Какво става с Биткойн?

Напоследък забелязвам, че курсът на Биткойн пада по схема, която не е забелязвана преди. А също и че доста банки по света – почти всички в България – най-категорично отказват да превеждат пари за покупка на криптовалути. Което е странно – това не са техни пари, че те да имат причина да имат изобщо мнение по въпроса, та камо ли да го налагат на потребителите си с риск от скъсване на отношенията. Много неразумна бизнес-тактика – как така е толкова категорична и разпространена?… И се зачудих какво става с Биткойн, и какво ни очаква откъм него.

Към момента изводите ми са следните:

В развитието на дадена икономическа единица (това е опит да се преведе английското entity) има два етапа – от малка към средна и от средна към голяма. (Естествено, не всички минават и двата, или дори само първия.)

Всеки от етапите има своите изисквания. Обикновено първият етап се постига чрез вътрешни за единицата качества. За фирма например те са упорит труд, находчивост, изобретателност, пробивност, добър продукт и т.н. Вторият етап обиикновено се постига, когато единицата прехвърли значителна част от собствеността си (често – контролен дял) на влиятелните единици в нейната екосистема. Направи ли го, те ѝ отварят място за растеж и притискат конкуренцията ѝ. Не го ли направи, вършат същото срещу нея – а са влиятелни, понеже имат ресурсите да наложат кой ще успее, а кой – не.

Биткойн може да бъде разглеждан като финансова икономическа единица. Благодарение на вътрешните си качества, въпреки че беше преценявана от финансистите като чисто спекулативен актив, за изминалите 10 години тя успешно порасна до среден за своята екосистема размер. Това започна да обръща вниманието на големите в ИТ технологиите към нея, и доведе до високата оценка на нейните технологии – блокчейнът, социалният договор, механизмът на стойността ѝ и т.н. А развитието на технологии като Lightning Network я подготви за практическа използваемост в ежедневния живот.

Това на свой ред предизвика вниманието на влиятелните във финансовата екосистема – големи банки, хедж фондове и т.н. Те оцениха финансовите ѝ качества, и основно факта, че е неинфлационна валута. Никое правителство не може да завърти печатница за биткойни. (Това е и недостатък, но него го виждат технологичните икономисти, не финансистите – за него друг път, да не разводнявам темата.) Иначе казано, Биткойн се оказва валутата-мечта за големите, несравнимо по-добра за техните цели от всяка друга… Но се оказаха изпреварени от пъргави ИТ инвеститори, които сложиха ръка на всеки свободен биткойн. Докато влиятелните се осъзнаят, Биткойн установи стабилен курс около 6000 долара (след кратък пик до близо 20 000), и пазарна капитализация около 100 милиарда долара. (Което между другото значи и че той премина първия етап на растежа успешно.)

За да расте оттам нататък обаче Биткойн трябва да премине през втория етап. А именно, влиятелните в екосистемата му трябва да получат голям, по възможност контролен дял в него. За Биткойн това би означавало те да станат собственици на значителен, по възможност „контролен“ процент от наличните биткойни – а това не е лесно. Голяма част от тях са собственост на хиляди дребни личности. Друга голяма част са собственост на няколко Биткойн предприемачи, които обаче не са сред влиятелните и много трудно ще бъдат приети сред тях. Почти един милион са собственост на мистериозния Сатоши Накамото, който и до момента е в неизвестност и никога не е продал и един биткойн… Опитат ли се влиятелните да купуват значителни количества биткойни, пазарът ще го усети и цената им ще скочи до небето, особено след като се разбере кой купува по много. Най-сетне, 6000 долара е реална цена за 1 биткойн, а влиятелните не са свикнали да пазаруват по реални цени – свикнали са да манипулират пазарите, за да променят цените както им е угодно.

Единственият начин да се извърши това прехвърляне на собственост е тези, които притежават сега биткойни, масово да се разочароват от Биткойн. По възможност дори да се изплашат от него. Това би трябвало да ги накара масово да разпродават биткойните си на загуба, в продължение на много време. Така влиятелните ще получат възможност да изкупят голямо количество биткойни относително евтино. И те разполагат с достатъчно и отлично отработени инструменти, за да манипулират пазара в тази насока.

Затова очаквам Биткойн да държи нисък курс, от време на време постепенно да пада още, и този процес да продължи дълго време, може би години. Вероятно падането ще бъде съпроводено с масивна astroturfing кампания как „балонът се спука“, „пирамидата се срина“, „лалетата станаха на лук“ и т.н., за постепенно наплашване и на упоритите hodl-ери. Продължителният нисък курс ще позволи на влиятелните да изкупуват биткойни незабелязано, най-вероятно чрез подставени лица и фирми и огромен брой дребни акаунти, за да не привлекат внимание и да не се разкрие трикът.

Ключовият момент в този процес вероятно ще е капитулацията на ИТ инвеститорите, които държат големи количества биткойни, и разпродажбата им. (Нищо чудно тази капитулация да бъде подпомогната от всевъзможни финансови проблеми, които те – разбира се, абсолютно случайно – ще срещнат през това време.) С някаква малка вероятност това може да стигне до публичност. Далеч по-вероятно обаче е инвеститорите (които не са идиоти) да се договорят с влиятелните тихомълком зад кулисите. Вероятно договорката ще е да им продадат или подарят достатъчно биткойни. Влиятелните пък ще съдействат курсът на Биткойн след това да се качи достатъчно, за да не са инвеститорите на загуба. Ако инвеститорите се усетят достатъчно рано и се договорят за съвместни действия, това може да приближи значително приемането в икономиката и скока на курса на Биткойн.

Появят ли се индикации за подобни сделки и прехвърляния, това може да е симптом, че „времето на Биткойн“ идва. (Особено ако засягат сметки на Сатоши Накамото.) Ако успея да забележа сериозни такива индикации за значителни прехвърляния, докато курсът на Биткойн е още нисък, аз бих инвестирал в него. Сегашните инвеститори няма да разпродават евтино или подаряват, ако няма скоро да са на печалба дори само от остатъка – те ще знаят всичко описано тук много преди мен, по-умни и информирани за ситуацията са от мен. Ще е глупаво да не следя какво правят. Ако нямаш сетива да усетиш къде е храната, но можеш да следваш тези, които имат сетивата, е мъдро да го правиш.

Защото, ако нещата минат по този сценарий, не е изключено десетилетие по-късно въпросът вече да е не „колко долара струва един биткойн“, а „колко биткойна струва един долар“. Или по-скоро един милион долара.

20 thoughts on “Какво става с Биткойн?

  1. Петър Петров

    Не съм сигурен в прогнозата ти по следните причини:
    1. Биткоин не е единствената криптовалута, нова може да бъде наложена от “големите” със сравними усилия, които описваш;
    2. квантовите компютри могат да смятат прости числа за сравнително кратко време, което разбива асиметричното шифроване.

    Reply
  2. gezatop

    Пита се в задачата:
    Тия, влиятелните защо са толкова тъпи и не хванат някой момък, като оня с левкойна да им накоди(ако изобщо има такъв глагол) всяка необходима им криптовалута вместо да се занимават с тия сложни схеми и тънки сметки?

    Reply
  3. Григор Post author

    @Петър Петров: Не, нова криптовалута не може да бъде наложена лесно – поне не такава с успеха на Биткойн. Ефектът на комодитизацията е страшно силен. Етереум има огромен куп предимства пред Биткойн, включително тежка корпоративна подкрепа, но не може и да сънува да го замени в ролята на „цифрово злато“. Трудно е да намериш толкова добър кон, че да изпревари първия, ако тръгне когато състезанието вече е на практика свършило.

    А квантовите компютри засега все още могат да смятат достатъчно големи прости числа само в научната фантастика. Доближат ли се дори малко до това да смятат достатъчно големи в реалността, девелоперите на Биткойн ще вземат съответните мерки. Дали това ще значи по-големи ключове или нещо друго, ще видим – но с пълна гаранция нещата няма да бъдат оставени да пропаднат ей така.

    @gezatop: Отговорът е твърде прост, за да си заслужава това да е задача.

    Всяка криптовалута, точно както и всяка фиатна валута, струва колкото общественото доверие в нея. Концернът на големите копачи на Биткойн разбра това миналата година по трудния начин. Доверието към поредния левкойн ще е колкото доверието към първия – шепичка кандидат-фараони плюс някой случаен идеално кръгъл идиот във вакуум. Ако зад него застанат куп големи банки и хедж фондове, това ще привлече някои, но ще отблъсне още по-силно други. В крайна сметка влиятелните ще са похабили повече ресурси, отколкото за да прилапат достатъчно биткойни, с близо 100% риск за провал. По-лесно е да яхнеш наличен вече състезателен кон, отколкото да отгледаш нов от сперматозоид, в условията на жестока конкуренция. И най-вече е по-евтино. А влиятелните, както правилно отбелязваш, са всичко друго освен тъпи.

    Reply
  4. Иван

    Според мен цялата схема с криптовалутите се срина. Край. Точка.
    Сега наблюдаваме финалната фаза – отрезвяването.
    Първоначалните напъни бяха при покачването на цената до около 20000 долара. Много, ама много хора изгоряха, купили разни криптовалути на завишени цени в очакване да станат милионери. Или поне да си пооправят живота. Примери колкото искаш и 90% от купувачите, спомогнали за тоя балон сега вече не се връзват на приказки от вида: сега струва 4000, ама до края на годината ще е 40 000.
    Вече са яли попарата и още не им е минало. Нека минат няколко години, да позабравят т.нар. ‘инвеститори’ и пак ще се появят фабриките за пари от нищото.

    Също така всички криптовалути не успяха да покажат едно елементарно приложение в реалния живот – напъни много, но уви, нещата опират до определени задачи, които се решават по-лесно с помоща на блокчейна. Ама да кажеш, че блокчейна е бъдещете – малко пресилено звучи.

    Reply
  5. Григор Post author

    @Иван: Както съм написал по-горе, основното предимство на истинските криптовалути е, че са всъщност социален договор, гарантиран от технологии. Фиатните валути са наложено от властта положение, което се опитва да се представи за социален договор. Разликата е като между това да има една градина, на която си съсобственик с още 10 души и се редувате кой да я чисти, копае и кастри, и да има една градина, на която реалният собственик е един, само че той лъже останалите, че са ѝ съсобственици, за да я чистят, копаят и кастрят.

    Вторият вариант е изгоден единствено за тези правителства, които виждат в парите единствено средство за злоупотребяване. Най-изпитаният метод за него е завъртане на печатницата за пари; има и други. Истинските криптовалути правят невъзможни повечето методи за злоупотребяване с валутата. Затова всеки друг – от големите банки до индивидуалните потребители – има повече изгода от първия вариант.

    Проблемът е, че кой ще е вариантът решават реално големите във финансовата система. Те имат сериозни позиции във фиатните валути и затова ги подкрепят срещу криптовалутите. Това ще се обърне, когато се сдобият с достатъчно криптовалути – което именно е изпълняваното в момента мероприятие. Задържане на доверието и цената в криптовалутите ниски дълго време, за да могат да си накупят незабелязано. Какво ще стане после е задачка с неповишена трудност, както казваха някои хора в „Минута е много“.

    Reply
  6. Иван

    Няма как технологично парите да бъдат заменени от криптовалути. Отиваш до магазина, купуваш си хляб за 1 лев и чакаш: 2-3 сек за обикновенните карти или 2 часа за криптовалутата + такса $20 за обработка на транзакцията.

    Всички неща които си ги писал за социалният договор и т.н. са добре и звучат и изглеждат добре, но според мен на практика са неприложими.
    А за градината и съсобствеността досега не съм видял нещо с 10 собственика и да няма поне 1-2, които да откажат да чистят, поддържат и т.н. Общата собственост всеки я приема различно – някой като негова лична, а друг като нещо за което въобще не му пука и няма и да си мръдне пръста.
    Никой не го интересува справедлива ли е системата с плащанията и отговорностите. Всеки се интересува да притежава по-голяма част от нея – било долари, биткойни, диаманти, черешови листа или каквото се наложи като платежно средство.

    Поздрави и Весели празници!

    Reply
  7. Валентин

    Петролната мафия не е доволна от това, че е възможно да се правят горива за сегашните автомобили без да се ползва петрол. За да бъде това възможно и практично е нужна евтина електрическа енергия (и цената на петрола да е достатъчно висока).

    А ако се повиши цената на петрола ще се повиши производството на алетернативни горива.

    Начин за петролната мафия да се справи с проблема е да държи цената на електрическата енергия достатъчно висока.

    “Копачите” на криптовалути изчерпват евтината електрическа енергия, което прави електрическата енергия скъпа за производство на горива.

    В интерес на петролните картели да няма евтина електрическа енергия на пазара. Въгледобивните компании, производителите на “био” гориво и други също имат интерес цената на електрическата енергия да е достатъчно висока.

    Енергия може да се добива в пустинни райони чрез слънчеви централи, като отпада нуждата от пренос на получената енергия, което допълнително ѝ понижава цената (защото може да се оплзва на място за захранване на изчислителната техника).

    Reply
  8. Валентин

    Профилът 100011672192222 във Фейсбук действително ли е на истинския Григор Гачев?

    Reply
  9. Григор Post author

    @Иван: Lightning Network. Чакаш 0.5 сек за превод през нея, при такса $0.00001 за транзакцията.

    Поддръжката на съсобствеността е въпрос на изгода. Представи си, че някой иска да наложи криптовалута с правила, по-неизгодни за потребителите. Ако не успее да ги излъже, на тях им е по-лесно да ползват вече съществуваща криптовалута в тяхна полза. Дори ако се опита да наложи примерно на Биткойн по-неизгодни за потребителите правила, ще се случи форк на Биткойн. И стойността, която стои срещу биткойните, ще се разпредели както се разпределят потребителите – а те ще останат повечето там, където правилата са по-изгодни за тях.

    (90% от големите копачи на Биткойн научиха това преди година. Те са, които създават блоковете и биткойните, и имат решаващ глас в мрежата. Решиха, че могат да прокарат неизгоден за потребителите форк, но се натъкнаха на този ефект. В крайна сметка няколко дни преди насрочената дата за форка тихомълком си оттеглиха начинанието.)

    Истински справедливите системи печелят и се налагат не защото са високоморални. Печелят и се налагат с това, че предизвикват по-малко противоречия и противодействия между членовете си, и така успяват по-добре и им носят повече ползи. В света на криптовалутите това работи точно така, както и в реалния свят.

    Валентин: Вярно е – но има други могъщи интереси, чиято изгода е цената на електричеството да е ниска. Затова не е лесно тя да се поддържа висока. Също, поскъпне ли електрическата енергия, производството ѝ ще привлече повече инвестиции.

    Към момента копачите на криптовалути все още потребяват далеч под 1% от световното производство на електроенергия. Ако криптовалутите поскъпнат драстично, това може да насочи повече ресурси в копаене и да повиши консумацията на електроенергия. Затова аз лично бих очаквал криптовалутите да поскъпват успоредно с разполовяването на наградата за блок в Биткойн – извън ICO бумовете той държи около 50% от пазарната капитализация на всички криптовалути.

    За профила – моят е. А дали съм истинският Григор Гачев… вече е друг въпрос. 🙂

    Reply
  10. Валентин

    Интелигентните хора много често попадат в капана на собствените си модели за реалността. Твърде ги надценяват.

    Дали не е това случая? Изложената теория прилича на теория на конспирацията.

    Как така всички големи ще се наговорят да не купуват, докато цената е висока? Кой определя колко трябва да падне за да се започне с купуването?

    А може би вече сме достигнали дъното?

    Биткойн е лакмус за тестване на правителствата.

    Защото е идея, която е мощна и дава свобода на хората.

    Състоянието днес е: свободните държави разрешават употребата на тези технологии.

    Това няма да бъде така завинаги. Защото това е идея, която е много мощна и много освобождаваща, и дори и правителства, които изглеждат като свободни, ще бъдат предизвикани от този тест и евентуално ще се провалят на него.

    Те ще се провалят не сега, когато положението е добро. Те ще се провалят на този тест когато те се нуждаят, защото тяхната собствена валута е под натиск.

    Когато хората избират дали да спазят някакъв глупав закон или да осигурят храна на децата си те ще изберат да нарушат закона.

    Bitcoin Q&A: Is bitcoin testing governments? | youtube com/watch?v=UfRGo2LAIpo

    Проблемът е, че едва ли ще се стигне до проблеми с храната. Повечето хора са социалисти и/или етатисти. Готови са да се подчиняват. И да спазват законите.

    Затова има вероятност криптовалутите в обозримо бъдеще да си останат съвсем маргинална част от финансовата система. Нещо като картичките с покемони.

    Reply
  11. Илия

    Относно cloud компютрите, вече може да се наеме като част от cloud – https://www.rigetti.com/ – не съм го пробвал, но се рекламира като “първия истински cloud компютър” за потребители.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Валентин: За интелигентните хора – напълно съм съгласен, че често забравят реалността.

    За големите и наговарянето – няма нужда от него. Точно както няма нужда големите да се наговарят да не купуват акциите на фирма, която иска да порасте от средна до голяма – координацията им се получава като резултат от всеки от тях гледа личния си интерес. Затова и работи.

    Стигне ли положението собствената валута на едно правителство да е под натиск, когато има алтернатива като Биткойн, то има прост избор: да приеме алтернативата или тя да се наложи въпреки него. Първото винаги е за предпочитане – вероятно в приличен процент от случаите правителствата ще се усетят и ще го направят.

    Правителствата са сериозно зависими от големите финансови институции, а те гледат интересите си. Биткойн е по-изгоден и за тях, отколкото фиатните валути – те умеят и са в позиция да се справят по-добре чрез него, отколкото чрез фиатните валути. Проблемът е, че не държат достатъчно от него, за да имат изгода от него. Но при дългосрочен нисък курс това постепенно ще се промени. И тогава тези криптовалути, от които големите финансови институции са придобили достатъчно, ще започнат да играят постепенно все по-важна роля.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Илия: За мен истински cloud е този, който върви на лично мой компютър, базиран е на свободен софтуер и поддържа end-to-end encryption при връзка с него.

    Reply
  14. Пешо

    бих се съгласил частично с доста от написаното, ако Биткоин беше единствената криптовалута, или една от няколкото.
    Обаче има стотици, ако не вече и хиляди подобни ‘валути’. Има и стотици излезли от употреба. При това положение, всяка една крипто ‘валута’ просто се губи в кюпа.
    Спадането на цените на криптовалутите (което засяга всички, не само Биткоин) се дължи най-вече на осъзнаването на факта, че в сегашния си вид криптовалутите нямат никакви реални предимства пред фиатните валути, но имат съществени недостатъци в сравнение с тях. Т.е. изключително малко вероятно е някоя от сегашните криптовалути някога да има измеримо икономическо значение, и също толкова вероятно е цената и да тръгне нагоре.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Пешо: Ако една криптовалута е над 50% от общата пазарна стойност на всички криптовалути, очевидно не се губи в кюпа.

    Другото също не е вярно, макар и по друга причина.

    Reply
  16. Пешо

    @Григор:
    Мда, над 50% си е много.
    Обаче ако си припомним, че неотдавна същата криптовалута имаше 100% от общата пазарна стойност на всички криптовалути, нещата започват да изглеждат по-различно.
    Биткоин все още е единственото крипто, което се отличава в кюпа. Но се отличава все по-малко в един кюп, който става все по-малък. Скоро ще се разтвори напълно в общия крипто миш-маш.
    Няма причина Биткоин да се разглежда като нещо различно от останалите.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Пешо: Биткойн наистина имаше 100% от общата пазарна стойност на криптовалутите – когато беше единствената криптовалута. Странно ли изглежда?

    Към момента е една от няколкото хиляди, но продължава да има над 50%. (Следващата най-близка има под 20%.) Той е толкова подобен на всички останали криптовалути, колкото американският долар беше подобен на всички останали валути през примерно 1950 г.

    Да, някой ден може друга криптовалута да започне да се мери с него, или дори да го надмине. Но за тази цел фиатните валути трябва да бъдат до голяма степен изместени в света от криптовалутите. А стане ли това, те ще са доказали на дело предимствата си пред фиатните валути, и спорът ни ще е решен.

    Честита Коледа! 🙂

    Reply
  18. Григор Post author

    @Петър Петров: Не виждам особен смисъл за Русия да го прави. Към момента Биткойн е все още с много променлив курс, и правителството на САЩ има предостатъчно ресурси, за да притисне курса му рязко надолу за известен период. Ако Русия е вложила значителни суми в Биткойн, подобен спад на стойността на вложенията ѝ може да удари по кредитния ѝ рейтинг и да я накара да плаща повече по заеми, и по-трудно да ги намира. Позицията е много уязвима за голяма страна, особено такава, която напоследък е сериозно замесена в създаване на проблеми на други големи и силни страни.

    Reply
  19. gezatop

    @Петър Петров

    Тоя Владислав Гинко няма акъл да пази равновесие. Никакви санкции не принуждават Русия да продава “US Treasury bonds”. Най-вероятно всъщност Русия не го и прави, а ги дава под наем на някоя банка, която трябва да доказва капиталова адекватност. Тоя тип сделки са известни като REPO – съкратено от repurchase agreement.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *