеца, повече от една съвременна голямомащабна война. А изхвърлените при успешно попадение отпадъци от реактора ще „огреят“ буквално целия свят, включително бомбардиращия. Комбинацията от нисък ефект и високо самопоразяване е такава, че не се рентира.

    @Иван: Гръмоотводи – определено. Фарадеев кафез – няма начин, освен ако не заобикаля основните закони на физиката. Трябва атомният взрив да е достатъчно близо, за да разруши кафеза физически, а тогава ЕМП-то ще е най-малкият проблем. Дори толкова неефективен кафез като корпуса на самолет обикновено опазва и най-фината електроника вътре дори при пряко попадение на мълния. а прякото попадение на мълния е по отдавана електромагнитна мощност напълно сравнимо с това да си в зоната на пряко поражение на ядрен взрив.

    @Kzint: За да избие над 50% от хората в зоната на огряване, включително такива в сгради, достатъчната мощност е от 20 мегатона нагоре. Подобна ядрена глава в момента няма на въоръжение изобщо – би вършела работа само за пълно унищожаване на големи територии, примерно геноцид на населението. Употребата на подобно оръжие вероятно е единственото нещо, което може да накара неучастващите в глобален ядрен конфликт да изоставят статута си на бъдещи победители без да си мръднат пръста, и да се намесят срещу използвалия го… В научната фантастика работи, но в реалността – не.

    Reply
  41. gezatop

    @Kzint

    Какво пък толкова му забравяме на Робер Мерл? В общи линии пише за отношенията в малка група хора изолирани от останалия свят по някакъв начин – превозно средство(Мадрапур и нещо за подводница), карантина(Добре охранявани мъже), религиозна принадлежност(Величието на Франция), и да, имаше нещо за след ядрена война, но като цяло причините за изолацията могат да бъдат и много невероятни – всичко опира до фантазията на автора.

    Reply
  42. Иван

    @Григор, имах малката надежда, че може би ще прочетеш статията преди да коментираш. Така поне щеше да знаеш, че EMP бомбите се взривяват над атмосферата (400km), което означава, че при тях няма ударна вълна.

    EMP-то поразява най-силно големите метални обекти, като далекопроводите са идеален приемник за него. Това означава, че цялата електропреносна мрежа както и всичко включено към нея ще изтрещи, а защитите от мълнии не са достатъчно бързи за да го спрат.

    Фарадеевият кафез няма да помогне, ако заряда има “задна вратичка” през захранващия кабел. Всъщност, дори двойното екраниране не е спасило част от оборудването при първия ядрен тест. Но нека приемем, че бетонните сгради са достатъчна изолация срещу EMP. Това означава, че значително количество телефони и таблети ще оцелеят. Въпросът е обаче, как ще ги заредиш? Колко са хората които имат зарядни с малки слънчеви панели?

    Това че оптичните кабели няма да пострадат е малко успокоение, ако изгори апаратурата която праща сигнали през тях, ако няма достатъчно налична за замяна, а нова вероятно няма да се произведе за десетилетия.

    Военните вероятно ще имат техника която е защитена срещу EMP, както и резервно оборудване на склад. Но то си е за тяхна употреба.

    Reply
  43. Григор Post author

    @Иван: При всяка атомна бомба има EMP. „EMP бомбите“ просто са предназначени да максимизират този ефект, като минимизират физическата ударна вълна.

    Далекопроводите наистина ще паднат жертва. Трансформаторите обаче в много случаи ще спрат препредаването на шока към мрежите за по-ниско напрежение. Повечето от тези мрежи също са достатъчно дълги, за да възбудят силни шокове, с които защитата от мълнии няма да се справи. Но пък в съвременните държави много от тях са подземни, а приличният земен слой отгоре работи в някаква степен като Фарадеев кафез (при влажно време – на практика пълен). Затова при ядрен взрив много мрежи ниско напрежение ще оцелеят, и включените в тях прибори също. Отначало няма да има ток за тях, но възнобви ли се подаването му, нещата ще тръгнат. Ремонтът на далекопроводите от нулата ще е по-труден, но е напълно в рамките на възможното в рамките на няколко месеца след края на войната. Едно, че ще има достатъчно мобилни генератори оцелели, за да се извърши този ремонт. Второ, че ще има внос от незасегнатите от войната (и EMP) страни. По този параграф, няколко месеца до година на пострадалите страни ще е много трудно без ток, но това ще се оправи (и преносната им система им ще се поднови). Сума сумарум, както и другите неща – ужасяващо бедствие по съвременните мирни критерии, но далеч от това да върне назад човечеството с повече от две-три години. Дори в засегнатите страни, а поне половината свят ще е (почти) незасегнат.

    Бетонните сгради не са достатъчна изолация срещу EMP, освен ако в бетона няма доста желязо, и дори тогава предимно в мазета, където (почти) няма прозорци. Ако не дойдат токови удари по мрежата обаче, EMP-то ще съсипе апаратурата в не чак толкова голям обхват – между 25 и 30 км от епицентъра при стандартен половинмегатонен заряд за атмосферно взривяване. Специализираните EMP заряди, ако са достатъчно мощни, могат да покрият дори до две-три хиляди километра от епицентъра, и да унищожат в този район почти всичко, което не е поне малко екранирано. Много уреди обаче са: една микровълнова печка например е по същество Фарадеев кафез, един компютър с метална кутия – също (уязвим е почти само през захранващия и мрежовия кабели). Телефони и таблети ще паднат жертва масово и това сериозно ще затрудни комуникацията и прочее. До 2-3 години обаче и това ще бъде компенсирано. Пак ужасно бедствие, но неспособно да върне назад засегнатите страни дори само с 5 години. (Съвременните хора масово сменят телефона и таблета си на 2-3 години – очевидно нужните производствени мощности съществуват. Дори да бъдат унищожени наполовина, останалата половина ще компенсира за два пъти стандартното време, дори ако не реагира на повишеното търсене с повече производство.)

    Нова апаратура за обмяна на сигнали по оптичен кабел вероятно изобщо няма да спре да се произвежда в незасегнатите страни. В засегнатите производството ѝ, където го е имало преди, ще е национален приоритет, така че вероятно ще бъде възнобвено до максимум две-три години.

    Техниката на военните си е за военните, докато войната трае. В момента, в който войната вече е свършила и страната има отчаяна нужда от тази техника, повечето от нея ще бъде пренасочена за цивилни цели. Вероятно под контрола на военните, за да може да бъде отново военизирана за най-кратко време при нужда, но ще бъде.

    Reply
  44. Петър Петров

    Това са подробности. Най-важната промяна ще бъде, че всичко ще премине на централно и командно дишане. Политиците ще изчезнат, военните ще определят политиката във всички “държави” след апокалипсиса. Премахването на свободните масови комуникации ще бъде чудесно за тях. Който “слушка” повече ще получава по-годни въздух, храна и медицински грижи. Приложните знания ще станат единствените ценни знания, всякакви арт-, философски и теоретични науки ще бъдат в застой или запад. Представете си концлагер.

    Reply
  45. Григор Post author

    @Петър Петров: Не го виждам това. Повече от половината свят няма да се замеси в тази война, така че там военните няма да имат повече влияние отпреди. А и в замесените държави политиците няма да се дадат така лесно, те имат несравнимо повече опит от военните във войната за властта.

    Да не кажа, че може да стане като в Турция – докато военните там бяха силни, се правеха често преврати, но никой преврат не беше така злокачествен, както сегашният. Военните са стабилизатор – при тях не очаквай най-доброто, но ще те опазят и от най-лошото. А вече има места, където политиците са в диапазона на най-лошото, където военните обикновено не стигат.

    Reply
  46. николай теллалов

    Тяло с размери над 50-100 м се смята за астероид.

    АЕЦ ще бъдат ударени, неизбежно е.
    Ядрената война не може да не бъде световна, защото това не е дуел на полянка. Воюващите имат съюзници, имат и бази в “трети” страни. Воюващите също така не са идиоти, а само психопати, да не ударят “мирните наблюдатели” не е логично.
    Отделно, че “ограничената ядрена война” ще повлече “малки войни”, пак с атомно оръжие.
    Зарежи химически и биологически оръжия. Говорим за обикновени химикали от съответните производства. За епидемиите вследствие на милиарди гниещи трупове. В невоенно време институциите за реагиране не се справят, ами при война?
    Гладни войни, особено при перспектива за липсваща поне една световна реколта.
    Комуникациите няма да оцелеят, те са първа мишена, и то без значение чии са комуникациите.

    И това, че нямало заряди с мощност над 5-10 мегатона, е меко казано наивно. Но и да няма, съмнявам се, че не могат да бъдат сглобени през няколкото седмици ескалация преди самата война.

    Не знам какво намекваш в последния абзац. А и не ме интересува.

    Главното е, че Путин не може да воюва и не се кани да го прави. Въпросът е защо Западът раздува подобна истерия.
    Тече пазарлък между Путин и елита на САЩ за съюзничество, така че природните ресурси на Русия да не останат за Китай.

    Reply
  47. Григор Post author

    @николай теллалов: Тяло под размера на мини-планета, което не образува опашка от газове при приближаване към слънцето и не се върти около планета, се смята за астероид, независимо от размера му.

    АЕЦ могат да бъдат ударени единствено по случайност, или по нечия много фундаментална грешка.

    Ядрената война не може да бъде световна, защото никоя не-воюваща страна не е луда да се намеси, а никоя воюваща страна не е луда да атакува тези, които нямат желание да воюват срещу нея. Към момента няма вариант в ядрена война да се замесят страни с население цели 30% от това на човечеството общо.

    Обикновените химикали от съответните производства изключително рядко имат поразяващия потенциал на химическите оръжия, и в такива случаи обикновено са в несравнимо по-малки количества.

    Милиарди гниещи трупове няма да има. В особено лоши ситуации може да има милиони, което пак е достатъчно и отгоре за епидемии – но карантината е нещото, което никога няма да не достига, а тя е, която спира епидемиите.

    Гладни войни няма да има. В условия на световна война най-гладният мир ще е по-сит от най-ситата война.

    Комуникациите наистина няма да оцелеят, но от това няма да загинат голям процент от човечеството.

    Заряди с мощност 5-10 мегатона към момента няма и не се предвижда да се правят. А направата на заряд с такава мощност изисква принципно различна конструкция, като минимум тристепенна вместо двустепенна Телър-Улам. Нужна е колосална точност и пресметливост при проектирането. Няма как да ги създадеш и произведеш за седмици или дори месеци, разработката им отнема много години. Реално САЩ и Русия имат готови дизайни, но дори само производството по точните им спецификации пак ще отнеме месеци.

    Какво намеквам в последния абзац знаеш, и точно затова „не те интересува“.

    Че Путин не може да воюва и не се кани да го прави го кажи на украинците.

    Reply
  48. Петър Петров

    Ми айде тука пък аз се надявам да не съм прав, а ти да си. Щото ме е страх.

    Reply
  49. Григор Post author

    @николай теллалов: Ако съдя по последната новина (резултатите от изборите в САЩ – победата на Тръмп), може да се наложи.

    Reply
  50. Григор Post author

    @Петър Петров: Тя не беше ли до родната къща на Обама, или се бъркам?

    Reply
  51. Петър Петров

    Не, тя е по-нагоре, до една македонска баня от 4-ти век, а от другата и страна се строи античен македонски театър, който ще бъде от 6-ти век пр.н.е.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *